Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nem tudom special a BX-el hogy volt, mert nekem sajnos nem volt - pedig nagyon szerettem volna - de pl az olcsó Zida Tomato lapom már tudta azt, hogy beleraktam egy 133-as FSB-s procit, azt elindítottam, 100MHZ-en be is vette, utána a Biosban mint tuning/túlhajtás beállítottam a 133MHZ-et, és már ment is 133-on. Igaz tuningnak számított, igaz jó SD RAMok kellettek (133-asok), és onnantól nem nagyon volt tér a tuningra, de ment.
Apró érdekesség, hogy a Biosba előre voltak beállítva bizonyos FSB-k (nem túl sok, nehogy lehessen finomhangolni a tuningot) a maximum a 150MHZ volt.
Egyszer kipróbáltam a 466-oson és 466@1050MHZ-en indítottam, a memória leszámolásig eljutott, majd IDE detectnél úgy megfagyott, hogy még a reset sem segített rajta csak a kikapcsolás
109-es FSB-vel (766-on) viszont a 466-os képes volt arra, hogy betöltse a GTA3-at és még 1-2 percet játszani is tudtam a kékhalál/fagyás előtt
585-ön meg nem volt hang, míg 525-ön hibátlan volt (mint említettem nem volt túl sok lehetőség a tuning finom hangolására). -
-
Mire a KX133 kijott, addigra legalabb fel ev - 3/4 ev eltelt. Addigra mar csak egy szertefoszlott rossz emlek volt az Athlon. Abban az idoben, az Intel ujdonsagaira kevesbe volt jellemzo a rizikofaktor es a problemas mukodes. A BX-820 csere nem fajt, a 820-850 csere sem, a 850-850 sem.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Rossz a gondolatmeneted az RDRAM kapcsan szerintem. Miutan nyar vegen kiderult, hogy az Athlon egy katasztrofa, visszalapatoltad a BH6-ot es az 500-as P3-at (hiaba hozott perceket az Athlonos konfig MP3 enkodolasban a P3-hoz kepest, ha az egesz gepnel gondolkodni kellett, hogy merj-e enkodolas kozben multitaskingolni vagy ne). Majd azzal unnepelted az ujevet, hogy megnyugvaskent szerelted be a hazba a 6CX-es Gigabyte lapot es dobtad bele a Slot1-es 733-at (egyedul az ISA hianyan szomorkodtal, mert ki kellett venni a GUS PnP-t, illetve addig elvoltal otthonra az ISA-s BNC/RJ45 halokartyaval, amit szinten cserelni kellett PCI-re). 800EB-t akartam venni, de abbol azt mondtak, hogy eselytelen Slot1-est szerezni. Kesobb lett S370-es 800EB (szerintem, innen kapta meg valaki a dobozat) amit atalakitoval hasznaltam. Es itt jon a lenyeg, amikor jott a Willamette es az Asus P4T, oda at lehetett rakni a 2db RAM sticket a 6CX-bol, az ASUS pedig mellekelt 2db continuity modult a lapjahoz, igy a P4 melle mar siman felhasznaltad a meglevo ramokat. Az 1.4-es P4 pedig, gyorsabban forditott kernelt, mint az elozo 800-as P3. Egyebkent, a Socket 423 rovid elete, csak utolag visszanezve rovid. Marmint, a dual voltaget tudo Socket 7 sem volt hosszu eletu, a Slot1-re mondhatod, hogy hosszu volt, de kellett hozza 3 alaplap (LX/66, BX/100, 820/133) es mindosszesen ez is 2 ev volt. Ezutan jott egy Socket 370 amire kb kiadtak azokat a CPU-kat (P3-rol beszelek), amiket kiadtak Slot1-re is. Amikor mar volt P4 desktop, a Tualatin akkor erkezett. Nekem pl low-end IBM szerverrel volt dual Tualatinos kapcsolatom, mikozben a desktopban mar a 423-as P4 dobogott. Szoval ezekhez a foglalatokhoz kepest, volt "hosszu" a 478 vagy a 775. De a mind a ketto csaloka, mert egy TH7-II (ilyenem volt 478-bol), az "csak" 400MHz-s. Ha te atugrottal az 533-at tudo 478-ra, akkor megint ugrani kellett a 800 kepes 478-ra. Viszont, ha te a 478 vege fele szalltal be, egy akkori 478 lappal (ami mar mondjuk 400/533/800 kepes volt), es raktal bele valami 400-as Celeront, akkor persze, hogy hosszu eletunek tunt a socket, hiszen az ultraolcso 1.7-es Celeronbol tudtal 3.08-as P4-et faragni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, pont ezt néztem én is.
https://www.philscomputerlab.com/nvidia-9x-graphics-drivers.html
Nem sokáig maradt ilyen spórolós. Ahogy terjedt 2000 körül világszerte a broadband net, úgy hízott meg minden. Nem is értem hogy süllyedtünk ide, hogy már 1 GB egy driver.DarthSun:
386-tal még lehet hogy találkoztam amit ráerőszakoltak már modernebb, fast ethernet hálózatra switchekkel, Novell Netware klienssel. A 286 durva
A cégektől kidobott BNC/koax ment sokáig LAN-okon 50 Ohmos lezáróval, a 90-es évek végéig a Celeron korszakban. Csavart érpár/RJ45/Switchek is 2000 után terjedt el már a privát szférában is.
Így belegondolva ez a 2000-es korszak eléggé vízválasztó volt
-
envagyok
veterán
Régen nekem is cppper celeron húzva->p4 nw->core2 volt a sorrend, de így utólag azért nem rossz a 423-as Willamette, és a 2M Cache-es 775 prescott 3.73-3.8GHz-es darabok szuperek, és a Pentium D a nagy kedvencem, abból a 955, 965 a 2 mag 4 száljával igazi kuriózum, és hihetetlen gyors, főleg 4GHz fölé húzva.
Természetesen az Athlon 64 és A64X2 már alázta ezeket játékokban, úgy ahogy most az X3D procik. -
arn
félisten
En szerencsere bxet hasznaltam - 450-550-850 celeron vonalon (98-2000), onnan mar 1200+kt133a lett 2001ben.
P4bol kb a csucs nw volt jo korszak (2002 vege, 2003 eleje), a tobbit bottal se piszkalnam. Nalam vegig tuningolt xp ment, 1700+@2400, 2500+@2400. Volt egy apro botlasom a prescottal, aztan mar a64-core2. Szerencsere teljesitmenyben mindig csucs kozeli (vagy tuningnak koszonhetoen afeletti) gepeim voltak, nem panaszkodom.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
az a baj ezzel, hogy ezek a 6-700MHz-s P3-k olyan qrva dragak voltak, hogy eladva a BX-t olcsobb volt venni egy 7-800MHz-s Duron-t is egy hozza valo beugro lappal, ami vegulis kicsit magasabb orajelen de takkra ugyanazt tudta...es van/volt benne jovo is, hogy majd beleugrik egy Tündérbárd is idovel
a BX P3-l az mar olyan taki-maki volt max, mert 133MHz FSB-t nem tudta, onnan mar tovabblepes az szinten alaplapcserevel abszolvalhato csak pl i815-re...vagy korai P4-re megdragabban RDRAM-l
Cerka2-566 meg 850MHz-n szinte tudott annyit, mint a 6-700-s P3 game-kban
az meg a BX meg jobb is talan
olyan csereket meg csinaltam is, hogy 300A-366 kiugrott, a Cerka2-566 beugrott helyette
masik a 300A-366 helyett a "félgép" csere ECS K7S5A Duron 650-700@866-933MHz + 512MB DDR266/333
ilyen tesztet is megneznek azert, hogy egy 1GHz CuMi P3 ellen mire lenne eleg, mert ez kevesebb kerul meg igy egyben is, mint az a P3-s CPU egymaga, ha egyatalan volt elado db belole
vagy 1000-1200MHz a Morgan Duron ellen is, ami szinten csak ilyen frutti 10-12k korul voltak arban 2002-ben, es az SSE-t is tudta mar
a powerjuzerek ekkor mar 2GHz korul voltak, meg P4-n, de nagyatlagnak meg ez is jo volt egy atlagnal jobb VGA-val sok game-hoz -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Meglátta, hogy milyen évet írunk, és rögtön nyugdíjba ment

-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Igen, a magyar nyelv szépségei miatt főleg könnyű megjegyezni.
Igen, 9600-ból van TX, Dartsunnak is van egy.
Athlon XP nekem is sajnos rég volt beröffentve, és mostanság nem is nagyon lesz rá időm

-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Igen, a Ti4000-es sorozatban volt SE, de az SE nyert!
Ugyan mindkettőnél mind a Ti4800-nál mind a Ti4800SE-nél ugyanannyi shader, rop meg ilyenek voltak, de a Ti4800SE az 275/275MHZ-en járt, addig a sima Ti4800 az 300/325MHZ-en.NVIDIA GeForce4 Ti 4800
NVIDIA GeForce4 Ti 4800 SEWin 98 SE-ről meg már megosztottam a véleményemet

-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
A korabeli eredeti releasek megvétele általában már nem lehetséges, há mé', mert már senki nem árulja ezeket. Retró gépre kellenek, modernre is, mert a moddolás általában a korabeli verziót kéri.
Akinek nincs meg az eredeti verzió, mit is csináljon ? Tudjuk mit lép, de az a (C)™ vonalba általában nem fér bele. -
Ha már játékokról van szó kicsit: Nekem egy darab fizikai játékom sincs, helyette tele vagyok digitálissal Steam-en. Ezek ugye javarészt tartalmaznak DRM-et viszont én "módosított" (nem tudom másképp hogy írjam) .exe fájlokkal ezt ki szokta küszöbölni és így tolom őket a retro gépemen. Persze tudom ott a GOG ahol DRM mentesek a játékok de kinek van kedve megint megvenni őket ?
Plusz valamit már meg sem lehet (Pl DiRT játékok). Mondjuk az tény, hogy GOG-on vannak olyan játékok amik nincsenek Steam-en (pl 1nsane, Medal of Honor Alied Assault stb). -
56k modem ? A szegénység mellet ez kivételesen megvolt. Nagykerben voltam anyagot beszerezni, visszaértem, mondom a főnöknek, hogy egy modem+8 port switch pluszban, annak a nagyker árát beteszem a kasszába, aztán viszem haza...
A switch(Acorp) ma is itt ketyeg, a gigabit routerre rádugva kiszolgálja a retró gépeket - 286-386 pld nem komálja ha közvetlen gigabitre van dugva. -
hobizoli
nagyúr
56.6kbps modem nekem sem ment 48kbps felett stabilan
eccer eszrevettem hogy 48000bps-l orakon at megy, 49333-n meg 5-10perc max es ledob
fogtam, kivettem a driver-bol a 48000 feletti sorokat, aztan ujra hozzaadtam ugy
48000-nel nem is ment fel tobbel utan soha
par honappal kesobb meg mar jott az ADSL
de egy aktualis Detonator driver a VGA-hoz az mar siman lehetett annyi isa WHQL-s mondjuk nem jott ki gyakran, de a mindenfele javitasos verziok igen
csak pl amikor egyik game-ben grafikai hibak voltak, a masik driverel meg nem es megjavult...akkor azert jol jott, hogy 1-2heten belul volt update
na most ezt egy Chip magazin CD-re alapozni, hogy majd jovohonapban talan rajta lesz a jo mar, meg letoltikezzuk ilyen 14.4-28.8kbps-s modemmel, felejto....
ATI anno ezzel qrta el nagyon a renomejat az Nvidia-val szemben (is) a juzerek fele, hogy 2-3 havonta volt csak vmi update, vagy meg ritkabban...mas gyartoknal meg még ennyikent se
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
a masolasvedett lemezekkel szokott lenni problemo, de ha jolemlexem pl. a poweriso tudja ezeket bekamuzni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
imgburn szvsz megoldja.
* mondanam, hogy a Goldenhawk Cdrwin, de azt már csak valami archivból lehet letölteni, nomeg bin filet csinal, igaz elvileg azt a Daemon Tools tudja mountolni.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
56k-s modem? De jó lett volna.
19.200-as rémlik, de olyan zajos volt a vonal, hogy gyakorlatban örültem ha átléptem az 1 kByte/sec letöltési sebességet.
Hát jah, ott kellett hagyni.
De mondjuk egy VIA driver azért ennyire nem volt nagy. Pár 100 KByte, az lejött pár perc alatt. -
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
PowerIso, a közepes verzió, XP- től Win11- ig perfekt. Mindenről is ISO garmada, optikára és pendrivere is fullos : PowerISO v8.3 x86-x64 HUN .
Nem szabad megosztani effektus, de ez is annyira régi, és a kutyát nem érdekli a jogállás ma már, hogy tök mindegy. -
hobizoli
nagyúr
igen, csak sokaknak nem volt arra lehetoseg, hogy netrol lehuzza ehhez a drivert
foleg nem dial-up nettel orakon at csinalja ezt, mert a 20Mb-s file is 1-1.5 ora ha nem csinalsz kozben semmit, meg akkoriban meg az is eleg draga volthanem volt a gyari a driver CD-n meg neha Chip magazin hasolon volt egy update par havonta, csak azt sem vettek meg sokan...oszt hello
nalunk volt ADSL, eloszor 384kbps majd 512kbps, aztan 1,5 majd 3Mbit, ott azert ez nem volt para lehuzni a legujabbakat 5-10-15 perc alatt
BIOS update stb gyarto oldalarol pikk-pakk megvolt
ezt egy 56k-s modemmel szerinted ki allt volna neki?
pedig download manager-l meg meg is lehetett volna csinalni ugy, hogy ejjelre otthagyja es akkor reggelre leszedte ezeket...
sok emberke inkabb intelt vett ugyis, hogy az mellett putribb VGA van, amin a 2-3 eves gamek is hunyoritva mennek csak el, mert az K7 melle rakhatos VGA az az intel konfignal nem fert bele budget-be
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Hoztam még egy kis nosztalgiát.
Kéne egy ISO-t csinálni a Playdiscből, Daemon Tools van a gépen, de sem az, sem a gyári File Explorer nem tud ilyet XP-n.
A játék egyébként vajsimán fut.
A Daemon Tools egyébként része az early 2000s nosztalgiának
. -
Amikor megvettem, nekem is hasonló gondolataim voltak, mekkora hibát követtem el, összevissza fagyott. Aztán cseréltem grafikus kártyát, drivereket frissítettem és végül beállt stabilra.
2000 elején ASUS K7V alaplapom volt ami VIA KX133-as, szerintem ez volt az első VIA-s.
Kb. 2 évig megvolt nekem, több vga kártya is megfordult benne, Radeon DDR-rel fejezte be a pályafutását.
2x128MB/133 modulokkal ment.
Az eladáskor sajnos egy hozott hibás táp azonnal kinyírta. Végül egy még régebbi ASUS K7M-mel (AMD Irongate chipset-es) ment tovább a konfig már nem nálam, azzal is atom stabilan ment még sok évre a K7 (igaz ekkorra az Irongate driverek is kiforrhattak) - asszem Geforce2 GTS volt benne - majd ismét visszakerült hozzám.Én úgy emlékszem, hogy a kor modern vga kártyáival, netről frissített driverekkel már semmi baj nem volt ezekkel a korai K7-ekkel sem.
-
zsid
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Az enyém mezei Barton volt és szorzózáras. Már nem emlékszem, hogy a Bartont lehetett-e még grafittal mókolni, vagy az csak a Tbredeknél volt opció.
Kár, hogy a régi tesztek egy része nem elérhető a ph-n. A Computerbase korabeli cikkje szerint 2003-ban 229 euro volt a 2500+, a 2.8-as P4 444euro míg a 3.06-os Prescott 689 euro. Azért ez látványos árkülönbség volt, ami nem tükrözte a teljesítménykülönbséget.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Az első, mert az világít. LED fény károsult vagyok
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Szerintetek mi illene ehhez a géphez?
Microsoft Intellimouse Optical
Vagy Logitech G400
-
hobizoli
nagyúr
ezek a mobil Barton-k jobbak kozul kerultek ki, es kisebb Vcore mellett is tudtak a nevleges orajelet is
ez is ment meg 12x200=2400MHz-n is asszem 1,75V-n, de 2333-nel meg 233 volt az FSB-je 1,65V-n es azt 7:2:1-ben leosztva tudta "jo" AGP meg a PCI orajelekkel, meg volt hozza tuning DDR466-s modulom is, akkor hasznaljuk mar ki, amit az tud
nem mintha nagyon erdekelt volna regebben, ha 75MHz az AGP meg 37,5MHz a PCI

...vagy 83,3 meg 41,5
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
nekem a KT7A-ban volt Seitec feliratos SDR modul, "-6" a chip-eken a felirat vegen, azaz az a 166MHz-t is tudta volna nevlegesen is, talan meg kis tuningot is
de a KT7A-ban 155MHz volt a legnagyobb FSB opcio, amit be lehetett allitani egyatalan, es azt meg a Duron nem birta el
6,5x150MHz-n (=975MHz) viszont barmeddig elment, ugy ez a RAM a BIOS CL2-2-2-2 1T "Turbo timing"-t is vitte, ennel gyorsabbat nem is lehetett beallitani neki meg a tuning BIOS-okal sem
SiSoft Sandra mereseben igy eppen megugrotta az 1000MB/sec-t, ami akkoriban qrva jonak szamitott -
válasz
hobizoli
üzenetére
Ki fogom próbálni, sztem a jobbik BE6- ban menni fog a 800- as Copper, akár 1100 felett is...
Ultra 133 SD RAMok már vannak a fiókban, régebben csak pár kiló volt, amikből 2db szerver verzió bírta a 133MHz- et stabilan. A válogatott 133 CL2 valszeg menni fog jóval 133 felett is, CL3- ban. -
zsid
senior tag
Az én és környezetem mintája valszeg más, nekem a Kx-200 ( nem emlékszem már, hogy K5-200 vagy K6-200-am volt ) és a Tbred-B közötti AMD szakasz kimaradt, viszont az én ismerőseim nagyobb része korán felszállt az AMD Athlon és Duron vonalra és nem nagyon rémlik, hogy stabilitási gondok lettek volna - a normál felhasználóknál. Nyilván aki tuningolt ott borultak a dolgok...
Nálam átmenetileg volt Tbred-B KT400-zal, majd Abit KV7(KT600)-Barton 2500 duót vettem, aminek két oka volt:
-jó volt (célnak megfelelt)
-erre volt pénz
Nagyon homályosak az emlékeim, de úgy rémlik a Bartont 18 000Ft körül vettem a Dohány utcában, míg akkoriban a 3000-res P4-ekért valami 50 000Ft-ot kértek. Nálunk vidéken ez irreálisan drágának számított, főleg úgy hogy két kattintással 3200+ -t csináltunk a 2500+-ból és közel azt a teljesítmény kaptuk, mint egy 3000-res Northwood.
Arra sem emlékszem, hogy a KT400/KT600 korszakban stabilitási gondok lettek volna ezekkel. ezek a via chipsetek teljesen jó budget cuccok voltak. Igen, a dual-channel hiányzott de abban az árszegmensben valszeg túl sokan amúgy sem vettek volna 2 memóriát. Kb pont ezért lett rétegtermék az nForce2 is: a lap+ a memória felára dobott legalább 30%-ot a konfig árán, a teljesítmény meg alig nőtt. Az ismerősi körömben volt KT333/400/600 és teljesen jól elvoltunk vele. Instabilitások, nyűgök nekem egyáltalán nem rémlenek pedig mi aztán a paletta aljáról vásároltunk mindig.mod: ha már hobizoli írta a tápot: A Bartonig max 300-as tápjaim voltak, a Barton mellé vettem az első 400Wattosan és természetesen ez is Codegen, volt ahogy az elődök is. Húzott Barton mellett a biosban a feszültségeket nem kellett nézni, mind határérték alatti volt
-
hobizoli
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
azert 700-s 1000 fole necces volt
533-566-600 meg a 633 hunyoritva az meg vitte a 100-s FSB-t, a 667-700-733-knel ez mar nagyon nem volt egyertelmu
800-sbol meg a cD0 stepping-s ment 133-s FSB-vel altalaban (=1066-n), de mar az sem mind tudta ezt, es annal i815-s deszka is kellett ehhez, nem a BX -
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
igy voltak a generaciok:
430lx 1993 (socket4/5) async cache
430nx 1994 (socket5) async cache
430fx 1995 (socket5/7) async/pb cache
430hx + vx 1996 pb
430tx 1997 pbala-folerendeltseg inkabb csak a vx-hx kozott volt, a masikak masik generacio volt mar, igaz lehetett oket atlapolva kapni. az fx helyett jott a vx. a tx meg amolyan hattyudal volt, mert nem minden szempontbol tudott annyit, mint a hx, viszont tamogatott mar sdramot, udmat, de inkabb mainstream volt mint az fx/vx. az fx is sokkal jobb volt mint az nx, de pl nem tamogatott multiprocit.
-
arn
félisten
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
430vxes lap, ekkor meg nem is letezett agp. jol mukodo, teljesen kommersz tomato lap volt.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Megmutatom már a szörnyeteget (P4PE-X/TE, 2x1GB DDR1, Celeron 1700, Geforce4 Ti4200) és az igazi büszkeségemet, a HP P1230 monitoromat:
22" (20" látható terület) Diamondtron képcső
Pitch 0.24 mm
160Hz/140kHz/420MHz
2048x1536@85Hz
1600x1200@120Hz
1024x768 @160Hz
2 input, gombbal válthatóKicsit túlexponáltam, hogy legyen fény belelátni a gépbe.

-
hobizoli
nagyúr
csomo K7 csak azert volt instabil, mert hoki tapegyseget raktak melle
egy ido mulva mar koztudott volt, hogy 300W brand tap kell hozza
Mistral-nal az arlistajukon meg rajta is volt hogy 300W-s vagy nagyobb tappal ajanlott a K7-ket osszerakni + haziko huto venti is erosen ajanlott....ami egyeseknek meg manapsag sem alapertelmezett, nem is ééértem az ilyeneket
en is raktam ugy masik hazba egy 700-s SlotA K7-t, hogy afaszomkivanezzelszarral
aztan a masik juzernel, masik tappal, masik ATX hazban +venti benne meg SEMMI baja sem voltpedig 1:1 atkerult az anyulap+CPU+RAM a masik gepbe, szoval meg RAM se lehetet a ludas
a VGA meg a HDD nyilvan mas volt hozza, de annak aki vette 300W-s tapja volt, annak aki eladta meg "csak" 250W-s
es akkoriban meg senki nem nezte azt hogy a tapegyseg markaneve micsoda
amikor nekem is kikapcsolas utan elpukkant a noname 300W-s tapom es RIP lett a Abit KT7A-Raid + Duron 600@975 megoldas, utana mar egy Enermax 353W-s tapot vettem (365AX-VE) 27k-ert
ami pont nalam volt akkor "nemtudjuk mi a baja, de nem indul el a vindoz rajta" Cerka333-s gepnek is az volt a baja, hogy a fikkancs 250W-s tapja miatt, ami kb csak P.M.P.O. volt 250W-s, valojaban jo ha 100W-t tudott loketre, szoval a 3db HDD kozul 10-bol 9x nem indult el az is, amin az oprendszer volt, vagy ha eppen igen, akkor az masik ketto kozul az egyik nem, mert nem volt eleg jedi hozza 12V-n... meg egy Cerka333 mellett sem, K7-nal lehet egyik se roffent be

atraktam az Enermax-mat bele es egybol pocc-roff akarmennyiszer
viszont ok olyan "draga" tapot azert nem akartak venni ebbe az akkor sem tul uj technikaba amikor 1GHz feletti gepek is leteztek, de egy Chieftec 300W-st azert rajuk tudtam beszelni vmi ~14k-ert, azzal is pöcc-röff volt
es akkor Chieftec az egyik legjobb cucc volt, es nem is volt sokkal dragabb, mint egy dzsunka-balra 250-300W-s egyseg, ami lehet csak frutti 8-10k-ba kerul es amit kezedbe vettel akkor sulyra a fele se volt a Chieftec-knek
utana ha raktam ossze gepet barkinek a 360W-s dualventi Chieftec volt nalam a default tapegyseg 16-17k-ert a konfigban, meg a haziko hutoventi is elol-alul hatul-felul benne van
direkt nem is kerdeztem meg kell-e az is bele neki, mert akkor sokan aszondjak aaaa az nem kell, csak siman benne van, aztan kesz...1k/db volt egy olyan, neha meg annyi se
nem is eri meg leallni az ilyeneken szarakodnierdekes azokkal ugy sosem volt baj
P1-s 6x86MX-nel is be volt rakva egy 80mm-s venti a haziko elejebe...

-
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Delpest/pesterzsebet, van ilyen IC-m egy rakassal, es kiprobalni is ki tudjuk.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Aki az elejen vett Athlont, annak szerintem vegtelen idore elment a kedve attol, hogy barmikor is megprobaljon barmit ujra, ami AMD. Nekem volt anno hires P3 vero Athlonom (500-as Slot A rogton az elejen), de amennyire stabil volt akkor a P3 a BH6-ban, annyira volt katasztrofalis az AMD a sajat chipsetevel. Bennem ez ott, akkora mely nyomot hagyott, hogy azota ha fizetnenek se vennek AMD-t. Szoval, vagy nem kellett volna a procit kiadni, vagy huzni addig, amig legalabb stabilan mukodo valamit tudnak adni. Ami nekem az elejerol remlik, az vegtelen sok fagyas, aminek egy resze javithato volt pl az AGP
"PCI" szeru visszabutitasaval. Szoval, szerintem, teljesen ertheto, hogy amikor jott a P4, bennem sem fordult meg (es sokan masoknak a fejeben sem), hogy kukazva a stabil Intelt atugorjak az ismeretlenre. Sott, azzal, hogy a chipset is VIA lett az utolso gondolat is szertefoszlott. A korai idokben a VX/TX/LX/BX-ek idejeben, ha nem Intel chipseted volt az Intel CPU-hoz tuti, hogy vegtelen sok szivast vettel a nyakadba (nyilvan, valszeg fals az osszehasonlitas, meg rossz a merites, mert LX/BX temaban Asus/Abit volt a minta nekem, VIA temaban meg a PCPartner, a Zida, az Acorp es a tobbi lowend/noname szemet). Ez persze, mara mar nem latszik, mert az utolso BIOS verziok es 4in1 driverek mennek jol, de akkor, az akkori valosagban, a VIA az az a chipset volt, hogy jobban jarsz, ha nem bantod a meglevo geped, csak ne keruljon bele VIA. -
hobizoli
nagyúr
amugy AMD is f4sz volt, mert nekik is ki kellett volna dobni egy DDR266-s es DDR333-s deszkat "idoben" , mar 2000 ev elejen es kozepen is, hogy VIA is jobban motivalgassa magat benne
ez egy olyan "eloremenekulos" dolog, amivel a nagyobb loero elony miatta tobben vesznek K7-t a P3 helyett
meg P4-re sem erdemes annyira cserelni P3-rol, mert az sem lenne gyorsabb a DDR-s K7-nel, de sokkal dragabb melle es alternativa lehet a K7 -
hobizoli
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
ez egy VX-s alaplap, ez "felett" volt meg a HX, meg a TX
alatta meg az FX
viszont USB tusor mar van rajta -
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Az S3-on az a VGA BIOS extenskont tarolo PROM/EPROM/EEPROM/FLASH. Szeritnem barmelyik, ugyonilyen S3-ba valo jo lesz bele. Ha beugrassz erte, szerintem 3 perc alatt irok neked masikat.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Én úgy foglalnám össze a dolgot, hogy intelből a gyakorlatban mi volt az embereknél tömegével, tehát ami ténylegesen náluk volt. Nem a csúcskategória, nem olyan ritkaságok, amiből 1 vagy 2 embernek volt, hanem amik nagy számban az embereknél voltak. ezek pedig slot-os gépek kb 366os pentium2-vel, celeronnal, vagy socket370es celeronok 366 vagy 400 mhz-en, mindenféle via, meg bx szintű chipsetekkel.
Egyetlen értelmes upgrade path létezett ezekhez, egy 600-700 mhz körüli P3, 100as fsb mellett. A celeronnak semmi értelme nem lett volna a kicsi cache méret miatt, a 133mas fsb fejeltős ezeken, 700nál nagyobb p3 ezekben általában nem ment. Emellé egy nagy maroknyi 128 megás, 100as sd memória.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Talátam egy S3 Trio64V+ kártyát (a cég udvarára volt kib*szva egyrégi gépház, alaplap, kártyák ömlesztve, cpu, ram, hdd nélkül)
Ugyan ilyen lap mint ez:
Eleve nem nagy eresztés, se AGP, se SD ram, de a nagyobb baj, hogy a jobb alsó sarokban az a hűtőbordás erősítő ki van róla forrasztva, és a Bios chip is hiányzik, meg a nagyobb elkók, az elemtartó, meg az ODIN chip és a billentyűzet csati is
.A VGA pedig ugyan ilyen, csak hiányzik róla az a DIP tokos IC.
Gyakorlatilag ugyan ez, ebből ez a variáns:
Mi van, ha nincs rajta az a chip? El sem indul?Volt még pár apróság, ESS 1868 ISA hangkártya meg egy ISA modem kártya (érdekes módon feketére eloxált hátlappal), pár soros/párhuzamos és HDD/FDD kábel.
-
hobizoli
nagyúr
jajaja, megnezve mar 1998-99-ben is letezett DDR-SDRAM
mar a Geforce256-bol is volt 1999 telen DDR-s verzio, nem is sokkal az oszi SDR-s utan jott ki... 2-3 honap volt a diffi talan
tenyleg qrvara az fogta csak vissza K7-t mar akkoris, hogy nem volt hozza DDR-s deszka
---------
na megneztem... 1999 oktober 11 a SDR-s es 1999 december 13 a DDR-s
a DDR-s egybol 150MHz-s VRAM orajellel kezdett, szoval mar akkoris letezett ekkroa orajelu belole
a 2000 tavasz vege nyar kozepen GF2-nel meg a GTS 166MHz volt, a Pro/Ti 200MHz, az Ultra 230MHz a VRAM-s -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
azert a i810-815 nem volt sokban elmaradva mar egy KT133A-tol
csak aztan K7-hez sorban jottek ki a DDR-s csipszettek is, megha lassan is, pedig meg a KT266/266A is egy evet megcsuszott az idealishoz, mert csak 2001 oszen jott ki nagyjabol az Athlon XP-vel egy idoben
annak is mar akkor kint kellett volna lennie, amikor az 1GHz-t elertek socket A-ban is 2000 oszen, hogy 1GHz-s "top" K7-t egybol DDR266-l is ossze lehessen rakni, megjobban odaverni a CuMi P3 1GHz-nek vele azonos budget-bol
, meg az XP-re a DDR vonal mar sokkal jobban elterjedjen a juzereknela KT333/400 meg legalabb masfel evett kesett mar
annak is mar 2001 ev elejen-kozepen kint kellett volna lennie, hogy a 2001 osszel megjeleno Athlon XP-ket mar abba lehessen rakni a 166-s FSB es DDR333 RAM-k melle ismeg a 0,5x-s szorzolepcsoket ki is kellett volna hagyni francba
7x-8x-9x-10x-11x-12x
pont azert nem nott linealisabban a kakao, mert az egyre gyorsabb CPU egyre tobbet vart a RAM-ra a SDR kisebb savszelessege, es FSB 'alacsony' savszelessege miatt is
hiaba volt a CPU es a chipset kozott DDR a jelatvitel, ha elotte csak SDR, meg az FSB orajele sem magas
-------egy olyan teszt is kene, hogy 2GHz-s K7 Thorougbred-B
20x100, 15x133, 12x166, 10x200...es mennyit er sebessegben a nagyobb FSB a valtozatlan CPU orajel mellett
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Egyrészt, Socket A rendszernél az l1 cache nincs duplikálva az l2 cacheben, így a duron olyan, mintha effektíve 192 kbyte l2 cache memóriát használna.
Márszét, a socket A chipsetek fejlettebbek és modernebbek, mint egy pga370-es celeronos rendszer platformja, ezért ott elég volt a kevesebb cache.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Copper Cerka amúgyís kirívóan gyenge a Copper P-III- hoz képest, bár lehet hogy a tervezett P-III tesztben bepattintok egyet, elrettentő példának.
Copper @1100/133 is érdekes lehet a TuaCeleron @1100/133- hoz képest. Aztán a SlotKet/1400 Tua P-III @1700 vs S370- ben ugyanezen procival. -
hobizoli
nagyúr
a BX hivatalosan nem tud 133-s FSB-s CPU-t, csak a 100-st
i815/820 tudott csak 4:2:1 orajel visszaosztast ehhez
BX-ben csak 3:2:1 meg 2:2:1-t tudott, hiszen amikor P2-knel a BX megjelent 66 es 100MHz FSB letezett csak, a 133MHz-s csak kb 2 evvel kesobb lett a P3-nal
Abit ST6 vagy Asus TUSL2-C-t keresnek inkabb erre, mert abba 100 es 133-s FSB-s CPU is megy egybol...meg a Tualatin is -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Sok régi low end celeroncsos alaplap eleve el se indult 133 fsbjű procival. Csak maximum 650 vagy 700as p3mal (7x100 vagy 6.5x100). Ezért ezeket a procikat el is kapkodták hamar. Kis szerencsével rá lehetett húzni az fsb-re még egy-két mhz-et, meg telerakni a cuccot 128 megás memóriamodulkokkal, Aztán akkor ezzel a módszerrel a felhasználó kapott a kukaérett celeron gépe alapjain egy valóságban is ténylegesen 2-3x gyorsabb gépet, amivel még nagyon sokáig elvolt.
-
BX lapok is válogatósak + az SD RAMok is. Van amelyik megy 133- on és felette, van amelyik nem, vagy instabil. A 800/100 a joker, 133- ra emelve lehet becélozni a Copper végét, aki tuningolni szeretné.
Pld az 1000/133 procit nehezebb feljebb húzni, jó lap+RAM kell hozzá. 1000/100 kis FSB emeléssel éri el a végét, de az eredmény lassúbb lesz, mint 800/100- ról indulva. -
Sub
kezdő
Köszi mindkettőtöknek a választ, ma is tágult a retro világom

-
Pikari
veterán
válasz
Vangelis
üzenetére
Google szerint támogatja 1ghz-ig felfele a P3makat, akár 133mas fsb-vel is.
Szerencsére a 133 fsb-s p3mak gombokért szoktak menni (ellentétben a 100asakkal, amiket vadászni kell), úgyhogy könnyű dolgod lesz az upgrade során.Egyébként egy dolog van, ami nekem nem hiányzik a retró élményhez, az a crt monitor

-
-
arn
félisten
válasz
Vangelis
üzenetére
Ez a konfig csak a kortars csucsokhoz kepes gyenge, ha visszalepsz egyket evet hasznalatban… maris “csucsgep” lesz belole. Szerencsere a gepek hasznalati erteke es a retrohw piaci erteke nem ua. Lehet gombokert is jol hasznalhato gepet epiteni, szinte barmilyen korra, ha ez a cel.
-
Vangelis
félisten
Egy celeroncs 633-ast üzemeltem be.. ezen egy púpos kondi semmi nincs.. pöc röff.
Abit VL6 viás gagyi lap van alaltta.. de teszi a dolgát szépen...
20 as quantum fireball... nyammi...
De egyébként nem is olyan nagyon lassú xar.. sőt...
Lehet szerzek bele 1 p3 lomot valahol.... hátha. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Lőttem pár képet, dátumot beállítottam nyomtam egy mentést és többet se kép se hang.
Megpróbálnám másik bios chippel de nincs olyan lapom amin ilyen lenne, szóval gatya.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Na igen. Cseréltem rajta kb 5 darabot, utána életre kelt és ram / vga hiányában sípolt. Kikapcsoltam raktam bele ramot illetve egy videókártyát is, biosig ismét eljutottam viszont most nem kapcsolt le. Viszont áramtalanítás után ugyan úgy semmi, megint nem hajlandó semmit csinálni.
Valószínűleg olyan baja van amit nem fogok tudni megcsinálni. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Pedig a Giga már elko-mentes.
-
Most megnéztem egy Gigabyte GA-966P-DS3 lapot. Pörgő venti, se kép se hang és itt meg is állt. Kapott egy bios újraírást utána adott képet, beléptem biosba kb 5 másodpercet voltam ott majd leállt. Ezután se kép se hang ismételten, elégge bíztató.
De az IS7-E2 se 100%-os, van hogy az XP logonál kifagy, egy újraindítás után gond nélkül bootol. Eddig még nem próbáltam másik rammal vagy procival de ez se túl bíztató.
-
Zavar van az erőben, PnP behúzza, driver felmegy, de nem műkszik.
Kártyával nincs gond, XP/8.1 alatt rendben megy a 3D is. Valamint DOS alatt SW renderrel is ok.
ACPI és APM telepítéssel is ugyanez van. -
Most felment a gyári Win98SE az X299- re, bár nyilván a patchmem kellett, de azon kívül semmi. Videókártyát is behúzta a PnP, telepítem a 82.69- et - bár ez is utólagos support.
A modern oprendszereknek is folyamatos supportra van szüksége.
Win98/XP esetén csak annyi a különbség hogy nem a gyári support megy már, hanem magánemberek által támogatott. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Akkor nem bolygatom, elég az E6600.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- GLS
- Ingatlanos topic!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

109-es FSB-vel (766-on) viszont a 466-os képes volt arra, hogy betöltse a GTA3-at és még 1-2 percet játszani is tudtam a kékhalál/fagyás előtt

Kéne egy ISO-t csinálni a Playdiscből, Daemon Tools van a gépen, de sem az, sem a gyári File Explorer nem tud ilyet XP-n.
.