- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cancer
senior tag
Szerintem a méret épp csak annyira meghatározó Tv vs mozi esetében, mint a fénykép vs óriásplakát vonatkozásban. Más technikával készül, mást távolságból nézed.
Egy fullHD-s tv- éppúgy szétesik/elkenődött lesz egy PAL felbontású reklám, mint ugyanilyen vetítő esetében. Szerintem egyébként a 720p/60 az minden jelenlegi médiára elegendő felbontásnak bizonyul.Egyéb iránt látott már valaki moziban 1080p-s filmet? Mert a 16:9 - 16:10-es képarány önmagában még nem garancia a felbontásra...
-
.DLL
veterán
Szerintem minden elsősorban a megrendelőtől, másodsorban a megjelenítő eszköztől függ.
Játszanak reklámot moziban, a filmek előtt is, tehát a méret --> minél nagyobb, ha normál TV sugárzásra kerül majd leméretezik...
FPS szintén a megjelenítés helyétől függ, normál európai TV esetén 25, amerikában 30, de az sem kizárt hogy az egészet 60-nal vegyék fel így mindhárom képsebességre át lehet konvertálni megfelelően.
=szeritnem=
-
EkSYS
senior tag
azt nem tudja esetleg valaki hogy reklámfilmek méretét és fps-ét tekintve van-e valamilyen előírás? tehát 24 vagy 25 fps? 1920? stb
-
EkSYS
senior tag
de pl. a 70-200 is II USM-nél van olyan IS funkció ami csak a függőlegest stabilizálja ki, így nem rángat svenknél.
Steady-vel nekem személy szerint az a bajom hogy használat közben semmit se lehet állítani, hisz mind a két kezeddel a steady-t fogod.
A monopod jó ötlet, különösen ha van rajta valami jó úszóágyazású fej. -
.DLL
veterán
Ha fontos a sima úszó kép, mozgás közben, akkor steady cam. Az IS sem mindig előnyös, svenkelésnél pl. pont az fogja berángatni a képet, mert miközben Te folyamatosan fordulnál vele, ő mindig vissza-vissza próbálja tartani ezt a hatást.
Egyszerű, kézben tartott felvételeknél jól jöhet az IS, de sétálás esetén már nem sokat ér. Előbbihez régi manuál obi esetén elég lehet egy monopod is, utóbbihoz már mindenképpen valami kamerastabilizáló rendszer ajánlott (vagy pl. a monopod, fent a tövénél megfogva két ujjal ;D )
-
EkSYS
senior tag
Szia!
Szerintem ha kézből videózol akkor crop-os váznál 35mm felett én - tapasztalatból mondom - javaslom a képstabilizátort.Ha nincs akkor szigorúan állvány vagy slider stb.
(én pl. próbáltam a 70-200-at kézből kitartani, aminek azért van súlya, de szerintem nem lehet az IS nélküli vázat ilyen teléknél kitartani úgy hogy a kép ne remegjen.Még állványnál is ha 200-nál hozzáérsz a fókuszhoz, rögtön beremeg) -
.DLL
veterán
Szerintem teljesen rendben vannak a régi optikák videózásra. Jó a felépítésük, legtöbbször a fókuszgyűrű is sokkal nagyobb úton tekerhető, ami finomabb beállítást tesz lehetővé, és a képminőség sem para, mert full-HD esetén is csak kb. 2 megapixelt kell kirajzolnia.
Persze a szellemkép, gyengébb kontraszt vagy fényes pontok körüli aura, gyakran előfordulhat, mivel ezeknek a bevonatai nem biztos, hogy olyan jók, mint egy modern lencsének. -
zgospel
őstag
Mennyire érdemes illetve költségcsökkentő csak és kimondottan videózáshoz régi, manuális objektíveket használni?
Pl láttam a minap egy apróhirdetést egy régi orosz halszemoptikáról, és az pl harmadannyiba került, mint egy Canon halszem.
Mivel videózás közben úgyis mindent manuálisan előre beállít az ember, iso, záridő, blende, és a fókuszt is tekergetni kell, arra gondoltam, hogy akár az ilyen régi objektívek jó alternatívát jelenthetnének. Persze képminőségben nem tudom, hogy mennyivel maradnak ezek alul a mostaniakkal szemben. (Ha már a kitobinál valamivel szebb képet, illetve nagyobb fényerőt kapok, az nekem már jó lenne). -
.DLL
veterán
Aztán, a videófelvételt manuálisra állítva mind a blendét, mind a záridőt (nyilván elektronikusan, nem a redőnyzárról van szó) magad tudod beállítani, ami előre tervezett jeleneteknél megfelelő lehet.
A záridő a videónál is fontos, mert erősen befolyásolja a látványt, pl. 1/50 másodperc természetesnek hat, kissé elmossa a mozgásokat, de pl. 1/500s már valószínűtlenül darabos mozgást, a szemnek szokatlan látványt okoz, így lehetőleg 1/30 és 1/125 mp között kell maradni.
Azt mondjuk nem értem, hogy a gép miért nem enged 24 és 25 fps mellett 1/25 másodpercet beállítani, ez már a Canon hülyesége... -
.DLL
veterán
Videónál is beállítható raw, jpg, fotózási képméret, fénymérési idő, stb., de már sejtheted, hogy ezek a videó mód közben történő fotózásra vonatkoznak, sőt még az AF mód is ezért választható ki (mert egyébként a felvételt szétba*a az AF)
Tehát akár a felvétel közben is lenyomhatod az expogombot és akkor normál fényképet fog készíteni.
Az érzékenység, rekesz, záridő, WB, képstílus, stb. viszont a videofelvételre is vonatkozik.A képfrissítés gyakoriságát a cél felhasználástól függően érdemes megválasztanod.
24 kép/mp a mozifilmek frekvenciája, tehát akkor érdemes ezt beállítani, ha filmet forgattok, így ez is rádob a filmes érzésre.A 25 és 30 kép/mp, a PAL és NTSC szabványoknak megfelelő képfrissítési értékek.
A PAL 25, az NTSC 30. Ha csak TV, vagy internet a cél kimenet (pl. esküvői DVD, TV-reklám, riport, stb.) akkor ezt érdemes beállítani.
Európában PAL szabványt használnak, Ámerikában NTSC-t, tehát az, hogy 25 vagy 30, az a cél területtől is függ.
(Ennek a háttere régre nyúlik vissza: Eu-ban 50Hz, USA-ban 60Hz a hálózati feszültség frekvenciája és a TV szabványokat ennek megfelelően találták ki anno, így könnyű volt szinkronizálni a mozgóképet.)25 és 30 p között csak a beállítások menüben tudsz váltani, annak megfelelően hogy Pal-t vagy Ntsc-t állítasz be.
De van itt mégvalami. Az eddigiek alapján azt gondolhatnád, hogy ha Európában vagyunk, akkor elég egyszerűen PAL-t beállítani, és kész. Ez így is van, ha semmi extrát nem szeretnél a felvétellel csinálni, csak vágás után megjeleníteni pl. TV-n.
Ha viszont belassításokat, slow-motion-t is szeretnél készíteni, akkor mégis NTSC-t állíts be, mert HD-ben 50 kép/mp helyett 60-nal dolgozhatunk, és az a 10 kép többlet másodpercenként sokat számít, hogy mennyire tudod belassítani a felvételt.
Volt még egy kérdés, képstabi: csak kézből használva kapcsold be, egyébként csak ront a felvételen.
Ez így egyben talán kicsit sok, de végigpróbálva világossá fog válni minden.
-
.DLL
veterán
! Hopp, tévedtem, Youtubén is fent van a csávó és ott Showreel 2009 cím alatt érhető el a videó, ahol is bővebb leírást közölt, megemlítve hogy iskolai projektekből válogatott e videó során, melyeket Reddel és Canon HX-A1-el vettek fel, szóval mégsem DSLR táma, de hiszem hogy a srác 550D-vel is ugyanezt hozta volna, tulajdonképpen a szép környezet, az egyéni kreativitás és a gyakorlás hozta meg ezt a végeredményt.
-
.DLL
veterán
Nem azért melegedhet túl, mert az időjárás állósága miatt nem szellőzik, hiszen a magnézium-alumínium ötvözet házhoz simán hozzá lehetne vezetni a melegedő alkatrészeket.
Más:
Ahogy nézem a DSLR-es videók a sötét képrészeken nagyon ergya minőséget produkálnak, részlettelen, grízes, rosszabb esetben tenyérnyi kockásodással vagy ház méretű egyszínű felületekkel.Ez csak a végtermék tömörítésekor keletkezik, vagy mindig előjön? Megfelelő tömörítéssel és bitrátával megakadályozható?
Valamint szerintem a HDMI-n kiadott 4:2:2-es színtömörítésű jel megfelelő rögzítőeszköz segítségével jobb eredményt adhat ezeken a problémás sötét területeken utófeldolgozás során, nem?
Más:
Itt egy nagyon hangulatos, díjnyertes videó, 550D-vel:
http://vimeo.com/20097512 -
EkSYS
senior tag
a dupla procinak azért vannak hátrányai, pláne ha nagyon időjárásálló (ezáltal szellőzésmentes) vázba teszik. Folyamatos igénybevétel esetén (nemcsak videóra gondolok) a 7D eléggé tud melegedni (ebből a szempontból a 60D jobb - bár abban csak 1 proci van és nem tud 8 fps-t
Nem tudom elképzelni mi lesz itt a megapixel háborúban. :? , de az tuti hogy javított feldolgozás, manual audio és videós AF az jól esne az mkII-ben, ha lesz egyáltalán. -
-
Bagaba27
csendes tag
-
EkSYS
senior tag
egy kis új info.
-
zgospel
őstag
[link]
Egy elég jó videó, elég jó felszereléssel készítve. Érdekesség, hogy nem rejtegeti hanem előtérbe hozza a rolling shuttert. -
zgospel
őstag
[link]
A fenti linken lévő eszköz a vakusarun keresztül van felfogatva vagy rosszul látom vagy rossz a kép? Ilyen nagy lenne a teherbírása a vakusarunak? -
Bagaba27
csendes tag
http://www.youtube.com/watch?v=tkPfU1qx0MA
2 5Dm2
2 550D
slider -
zgospel
őstag
válasz
ClintEastwoo #171 üzenetére
Hát igen, csak az már rögtön 2 ember, meg motorral nem úgy mész mint bringával.
Nem néz ki rosszul, a kamera felfogatásához mit használtál, hogy forogjon/billegjen? Egyik haverom egyszer elkezdett építeni egyet, ő a görkorijának egy kerekét használta a vízszintes mozgások elkerüléséhez.
-
zgospel
őstag
válasz
ClintEastwoo #169 üzenetére
Hülyeségként hangozhat, de mi van akkor, ha először kirendereled h264-ben, ott be tudod állítani a bitsebességet olyanra ami neked kell, majd utána media encore-ban vagy premiere proban átkonvertálod movra?
Az 5.5-ben az új formátum szükségét én sem értem igazából, plusz ahogy megnyitok egy régebbi verzióval mentett fájlt, rákérdezés után átkonvertálja az új formátumra és utána a régivel már nem lehet megnyitni. Ez van.Itt egy kis videó, 550d-vel készült. Nagyon meglepődtem, hogy milyen jó a képe, iso1600-ig húztam az utcán.
[link]
Valami kormányra való felfogató rámférne mondjuk. -
ClintEastwoo
tag
Ha már ennyire él a topik, akkor kérdezek még egyet. After Effectsben mit kellene állítanom hogy egy 2 perces *.mov-ot,1-2 kis effekttel NE 7 GIGÁRA RENDERELJEN ? (1080p-s videó)
Már lehúztam a minőséget draftra, meg a színek is 8biten vannak.
Szeretném ha movban maradna, mert át akarom verni a premiere prót, hogy ezt illessze be a stock videó helyett. -
ClintEastwoo
tag
Összevágtam a videómat PP 5.5-ben, de most nem tudom berakni az 5-ös AE-be
A projectfájlt akarom megnyitni, hogy külön legyenek a kis klippek, nem egyba az egész videó.
Van valami megoldás, vagy szerezzek 5.5ös AE-et ? -
EkSYS
senior tag
válasz
ClintEastwoo #166 üzenetére
tényleg vannak benne jó ötletek és nagy UPP a slidernek!
-
ClintEastwoo
tag
Meg szeretném osztani ezt a klippet, annak példájaként, hogy mekkorát fejlődött a klippek minősége az underground területeken is!
Pár éve még vagy nem is csináltak klippet, vagy valakitől kértek kölcsön egy kis családi kamerát, most meg ennyira profi cuccok jönnek. Rengeteg jó ötlet van ebben az anyagban, le a kalappal! -
Bagaba27
csendes tag
válasz
ClintEastwoo #160 üzenetére
Mpeg2 720p
-
Cancer
senior tag
válasz
xvid
-
EkSYS
senior tag
válasz
én néha avi néha mpg
-
ClintEastwoo
tag
kimeneti formátumnak mit használtok ? mondjuk 1080p-nél
-
-
.DLL
veterán
Te már rendesen dolgozol, vagy még tanulsz is, és emellett alkalmi munkákat vállalsz? Egy ilyen krán nem egy enyhe cucc, azon gondolkoztam, hogy vajon iskoláé, munkahelyé, vagy a tiétek, mint F.C.B?
Hogyan kerültél bele a videós szakmába?
-----------------------------------------------------------
Ez a kérdés mondjuk mindenkihez szól, már aki belekerült.
-----------------------------------------------------------
Én nem mondom, hogy belekerültem, de ha már kérdeztem, én is leírom: eddig két videót készítettem megrendelésre, az Euro Skills és World Skills versenyek magyarországi döntőin, mert két kolega az iskolából (no, én pl. iskolában dolgozom) zsűri és szervező volt a rendezvényen, tőlük ered a felkérés. Ezen kívül semmi komoly, csak az évente szokásos szalagavatók + egyéb adódó iskolai program.Eddig nem 550D-vel forgattam, mert csak nemrég vettem meg, de szeptembertől az iskolában is kipróbálom.
Nyárra pedig barátokkal terveztünk egy kisfilmet, erre készítem most a felszereléseket (steady, krán, follow focus, fényhez cuccokat) A steady már félig kész (mellény+kar egyelőre nem lesz) este dobok fel arról is képeket. Kránnal viszont még nem dolgoztam, érdekes lesz megszokni a kezelését.Audióra bentről tudok kölcsönvenni két AVL-680-as miksit, rögzítésre opcionálisan Edirol vagy mostmár az 550D is lehetséges.
Azt hiszem minden kérdésre/témára válaszoltam, így a végére kicsit általánosabb hozzászólás lett.
Egyetlen szomorúságom, hogy a baráti körből én vagyok egyedül aki szeret barkácsolni, technikai kérdésekkel is foglalkozni, őket nem köti le.
-
-
EkSYS
senior tag
mindezek mellett azért részben egyetértek , mert hasznos ha van egy kis vica-versa-kontrol. Mert a cél természetesen az hogy a lehető leginkább szakmai legyen a topic - és ha valaki meg akar győzni hogy a movie maker jobb mint az edius akkor szerintem hamar rá fog jönni hogy ezzel a véleményével ITT egyedül lesz
u.i.: én edius párti vagyok , de nem mondom hogy jobb mint bármi mert sajnos nem volt még alkalmama final cut-ozni. de szívesen kipróbálnám.
-
EkSYS
senior tag
ilyen - olyan topic.... Az hogy szakmai vagy nem mindenki szuverén joga eldönteni. Sajnos nincs belépéskor egy vizsga ami alapján kizárható hogy ki az aki movie makerről akar kérdezni és ki az eki final cut vagy edius guru. De talán nem is lenne célszerű. Javaslom a #1 számú nyitóhozzászólás újra elolvasását.
-
Matthu
aktív tag
Igazából mondhat bármit. A lényeg, hogy az ilyen topicokról mindig azt hiszem hogy szakmai de igen hamar rá kell jönnöm hogy egyáltalán nem.... Használtam Ediust, jelenleg Premieret és Final Cutot használok. Tudom mi a külömbség, de még viccből sem hasonlítom egyiket sem a múvi mékerhez.
-
zgospel
őstag
válasz
ClintEastwoo #139 üzenetére
Igen. Bár nagyon hypeolják, mégis kb a Windows Movie Makerrel lehet egy lapon említeni.
[link]
0:30-tól érdemes nézniViccet félretéve, Premiere Pro és After Effects nagyon jó páros, a legegyszerűbb dolgok a színek javítására/húzására ha RGB Curves-t vagy Color Balance-t állítgatod, nagyon fasza dolgokat ki lehet hozni. Továbbá a Red Giant-nek van egy Mojo nevű pluginje, működik Sony Vegassal is, azzal igazán jó filmes "kinézeteket" lehet kreálni. Egy próbát mindenképp megér.
-
Bagaba27
csendes tag
válasz
ClintEastwoo #135 üzenetére
Én Premier, After Effext és Red giant plugin párti vagyok! De először legyen jól összevágva és utána kezdj a fényeléssel és effektezéssel próbálkozni!
-
Matthu
aktív tag
válasz
Hali.
Ez szinte megválaszolhatatlan kérdés. Olyan színezést, filtereket használj amit a téma megkíván, no meg a nyersanyag. Simán el lehet vinni gagyiba a sok filterrel. A legfontosabb a jó színezés meg a fényelés. A felvett nyersanyag minőségéről nem is beszélve. Az sem árt mondjuk ha ért hozzá az ember. Én pl Final Cutot használok. Azon belül Magic Bullet buildert. After Effects, Motion és Color is befigyel néha.
-
EkSYS
senior tag
válasz
Szia!
Én személy szerint az Edius-t javaslom, de népszerű a final cut is.
Videoklipphez én amit javaslok: slow motion, soft focus esetleg flicker, vagy egyedi színkiemelés. -
ClintEastwoo
tag
Hali!
Van egy amatőr videóklipphez nyersanyagom, és azt szeretném kérdezni hogy milyen effecteket szoktak ilyenkor hazsnálni ( különleges kontraszt-szaturáció vagy utólagos mélységélesség állítás vagy akármi, de persze nem a gagyi két képkocka közötti átmenetekre gondolok.
A másik hogy milyen programmal szokták az ilyesmit? Van egy Sony Vegas movie studióm, de csak alapműveletek csináltam eddig vele.Persze tudom hogy mindkét kérdésem ízlésfüggő, csak örülnék valami tippnek, tanácsnak, vagy esetleg valami blognak.
-
Cancer
senior tag
válasz
dabgergo #133 üzenetére
Egyelőre tényleg mondhatjuk, hogy "művészfilm"-re jó a DSLR videó, de szerintem ez inkább abból adódik, hogy sokan nem tudnak/akarnak gyakorlással jól és gyorsan manuálisan fókuszálni. Nem mondom, hogy egyszerű, mert pl zoom+fókusz egyszerre az technikás, de szerintem jól elsajátítható. Én pl manuális objektívvel csináltam a legtöbb értékelhető videómat. (Bár a kitobit is abban használom), annyi, hogy a Helios-nak hosszan és finoman jár a fókusz gyűrűje, míg a 18-55-ös kitobim zoom-ja (szerintem kosz miatt) ragad...így zoom helyet, inkább ugrálva-közelít távolít..
de ha nem két újjal csinálom, hanem "izombol markolom", akkor lehet finoman tekergetni.
Dzsízusz, mennyi dzsuva lehet a gépemben..bár unokaöcsém cserél már objektívet Tunéziában, homokviharban is... -
dabgergo
őstag
Tegnap próbáltam ki újra a D90 videóját, 85/1.8-al ill. 50/1.8-al és elég jó! Sztem nagyon nagy lehetőség van benne, úgyhogy be is lelkesültem és majd szeretnék csinálni vmi jó kis videót. A hangminőség az mondjuk elég gáz, de inkább ilyen "művészfilm" készítésre alkalmas ez a videó funkció, nem pedig családi események v hasonlók rögzítésére.
-
EkSYS
senior tag
60D-vel van valakinek tapasztalata?
-
.DLL
veterán
Ez abszolút változó, leginkább a fékynépező csapattól esetleg a vágóktól függ, hogy mi a csapat kialakult "workflow"-ja. Pl. meglepődve láttam, hogy a 300 c. mozit, filmes Panavision kamerával forgatták teljesen hagyományos(nak mondható) felszereléssel. Annyi, hogy mindenhol blooskreen (magyarul bluescreen
) hátterek voltak feltéve. Végső soron CGI előtt úgyis digitalizálják az anyagot... Tehát a válasz: jelenleg változó, egyelőre még bőven használják a hagyományos filmet is.
-
EkSYS
senior tag
látványos videó, és akkor még a rolling shutter-ről nem is beszéltünk.
viszont messze jobb fényérzékenységük van, és szerintem a technika fejlődésével megoldódnak majd ezek a problémák. Nyilván nem a 32Mpixel fogja megoldani, lásd RED, de hát a red váz maga 6-8M. A kis és közép konzumer szférában a dslr-rek szvsz egy remek alternatíva a kevésbé mozgó statikusabb filmgyártás világában. Hozzátenném, mindegyik érzékelő típust ki lehet valahogyan készíteni -
Cancer
senior tag
Bocsi a kérdésért, de nem vagyok otthon a témában.
valaki tudja esetleg, hogy a filmházak (Hollywood) még szalagra rögzítenek, vagy már ott is fejet hajtottak a digitális technika előtt? (Nem egy Avatar-ra gondolok, ott egyértelmű), hanem "hétköznapibb" filmekre. -
majkel
tag
Alapvetően az a baj az 5D MkII-vel, hogy egy sor olyan lehetőség hiányzik belőle ami egy profi kamerában megvan, főleg a kezelésre és a funkciókra gondolok. Meg igazság szerint komoly gondot jelent az is, hogy képtelenség vele tömörítetlen anyagot felvenni, ami ugye stúdió körülmények között nem egy elhanyagolható dolog.
Persze eltérő ársávokról beszélünk. De szerintem a komoly filmezés világába nem fog tudni betörni a DSLR... vagy ahhoz nagyon gyökeresen más szenzor típust kéne alkalmazni, kiküszöbölendő a "jello effect" néven ismert jelenséget.
Egy kis összehasonlítás gyors mozgások esetére CMOS és a 3CCD rendszerek között:
http://www.youtube.com/watch?v=fSWDP1Tsj1Y&feature=related -
EkSYS
senior tag
érdekességképpen:
kipróbálhattam ma egy eemov sobercam sklylark kit.-et, napersze dslr-rel.
Nem az igazi! Mivel két kézzel tartod a stabit, így már a géphez nem nagyon tudsz hozzápiszkálni (napersze ez kameráknál is igaz) - be kell állítani azt had szóljon. Ellenben nagyon szép úszómozgássá alakítja a lépéseidet. akciósan is fél milka -
surami
tag
-
Cancer
senior tag
Én úgy tudtam, hogy az 550D-t nem csak vezérelni lehet USB-ről, de amolyan webcam-ként is üzemel. Mondjuk annak kicsit drága.
-
.DLL
veterán
Kompozitnak PAL norma esetében ugye 720x576 a felbontása, így ez kiesett.
A HDMI szabványt nem ismerem, de mivel digitális az egész felület (praktikusan) ezért a videó adatfolyamként jelentkezik, de mondom a szabványnak utána kéne nézni, formátum, tokozás, egyebek. Szerintem jó nyomon járunk. -
adm
őstag
igen a felbontás lemaradt. ezt a műfajt minimum 720p-ban lenne érdemes elkezdeni is. és nem is csak rögzíteni kéne hanem ~realtime videót beillesztve tovább küldeni. persze arról még konzultálok videós ismerősökkel, hogy mekkora számítási kapacitás szükséges hozzá.
a kompozit + tv-tunerre gondoltam én is. ezzel a megoldással annyi a probléma, hogy gyakorlatilag újra kellene digitalizálni a gépnek az anyagot.
a hdmi-in kártyák $100 körül indulnak, $200 körül már egész nagy a választék, de fogalmam sincs hogy ez kártyán adatfolyamként vagy video jelként jelentkezik.
-
EkSYS
senior tag
Edius-t használ valaki?
-
.DLL
veterán
Bármelyik, a kérdés csak az, hogy mekkora felbontásra van szükséged. Van egy orosz fejlesztésű program ami bármilyen Live Viev-s Canonból USB-n kiolvas a gépből egy 1024x680-as felbontású képet (ezt ugye arra találták ki, hogy olcsóbb/régebbi vázakkal is lehessen videót zögzíteni pl. egy laptoppal) de a képe (megfelelően erős számítógép esetén) folyamatos 25fps, szerintem ez is felhasználható e célra.
Aztán létezek PCI-E kártyák PC-be, amivel vagy kompozit videójelet (elvileg a tuner kártyák is képesek erre) vagy drágább példányok már HDMI jelent is tudnak rögzíteni a gépen, nyilván ez a legjobb.
-
adm
őstag
van arról valakinek tapasztalata, hogy melyik dslr váz képes adatfolyamként videót továbbítani a sz.gépre? gyakorlatilag egy ~realtime greenbox megoldás lenne, hasonló mint ebben a videóban 1:10-től.
-
.DLL
veterán
Leginkább azért, mert aki nem akart DSLR-t venni, mert kamerára vágyik ilyen-olyan okokból kifolyólag (pl. felhasználási területéhez jobban illene az) az most mérgelődhet miatta, hogy miért kéne neki 1-1,5 milkát kiadnia amikor DSLR-t megkap fele áron.
Én nagyon várok egy EF bajonettes nagy szenzoros kamera házba szerelt kamerát (mint a Sony VG10 E csak kicsit komolyabban).
-
Cancer
senior tag
Mondjuk a FF-es gépek rettenetes előnye, hogy egy fényerős obival tapasztalt kézben, besz***ós videókat lehet csinálni nagy rekesszel. Én csak a disznóvágáson játszottam a manuális F/2-es obival, de mindenki oda volt, hogy 4 méteren belül álló embereken úgy vezettem végiga tekintetett, hogy mindig csak egyvalaki volt éles a többiek szépen mosódtak...
-
EkSYS
senior tag
a bivalyos az jó!!!
namostmár.. először is nem kell AF, legyen az csak manuális..igazad van tanulni kell..én is azt teszem, de hát ha minőséget akarsz áldozni kell érte. Most őszintén mutassatok egy kamerát ami tudja azt a minőséget ami az 5D mkII, max a 35mm-esek aminél csak a váz 3.5M. Köszi!
A redrock valley vagy ilyesmi pl. frankó kis cuccokat csinál (jó drágán) ami pl. eszméletlenül hasznossá teszi akár a zoom akár a fókusz állítást. érdemes egy pillantást vetni rá.Szerintem is ellen(e)fele, mert még "kényelmesebb" egy videókamerát használni. Tudom , mert én is évekig nyomtam egy VX2000-el. Kényelmes, majdnem komolynak is tűnik
Szvsz..gyakorlás kérdése. Amúgy meg ha belegondolsz pl. egy 7D-nél is ahogy kézbe fogod mondjuk bal kézzel fogod az obit amin azonnal tudsz állítani amit akarsz a jobbal meg markolod a gépet ahol a mutató- és a hüvelyk ujjaddal tudod állítani a rekesz/ idő párost.
Plusz ha belegondolsz hányan vannak már akik pl. esküvőket videóznak 5DmkII-el, akkor egyrészt gondolom bátor dolognak ítélitek ezt, csakhogy ők "kicsit" jobb minőségű felvételt adnak át mint azok akik pl. egy Z5-el nyomják (ami megint van kb 1M)
Szóval az hogy az 5DmkII FF-es videőt ad 520k-ért, eléggé odavágott a videós piacnak.
-
Cancer
senior tag
Egyet értek DLL-lel.
A VDSLR "előre beállított", szerkesztett jelenetek videózására alkalmas leginkább! Ennek ugye ellent mondanak a természetfilmek, mert ott nehéz a vadon élő kafferbivaly csordát rávenni, hogy "..Ok, most fussanak be balról, kicsit erőteljesebben...ááá...nem jó, vissza mindenki, mégegyszer..." De ugye a természetfilm videókamerával is más kategória.A gyors AF hiánya néha rossz, de kiküszöbölhető. Egyrészről gyakorlással, másrészről szűk rekesszel, harmadrészről, még egy sporteseményen is lehet számítani a mozgás irányára. A kapcsolókról, kezelőszervekről pedig csak annyit (azzal együtt, hogy nem vagyok kamaremann
), hogy egy-egy adott eseményt fix beállításokkal videóznak kamerával is. Pl úszó EB-n én 550D-vel "bohóckodtam", míg volt ott m1-es faszi vállról indítható kamerával... Ez egyetlen dolog, amit irigyeltem tőle, a kb fél ujjal állítható zoom és fókusz... De megfelelő kiegészítőkkel ezek nekem is a rendelkezésemre állhatnak...
Szóval egyetértek, de ahogy kifejtettem, mégis inkább úgy gondolom, hogy sok kényelmi funkció ellenére, a kamerának komoly ellenfele bármilyen téren a VDSLR.
-
.DLL
veterán
A DSLR-ek nem videókamerák, nem arra valók. Inkább filmkamerák. Rendezvényeken, tudósításokon sem látni, hogy Arrifelxszel vagy Panavisionnel mászkálnának, pedig milyen jó a képminősége, de akkor sem erre való. Nagyon sokat számít profi (érsd gyakran csinálja, napi szinten, ez a munkája) hogy milyen egy gép kezelhetősége, hogy minden kis kapcsoló a kezed ügyében legyen. Ha egy DSLR-t válltámaszos keretes markolatos rigbe is szerelsz, a kezelőszervek akkor is a gép hátulján lévő gombokban összpontosulnak.
Az 550D-m saját célú felhasználásán kívül egy Panasonic DVX-100B-vel dolgozom, és tényleg nagyon jó a kezelhetősége, minden finoman jár, minden főbb beállítás egy kattintás, azthiszem nem kell magyaráznom. És adott esetben szükség lehet a 1,5 óra folyamatos felvételre is, sokan csak legyintünk, hogy ugyan már, sőt az akkumlátor nyújtotta 6 órás felvételi idő is teljesen felesleges.A DSLR legjobban valamilyen tudatos összeállítás elkészítésére használható, amikor van lehetőségünk akármilyen szinten kontrollálni az eseményeket.
-
Cancer
senior tag
Nem tudom...lényegében egy gyorsított videó a timelapse, tehát e tekintetben videónak minűsül. Persze hiányzik belőle a kalsszikus szereplős felosztás, beszéd, ilyesmi, de ez egy natur természet filmből is hiányozhat, azt mégis a videó közé soroljuk.
A timelapse olyan videótípus, ahol nem 24/25/30/xx fps-sel pörög a kép, hanem jóval lassabban. Ren Hoek-ék úgy csináltak "timelapse" videót, hogy a videófilmből kivettek köztes kockákat...Ööö..senkit nem akarok megbántani, mert mind videózás, mind fotózás szempontjából még rengeteg tanulni valóm van, de nekem a filmművészeti az nem standard...kb az elszállt "művészek" jutnak eszembe róla...
-
EkSYS
senior tag
én nem szívesen vennék EX1-et. Biztos tudod te is hogy nagyon sok - sőt egyre több helyen használnak már dslr-t akár forgatásokra is. Lentebb amit belinkeltem összehasonlítást megnézve nem nagyon támad kedvem egy EX1-re. Ismerek esküvői videósokat akik már több ízben kaptak kizárólag azért megbízást exkluzív ügyfelektől mert 5DmkII-vel vesznek, pedig megtudtak volna fizetni több kis EX1-es hvcs-t is.
De azért érdekelne milyen súlyos hiányosságokat ismersz az 5DmkII-vel kapcsolatban, vagy akár kontra 7D. Komolyan! -
majkel
tag
Én hajtok egy 5D MkII-t és egy EX1-et is. Azért nem mondanám, hogy az 5D jobb nála még akkor sem ha fele annyiba kerül. Vannak nagyon súlyos hiányosságai az 5D-nek, így professzionális felhasználásra maximum csak segéd kamerának alkalmas.
Érdekesség, hogy Arronofsky operatőre a Black Swan forgatásán több ízben is használt EOS 7D-t kiegészítő kamerának.
Tehát erre alkalmas.
Akinek meg broadcast célokra kell kamera annak az EX1 a belépőszint. Arról nem is beszélve, hogy a DSLR gépeknél elég durván jelentkezik a horizontális torzítás. Igaz az EX1-nél is megvan ez a sajátos képi hiba, de sokkal kisebb mértékben. Ami nem mindegy például a pörgősebb jeleneteket forgatásakor.
-
majkel
tag
Azért mondjuk a TimeLapse nem egészen "videózás DSLR-el", mert ugye nem klasszikus értelemben vett videóról van szó. De amúgy remekül összehozta és hát a felszerelését ki ne irigyelné...
Mondjuk ez olyannyira nem videózás, hogy amikor egy barátom felvételizett egy hasonlóan szép TimeLapse videóval a filmművészetire akkor azért csukták ki, mert nem videót adott le felvételi munkának.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Tesla topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- PlayStation 5
- LEGO klub
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest