- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...2.
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
"Ez az 50i pontosan mit takar? Egy-két helyen úgy látom, hogy ez a 25fps-nek feleltethető meg."
Azt gondolom már tudod, hogy az i az interlaced a p pedig a progressive módnak felel meg. Azok kedvéért akik esetleg nem: Az interlaced az váltott soros letapogatást jelent (annó még CRT-s világból) azaz 50 képvillanást látunk amiből 25 a páros 25 meg a páratlan sorokat tartalmazza.
Ugye analóg környezetben erre azért volt szükség, mert bár 25 képnél már folytonosnak látjuk a mozgást, az még mindig zavaróan villog (az 50 es villogás is látható még a legtöbb nézőnek, de most ebbe ne menjünk bele). Mivel 50 teljes képet átvinni sok sávszélesség lett volna ezért maradtak a félképeknél.
Az LCD-k világában és digitális környezetben az 50i töbféleképpen is összejöhet. A szenzort másodpercenként 25-ször leolvassuk (25p) és abból csinálunk 50 félképet (50i). Ennek ugye digitális környezetben sok értelme nincs, de gondolom analóg rendszerekkel jobban összefér.
A másik verzó, hogy a szenzort 50-szer leolvassuk (50p) és a leolvasott képek felénél a páros a másik felénél meg a páratlan sorokat eldobjuk (50i).
Namármost mozgalmas témánál mivel a közbenső helyzetről is van információnk a második jobban interpolálható azaz jobban lassítható.
(Csak zárójelben: a második verziót deinterlace-elni kell, mert ugye más pillanatban jött le a páros ill. a páratlan sor.)Persze felvetődik a kérdés, hogy miért nem tartják meg a teljes 50p-t ha már a szenzorról le lehet olvasni (ami persze lehet, hogy már ott is váltott soros leolvasást jelent azaz nem teljesen igaz, de most ezt is hagyjuk)?
Ennek ugye megint sávszélesség is codec oka van.
Mindkét verzióra lehet példát találni.
Pana G3 1080i 25/30p szenzor kimenet
Pana GH2 1080i 50/60p szenzor kimenetPersze ma már amikor a 50p/60p-t is tudnak a fotós/videós cuccok kevesebb jelentősége van ennek.
Szerk: Vizuálisaknak:
http://www.learnwebvideo.net/which-mode-use-on-the-panasonic-gh2-interlaced-ou-progressive/narumon/alph4
Ha nem vesszük be a tartalékolást akkor is van értelme a több kameraállásnak. Jóval mozgalmasabb/érdekesebb lehet az összevágott eredmény. -
hito
nagyúr
Na tegnap megpróbáltam kicsit művelődni és arra jutottam, hogy nekem MILC gép kell. Ez ugye jóval kisebb, mint a DSLR, de tükrös és cserélhető objektíves. Ahogy néztem, elérhető áron az Olympus-nak van ilyen gépe, illetve nagyon tetszik a Sony Nex-5 is, persze a 5N mégjobban, de az felejtős az ára miatt.
A problémám, hogy kezdek kicsit belezavarodni, ugyanis nem minden AVCHD gép tudja a fullHD-t 60fps mellett. Ékes példája ennek a Nex-5 és Nex-5N közti különbség. Előbbi valami 50i-t tud fullHD-ban, utóbbi rendes 60fps-t. Letöltöttem sample-ket és elég nagy a különbség.
Ez az 50i pontosan mit takar? Egy-két helyen úgy látom, hogy ez a 25fps-nek feleltethető meg. Illetve milyen MILC gépet javasoltok ami használtan objektívvel 100k alatt beszerezhető?
csaszi72: még nem láttam, jópofa, de nekem a mobilfotózás/videózás kezd felejtős lenni
-
alph4
tag
Minek kellene 2 ember? Minden nincs egyszerre, ha pedig 5perc videó kell akkor nyugodtan tudsz közbe mozogni ahogy engedi a tömeg, ilyen helyekre 1 monopodot használok, ami elég mindenre, gyors megyek, lerakom akár 2 ember közé és stabilan rögzítek közelit-távolit. Annyi javaslat hogy az elején próbálj jó helyet-szöget keresni minden eseménynél. (bevonulás, tűzés, tánc, stb)
Ja, meg csapj le előtte egy rövidet és ne próbáld meg túlkomplikálni.
-
narumon
őstag
Hát a megyeházán lesz, ott van valami díszterem. Nem akkor mint egy sportcsarnok inkább kisebb. Kicsit rosszabb fényviszonyokra számítok. A szalagtűzést a táncot kellene rögzítenem, meg életképeket a buliból.A végeredmény egy 5 perces klipp kell hogy legyen. Gondolom steady az alap. Lehet, hogy ez minimum két emberes ahogy gondolkodom.
-
narumon
őstag
Én is kíváncsi lennék a Hobbit 48 fps vetítésére, de a tesztvetítéseken a nézők nem voltak elájulva tőle. Leginkább csak kritizálták. Én addig nem mondok semmit amíg nem láttam, de azt már korábban is írtam, hogy nekem pl a tévében is az első dolog a True Motiont, meg mittomén még minek nevezik a gagyisítást kikapcsolni mert teljesen élvezhetetlenné tesz egy filmet. Lassításra valóban kellhet (bár oda szerintem a 60fps kevés azt is twixtorral kell még kezelni). Egyébként én twixtrorral lassítok ha nagyon kell ez viszonylag szép eredményt ad 24 fps esetén is.
-
.DLL
veterán
Ez több dologtól is függ.
Az első és legfontosabb, hogy hol lesz a szavató. Sportcsarnokban, színház-szerű teremben, valamilyen díszteremben, stb. Mindenképp csekkold a helyszínt előtte.
Aztán milyen előadások leszenk? Voltam olyan szalagavatón, amit egy nagypálya méretű sportcsarnokban tartottak, és volt olyan műsorszám, amiben pl. rollereztek, és gyakorlatilag az egész helyet kihasználták, ezt ugye egy kamerával lefedni elég nehéz.
