- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
EkSYS
senior tag
válasz
HollyBoni #1795 üzenetére
Na végre! 4k, 1M alatt, persze csak az USA-bán. Nálunk biztos be kúszik 1 M fölé.
A BMCC amúgy szerintem elég jó minőség! Szerintem akinek lesz esze és dslr-rel akar videozni az majd biztos átgondolja hogy egy 4k- s BMCC nem-e lenne jobb választás.
Canon-nak lassan észbe kene kapnia!
Ahogy nézem csak a 2.5k-s szenzort cserélik 4k - ra, amúgy mindegy biztos valamelyik kínai klonfaktoriban akciósan elhozhato, csak megmozdul mar valami. Bár azért egy esküvőt felvenni 4k-ban, hat kell hozza nehány terrabyte ssd.
-
adamsys
tag
válasz
narumon #1793 üzenetére
Hát igen, de ha már elköteleződtél egy irányba, akkor onnan azért nem könnyű áttérni, és ezzel szerintem ebben a topikban sokan így vagyunk. Persze ha van rá keret, hogy a meglévő Canon/Nikon/... park mellé megvegyél egy m43-as sorozatot is, akkor ez nem probléma.
Persze, van konverter de állítólag nem érdemes használni. Az eltérő érzékelőméret miatt pl. erős vignettálás tapasztalható egy Canon (FF, vagy APS-C) lencse m43-ra konvertálásakor. -
narumon
őstag
És ehhez mit szóltok? :
Új Black Magic Cinema Camera
Specifications:
Ultra portable Super 16 digital cinema with wide 13 stops dynamic range
Super 16 sized 1080HD sensor
Built in SD card recorder
High resolution LCD
ProRes, and Cinema DNG RAW recording
Active m43 lens compatibility
micro HDMI monitoring with overlays.És a legjobb az ára: 995 USD!!!!!
(Ilyenkor gondolom azt amit már fentebb írtam, hogy a Canon nagyon bénázik az alsó kategóriában....)
-
.DLL
veterán
Így van. Én akkor tapasztaltam kockásodást, ha változó bitrátával rendereltem le, és ott a sötét részek be tudtak kockásodni rendesen, illetve ha jól emlékszem hirtelen mozgásváltozásoknál is.
A konstans bitráta lehet, hogy egy kicsit pazarló, de a megfelelő bitsebesség beállítása után mindenhol hoznia kéne ugyan azt a minőséget.
-
HollyBoni
veterán
-
HollyBoni
veterán
Ezt a hender steadyt hol lehet kapni? Képet sem találok róla, csak egy youtube videót ahol használják.
-
HollyBoni
veterán
Lehet inkább egy váll rig kéne. Az lenne a lényeg hogy járás közben minél stabilabban tartsam a kamerát, de mondjuk egy 50-58-as fényerős obi lenne rajta, fókuszálni is kéne közben. Egy jó váll rig elég stabil ilyen célra? Gondolom steadycammel nem lehet fókuszálni menet közben.
-
.DLL
veterán
válasz
HollyBoni #1775 üzenetére
Flycamből kettőt is próbáltam már (C vagy U Flycam, és a Nano) mind a kettő elég gagyi, és nem volt stabil. Glidecamből én csak a HD szériát venném, könnyebb beállítani, persze jóval drágább is. Van több magyar kis gyártmány is, nem csak az eemov, pl. ott a Hender, a képek és videók alapján elég jó.
-
HollyBoni
veterán
Még néztem a Flycameket, ezek milyenek? Gondolom pillekönnyű GH1-hez nem kell valami komoly cucc.
-
HollyBoni
veterán
Glidecam 1000 alá nem érdemes steadycamekkel menni, vagy van valami olcsóbb ami használható?
-
robi222
senior tag
Megvetem az 50mm f1.8 obit ,és mint ha egy új gépem lenne.Szebb lett a felvétel mint gondoltam.
-
narumon
őstag
válasz
robi222 #1766 üzenetére
Akkor szerintem valami nagyon nem stimmel ott beállítások terén. Bár fogalmam sincs hogyan működik a média encoder (külön még soha nem használtam), de, hogy így nem jó az biztos
Húzd be a videot a Premiere-be, tedd be a timelinera (csak húzd rá), aztán a fájl menüben az export parancsot válaszd ki és ott a Media-ra klikkelj. Export settingsnél a format legyen H264 a Presetnél meg válaszd ki mondjuk, hogy HD 1080p 23.976 (ha ennyivel vettél fel). Output name-nél állítsd be, hogy hova mentsen és nyomj rá alul az Exportra. Ezt mennyi idő alatt csinálta meg? -
robi222
senior tag
A gépem 8magos 3400 proci,8 gb ram, 7850 video k.
Abode media encoder-el csináltam pl:2 percet és csak a fájl típust bitrat-át és az fps-t állítottam be a többit automatán hagytam és elindítottam. Igazából annyira bonyolult a program ,hogy azt sem tudom a többit hogyan kell állítani, csak gyakorlok rajta.De elég zavaró az 1 óra várakozás. -
narumon
őstag
válasz
robi222 #1759 üzenetére
Normális ,hogy a videó szerkesztésnél 2 percet 1 órán át csinálja?
Ez így nem értelmes mondat... mi és mit csinál 1 órán át? A betöltött videót tömöríted át? Vagy effektezve van? Vagy összevissza vágva és effektezve? Vagy mi? A fenti mondat számomra egyenlő ezzel: Az normális, hogy 1kg krumpli 1 órán át?
-
papaya
senior tag
válasz
robi222 #1759 üzenetére
Egy régebbi pc konfignál lehetséges. Tehát a hardveren sok múlik.
no meg sok minden mástól is függhet:
- felvett videó minőségétől (bitsűrűség, felbontás)
- a vágó,szerkesztő szoftvertől (mennyire képes kihasználni a gép hardverét)
- a használt szerkesztések mennyiségétől, fajtájától (szín korrekció, effektek stb.)
stb..Bár azért a mai átlag konfignak is jóval gyorsabban kellene ezzel azért megbirkóznia.
Szóval milyen géppel, és milyen szoftverrel estél neki?
-
robi222
senior tag
Normális ,hogy a videó szerkesztésnél 2 percet 1 órán át csinálja?
-
-
Peethy
őstag
Ahogy nézem, az sem nagyságrendekkel olcsóbb, kérdés hogy van-e/lesz-e olyan. Anno én is néztem, hogy hogy lehet házilag összehozni, de nem vettem még rá magam, nincs ehhez annyira nagy érzékem vagy tudásom, és időm sem.
Felmentem az oldalra, és az alapcsomagok egész jó áron vannak, de az apróságok elég gyorsan feltornásszák az árat hozzá.
-
HollyBoni
veterán
válasz
adamsys #1751 üzenetére
Cold shoe 1/4" adapter, szerintem.
-
adamsys
tag
válasz
HollyBoni #1748 üzenetére
Igen, a kamerába bekötésre értettem. Egyrészt azért, mert ahogy említetted, ezeknek a DSLR-eknek a hangbemenete kritikán aluli. Másrészt pedig azért, mert a füles kimenet minden eszközön viszonylag megbízhatatlan, olcsó alkatrészekből összerakott aljzat, olcsó ellenállással (=hangerő szabályzóval, sőt, ha véletlenül letekerve felejted, kapsz egy némafilmet), rossz jel-zaj viszonnyal. Egy dologra jók: a külső hangrögzítő kimenetét rájuk kötni, hogy utómunkánál szinkronizálható legyen a külső hang a képpel.
Hint: a ML tud olyat, hogy mást rögzít a videó bal és jobb csatornájára. Be lehet pl. állítani, hogy a balon a hangrögzítő jele jöjjön, fenti célokra, a jobbon meg a kamera beépített mikrofonja szóljon. Ekkor van szinkron jeled is, meg +1 hasznos hangsávod, atmoszféra hanggal.Köszi, megnéztem közben a H1N-t, sőt a H2N-t is, de mindkettő ott esik ki sajna, hogy csak 3,5-ös jack bemeneteik vannak, és fantom tápot sem tudnak
Mi az ilyen állványmenetes adapternek a becsületes angol neve? Ráíbéjeznék
-
papaya
senior tag
válasz
HollyBoni #1748 üzenetére
értem, köszi. A teszt vidiket én is megnéztem, talán a hang -vidi párosítás nem lesz nagy durranás cs6-ban. Még annyi, hogy nem tudsz ,vagy valaki itt a fórumon olyan adapter megoldást amire egy normál (96-144 leddel szerelt) lámpa és pl egy zoom h1 is felrakható egyszerre?
Láttam már pár tákolmányt, de konkrét terméket még nem.
-
HollyBoni
veterán
Szerintem csak a kamerába bekötésre értette. Én nézegettem összehasonlító videókat, ugye DSLR gépekben nem a legjobb a mikrofon erősítő, Zoom H1N szebb hangot adott mint egy Rode Videomic kamerába dugva, csak ugye szinkronizálni kell a videót és a hangot. A Zoom H1N alján olyan menet van mint a fényképező alján amivel állványra teszed, léteznek olyan kis pár forintos adapterek ami belemegy ebbe a menetbe, másik fele pedig vakupapucsra.
Összehasonlításnál szerintem azt is érdemes nézni, hogy a Zoom egy diktafon, ami hangfelvételre lett kitalálva, a DSLR pedig egy fényképező amiben másodfunkció a videófelvétel.
-
papaya
senior tag
válasz
adamsys #1743 üzenetére
őő a zoom h1-en gondolkozom már régóta, vagy rode vic, de eddig úgy voltam, hogy a zoom közvetlen kártyára rögzítése miatt kevesebb zajjal képes rögzíteni a hangot, de a hozászolásod most elbizonytalanított. Az a mondatod, hogy nem használható éles használatra csak a füle kimenetű bekötésre vonatkozik vagy magára a készülékre?
Illetve, létezhet a h1-hez vmi adapter, amivel a canonra tudom rögzíteni?
-
Peethy
őstag
Sziasztok!
Szerintetek Dynamic Perception motoros slide/dolly-nak van valamilyen olcsóbb alternatívája kínai fronton? Eszméletlen, hogy miket ki tudnak hozni vele, mind timelapse, mind videók terén.
-
HollyBoni
veterán
Ha már hangrögzítő téma, Zoom H1N-nél meg lehet azt csinálni, hogy valahogy összekötöm a kamera mikrofon bemenetével, és a diktafon mikrofonját használja a kamera hangfelvételhez?
-
adamsys
tag
Hangrögzítő vásárlás előtt állok. Jó tapasztalataim vannak a Zoom H4N-nel, de gondoltam megkérdezlek titeket, tudtok-e jobb, kompaktabb, esetleg olcsóbb megoldást.
Feltételek:
- legyen beépített mikrofonja (lehetőleg kettő, sztereó rögzítés miatt)
- tudjon tömörítetlen wav-ba rögzíteni, 48 kHz-es mintavétellel, minimum 16 bites kvantálással
- fogadjon mikrofonszintű / vonalszintű jelet praktikusan XLR-en (és/vagy jack-en),
- legyen kisjack-es monitor kimenete, SDHC kártyára rögzítsen.
- két sávos rögzítés (választhatóan, hogy melyik sávra mi menjen), de nem haragszom meg, ha tud négyet is
- méretre minél kisebb legyen (max akkora, mint egy H4N, ami
- felszerelhető legyen valamilyen standard módon egy DSLR vakupapucs aljzatára, vagy egy kis állványraEgyéb (hiányuk esetén nem kizáró) feltételek:
- paraméterezhető dinamika kompresszor/limiter
- low cut filter
- két memóriakártyás foglalat duplikált felvételi, vagy ugrásmentes folytatási lehetőséggelAmi nem kell:
- eszközön végezhető hangvágási lehetőség
- visszajátszási sebesség változtatásának lehetősége
- hangaktiválásos felvétel
- webes felület, torrent kliens
- beépített visszhang processzor
- beépített hangszóróHa esetleg ilyen eszköz véletlenül nem létezne, akkor jöhetnek az elvárásoktól eltérő javaslatok is
Köszönöm!
-
narumon
őstag
válasz
adamsys #1716 üzenetére
Nem nem. Ugyanazt csinálja mintha manuálisan tekernéd az obit csak nem kell odanyúlnod. A menü gombjaidon lesz egy F- és egy F+ valamint egy FF- és egy FF+ gomb. A szimpla F szép finoman mozgat (folyamatos nyomásra, vagy 1 nyomásra csak 1-et ugrik) a dupla FF meg sokkal gyorsabban.
-
adamsys
tag
"Viewfinder-ből ki mit használ? Használ-e?"
Igen, ilyet. Van egy keret, amit a kijelzőre kell ragasztani, majd magát a viewfindert erre kell rápattintani. Enélkül napfényben nem nagyon lehet értelmesen forgatni. Van rajta dioptriakorrekció is.
Egyetlen hiányossága, hogy alsó gépállásból nem használható, olyankor hasalni kell a gép elé a földre
Egyszer láttam valahol olyan viewfinder-t, amiben valami tükrös megoldás volt, így segítségével felülről is lehetett nézni a kijelzőt. Egyetlen hiánya az volt, hogy nem volt kompatibilis a portrémarkolattal ellátott Canon-okkal. Ha valaki találkozott már vele, és tudja mi volt az, beküldhetné, megnézném újra -
Én viszont felteszek pár kérdést, hátha most válaszra talál.
Viewfinder-ből ki mit használ? Használ-e?
Külső kijelzőből ki mit használ? Használ-e?Az opciós kérdés:
Slider-ből ki milyen hosszúságot használ/javasol? (no persze akinek van tapasztalata) -
narumon
őstag
válasz
adamsys #1712 üzenetére
Félre értettél. Én nem autofókuszról beszéltem, hanem manuálisról. Csak ugye ML esetén nem kell az objektívet tekergetnek, elég a hátsó gombot nyomkodnod. Az algoritmus TE VAGY
(Természetesen én is focus peakinggel használom - de messze ez a legkényelmesebb szerintem, és a kamerát is stabilan tudom fogni mellé)
-
robi222
senior tag
Mi ez az alpha?Imádom a hack-eket ha az.
-
robi222
senior tag
Végre nagyon hasznos tipek!!!!!
Én is ezt az obit néztem ki.
Ezeket a be állításokat is kipróbáltam csak a rekesz időt nem lehet 60 alá állítani.Viszont automatában meg nagyon le tudja vinni csak ott az izo-hoz nem lehet hozzá nyúlni. És 6400 ra megy fel ami okozza a bajt de majd az új obi rendbe teszi. -
adamsys
tag
válasz
narumon #1708 üzenetére
Köszi, az ML fókuszkezelését a legelején próbáltam de engem idegesített az elektronikus (mechanikus) fókuszvezérlés. Főleg ha hirtelen változik a téma, nincs az az algoritmus ami kitalálná, hogy én épp milyen sebességgel, milyen finomsággal szeretnék átélezni X-ről Y-ra. Épp ezért az első dolgom minden gépen kikapcsolni az autofocust és bekapcsolni a peakinget
-
válasz
robi222 #1696 üzenetére
Valamint ha már ennyi tanácsot és trükköt kaptál, akkor még egy, vedd vissza a rögzített videó élesítését és kontrasztját szinte teljesen, hogy minél homogénebb felvételed legyen. (ez ráadásul segít még az éjszakai felvételek elkészítése során...)
Ez akkor fontos, ha ténylegesen bele akarsz nyúlni utómunkával a videókba, ha nem, akkor tárgytalan, mert laposak lesznek az elkészített anyagok. -
narumon
őstag
válasz
adamsys #1703 üzenetére
Vért fogsz vizelni izzadni a kezelésénél a gyatra és vékony fókuszgyűrű miatt, de a képminősége és rajzolata miatt az egyik legjobb ár-érték arányú objektív a piacon. Szvsz.
Erre jó az ML... ott kirakja a menü gombokra a fokusz gombokat nem is kell az obihoz nyúlni nagyon finoman állítható. Ezért is szeretem ezt az obit. Egyszerűen az áráért ez hihetetlen best buy. Azt nem tudom, hogy miért nem gyárt ugyanilyen "gagyi" műanyag obit más méretben is a Canon. Egy tök ugyanilyen paraméterű 35-öst is el tudnék viselni, de sajnos nincs neki.
-
narumon
őstag
válasz
robi222 #1674 üzenetére
Hát a kitobik nem túl gyorsak. Amit ajánlott rögtön beszerezni az a Canon 50/1.8 obi. Ez újonnan is 30 körül van (használtan meg fele), és ezért az árért egyszerűen nincs jobb. Ez szerintem kötelező vétel mindenkinek. Videóra nagyon szépen rajzol ha kicsit rekeszelsz (f2-f2.2 körül). Amúgy meg Magic Lantern kötelező (lenne) rá, de asszem még csak alpha van 650D-re.
Ha videózol akkor pár alapszabály - shutter speed 1/50-re és 99%-ban hagyd is ott (ML-el tudsz majd 1/47-et is választani akkor meg ott hagyd mert az van a legközelebb az ideálishoz). Videó beállítás egyébként FullHD 1080p/24fps-el. Nem tudom a gyári menüjében be lehet-e kapcsolni a köztes ISO-kat (ML-ben igen), és érdemes is azokat használni. Pl 550D esetében a 640 ISO az kevésbé zajos mint az 500, stb stb. Mivel nagy szenzor így ISO-val felmehetsz egészen 1600 körülig akkor is egészen jó videó lesz a végeredmény - ez felett azért már zajosodik rendesen. -
.DLL
veterán
válasz
adamsys #1703 üzenetére
Nagy + a fenti részekhez.
EF 50/1.8 képminőségben tényleg jó, viszont videóra elég lehet egy analóg 50-es is, rendes fókuszgyűrűvel, manuális írisszel és általában alacsonyabb áron mint a fent említett obi. Csak hogy a legolcsóbbat említsem ott a Helios-44M, de igényeseknek Zeiss 50mm Pancolar, 20-25e körül. -
adamsys
tag
válasz
robi222 #1690 üzenetére
Ja és hidd el, a "majd a vágóasztalon kijavítjuk" stratégia sosem kecsegtet sok jóval
Inkább érdemes forgatás közben minél jobb alapanyagot gyártani. Ha nagyon low a budget, én még ajánlok egy fix 50mm-es f1.8 fényerejű Canon objektívet, 30k körüli áron újan hozzájuthatsz, használtan talán 20k-ért is. Vért fogszvizelniizzadni a kezelésénél a gyatra és vékony fókuszgyűrű miatt, de a képminősége és rajzolata miatt az egyik legjobb ár-érték arányú objektív a piacon. Szvsz. -
adamsys
tag
válasz
robi222 #1689 üzenetére
Bocs, de ilyenkor mindig azt szoktam kérdezni, hogy minek akarsz fényképezni egy olyan helyzetben, ahol nincs fény?
Ennek a technológiának is megvannak a limitjei, lásd azt, hogy ha vettél volna ugyanennyi pénzért egy amatőr videokamerát, sokkal szarabb képeket kaptál volna hasonló "világítási körülmények" között, mint így, egy teljesen átlagos kitobjektívvel felszerelt DLSR-rel.
A zajszűrés szerintem gányolás, vészhelyzetben jó lehet, de ne támaszkodj rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest