- eBay-es kütyük kis pénzért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
A GH2 valóban nem rossz, sőt. Hack-elt firmware-rel olyan bitrátára, ezzel együtt részletességre képes, ami egyértelműen kicsit a Canon felé pozicionálja. Viszont - és itt jön a lényeg profi felhasználásnál - nagyon "ki van hegyezve" a képe, talán még Smooth -2 to all beállításokkal is. A Canonhoz képest meredekebb gamma, több kontraszt és kevesebb dinamika jellemzi a képét, ez az utómunkálatoknál abszolút hátrány (amatőröknél meg talán pont fordítva). No meg ugye az 5Dm2-t a lapkaméret miatt is szeretik, a brutális háttérelmosás legalább annyira divat, mint mostanában az extrém lassítás (minimum 50/60p kell ezért majd minden ilyesmi gépbe, Full HD-nál is).
-
doktor úr
aktív tag
A GH2 bizony faszagyerek videóban, mint ahogyan az 5D is. A Canon javára a rendelkezésre álló objektívpark és a fullframe adta DOF lehetőségek döntenek. Használtam Panát is, Canon-t is, mindkettővel nagyon jól és szépen lehet dolgozni. A GH2-t (és majd a GH3-at) az új csúcszoomok megjelenése dobta (dobja) be igazán a versenybe, lásd 12-35 f2.8. Én így látom.
-
alph4
tag
Ez az oldal mi lenne? semmi. egy lap ami technikai adatok alapján generál egy pontot. Meg alapból mondtam hogy csak a videó tudást nézzétek mondjuk hackelt fw alapján.
Én inkább megnéztem 100+ videót, mert én se akartam elhinni hogy jobb. Nem ilyen pure adatokra meg számokra hagyatkoztam.
Van ismerősöm is akivel szoktam beszélgetni néha, ő pl minden nap videózik dslr-el (munkájához tartozik), szeretne ő is majd váltani canon-ról gh3-ra. pedig megvehetné az 5D-t is. Fotózni nagyon keveset kell neki.
Egyébként csak ajánlani akartam egy nagyon jó gépet filmezésre, ami valóban megéri az árát. De maradjunk a Canon-nál, mert az nagyon drága -> sokkal jobb. (Én mindenesetre a szememnek hiszek inkább és panasonic-ra szavazok
)
-
EkSYS
senior tag
Figyelmedbe ajánlom (pedig nem kerestem 5 másodpercnél tovább)
LINKÉn külföldi videósokra gondolok. Kicsit nézz körül mondjuk az amerikai esküvői videós piacon .
Én továbbra is canon bácsiékat gazdagítom mert szerintem ők adják a legjobb cuccokat. (gép, obi, ár/érték, felhasználhatóság, strapabíróság.........)Hangsúlyozom szerintem (meg persze az ügyfeleim se panas(zk)onknakÉn úgy gondolom elég sokat olvasok ebben a témában, próbálok minél tájékozottabb lenni de ha ez a gh2 annyira f@sz@ gyerek volna akkor szerintem már többet hallottam volna róla. Elismerem hogy jó gép, de....mindenki sznob lenne?
De én örülök egy ellenpólusnak
A google-t is lenyomhatná valaki -
alph4
tag
Mk2höz nem hasonlítanám, inkább akkor a markIII-as hoz (ott is pl magasabb iso értéknél)
Nagyítsátok ki, nézzétek meg full hd-nál:
[link]
[link]Valszeg azért nem használják itthon sokan, mert nem ismerik. Ez lehet az egyik ok
-> Így nem is látni hogy ajánlanák, vagy reklámoznák sokan. (minden boltban nincs is) ergo nem mindenki bátorkodott venni.
Meg nálunk az a menő ha teszem fel valakinek van egy Canon 1100D-je
Nem pedig egy ilyen pana mondjuk egy Voigtlander Nokton 25mm f/0.95 obival
-
EkSYS
senior tag
Szia!
Én ismerek nem egy nem kettő esküvői videóst aki nagyon komolyan nyomja, de nemhogy pana-val még csak nem is nikonnal dolgoznak. Belinkelhetsz ide ilyen olyan teszteket, én készséggel elhiszem hogy volt egy csoport aki egy terméket jobbnak talált mint egy másikat. Ez normális. De akkor miért videózik mindenki a drágább és mégis valakik szerint gyengébb minőségű géppel, kérdem én? Miért nem használ mindenki gh2-öt?
Én is olvastam róla, nem rossz, de azért hidd el ne hasonlítsd egy mk2-höz, az más kategóriába játszik. (Nekem van összehasonlító videóm amit én csináltam egy sony ex1-el is, nem fair az mk2 mellé tenni pedig az is elismert kiforrott darab a piacon.)u.i.: Senki nem mondta itt hogy csak canon-t meg niki-t ismer
, de cáfolj meg nyugodtan.
-
Szaboo
csendes tag
Jogos a hozzászólásod, én hallottam is a GH2-ről, csupa jót, végül ismerősöktől azt hallva, hogy a panát és olyt kerüljem, döntöttem a canon mellett. néztem még a sony alpha 57-esét, de annak a videó minősége nem győzött meg.
A GH3-ra mindenképp kíváncsi leszek, illetve azért az EOS60D utódja is okozhat meglepetést, legalábbis én szeretném ha okozna
-
alph4
tag
Itt mindenki csak a Nikont meg Canont ismeri?
Már nem azért de ha valaki jobban utána néz prof videózás témában, akkor belépő szintnek talál egy olyan gépet hogy Panasonic GH2, ami árban nagyon olcsó és a drágább kamerákkal versenyeztetik, persze VIDEÓ TUDÁSBAN! és verte már akkori Canon 5D2-t, de a mostani Canon 5D3-nál is jobb nem 1-2 helyzetbe. És kb az 550D áráért hozzá jutni: [link]
Vannak ugye hozzá hackelt fw profilok, amikkel még jobban kijön a gép tudása így éri el a magasabb kategóriás gépeket. [link]
Ha megnéztek az összehasonlító teszteket akkor rájöttök hogy milyen is a szép tiszta és valóban ÉLES kép! Nem úgy mint a Canyonéknál. (Fényképezésbe persze az jobb, de ez most nem a topik)
Vimeon is sok videó van róla: [link]
Itt egy jó oldal amit ajánlok:
[link]Én pl. ősszel tervezek venni új gépet videózásra, vártam pl a 650Dt is, de több mint másfél év után még a gh2 szintjét se tudták belerakni, így marad majd a gh3 az őszi photokinai bejelentés után. Ami már garantált az a 50/60fps full hdben és 100-120fps720p-ben, és ugye a már megszokott kb leggyorsabb AF.
-
Szaboo
csendes tag
Hasonló cipőben jártam pár hónapja, ugyan ilyen célokkal vágtam bele vásárlásba.. Ahogy te is megérezted, a Canon jobb videózásra. De az nem kifejezés. Most kaptam anyagot egy tánccsapattól vására, a csávó állítólag operatőr sulit végzett, leszakadt az állam. Olyan remegős és ugrálós az egész, mintha köze nem lenne a videózáshoz. Maga az állvány sem fluidos, legalábbis az anyagból ez jön le, semmi finom mozgás benne :S Még amikor zoomol, az is szaggatott, nem folyamatos. Lesz vele meló bőven. És ide tartozik, hogy a képminőség sem tetszett, nem csak hogy nem volt éles, a színek kicsit fakók voltak, de a legzavaróbb a kontúrok voltak. Hasonló volt az előző, bridge gépem képein, az élek fehéren világítanak. Nagyon zavaró. Én 600D-t vettem, nem bántam meg, bár például egy 60D-vel sokkal jobban lehet boldogulni videózásban. Csak ugye annak az ára is magasabb, nem csak a minősége
Egy jó minőségű obit mindenképp be kell szereznem, mert gyenge fényviszonyok mellett ISO 1600 fölé kell(ene) menni, de akkor már túl zajos, javíthatatlan. Lehet hogy a Nikon kevésbé zajos, ezt videókból így szűrtem le, de attól még a Canon jobb ilyen téren. Ez persze az én véleményem, hátha segít
A magic lantern is nagyon hasznos, már tesztelgetem, lassan kicsit megértem mi mire való
Ennek egy eredménye lett EZ A VIDEÓPersze tele van hibával, az egészet valahogy kerekebbre gondoltam összevágni, de asszem a gépen is újítani kéne, mert kész szenvedés. Szaggat össze vissza, mindig tölt, sokszor lefagy :\ Rendes preview hiányában tippeltem a gyorsasággal, szerintem túl gyors lett, és sok helyen beremeg, erre is jobban kell figyelnem. Jah, és valahogy nem találom meg a megfelelő kombót az ég és a talaj között, túl sokat kell útólag korrigálni, és romlik a minőség. De próbálkozni kell
-
MIFtIli
aktív tag
Szeretnék belekezdeni a videózásba, ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem..
Milyen gépet vegyek? Én a d3100-at néztem ki, amiért egész olcsó és a videós képességei is egész jók. Szeretnék persze 720p-ben 60fps-t, de nikonok közt ritka az ilyen.
Az 550d-n gondolkozok még, ami ellene szól, hogy canon, kicsit drágább, de lehet rá dugni külső microfont, és van 60fps. A magic lantern is egész érdekes.
Valamint Nikon lencséim vannak, ezért is nehéz. Ha komolytalan nagyon a d3100 (vagy esetleg a d5100) videózni, akkor valószínűleg márkát váltok -
EkSYS
senior tag
felhívnám a tisztelt fórumtársak figyelmét hogy megjelent a magiclantern 2.3 verziója.
Nagyon komoly! Én már próbálom !! A focuspeak elképesztően jó. És stabil 5d-n is -
.DLL
veterán
Ez nekem új... "Mi nem rég kezdtünk esküvőzni dslr-rel" , "Steady-t is ki kéne próbálni"
Én azt hittem, hogy már régóta esküvőzöl 7D-vel és egy mellényes Glidecam szettel...Látom van mindenféle obid, jó kis összeállítás, a 85-ön akkor gondolkodnék, ha a 70-200-nak kevés a fénye (tudom: templomban nincs elég fényerős üveg)
A 24 és a 20 viszont elég közel van egymáshoz, szerintem elég az egyik. Ha a 20 eladóvá válna akkor szólj -
EkSYS
senior tag
Igen...a dslr-rel az élet látványos (lehet) de a színfalak mögött nem könnyű vele.
Nálunk van minden ami normál esetben kell (úgy értem technikai oldalról) de hát az csak félsiker. A mutatványt meg is kell csinálni
Mi nem rég kezdtünk esküvőzni dslr-rel , azelőtt kamerákkal nyomtuk de azért az elég gagyi ehhez képest minőségben, tény hogy sokkal kényelmesebb.
Ti milyen látószögeket használtok? (Így a különböző eseményekhez)
Ahogy én gondolom:
szertartások, 50/1.2 (fix) + 16-35(mozgó) , és ha van idő akkor 70-200-al ügyeskedni monopodon.
lagzi: 20/1.8 (Sigma), 50/1.2,
(Halkan megjegyzem hogy az 50/1.2 az valami elképesztő mit tud!!!)
24/1.4-en és 85/1.2-ön töröm a fejem. Valakinek tapasztalata??Steady-t is ki kéne próbálni csak az a baj kevesen vagyunk! Krán is kéne már, szóval terv az van.
5D mk III-at vagy 650D-t próbált már vki? -
Két héttel ezelőtti eskin, 4-en dolgoztunk. Ketten fotóztunk a párommal, és ketten videóztak (szintén házaspár), egy relatíve kicsike templomban. Simán ment a történet, nem akadtunk sehol sem egymással.
Szertartást 1 kamerával és egy dslr-el vették fel (azért volt csak kamera, mert teljes szertartásról akartak videót), kreatívot pedig tiszta dslr-el vették. Szerintük is minimum a 2 fő, valójában kellene 1 steady-s (ha időmbe belefér, lehet elmegyek velük párszor), aki fel alá mászkál, és két nagyjából fix, egy slideres, és egy monopodos, aki fókusszal játszik.
Úgy kezdtők, hogy próbáljunk láthatatlanok maradni (4-en érted?), de szerintem a pár idővel már észre se vette, hogy mi ott sertepertélünk... legalább is utólagos visszajelzés alapján, totál megszokták a stábot, és nem volt feszélyező, sem zavaró.
A lényeg, hogy valamit valamiért, mindig vannak kompromisszumok, a választás az emberfüggő.Amúgy tegnap újra nekiveselkedtem a steady kiegyensúlyozásának, és egyre jobb lesz, még kellene pár kis súly, azt kitalálom mi legyen, és szerintem meglesz az ideális beállítás.
-------------------
Milyen beállításokkal szoktatok felvenni? Manuál, 1/30, és az iso-t lövitek az adott környezethez? -
.DLL
veterán
Az durva, de jogos, én sem tudtam elképzelni a dolgot. Hiszen mi a lényeg: gyönyörű, változatos képekből összeállítani a videót. Kell közeli, érzelmeket, gesztusokat bemutató, kell kisebb, nagyobb totál, a történéseket, környezetet bemutatandó, és így tovább. Fókuszálni sem könnyű, és a 30perc vagy 4gb korlát miatt is kell "backup", hogy probléma esetén legyen mire átvágni.
Ebbe eddig nem gondoltam bele, és kicsit megriaszt: nem rontja el a hangulatot a sok technika? Most, hogy visszaemlékszem láttam régebben még az 5D II megjelenése után nemsokkal egy esküvői werket, amin az operatőr az oltár mögött a földön guggolva egy sliderrel vette fel a nagy pillanatot, hát nem tudom... elég necces látvány.
Gondolom a párok kizárják ilyenkor a külvilágot és nem az operatőrre, fotósra, technikai dolgokra figyelnek, de ezt is embere válogatja, én pl. agyilag túl tudnám magam tenni rajta, de azért zavarna. Végülis, valamit valamiért. Minél látványosabb, komplexebb videót szeretnénk a sima dokumentálás helyett, annál több technika kell. :/EkSYS kérdésére a válasz:
DSLR-rel még nem sokat eseményeztem, a többség eddig rendes kamerával történt, de az is tény, hogy szinte mindegyiknél csak egy átfogó, a rendezvényt, annak hangulatát bemutató 5 percnél nem hosszabb videót kellett csinálnom, amire csak jó, találó vágóképeket kellett felvenni, nem folyamatban másfél órákat... Erre a DSLR is tökéletesen alkalmas.
De a kedvencem mégis a koncepcionális filmek készítése. -
Szaboo
csendes tag
Én láttam már 200 ezres kamerát aminek meg sem közelítette a színvilága és képminősége az ugyan ilyen árkategóriába tartozó DSLR-ekét. Ezért vettem én is DSLR-t. A kényelmi és egyéb problémákat pedig ésszel meg kell oldani
Még csak 1 hete van kb meg a kamera, szóval élesbe még nem videóztam, de pár dolgot kipróbáltam, és menni fog a videózás is vele. Legalábbis reményeim szerint
-
EkSYS
senior tag
csak mert azért mert a DSLR-rel nem egyszerű a videózás. Bár kétségtelenül elképesztő felvételeket lehet velük készíteni, de szerintem szenvedősebb mint a kamerákkal.
-
Cancer
senior tag
Én mostanában fogok kutyás kisvideót készíteni, az eddigi anyagaim edig hegyekben állnak feldolgozásra várva..
-
EkSYS
senior tag
Videózik itt valaki rendszeresen dslr-rel? Úgy értem eseményeket, (pl. esküvő) vagy rendezvényeket, kisfilmeket, vagy bármi egyéb?
Kíváncsi volnék tapasztalatokra. -
.DLL
veterán
Nem egészen, a krán karja a végén nem 0g, tehát csak ahhoz, hogy az üres krán, esetleg még videófej vagy ilyesmi üresen megálljon, máris kell X kiló, utána jön még rá a gép.
Nekem a krán eleje majdnem 4 kilót nyomott üres videófejjel (súlyos darab). 2,37:1 aránnyal dolgozom, ez már alapból 9 kiló súlyt igényelt. Erre úgy számoltam, hogy még egy-két kiló rákerülhet, obitól, egyebektől függően, úgyhogy szerintem 15 kilónál megáll a segge, ami még bőven elfogadható. -
Cancer
senior tag
Szerintetek 550D + kit objektív-hez mekkora cső/zártszelvény kell crane-hez?
2-3 méter kiemeléshez, tehát 3-4 méter hosszú lenne. szétszerelhető.
30-as 2-es falú alu csőre vagy aéu zártszelvényre gondoltam... -
Igen steadyvel. Megpróbálom, de majd feltöltöm a tesztvideót, nem annyira problémás, de a tengely mentén jobbra balra billen, ahogy pl. kanyarodok és fordulok a lakásban. Azért gondoltam a plusz súlyra, mert akkor jobban húzza le a középoszlopot, és nehezebben mozdul ki alul a súlyterhelésnél a középoszlop.
Ma meglesz a manfrottom, könnyebb lesz a csatlakoztatásom. Péntekre be kell lőnöm a szettet... szeretnék egyet élesben kamerázni.
-
Oldalirányú billenést hogyan lehet egyensúlyozni? Fel le totál stabil, de tengely mentén billen... arra gyanakszom, hogy kevés még az ellensúly... és nem húzza ki rendesen...
-
Cancer
senior tag
Nem csak ez, hanem az összes "speci terület". Anno amikor még csavarboltban dolgoztam, bejött, egy srác. BKNY(imbusz) csavar kellett volna a görkorijához. Valami kisebb. Kérdezte, mennyi, mondtam 13,80.-/db.
Erre a válasz, hogy ide fog járni, mert a koris szakboltban 890.- darabja a csavarnak. És bizony én is 8.8-as acélt adtam neki.
Nah, hát ez van.Amúgy, ha valakinek withworth (amerikai collos) menetes csavar kell, akkor tudom ajánlani a Fabory-t Pesten. Nem olcsóak, de én vettem egy hatlap és egy imbusz 15 mm hosszú 1/4"-es csavart. (Ami a fényképező aljába kell) Összesen ~800.- HUF-ért...
Szóavl DIY-re pótlásra szaküzlet, de nem szakmabeli üzlet.. -
Cancer
senior tag
Én úgy tudom, hogy a 7D szenzorát kapta meg az 550D és a 60D is. Valamint a 600 és 650D is.
Azt nem néztem, hogy fotóban mennyit javult a 600-650D az 550D-hez képest, de az biztos, hogy a 7D veri a "kicsit".
Anno az 500D-nek volt 15Mpix-eles szenzora, amit az 50D-ből örökölt, de mindekttőnek odavág még az 550D is. Az 500D-t úgy tudom "különösen xarul sikerült". (tesztek alapján)Forgós emberi témára meg érdemes "sínes kocsit" építeni. Amennyiben tényleg kör kell és nem változó ellipszis, mert azt steadycam-mel is meg lehet oldani. (Csak kell 1-2 segítő, aki a kamerást a megfelelő íven tartja.
)
A flexi sínt lehet 5rétegű alubetétes csőböl szerkeszteni, a 26x3-asnak br 400 Ft métere... -
Steady-re erősíthető gyorscseretalp foglalatot merre keressek?
-
EkSYS
senior tag
kösz tudom mit linkeltem be ez inkább csak arra vonatkozik hogy most akkor elég lesz (lenne) a régi usm-es cucc vagy most a marketing miatt "kell" mindenkinek megvennie az STM-es obikat. Bár ugye itt max a hangról lehet szó ahogy belehallatszik a felvételbe azt meg úgyis extra mikivel érdemes venni.
Más kérdés hogy az AF miatt mennyivel rövidül majd az aksi idő -
.DLL
veterán
Nem csak STM obikkal működik, feljebb belinkeltél egy videót ami sima DC motoros 55-250 f/4-5.6 obival készült és egész tűrhető az AF. Ilyen kis mélységélességű rendszer esetén (mint amilyenek a DSLR-ek összességében) nem is kell jobb, mert csak zavaró lehet az ugráló AF, ez meg szép finom, filmes.
De ezt csak annak a videónak az alapján mondom, amit belinkeltél, majd a gyakorlat és a több felhasználó megmondja, hogy mennyire használható. Persze csak hobbi szinten, ahogy írtad is.
Visszatérve kicsit az elejére, tehát ha DC motoros obival is így működik, akkor USM-mel szerintem csak jobb lehet, pl. mindenképp halkabb, szóval szerintem korai az aggodalom. -
EkSYS
senior tag
válasz
t_vilmos #444 üzenetére
jópofa dolog ez a 650D, pláne hogy digic5-ös proc van benne, bár a moire-t nem szűri
. Én régóta vágytam az AF-re videó közben de már elbizonytalanodtam. Tény hogy kényelmes, de most akkor cseréljek minden obimat STM-esre? Aligha vállnék meg a 70-200 IS II től.
Szerintem mint opció pl. szerepelni fog az AF az új gépeknél is de azt mindenki tudja hogy aki profiba nyomja az nem AF-ezik. (különben sok fókuszpuller lenne munkanélküli
Evolúciós szempontból van fejlődés, de tény hogy az 550D szenzora (15mp-s APSC) sokak szerint jobban teljesített rossz fényviszonyok között mint a 600D től felfele a 18Mp-s. (Ide értve persze a 7D,t meg a 60D-t is. Nekem is volt 50D-m ami szuper kis gép volt, és most már magic lantern segítségével videózni is lehet vele !!. -
t_vilmos
tag
Mi a tapasztalatotok mondjuk az 550D, 600D, 650D családtagok fejlődéséről vagy esetleg negatív újításokról. Igaz a 650D-ről nagy tapasztalatunk nem lehet.
Jött egy kósza ötletem, eladni az 550d, és beszerezni egy 650D, + beszerezni egy 5d mark IIHa komolyabban gondolom a videózást, és fotózást, nem csak mint hobbit, hanem esetleg később mint pénzkereseti lehetőséget is, akkor ezt lépni kell előbb-vagy utóbb. Főként mint hobbi hajt a dolog, de hát legalább annyi jöjjön belőle ami takarja a költségeket.
-
t_vilmos
tag
Ha 3D-t készítenek akkor annak az 5D Mark III és az 1D között kéne lenni tudásban. Nincs értelme szerintem. Talán a 7d Mark II reális elnevezés. Lehet nem is jársz messze az igazságtól
Kíváncsi leszek hogy alakítják majd a számozást,eos 500,550,600,650,-950 után mi jön majd, 951?
Belebonyolódnak előbb-utóbb. -
Szaboo
csendes tag
Fontosabb kérdés, hogy 600D-be videofelvétel közben, magától nem fókuszál? Csak ha én lenyomom félig az exponálót? Ez a későbbiekben esetleges crane használat közben gondot jelentene. 650D-nél elvileg nincs ilyen problem a folyamatos autofocus miatt. Ígyvan, vagy 600D is tud magától fókuszálni? :S
-
EkSYS
senior tag
...plusz ja azt tudjátok hogy az új fw 7D-re? Nem váltja meg a világot, de azárt segít, pl videózásnál a hangot most már manual-ra is lehet tenni. (Ezt a magic lantern -es fiúk már több éve megcsinálták 550D-re
, A Canon meg kiadja most ezt, halleluja!!
Más kérdés hogy a 7D videózásra azért annyira nem jó mint a 60D/5D mark II mondjuk mert: 1) nagyon melegszik 2) gyorsan eszi az akkut.Erről az 1D-C ről keveset tudok, pedig úgy olvastam 4k-s videót tud mjpeg-be (!!) nem is értem miért nem mov.ba Ez megint valami hülye marketing mint a sony fs700-nál hogy bár tudja a 4k-t de azért a fw módosítás még plusz pénzbe kerül
(bár így is csak 10-12k € körülre jön ki)
Kíváncsi leszek mit hoz ki majd a Canon mert hogy idén terveznek még FF-es gépet. 6D? 7DmkII? 70D? 3D? Japánba már valami lesi fotós elkapott valami fotót (canonruomors)
PLusz az EF400 F2.8 IS II lehetne már olcsóbb
)
-
EkSYS
senior tag
-
Szaboo
csendes tag
Szerintetek megéri 650D-re jóval többet költenem, mint egy 600D-vel kezdeni? Érintőképernyő, kiterjesztett iso, fejlesztett focus, HDR és valami olyan opció amivel jóval zajmentesebb képet lehet csinálni este, kézből is, és persze az új proci. Ezek szólnak mellette, de igazából egy 600Dvel is kényelmesen el lehet lenni, nemde?
-
alph4
tag
Gondolkozzatok másképp, és ne a kamerát akarjátok körbe vinni máris egyszerűbb lesz dolog. Ha egy kis tárgyat akarsz roppant egyszerű a dolog, egy pörgő lapra rárakod a tárgyat és kész is. Így még megvilágítás szempontjából is jobban/könnyen ki lehet emelni a témát.
Egy kis motorral meg is lehet oldani az egyenletes mozgást, pl disco gömb vagy akármi.
Személy esetében is megoldható ha rááll egy tárcsára vagy vmi, csak ugye a háttér meg statikus lesz, ebből a szempontból nem jó ugye ez a módszer, bár attól függ mit akarsz. -
Szaboo
csendes tag
válasz
t_vilmos #433 üzenetére
Ez a másik, én terveztem egy pörgőhinta szerűséget rá, de itt sok akadály van
Egyik, hogy a kamera mivel körbe körbe forog, minden teret belát, szóval az operatőrnek el kell bújnia gyakorlatilag. Ehhez vagy motoros hajtás kell a szerkezetre, vagy mondjuk valamilyen madzagos megoldás, mint a jojónál
Másik, hogy ez elég nagy szerkezet lenne, kb 3 méteres kör átmérővel. IGazából 1,5 méteres darabokból össze lehetne tákolni elvileg
Kérdés megoldható e a rendszeres szerelhetőség
Akár le is fotózhatom, megmutatni a tervet, elég érdekes de jól látszik rajta a módszer
-
t_vilmos
tag
Melyik a legstabilabb módszer egy olyan felvételre, amikor egy bizonyos dolgot, vagy személyt körbe-körbe akarsz lefilmezni ?
-
Superbad
tag
Hamarosan kapható lesz ipari termékekből előállított slider.
Fényképekkel és videóval (weblappal) hamarosan tudok szolgálni, akit érdekel akár személyesen is megkereshet.Masszív, variálható és kiegészítőkkel felruházható slider, nagy teherbírással.
-
t_vilmos
tag
Hobbi szinten tökéletes szerintem. Aztán lehet ha beszerzem és dolgozom majd vele akkor jön a
Aztán kitudja mit hoz a jövő, lehet a hobbiból pénzforrás is.
A technikai dolgok a kisebbik része ennek a szakmának a nagyobbik része az ötletesség és fantázia.Mondjuk a vámról el is feledkeztem.
-
EkSYS
senior tag
válasz
t_vilmos #425 üzenetére
Elég jó. Ennyi pénz az baromira nem sok érte. Persze 650USD plusz szállítás:185 USD + vám: ~200USD ~ 1050USD-ből megáll, az elég jó, csak ennyi pénzért félő hogy az anyaghasználat gagyi. Azért a valamire való kránok kicsit többe kerülnek (www.gaia.hu)
Szólj ha rendeled, érdekelnek a tapasztaltok, ennyiért nem sok, még ha nem is jön be se nagy bukta (2Milkához viszonyítva, nem menőzni akartam), mert a magyar ember bármiből tud profit csinálni -
EkSYS
senior tag
Nekem Velbo 686 vagy ilyesmi volt, annak se lehetett függőleges dőlésszöget állítani, de videóhoz az ritkán kell
Egyébként plusz egy szavazat a Velbow mellett. Ha videózni kell az állvány akkor a minimum a manfrotto 501 (vagy újabb) 511-es vagy 711 es fejjel. Aztán el lehet menni Satchler és tsi. de egy fél milkás állványon hülyén néz ki egy dslr, még ha agyon techezed is
Szerintem kezdésnek jó a Velbo, aztán ha teheted cserélj Manfrottora (az enémy pl már 11 éves de nem válok meg tőle -
Szaboo
csendes tag
Plusz azzal a kamerának csak a függőleges dőlésszögét tudod állítani, a vízszintest nem.
-
-
t_vilmos
tag
Ehhez mit szóltok. Mindent adnak hozzá, csak súlyokat nem :
http://www.ebay.com/itm/ProAm-12ft-8ft-DVC250-Camera-Crane-Jib-Production-Package-Full-Kit-with-LCD-/200782288216?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ebf8e9558
szerintem nem rossz ár, kicsit borsos a kiszállítás, de nem találtam olcsóbbat.
-
Szaboo
csendes tag
Köszi, ránézek a videókra. Sajna állványokról nem nagyon raknak fel teszteket.
folytatás: rá is kerestem yt-n, a Velbon CX-586-re, tényleg nem tűnik rossznak a mozgása. Viszont rákerestem a Fomei VP-50-re (más neve van, de ez az [link]) és annak is 3 kiló a terhelhetősége, 155 centiig emelkedik. A Velbon masszívabbnak tűnik kicsit, és minőségibbnek, viszont a Fomei mozgása brutálisan jó. A Velbonokat nem is ismertem eddig, szóval csak a videóra tudok hagyatkozni. Esetleg még a te tapasztalatodra, a Fomeinek szinte olajozott érzést keltett a feje, szépen lassan be lehetett mozgatni, még ha erősen mozgattad, akkor is lágyan bírtad állítani. Jah, és állítható, hogy mennyire legyen erős a tartása.
-
alph4
tag
-
Szaboo
csendes tag
Nekem viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy olcsóbb árkategóriába milyen tripodokat ajánlotok videózáshoz? Egyik ismerősöm egy 14ezres Fomei állványt vett, és annyira jó a mozgása, lágy, és folyamatos. Viszont a legtöbb állványnál ezzel nem törődnek, és a szimpla műanyag mechanika nagyon szaggatott tud lenni. A gond az azzal az állvánnyal, hogy csak 1,5 kiló a terhelhetősége
-
Szaboo
csendes tag
válasz
t_vilmos #416 üzenetére
Szinte ugyanilyen cipőben járok. Most érettségiztem le, Baján most lesz a halfőző, addigra szeretném ha összegyűlne a pénz egy 650D-re, amivel aztán jó kis referenciát lehetne csinálni a festiválról. Kép és videoszerkesztésben szerintem (ami fontosabb hogy mások szerint is
) otthon vagyok már, szóval így teljes lenne a siker ebben a hónapban
Persze addigra sínt, cranet, stb-t beszerezni, alkotni biztos nem tudok, de az is tervben van. Egyelőre annak is örülök ha lenne egy jó gépem hozzá, és állvány.
-
t_vilmos
tag
Üdv !
Na szóval, még egyszer megköszönném a bő leírást és segítséget.
1. Hát az 5D mk3 túl drága lenne már hobbi szinten, sőt még az mk2is, de nincs kizárva hogy egyszer ennek is eljön az ideje.
2. A videókból ítélve a krán kezelése nem lehet egyszerű. Igazad van a fókusz beállítással kapcsolatban. Ha mondjuk a gépeddel fentről akarsz videózni, és még ha van is kis monitorod amin látsz mindent lentről, a fókuszon mindig állítani kéne. Ez még gyerekcipőben jár szerintem dslr szinten. Távirányítással vagy valahogyan biztosan majd megoldható lesz, ha csak nem találtak már ki valamit amiről nem tudok (mint ahogy e téren sok mindenről még, de igyekszem).
4. Edius 6.1 nem ismerem, sokan az Adobe cs5-re esküsznek. Utóbbival nincs tapasztalatod ? Összehasonlításképpen.
5. Van egy 24" samsung led monitorom is, egyébként 18" az egérlyukam
a., a mikrofonnal egyenlőre úgy vagyok hogy ráér, mivel először is zenével aláfestett kisfilmeket szeretnék csinálni.
b. Ha beszerzem ezt a
DSLR Rig Film Kit + Follow Focus + Matte Box kütyüt amit linkeltem , tegnap este, mit ajánlasz még mellé ? Van még egy sony állványom is amit kifelejtettem, és egy canon 430ex vakum, de utóbbi csak fotózásra jó. Milyen steadyt ajánlanál ? Az állvány és a tripod nem ugyanaz ?c. megvilágítás kint is szükséges, vagy főleg benti filmezésnél ? milyet ajánlasz ?
e., néztem néhány videót, és azt hiszem nekiállok egy otthoni gyártásnak amint lesz időm. szuper jó dolog.
f., hát sok lencsém nincs. objektív is csak 2.db. az egyik 18-135mm f3.5-5,6 és az 50m f1.4. Uv szűrők, polár szűrő, és most rendeltem a fix 50mm-esre egy nd fader szűrőt.
Kell néhány hónap míg elkészítem a kis filmemet ami egyenlőre még csak a fejemben van kész, nem beszélve arról hogy 10éve dolgoztam vágóprogrammal. Munka közben kell tanulnom. Célom, hogy lefilmezzem azt a forgatókönyvet amit a fejemben tartok
Remélem számíthatok a segítségedre, segítségetekre !
...és ha egyszer Szlovákiában jártok, esetleg felugorhatunk a magas Tátrába filmezni és fotózni egy kicsit.
-
t_vilmos
tag
Ezer köszönet. Most csak röviden válaszolok, mert fiammal megyünk ki. Fotózni fogom a párommal együtt. Szerencsésnek mondom magamat azért mert falu szélén élek, és egy csomó téma van ahol fotózni lehet. Erdők, szántás, búza-árpa föld közvetlen a kertünk végén, és még sorolhatnám. Valakinek kilométereket kell ezért autózni.
Na de hogy témánál maradjak, a youtubeon néztem is néhány videót spider készítésére. Nem fogok 500eurókat ezért kiadni. Nélkülözhetetlen.
Ezt is kinéztem magamnak :
http://www.ebay.de/itm/DSLR-VCR-Schulter-Rig-Film-Kit-Follow-Focus-Matte-Box-Fur-5D-7D-video-/110782515963?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item19cb270afbmit szólsz ?
később jövök.
Néztem a fotóidat. Jártál az Everestnél ?
addig is köszi mindent, egy sör, egy fél
-
EkSYS
senior tag
válasz
t_vilmos #407 üzenetére
Szia!
Hát a kolléga elég jól megválaszolta a kérdéseidet. Leírom azért az én véleményem is
1)550D azért jó mert olcsó, a 7D lehet hogy kicsit szebb videót tud csinálni én még nem láttam különbséget az én 60D-m meg a 7D-m között pedig ugyanazt a 18MP-s APSC szenzort használja mind2 meg az 550D is. Szerintem 7D-vel csak akkor van értelme foglalkozni ha fotózni is akarsz, mert akkor ez az ász. Az 5D mk2 és tsi. egy más kategória. Ugye itt más a szenzor méret és a pixel sűrűség is, ez különösen a gyenge megvilágítás mellett tud jól jönni. Szerintem az 5D mkII / III minden körülmények között jobb képet csinál mint bármelyik kis vagy nagy tesója. Az mk3-ban ráadásul van moire szűrő is!! (pl. ha csíkos vagy kiskockás inget filmezel nézd meg művel a mostani géped
2. Crane? Hát azért én el tudom képzelni
, Azért egy krán macera ám, meg hát azért azon érdemes elgondolkodni hogy hogy állítod a gépet/fókuszt amikor a kránon mozog
vagy hagyod autón? Hát szerintem itt még várat magára a dslr forradalom.
3. Ehhez sajna nem értek
4.Én Edius 6.1-el dolgozom. Mindent megtudok vele csinálni. Ajánlom
5. A hardware-d az frankó csak szerezz be legalább 2db 24" monitort mert azon az 17-es egérlyukon nem sokat fogsz szerkeszteni, illetve nagyon kényelmetlen, majd meglátod.
++
Ami még fontos lehet:
a) Hang: dslr-éknél ez az ami nem frankó, tessék beszerezni külső felvevőt (zoom, sony, stb) vagy jófajta tér- vagy puska mikrofont (Rode-t ajánlom). Ez sajna plusz egy macera ami videókameráéknál nem jellemző.b) Stabilizátor, állvány: egy tripod szerintem kell, javaslom mellé a monopodot is. Aztán lehet még különböző nyalánkságokat is mint pl. steady, szuper jó!!. Spiderrig: so-so (ez az amit a válladra teszel. Ez esetben javaslom még hogy az obik manual fókusza miatt szerezz be szilikonos dzsemesüvegnyitót, amit rácuppanthatsz a fókuszgyurira és marha jól lehet vele állítani. Steady, meg spider: ezeket általában mindig 1-2 konfighoz ki kell egyensúlyozni.
c) Megvilágítás: ALAP!! Hiába 5d mk2-3 4-5-6 stb. a megvilágítás nem csak azért kell hogy a z ISO -d ne legy 102400 hanem a filmes hatás miatt is fontos . Én itt javasolnék valami kis led-es fejlámpát amit rá lehet tenni a gépre.
d) tartó konzol: namost mivel egyre több a kütyü amiket valahol el kell helyezni és általában a gépeken csak egy vakupacsker van így arra célszerű toldást beszerezni, és akkor simán felmegy a lámpa meg a miki is (vagy amit szeretnél)
e) egyéb: itt említeném meg a slider nevű cucot, ami ugyebár egy egyszerű egy irányba csúszó szán, rászerelve a gép. De nagyon jó. Aki komolyan gondolkodik annak ilyen van! Elképesztő filmes hatás lehet vele készíteni!
f) prémium lencsék: Kint szabadban ha süti a nap akkor nincs gond. Amint csökken a fényerősség, az F4-es elvéreznek (mondjuk beltéren) szerintem a 2.8 is elég határeset., de azért ezekkel már lehet dolgozni. Ami szvsz igazán jó az az F2.0 alattiak. Itt volna még egy fontos dolog az obik képstabija (canon esetében). Azért ez képes belehallatszani a felvételbe - komolyan. Nélküle viszont ha a légy rászáll a gépedre akkor is beremeg egy 50-70mm -től felfele. Szóval fényerős, lehetőleg stabis L-es obikat javaslok (ez azért nem 100e huf
No egyenlőre ennyit tennék hozzá
-
Cancer
senior tag
válasz
stophunter2 #411 üzenetére
Nem ékeskednék más tollával, ITT leltem rá az apróságra és nagyon megtetszett. Itt a prohardveren segítettek nekem a PIC programozásában, tényleg olcsón megvan az egész. Ami igazán tetszik benne, a kompakt mérete.
-
Cancer
senior tag
válasz
t_vilmos #407 üzenetére
Hali!
1.) Ez elég összetett kérdés, de külömbözik. Ugyan a 7D és az 550D ugyanazta szenzort használja, a feldolgozó szoftverben van némi különbség. Az 5D Mk II-III pedig a fullframe miatt sokkal szebb képet ad a másik kettőnél. (érdemes tube-on rákeresni compare videókra. Ott látni fogod a különbséget. Bár nemrég láttam egyet, melyben a fószer elmondja, hogy fényes, napsütéses időben az 550D és 5D Mk II között közel semmilyen különbség nincs, viszont az éjszakai/sötét jeleneteknél hamar meglátszik, de amatőr felhesználásnál nem jelentős)
2.) Amit belinkeltél, az is jó mindegyik VDSLR-hez. Illetve mindegyik. Általában úgy vannak kialakítva, hogy igazítható legyen a különböző gépekzeh, objektívekhez.
3.) Igen, magam is csináltam ilyet.
A filmből azért nem érdemes, mert vannak melyek több órán keresztül készülnek, így töménytelen (felesleges) adatmennyiség lenne a kihagyott képkockákból...
550D-hez én forrasztottam egy kapcsolást, ami belefér egy 2,5-es jackdugóba és lehet vele timelapse-ezni.4.) Nekem Adobe CS3 van, de sokan használják a Sony Vegast is...(ebben nem vagyok annyira otthon)
5.) Nem lesz gondod a videószerkesztéssel...
szerintem lesznek még, akik hozzá szólnak valami hasznossal..
-
t_vilmos
tag
Köszönöm a kedves fogadtatást a házigazdától
Néhány villámkérdés :
1. Mennyiben különbözik egy elkészített videó minőségben egy 550d és mondjuk egy 7d vagy 5d között ?
2. Kessler Crane termékei nélkül szinte elképzelhetetlen a profi videózás, csak hát jól megkéri az árát. Nyilván vannak lekoppintott kínai termékek, csak nem találok rájuk a neten. Házi készítmény nálam kizárva. Valami jó ötlet ? A kézből videózásra is vannak ezek a tartók dslr rig-nek nevezik mindenütt, szintén kihagyhatatlan, csak az a gond hogy nem tudom melyik passzol az 550D-mhez mert azt nincs a leírásban soha. Vagy talán mindegyikre passzolna ? Pl. ez :
http://www.amazon.de/gp/product/B006H4LFUC/ref=s9_simh_gw_p23_d0_g23_i1?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1KZQ73FRB2VGY90T328X&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463375173&pf_rd_i=3011283. A timelapse videók fotókból készülnek ? Meglepetésként ért, azt hittem felgyorsított videók. Hogy csinálják ezeknél a videóknál hogy közben zoomol, vagy jobbra -balra mozog a film ? A vágó segítségével ?
4. Melyik vágó programot ajánlod ? Fontos hogy a színezés effekt is megoldható legyen.
5. Egy gamer notebookom van, egy Alienware 18x, i7-2960xm, 16gb ram, 500gb ssd, és 2x2gb graf kártya. Ezek szép tulajdonságok egy játékhoz, de vágóprogramhoz vajon megfelel-e a tökéletes munkához ?
Köszönöm
-
t_vilmos
tag
Sziasztok !
Én új vagyok ebben a topikban. Sok hozzászólást elolvastam. Úgy 3órája olvasgatok itt.
Én egy Canon 550D boldog tulajdonosa vagyok egy 18-135mm (amit hozzá kaptam),és egy 50mm f1.4 obival.
Régóta érdekelt a fotózás, és a videózás, és lassan 2éve sikerült hozzá jutnom a kicsikéhez.
Eddig nagyon nem videóztam vele, mert nem tudtam mi mindenre képes. Amióta látom a munkákat amiket készíteni lehet vele, teljesen begyulladtam. Jobban hajt mint a fotózás.
Nem kevés pénzt kell még bele fektetnem, de szeretnék filmezni, tanulni és fejlődni.
Úgy érzem én nem a képekkel tudom átadni azt a másik oldalnak amit szeretnék, hanem a videózással. Vágtam már több kis filmet össze korábban egy öreg egyszerű Sony kamerával, ami akkor nagy dolognak számított. Sok pozitív visszajelzést kaptam a kis filmjeimről, és érdekelt is a téma, csak a minőség kicsit kiábrándított akkor. Amióta a dslr videózás lehetősége elérhetővé vált számomra újra beindult bennem régi vágy hogy filmezzek és vágjak.Üdv Mindenkinek !
Remélem segítségemre lesztek majd a sok kérdésemmel amit majd rátok zúdítok
Vilmos, Szlovákiából
-
.DLL
veterán
Egész jó még ezzel a DC motoros obival is. Az előzőekhez képest?
LOL
Sokkal jobb. Mi volt eddig, félig lenyomtad a gombot, általában baromira kivilágosodott a kép, és elég agresszívan és sokáig track-elt, van hogy nem is találva fókuszt. Ez meg sötétben is milyen jól megtalálta. Rendben lesz ez, vinni fogják, mint a cukrot a 18-135-tel. Feltéve ha reklámozzák, mert a Nikont már látni a TV-ben... -
EkSYS
senior tag
Íme az új 650D AF-e, de még nem az új STM-es obivankenobival.
-
EkSYS
senior tag
off...ma ünneplem 2000.napi tagságom a Ph! kötelékében !!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Milyen autót vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- EAFC 25
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- The First Berserker: Khazan
- Melyik tápegységet vegyem?
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Sony Alpha 7 (2300 expo) + 28-70mm f/3.5-5.6 + Takumar 55mm f1.8 M42 + M42-NEX adapter
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Canon ) -Újszerű-
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Canon ) -Újszerű-
- Komplett fotós szett (Canon EOS RP + Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM + rengeteg tartozék)
- Insta360 Flow
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Kártyafüggetlen, Kijelző enyhén beégve, Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest