- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Nekem a Vegas állna kézre, nagyon könnyen lehet pakolgatni a klipeket, rövidíteni, visszahúzni méretre, görbézni az átmenetet, vizuálisan jól áttekinthetőek a sávok amik együtt vannak a hanggal. A kezelőfelület teljesen rugalmasan testre szabható többfélét kialakítva, többféle feladatra orientálva és jól elkülönülnek. Szerintem az effekteknél és színezésnél kezd körülményes lenni, ha nem bonyolult akkor még működik a dolog. Viszont utóbbiak miatt DR-t használok, amiben szerintem rendesebben használható a maszkolás, témakövetés, stabilizálás, fizetősben egy jó zajszűrés is ott van és a node rendszer erre nekem jobban szemre áll.
-
vond
MODERÁTOR
De neveket a Gugli is tud neked adni. Úgyis csak akkor tudod meg, hogy melyik jön be neked, ha kipróbálod őket. De tessék, írok párat.
Ingyenes: Davinci Resolve Free, Shotcut, Videopad, Hitfilm Express, Lightworks, VSDC, Openshot, Adobe Premiere Rush (mobilos).
Fizetős, komolyabb programok: Davinci Resolve Studio, Adobe Premiere Pro, Finalcut, Avid, Edius, Sony Vegas.
Én Premiere Pro-t használok, meg még napi szinten 5-6 egyéb Adobe szoftvert.
Transzkódoláshoz, plusz egyszerű műveletekhez meg parancssori FFmpeg szkripteket.
-
vond
MODERÁTOR
Rengeteg ingyenes progi van, kisebb-nagyobb tudással, más-más területekre szánva. De általában a fizetősöknek is van egy hetes, egy hónapos próbaverziója. Próbáld ki őket. Mi nem tudjuk kitalálni helyetted, hogy neked melyik felene meg leinkább, főleg ilyen kevés információból.
-
Tuninger
Topikgazda
A Canon indította el az egész történetet, de mint kiderült ők is mint egy mellékes feature rakták be anno az 5D2-be.
Mivel a Canon a flagshipeket 4 évente fejleszti, sokáig nem lesz mkV.
Az 1DC vonalat elengedték, s bár az 1Dx mk II parádésan sikerült, továbbra is eszenciális feature-ök hiányoznak, mint zebra és peaking.
Egyértelmű hogy a Canon nem akarja hogy videókameraként tekintsenek a vásárlók az SLR vonalra. MagicLantern nélkül szerintem nagyon kényelmetlen használni videóra a Canonokat.Viszont tény hogy bolond biztosak és nagyon megbízhatóak a vázaik, a színekkel sincs gond, szóval valamit azért csak jól csinálnak...
-
papaya
senior tag
Egy fotós ismim vett, de majd ha megjön a fujim akkor vetjük őket össze. Azonban amit írnak az sajnos igaz, hogy nagyon nem való videós munkára. Gyenge a videós képminőség (Pana/Sony/Fuji) vonalhoz képest, nincs focus peaking, erősen croppolt 4k, gyenge a videós képnek a dinamikája stb.
Nagyon úgy fest, hogy a Canon szeretné ha az 5d maradna egy jó fényképezőgép, ami tud videót is, de semmiképp se legyen jó videó kamera.
Annak tükrében, hogy a 6d ezt (üzletpolitikai szempontból) nem ütheti, borítékolható, a 6dm2 videós teljesítménye is... -
Tuninger
Topikgazda
Az a baj, hogyha valaki ért hozzá, és főleg filmezésre vesz gépet, akkor annyi pénzért sokkal jobb választási lehetőségei vannak. Főleg hogy ebben az esetben az APSC vonal is játszik... Aki meg fotózásra használ gépet és néha filmez, az nem olvassa ezt a topicot. De ne legyen igazam
-
Közben okosodtam, ott bukta a dolog, hogy a mobilteló (AJH) jackek csak monó mikrofonbemenetet tudnak kezelni, azaz a képen lévő sztereó csak parasztvakítás. A cikkből/kommentekből a Bluetooth hiányosságai is kiderülnek:
"For what I tested with different devices combinations and resources on the internet, bluetooth recording is limited to 8khz/mono, no matter what device/computer/microphone being used."
-
*Ropi*
félisten
Ez így van - ha egy képet le szeretnének szedetni akkor leszedi az ember mert jobb a a békesség. Viszont sokat segít, ha azon felül nincs mibe belekötni még akkor sem, ha máshogy emlékeznek: ezért kell a dolgát nagyon értő ügyvéddel megíratni a szerződésed mintáját, hogy elejét vegye az ehhez hasonló lehetőségeknek. A jelenlegi Magyar nyelvű szerződésünk 15 pontból áll, amiből 13 ilyen megelőző lépés.
-
*Ropi*
félisten
Így van: a Ptk. 2:48. § (1) és (2) bekezdéseinek szempontjából az esküvő nem tömegrendezvény besorolású, hanem családi esemény.
Hogy ne legyen egyszerű a tömegkép fogalma egy minden konkrétumot nélkülöző besorolás: nincsen meghatározva a résztvevők minimális létszáma, amitől már tömegképnek minősül valami. A lényege, hogy olyan sokan legyenek rajta, amikor már képtelenség lenne minden szereplővel egyesével jóváhagyatni (hogy elegen voltak-e rajta vagy sem azt majd a bíró dönti el adott esetben).
-
MrChris
nagyúr
Szerintem ha lekonvertálod FHD-ban akkor h.264, 28mbps így nagyjából kompatibilis marad a FHD lejátszókkal és ez valszeg a szabvány szerinti legmagasabb bitráta, de le lehet menni 16-20-ra még tűrhető marad.
Ha hagyod 4k-ban akkor inkább h.265 azaz HEVC-be, jó minőséghez 100mbps, de hogy ezt meddig lehet nagy minőség veszteség nélkül faragni nemtom, még csak próbálkozom vele, gondolom olyan 65-ig le lehet menni. -
.DLL
veterán
szerintem is hasznos tud lenni egy focus puller, ha az ML kilőve.
-
Nekem van, de milyen tapasztalat érdekel?
Mihez viszonyítva?
Fotózás szempontjából én maximálisan elégedett vagyok, nincs igazából semmi amit hiányolnék, talán a gyorsabb vakuszinkron, de alapvetően az sem kardinális.
Video szempontból a FHD 60 fps hiányzik nagyon, meg az A7S s-log2-es rögzítése. -
.DLL
veterán
Igen az ambivalens egy jó szó, nekem is ilyen érzésem van, de már hozzászoktam hogy ez van. Azt nem hagyják, hogy igazán jó cuccot a kezedbe adjanak olcsón, mindnél rá lehetne mutatni, hogy mi nem tetszik benne. DSLR-eknek bár elérhető az ára, de az ár/érték aránya rossz, videós szempontból, mert ott a sok, mozgókép szempontjából "fölösleges" featúra, ötven keresztszenzor, optikai kereső, stb. viszont a hang osztály pl. gyenge. Ami meg rendes kameraként van megcsinálva, az már drága így lelkes amatőr szemmel.
Továbbra sem látok ár/érték arányban alternatívát, hogy váltsak az 550d-ről. -
__H4X0R__
senior tag
Kicsit en is furanak tartom. Ar/ertek/tudast tekintve en is kategorizalasi problemakkal kiszkodok. Nem beszelge arrol, hogy a Blackmagic Pocket Cinema kameraja a nyaron a tripontban 150 000 FT volt, es azzal is am csodaszep felveteleket lehet kesziteni.
C300 az megint mas az mar nem is dslr, de az arkategoriaja sem
500 000 nem tudom ki fog venni ilyet, de a tesztelre azert majd kivancsi leszek
-
__H4X0R__
senior tag
Csak manual fokuszt hasznalok igy az AF nem erint engem. A 10fps tenyleg jo, de mivel csak filmezem ezert ez engem szinten nem erint. A CF + SD-rol megfeledkeztem ebben igazad van, tenyleg hasznos
Az idojarasallosag mar a 60D-ben is benne volt weather sealed body-kent feltuntetve, bar ha ez valami masra utal ezen vaz eseten akkor elnezest.
-
MrChris
nagyúr
itt egy részletesebb Ezek biztosan régen megkaptak egy példányt.
-
taranis
addikt
2000 EUR-ért lényegesen elmarad a 2014-es felhozataltól. Bitrátákról amúgy még nem tudunk semmit, gyanítom a Canonok szokásos soft képét hozza majd, amin talán majd az ML segít, ha lesz rá. Fotós szempontból most nem értékelném, bár nem értem kit céloznak meg ezért az árért. Akkor már inkább fullframe.
Szerk: de legalább focus peaking/zebra lenne... -
taranis
addikt
Hát igen, videónál jobban látszik az A7S előnye, de az újabb tesztek alapján pl. állóképeknél úgy 6400-as ISO-ig nincs sok különbség.
Én azt várom, hogy egy A7S vs GH4 vs 5DMK3 RAW videó teszt kijöjjön, ami inkább a dinamikai átfogást, a színeket, ill. színkorrekció tűrést vizsgálja, semmint a low-light teljesítményt. -
Azért ebben picit megbillentlek... 350 körül megy a használt mkII ára... az új mkIII, meg 680 körül megvehető. Garancia sokat ér - még úgy is, hogy nem sok garanciális hibás mkII-ről hallottam!
Ha szükséges a 2 kártyás mentés... és a sokkal jobb fókusz - fényévekkel jobb, meg a gyorsabb sorozat... akkor, már is megéri... mert mindezt bukod, a mkII-nél... hiába kerül ~ felébe....
Abban viszont igazad van, hogy megfelelő üveg nélkül, mit sem ér az egész... -
Fotó szinten egyértelmű, a váltás... egy kitételben talán nem, az pedig a dinamika. Magasabb iso értéken, jobb volt a dinamikája a mk2-nek... minden másban egyértelmű segítséget kapsz a váztól a munkához. Természetesen zajban is sokkal jobb a mk3, 3200-ig használom én, aki meglehetősen a kényes vagyok a zajra... mások 6400 sőt 12800-ig is elmennek...
Ha nem kell fotóra, akkor vélhetően a 6D lenne a nyerő... mert zaj-ban jobb az 5d3-nál.
70d-t passzolom...
Amúgy videóban én még elég piskóta vagyok, de hamarosan lesz két-három kifejezetten remek lehetőségem is tét nélkül élesben videóznom... meglátjuk, mit sikerül összerántanom, de szerintem azokból csak télen lesz valami... picit úszunk a munkában.
pl most estünk haza egy 12-13 órás eskiről, és holnap délre megyünk a következőre, és az sem lesz rövidebb... -
1000x-es CF... nem limitált... csak a kártya mérete a szűk keresztmetszet... ~100mb/s körüli bitráta van... erre képes is a kártyám folyamatosan.
Könnyen számolható, hogy 10 perc 60GB...
Nem esküvőre való történet... ez jelenleg csak is saját szórakoztatás... nincs még piaci réteg, akinek azt tudod mondani, hogy azért vagy 4* olyan drága...
Rengeteg tárhely és még több méregdrága nagy kártya kell... és bikábbnál is bikább pc...Minőségi kisfilm készítéshez viszont perfect....
-
k1csi
senior tag
Több teszt alapján: AF jó, képminőség nem lett jobb.
http://www.cinema5d.com/?p=20218A legjobb, hogy a videót tiltani kell, ha WiFit be akarod kapcsolni...
Én sem értem miért nem kapcsolja le magától azt a funkciót amit nem tud kezelni ilyenkor.Egyébként pl. új mFT cuccok is nagyon drágák lettek, de ott tényleg tobb dolgot is fejlesztenek itt meg lényegében a dual pixel AF az ami új és sokakat érdekelhet, egyébként minden maradt a régiben.
-
Nekem az 1 kártyás mentés volt a nyűg, meg az 1/4000 történet... ezért lettek a mk3-ak...
ML-t nem merem feltenni... mert most hasalt el nemrég egy 7D ismerősi körben... 120k volt a javítás... cameráéknál.... nekem most 1-2 nap kiesés sem fér bele az időmbe.Ennyi pénz meg pláne nem.... de majd télen szerintem én is ráveszem magam...
70D és 6D hátránya, hogy SD kártya még nincs elég gyors, hogy raw videót vegyél fel... -
sellerbuyer
őstag
Nem tudom, nekem 60D-m volt és az egyik ismerősöm 600D-vel sokkal szebb képminőségű videókat készített, kitobival. Én az óta kicsit másképp állok hozzá a xxD - xxxD viszonyához. Jelenleg azt gondolom így, hogy még nem fogtam kézbe, nem próbáltam ki, csak a teszteket látom és a paramétereket, hogy ár/teljesítményben inkább egy 700D. Lehet, tévedek, de ez csak akkor derülne ki, ha ki tudnám próbálni mindkettőt. Kezdek már másfelé kacsintgatni, nyitottabb lenni márkailag, típusilag. Az STM nekem annyira nem vonzó, mert manuális fókuszálás mellett állok.
-
narumon
őstag
Én a múltkori problémámat tök egyszerűen oldottam meg. (Hangfelvétel). Vettem egy Rode csiptetős mikrofont - a másik felét meg megoldja az iphone. Van a Rode-nak is szoftvere hozzá - szerintem egyszerűen és jól kezelhető amire nekem kell arra bőven elég, és árban messze ez a legolcsóbb. (Persze ha már rendelkezel jó minőségű iOS vagy androidos telefonnal).
-
adamsys
tag
Hát az ew-100 G3 szinte egy ipari szabvány, én nem nagyon tudnék róla rosszat mondani, élő közvetítéseknél használjuk őket rendszeresen, hibátlanul működnek évek óta. Az egyetlen gond, amire emlékszem az az egyik marokmikrofon bekapcsológombjával volt (beljebb süllyedt, mint kellett volna), 10ezer forintért megjavította nekünk a szerviz.
A Zoom-mal sincs alapvetően gond, de azért van pár zavaró apróság. 3 hónapja van meg, elég intenzíven használtam ebben az időszakban, így azt hiszem viszonylag jól megismertem.
Előnyök:
- 2 db XLR/6,3 jack szimmetrikus bemenet, magáért beszél
- szép minőségű beépített XY mikrofon-pár
- DSP (pl. beépített dinamika kompresszor/limiter)
- mások által sokat szidott gombok és menü, szerintem teljesen rendben vannak, egyszerű és logikus használni velük a gépet
- megbízható működés (nem fagyott ki, állt meg felvétel közben, max ha lemerült az akksija, még egy kétméteres repülést és egy betonon landolást is kibírt megállás nélkül)
- akár 96kHz mintavétel + 24bit kvantálási szint, ez elég impozáns és utómunkánál nagyon-nagyon jól jön
- olcsóbb mint bármelyik kategóriatársa
- a legfontosabb: elmondhatatlanul jó, egy DSLR négy pöttyös mikrofonjával és egy zajos kisjack-kel soha nem produkálható hangminőségHátrányok:
- szar anyagválasztás: gagyi gumiszerű + olcsó hatást keltő krómszínű műanyag borítja a házat, ami OK is lenne, hiszen nem a szépségéért veszi az ember, de nagyon könnyen karcolódik a gumiszerű sötétszürke műanyag felület
- lassan bootol, lassan bánik a memóriakártyával (formázás 4-5 perc), akár 1-2 percig is eltart mire felvételre kész állapotba kerül bekapcsolástól, így inkább ki se kapcsolom forgatás közben
- 96kHz@24bit módban zabál rendesen, volt, hogy egy 12 órás forgatáson megevett 3x2 db AA-s elemet
- a legidegesítőbb: az a kis "ajtó", ami a készülék hátán az elemeket/akksikat védi a külvilágtól, iszonyat könnyen leesik, lötyög, mondhatni az ámen tartja, úgyhogy fixálnom kellett egy pár csík fekete szikszalaggal (sic!). Beszarás, hogy képesek egy több, mint 80k-ba kerülő hordozható gépre egy ilyen ajtót tenni. És a vicc az, hogy egy havernak is pont ilyen gépe van, pont ilyen hibával. Szóval ez még csak nem is egyedi eset...A fontosabbak ezek, amúgy imádom, mert teszi a dolgát, csak vigyázni kell rá nagyon. Nem bántam meg, hogy megvettem, mert többet amúgysem szántam volna rá. A másfélszer annyiba kerülő Tascam DR-100 vagy a Roland R-26 (ami állítólag a nonpluszultra, Philip Bloom-nak is ilyenje van) már nekem túl messze volt költségekben, és valószínűleg tudásban is.
Ha elmondod, mire szeretnéd az ew100-at és a H4N-t használni, és miért épp ebben a párosításban, talán tudok ennél egzaktabb is lenni, ha érdekel még valami, írj nyugodtan.
-
Pozitívum:
ISO-ban jobb. (mkIII-nál is!)
Negatívum:
Záridő, vakuszinkron, memóriakártya, fókusz.
Ezek miatt olcsóbb... én is kicsit megszédültem, de a fenti negatívumok miatt, egy tollvonással lekerült a mkIII-al szemben.Videós oldalról, kellően jó választás, ha a 2 kártyás mentéshez nem ragaszkodik valaki.
-
Igen, ráadásul az a "vicces", hogy nem elég a felszerelésre összekuporgatni a pénzt... hanem a mögöttes infrastruktúrára is kell költeni bőségesen... és ez nem a memória kártyákra és adott esetben SSD-kre értendő (ami szintén nem olcsó...) hanem a biztonságos adattárolásra...
-
killerjohn
addikt
Komolyan azt hiszed, hogy Canon-nak "otthon" nincs olyan firmware-je (hasraütésre) az 550D-től felfelé minden vázra ami mondjuk 4K-ban vesz fel? Nagyon csalódott lennék, ha így lenne
Hardveresen ezeknek képeseknek kell(ene) lenniük rá, csak szoftveresen nem teszik bele, mert akkor nem lenne eladható az 1M-es eszköz amin viszont megy. Majd csinál olyan cég, ami nem kannibalizálná a saját temékeit ezzel a fícsőrrel, akkor meg lehet váltani annak aki akar.
-
zgospel
őstag
a kivárós témához annyit tennék hozzá, hogy vásárlói szemmel nézve szerintem nem feltétlenül rossz ez. hogy miért? mert ha mondjuk úgy gondolod hogy most vásárolsz egy vázat, nézelődsz mondjuk 1 hétig, aztán belefutsz egy bejelentésbe, hogy 3-4 hónap múlva jön ez és ez a váz ezzel és ezzel a funkcióval, akkor lehet hogy azt mondod, hogy "ááá inkább most nem veszem meg, inkább kibírom azt a pár hónapot még a régi szettel és jobban járok anyagilag is meg a vázam is jobb/újabb lesz".
én pl telefonvásárlásnál jártam így, vártam a lumia 920 hivatalos megjelenését kb 3-4 hónapon át, és egy nagyon régi nokiával mászkáltam addig, miközben már rég vehettem volna bármi mást. aztán amikor kijött hivastalosan, végigolvastam róla minden tesztet meg megnéztem csomó kisvideót és rájöttem hogy nem is kell ez nekem annyira, ezért inkább vettem egy motorola razr-t amivel a saját igényeimnek és pénztárcámnak is jót tettem.egyébként én nekem egyáltalán nem "key painpoint" hogy full hd a max felbontás és nem tud 2k-t meg 4k-t egy dslr, legalábbis az xxD meg az xxxD kategóriában, kicsit az az érzésem hogy túl van az egyelőre hypeolva. viszont a full hd 60 fps-sel egyetértek, az mindenképpen egy fájó pont.
valamint videós szemmel nézve az xxD sorozat létjogosultságát is megkérdőjelezném, hiszen mint már korábban többször is leírtátok, 550D, 600D, 60D, 7D stb mind ugyanazt produkálja ezen a téren. az érzékelhető és számottevő ugrás az szerintem egy full frame gép.
-
Erre azért én is... sok bizodalmam azért nincs benne...
Fókuszt azt a fotózás miatt írtam... nem videózás tekintetben.
Igazad van, éppen csak csöpögteti... és még is jól csinálja... mert tudja tartani ennek ellenére is a piaci pozícióját. Megy a nyűglődés, hogy jaj, de ebben ez is van, abban az is van, és a végén, nem mindig jut el oda az ember, hogy vált...
Amúgy ez meg megint a hazai viszonylat problémája... kint egy fotós-videós, nem low-mid budget megoldásokra spórolgat... hanem megveszi a profi felszerelést. Nem azt nézi, hogy jaj, de jó lenne, ha a x00 vázakban 60 fps, meg követőfókusz, meg minden lenne...Ez az, hogy honnan nézed... ki diktálja a tempót, és ki diktálja a feltételeket... nem biztos, hogy az a jó üzletpolitika, hogy az ügyfél, végfelhasználó diktálja az ütemet... mint ahogy egy szolgáltatásnál sem jó koncepció, hogy az ügyfél diktál.... irányított feltételek mellett szabad csak engedni.
Ez ugyanaz, hogy odamegy hozzád valaki, hogy készíts neki egy felvételt, x összegért, de ő azt akarja, hogy x óra hosszú legyen, és még ezt meg ezt meg ezt is tartalmazza. Határt húz mindenki, így tesznek a gyártók is... a fejlesztéseket nem mérik ki minden felhasználónak, csak annak aki a prémium kategóriát hajlandó kifizetni. Ezen gondolkozzatok csak el. Mindemellett én is örülnék, ha a három számjegyes gépekben elérhetőek lennének a lenti funkcionalitások, de érdekel ezt bárkit is? -
Azért attól függ, megint honnan nézed az előrelépést... és mire használod.
Én váltottam mkII-esekről, mkIII-asokra... és csöppet sem bántam meg, fél percre se a beruházást
Ég és föld a fókuszálása, ez az ami nálam egy fő kardinális pont volt, a két kártyás mentés mellett.
Zaj tekintetében is szignifikánsan javult a mkII-höz képest, pedig én tényleg kényes/háklis vagyok erre.
Igen... 60 fps tényleg kellene....Amúgy:
Canon plans to release a notable firmware update to its high-end EOS 5D Mark III in April that will let videographers use the SLR to record uncompressed HDMI video.
When shooting video, HDMI Output makes possible the recording of high-definition uncompressed video data (YCbCr 4:2:2, 8 bit) from the EOS 5D Mark III to an external recorder via the camera's HDMI terminal. This, in turn, facilitates the editing of video data with minimal image degradation for greater on-site workflow efficiency during motion picture and video productions. Additionally, video being captured can be displayed on an external monitor, enabling real-time, on-site monitoring of high-definition video during shooting.Kihajthatós lcd-t sosem értettem... ekkora méreten nem látni semmit... vagy teszel egy értelmes 7-9" külső megjelenítőt... vagy felesleges tekergetni a vázon lévő kijelzőt... + egy felesleges törési, elromlási pont.
Ez a rögvest megveszed... igen... szokásos téma... én kivártam a vázak vásárlásával... és meglehetősen jól tettem, közel 100k-val jött lentebb az ára a mkIII darabjának... igez a mkII-esek használt piaci ára is lement.
A karácsonyfa effekt meg hát így van ahogy leírtad.
-
HollyBoni
veterán
Nem saját steady-t szeretnék csinálni, csak ami jelenleg van (állvány) azt a legjobban hasznosítani. Arra lennék kíváncsi hogy esetleg állványt valahogy megfogni vagy súlyozni hogy lehetne hogy a legstabilabb eredményt kapjam járás közben, vagy értelmetlen és inkább vegyek kézből stabilan tartva.
-
papaya
senior tag
na erre kiváncsi leszek, ezt írják a 700D-ről:
When shooting in Live View mode, the Hybrid CMOS AF system enables speedy and accurate autofocus for photos and video.
nem hinném, hogy megoldották a szuper AF-t, majd a belépő kategóriába rakják bele, de remélem meglepnek ...
-
__H4X0R__
senior tag
Igen en is sok jót hallottam a Manfrotto 701/501 fejről, szettekről. Egyszeri vételes a dolog. A 650D-ben és ebben a 18-135 IS STM obivan a halk motor érdekel. Rengeteg review-t néztem meg róla és tényleg alig lehet hallani.
"650D-nél AF videóközben nem a legjobb úgy hallottam" Ezt kicsit bővebben ki tudnád fejteni, mert erről még nem hallottam.
Üdv,
-
sellerbuyer
őstag
De hát megnézve a videókat, tutira dslr, vagy dof adapteres kamera, de inkább előbbi.
Igen, a forgatáson készült fotókon látszik a gép az obival a kezében... meglepő: [link]Nagyon érdekes a szemlélet, amivel készíti ezeket az "összefoglaló zenés videoklip"-eket. Hú, hát gyerekek, a Matyi és Annit rendesen megkönnyeztem. Nagyon érzi. Van olyan videója is, amire azt mondanám, hogy nem kapta el a megfelelő pillanatokat, de ott valószínűsítem, hogy egyszerűen nem voltak, vagy nem voltak olyanok a körülmények...
Első pillantásra azt gondoltam, a honlap olyan borzalmas, hogy ez biztosan valami pancser videós lesz, aki nem igényes a munkájára, de aztán a videókat elnézve egész más lett a véleményem.
Érdekes, mintha identitászavarral küszködne, mert hol esküvői videókról beszél (pl. a menüben), hol filmekről (rákattintva a menüpontra).
Az oldal alján a híreket is érdemes elolvasni, pl. "Fotó, amin utólag állíthatsz fókuszt!": [link]
A galambos fotón konkrétan lepetéztem!Tutira ez a jövő!
-
sellerbuyer
őstag
A riges felvétellel egyébként nem lett volna gond. Nézd meg pl. azt a vidit, amit harmadikként linkeltem! A nézői kultúra tart már ott, hogy nincs probléma azzal sem, ha rig-el mozogsz körbe, v. oldalra és van egy kis mozgás. De amíg ez elmegy, amikor egy ember fejét kerülöd meg, nem megy el, amikor egy tömeg van a képen, mert az egyértelműen steady-s, vagy fahrt-os beállítás és az ember azt a simaságot várja. No mindegy, ez már tényleg nagyon csak szőrszálhasogatás, a megrendelő meg persze észre sem veszi. Egyébként nagyon tuti szerintem, amit csinálsz.
-
sellerbuyer
őstag
Ha használtál steady-t a steady-s jeleneteknél (Karmen és Attila), én a helyedben jó messzire eldobnám, mint ahogy azt a kamerát/fényképezőt is, amit a steady-zéshez használsz.
Hát ha nem volt steady, akkor meg egyértelmű, hogy mi a gond azokkal a jelenetekkel... az, hogy nem volt kéznél steady.
Könnyen be lehet azonosítani a kérdéses egy-egy jelenetet, ott fakók a színek, de nagyon. Nekem is 60D van, tény, hogy nem egy 5D, de hát ez a képminőség nem vall rá. Ezeken utómunkában lehetett volna csiszolni, hogy menjenek a többihez (pl. AE-ben, de akár a vágóproggyk is tudják ezt).
Na, hát minden esetre
.
-
sellerbuyer
őstag
Hehe. Ez nagyon mókás. Egy cinematográfus, aki nem tudja, hogy ő az, ezért esküvői videósnak vallja magát... Ez vagy te.
Azt hiszem, ezzel sokmindent elmondtam az esküvői filmjeidről, mert hogy ezek azok.
Egyéb:
Ha használtál steady-t a steady-s jeleneteknél (Karmen és Attila), én a helyedben jó messzire eldobnám, mint ahogy azt a kamerát/fényképezőt is, amit a steady-zéshez használsz. A színvilága/képminősége olyan szinten eltér az anyag többi részénél használt gép-obi páros minőségétől, hogy brutális. Nyilván nem lehet steady-zni egy olyan brutál nagy obival, ami alapból használsz, de ha a gépet meghagyod és az obit lecseréled mondjuk egy Helios-ra (már, ha M42 képes vázad van), máris megoldottad a problémát. Nagyon csúnyák a steady-s jelenetek, sorry.A többi viszont esküvői filmbe illő, úgyhogy akár tudsz róla, akár nem, esküvői filmet készítettél, cinematográfus módra.
Előző hsz-emben fellelhetőek azok a momentumok, amiket te nagyon szépen elcsíptél pl. a templomi esküvőnél, ahogy felemeli a pap a kezét, stb. Elcsípted azokat az apró, de meghatározó, jellegzetes momentumokat, amik a leginkább meghatározzák a magasztos pillanatot. Szerintem, amit csinálsz, az messze nem esküvői videózás, sokkal több annál, ez a szerény véleményem.
-
sellerbuyer
őstag
Na... A válasz MIFtIli-nek is szól részben.
Az esküvői cinematográfus, az nem esküvői videós. Ez egy új "állatfaj", ahogy az esküvői cinematográfia sem túl régi keletű és leginkább a DSLR-ek esküvői videózásban való elterjedése hozta magával. Az esküvői videó egy műfaj, az esküvői cinematográfia pedig egy másik műfaj (ill. művészeti ág), a kettőt nem szabad keverni. Tehát, amire MIFtIli vágyik, az egy szimpla esküvői videó, mert azt szokta meg. Valói igaz, hogy az esküvői filmnek van egyfajta fennhéjázó miliője.
Az esküvői film egyébként természetesen külföldön már hagyományokkal rendelkezik, mint minden más, ami nagy nehezen betör kis hazánkba. Mo-n nagyon komolyan terjed és nagyon nagy eséllyel ez a jövő az esküvői fizetős felvételkészítés terén.
Innentől kezdve, hogy tisztában vagyunk vele, esküvői film készül és nem szimpla videofelvétel, máris tudjuk, hogyan álljunk hozzá, hogyan tekintsünk rá.
Alapvető jellemzői részben megegyeznek a mozifilmével és részben el is térnek tőle:
- vannak bőven beállított jelenetek, de még mindig a véletlen dominál. Épp ez teszi nehézzé, hogy úgy kell felvenni a véletlen történéseket, mintha előre így lett volna megtervezve, mintha film lenne és nincs újrajátszási lehetőség (pláne, mert annak már nem lenne ugyan olyan a hangulata).
- nagyrészt szuperközeli felvételekkel manipulál a készítő. Megragadja azokat a jellemző, apró kis momentumokat, amikre sok év után is emlékezni fognak a résztvevők. A menyasszony fejére felteszik a fátylat, a vőlegény nyakkendőjén egy utolsó igazítás, egy mosoly az örömapa részéről, a menyasszony megfog egy poharat úgy, hogy az ujján a gyűrű, ilyesmik. Legalább is a jobbak így csinálják, a linken most nem ezt láttuk, érdekes megközelítés volt, de nagyon ügyes, hogy így is filmszerű hatást ért el és hangulatos tudott maradni.
- az esküvői videókból megmaradt, hogy igyekszik a készítő minden arcot megörökíteni a családokból. Ez azért fontos, mert ez mindenki számára egyszeri (jó esetben), megismételhetetlen élmény kell legyen és mindenki szereti magát viszontlátni egy film szereplőjeként egy-egy szép, hangulatos jelenetben, ettől elájulnak. Ezért fizetnek.
- ha már a fizetésnél tartunk, ami érdekes: egy esküvői film készíttetése nem sokkal kerül többe, mint az esküvői videó. Ez valószínűleg nem azért van így, mert annyira olcsó az esküvői film, hanem azért, mert drága volt eddig a videofelvétel. Ráadásul a gagyi videofelvételek elkészítéséhez milliós kamerák kellettek, a filmekhez pedig sokkal olcsóbb fényképezőgépek+obik kellenek, itt inkább a tudás, a látásmód és a tapasztalat számít. Ha van egy 600e Ft-os 70-200 f2.8-ad, meg legalább egy 60D-d mondjuk, esetleg egy 50mm m42-vel, plusz nagylátóval megtámogatva már technikailag sínen vagy és egymilka alatt maradtál bőven. Steady nem kötelező, ahogy slider-ezgetni sem (mondjuk azért ajánlott). A linken is láthatjuk, hogy viszonylag statikus beállításokkal is lehet hangulatosat művelni, még ha nem is túl könnyű.
- további jellemző, hogy egy filmhez teljesen más módszerrel készülnek a felvételek. A videózásnál vágóképezésnek felel meg kb., ahogy a legtöbb felvétel készül a filmhez. Ez arra nem igazán jó, hogy a musztert odaadjuk a családnak, illetve csak akkor, ha erre előre felhívjuk a figyelmet, hogy nem fognak egy egybefüggő, élvezhető anyagot kapni. Rengeteget esküvői videóztam anno, tőlem mindig azt kérték, hogy a muszter legyen jó, mert ők azt kérik mindenképpen. Így a felvételkészítésben az volt a piszoknehéz, hogy minden egyes pillanatban komponálni kellett, résen kellett lenni és mindezt órákon keresztül! A képtelenséggel határos, minden egyes alkalommal fogytam több kilót... És mindezt persze nagy kamerákkal még akkor és bagóért...vidéken. Mikor Pestre költöztem és megláttam az itteni árakat, lepetéztem... Születni tudni kell ugye... a megfelelő helyre.Azt hiszem, mindkettőtöknek válaszoltam talán... Még annyit tennék hozzá a linkhez, hogy nagyon sok ilyen esküvői filmet néztem már meg és láttam művészi alkotásokat is (magyart is, aki külföldön forgatott), ez kb. a legalsó szint körül jár, ha minőség tekintetében vagy rá kíváncsi, de mindenképpen korrekt és szakmailag is rendben van.
Fura egyébként, hogy ez az esküvői cinematográfus hogyan született. Emberek kinevezték magukat annak és kész.
Ahogy az esküvői videós "státusz" is valahogy így született, csak ez a cinematográfus annyira fennkölten hangzik, hogy az emberek azt hihetik, hogy ez egy szakma, pedig "csak" egy művészeti ág gyakorlóját hívják így, mint pl. a festő.
-
MIFtIli
aktív tag
...nem hozzám érkezett a kérdés, de megnéztem az oldalt nagyon szép videók vannak rajta, tökéletes szinte az egész, csak nekem ez olyan személytelen, beállított izé az egész. A saját esküvőmön sokkal jobban fogok örülni, ha egy jó barátom kamerázik és a fele életlen lesz és közel sem lesz ilyen művészi, de életszerű lesz és nem lesznek rajta ilyen, "mély és beállított" egymásra nézések. Persze ez csak a saját véleményem és teljesen megértem, aki szeretne egy szép videót az esküvőjéről.
bár ez ballagás, de kicsit hasonlít [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Szólánc.
- Politika
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- Xbox Ultimate előfizetések
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest