- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- No Voice in the Galaxy
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kleroo
veterán
Köszi.
Igen, üvegekből tűrhetően állok Nikonra.
90-95 körül is lehet szerezni D5100-at,így árban nagyon jó lenne. Amennyire helyes infókat találtam, a D3200 videója jobb szinte minden tekintetben(csak kevesebb eladó példány akad)De ha a Sony netán jobban testreszabhatóbb,sokkal használhatóbb, arra is van hack mint a canonokra,vagy a panákra, akkor az is jöhet pár jóféle filléres M42 obival.
Igen,sajna még az 550D is necces lenne,és még az obik.... habár végülis a nikonokat is rádobhatom....nahh ez egy érdekes gondolatmenet eleje
-
cattus
addikt
Talán itt segíthetnek. Én azt mondanám, hogy maradj Nikonnál, ha már úgy is vannak üvegeid. Szerintem fölösleges egy másik rendszert is beszerezni. Azért az 50/1.8G meg a 70-200/2.8 igencsak jó objektívek.
D3200 és D5100 vázak nagyjából egy árban vannak (120k körül). Én az 5100-at venném a kihajtható kijelző miatt. Bár ahogy nézem, a 3200-as tud 720p@60fps-t. Sonyt nem ismerem, de állítólag kevés a jóféle objektív hozzá. Az viszont igaz, hogy lehet rájuk manuálisakat rakni.
-
Kleroo
veterán
Sziasztok!
Egy cimborámmal kitaláltuk,hogy bezony forgatunk egy,majd talán több rövid kisfilmet. Célunk,hogy akárki számára élvezhető legyen,és készítése közben jól szórakozzunk. Tehát egy alapos koncepcióra épíünk..blablablabla..., és kéne egy korrekt rögzítő eszköz.
Más topicot nem nagyon találtam,így itt kérdezném. Mit lenne érdemes venni a célra(amíg elkészül a filmecske)
Nikon vonalon kéne gondolkodnom,mert a fotós felszerelésem Nikon. Viszont a Sony Nex gépek egész olcsók,és tudtommal régi manuális fixek is felpakolhatóak. Melyikkel járnék jobban? Kb 100k körül lenne a befektethető összegünk erre a célra. Tehát vagy D3200,D5100, vagy egy NEX(melyik?) amire 2-3 olcsó fényerős fixet vennénk.
Tippek?szerk: Nem a pixelbuzulás a cél,csak legyen bokeh dögivel,és azért jó minőségű legyen
-
-
MIFtIli
aktív tag
Csináltam egy raw videot 550d-vel. 1152*432 23,976fps.
A felbontás lehetne valamivel magasabb, csak akkor csökken a felvehető képek száma. Ezen a felbontáson kb 450-500kép készül egy sandisk 32gb 45mb-es sd kártyán. Illetve lehet még az fps-t csökkenteni..A minőség az olyan amilyen, de az utómunka miatt van azért benne fantázia. Itt egy dng.
letöltve azért sokkal szebb a video..
-
válasz
laillusionis #2087 üzenetére
Ezzel vitatkoznék, hogy ez profi technikával készült...
Ebben van egy állvány, és egy csomó kézből vett videórész.
Többi minden csak vágás és utómunka... -
narumon
őstag
válasz
laillusionis #2087 üzenetére
MINDEN DSLR-nél problémás az autófokusz mert hogy nincs. (Vannak rá kísérletek egyébként de használhatatlanok jelenleg még).
Én nem hiszek abban, hogy előtte más kamerán kellene "gyakorolni" - ha profin kezelsz egy síma kamerát a DSLR akkor is teljesen új lesz, szóval én inkább azt ajánlom, hogy kapcsiból kezdd azzal a tanulást.
Az autófokusz aggodalmadat nem is értem. Mire kell az? Szerintem teljesen felesleges, úgysem azt csinálná amit szeretnél. A kép szépsége is szubjektív. Van akiknek a kamerák tűéles de (szerintem) gagyi képe tetszik, másnak (nekem is) a DSLR kissé "mosottabb" de filmes hatású képe.
Szívesen segítek ha van konkrét kérdés DSLR-ben egyébként. Nekem jelenleg vázban egy Canon 550D és egy Panasonic GH2 van.Audio: Mindegy, mert így is úgy is külső eszköz kell ha fontos az audió!
-
laillusionis
csendes tag
Kedves Adamsys, Kedves COxer!
Köszönöm a válaszotokat. Itt van egy példa arra, milyen dokuemtumfilm fog meg leginkább:
http://www.youtube.com/watch?v=tsl15W4NqpATermészetesen ez profi technikával készült, de tartalmában, képeiben, vágásában olyan, ami nekem nagyon tetszik, s azt gondolom, hogy technikai korlátaimhoz igazodva ugyan, de hasonló stílusú,témájú dokumentumfilmeket szeretnék készíteni.
Igen, az autofókuszálás az egyik, amitől tartok, attól tartok ugyanis, hogy ezzel fogok majd bíbelődni, miközben valami fontosról esetleg lemaradok. Valóban, lehet, hogy igaz, hogy érdemesesbb előbb egy könnyebben kezelhető kamerán megtanulnom, gyakorolnom a dolgot, mint egy DSLR-en.
A természetfilm nem mozgatja meg a fantáziám, de azt sem mondhatnám, hogy interjúkkal szeretnék foglalkozni egy az egyben, azt hiszem a fenti példa mefelelő arra, mit szeretnék.
Kamerában a Panasonic hc x 900,920-at néztem, ezen van manuális fókuszgyűrű. A sonytól néztem még hdr pj950ve-t, illetev a canon legria g10 jön még szóba. Ezek közül ajánlanátok valmelyiket?
Illetve a DSLR ek közül a Canon 700 d 18135 is például ugyanúgy macerás autofókusz, stb. szempontjából?A kép szépsége továbbra is fontos, s félek, ezeknek a kameráknak még megközelítőleg sem lesz olyan szép a képük, mint aDSLR-nek lenne.
Az audió is nagyon fontos nekem, akkor meg jobban járnék egy videokamerával?Nagyon köszönöm a további válaszokat, hozzászólásokat!
-
válasz
adamsys #2084 üzenetére
Én még azt is hozzátenném, hogy itt nem ússza meg a külső mikroportos megoldást... ha ennyire fontos az audió része... amúgy pont ilyen jellegű felvétel esetén, nem is lényeges annyira a fókuszálás, hiszen, az alanyod nem fog interjú közben rohangálni... ergo van időd mindent beállítani.
Így erre az egészre nem is nagyon lehet mit mondani, tényleg példa kellene, hogy pontosan milyen jellgű produktumoat akarsz... akár valakitől, aki példaértékű... -
adamsys
tag
válasz
laillusionis #2083 üzenetére
Kérdéseidből arra következtetek (cáfolj meg, ha nem így van), hogy nincs még sok tapasztalatod filmkészítés és első sorban kamerakezelés terén. Amikor én ebbe belevágtam, egy automata kiskamerával kezdtem, hogy megtanuljam az alapokat, rájöjjek, mi az, amit inkább jó lenne manuálisan állítgatni, és mi az, amiben jobb az automatika. Az is tuti, hogy ha ez a kezdeti fázis nincs, akkor nem tanulom meg normálisan, hogy mi az a képkomponálás, kameramozgások, stb., amire nem tudtam volna kellően koncentrálni, ha arra megy el minden energiám, hogy rájöjjek, mi az a blendeérték meg záridő, és odafigyeljek arra, hogy még az audiónak is megfelelő hangereje legyen. Most, hogy DSLR-t használok, full manuál módban, úgy érzem nem jövök zavarba, ha mozgatnom kell a kamerát, közben variózni, meg a fókuszt korrigálnom is kell
Ha szereted a kihívásokat, bele lehet rögtön csapni a lecsóba, de ha nem akarod elijeszteni magad a videózástól, érdemes azt az utat járni, amit hozzám hasonlóan szerintem sokan járnak. Utána meg építgetni, összeszedni a neked legjobban passzoló technikát.
Sajna nem vagyok tisztában a videókamera piac aktuális kínálatával (sem), de dokumentumfilm szvsz elég sokfajta lehet, és ennek megfelelően elég sok igénynek kell megfelelni. Pl ha természetfilmeket szeretnél készíteni, ahhoz nagy zoomtartományra van szükséged, fényerős objektívvel, erős kameravázzal, amiket egy konzumer kameránál nem feltétlenül találsz meg. Interjúkészítéshez erősebb audióval megáldott gépre van szükséged, több audióbemenettel, esetleg külső hangrögzítővel.
Írj egy kicsit a területről, amin tevékenykedni szeretnél, úgy biztosan kapsz konkrétabb javaslatokat! -
laillusionis
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy ez egy főként fotós fórum, de azért leírom kérdésem, hátha valaki ért hozzá. Amatőr filmes vagyok, kameravásárlás előtt állok. Kisfilmeket készítettem már, de ezek inkább gyakorlat jellegűek voltak, főként interjújellegűeket. Leginkább dokumentumfilmeket szeretnék készíteni. Többen ajánlották nekem a DSLR fényképezőgépeket, de olvastam elég sok ellenérvet a neten.Azok a filmeket, amiket én készíteni szeretnék, egyelőre egymagam szeretném csinálni. Tehát olyan filmekre gondolok, melyekhez nem feltétlenül vennék igénybe professzionális eszközöket, hangmérnököt, stb. Kinéztem több kamerát is: ezek közül egyik a Sony - HDR-PJ650VE típusú kamera, keresővel, CMOS szenzorral, segédfénnyel, csatlakoztatható mikrofonbemenettel, de természetesen jóval kisebb szenzorral, mint ami pl a Canon 700 D, pl 18-135-ös DSLR gépen van.Azzal tisztában vagyok, hogy a DSLR gép szebb képet rögzít, de nekem fontos lenne az is, hogy ne csak állóképeket rögzítsek,ilyenkor pedig félek attól, hogy a fókuszálás egy Canon 700 D-s gépen is béna lesz, nem tudom, hogy az autofókusz mennyire működik benne. A másik, amit hallottam, hogy a DSLR gép nem rögzíti jól a hangot, tehát ha szép munkát szeretnék végezni, akár hangmérnök is kellhet, mert egy külső mikrofonnal sem lesz olyan jó a hang.Illetve ezek a gépek olyan szempontból nem tűnnek olyan kényelemsnek, hogy ugye 30 perc után maguktól leállnak, melegednek.Azt szerezném kérdezni, tudtok-e esetleg infókat a gyakorlatban erről.Én főként minél autonómabban szeretnék dokumentum, vagy akár interjú jellegű filmeket készíteni, erre a célra mennyire ajánlott egy DSLR kamera?Vagy ha az nem, akkor jobb lehet-e egy nem profi videokamrea erre a célra, mint az említett nem profi, de mégis erősebb SONY HDR-PJ650 VE??Van-e esetleg erről valamiylen tapasztalatotok? Egyébként felmerült még kamerában a Panasonic HC x900, 920 is, és a canon Legria HF g10 is , ez utóbbinak a Sonynál valamivel nagyobb a sensorja.Szóval a kérdés: ha szép dokumentumfilmet szeretnék készíteni, érdemes ragaszkodnom a DSLR géphze, vagy a fennt leírt feltételekkel inkább egy videokamera lenne ajánlott, még akkor is, ha az nem profi? Azért fontos lenne, hogy akép szép legyen, félek, hogy ha a DSLR-ről lemondok, ezt el kell felejtneme. Profi kamerára meg nyilván nincs pénzem, túlzásnak is érezném...
Nagyon köszönöm előre is a választ!
-
narumon
őstag
Egyébként ti mindannyian pestiek vagytok? Csongrág megyéből van itt valaki? Esetleg valami összefogás közös projektre érdekelne valakit?
-
narumon
őstag
Más: Megjött a spidercamom (váll rig), ez nagyobb mint gondoltam. Kíváncsi leszek majd, hogy és hol tudom használni és milyen eredménnyel
-
HollyBoni
veterán
Ha már helis felvételek, ezt is érdemes megnézni: [link]
Nagyon jól meg van csinálva, több száz méteres cable camekkel is dolgoztak.
-
HollyBoni
veterán
Vannak is gondok...
1592×1062 – frame skipping after about 50 frames (67.7MB/s)
1592×840 – frame skipping after about 480 frames (53.5MB/s)
1592×720 – no frame skipping (44.3MB/s)1320×1062 – frame skipping after about 300 frames (56.1MB/s)
1320×960 – frame skipping after about 1200 frames (50.7MB/s)
1320×840 – no frame skipping (44.3MB/s)1280×1062 – frame skipping after about 250 frames (54.4 MB/s)
1280×960 – no frame skipping (49.2MB/s) -
Cancer
senior tag
Szerintetek mennyire fog felpörögni az 50D használt piaca most, hogy MagicLatern.nel megoldható, hogy RAW videót rögzítsen!!
Ez még csak az 5D Mk III-nak megy...
-
adamsys
tag
válasz
narumon #2050 üzenetére
Gratula a kliphez, jó a zeneválasztás is!
Pár jótanács:
- Írtad, hogy nem volt sok mozgástered. Hát pedig lehet azért bátran kreatívkodni!Azokban környezetekben, ahol forgattál szerintem nagyon sok jó képet el lehet kapni és egy picit mozgalmasabbra csinálni (mezőn: békaperspektíva - fűszálak között a gép, autó ablakában tükröződő pár, közelik a kézről, arcról, cipőről, ruháról - az oldaltükörből visszamosolygó menyasszony pl. egy tök jól megtalált kép, ilyenből sokat!; hangárban: repülő propellere mögül, kereke mellől, másik repülő botkormánya mögül, fal mögül kibújva, werk-es képek a fotóssal - ha a koncepció megengedi; helyszínek között séta). Én ilyeneket még biztos ellőnék egy hasonló szituban, bár én izgágább vagyok, általában több és több fajta snittet készítek és használok, inkább a gyorsabb dramaturgiát szeretem.
- Vágásnál érdemes arra figyelni, hogy plánra plánt ne vágj (pl. totálra mégegy totált ne, inkább oldd fel egy közelivel).
- Vigyázz a hosszú áttűnésekkel, mert csúnya lesz, ahogy A-ból B-be úszol, és az áttűnés alatt még épp "bedöccen" az A képe, érdemes hamarabb vágni, rövidebb áttűnést csinálni, vagy olyan snittet választani, ahol sokáig ki van tartva a kép.
- Ha borongós idő volt, érdemes egy picit visszahúzni a színeken a meleg felé, én esküvőn igyekszem mindig kicsit "föléfehérezni", persze nem szabad elmenni geilbe, csak érzéssel. De ha neked így tetszik jobban, az is teljesen érthető szempont.
- A végén a szaturáció levételt kicsit indokolatlan éreztem, vagy lehet csak kicsit túl hamar jött, ha mindenképp szükséges, én a záróképsorra tettem volna.
- A zenét érdemes olyan hosszúra szabni, mint maga a képsor hossza, vagy fordítva. Sokkal szebb, mintha lehúznád a hangerőt. Én pl. sokszor tojok szegény művészek fejére és úgy kihajítok pár verzét, mintmacskát sz*rnia szél, ha az adott jelenet úgy kívánjaEnnyi jutott eszembe. Remélem találsz benne olyat, amit hasznosítani tudsz, én abszolút építő szándékkal írtam!
-
-
narumon
őstag
Olyat nem tudsz, hogy a rekesz legyen automata. Minden manuál lesz, (kivéve a fehéregyensúlyt az ettől független az lehet automata). Viszont ha videózni szeretnél akkor ne is rakj semmit automatikára mert csak lerakod a hajad tőle
Magic Lantern nagyon ügyes ezeket a fő beállításokat kiteszi a képernyőre kamerázás közben és az oldalsó gombokkal tudod rögtön állítani. -
papaya
senior tag
válasz
narumon #2055 üzenetére
Azta, pedig frankó a kép.
Most ismerkedek még csak a ML-lel, ezzel kapcsolatosan tudnál nekem segíteni, hogy hogy lehetséges azt beállítani, hogy a záridő maradjon 1/47-en, az ISO változtatható, de a fehér egyensúly, és a rekesz állítás legyen automata?
Nem bírok rájönni, mert vagy mindent tudok manuál állítani, vagy semmit sem (exposure override menünél). A régebbi verziókban láttam azt, hogy az említett értékek mellett volt egy Auto beállítás a Q-val, a 2.3-ban azonban nincsen ilyen.
Azért problémás csak, mert múltkor is hol felhős, hol napos volt az ég, és nem bírtam olyan gyorsan állítani, és venni, mint ahogy kellene, viszont ha meg full automatára rakom, akkor az ISO, meg a záridő is ugrál ha jól láttam... -
papaya
senior tag
Hát nem tudom, én pl. sokkal többet fizettem ki tavaly esküvőmön a cinematográfusnak mint a fotósnak, pedig utóbbi is egy kreatív stílust képviselt, ráadásul csúcs felszereléssel csinálta a képeket, míg a vidis egy 600d-vel.
Azonban, miután elkészültek a fotók és a videó, megmutattam a családnak, ismiknek, és mindenki azt mondta, hogy a videó viszi a pálmát.
Többeknek leesett az álla, hogy már ilyen profin készülnek a vidik.
Amúgy esküvői készülődés előtt, én sem tudtam, hogy van ilyen is, de mikor láttam, megtetszett, és akkor határoztam el, hogy én is bele akarok ebbe vágni, ezért is vagyok itt
Narumon:
Tetszik a vidi, elárulnád mi volt a hardver ? -
Dvico
csendes tag
válasz
narumon #2052 üzenetére
Tökéletesen igazad van.Most vágok én is egy esküvői higlights klipet,és tegnap kérdezte a feleségem, hogy megnéztem-e a mi esküvői videónkat? Belegondoltam, hogy talán egyszer néztem végig amikor kifizettük.
A saját készítésű klipeket viszont sokszor megnézem én is.És valóban az esküvőn amit felvetem (grátisz, referencia klipnek) én is sokszor lesifilmesnek érztem magam, mert a pár a fotózásra produkálta magát nem a filmezésre.gyedül a dslr kiegészítőim keltettek feltünést a násznép körében.Amúgy folyamatosan azt hallom hogy sokan már nem is költenek esküvői filmre, videóra csak fotósra. Jól megy az országnak az látszik itt is! -
narumon
őstag
válasz
MIFtIli #2051 üzenetére
Szerintem mókás lesz ezt mondjuk 5-10 év múlva visszanézni - esetleg megmutatni aput és anyut fiatalon. Végül is a beállított fényképezés is erről szól és nem a konkrét emlékekről. Bár én kicsit a másik oldalt képviselem, mert én pl azt nem tudom megérteni amikor jön a videós az esküvőre és csinál egy 2-3-4 órás felvételt amit utána átad a családnak. Ez a semmit nem ér kategória szerintem,.
Ha a mi esküvőnknél lett volna ez a cinematográfus dolog akkor biztosan csináltattam volna. Így van valami videó felvéve 2-3 kazettára amit azóta sem néztünk vissza egyetlen egyszer sem - át sincs másolva a kazettáról. Mondjuk legalább ezt meg illenék tenni mert lassan már nem találunk ezközt amivel majd meg lehet tenniAz általam felvett videó sajnos nem mindenben olyan mint amilyen Én szerettem volna. Szívesen csináltam volna mozgalmasabb jeleneteket - esetleg más helyszínen is - de sajnos nálunk még mindig a fotó az első, én csak kiegészítőnek voltam ott
Pedig egy jó kisvideó szerintem többet ér bármennyi képnél.
Kicsit más de még az is ide tartozik, hogy én pl minden nyaralásunkról is csinálok egy 3-5 perces zenés videoklippet. Jellemző, hogy ezeket elég sűrűn megnézi az ember és eszébe jut minden a nyaralásról, a hosszabb elkészített verziót viszont nem nagyon vesszük elő megnézni az max a családnak mutogatásra szolgált.
-
MIFtIli
aktív tag
-
-
HollyBoni
veterán
válasz
narumon #2047 üzenetére
Sokszor mondod hogy a GH2 képe handycames, nem olyan jó mint a Canoné, ami szerintem is igaz. Igaz nekem GH1-em van, de nekem sem tetszik sokszor a képi világa még a legvisszafogottabb képprofillal is. Viszont most próbálgattam hogy átállítom fotó módban sRGB-ről AdobeRGB-re, ami a videóra is kihat. Elég nagy különbség van, AdobeRGB-n sokkal visszafogottabb, finomabb színvilága van a videóknak.
Próbáld ki, hátha te is látsz különbséget.
-
.DLL
veterán
válasz
zgospel #2042 üzenetére
A szervezés a videózás/filmezés legrosszabb része, ki nem állhatom, nem akarok vele foglalkozni. És nem igazán van ma olyan filmes szakember (ilyen kisebb szinten, mint mi, akár részben autodidakta módon) aki ne operatőr vagy rendező akarna lenni, hanem csak egyszerűen értene a filmezés legfőbb részeihez, nem kerül zavarba a fogalmaknál, és ez alapján a szervezés, egyeztetés nagy részét ő el tudná vállalni. Ehelyett mindenki egyszemélyes stáb... én is... utálom... és szinte már sajnálom, hogy én is egy vagyok azok közül akik inkább operatőrök, és nem producerek vagy gyártásvezetők, vagy asszisztensek is. Nehííz így, mert mondom nem a szervezés, kapcsolattartás, tárgyalás az erős oldalam... bár úgy lenne.
-
zgospel
őstag
válasz
szarkad333 #2040 üzenetére
egyelőre az elgondolásom az, hogy 3 műfajt szeretnék párhuzamosan szerkeszteni, ebből az egyik az minden bizonnyal városi bringások és fixisek lenne, mivel én is és a barátaim is ezen a vonalon haladunk.
másodiknak valami látvány-ágat gondoltam, bmx vagy mtb street/dirt vonalon, de akár flatland is, de ilyen ismerősöm kevés van. abban reménykedem hogy majd lesz valahogy és ismerősök ismerősei által sikerül.
a harmadikat még nem tudom, egy downhilles részt nehéz lenne összeszervezni és sok pénzt emésztene fel normális helyszínre utazni hozzá. gondoltam motorosokra is (kicsit szabadabban értelmezve a kerékpár fogalmát) harmadikként de ilyen ismerősöm mégkevesebb van és ez mégtöbb pénzt igényelne valószínűlegkempingbringa, boltbajárós-nagymamás, bármi lehet még. nem valószínű hogy július végénél korábban bele tudnék vágni
-
Dvico
csendes tag
válasz
narumon #2036 üzenetére
Sokáig gondolkodtam megosszam-e veletek az eddig felvett klippjeim.a készülő honlapomhoz veszem fel.több kategóriában szeretnék filmezni.amiket fennt láttok annyi van kész.most az első esküvőmet vágom. Ha van időtők nézzetek bele aztán várom a kritikát,jöhet a hidegzuhany:-)).ezek az első dslr felvételeim,eddig csak vágással foglalkoztam.a link egyenlőre bizalmas,csak nektek!:-)"narumon" kérdése bátorított hogy megosszam.annak a pár embernek akiknek megmutattam nagyon tetszett de ti hozzáértők vagytok ezért érdekelne mi a véleményetek.köszi. A link tehát:
www.vimeo.com/sanchofilm -
zgospel
őstag
de a kecsketerelgetés előtt mindenképp mutasd meg nekünk
én erre próbálom szervezgetni a csapatot és nyáron összedobni valamit, "forgatókönyvem" már nagyjából van fejben, viszont se a bringásaim nincsenek még meg hozzá (2-3 kivétellel) se egy steady. az időbe még bele se gondoltam
egyébként az elsődleges cél hogy valami frankó anyagot dobjunk össze a végére, nem feltétlen a pályázat ami motivál engem
-
narumon
őstag
No? Senki nem videózott semmit? Nincs semmi újdonság? Hozzáfűznivaló? Megbeszélni való? Egyéb?
-
.DLL
veterán
Még annak idején, a kezdetekkor, (
) én is szórakoztam sokat HDR-ekkel, és mind RAW-ból, mind 3 JPG-ből készítgettem őket. A Photomatix-szal... :/ Mindkettővel el lehetett érni ugyan azt a gagyi halo-effektustól hemzsegő mesevilág hangulatot, mindkettőben megvolt a "nagy dinamikaátfogás", tehát mindegy hogy RAW vagy több felvételes tömörített kép, a hatás szempontjából az a lényeg, hogy megfelelő szoftvereket és megfelelő mértéktartással használják őket.
De az tény, hogy mindkét út tárhelyzabáló, és nagyon erőforrás igényes. A RAW persze jó, hogy terjed, sokkal egyszerűbb tőle a felszerelés, és maga a felvétel.
-
HollyBoni
veterán
Hát sajnos a legtöbb HDR program nagyon gusztustalanul csinálja meg a képet/videót.
Ezt a képet pl Photoshoppal raktam össze, szerintem még egész visszafogott.
-
.DLL
veterán
A képkivágás problémáját meg lehetne oldani egy 3D riggel, ahol a parallaxist 0-ra állítják.
-
MIFtIli
aktív tag
válasz
HollyBoni #2022 üzenetére
Itt csináltak egyet.
Kicsit fura lett a végeredmény. -
HollyBoni
veterán
Szerintetek két ugyanolyan kamerával lehet normálisan HDR videót készíteni? Vagyy egy picit mindig elcsúszna a kép akármilyen közel raknám egymáshoz a két kamerát?
-
HollyBoni
veterán
Jó magas fákat vettem ahogy fújja a szél az ágakat, azt írták sok helyen ez a leggyilkosabb, szóval a mélységélesség az ilyenkor mindegy. Kipróbálom legközelebb hogy kicsit életenre állítom a kitobit, bár szerintem a Helios sokkal élesebb, kitobira mindig rakok élesítést ha fotózok Helios-ra kb soha.
-
.DLL
veterán
válasz
HollyBoni #2019 üzenetére
A másik lehet az hogy a kitobi jóval élesebb, és a nagyobb mélységélesség miatt is jóval több részletet rajzol a szenzorra... egy jpg képnél is ha nagyon részletes akkor megugrik a fájl mérete ahhaz képest, mintha egy homogénebb, lágyabb tartalom van a képen.
Próbáld ki, hogy a kitobit egy kicsit életlenre állítod, és úgy veszel fel vele, ha akkor is fagy akkor nincs köze ahhoz, amit mondtam.
cOxeR jó munkát!
-
HollyBoni
veterán
Kaptam kölcsön egy gyors kártyát GH1-hez, egy 95MB/sec-es UHS-1 Sandisk-et. Tesztelgettem hogy bírja a hacket amit szeretnék használni. Azt vettem észre, hogy főleg kitobival fagyogatott, Helios-al nem, pedig azzal is ért el akkora bitrátát a kamera mint kitobival. Valahol olvastam hogy az MFT obik jobban megdolgoztatják a kamerát, alapból korrigálja a kamera a vignettálást és torzítást amit nem lehet kikapcsolni. Tapasztalt hasonlót más GH tulaj is?
-
-
narumon
őstag
ÉS mégegy
-
MIFtIli
aktív tag
Brutális ez a képminőség.. eoshd
-
.DLL
veterán
Én a Haddébe vagyok szerelmes, marha kicsi a zaja, már-már steril, ami nem baj, ha akarok adok hozzá film graint ha nem nem, de ott van a lehetőség hogy akár ISO 6400-on lövök olyan képeket amit 550D-vel 800-1600 között. Viszont egy nagy hibája van, iszonyat érzékeny a moiré-ra, még jobban mint a Mark-II, és elég recések az éles ferde vonalak.
A Mark III-at ebből a szempontból nem kell nézni, mert ott nincs moiré. -
narumon
őstag
Mikor lesz az eskövő? Beszámolhatnál majd a tapasztalatokról.
Szerintem a 60p- vel semmivel sem leszel egyedibb mert a végén nincs látható különbség. A GH3 egy jó kamera ez kétségtelen - de nem hinném, hogy tudna versenyezni a MarkII-MarkIII vonallal. Persze a képe tűéles, de a Canonoknak lelke van, az 550D is jobb videót lő ilyen szempontból mint a GH2, a Full Frame az meg csak Full Frame. Én biztos abba az irányba mennék inkább!
-
papaya
senior tag
Ha már itt tartunk, egy esküvőt én is bevállaltam barátomnak. Egyelőre pár kölcsön obival, valamint a 600d-vel, ami remélem nem adja fel a harcot közben.
+
Egy monopoddal, egy tripoddal, led lámpa, valamint 2 gyári és egy utángyártott akksival megyek, valamint a töltővel, hogy a lagziban azonnal tudjak etetni ha szükséges. No meg persze egy rahedli memória kártyával. Remélem elég lesz. Rengeteg videót néztem meg, és piszok sok ötletem van, amivel talán egyedibb lesz az átlagnál a végén, ha összejön.Viszont, lehet hogy belevágnék egy ismerőssel komolyabban is a videózásba, ezért rengeteg videót és tesztet nézek meg vázakról , dslr-ről.
Az említett gépen kívül no meg pár eladható nem drága obin kívül még nincs sok mindenem canonból, így elgondolkoztam, hogy a teljes felszerelést panasonicból oldanám meg.
A GH3 nagyon szimpatikus árban és teljesítményben, ráadásul ott is van egy olyan plusz amitől baromi egyedi lehetek, mégpedig a full hd 60p. Ez az ami nagyon sokat nyom a latba. Viszont nincsen ML, az obikról vajmi keveset tudok, és a gépet sem próbáltam még.
Szerintetek érdemes ebben is gondolkodni, vagy a Canon 5d mark + obi vonalon szerencsésebb tervezgetni??
-
-
narumon
őstag
Hmmmzzz azt láttátok, hogy 5D MarkII-n is megy a raw felvétel? Úgy néz ki abból is ki fogják tudni húzni
(600D-n is megy csak nagyon lassan).
-
válasz
narumon #1996 üzenetére
Off-ba teszem, mert videózást élesbe még nem vállalok/vállaltam... de a fotózás terén szintén ugyanazok a sarkallatos pontok vannak... a teljesség igénye nélkül.
- rengeteg memória kártyát, és mikor úgy érzed, hogy rengeteg, akkor még + 1 db-ot
- ugyanez vonatkozik akkumulátorra és akkumulátor elemekre... külső fényforrás/ok esetén
- a lehető leg redundánsabb felszerelést, tehát 2 váz és alternatív üveg (alapzoom, mellé egy nagylátó, egy fix középtartomány és egy tele, bármelyik lehal, akkor van két másik eszköz a kezed ügyében, amivel le tudod fedni)
- amit össze tudsz szedni, állvány, válltámasz, steady, slider (mondjuk egyedül ennyit úgy sem tudsz használni... ergo a leghasznosabbnak és legrugalmasabban kezelhetőnek vélt eszközöket)
- sok folyadékot, és csokit a szénhidrát pótlásáraMire kell figyelni... mi egy percre sem hagyjuk magára a párt... ketten dolgozunk, és felváltva egyikünk a találkozástól az elköszönésig állandóan felvételi távolságban tartózkodik.
Kérj forgatókönyvet... és ahhoz kell igazodni + kérni a ceremóniamestert, ha van, hogy minden esemény előtt időben szóljon... a váratlan lehetőségeket kerülni kell, mert rendre akkor kell kártyacsere, akkucsere, vagy csak a változó körülményekhez szükséges átállás... -
válasz
narumon #2002 üzenetére
Nem az a 10%, akinek az a fontos, hogy RAW-ból készüljön a filmje... hanem az a 10%, aki a piacon elérhető legjobb minőséget szeretné és ez többnyire főleg presztizs... a kereseti árszint teteje...
Amúgy meg tényleg nem "csak" a gépen múlik, de ha te vagy az egyedüli, aki ilyen technológiai "vívmányt" használsz a piacon, akkor egy lépéssel előbbre vagy mint mások értékelésben... én ezért is tartom azt, hogy nincs konkurencia... mindenkinek a saját munkáját kell figyelnie, és azt próbálni folyamatosan a lehető legmagasabb színvonalra felhúznia... mind eszköz, mind tudás szintjén.
Persze mindkettő korlátos... az egyik anyagi - üzleti megtérülés, a másik meg emberi oldalról.Az utóbbira csak azt reagálnám, hogy láttam már videóst, aki egymaga 3 "kamerával" dolgozott....
1 dslr-el a kezében, egy kis home p*rnó forgatásra sem alkalmas videókamerával és hogy ne érje szó a ház elejét... beiktatott még egy androidos telefont. (persze értem én, hogy biztosra akart menni, és erről az oldalról, semmi kivetésem, de mi értelme van letűnt kor minőségét produkálni...) -
narumon
őstag
Hmm ez érdekes. Valóban lenne 10% olyan ember akinél számít, hogy az eskövői videója RAW-ban készült-e vagy csak egy símán brutáljó felvevővel? (Elképzelhető - eskövő videóban nem vagyok otthon.). Viszont egy síma 550D-vel is lehet olyan felvételeket lőni amivel minden "ügyfél" elégedett (nem annyira gépen múlik), egy 5D MarkII-vel filmet lehet forgatni, és akkor az 5D MarkIII-ba meg belekötnek?
Főleg, hogy én azt nézem, hogy a "konkurencia" még mindig handycamekkel, max nagyobb videókamerákkal (de nem DSLR ellenfelekkel) rohangál....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Sorozatok
- NVIDIA® driverek topikja
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest