Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
Jó, X vonalon igen, de ott már a Haswell-E (5000-es széria) is megvolt a 6C12T vagy akár a 8C16T, a mainstream iránynak mégis további 4 generáció, és a Ryzen megjelenése kellett ahhoz, hogy lépjenek egyet.
meg ugye játékfejlesztésnél érdemes figyelni az aktuális konzolok hardverjét, főleg a CPU-t hány mag és szál, mert kb a PC-s portoknak is hasonló lesz az igényük. Tehát amíg a konzolok hardverje nem lő ki, addig a játékok gépigénye sem fog.
Ami viszont érdekes, hogy még a 9500F (ami nekem inkább közepes procinak tűnik) is 6C12T lesz, tehát egyelőre ez a 6C12T történet még mindig nincs eleresztve szerencsére
(Főleg, hogy a steam statok szerint most az átlagos gép 6C12T, 16GB RAM, RTX3060 --- ez 32GB-val pont az én gépem
)Az X58/79/99 vonal azért simán tekinthető HEDTnek, nem annyira a klasszikus I3/I5/I7 széria részei. Ezt rendszerint igyekeztek el is különíteni, egy egyel magasabb kezdeti számozással (Az I7 6900K bár I7, de tulajdonképp Broadwell, az I9-7900X skylake stb.)
-
KROK640
nagyúr
Na most attól eltekintve, hogy 1-2 éve még jó szívvel mindig csak a 10-11th gen tagjait tudtam ajánlani, - ma már azért nem feltétlen - az ember eleve abból indul ki, hogy a friss termékpalettáról válogat (jelenleg Ultra széria 15-16th gen).
Jó az is igaz, hogy olyan árak vannak, hogy esetleg megérheti egy 10th gen I5 mondjuk egy 14th gen I3-al szemben, ha valaki több magra vágyik (mert annak az I3-nak viszont még jobb az IPC-je, hiába kevesebb mag és szál, de azon erősebb).Annyi biztos, hogy a jelenleg nem érzem azt, hogy Intel lenne a következő bölcs választás. Annak ellenére, hogy egy B860 + Ultra 5 225 egész csábító lenne 64GB DDR5-el (de még 32-vel is), támogatja a PCIe 5.0-t, van benne AI gyorsító, 6P4E core, csak sajnos HT nincs benne, így 10 szál összesen, de megkockáztatom, hogy sokkal gyorsabb lenne mint mostanim. Viszont ezzel az erővel már AM5-re is átállhatok, és ott sokkal jobbak a kilátások.
-
cskamacska
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Akkor időnként betolok ilyet ide, mert mostanság könnyebb az aprót bújni mint venni is bármit, pláne nem használni, na azt tényleg nem szokás itt errefelé.
Pedig lassan gyűlnek az ipari dolgok, szeretném is lecserélni a normál cumóim ilyenekre. Hanem ha a héten sikerül a kártya átvét és a lap csere, akkor azt megdokumentálom az uraknak.
Meg magamnak is mert mostanság már képet sem csinálok ha neki is fogok valaminek.
arn: No, akinek 2-3 BRSZKnyi cucok bújkál a padlásán annak tényleg nem kell ránéznie se.
De a legtöbbünknek egy Vision 864 is jól jönne a VLB lapba, mivel tipikusan 805 vagy GD5428 környéke jutott a póroknak. Nna a nevezett VLB Trio64 olyan mint a 864, de jobb memóriái vannak, nem kizárt a 45ns 60-70 helyett. Képminőséggel szvsz nem lenne gond, STB vigyázott arra.
Proci limit nyilván probléma 486 körökben, de arra van a Pentium Overdrive meg a 160MHzes AMD x5
-
envagyok
veterán
A retró szoftver új gépen képviselőit kérdezném, hogy egy i7-8700 + amd vega videós laptopra létezhetnek windows xp , windows 7 driverek.
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Formulát. És ezekben az időkben a legtöbb játék be is érte négy szállal, legfeljebb örült a négy natív magnak. I7-el már bőven volt háttér folyamatokra is.
PS4 érában igen, de már Intel is eredetileg 6c/12T procival számolt 10nm-en 2017/18-ra az eredeti tervek szerint, továbbá segített is a programozásban néhány nagyobb játékstúdiónak. X58 vonalon 6 majd X79/X99 vonalon már ott volt a 8 és 10 magos csúcsproci ami alapja volt a fejlesztéseknek. -
arn
félisten
válasz
cskamacska
üzenetére
Dos alatt az ark gyorsabb. Illetve trional nezd meg kepminoseget, mert sok - foleg korai kartyaknal - botranyosan rossz, altalaban jobb valasztas a vision, meg ha lassabb is. Ez az ark gyengeje is.
Mongy a 486 lassusaga miatt par szazalekos elteresekrol beszelunk, mert a proci lesz a szuk keresztmetszet. En vision 864, 968 kartyakat hasznalok 94/95os gepekben, a legjobb kompromisszum kompatibilitas, sebesseg, kepminoseg teren.
-
arn
félisten
válasz
KROK640
üzenetére
Meg kell szimplan nezni a bencheket… annyira osszekatyvaltak az egeszet, hogy kovethetetlen. En pragmatikusan azt vennem napi hasznalatra, amelyik gyorsabb es kevesebbet fogyaszt, hatekonyabb. Nem is ertem azokat, akik a tipusjelolesek buvoleteben elnek, max a legujabb generacional van ertelme vakon kovetni.
-
envagyok
veterán
-
válasz
cskamacska
üzenetére
aprós dolgok becibálása ide : pontosan nem vágom hogy érted

- saját hirdetést nem linkelhetsz
- közvetlenül itt nem hirdetheted
- ha nem a saját cuccod, utlhatsz rá, a linkelést viszont inkább hagyjuk ki. -
KROK640
nagyúr
válasz
3shae
üzenetére
Igen, pontosabban a :
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)Formulát. És ezekben az időkben a legtöbb játék be is érte négy szállal, legfeljebb örült a négy natív magnak. I7-el már bőven volt háttér folyamatokra is.
Ha nincs a Ryzen, lehet, hogy még ma is itt tarunk, csak az IPC erősebb meg a cache több, hogy azért mégis el lehessen adni az újabbakat is.Megjegyzem amíg ez a formula volt, addig nem is nagyon éreztem ám semmiféle vágyat sem különösebben a fejlesztésre, jó, generáción belül I7-re, de aztán annyi. A 8-9th gennél megcsillant valami, a 10-esnél meg azt mondtam, hogy ezaz, itt már a 10100F-el is I7 7700-ra fejlesztek ami nagyon megéri. Aztán lett "I7 8700".
-
cskamacska
addikt
Üdv Urak és Úrihölgyek!
Nem tudom most hogy áll az aprós dolgok becibálása ide, de Darthsun majd megírja hogy esetleg a sunyiban olcsón behúzás és utána itteni melldöngetés lett volna-e proper procedure.

Retró, régi 486-os Vesa Logic buszos számítógép név alatt Vaterán egy totál random gépben feltűnt egy STB PowerGraph 64 VL (ki is van listázva amúgy a részeinél), ami egy 2 megás VLB-s S3 Trio64 (86C764) chipes kártya. Éés bezony a VLB-s kártyák egyik leggyorsabbika, ha amúgy nem állnak toronyban otthon a 220MHz RAMDAC-os 4 megás 968-ak.
A konfig többi része elég nyeszlett, sok dollárjelet annak a sefteléséből nem látnak a vevők, de a csodavidkártyáért megérheti.Volt itt aprón sokkal olcsóbban Chips F64300 VLB 1 megával, azt sajnos valaki már lenyúlta épp mostanság.

cat tax!

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A 10th gennél ugrottak nagyot, mikor a korábbi I7-ekből I3 lett (4C4T), a nyolcadik gen I7-eseiből (6C12T) meg I5 lett.
Talán így érthetőbb :
2st gen - 4th gen :
I7 : 4C8T (HT)6st gen - 7th gen : DDR4
I7 : 4C8T (HT)8th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 6C12T (HT)9th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 8C8T
I9 : 8C16T (HT)10th gen :
I3 : 4C8T (HT)
I5 : 6C12T (HT)
I7 : 8C16T (HT)
I9 : 10C20T (HT)Na én ennél a pontnál gondoltam azt, hogy a 4th gen I3-at marha olcsón lecserélem egy 10th gen I3-ra (olyan lett volna mint 7th gen I7-re ugrani, anno azzal reklámozták, hogy ez a proci teljesítményben I7 7700K), de aztán jobban átgondolva inkább I5 lett
(ami 8th gen I7-nek felelt meg, szép ugrás 4th gen I3-ról. Nem mellesleg egy havernak volt még ilyenje, I7 8700 asszem, még ma is el lehet vele lenni). -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen. Azt viszont tegyük hozzá, hogy a 13-14th gen eléggé rossz hírű a degradáció miatt (mondjuk azok inkább az I7-ek).
Meg amiért én nem vagyok oda, az az E magos bohóckodások.
Azzal viszont egyetértek, hogyha csak a teljesítményt nézed akkor a 10900K vagy 50-et se ér, de mégiscsak "Í kilenc" meg platform király. -
A Win98 és a Win8.1 i9- et ír ki. Most megy rá az XP. Majd a végén frissítem a 8.1- et 11- re.
Cad- et nem használok, meg hasonló spec progikat sem, sztem nem lesz ilyesmi gondom.
Kár hogy nem tudtam róla, hogy szeméttelepre hordtad ezeket, akkor legalább a proci, RAM ingyen lett volna. Lap nem, ragaszkodtam ehhez a csodaszép példányhoz. -
hobizoli
nagyúr
akkori i9-nek ma egy i5 felel meg felepitesben kb
ez olyan mint anno a i7-7700K 4c8t volt a 7gen csucsa, a 10gen-nel meg mar az i3-10100/10105 volt a 4c8t es ezzel mar az volt kb a sorozat aljan
14600K - Alza 70k ujan +25k-s game kuponnal
most vennek vmit siman megvennem ezt
egyebkent erre 2024 oszen mar BIOS update microcode javitas volt...
....persze ehhez fel is kene rakni
szoval ha most veszel ilyet ujan, akkor BIOS update utan kb jo is vagy
meg nem hinnem ~1-1,5 eves keszleteket arulnak ezekbol -
válasz
DarthSun
üzenetére
Az nem mondja magat i9-nek, igy ha i9-re van szukseged, akkor az nem lesz i9...
Nem i9, de i7-kent szivtam egy ismerosnel valami cad pluginnal, amikor lecserelte az leges-legelso, meg 3 szamjegyes i7 procijat tizeniksz ev utan, egy 12. generacios i9-re, majd a szoftver kozolte, hogy humm, neki i7 kell... A supportal beszelve, kiderult, hogy meg kell venni az ujabb plugint, amihez meg kell venni az ujabb szoftvert, amihez viszont tobbi pluginbol is ujat kell venni... Ugyhogy, downgrade lett i7-re.
-
Eletemben egyszer kaptam eddig vissza penzt, mert a javitas nem volt megoldhato. Ott, csak a termek arat kaptam vissza, az importalaskor fizetett vamot es afat, azt nem (hogy azt visszakerhettem volna-e, azt nem tudom). Sott, olyannal is szivtam mar, hogy en rairtam a termekre, hogy visszakuldes es kitoltottem az export nyilatkozatot is, hogy visszakuldes, viszont az elado a csere utan nem toltotte ezt ki (ugy kuldte, mintha tok uj temrek lenne), igy a NAV legombolta az AFA-t ujra. Ezek a koltsegek egyszeruen nem reszei a termeknek, nem kell ra a termek reszekent gondolni (plane, mert vilagelsok vagyunk a mertekeben) es a szamitastechnika pont azon ritka helyek egyike, ahol meg latod, hogy mennyit nyulnak le minden egyes vasarlasod utan, mert talalkozol a netto arral. De ugyonigy talalkozol egy villamossagi uzletben, vagy elektronikai alkatreszboltban is.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Lovesem sincs hol jarunk, az utolso infom, hogy a 13-14 generacios procikkal baj van, de nem tudom, hogy van-e ujabb. Pusztan, ahogy leirtam, abbol indultam ki, hogy hogy 2 generacioval le van maradva egy ujabb, meg ujonnan kaphatohoz kepest, ezert az aranak minimum az ujonnan kaphato alatt kell lennie es nem felette. Egy deka benchmarkot nem neztem meg.
Ha viszont neked valami miatt i9 kell es csak i9 jo, akkor tok mind1, hogy mi az alternativa, mert egy i9-9900KS is jobb valasztas (mint elso i9), mint egy aktualis Core Ultra 9 285K (most fellapoztam a wikin a Core procik listajat), vagy egy elozo generacios i7-1790KF.
-
FF23
senior tag
-
hobizoli
nagyúr
azert a 10900K az mostanra minusz 5gen mar, es 2-3 honap mulva mar -6 is lesz
ugyanaz, mint amikor 2-3gen i3-t arultak szinte az akkor "uj" Pentium G4560/G4600-k araban
faternak is neztem anno itt a HA-n anyulap CPU DDR3 combot igy 55-60k votl tobb hirdetes is
vmi ~70k-ert meg kijott a boltbol a csitti uj G4560+Giga B250M deszka +Corsair DDR4
na?es akkor az ujabb IGP-je a HD meg 4K videokat is lenyomja csuklobol akar, nem kell melle vmi okosabbb dVGA sem
-
En rendszeresen kulon szoktam ezt fizetgetni pedig, igy fejben is kulon van... kifezetem a termek arat, majd a szallito ratossza a kormanyunk osszes egyeb sarcat. Nekem attol a termek, az az, amit a termekert fizettem, a tobbinel nyelek egy nagyot, majd elkuldom a ***************, vegul, kifizetem azt is. Ugyonolyan ez, mint a fizetesed. Tudod mennyi a bruttod, tudod, hogy a bruttodon felul, mennuibe kerulsz meg a cegnek es tudod, hogy a bruttodbol mennyit vesznek meg el, igy megkapod a nettot.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Nade, ezeknek az ara nem veletlenul van ennyire alacsonyan, nem? Barmilyen vasarlo szamara igen eros kockazati tenyezo. Vagy sikerult mar orvosolni a megdoglo K/KF procik problematikajat?
Egyebkent ezer meg egy modon lehet szamolni egy termek hasznalt arat, de ha nem nezed meg, hogy ugyonazt a classt, 2 generacioval ujabban megkapod olcsobban, mint amennyiert te magad hirtedetd, akkor te nem eladni akarod, hanem arulni.
-
hobizoli
nagyúr
ezt ugy kene nezni, hogy minek felel meg loeroben az ujabbaknal
10900K biztos jopofa volt ujan, csak most mar egy ~3 eves enyem 13600K keresztbe lenyeli mindenhogyan olyan 15-20%-l
13600K meg 65k a HA-n, ha meg KF, mert dVGA ugyis van akkor 60k, vagy akar alatta is van mar...a 14600K/KF nagyjabol ugyanez az arszint max +5k-n belul
ezek tukreben egy 10900K er vagy ~50-t...se
-
válasz
envagyok
üzenetére
Melyik reszet nem? Ha en ujonnan megveszem 127-ert a procit, abbol 100 a bolte, 27 hon szeretett kormanyunke' es a kedves vezetoe. Ha ezt el akarom adni, akkor nalam 100-rol indul a termek ara (hiszen, annyi volt ujkoraban is). Maganszemelyek kozott az afa nem jatszik, ezert nem szamitom fel hiszen nem fizetem be. A 80% meg ugy jott ki, hogy le van mradva 2 generacioval, tehat minimum ennyivel er kevesebbet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Ezt a nettozást, vagyis a netto árakat olyanok használják akik tudnak ÁFA nélkül cuccot szerezni. Nekem is volt egy ilyen időszakom 20 éve, akkor én is előszerettel néztem és számoltam netto árakkal

Azt viszont baromira nem értem, mikor valaki úgy nézi a netto árakat, hogy nem jogosult rá, ugyanakkor mondjuk fizetéséből előszeretettel benyomja a bruttot, ami ugye semmit sem tükröz. Se azt, hogy mennyibe kerül a cégének, se azt, hogy mennyit visz haza valójában, csak egy jól hangzó lózung a cégek részéről mikor munkavállalót keresnek. (Igen, tudom, hogy különféle családihelyzetben stb, ugyanabból a bruttóból eltérő nettókat lehet deriválni) -
KROK640
nagyúr
Igen, a 8700-al csak a szálát számát dupláztad volna meg, meg a cache memóriát növeled, ami ugyan előrelépés lett volna, de nm olyan nagy. A platform kimaxoláshoz tényleg kellett a 9900. Vagy legalább egy 9700, árban szerintem logikusabb döntés lett volna, és +2 natív mag ott is lett volna.
Persze ha van della I9-re akkor tényleg érdemes lehetett az AM4-en elgondolkodni.Ha belegondolok lehet, hogy hasonló helyzetben lennék én is ha kevés lenne a jelenlegi 10400F : Na lássuk! (elméleti futtatás)
A 11400 nyilván nem érné meg (1% gyorsulás), maradna a 10700 és a 11700. Utóbbi a túl magas TDP miatt kiesik, így 10700-akból lehet válogatni 60 ezer magasságában, illetve 10700KF már van 85 ezertől, bár ezutóbbi megint csak fölösleges lenne B-s lapba. Igaz, hogyha eladom a jelenlegi procimat, akkor 30 ezret kapnék érte, vagyis kb féláron lenne a 10700, de ennyiért +2 mag + 4 szál, +4MB cache, és 500MHZ turbo, hát ez azért nem hangzik a világ legjobb üzletének, bár idővel az "Í HÉT" felár miatt sokkal jobban tartaná az árát, szóval nem is lenne épp ördögtől val gondolat, ha még sokáig maradnék ezen a rendszeren. De közben jön a PCI4.0, 5.0, a 2M2 slotból 10th gen CPUval csak az egyiket használhatom (az egyetlen dolog amiért megérné 11th genre ugrani), szóval vannak már dolgok amik miatt inkább platformot váltanék. Főleg, hogy a 11700 felhozatalból csak 2db K-s van 80-80 ezerért. (ez már 50+ ezer felár lenne csak CPU-ra)
Persze itt zseniálisan árnyalná a dolgokat az is, hogy DDR4-ről DDR5-re is kéne már akkor ugrani, akkor már RAM csere is, mert innen AM4-re ugrani kb csak akkor lenne értelme ha X3D-s félkonfigot tudok szerezni nagyon olcsón.
Mindegy, ez egyelőre még bőven nem aktuális, csak gondolatkísérlet volt.
A te esetedben amikor a 9th gennél jártunk (2018-2019) akkor az AM4-re még bőven megérte átlépni. -
Fücsök007
őstag
-
A hasznalt arak sokszor elegge a nonszensz kategoriat kepviselik. Van aki arulni szereti a termeket es nem eladni. ~160k korul kapsz ujonnan 12900k+alaplap kombot, igy 150-ert elegge vad egy hasznalt 10900k. Egy 10900k -t kb ugy tudnek hasznaltan elkepzelni, ha fognak az uj 12900k netto arat, majd vennem annak kb a 80%-t.
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem akkor két opcióm volt, hogy a 6 magos i5-ről feljebb lépjek:
-6mag +HT(8700/K)
-8mag+HT(9900/K)
Utóbbi akkor - nyilván mert új volt, az intel akkori helyzete és ap iaci helyzet miatt - irreálisan drága volt ezért passzoltam. De ha megnézed amire reagáltam ott envagyok említi a 10900K-t, amiből jelenleg nincs 150 000Ft alatt egy darab sem hardveraprón. A 10900K a maga korában jó volt,de ma már? Egy Ryzen 7700 veri mindenben és az alaplappal együtt kerül annyiba, mint egy használt 10900K. Ha most akarnék fejleszteni mondjuk 10600K-ról mert kell az all-core powa akkor ilyen árak mellett el sem gondolkodnék azon, hogy csak processzort cseréljek.
Mindkét esetben olyan irreálisan magas ára van a csúcsprociknak, hogy nem éri meg bajlódni velük, mert annyiért jobbat kapsz. Napi használatban lévő gépnél szerintem semmi nem éri meg az ilyen felárat, főleg ha van alternatíva ( retró ritkaságnál nyilván más a helyzet).Nem azt mondom, hogy ezek az i9-ek rosszak hanem azt, hogy az áruk rossz.
Nálam nem volt annyira kínozva az 566-os Celeron. Ez a 82MHz-es FSB volt amit még érdemi Vcore emelés nélkül bírt, plusz fesszel nem akartam kínozni.
-
KROK640
nagyúr
Azért azt a fair play jegyében szeretném megjegyezni, hogy a 9900 az már I9, 8C16T, 16MB cache, 5GHZ-es turboval, vagyis gyakorlatilag egy I7 10700K-ról beszélünk, csak épp LGA1151-be a csúcs, és megkockáztatom, hogy átlag felhasználásra még 4-5 év múlva is jó lesz, mindezt úgy, hogy mostanra egy 6,5 éves CPU-ról van szó. jah, és egy 12th gen I5-ös is lazán állva hagy!
Ráadásul te nem is használtan, hanem újan nézted ...
így azért nem nehéz belelátni egy AMD-s lap és CPU árát.Ennek ellenére a sok foglalatváltás miatt én is úgy vagyok vele, hogy a következő gépem szinte(!) biztosan AMD lesz.
Egyébként nem i értem, hogy miért játsza ezt az Intel, az AMDnek se jött be anno rövid idő alatt az a sok foglalat (S754, S939, S940, AM2, AM3 stb.)A retro megint más, mert az ilyen P3 kategória már tényleg csak kb a gyűjtőket érdekli, plusz a legfiatalabb példányok is 25 év körüliek, javarészük már rég kidobódott, elpusztult.
-
Win98SE oerg866+DarthSun, kevert mód
, egyelőre videódriver nélkül.
-
arn
félisten
En ugy gondolom hogy ez a retrozas generacios es korszaki sajatossag, mint pl a demoscene volt a 90es evekben. Jelenleg ugyanazok az arcok tartjak lelegeztetogepen, akik anno maguk is reszt vettek benne.
Nekunk a gepek erdekesek, mert kurriozum volt a maga idejeben, es ez a lelkesedes kesobb is megmaradt. Nem tudom mas hogy erez, de hogy kb 10 eve csinalom, az erdeklodesem targya nem igazan valtozott, nem adodtak hozza az ujabb korok nosztalgia szintjen. Gondolkodtam, hogy meg hozza kellene adni egy win7es gepet, de a kulonleges gepek annyira dragak, hogy egyenlore letettem rola, a tucatot meg minek epitsem, barmikor megtehetem.
Illetve a 2003 es 2006os gepek osszerakasa erdekes volt, de sose hasznalom oket a tobbihez kepest, ezert is vagyok bizonytalan abban, hogy mennyre gyujtogessek ujabbat porfogonak. Szoval ha magambol vagy a generaciobol indulok ki, van ennek vmi plafonja. Meg legyunk oszintek, meg az “aktivan” retrozo reteg is egy baromi szuk reteg - prohardverre is jarnak regi arcok is, de toredeket erdekli.
-
envagyok
veterán
Szerintem a nagyon ritka, és a ritka, nyálcsorgató hweknek lesz piaca .
Nvidiának pl. volt az az ESA rendszere, most nem találom a cikket phról, egy olyan ház/vízhűtésrendszerért simán odaadnám 10-20 komplett 775 irodai gép árát.
Retró gépet etyben most sem lehet jól eladni, amiben drága alkatrészek vannak, pl ss7 epox mvp , k6-3+, v2 sli, tnt2 uktra, diamond vortex hang, szép multimédiás házban.
Ezt így összeadogatva magas szám jön ki, de nem hinném, hogy jönne rá vevő.
Mindenkinek jobb ha alkatrészenként ad/vesz. -
En nem hiszem egyebkent, hogy a kesobbi korok korszakai ennyire "jok" lesznek. Az en gyerekkorom idoszakabol vegtelen cucc meg volt vasarolva embereknel, ezek "halmokban" allnak valahol es ezekbol vasarolgatunk ma ebayen, videokartyat, jatekot, alaplapot, operacios rendszereket, mas szoftvereket, jatekkonzolokat, stb.
Ugy gondolom, hogy a digitalis storeok megerkezesevel, az egyik huzoero, megpedig az, hogy "osszerakom a regi cuccom, hogy a regi dolgaimmal szorakozzak", az "zatonyra fog futni", emiatt nem lesz ez annyira erdekes. Amiatt, hogy minden el lett subscriptionositve, random barki nem fog regisegket epiteni, emiatt meg szukebb reteg fog ez irant erdeklodni/ezzel foglalkozni, emiatt szerintem, kevesebb eszkoz fog fennmaradni, azoknak pedig magasabb ara lesz, mint korabban barmikor.
-
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
csak kerdes, hogy a 2000es vagy 2010es gepek hweivel is hasonlo retrozas fog e majd menni, mint a 80-90s hwekkel.
hasznalati szempontbol kb mindegy, ugyanaz az analogia, mint hogy gombokert beszerezheto p100bol epitesz vmit, vagy egy gyakran szarabbul hasznalhato de joval dragabb dx4 vlb lapon. kivancsi leszek, hogy 30 ev mulva beszakad ezeknek az ara, vagy lesz aki kifizeti ezekert a kulonbsegkert a penzt.
mert erdekes modon most is sok penzt kernek ertuk, de vhogy nem erzem, hogy lenne barmifele jelentosebb piacuk - ez sokkal inkabb mint vmi projektalt arazas lenne. pl a 2006os megepitett csucsgepem alkatreszenkent elvileg sokat er, de ha feltennem az egesz gepet, ketsegeim vannak hogy annyit adnanak erte, mint egy amigaert vagy hasonloert.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Nyilván nem veszi fel a versenyt egy csúcs Maximus-al, de igazából bőven jó ez is hardcore OC-ra, és occsó (én 5e-ért vettem pár éve), leginkább ahogy írod is, van belőle, nem egy ritkaság szerencsére.
Napiba anno jobban kedveltem a P35/X38-as párost, DDR3-as ramokkal, ezekbe olcsón jutottam 4*2 GB RAM-hoz, olyanokhoz maivel bizton megy is. DDR2-ből mostanában már ki tudom szintén rakni a 8 GB-ot 4*2 felállásban, nagyon olcsón vettem egy doboznyi low profilos 800-as Kingstonokat.
X58-ból ugyanígy elégedett vagyok a P6T Deluxe-al, az se volt bűn áron, és abban is lehet hadcore módon veretni.
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Nem rossz lap a P5Q, de a chipsetazonos nagytesója, a Maximus II Formula érezhetően jobb lap. Tényleg nem leszólni akarom, mert felsőkategóriás az is. Szerintem a Maximus II Formula a legjobb DDR2 lap.
De ha megnézed a tápellátásokat, nagy különbség van.
Jó mondjuj a P5Q (még) nem drága, nincs sírás, ha lehal.

-
Csendélet Q2DOS- al, monitorkép bemozdult a gyors mozgás miatt, meg amúgy sem jön le a retrókocka minősége fotón.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"főleg amikor 6-7-8-9-10 gen is elmegy ugyan azzal a chipsettel és foglalattal" ---

Erről már hallottam, de rendszeresen elcsodálkozom akkor is. 10th genből laptop procik mennek ezekben, úgy tudom. Az más kérdés, hogy miért akarnék / jó egy 10th gen adapterezett CPU egy ősrégi de mégis csúcs (így drága, de elavult) lapban? Érdekes, de maximum akkor elgondolkodtató, ha az embernek eleve van egy ilyen lapja.
Z97-be lenne most nekem releváns egy ilyen mód... de inkább nem, azért korhű gép a cél
-
zsid
senior tag
válasz
envagyok
üzenetére
Az értelmetlen az átlag felhasználásra vonatkozott. Tuning/extrém szempontjából teljesen oké cuccok ezek , de normál használatra határ feleslegesek. Én felhagytam a tuningolással, mióta akkora a kínálat hogy értelmét vesztette. Anno az 1 magos korszakban persze király volt, 566-os Celeront 700-ra, Socket754-es Sempront 200-as FSB-ről 300-ra stb... Ma már ha kell a plusz powa, akkor veszel két maggal többet és ahogy korábban írtad bedobod a a legolcsóbb lapba ami elviszi 7/24/365. Emiatt a tuning engem már nem mozgat meg, persze figyelgetem a többi processzoros topikban mik történnek

A másik kérdésre: nem a minimális árkülönbség miatt engedem el, hanem mert annyira nincs rá szükségem és lesz olcsóbban is. Van már itt annyir hardver felhalmozva amihez még hozzá sem nyúltam...
Plusz a helyi licites oldalon van olan lehetőség, ha a hírdető nem tudja eladni és nem hosszabbítja meg a hírdetést akkor tudsz ajánlatot tenni. Így vettem, most majd féláron a P4-es Asus szervert is. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Fuh, hát ez már lényegében bőven too much is lenne
128MB L4 ...
De az tuti, hogy eléggé ritkának és csúcsnak tűnik
-
envagyok
veterán
De ha 10-20% al olcsóbban lecsapnál rá, akkor kb egy mozijegy vagy ebédmenü árkülönbség miatt elengeded?
Amiga 1200al jártam így,
Mikor 30k volt, sokalltam, gondoltam majd találok olcsón, aztán lett 50-60, mondom majd lesz 30-ért, lett 100k, akkor azt vártam, hogy 60-ért lesz talán, most ott tartunk, hogy szépet kb 200ért kapsz Szerencsére mikor 150k körül járt, akkor meguntam, és vettem..
Voodoo5 is ugyanezt futotta be, mikor 10-20k volt, mindig elvitték előlem, most 200k.Múltkor gondolkodtam, hogy van egy dobozos QX9770 procim, el kellene adni, venni valami hasonló ritkaságot az árából .
Használni szeretem inkább a hardvereket, nem nézegetni, oem qx9770 van pár db.
Mennyit ér?
Használati értéke kb 2000ft, gyűjtők szeretnének venni ilyet 80-120 körül, de nincs.
Eladnám 80 körül, oké mit találok az árából hasonlóan ritkát ebayen, mivel Magyarországon ennyire ritka holmit nem találni?
Semmit, csak jóval drágábban. -
envagyok
veterán
"A Crosshair az értelmetlen ultradrága kategória volt már akkor is"
Akkoriban én is azt gondoltam, de aztán most hogy gyűjtögetek, rájöttem hogy nem igaz.
Mikor pár éve jobban nyomtam a 775 vonalat, a legjobb lapokból sikerült szereznem, és új kapuk nyíltak meg előttem.
Anno ASUS P5B Deluxe és ahogy megjelent, ABIT IP35 lapom volt, prociból Q6600 G0, majd Xeon E540 E0.
A Q6600 3ghz fölé, az E5450 meg 3.3-3.4GHz fölé nem akart menni, pedig sokat szórakoztam vele.
Most egy P5W DH deluxal, ASUS Maximus Extreme, Maximus II Formula, Rampage Extreme, evga 790i ftw, stb. lapokkal pikkpakk megvan a 3.7-4ghz, core2duókkal a 4.5-5 -
Kemény témák mennek, emellett az i9 7900X már ultraretró

Indítottam egy kis Q2DOSt, 2D- ben tesztelem a 7800GTX- et, amíg kávézok. Hang nélkül egyelőre, most néma csenddel gyászolom a klinikai halott 7900GTX- et.Meglepően halk a gépezet, a 7800- nak van kis dongóhangja csak, az újszerű 1650 extrahalk(Asus nem ventistoppos, mint az EVGA testvére). DOS alatt vígan futkároznak a kártyák, Win98 driver még mindíg nem ment fel a 7800- ra. Felismeri mindegyiket ID bent van a registryben, a WDMEX agresszív verzióját pakoltam a system.ini- be, minden létező cuccot behúz, az XP-s drivereket is.
Viszont ha felteszem a 82.69- et, akkor eszköz init fail, tehát látja, csak valamit még nem tudok.
3 féle Win98 van már a gépen, a saját aberrációs, a quickinstallos, a harmadikban pedig összemásoltam a kettőt, utóbbi már egész tűrhető
. Viszont a 82.69 mindegyikre ugyanazt dobja.Pozitívum hogy az Omores féle USB egérmód az X299- en is ok, tehát amelyiken nincs PS2 csati, azon sem bolondul az egér 98 alatt.
-
-
Fücsök007
őstag
+1, viszont egyre több alternatíva van ha valaki retrózni akarna nem aranyáron modernebb hardverrel!
Are the tiny EBOX PCs worth it for DOS/Win98 gaming?
-
arn
félisten
A retropiac nem sok olyan logikat kovet, mint amit a normal piac. Van hogy azert kapnak fel vmit, mert ritka, vagy valaki azt mondta, hogy ez jo, vagy mert nosztalgikus. Sokan probalnak elore gondolkodni, de tuti lesznek meglepetesek.
Kerdes, hogy a retrozas vegig fog e gyuruzni a korokon, mert teljesen mast jelentett a szamitogep az egyes evtizedekben az embernek. Gyujteni barmit lehet, de a piac nagysaga kozott nagy kulonbsegek lehetnek az egyes korszakokat illetoen. Szvsz a nosztalgafaktor az egyik legnagyobb mozgatorugo, de az ujabb generacioknak a szamitogep mar csak egy eszkoz a sok kozul.
A masik, hogy jelenleg erosen torzitja az arakat az elvileg mar retrokoru hwek hasznalhatosaga. Korabban hamar hasznalhatatlanna avult vmi, ma meg sokaig hasznalhato.
-
zsid
senior tag
válasz
envagyok
üzenetére
Majd nézd meg mondjuk 5000-res X3D-k árát, amikor azok lesznek annyi idősek, mint a 9900KS. Arányaiban tuti drágábbak lesznek, mint most az intelek. Ugyanúgy a foglalat csúcsa, csak AM4 userből valszeg egy nullával több lesz a piacon, mint amennyi 1151V2-ből volt.
Az utolsó drága lapom ez volt: [link] , azóta csak azt veszem amire tényleg szükségem van. A különbözetet elszórom 20 éves szerverekre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- RAPOO 7100P 1000DPI optikai rádiós 5GHz egér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
(Főleg, hogy a steam statok szerint most az átlagos gép 6C12T, 16GB RAM, RTX3060 --- ez 32GB-val pont az én gépem
Meg magamnak is mert mostanság már képet sem csinálok ha neki is fogok valaminek.
De a legtöbbünknek egy Vision 864 is jól jönne a VLB lapba, mivel tipikusan 805 vagy GD5428 környéke jutott a póroknak. Nna a nevezett VLB Trio64 olyan mint a 864, de jobb memóriái vannak, nem kizárt a 45ns 60-70 helyett. Képminőséggel szvsz nem lenne gond, STB vigyázott arra. 

:
Ezek kanyarba sincsenek.