Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rowon: AXAGON EE35-GTR 3.5 külső merevlemez ház bemutatás
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Luck Dragon: MárkaLánc
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukcaman
senior tag
Bakker... ezek a fiatalemberek nyomatják a jobbnál-jobb grééédeket percek alatt (alternatív idősíkban ez óráknak felelnek meg
), én meg 10másodperc imbolygó mozgással szotyizok
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #28092 üzenetére
Ja, én ilyeneket nem tudok felajánlani, és milliós követő táborom sincs.
Örülök, ha meglesz valamikor a YT 1000, meg a FB 2000.
Én is melózok.
Most épp azt néztem meg, hogy a Hyperdeck Studio Mini milyen formátumokban és bitrátákkal rögzít. Nagyon faja kis cucc, egy csomó eszközt ki lehet vele váltani: SDI rögzítő SD kártyára, SDI » HDMI konverter, SDI loop/szétosztó, videós bejátszó, webkamera funkció (pl. OBS-hez), stb.
-
taranis
addikt
válasz
Tuninger #28092 üzenetére
Tuninger: "Én 1 órája szívok vele"
Szintén Tuninger: " Ilyenkor mindig jut pár perc gradelni."Így szeretünk, főni
Most így visszanézve valóban hagytam rajta egy kis zöldes castot, de könnyű eltüntetni, mert globális, valószínűleg valamit arrébb húztam a kelleténél, és csalt a szemem.
-
Tuninger
Topikgazda
Be kell küldened neki privát üzenetben a gradedet instagramon. ha bekerülsz a top4be, kell csinálnod egy 2-4 perces davinci tutorialt hogy csináltad és ha te vagy a nyertes akkor promózni fog téged és kapsz ajiba egy Mavic Pro 2-őt vagy Air 2s-t
Épp dolgozunk mindketten Taranissal. Ilyenkor mindig jut pár perc gradelni.
-
syC
addikt
Ez amugy 4:2:2 10bit?
mert csak ennyit látok:
Frame Size = 3840 x 2160 Compressor = Apple ProRes 422 HQ -
taranis
addikt
válasz
Tuninger #28083 üzenetére
Maszkolás nélkül is pár perc alatt be lehet lőni egy alap korrekciót, ahol a bőrszín és az ing egymás komplementerei, és a wb is nagyjából rendben van.
Ezen még kontraszttal, vagy maszkokkal el lehet pöcsölni, de nem annyira nehéz ez, mint ahogy a videóban előadta a csávó, gondolom érdekessé kellett tenni a feladatot. -
Tuninger
Topikgazda
Colorgrading cselendzs makeartnow-tól
Dörzsöltem elégedetten kezemet hogy majd most villantok. Hát piszok nehéz, de ha van kedv, nézzetek rá. A "we will fix it in post" tipikus esete
szerk én erre jutottam vele egy 15 perc szenvedés után:
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Teasüti #28081 üzenetére
Huhhh, jogos a kérdés/érdeklődés/felvetés, de ez túl bonyolult téma ahhoz, hogy itt pár bekezdésben kifejtsem. Majd egyszer ha nagyon sok időm lesz, írok róla egy kisregényt (van egy olyan sejtésem, hogy másokat is érdekel). Viszont annyit már most is mondhatok, hogy mint sok minden másnak, ennek a területnek is a végtelenül mocskos politika a legkárosabb összetevője.
-
Teasüti
nagyúr
Fogalmam sincs hogy működik a kereskedelmi televíziózás, szóval mikor a körülményekről írsz és láthatóan elégedetlenkedsz, akkor mire kell gondolni, hogyan kéne ennek működnie?
Gondolom a csapat alkalmazottként fix fizut kap, elvégre pénzből él az ember. Felteszem ez az "SZTV" nem egy garázsprojekt, szóval valahogy csak meg van finanszírozva a működése.
Ezen túlmenően mikor egy tévé kivonul egy ilyen rendezvényre, akkor ott milyen pénzek mozognak és merrefelé? Ez a gála rendezőinek pénzbe kerül, hogy közvetítve van a műsor? Vagy itt más üzleti érdekek vannak? Vagy hol csapódik itt le bevétel és kinél? És miért nem működik a dolog úgy, ahogy szerinted az elvárható lenne? -
vond
MODERÁTOR
Akit esetleg érdekel, itt van pár fotó a szombati közvetítésünkről. Négykamerás 1080i50 élő televíziós közvetítés, plusz HD Facebook stream, helyszíni kép- és hangkeveréssel.
Kis túlzással megint a szemétből raktunk össze egy gyakorlatilag tökéletesen működő rendszert, és hiba nélkül lement az egész.
Érdekességképpen pár szám:
- Maga a gála kb. kétórás volt. Itt vissza is lehet nézni.
(A kamerák elég matuzsálemek már, nem igazán bírják a kevés fényt.)
- Előtte-utána nagyjából 4-4 óra munkára volt szükség 6-8 embertől (kábelek kihúzása, kamerák, mikrofonok felállítása, eszközök átszállítása, összeszerelése, tesztelés, stb.).
- Kihúztunk 300+ méter Tally-val és Intercom-mal kombinált SDI kábelt, plusz XLR, és Patch kábelt.
- A felhasznált eszközök összértéke bőven 10 millió felett volt.
- És ezért az egészért mennyi pénzt kaptunk? Igen, jól gondoljátok...
-
hibavissza
veterán
válasz
Teasüti #28078 üzenetére
Az a gond, hogy alapjaiban nem jön ki a matek. 10 (legalább 9) bitre kéne átállni a normális szabványosításhoz. Amikor a tömörítést megalkották még számítási és tárolási problémákat okozott volna a 9 (10) bites modell. 8 bitnél pedig két függvény kellene, de még azt is lespórolják a fejlesztők.
Vagy valami ilyesmit hámoztam ki az olvasmányaimból
-
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #28076 üzenetére
Amúgy most találtam egy ilyet, a TL gammára keresve.
Apple-n van egy olyan beállítás Resolve alatt a System/Hardware Config panelen, hogy use mac display profile for viewer.
Ezt itt vmiért kikapcsolták és akkor hirtelen minden jó lett.
Mintha te vmi hasonlóról számoltál volna be, nem? -
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #28076 üzenetére
Ne haragudj, de még mindig nehezen tudom csak követni amit írsz.
Több kérdésem van, mint amennyit hozzá tudok tenni.
Ha monitort kalibrálnál és színhelyes Resolve-ot akarsz, abban van egy minimális gyakorlatom, épp csak amennyi kell hozzá, de ennyire én nem estem bele a nyúl üregébe.
Rec709A-t linkeltem feljebb, én is csak említés szintjén találkoztam azzal. Nem tudom mire megoldás vagy miben más vagy miért van rá szükség. De az Apple útjai kifürkészhetetlenek. -
hibavissza
veterán
válasz
Teasüti #28039 üzenetére
A 17-be bekerült egy Rec709A ami elvileg megoldja a problémám. Nyilván az lenne normális, ha átállna a teljes video ipar 10 bitre és el lehetne felejteni ezt a nyomorult gamma korrekciót.
Ami a gondom okozza még, hogy az 1%-os lépcső tartásához 8 biten dupla gamma korrekció kell. Amit a nyomorék 709-es szabványba ugyan implementáltak és az A/D konverziónál jó esetben dupla korrekciós gamma kerül az értékekhez, de utána minden tojik rá és nagyvonalúan 2,5-tel számol. Igazából az sRGB-t és DisplayP3-at kéne elfelejteni 8 bites paneleken.
A másik, hogy DR-ben a TL gamma nem csinál semmit gyakorlatilag. Csak megtévesztésnek van benne. Nem tesz lehetővé szimulációt. Azt vagy tudja a monitorod vagy így jártál. Jellemzően az emuláció csak bajnak van.Most, hogy picit ráolvastam eszembe jutott, hogy tanultam én ezt valamikor a múltban, csak akkor még CRT világ volt
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tibitron #28066 üzenetére
Milyen vásznat vettetek? Gondolom hátulról nem lehet átvilágítani az anyagot, nem?
Tornateremben a legjobb lenne a mennyezeti világítás, ha az jó minőségű és egyenletes fényt terít. Bár a magyar tesitermekről csak a neoncső jut eszembe, az meg gagyi fényt ad és sávosodik, ha olyan van.
Ha találtok olyan termet ahol még a régi dinnye méretű halogén izzók vannak, az lenne a legjobb.
Természetes fény az necces beltéren, mert ha besüt a nap, az árnyékot vet. Felhős időben viszont király lehet a lágy fény, már ha elég világos úgy a terem.
Ha nektek kell bevilágítani, az nem lesz egyszerű.
6 métert én ugyancsak felülről 45°-ban lefelé szemből vagy oldalról, mint egy színházban. 4 méteres állványok alatt neki se állnék a dolognak. Vagy felrakni a falra a világítást valahogy.
Ha kisebb szélesség lenne, akkor mondanám, hogy elég egy-egy állvány mint portré fotózásnál. De azért 6 méter az igencsak fejfájást okoz. Világítás minél távolabb legyen, annál egyenletesebb fényt terít mélységében (inverz négyzetesen csökken az intenzitása), így a fényforráshoz közelebb és távolabb eső vászon között nem lesz akkora kontraszt. Alapvetően lágy fény lenne a legideálisabb, szóval elő lehet kapni a softbox-okat. Ha teremvilágítás van és hard light van (nemtom magyarul hogy mondják), akkor kell egy lepedőt kifeszíteni magasra, ami lágyítja egy kicsit.
Gondolom az látható ennyiből, hogy nem lesz olcsó mutatvány. Sok mindent meg lehet oldani kreatívan azért, de ha fasza világítástechnika és kellékek kellenek egy ekkora jelenet bevilágításához, szerintem erre is simán el lehet költeni pár százezret. Én csak fotós állványokba, vászonba, vakukba, fényformálókba beleraktam egy fél misit. És én még csak fotózok.Lágy fényt messziről és eleget előállítani, az fényforrásból se lesz olcsó, ha a teremvilágítás nem használható.
Amúgy szerintem a legköltséghatékonyabb megoldás, ha kültéren rakjátok fel egy száraz, de borult napon, szép egyenletes lágy fény mellett. Ehhez nem kell semmi, csak a háttér. Persze ha a szereplőknek kell vmi drámai világítás, az nyilván külön sztori.Disclaimer: csak kontárkodok, semmi közöm nincs a világítástechnikához. De én így próbálnék nekifutni.
-
Tuninger
Topikgazda
Voltunk a hétvégén pécsen az állatkertben. Vittem a 700D-t is természetesen.
Főbb tudnivalók:
- Végig a Canon 10-18 F4.5-5.6 IS STM-et használtam
- Végig 1920x1080 1:1 crop módban mentem 12 bit raw-ban
Ez a fullframere viszonyítva 4,34x környéki crop, vagyis az ultranagylátós obi kb 43-78mm zoomként funkcionált.
Érdemes figyelni focuspullnál hogy abszolút nincs breathing.Most is előfeldolgoztam hogy kiszűrjem a user errort és nektek már a szép anyag jusson:
Átzavartam a rawokat MLV Appon hogy megcsinálja az alap korrekciókat (focus pixelek eltüntetése) , majd Resolveban korrigáltam az expókat és átforgattam Arri LogC-be.
A RAW-okból csináltam egy h265 10bit 35Mbps-es exportot és egy ProRes 422LT exportot. szóval lehet pixel peepelni hogy valóban ad e hozzá bármit a ProRes a képhez vagy sem.A LogC LUTot itt is tudjátok használni de nem ugyanazt az eredményt adja mint az előbbi felvételeknél, más a LogC ha MLV APPból van exportálva és más ha Resolveból. Az egyik halas felvételnél látszik hogy a mellékelt LUTtal a kék túllóg a gamuton de csúnyán, a többi snittnél nincs probléma.
Én nagyon elégedett vagyok a felvételek minőségével és erősen agyalok milyen obival lehetne még használni, de a brutális crop és az EF mount kombója erősen korlátoz. Ez EosM-en lehetne igazán erős speedboosterrel a dolog.
-
tibitron
tag
válasz
MrChris #28069 üzenetére
Fix beállítások lesznek, tehát pl elsétálok a vászon előtt. Vagy pl lövök egy puskával. És ezekből a green screen jelenetekből rakok össze egy hosszabb mozdulatsort összerakott hátterek elé. Tehát nem lesz hosszú jelenet, nem fogok kimozdulni kívülre belülre, jobbra bakra fogon max manni 3 4 lepést kb. Aztán kint a szabadban már nem green screen előtt gondolom messzebbről, nagytotálban jobban használható a nagylátószög. De ha azt mondjátok hogy ehhez elég a kitobi is ,amit adnak hozzá, akkor elhalasztom a samyangot. De ha ezt amit elírtam meg lehet vele is csinálni szépen, és később is kelleni fog az tuti, akkor azzal kezdem
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tuninger #28067 üzenetére
Pedig egy jó Panasonicot is vehetett volna.
Tibitron: biztosan jó ötlet 12mm-essel közelről embereket videózni? Eléggé torz lesz. UW obinál nagyon gyorsan változik az alakok mérete a távolság függvényében, gyorsan marha picik lesznek. Pár snitt erejéig ok. Semmilyen gyakorlatom nincs ebben, de ha már van hely akkor kistelével mennék neki 'messziről', úgy követném le a mutatványt több állásból, szögből, létráról, padlóról...
-
tibitron
tag
Hi again
ti hogy világítanak be egy 6m széles greenscreent egy tornaterenben. Elég lehet a nappali fény esetleg pár lámpa mögé? Vagy inkább este felé e plafonneonokkal? És kb milyen messzire jell rakni a kamerát hogy minimális legyen a torzulas? Kb megszuketett a döntés hála főleg a topikgazsanak zve10 nyert és mivel találtam akcióban ezért lesz mellé a már említett samyang f2 és.
-
-
Kukcaman
senior tag
válasz
CosmoBacsika #28059 üzenetére
Tavaly előtt még sok Henry Kettner-t néztem, érdekesnek tűnt, jó videó minőség meg minden, de aztán egy idő után meguntam, hogy nem mond semmit, csak beszél. (végülis VLOG
)
MRPXL-t jó, hogy linkelted, már régen láttam.#28061_q: Nem rá gondolsz? ST22
"melyik körömlakkot válasszam"
Így működnek a reklámokTe vagy a barátnőd megnéz egy hasonló kaliberű reklámot, és már jön is az ajánlás a házon belül.
Múltkor az tűnt fel, hogy néztem egy videót, és véletlenül a leírását is elolvastamUtána átmentem az FB-re, aztán már a hírdetések hasonló képpen alakultak (a leírásban kulcsszavak, vagy ajánlás egy sponzorhoz...)
Teasüti#28052:
Jut eszembe. Kék háttérnél, hogyan muzsikál a Fuji? Vagy nincs értelme a szinekkel játszani háttérként? -
_q
addikt
válasz
Teasüti #28057 üzenetére
Manapság azok a csatornák felkapottak, ahol van előadó, tehát vlog videók mennek. Technikailag se kell különösen érteni hozzá. Persze ettől lehet ez az előbbi esetben nem igaz, mert a srác ért is hozzá, de ilyen csatornából van szerintem kevesebb mint Mckinnon vagy Peter Lindgren. A többség simán csak vlogol hétköznapi témákról. Ellenpélda: legutóbb volt egy cikk ott figyeltem fel rá, egy magyar kamionos készít vlog videókat. Na ő nem igazán ért a technikához, bár elég jól belejött a kezdetekhez képest, semmi extra technika, akciókamera, insta360, telefon. Ehhez képest nem olyan rossz a minőség, teljesen élvezhető és a tartalma szuper. Itt megint csak az előadói képesség és a helyek/téma adja el magát. Ennek ellenére néha van hogy feldob a youtube valamiért olyan tartalmat is amit nem is értek, "melyik körömlakkot válasszam" (már mint nem én, csak a téma ez, meg a címe
) kategóriába, simán 100k feliratkozóval
-
CosmoBacsika
tag
Mesélést, beállításokat, stb.Szvsz érdemes követni azokat, akik tényleg videókat is gyártanak (lásd faceteam),mert ezek igazi felüdülések (legalábbis nekem) a kétezredik esküvős anyag után. A témák fiatalosak, a videók pörgősek, és az egyik srác (Mátyás) már szvsz ilyen anyagok gyártásából él.
Amit még nagyon szeretek nézni az ez : [link] Bts anyagok magyar forgatásokról. -
syC
addikt
Igen, az azért feltűnt, hogy Barnis videó erősen canon szponzoros (végén ki is írják), tehát valszeg nem valami szakadt szarral vették fel, meg ott hadonászik az R5-tel meg az 1 misis optikákkal. Én is hang nélkül néztem, szóval fogalmam sincs miről hadovál. A képe mindenesetre szép.
A másik videóban a számomra leginkább értékelhető tényező a csajszi.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Teasüti #28052 üzenetére
Egyértelmű
Utána meg VFX hajat raknak mindenkire, hogy könnyebb legyen
Azért is írtam, ha nem sikerül kihozni jóra a keylight-ot, akkor roto(finomhangolás hajra) -
nozs23
addikt
válasz
Teasüti #28048 üzenetére
Van benne egy-két szebb felvétel, de alapvetően nekem nem érdekes, 10.000 másik ilyen csatorna van, burzsuj srác elmegy haverokkal nyaralni, közben hablatyol és megy a drone meg az orange and teal cinematic. Nem tudom. Nekem üres. Magyarul még kicsit jobban cringe is, mint amit már megszoktam, de ez lehet csak én vagyok.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #28048 üzenetére
Köszi
jó lenne már valami hasonlót megint alkotni.
Szerintem Barnié az első két perc alapján ígéretes
Mint előbb írtam az se a "Barni" nevű srác érdeme, hiszen nem is ő vette fel, végig ő a főszereplője, míg valaki a háttérből videózza. Talán a vágást ő csinálta. Hang nélkül néztem bele csak, lehet ezek elhangzottak. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kukcaman #28050 üzenetére
Akkor a fejedet is leborotváljuk zöld háttérhez, meg úgy az összes alany csak kopasz lehet? Így megy ez?
Éppen azért vettem fel a szőrös karomat, mert ha ezt meg lehet csinálni jóra a Fuji-val, akkor nincs akadálya az XT30-nak sem. A megoldás biztosan nem az, hogy legyenek csupaszok a szereplők tibitron játékfilmjében. -
_q
addikt
Honnan van ekkora feliratkozói tábor? Én se tudom miért jó nézni, mit akar a videóival átadni, ami miatt megéri nézni.
Amúgy a videóban nem tudom mekkora része van a srácnak szakmai oldalról, mert valaki más videózza őt végig. Arról meg sokszor volt szó, ilyen helyszínen sokkal könnyebb jó felvételeket készíteni. Mondjuk aki ott él annak nem biztos, hogy akkora látvány ez, kicsit olyan mint a Balaton, mi már megszoktuk, sok olasz meg inkább ide jön mert nekik már a tenger a megszokott.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Teasüti #28049 üzenetére
Nem kell semmi tudományosság hozzá. Fogod, aztán leborotválod a kezed és kész
Amúgy is raknak rá plusz rétegeket, eltakarva, amit kell.Az a szemüveges srác ismerős valahonnan.
Kovács Zsuzsi videójában láttam -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kukcaman #28043 üzenetére
Én HSL módban meg tudtam őrizni a szőrt a kezemen, de a "despill" funkció, ami letakarítja a kontúrokról a zöldet, az így is keményen elbánik az élekkel. A maszk finomítással meg csak vágni és lágyítani lehet az éleken, ami a szőrt nem fogja visszahozni.
A 4K-s anyag máris csak 480p-nek tűnik a kontúrokon. Még egy laikus is megmondja róla, hogy ez zöld háttér előtt készült.
YUV módban meg nem tudta megszűrni az algoritmus egyáltalán részletvesztés nélkül. Az ugyanígy begyalulta a szőrt a kezemen.Kíváncsi lennék egy 444 vagy egy RAW mit tud ugyanebben a felállásban. Vagyis jobban mondva mit tud a YUV és HSL algoritmus, ha jó anyagot kap.
-
Teasüti
nagyúr
Szerintem Barnié az első két perc alapján ígéretes. Köztünk sincs olyan, aki ilyen videókat tesz le az asztalra. Legalábbis én ide nem láttam még sok ilyen cinematic anyagot posztolni ide, ami saját termék lenne.
Egyedül talán _q rally-s videója, meg Kuckaman AE animációja és fesztiválos anyagai, ami felüdülés a sok esküvőzés után.
A témája meg vagy leköt vagy nem. Engem a utazós videó pont leköt, bár sokkal inkább a közkedvelt ninja papucsos előadásában, nem annyira vlog-ban.A második az meg nagyon fiatalos, de szerintem ott sincs hiány kreativitásból az elejét megnézve. Követi a nyugati trendeket. Az a szemüveges srác ismerős valahonnan.
Szerintem ez a kettő máris ígéretesebb ebből a két percnyi beletekintésből, mint amit mondjuk egy RTL Klub lerakott az asztalra kereskedelmi televíziózás néven életem során. Ha az undorító agyzsibbasztó valóságshow-ra van igény, akkor erre ne lenne? Ezek legalább igényesnek tűnnek.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
CosmoBacsika #28044 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy mit tanulsz ezekből a videóktól?
-
syC
addikt
válasz
CosmoBacsika #28044 üzenetére
Szerintem: "Barni" ( hehe
) videója képminőségileg értékelhető, a másik borzalom. Amúgy egyik videó sem köt le, egyáltalán. Ki a fene néz ilyeneket? Biztos, velem van a baj (ismét), hiszen a számok nem hazudnak.
mod: e-infin-nel mi a sz@r történt? 15-20% ot drágult minden. BF?
-
CosmoBacsika
tag
Van pár hazai videós anyag, amelyeket szoktam követni, ötletet merítek, tanulok belőlük.
Bár maga a srác stílusa nem az én világom, és szvsz látszik az is, hogy ő is nagyon tanulási fázisban van még, de egészen igényes tartalmakat gyárt: Lásd: [link]
Másik, a Faceteam, amely szvsz hazai yt szórakoztató tartalomgyártásban az egyik legjobb. Link: [link]
Kíváncis vagyok, mit gondoltok ezekről. -
nozs23
addikt
Crop vonaloan izgisen indulhat az uj ev, GH6 regisztralva. Mar nagykoveteknel van a vaz, az egyik elszolta magat, hogy januarban kerul a polcokra, illetve egy negyzetcentimetert megmutatott a vazbol is. Aztan a Fuji is regisztralt valamit, amirol azt mondjak az X-H2.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #28037 üzenetére
Még mindig csak találgatok miről lehet szó.
Ha jól értelmezem:
"DR viewing monitor 100% sRGB" egy fizikai sRGB monitort jelenthet, mivel ezt így nem tudom párosítani egy Resolve menüponttal.
Szóval egy 100% sRGB monitoron grade-elünk default beállítással Rec709-et.
"viewing cond. kalibrált SDR UHD tv, light sensor ON."
Itt megint csak találgatok, hogy ez egy szoftveresen kalibrált (PC-re kötve) tévét jelent, amiben az ambient light sensor csinál éppen szürkét a fehérből egy sötét szobában.Jól értem a felállást?
Ez alapján az sRGB monitor gyárilag 2.2-es gammával működik, amit kalibrációval meg kéne próbálni behúzni 2.4-es gammára, már ha sikerül.
Ha ezt tudja hardveresen szimulálni a monitor egy rec709 móddal, akkor nincs további teendő. Beállítod mellé a környezeti fényeket 6 lumen D65-re és mehet a grade. Resolve-ban meg 2.4-es gammát állítasz mindenhol és elvileg azt kéne látnod, amit a megcélzott megtekintési környezetben fogsz.
Ehhez egy kis ismertető.
Apple esetén meg... Ehhez fingom sincs.A tévé elvileg 2.4-es gammával működik, szóval amit a fenti környezetben összeraksz, azt kéne látnod itt is (nem PC módban). A fényérzékelő miatt valószínűleg nem lesz kontrasztod sötét szobában.
PC módban meg a lejátszó valószínűleg színmenedzselt lesz, szóval ott milyen gamma van, az passz.Resolve-ban meg hagysz mindent default-on (ami YRGB color science-nél Rec709 2.4). Jónak kell lennie, ha a monitor Rec709-re van állítva.
Ha szoftveresen kalibrálsz, akkor meg kell a transzformációs LUT. -
tibitron
tag
válasz
Teasüti #28035 üzenetére
Mintha a saját karomat látnám
Egyébként de, tesiteremben akarom felállítani a 6 m greescreen. ( 2 db 3x3 vásznat 2 állvánnyal)
Az első tesztek kb akkor lettek felvéve mitán kicsomagoltuk és felhánytuk az állványra a vásznat. fényekkel sem nagyon törődtem, csak épphogy.
A repüléshez goprohero4 et használtam szobában, nem tökéletes fénnyel. Ezek gyakorlások, de mivel poén lehet jó így is, elsőnek. Aztán ha meglesz végre a jobb kamera akkor lehet rámenni a minőségre jobban.
Ha a fuji ezekbél jobb, már lehet megéri az is, de ha nem akkor a sony zve 10 marad, azzal remélem nincs ilyen chroma gond
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tibitron #28018 üzenetére
Itt egy Fuji XT3 videó (4K24 10 bit 4:2:0 200 Mbit, DNx 10 bit 444-be csomagolva vágás után), ha gyurmáznál kicsit a Chromakey-vel. XT30-tól is kb erre lehet számítani. Annyi, hogy az csak 8 bites.
Én nem tudtam Resolve alatt szép key-t venni. A karomon a szőrszálak eltűntek a monitor hátterében. A kontúrok meg egyszerűen csúnyák, mesterkéltek, baltával faragottak. 3D Keyer-t használtam Resolve alatt, ott a maszk finomításával próbálkoztam kicsit, de nem hozott érdemi minőségi javulást.
A karomat kartávolságból () vettem f2.8-on teljesen automatikus AF-el (Fuji-n ez a "Multi-AF", ami kb úgy működik, mint egy telefon: arra fókuszál a képen, amit jónak lát). A monitor cirka egy méterre lehetett a karom mögött. LED-es direkt megvilágítást használtam, hogy kompenzáljam kicsit a monitor ellenfényét, amin RGB tesztábrák futottak éppen (ha érdekel kék chroma, szólj!
).
Ennél ideálisabb zöld háttered nem lesz élőben sem, főleg nem 6 méteren.
Hacsak nem kültéren rakjátok fel egy felhős napon.
Vagy vmi hangárban, tesiteremben, stb. egyenletes beltéri megvilágítás mellett. -
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #28031 üzenetére
Egyáltalán mi az elképzelés?
Resolve Color Management alatt amit te kiválasztasz timeline színtérnek és gammának, az a grading studiódhoz való beállítás. Ha a környezeti világítás olyan, akkor 2.4-es gammán színezel. Ha meg olyan, akkor másik gammán színezel. Ezek szubjektív beállítások.
Kimeneti gammának meg azt állítasz be, ahova szánod a videót.
Esti filmezéshez 2.4-es gammát. Webre szintén.
Ezeknek viszont elvileg nincs sok köze a képernyő korrekciós LUT-hoz, amit a "Video Monitor Lookup Table"-nek töltesz be, ami DCI-P3-ból csinál Rec709-et. Vagy hardveresen szimulálod a 709-et a monitorodon - ha tud ilyet - és nem foglalkozol a kalibrációval OS és szoftver szinten, csak gammát állítasz a környezeti fényeknek megfelelően. -
_q
addikt
válasz
Teasüti #28032 üzenetére
Akkor félre érthettem, mert nekem az jött át hogy az F-log a fő gond. Megint egy kompromisszum a sok közül amit egy váznál mérlegelni kell.
#28030tibitron
Van egy adott -tól -ig tartomány amíg egy gyújtótávolságot széles látószöghöz sorolunk. Ami ekv. 50 mm (normál látószög amit az emberi szem is lát) alatt van az mind az, csak azon belül is részekre lehet bontani, hogy mennyire széles az a széles. -
hibavissza
veterán
válasz
Teasüti #28027 üzenetére
Akkor hagyjuk. Olyan témát feszegetek aminek utána olvasva nincs jó megoldása csak olyan kb. Nem profi ez az ipar még. Nincs meg a korrekt átjárhatóság sztenderdek közt. Csak azt tudom mit akarok, merre akarok menni, de hogy mi van a motorházban az csak kapizsgálom. Egy marék csavar úszik egy vödör takonyban.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
hibavissza #27991 üzenetére
Nem tudom hova tenni a kérdést.
Mutatnál egy menüt, ahol ezt be kell állítani? -
Kukcaman
senior tag
válasz
Teasüti #28025 üzenetére
Persze, de ez csak B opció, ha nem jön be a chromakey. Greensceen-nél csak nem olyan vészes a roto, főleg az újabb AE verzióban már dícsérik.
Szerk:
Maximalizmushoz meg annyi tartozik, hogy nézd meg, amit még csináltam videót 1:29-nél, majdnem mindegyik kocsi rotoscope, próbáltam minnél jobban kijelölgetni, de kikockázva látszik azért a hiba, de ki fogja azt megcsinálni- Hogy egy súlyosabb hibára is felhívjam a figyelmet. Az utolsó előtti autónál - lila zsínű lexus - ahogy kezd kimenni a bal oldali rész felé, elfelejtettem korrigálni a mozgását, és csak utólag vettem észre.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Teasüti #28023 üzenetére
Ha éppen nem oldható meg a chromakey, akkor még használható a rotoscope is, az élek finomhangolhatóak.
Az AF fontosnak fontos, főleg, ha másra is fogja majd használni a későbbiekben, viszont a greenscreen vagy más statikus jelenetek megoldhatóak single fókusszal, akár az én gépemmel is. Esetleg a rekeszt jobban zárod - mint ahogy páran esküvőnél használjátok, hogy ne legyen out of focus - még futhasz mások után is, mint a normandiai partra szállásnál -
Teasüti
nagyúr
válasz
tibitron #28021 üzenetére
Nézd meg Taranis posztjait feljebb, ahol a színeket hasonlítja össze!
A piros virágok vs a rozsdás pacák Fuji-nál. Erre lehet számítani. Chromakey-nél ez azért gáz, mert nem lesznek szép kontúrjaid, hanem összemossa a kamera a háttérrel. Mondjuk a bőrszín és a zöld lehet keveredik a kontúrok mentén. Zöldes lesz a haj, stb.
Itt egy kis szemléltetés. Halványan vág csak ide, de hirtelen csak ezt találtam.Bár ki kéne próbálni mennyi az annyi. Mert azért nem homogén olajfestményt készít a Fuji se, hanem én úgy vettem észre azért az éleknél megvan a felbontás. Csak a textúrák vannak szétkenve a Chroma csatornán. Ügyesen ver át a tömörítő algoritmus. De zöld háttérhez továbbra se tartom jó választásnak.
-
Teasüti
nagyúr
Hát a bevonulás közben ne is történjék semmi váratlan!
Ekkor élnék az itteni egyik kolléga szava járásával: "Nem szeretek meglepődni. Ha mégis meglepődök, akkor arról vagy lesz jó felvétel, vagy nem."
De a fókusz némi finomhangolásával (sebesség levétele, cél tartásának meghosszabítása) el lehet kerülni a vad hunt-olást, ha vki mégis átrohanna a kamera előtt. De ha "belehuntol" egyet-kettőt, az még nem a világvége. Dokunál csak legyint egyet az ember. Az 5 perces válogatásból meg úgyis kivágod.
-
tibitron
tag
válasz
Teasüti #28019 üzenetére
a régi panasonic camcordernél is szépen kiszedte a progi a zöld hátteret. Nem akarunk full közeli képeket, meg effektekkel lenne úgyis tele. Beöltözött ruhákban, jelmezben meg kisebb méretben lenne csak a green creen. Olyasmit akarunk pl hogy 6 m green screen előtt megyek, lépkedek, lövök gurulok. Ezt felvesszük szemből, és berakom egy felépitett háttérbe, ahol én megyek harcolok stb mint egy oldalra scrollozó játék főszereplője. Az ellenfeleket, akiket lelövök szintén igy vesszük fel. Majd kimegyek a képből és bejön egy másik helyszín. ilyesmikre sem jó a fuji?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tibitron #28018 üzenetére
Ha képben vagy a YUV tömörítéssel és a Luma és Chroma fogalmával, akkor summázva a Fuji szuper Luma részletességgel rendelkezik, de csapnivaló Chroma részletességgel. Ez zöld háttér előtt abban fog megnyilvánulni, hogy nem fogsz tudni jó key-t venni mondjuk egy bozontos hajszerkezetről, mert nem lesz kellő szín információd, amivel el lehetne szeparálni a hajszálakat a háttértől. Bár sötét hajnál még könnyű, de világos hajnál (meg úgy bármilyen színkontrasztnál az emberen) már kell a Chroma csatorna is - ez Fuji-n meg olajfestmény. Ezt a jelenséget "green screen bleeding" kulcsszavakkal találod meg.
VFX munkához éppen ezért nagyon szeretik a 4:4:4 tömörítést, vagy a Raw-t. Egyik se elérhető belépő szinten. Bár a szegény ember Raw kamerájának megfelelne egy régebbi Canon Magic Lantern-el.
Ezzel meg Tuninger gyakorol éppen. 4K azon viszont nem lesz. -
tibitron
tag
válasz
Teasüti #28017 üzenetére
igaz, olvastam is a chroma tapasztalatokat...ennyire gázul kezeli,? After effects szépen kiszedi a green screent, de miben nyilvánul meg a szétkenés? Összemosódik a háttér, Zajos lesz? Ha ez a tapasztalat akkor le kell mondani a fujiról...
premiere pro ban van egy filmes opció, különböző kamerákat és objectiveket lehet kiválasztani,m s azok hatásait rárakja a filmre. Nagyságrendekkel szebb képet kapok utána. Tehát csak olyan obi kell amit nem nagyon tudok szimulálni. Nagylátószög, esetleg macro. Meg ugye 4k sem lenne annyira hátrány. Ha sonyk nem okoznak green screen gondot maradok a zve-10 nél.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tibitron #28016 üzenetére
Fuji obiparkot drágának tartják a konkurenciához képest.
Illetve most cincáltuk szét a Fujit, hogy mennyire szétkeni a chroma csatornát. Ez pedig zöld háttérhez nagyon nem szupi. Ha VFX-ezni akartok sokat, akkor a Fuji ellenjavallt ezen tapasztalatok alapján.
Amúgy hogyan oldod meg az obik "hatásait" utómunkával?
Meg arra majd figyelj, hogy UWA-val a kép szélén lévő személyek aránytalanok lesznek. Ha korrigálod a rektilineáris képet, akkor meg halszemet kapsz. 6 méteres zöld hátteret 5 méterről felvenni nem lehet torzítás nélkül, az kb 60° FOV, ami durván ekv 30 mm-nek felel meg. Ott még van torzítás azért a képszéleken. -
tibitron
tag
A széles látószögű viltrox 23mm 120k körül van, ez olcsóbb mint a sony-é. zoom nem kell úgyse. sok obi nem kell, mert ütőmunkákkal meg tudom oldani a hatásaikat. a 10 perc 4k elég, úgyse szoktunk hosszú felvételeket csinálni. 10 percnél hosszabb akkor lett amikor felvételen hagytam véletlenül
Kezdőnek jobbnak tűnik a fuji, a képei, felvételei szépek nagyon, autófusz is van az obin
-
Teasüti
nagyúr
-
syC
addikt
válasz
hibavissza #28004 üzenetére
Ilyen szituációban gh5 af-je kuka, soha nem bíznám rá. Még a sony a6600 -os se tudja kitalálni, hogy a 20 fejből - amit bekeretez - én melyikre gondolok. Szigorúan manuál ..
28012: annyira tudtam hogy a papucsos csávót fogod linkelni
-
MrChris
nagyúr
válasz
tibitron #28009 üzenetére
Grimball? Az mi?
Jó cucc a szenzor stabi, meg a gimball, de lehet nélküle élni. Egy állvánnyal hadonászva is nagyon cinematic, sőt sokkal akciósabb a kép. Tipikus film erre A Bourne-rejtély, vagy a 24 vagy mi a tököm sorozat hányingerig vitt kamerarángása. Tapasztalatból mondom már egy összecsukott állvány is nagyon sok 'parazita' mozgást kivesz belőle. Tőle lehet tanulni és majd próbálkozni. Ha rendesen talajra tett állványt használsz akkor viszont nem árt a fluid fej, mert a sima mozgás akadása valóban béna. -
_q
addikt
válasz
nozs23 #28007 üzenetére
Köszi, ha több ember van előttem és egyet akarok kijelölni mennyire lehet egy "hivatalos object tracking"-hez képest? Tárgyat próbáltam vele, ott jól működik, de van hogy nem azt jelölte ki ahova rányomtam a kijelzőn.
#28009tibitron
Én sajnos közel se vagyok olyan tapasztalt, mint itt a fórumozók többsége. Az biztos, hogy ők kellő ismerettel rendelkeznek, amit ők ajánlanak én megfogadnám és mérlegelnék a több verzió közül melyik lehet számomra a legjobb opció. Van ami egyik tulajdonságban erős, van ami a másikban. Mindenképpen muszáj kompromisszumot kötni valahol, ahogy azt írták korábban a többiek. Én azt mondom bármit is választasz, rosszul nem döntesz. Legalább kitapasztalod milyen egy fényképezővel videózni. -
tibitron
tag
Te ezt a zve -10-et jó belépő vázak tartod arra amire szánom? Általában szép képeket csinál, meg dicsérik de a stabilizálás miatt szidják sokan. mivel főleg állványon lenne, tehát nem vlogolásra használnám, és később lenne egy grimball is, ez gondolom nekem nem akkora gond.
-
_q
addikt
válasz
tibitron #28005 üzenetére
Szerintem itt mindenki így csinálta, vett egy belépő vázat, majd mikor már látta a korlátokat, tudta mi hiányzik, akkor tovább lépett egy következő kategóriás vázra. Először mindig nehéz, amíg nincs kellő tapasztalat. A vélemények meg a legtöbb esetben szubjektívek. Sok objektívre azt mondják hogy sokkal gyengébb mint egy másik. Az általános felhasználás esetén, illetve annak a nézőközönségnek akinek szól azoknak meg semmi különbség nincs. Akár az újabb Iphone-okkal is készülhetne a felvétel, nem mondanák meg hogy telefon volt használva. A kit objektív fő hátránya első körben szerintem az f3.5 rekesz, az élesség meg az akció jellegű videón a gyors mozgás miatt úgy se lesz annyira észrevehető, mint amennyire gyengének írják, szerintem.
-
tibitron
tag
Köszi kb értem már. 5 m ről a fával illusztrálva jónak tűnik a kitobi. Nyilván élőben az igazi. hát nem tudom. Nyilván olcsóbban jövök ki elsőre a sima obis kittel mint a sima váz plusz az AF-es széleslátóobi. Bár sokan írták ég és föld a kettő közti különbség...nem a kitobi javára
Persze vehetem a sima vázat aztán keresek pl jófogáson egyet és kipróbálom aztán továbbadom, és megveszem a nagyot. Valszeg idővel úgyis arra térnék rá, a érdés hogy azonnal kell-e
-
_q
addikt
Akkor az AF elmegy. Én a G80hoz vagyok szokva, ahhoz képest a GH5 már a jó kategória. Ha a mai vázak AF-al hozzuk egy szintre, akkor persze gyenge, de amire neki kell arra azért "jó". De akkor te hogy mondanád?
#28000tibitron
Nem számít annyira, be van állítva APS-C szenzor és a gyújtótávolság. Sajnos jobb szimulációt nem tudok, ahol látni lehet mekkora a látószöge egy 16-50-es objektívnek. Ezt élőben tudnád kipróbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÚJ- 24" 2K QHD 2560x1440 Dell P2423D dobozos monitor(ok)- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest