Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Akkor látszik hogy most milyen szegény vagyok, akkoriban meg burzsuj voltam mert én már K5/PR133+Voodoo2+S3V2- n toltam
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
snake1977
őstag
válasz
bacsis
üzenetére
Az szép kis összeg volt, én használt gépet épitettem 98 körül, akkor volt 8k volt a p1-es Tomato alaplap 4k a P75-ös proci, és szintén 4k a 2x4 vagy 8mb edo ram
12k-ért vettem 12"-os IBM vga monitort, s3 trio 64 V+ ezt talán 3k volt 1mb rammal már nem emlékszem
170megás vinyóm meg volt az előző konfigból
win95 osr2 ruleZ 
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
frescho
üzenetére
Ejj, hogy én mennyit koplaltam, hogy megspóroljam a napi 200Ft-os kajapénzemet azért a szaros 100-as P1-esért
emléxem, a monitor alá dugdoztam be a papír 200-asokat, a végén már össze vissza billeggett a monitor annyi pénz volt alatta 
Hmmm... érdekes hogy nem emléxem mennyiért vettem a gépet
talán mintha 36ezer Ft rémlene, persze monitor és bill nélkül... 99 decemberében egészen pontosan.. s egy nagyon lapos fekvő gépházba volt, oylan vékony volt hogy optika nem is fért bele... sajna ez már akkor is nagy érvágás volt... 100-as P1 proci 32MB RAM 850-es HDD integrált VGA-val... -
Ádyka
őstag
Annó a tomshardware.hun volt egy CPU megateszt.
Lementettem mht-ba az utókornak és most felraktam. Jókat lehet nosztalgiázni rajta. -
Ranagol_5
őstag
válasz
zoltanz
üzenetére
Hja, úgy nincs vele gond, tekintve, hogy USB-ről telepítettem, illetve arról raktam fel a drivereket is. Nem tapasztaltam lassúlást 2-3Mb-al másolt a pendrive-ra és 12-vel olvasott.
Fresco: Mi csóró "vidéki" gyerekek voltunk, akinek a szülei gyári melósok voltak, szóval nekünk a 100mhz-es 486-os is félisten gép volt akkoriban.

-
Yutani
nagyúr
Továbbá:
Sapphire Radeon 9600XT FireBlade Edition kártyának a full doboza (CD, DVI->VGA, TV-out->RCA, svideo kábel, RCA kábel)
Működésképtelen SGI Volari V5 256MB dobozában. Egy kondit cseréltem rajta, de nem megy. Viszont van még 4-5 kondi, ami szintén rossz, cserélni kellene, de bizonytalan az eredményesség. 1000uF 6.3V kondik vannak rajta, 1000uF 10V kondikat tudok adni hozzá, ilyen is lett berakva.
Mindent ingyen odaadok, csak jöjjön el érte valaki.
-
Yutani
nagyúr
Kell valakinek ajándékba Yamaha Xwave QS3000A driver CD autentikációs lappal és útmutató lappal? (Különben kidobom.)
Ja meg van egy marék SIMM ramom, az valakinek?
-
Ádyka
őstag
válasz
peti_s
üzenetére
Isten őrizz, nem ódzkodom én semmitől ami retró, csak mondtam, hogy lassabb volt mint a versenytárs VIA, a stabilitás / kompatibilitás témát nem is vetettem fel.
Amúgy cache egál szituban is inkább egy szavazat a VIA-ra mint ALI-ra.Ami viszont jobban érdekelt volna, csak nem írtad, hogy van -e értelme rajta azoknak a 100 feletti FSB-knek?
Nekem SL54-U5-ön is vannak ilyen nyalánkságok, de úgy vettem észre, hogy csak dísznek. Annó írtam is logoutos retro tesztemben.
Tényleg, hova érdemes képeket újra feltölteni, hogy meg is maradjanak 2 évnél tovább? Asszem nyomok a cikknek egy újratöltést, kár veszni hagyni.
A 112MHz-et is csak K6-2 -vel tudtam normálisan használni, K6-2+ és 3+ már nem volt jó vele.
-
Ranagol_5
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
PCI-os VGA mellet felismeri a kártyát 3. újraindulásra, de hiába dugom át a monitort, képet nem ad. Eddig az Aida64 sem jelezte ki a GPU-k között, mostmár ott is megjelent, igaz nem részletes infóval. Hang sem megy, illetve a zöld kimenet egyáltalán nem ad le jelet, a többi jó.

-
Ranagol_5
őstag
-
-
peti_s
addikt
válasz
Ranagol_5
üzenetére
Ja, mi is, de nekem a hardverrel szerencsére ilyen gondom nem volt, én a magazinokat vásárolgattam. Volt vmi FreeGames, meg egy aminek házikó volt a logója.
A Win95-t egy hónap alatt használhatatlanná tette ez. A Win98 viszont évekig bírta. 
szerk: Az volt amúgy jó ezekben az újságos játékokban, hogy sokáig mentek a gépünkön. Még 2004-ben is amit így vásároltam ment a P1 166 MHz MMX-n, S3 1 MB-s VGA-val, 48 MB-RAM-mal.

-
-
gban
veterán
Az Epox az nem slot1 hanem ppga, konkrétan EP-3VBA.
Ami lemaradt, lett volna 2 doboz nagyfloppy, egyelőre otthagytam, olyat mintha keresett volna valaki, bár lehet hogy az aprók közt láttam.
-
gban
veterán
Mai érkezések, jelezze akit érdekel valami:
- IBM komplett, zárt 486 DX2/66, 8MB, 540MB, lezárva, kulcs nélkül egyelőre
- másik DX2/66, opti chipset, VLB, 4x1MB 9 bit, 85MB HDD, Cirrus L. ISA VGAAT-s PII gépek:
- S370 + Slot1 lappal
- Zida BX3D-CT lappal
- aki ismeri, tudja miez, ilyenem volt évekig, 900-as cerkáig: Acorp 6BX86 lappalATX PII (PIII) gépek:
- EPox Slot1 lappal
- Abit VH6T - ez tualatin ready? Volt benne egy gyűjtők álma (korábban ezért rágta a fülem egy kolléga innen), egy kupakos Coppermine, elsőre azt hittem, tualatin.Ezen kívül:
- pár 4 megás PCI Virge
- Savage4 16 MB
- SCSI csomag, benne egy rack, haverom horror áron vett ilyet nagy vadászat után anno, egy AHA1540CF, a legtutibb ISA SCSI kártya, 2 kisebb HDD, meg egy Sony CD író
- ilyet sose láttam: Yamaha 10x16x40x IDE! CD író -
Peter789
senior tag
és ha már a tuning is ott van a topik címében... végre megjött pár forrasztós szerszám amit még vártam, úgyhogy nekieshetek véres terveimnek: van egy döglött Viper V770 Ultra kártyám, amin remélhetőleg a 183MHz-es RAM csippek jók. továbbá van egy plussz G200 SD-m, amin ugyanolyan kiosztású RAM csippek vannak mint a V770-en > megpróbálkozok egy átforrasztással, meglátjuk meddig lehet tuningolni ha a RAM biztosan nem fogja vissza...

-
Peter789
senior tag
annó volt egy PCPartner MVP3-as lapom és alapjában véve teljesen megbízható volt egy K6-2 500-as procival, Matrox G200-as vidkártyával. az más kérdés, hogy a bátyám Abit BP6-ban futó egyetlen cerka procija is agyon alázta bármiben még 400MHz-en is, az oc maximuma 550 felett volt és ebből volt 2
a procik ugyanannyiba kerültek, 17e-ért vettük / db, de a BP6 lap ára több mint a duplája volt - talán 14e vs 31e - utóbbi sajnos nem jöhetett nekem szóba, így hát maradt a kisebb + nyálcsorgatás 
nemrég jött meg a G200-hoz a +8MB bővítő modul, kíváncsi vagyok rá hogy mire képes a plusszal... annó ölni tudtam volna egy ilyenért

a BP6 megvan a mai napig - bár lehet kondikat kéne már rajta cserélni - ez jó lesz egyik referencia gépnek. mellé szeretnék még valami hasonló K6-2/3 gépet. ugyanabba a lapba mehet egy P100-as intel procc is és mellé egy 5x86 160-180MHz-re húzva... felfelé lépkedve van egy 650-es duronom valami KT133-as lappal - ezzel párba szertnék állítani még valami hasonló P3-at is lehetőleg inteles lappal. a piramis csúcsára pedig ott van egy 3000+ barton egy MSI KT333-as lappal, amiben még az 1x AGP-s kártyák is elindulnak többnyire. így szépen látszhat majd hogy annó mire voltak képesek ezek a kártyák, és mire képesek ha a proci limit abszolút eltűnik alóluk...
-
Peter789
senior tag
válasz
peti_s
üzenetére
annó volt dolgom giga ALi-s super7 lappal is és voltak vele gondok - nehéz volt stabil rendszert építeni belőle. egy acorp-al szintén hasonló problémák voltak - utóbbiba alig tudtunk olyan kártyát találni amivel stabil volt
annó az asus miközben az egyetlen super7-es lapja ALi-s volt, mégis ilyen címkéket aggatott a TNT2 kártyái dobozaira:

azért ez elég drasztikus húzás volt és biztos nem lépték volna meg ha nincsen nyomós indokuk...
-
Ádyka
őstag
válasz
peti_s
üzenetére
Én úgy vettem észre annó, hogy azonos beállításokkal az Ali-k lassabbak voltak egy MVP3-nál.
Klassz, hogy szépen le lehet vele menni 2V alá, bár sok értelme nincsen.

Amúgy mennyire stabilak vele 100 feletti FSB-k?
Milyen procit tudtál benne a legmagasabb órajelen járatni? -
pw12345
aktív tag
Találtam egy ilyen ISA rádió drivert:
http://drivers.windows9download.net/155/chronos-isa-radio-card-driver-772702.html
Nem tudom használható-e valamire, de ha igen, akkor retrósoknak kincset ér!
Remélem nem csak chronos kártyákhoz való, már, ha léteznek egyáltalán olyanok.
Azt írja, hogy XP, Win7 alatt is megy, na az kamu, a leírása szerint a korhű OPrendszerek alá készült.
Aki Win7 alatt akar rádiózni, annak különben is minden adott.
Ez meg csak úgy madzagozáshoz, van pl. joystick elosztó PC-hez:
http://www.technick.net/public/code/pinouts.php -
törölt tag
Erre valaki?

-
Fenyő
őstag
válasz
Murphistic
üzenetére
Igen, ahogy Frescho is említette tuning lesz az (75-ösök szinte mindig viszik a 90-et és gyakran a 100-at is gond nélkül), az is elképzelhető, hogy gyári tuning (nekem is van olyan 286-osom, amibe 12-es proci van, de kristály meg 16 mhz-eshez való (vagy 10-es 12-eshez való kristállyal stb.) és nem utólag cserélték benne).
Win 95 OSR2-őt patchelni kellett az usb-hez, ill a korai P1-es lapok emlékeim szerint csak az 1.1-es kártyákat ették meg.Peter789:
1. Igen Via MVP3 lesz a befutó, esetleg megpróbálhatsz olyat beszerezni amin 1 vagy 2 mega L2 cache van.
2. Elvileg ami viszi a nem hivatalos 60 Mhz-et, ez leggyakrabban UMC chipesteseken fordul elő (ami ráadásul ált az Edo ramot is megeszi az Fpm-en kívül), de találkoztam már ilyen Sises és Viás lappal is, de elég nehéz stabilizálni, jó cache tag ram chip és ramok kellenek hozzá, de gyakran ez is mind hiába, mert a chipset hasal el, vagy baromi sok wait state-et kell adni, amivel elvész az fsb előny. Egyébként itt is számít az L2 cache méret, ha fel tudod bővíteni 512kb-ra, azzal nyerhetsz egy kis plusz sebességet, de egyébként a chipseteknél is többet számít, ha az L2 cahce / memória alrendszer sebességét a lehető leggyorsabbra tudd állítani, tehát nem árt a jó sok opcióval ellátott bios, ezek híján is megoldható (vannak bios patchelő progik), de macerás.
-
Peter789
senior tag
sziasztok!
" ... és minden ami RETRO - Oldschool tuning "
remélem jól értelmezem és ide tartozik ez is: dolgozok egy retro vidkártya gyűjteményen, amit majd többféle konfigban is szeretnék tesztelgetni. vegyesen vannak AGP-s és PCI-os kártyák is
1: AGP-vel mi a legerősebb P1-es chipkészlet, amibe mondjuk egy intel P100 elindul? létezik socket7-hez AGP-s intel chipsetes alaplap? ha nincsen, akkor VIA MVP3/4 lenne a nyerő? úgy rémlik hogy az ALi inkompatibilis és lassú hulladék úgy ahogy van. akad még alternatíva?
2: 5x86 alá mi a legerősebb PCI-os chipset? tudom hogy akkor még sokféle volt mint ALi, OPTi, UMC, Intel, stb stb...
-
válasz
Murphistic
üzenetére
Az, hogy mi van rairva nem biztos, hogy egyezik azzal, amire jumperelve van. Korabeli tuning:
50 -> 60MHz-es orajel x1.5 = 75 -> 90MHz
-
Murphistic
aktív tag
Ilyenkor érzem magam szerencsésnek, hogy a Siemens Nixdorf PCD-5H gépem Pentium processzorral simán vitte a 10GB-os merevlemezt az eredeti 540MB-os mellett/helyén
. Na jó, az USB-s bővítőkártyát már nem akarta megenni a Win 95 OSR2, de így utólag azt hiszem fölösleges is lett volna rákötni egy szkennert
.Egyébként azt nem tudom, hogy miért írja a Windows 90 MHz-esnek a processzort, miközben egyszer a számítógépes üzletben megnézték, hogy 75MHz-es van benne, miközben pl. hasonló paraméterű Overdrive chipet nem találtam. Majd valamikor bele kéne skubiznom, hogy mi lapul a gépházban
. -
Fenyő
őstag
válasz
zoltanz
üzenetére
Ha award biosos a p3-asod simán lehet patchelni a biosát, hogy 120gb-ig egye őket, de itt találsz "készre patchelt" biosokat is. Egyébként P4-es alá Intel chipset a legjobb (845 a retróbb, ha viszont kell dual chanel meg tuning akkor 865), de a korai Sises és Viás lapok sem voltak rosszak alá, ha épp az akadna hozzá.
-
zoltanz
nagyúr
Gondolkozok, hogy összerakok egy retro S462-es (lapot kell vennem Abit NF2) vagy S478 -as (lapot kell vennem + procit hűtővel, ~ 1,8-2,4 GHZ -es nem Celeron-t) gépet, (van 512 MB DDR400 Ram-om is, és minden egyéb). A P3-asom kártya nélkűl nem eszi a 80 GB -os vagy nagyobb lemezeket sajna, így meg elég körűlményes nekem.
Ha Intel lesz milyen chipset-et ajánlatok? Köszi. -
joker1220
őstag
Szerintem félreértettél, ezzel én is tisztába vagyok, kismilliószor cseréltem már

Igen akkor baromi gyorsan hőfelfutásvan, nálam nem ez a helyzet.
Egyébként az érzékkelőkkel lehet valami sz@rság mert tegnap volt olyan hogy
egyáltalán nem adott adatot sem a prociról sem a lapról na meg olyan is volt
hogy egy pillanatra +150 fokosnak írta a lapot a procit meg 233nak
Maga a lapon lévő bordák is inkább langyosak mint melegek, a deszka
hőmérsékletre alapból 34 fokot ír, a proci 42-43.Azt azért hozzá kell tennem hogy a 72 fok 100% os terhelésen volt és minden
létező energiatakarékos funkció ki volt kapcsolva.Arra lennék kíváncsi hogy mind1 e hogy melyik irányba néz maga a hűtő, elvileg
minden oldala szabályos és a talpa is négyzet alakú,de a fene sem tudja hogy
milyen nyűgjei vannak ezeknek

-
gban
veterán
válasz
joker1220
üzenetére
Nagyon nem mindegy.
Kiszedéshez az óra járásával ellenkezőleg fordítod, majd kihúzod fölfelé.
Rögzítéshez az óra járásával megegyezően forgatod, és ebben az állásban kell bepattintani.
Tanácsos előtte alul a fehér műanyag részt betolni, hogy rendesen belemenjen, mielőtt a benyomással rögzíted a fekete pöckökkel.
Ha egy láb nem megy be, akkor 72 fokos minimum a proci
-
joker1220
őstag
Ezek Cedar Mill alapú procik, alapból ez a példány nekem 43 fokos volt
az Aida64 és a Core temp szerint is.Akkor egy nagyon hülye kérdés, a procihűtőm lefogatása megegyezik a gyári hűtő műanyag
bepattintós lefogatással, tehát fizikailag bármelyik irányba tudom forgatni, viszont mindegy
is neki hogy merre ''néz'' !?
És szabadon van a cucc, nem házban!
-
joker1220
őstag
Sziasztok!
Összeraktam egy kis p4 es konfigot, tuningolgatás gyanánt

Viszont belefutottam egy kis gondba ahol megállt a történet.
Alaplap: Asus P5WS-Prof
Ram: Super Talent PC 6400 800Mhz 4-4-3-8
VGA: Sapphire HD3850 512/256bit
Táp: Seasonic S12 430W
Proci hűtő: Styche Ninja Rev B + 1200Rpm venti
Proci: P D631 / 352 / 356 egyenlőre.A D631 essel kezdtem a próbálkozást viszont úgy látszik hogy vagy botrányosan
gyenge a proci kupak hőátadó képessége vagy valami más gebasz van,
ugyanis 3,5ghz en cinebench alatt 72 fokig melegedett fel a proci,
a hűtő pedig rajta max langyos volt de semmi esetre sem meleg, azintúgy a hőcsövek is.Normálisan fel van pedig fogatva, pasztából pedig pont elég van rajta (egy vékony régteg
szépen elegyengetve a kupakon, szóval biztosan nem az a gond.Valakinek van valami ötlete!?
Üdv
-
törölt tag
Melyik a legolcsóbb AGP videókártya ami hardveresen gyorsítja a flash-t? (Youtube-ot)

-
bacsis
Közösségépítő
Havernál ma ttaláltam egy alaplapot, aszondja azt se tudja mi az

elhozom, egy picike XT alaplap NEC V20-as procival. kap tápot, és pöccre indult
Jó kései, 1989-es dátumot ír ki a BIOS-ra POST képernyőnél
-
Ranagol_5
őstag
Értettem én.
2 év ahogy néztem a hirdetéseket még 150 körül adták el ezeket, nyilván ennek mamár csak a felét ér, vagy annyit sem. Viszont ez egy Alienware gép, szóval 2000-5000 dodó között skálázódott az ára, attól függően, hogy miylen felszereltséggel kérted. Amikor ezt vették, ez volt a plafon. 
-
zoltanz
nagyúr
DFI LanParty NFII Ultra-ja nincs valakinek eladó?

-
gban
veterán
válasz
Ranagol_5
üzenetére
Erre is van egy történetem, de gondolom már megszoktátok

Vett valaki egy notit, nem tudta hogy lopott, tolvaj meg ráküldte a yardot.
Áldozattól kérdezték, mennyi a noti. Mondta, 300 fölött vette.
Vevőt kérdezték, mennyiért vette. 95-ért. De el is adta azóta. 110-ért, de majd látszik, ez az adat valahogy bezavart a hatóságnak, így nem is törődtek vele túlzottan.
Már ott is volt az orgazdaság vádja - irreálisan olcsón vette, továbbértékesítés, aránytalan haszonszerzés céljából.
Mondta, nem aránytalan, stb., de ez senkit nem hatott meg.
Mindaddíg, míg ki nem jött a szakértői vélemény - reális piaci értéke 105e ft.
Mindjárt jóhiszemű, korrekt kereskedelmi tevékenység volt az ügy, nem orgazdaság (vételi jegy nélkül, hmmmm).
Ez van ha a hatóság csak azt az adatot és úgy hallja meg, ahogy neki tetszik.
De a tévéknél tetszik a legjobban amikor úgy hirdetik hogy ennyiért vettük, de feleáron adom, ami igaz hogy több mint a 3 generációval újabb, zsír új, 5 év garos modell, de mi ennyiért vettük, így ez határozza meg az eladási árát.
Ranagol_5, nem rád értem természetesen, hogy az újkori árából indulnál ki, csak a témához kapcsolódva írtam a tapasztalatokat. -
-
-
Ranagol_5
őstag
Nevetni fogsz, terhelés alatt sem megy a proci 60(!) fok felé. Pedig egy Prescott magról beszélünk. Elég jól kivitelezték Clevo-éknál a hűtését a gépezetnek. Most memóriát keresek bele, mert 4x512 533-as ram van benne, én pedig 4x1Gb-ot akarok bele csapatni, hogy azért akkor ki legyen maxolva a gépezet.

-
Ranagol_5
őstag
Sikerült szert tennem egy ilyen szörnyetegre. Nagy nehézségek árán sikerült minden drivert összevadászni hozzá windows 7 alá(mert hiába van meg minden eredeti cucc hozzá, az csak XP-re jó). Ahhoz képest, hogy 7 éves masina elég szép eredményeket kapott az élmény indexen, de mivel 5,5kg-os súlya van, így szerintem eladásra fog kerülni, csak kiélvezem a 7éves "csúcs vas" szépségeit.

Szerk.: A linkelt cikkben leírtakhoz képest ez annyiban tér el, hogy 3,6Ghz-es Presscott van benne, 2giga DDR2 533mhz-es memória és 2x100Gb merevlemez RAID0-ában.
-
gban
veterán
Mielőtt feltenném, megkérdem a topiclakókat, hátha érdekel valakit valami az alábbiakból:
S462:
AXDA2800KV4D
AXDA2700KV3D
AXDA2600DKV4D 2 db
AXDA2200DUV3CJött egy 4 megás PCI VGA, "SIS6326 AGP" nevű chippel

Vanta 16MB
Diamond Viper V550
Ati RageIICIlletve a korábban említett PCI HD2400Pro
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lexus, Toyota topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 17 Pro Max 512GB / 36 hónap jótállással!
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- Eladó XpertVision GT 1030 Silent 2GB videokártya
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
12k-ért vettem 12"-os IBM vga monitort, s3 trio 64 V+ ezt talán 3k volt 1mb rammal már nem emlékszem 

talán mintha 36ezer Ft rémlene, persze monitor és bill nélkül... 99 decemberében egészen pontosan.. s egy nagyon lapos fekvő gépházba volt, oylan vékony volt hogy optika nem is fért bele... sajna ez már akkor is nagy érvágás volt... 100-as P1 proci 32MB RAM 850-es HDD integrált VGA-val...