A legkönnyebb dolgod akkor van ha színházterem jellegű a hely, és csak táncos előadások, vagy ének/zenekar lesznek. Ilyenkor limitált a mozgástér és az előadók lehetőségei is, nehezebben tudod elrontani.
Ha viszont steady cam-et szeretnél használni, akkor meg a sportpálya, vagy nagyméretű díszterem a jobb, mert értelem szerűen több hely van az előadók körül.Szerk.:
cOxer:Igen, akkor neked elég jó szemed van, mert azt tanultuk, hogy 60-70 fps felett az emberek nem éreznek már különbséget. Ez azt jelenti, hogy gyors a képfeldolgozó rendszered.
-
.DLL
veterán
Azok a gépek amik AVCHD 2.0-ba mentenek, már tudják a 60 kockát FullHD-ben, Ilyenek pl. az újabb Sony SLT, Panasonic, Olympus m4/3 gépek, Canonból még nincs elérhető áron ami ezt tudná, de ha elég a "sima" 720 soros HD, akkor viszont szinte bármelyik Canon DSLR-t választhatod. Nikonból pl. a D5200 tud 60i-t 1080-ban.
narumon:
Ha szeretne lassítás effektet használni a filmben, akkor kell a nagy sebességű rögzítés. Ha pl. 60-at széthúzod 24 kockára másodpercenként, akkor 40%-ra csökken a sebesség, ami elég hatásos tud lenni ha megfelelően alkalmazzák.
Bár ahogy most olvasom Hito-nak pont a nyers 60fps látványa tetszik, ez tényleg szubjektív, illetve attól is függ mi a végcél. Saját használatra készült videók, vagy televíziós műsor, vagy film. Mindegyikre más-más képkocka-sebességű végtermék kell, mert az össze-vissza konvertálás (főleg 30-25/24 esetén) elég kompromisszumos. Ezért a végcélt figyelembe véve kell felvételnél is beállítani a gépet.
Saját házi használatra természetesen mindenki azt állít be amit akar, ha neki a 60 fps látványa bejön, akkor hajrá.Egyébként 60-ból még mindig könnyebb utólag bármit csinálni, akár 24/25-öt, akár lassítást, így ha megteheti (bírja tárhellyel) akkor nyugodtan.
Egyébként a moziban is kezd terjedni, és várhatóan az új őrület lesz, hogy a szemet mégtöbb információval bombázzák.
Példának okáért itt van az új Hobbit film, amit a lehető legtübb helyenmegpróbálnak 48 képkockával vetíteni, de James Cameron már 60-at szeretne valamelyik későbbi filmjében...
Kész...
-
hito
nagyúr
Érdekes amit mondasz. Gyors mozgásoknál nem csak ajánlott, de már-már kötelező a 60fps. 30-nál már beltérben látszik a mozgások elmosódottsága. 60fps-ben filmezve kb. olyan érzést nyújt, mint amikor az életbe látod a dolgokat. 30fps-en látszik, hogy az bizony egy videófelvétel. Az elfolyós kép alatt mit értesz pontosan? Olyan mint ha hullámozna? Mert azt a képstabilizátor okozza, ki kell kapcsolni. Picit remegősebb lesz a kép, de nem hullámzik.
-
narumon
őstag
By The Way, megkértek, hogy videózzak le egy szalagavatót. Valaki csinált már ilyet? Nekem ez teljesen új de elbakterolni nem szeretném. Mire készüljek és mivel? Tanácsokat várok és fogadok
-
narumon
őstag
Én el nem tudom képzelni mire kell a 60fps, én még a 30-at sem használom 23.976-al (24fps) filmezek mindig. Vicces, hogy amikor blockbustereket vesznek fel 24fps-el akkor azt állítja az ember, hogy a 60 az igazi. Persze kérdés mit akarsz csinálni. Engem az 50-60fps elfolyós képe kimondottan idegesít, de hát embere válogatja.
-
Cancer
senior tag
Sziasztok!
Rég jártam erre, s most olvasgattam az utolsó oldal hozzászólásait...de csak a tetjéig jutottam. Lehet, hogy nekem nincs meg minden részlet, de sejtem, hogy fps8 milyen cipőben jár. Amiben jómagam is.
Nekem úgy jött le, hogy ő is csinálna filmeket, klippeket, minőségi videókat de épp nincs rá az említett 5-10 milliója. Ahogy nekem sem. Én is diy-ből próbálom megoldani a "minőségi videózást"...de ugye ez kihozza az emberből a maximális kreativitást.
Én is 550D-zek, és még adós vagyok egy ultra gyors összerakású (fél óra alatt kellett megoldanom) stabilnak mondható slider bemutatásával.
Szóval engem is érdekelnek az effektek, a különböző technikák, s ugye a topic címéből adódóan DSLR videózásról van szó, s van külön filmkészítés topic is, azért a kettő össze tud mosódni. Tehát, ha nekem 550D-m van, akkor az érdekel, hogy ebből a gépből hogyan hozhatom ki a maximumot és nem az, hogy a hollywoodi mammutok milyen gigantikus filmes gépre forgatnak.
-
hito
nagyúr
Sziasztok!
Kezd egyre inkább érdekelni a téma. Eddig a fotózást, videózást nekem a mobiltelefonba épített "kamera" jelentette, igaz, abból mindig a legjobbat próbáltam venni, ez volt az elsődleges szempont. Témán belül is a videózás izgat jobban, ezért is ide írok.
Egy olyan gépre lenne szükségem, ami fullHD-ben rögzít videót és lehetőleg 60fps-sel. Most is olyan mobilt használok (Razr), aminél megy a 60fps, igaz csak 1280x720-as felbontás mellett. Kellett hozzá egy kis rendszer szintű babrálás és a minőség se az igazi így, de legalább működik. Szerintem ég és föld a különbség a 30fps és a 60fps között. Illetve van egy Kodak ZX5-ösöm is, de annak nem vagyok megelégedve a képminőségével, és a látószög is kaki.Tehát amire szükségem lenne: fullHD videófögzítés 60fps-sel, lehetőleg minél kisebb méret, cserélhető objektív. Végülis lehet kompakt gép is, csak tudja az 1080p-t (vagy i-t) 60 képkockával. Van ilyen, vagy hasonló.
-
Magic Lantern Alpha 3 Available for the EOS 5D Mark III
-
sellerbuyer
őstag
Hát igen, köszönöm, hogy leírtad: ez egy szint. Van olyan kis p...cs, aki ki.....ssza a DSLR-t egy állványra és azt mondja, hogy ő filmez, ettől valakinek érzi magát és kb. ennyi. Aztán beszólogat másoknak filmes fórumokon, olyanoknak, akik vele ellentétben megpróbálnak segíteni másoknak... Bocs, de nem hagyhattam ki.
Természetesen filmes és videós, televíziós szakmai anyagok vannak a világításról, ezek fizetősek természetesen. Persze be lehet szerezni innen-onnan, hadd ne részletezzem, érted, mire gondolok. Általában ha filmezésről, illetve videózásról beszerzel gyakorlatilag bármilyen szakmai anyagot, abban a világítás és a különböző derítési technikák egészen biztosan benne lesznek, hiszen a filmezés szerves részét képezi ez a terület. Ez persze szakma, de hát a független filmes rákényszerül, hogy ő maga foglalkozzon ezzel a területtel is.
Egyébként nagyon jó alap, hogyha fotózással kezdesz és azon belül pl. a műtermi fotózás rejtelmeit megismered. Ott meg lehet tanulni a világítás alapjait, aztán tovább lehet lépni a videózás felé.
Rengeteg video tutorial van pl. a Youtube-on pl. Egészen használhatóak, legalább is, ami az alapokat illeti.
-
narumon
őstag
válasz
sellerbuyer #672 üzenetére
Én kb most érkezek majd arra a szintre ahol már ilyeneken is (világítás) gondolkodnom kell ha a minőségen emelni akarok. Van erről valami jó összefoglaló írás? Vagy egyáltalán hogy lehet elkezdeni belemerülni a videós megvilágítás technikába?
-
EkSYS
senior tag
válasz
sellerbuyer #675 üzenetére
Hello!
Lehetne ezt pl. off-topic-ban?
Vagy ez szerinted tényleg szervesen ehhez a témához kapcsolódik?
-
sellerbuyer
őstag
Maximálisan egyetértek veled abban, amit saját magadról írtál!
Filmet meg mutasson neked a hóhér! Azt is csak lefikáznád, mert a magadfajta agyi kapacitása eddig terjed sajnos.
Tudod mit? Van egy ötletem! Mivel én még nem fikáztalak téged, így te nyugodtan mutathatsz nekem/nekünk valamit! Lássuk, hogy tényleg csak ennyit tudsz, vagy van is némi agymaradvány a fejedben!
Na muti, soroljad a linkeket szépen, sorban!
-
.DLL
veterán
válasz
sellerbuyer #672 üzenetére
Nem-nem, bocsánat, tényleg én vagyok a fasz, de mindig nevetek a kommentjeiden.
Videótfilmet még nem láttam tőled, pedig szeretnék (youtube, vimeo, stb. csatorna), hagy fagyjon le a mosoly az arcomról... -
sellerbuyer
őstag
Mit na ne? Most egy táncfilmet veszünk fel, teljes sötétség az alap, egy pincében vagyunk... 2800W meg sem kottyan, pláne, hogy a lámpák is szerepelnek a filmben, így nem mindegy, hogy hány van és hová kerülnek, nem csak a világítás szempontjából. Szerintem a 2.800 W, az több ezer W... Kicsit szegényes a fantáziád!
Az meg, hogy minden esetben derítesz, a filmkészítésnél eléggé alap szvsz. Bocs érte, ha te nem így tudod...
Szerintem filmről(!) beszélgetünk itt és nem videózgatásról, de bocs, ha én értettem félre...
-
.DLL
veterán
válasz
sellerbuyer #670 üzenetére
"minden esetben" , "több ezer W-al világítok ha kell"
Na ne... -
sellerbuyer
őstag
a 18-200 nyer a 18-135-tel szemben, mert az előbbi 135mm-en fényerősebb.
Bocs, munka közben, futtában írtam a hsz-t, jogos, erre valóban nem figyeltem.
Őszintén szólva filmezésnél ez az eltérés (ráadásul ilyen kevés) jóformán nem számít, hiszen itt minden esetben derítesz, világítasz. Nekem is hiába vannak az 50mm-es, nagyfényerős obijaim, mégis inkább a 18-135-el filmezek, pedig az 3.5-től indul. Sokkal többet számít nekem a 18mm (persze 1.6x), mint a f3.5, hiszen több ezer W-al világítok ha kell, de a nagyobb látószöget ugye nem tudom pótolni.
-
.DLL
veterán
válasz
sellerbuyer #668 üzenetére
Furcsa módon a Canon 18-200-nak egyáltalán nem rosszabb a képe, mint a 18-135-nek, sőt. Egyedüli javulást az STM motoros új 18-135 tud felmutatni, de az már megint csak drágább, nyilván, mint az elődje.
De a rajzolat helyett valóban fontosabb tényező a a szép háttérmosás, ne lötyögjön a tubus, ne legyen CA, ne legyen csúnya becsillanása és szellemképe, na és persze a fényerő. Fényerőben viszont a 18-200 nyer a 18-135-tel szemben, mert az előbbi 135mm-en fényerősebb.dabgergo
Zoom (H4 vagy H1), Tascam, Edirol, ezekre a márkákra keress rá, és ár szerint válaszd azt modellt amelyik belefér a keretösszegedbe.
-
sellerbuyer
őstag
Most sok időm nem volt részletesen megnézni a dolgokat, de a két obi között azért nem véletlen az árkülönbség. Ekkora átfogásnál fontos a minőség. Ugyanakkor alapvetően képminiőségben a filmezésnél eget verő különbségek egészen biztosan nem lesznek, fényerőben is egálban vannak az obik.
Nem ismerem a Nikon obit, biztosan lehet teszteket nézni róla, de a leírás alapján szebb a bokeh. Ez filmezésnél limitáltan fontos. Vagy fogod hasznosítani, vagy nem.
Összességében, ha ennyi pénzed van rá, akkor teljesen jó ez az obi. Én azért bízom jobban a 18-135-ben, mert a 18-200 túl nagy átfogás az igazán "jó minőség" biztosításához, ugye fotózásnál ez már egyértelműen utazózoom. Emellett pedig ez a két Canon obi csak zoom tartományban különbözik egymástól, viszont árban jó nagy a különbség. A 200mm-t meg hát ki tudja, hogy kihasználod-e videónál?...
-
Dvico
csendes tag
válasz
sellerbuyer #662 üzenetére
Na eldöntöttem mire váltok ha sikerül eladnom a Nikon vázat + a 18-200as telét. 184ért lenne egy új D60as + ezt az obit néztem ki kezdésnek :
[link]
ez van jelenleg nikonban nekem :
[link]
Szerinted tud annyit mint a Nikon VRII-es objektívem?ez 110ért lenne újonnan.Ezt a cserét jó lenne megoldanom ráfizetés nélkül.És ha ez megvan akkor vennék olcsó ML objektíveket, fixet. -
dabgergo
őstag
Milyen mikrofont/diktafont használtok?
Mit tudtok ajánalani jó ár/érték arányba jelenleg Nikon D90-hez későbvb talán D600-hoz? -
sellerbuyer
őstag
Hát nézd, én sem vagyok szakértő a területen, itt viszont találsz segítőket, akik saját tapasztalatokkal is tudnak szolgálni a 35mm-es obikkal kapcsolatosan és nem csak M42 vonalon: [link]
Az adapter bármilyen egyszerű lehet. A Canon arról híres, hogy eszméletlenül jó az M42 támogatása, így nem kell hozzá semmi faxni, a Nikonnal ellentétben. Én pl. 620 Ft-ért vettem csájnából egy adaptert és tökéletes, semmi baja. Egyetlen baja, hogy kellene még több belőle, mert most már összejön szépen, lassan több M42 obi és lusta vagyok cserélgetni.
Ennyi pénzért lehet venni akár mindegyik obira és így kvázi úgy rakosgathatja fel őket az ember a vázra, mintha csak EOS obik lennének.
-
narumon
őstag
Sellerbuyer: Teljesen ráindítottál erre az olcsó M42 vonalra, utána is nézek miket lehetne beszerezni így. Nagy szükségem lenne egy gyors (1.8 v. 1.4 körüli) 50mm-nél kisebb obira. 25-30mm már jó lenne szerintem. M42-ben tudsz ilyet ajánlani? És milyen megbízható de olcsó adapter van ezeknek a Canonra rakásához?
-
sellerbuyer
őstag
Effektíve ML nincs szerintem Nikonra, de van valami hack próbálkozás ott is: [link]
Amennyire tudom, az M42 obik korlátozottan használhatóak Nikonra. Azt hiszem, talán végtelen nem tud rajtuk lenni, kell vmi spéci adapter ahhoz, hogy működjenek, sőt talán lencsés kell ahhoz, hogy rendes képet adjanak, az meg sajnos ugye ront a képminőségen. Valami ilyesmi a helyzet, de Nikon vonalon nem vagyok túl tájékozott, úgyhogy érdemes utánanézned inkább.
-
Dvico
csendes tag
válasz
sellerbuyer #658 üzenetére
Hát a Nikon obi az egy fogós kérdés nálam.jópár éve használom vigyáztam is rá.szóval még nem eldöntött dolog a váltás.ha ilyen m42es obikat nikonnal is lehet használni akkor lehet hogy megtartom.viszont az Lm-nek megfelelő frissítés szerintem nincs a nikonnál , erről a léptékes fókuszról nem hallottam.anyagilag nem vagyok elengedve így abból kellene gazdálkodnom amit eladok.
-
sellerbuyer
őstag
Hú, hát azért én örülnék egy ilyen volumenű obinak Canon vonalon, ha lenne rá pénzem!
Nem tudom, mennyire számít neked a pénz, de ha nekem Nikon vonalon ilyen obim lett volna előzőleg, tutira maradok ott és csak vázat veszek.
Persze, ha minden áron át akarsz térni, akkor el lehet adni kéz alól ugye az obit is, ahogy a vázat... Viszont egy ilyen volumenű obi Canon vonalon sem lesz olcsó. A 18-135-től ne várj majd ilyen minőséget...
Az "elég-e kezdésnek a 650D" kérdésre jómagam csak azt tudom válaszolni, hogy 60D a minimum, amit megvennék (ill. meg is vettem). Ez ebay-ről 210-ből kijött, szállítással együtt. Na most ehhez vettem Media Marktban 87k körül a 18-135-öt, így egész jól kijöttem összességében. Itthon a gép lett volna alsó hangon 260e Ft. Ezt tartom én egy jó kezdő kitnek. Persze kitben is kapható a 60D ezzel az obival. Egyébként alapból ez az obi a 7D-nek a kitobija, a 60D-t 18-55mm-el adták anno.
Az nagyon nehéz kérdés, hogy várjál-e a 70D-re... Lehet, hogy vársz, aztán kiderül, hogy túl drága lesz a tudásához képest. Ha megnézed, már most is "csak" gyorsabb procit ígérnek és 19 pontos fókuszrendszert, amit filmezéshez egyáltalán nem fogsz használni, ezek fotós feature-ök. Ha annyit tudni fog az új proci esetleg, hogy hdmi-n fullHD képet fogsz kapni, az jól jöhet a videózásnál, de hát a mostani SD képpel sincs különösebb baj, monitorhoz elég az.
Az új gépnek is lesznek betegségei, amiket kb. senki sem fog ismerni, ezeknek nem tudsz előzetesen utánanézni, hogy mennyire zavaróak. Az is lehet, hogy melegedni fog, mint a 7D, bár ennek ugye a 60D az elődje, ami már nem melegszik... Bármi lehet. Egy új típus totális lutri. Nincsenek róla nagy mennyiségben sample videók a neten... Bár ez utóbbi valószínűleg a megjelenés után pár héttel megoldódik, de azok sem lesznek értékelhetőek, mert nem lesz elég nagy a merítés. Én általában a kiforrottabb technika híve vagyok.
Aztán ami a legfontosabb: rengeteget kellett várni arra, hogy az ML-t megcsinálják 7D-re is! Minden más típusra jóval hamarább volt. Gondold el, hogy megveszed a vadi új 70D-det, jó drágán, hogy filmeznél, ML meg még sehol... Alap firmware nagyon limitáltan támogatja a filmezést, ML-re mindenképpen szükséged lesz hozzá, egyszerűen kötelező. 60D-re pedig már kiforrott (még így is bugos itt-ott!).
Olyan manual fókuszt segítő funkció van pl. a ML-ben, hogy besírsz! Nekem legalább is nagyon tetszik és nagyon jól tudom használni. Volt, aki itt is azt írta, hogy neki nem kell, ő így is tud élezni. Hát szerintem még nem forgatott minden helyzetben.
Én sem, de mivel... hogy is írjam... én alapvetően arra törekszem minden filmnél, hogy valami szokatlant vigyek a megvalósításba, ezért olyan helyzetben is filmezek, amikor egyébként baromi nehéz lenne élezni. Legutóbb alkonyatkor rendkívül nagy segítség volt pl. ez az ML feature. Mostani táncfilmnél folyamatosan lámpákkal szemben fogunk videózni pl. Mozgás közben nem kell figyelnem a fókuszra, mert folyamatosan kirajzolódik előttem szépen.
Ízlések és pofonok, nekem kb. óriási segítség, mert így is van mire figyelni bőven.
Szóval érdemes átgondolni, megnézni a dolgot jobbról-balról és úgy dönteni. Sok szempontot kell figyelembe venni.
-
Dvico
csendes tag
válasz
sellerbuyer #655 üzenetére
Még egy kérdésem volna.Külső LCDről mi a tapasztalatod?Van más megoldás is arra hogy lássam pontosan az élességet?A vázon lévő lcd-n sajnos elég nehezen látható mennyire éles a tárgy illetve hogy ott van-e a fókusz ahol szeretném.Láttam még lcd-re erősíthető dioptriás keresőket, az esetleg jobb lehet mint egy külső lcd?Illetve ha az utóbbit használom van-e jelentősége hogy hd vagy sd képet ad ki a váz?
-
Dvico
csendes tag
válasz
sellerbuyer #655 üzenetére
Csak egy NIKON objektívem van jelenleg , ez :
[link]
Ennél jobbakat is találnék szerintem filmezésre.Ha van elég fény elfogadható képet ad egyébként ez is.
Megnéztem a linket az M42ről, nagyon tetszik a képe.Illetve néztem a 18-135 kiteket is a D60al, végülis ha elvinnék a Nikonomat elfogadható árban akkor beleférne egy új, főleg hogy csak a nettóval kell számolnom.
Amin gondolkodom az az hogy várjak-e a D70re?Vagy a másik dolog hogy elég-e kezdésnek a D650? ML működik a D650en is?
Mert ha most csak a 650et venném akkor több pénzem maradna olcsó obira, szívesen kipróbálnám a ML-eket, illetve vennék egy handheld steadycamet + slidert , esetleg egy új tripodot ( jelenleg nekem csak egy hama van).
Köszi hogy segítesz!:-) -
sellerbuyer
őstag
Ha vannak filmezéshez jól használható obijaid a jelenlegi gépedhez, akkor lehet, hogy tényleg érdemes lehet a Nikon vonalon maradnod. Ha váltani akarsz, akkor csakis Canon-ra érdemes.
Mivel most akarod kezdeni az egészet, ezért a helyedben azért azt a stratégiát is átgondolnám, hogy veszek inkább egy nagy átfogású obit, mondjuk egy 18-135 IS-t olyan 80-90k körül, amivel tapasztalatokat tudsz szerezni és még fotózáshoz sem utolsó (igaz, nem is hű de extra).
A másik dolog pedig, hogy nagyon sok a vakítás e téren (is) sajnos. Jó drága dolgokat rásóznak az emberekre úgy, hogy ráírják, az pontosan arra való, amire nekik kellene. Az ember nem ismervén más lehetőséget, megveszi és még örül is, hogy kapott valami értékeset, amit pont neki találtak ki. Valójában mindig van más lehetőség.
Használhatsz régi M42 1/8, 1/4 optikákat is, egy olcsó adapterrel (mivel filmezni úgyis manualban fogsz, ezért tökmindegy). Ezek pár ezertől a pár tízezer Ft-ig terjednek és minimum ugyan azt tudják képminőségben nyújtani, de sokszor jobbat, mint a százezer Ft-os mai társaik. Ilyen obit akár bolhapiacon is vehetsz, vagy Vatera, vagy hirdetéseket böngészve. Ezeket használva annyit azért veszítesz, hogy nem lesz optikai stabilizátorod, mivel a Canon vázakba nincs beépítve. Filmezni viszont úgyis vagy steady-ről, vagy dolly-val, vagy statívval, vagy riggel, valamilyen stabilizátoros megoldással fogsz. Ilyenkor a szuper obin is ki kellene kapcsolnod az optikai stabit. Ha pedig kézből, ill. riggel filmezel, akkor lehet alkalmazni a manapság oly menő kamerarángatós stílust is, így megint csak nem számít az optikai stabilizátor. Egyébként itt jegyezném meg, hogy a Canon ezen a területen is előnyben van a vetélytársaival szemben, hogy az M42 obikat nagyon egyszerű adapterrel rá lehet tenni az EOS gépekre és tökéletesen, fullosan műxenek (kivéve persze az automatikát). Nem kell semmilyen, a képminőséget rontó optikai kiegészítő, meg egyéb hókuszpókuszok.
Az, hogy a vdslr cuccoknál a fókusz finoman tekerhető, kb. nulla Ft-ot ér pluszban szvsz. Először is az olcsóbb obikon sem vészes, teljesen jól használható. Másodszor, ha filmezel, ML-t fogsz használni. Ezzel tudsz elektronikusan, folyamatos gombnyomással, atom finoman (beállítható) fókuszálni, ennél finomabb elektronikus megoldás fókuszre nem létezik (és ez ingyen van!). Annyira finom, hogy ha tesztképpen legkisebbre, vagy a közelébe állítom a lépésközt, akkor brutál lassan (és brutál finoman) fókuszál, elalszom közben, ilyen lassan az életben nem fog kelleni a gyakorlatban.
Mindezt egy fentebb említett 18-135 IS obival!
Azt már nem is említem, hogy éles felvétel közben a legritkább esetben fókuszálgatsz. Minek tennéd? Ha kétszereplős a jelenet, ha egyik tárgyról a másikra át akarsz fókuszálni, ill. a háttérről és kb. ezzel be is fejeztük. Ha mozog valaki, vagy valami és azért kell fókuszálni, akkor follow focus tekerentyűt használsz a rigeden, annál meg megint csak tök mindegy, hogy milyen "simán jár" a fókuszgyűrűd, mivel maga ez a megoldás teszi szép folyamatossá a fókuszt.A vdslr obiknál az egyetlen előnyt abban látnám, ha megoldanák a profi minőségű, simán tekerhető zoomot! Ez lenne a legfontosabb, mivel itt van a DSLR egyik legnagyobb hátránya a normál kamerákkal szemben. El kell felejtenünk sajnos a szép, finom zoomolgatást, marad a rángatós, idegbeteg stílus, amitől már a dslr-el forgatott filmek nézése közben kifolyik a szemem olykor... Na szóval ha ezt megoldanák és nem 3-500e Ft-ért adnák az ilyen obikat, azért azt gondolom, érdemes lenne fizetni, önmagában a fókuszért nagyon nem. Ehhez viszont zoom vdslr obikat kellene gyártani, nem fixeket. Pláne mert ugye utóbbiakkal szemben ott vannak pl. a régi obik vetélytársként.
Utóbbiak pár ezer Ft-os obik, vagy ekörül, de semmiképpen sem 110-120e Ft-osak, mint amennyibe az előző kerül ebay-en. Tudom, hogy nem passzolnak tökéletesen vs-nek, de most ezeket találtam hirtelen és nagyon korán van még a keresgéléshez.
Ráadásul nem csak M42 obikat lehet használni, hanem régi FD-ket, EF-eket is pl. és a többi...
Régebben láttam valami Tamron obiról egy tesztet, amit nagyon ajánlgattak a finom zoom miatt (is) filmezéshez... Nagyon fura látvány volt, mert tényleg profi volt az obi, egészen jó képpel és valóban finom zoommal, amit egyetlen Tamronról sem feltételeztem volna eddig.
Majdnem vettem egyet, de aztán csak győzött az eddigi rossz tapasztalat.
-
Dvico
csendes tag
válasz
sellerbuyer #648 üzenetére
Húú köszi!Lényegre törő és nagyon tartalmas amit írtál.Utánaolvasok mindegyik gépnek.Szerintem amúgy is idő lesz amíg a Nikonokat el tudom adni.Arra gondoltam hogy vennék két jó fix objektívet és egy "olcsóbb"vázat.Majd aztán később váltanék komolyabb vázra 5DII-re mondjuk.
Ezekről az objektívekről mit gondoltok? ahogy olvasom kimondottan dslr videóra készültek:
http://www.samyang.co.uk/samyang-35mm-t15-as-umc-vdslr-lens.html
a 35-ösön kívül egész vdslr termékcsalád létezik nekik. -
.DLL
veterán
Ha Nikon objektívjeid vannak, akkor D3100 vagy D5100 kellene, hogy el tudj indulni ezen a vonalon. Állványból olyat vegyél, amit videózásra ajánlanak, tehát valamilyen csillapított, finom "zsíros" mozgású feje van, konkrét típust most nem tudnék mondani, van igen sok.
Aztán amivel a mozgásokat csinálják az a slider nevezetű csúszó sín, ezen "csúszik" a kamera. Vagy veszel vagy csinálsz házilag, erre is ezernyi bemutató kép/videó van az interneteken, amit itt jobban úgysem lehet bemutatni. -
Jamby18
senior tag
-
.DLL
veterán
Az ilyen képek több összetevőből állnak egybe, slider, krán (daru), stabilizátor, bizonyos esetekben lassítás, stb., és mindezeknek a megfelelő helyen, időben történő alkalmazása adja az ilyen menő képeket, amiről ránézésre meg lehet mondani, hogy ezt az autót az OMG-sek fényképezték (mozgókép persze).
Írod, hogy fix optika kell... nem feltétlenül, láttam már slide közben variózni is, pepecs meló, de megtalálva az adott szöget nagyon jól néz ki. -
Jamby18
senior tag
Annyit kezdőként tudok, hogy az ilyen közeli videót, fix optikával kell felvenni. Még ezt is be kell kalkulálni a költekezésbe. Olyat képzelek el hogy 1,2 sebességgel (tudom ez hülye példa
) de veszem vízszintesen a volvo animációt egy buszon mikor a gyújtás rá van adva, míg kialakul a kezdő kép. Most jelenleg csak egy Nikon D40-em van, videót sajnos nem vesz fel. És egy egyszerűbb Hama állványom [link]
-
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék videózásba fogni, hobbi jelleggel. Ötlet nagyon sok van, de a megvalósítás technikai feltétele még nincs.
Igazából arra gondolok amit OMG visuals csinál a totalcarnak. Olyasmi videókat szeretnék én is, ez a folyamatos élesség keresés, illetve olyan állványok megismerése amelyek lehetővé teszik, hogy egy műszerfalat vízszintesen levideózzunk folyamatos élesség mellett, illetve mi közbe az óracsoportok tesznek egy 180 fokos "játékot" a kamera pedig folyamatos sebességgel halad el előttük. Vagy amikor az autó mellett túlfókuszált képet veszünk és rátérünk az első fényszóróra ami már élesen kerülnek levideózásra.
De inkább megmutatom videóba mire gondolok.
Totalcar 3. évad, 5. rész 19:04 [link] És az összes ide vonatkozó rész amikor vízszintesen a műszerfalat videózzák.
Vagy 3. évad, első rész 06:01 [link]
Tehát annyi lenne a kérdésem ehhez milyen technikai feltételek kellenek, milyen állványok. Egy
Canon EOS 1100D képes lenne-e erre, ami 105eft, meg akkor valamilyen állvány, vagy ez sokkal zsebbenyúlósabb dolog, mert úgy tudom ez az OMG visuals is dSLR kamerákkal dolgozik. -
sellerbuyer
őstag
7D, vagy 60D, pénzedtől függően. A videója mindkettőnek megegyezik. A 7D a dual proci miatt tud hdmi-n fullHD-s élőképet kiadni, a 60D-nél pedig csak SD kép megy ki rajta, kb. ennyi a különbség videós téren. Mindkettőt be tudod ebay-ről szerezni, sokkal olcsóbban, mint itthon.
Természetesen van már ezekre is Magic Lantern.
Az egyetlen gond a melegedéssel van a 7D-nél, amit a 60D-nél már kiküszöböltek. A melegedés probléma egyébként az 5DII-nél is jelentkezett sokaknál.
Én nagyon elégedett vagyok a 60D-mel, videós szempontból is. ML-el használom. Külföldről vettem, jóval olcsóbban, mint amennyiért itthon adták és egy csaknem 90 rugós obit így meg tudtam venni hozzá a Media Marktban a maradék pénzen... Szerintem nem jártam rosszul.
Esetleg ha kevés a pénzed, akkor 600D lehetne még, de játékgép feeling-je miatt hosszútávú videós tervekhez nem javaslom, a magam részéről. Az 550D tulajoknál jönnek elő sorra a műanyag és gumi illeszkedési problémák, nyeklik-nyaklik minden, a 600D-nél is ez lesz egy-két év múlva szvsz.
-
narumon
őstag
Ha videózás a cél akkor a Canon-nal jobban jársz. A mindenféle hekkelés miatt (Magic Lantern), illetve azért használják a Canont mindenhol mert a színvilága filmesebb mint a Nikon-nak. Szóval ha még most tudsz cserélni akkor cserélj. Canonnak van egy olcsó műanyag obija, fix 50 1.8 ezt 30 körül árulják, videóhoz kötelező.
-
Dvico
csendes tag
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni.Szeretnék komolyabban beletanulni a dslr videózásba.A felvett téma egyenlőre minden ami jöhet.Később szeretnék venni a "handheld stabilizert" illetve egy slidert+ tripoddal.
Jelenleg ezek a cuccaim vannak :
Nikon D5100 váz + Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G DX ED VR II + SB600 vaku + Hoya polar szűrő.
A kérdésem hogy mi javasoltok érdemes átváltani mondjuk Canonra ezekről a cuccokról és ha igen melyik Canon gépet javasoljátok?Most még elég jó árban elkelnének.Ahogy látom félprofik és amatőrök mindenki jobban szereti a Canont videózásra.
A másik kérdésem hogy melyik az a Top3 objektív ami alap lehet a dslr videózásnál? Minél gazdaságosabb objektívekre gondolok nem fél milliósokra.Akár fix is 1.8as fényerővel mondjuk?
Illetve ha szerintetek nem éri meg és jobban járok ha megtartom a Nikont akkor a Nikonhoz milyen objektívvel lehet filmszerűen videózni?
Előre is köszi! -
doktor úr
aktív tag
A videót nem néztem meg elsőre, és eddig neked ajánlgattunk 550D-t, ezért gondoltam.
Csaszi: nekem van C-mount objektívem, a GH2-höz vettem, de nem használom. Azt hiszem, 11-70 f1.7, de a nagylátószögű vége nem tud élesre állni. Közben szereztem be mást, úgyhogy meg is válok, azt hiszem. A menetes átalakítók amúgyis elég trükkösek, én is kicsit esztergáltattam rajta, hogy jó legyen. -
csaszi72
senior tag
C mount-os objektívet használ itt valaki?
-
.DLL
veterán
válasz
doktor úr #634 üzenetére
Van nem átalakító, hanem komplett esztergált EF bajonett. A régi FD-t le kell csavarozni, és az eredeti csavarokkal visszatenni az új, helyes bázistávolságú EF csatlakozót. Minden típusra más és más, rá készített EF bajonett való, hogy stimmeljenek a csavarhelyek.
Csaszi72: jóság, csak a fehéregyensúlyt lődd be pleez, még ha csak teszt is.
Honnan akarsz 20mm alatti és f/2 feletti fényerejű lencsét beszerezni? Létezik ilyen? o_o
-
csaszi72
senior tag
sellerbuyer: köszi
.DLL írta:Videózáshoz nem árt ha jó fényerejű obid van, a jó fényerőt általában f/2,8-tól mondják.
(#629) fps8 - a fentieket figyelembe véve keresgélj, és tényleg.
Lehet (biztosan) drágább lesz egy 2,8-as de hosszú távon olcsóbban jösz ki.
A belinkelt obi mellé biztosan fogsz vásárolni 2,8 körülit később. Akkor meg már fölösleges lesz az egyik.
Én Canon Fd üvegeket használok, 50 mm f1,8-at már 20k alatt veszel. Ezzel már sötétben is jól elboldogulsz. Egy hátránya van, manuális. Ezért is akarok még szerezni 20mm körüli széles obit f2 alatt. Jobban használható videóra. -
narumon
őstag
-
narumon
őstag
Akkori javaslata egy Canon 550D volt, egy nem túl drága optikával (amire nem emlékszem). Számomra különösen jó információ volt, ugyanis tényleg nem szeretnék több százezret rászánni a témára.
Jó tipp én is ilyet használok. Ár/teljesítményben még most is a legjobb. Az utódja a 650D ami kicsivel többet tud de drágább is. Alap videós obinak Canon 50mm 1.8 II-t ajánlott gondolom. Csatlakozom.
-
.DLL
veterán
Azért ebből még bőven alkudni kell, ha megnézed az újonnani árakat, de jó kis kezdő csomag.
Ez az az 50 milis obi ami nagyon műanyag 2 dekás valami. Nekem is van ilyen, szép képe van és nagy fényereje (1:1,8) de a fókuszgyűrű egészen kicsi, nem túl pontos (az AF része sem az) és az ezzel való videózáshoz rengeteg türelem és pontosság kell. -
EkSYS
senior tag
Tisztelt Fórumtársak!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szeretnék mindenkit kérni arra (mint témaindító) hogy tartsuk tiszteletbe azt hogyha :
- valaki nem ért a témához és baromságokat ír/kérdez a DSLR videózással kapcsolatos témában
-->> Segítsünk neki és mondjuk el hogy szerintünk (vagy a szakma szerint ) hogy is van ez igazából
és viseltessünk türelemmel
(Az egy más kérdés ha sokadjára is ugyanazt a butaságot kérdezi vagy nem érti az 1x1-et sem)Hisz ellenkező esetben felesleges "farokméregetés" lesz a dologból ami kétség kívül aláássa a téma színvonalát !
Megértéseteket és együttműködéseket kérem!!
EkSYS
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
.DLL
veterán
Nem, a Canon nagyon jó lesz, jó minőségű a videója, jó a bajonettje, amire számos adaptert lehet kapni, amivel számos régi, de olcsó, filmes (és itt tényleg analóg filmes korból való) optika rátehető, pl. M42-es objektívek.
Az objektíveken lévő szám a lencse gyújtótávolsága. Minél nagyobb, annál messzebb lévő dologgal ki tudod tölteni a képmezőt. (bocsi, hogy így mondom, lehet ez már túlzás)
Az objektíveken lévő másik szám a fényerő, a fényáteresztő képessége. Pl. 1:2 akkor a belépő fénymennyiségnek csak a fele jut át az obin, rá a képérzékelőre. Van hogy f/2 formában jelölik. Minél nagyobb ez a szám (osztó) annál rosszabb az obi fényereje.Videózáshoz nem árt ha jó fényerejű obid van, a jó fényerőt általában f/2,8-tól mondják.
Visszatérve az M42-es obikra,ezek közül érdemes beszerezni a Helios 44M orosz objektívet, ennek egészen jó f/2 fényereje van, a gyújtótávolsága 58mm, ami kistelének számít, közelik, portrék készítésére ideális.
Jah, visszatérve a drgáa-olcsó, jó-nemjó kérdéskörre, az olcsó objektíveknek értelem szerűen hiányosságaik vannak, vagy fényerőben gyengék, vagy építési minőségben, stb. Eleve mi számít olcsónak, ugye... illetve kinek-mi. A kit objektívek szintje fényerőben pl. nem a legjobb, teljesen műanyag, lötyögős, a fókuszgyűrű keskeny, kis úton jár. Mégis azért lehet velük alkotni, hobbira bőven elég, arra találták ki.
Az M42-es obik hasonló árban mozognak, sőt már párezer Ft-ért is lehet kapni (pl. a fent említett Helios 44-et), mégis itt minőségi, nagyrészt fém objektívekről beszélünk, hosszan, finoman járó fókuszgyűrűvel, viszont korukból adódóan (30-40-50 év sem ritka) a porosodás, gombásodás komoly minőségrontó tényező lehet, erre oda kell figyelni.
Ami ritka a régi obiknál az a nagylátószög, ezt én APS-C szenzoros gépen én 20mm alatt számolom, és ez alatt nemigen van olcsó analóg obi, tehát itt a kitobi a 18mm-ével a legolcsóbb megoldás.Tehát fontos videózásnál a jó fényerő, a jó fókuszálhatóság. Előny még, ha kézből, vállról videózik az ember a képstabilizátor, ez értelem szerűen csak a mai obik privilégiuma, pont a két olcsó kitobiban, már divatból benne van, de tényleg hatásos.
Látószögekről, és mm-ről nem sokat írtam, mert ez szokás kérdése, hogy kinek mire van szüksége, pl. sportvideósok előszeretettel használnak ultranagy látószögű vagy halszem objektívet, természetbe, állatokhoz, viszont inkább egy komoly tele vagy egy makróobi szükséges, csakúgy mint fotózásnál.
Indulásképp neked jó lenne egy 600D + 18-55 IS + Helios-44 58/2 (+M42-EOS adapter) + egy külső, jó minőségű mikrofon (ha nincs állványod, akkor Azis).
-
sellerbuyer
őstag
válasz
csaszi72 #620 üzenetére
Tökjó. Kár érte, hogy nem DSLR-el csináltátok. A brutális DoF a filmes hatást teljesen hazavágta. A filmes beállítások, meg a gyors snittek így kicsit kárba vesztek.
Azért én nem hagytam volna ki a ziccert egy steady-vel végigmenni az üres pályán, aztán a végén, amikor mennek a reklám feliratok, hogy hány m2 a pálya, meg mennyi falfelület, stb., oda nagyon tuti lett volna ez a felvétel gyorsítva.
A végén bár jó ötlet a csoportképes stáblista, azért kicsit uncsi így. Jobb lett volna valami pörgősebb, jobban illett volna a hangulathoz.
De összességében egész jó lenne ez, gratula!
-
alph4
tag
Drágább vázhoz olcsó obi? Nem tudom mire gondolsz, de egy objektívet több vázra is fel lehet tenni. És mindenhez van sok felé, akár az árát nézem, akár tulajdonságát stb. Itt jó tanácsot nem tudok neked adni, mivel nem tudjuk mit jelent neked a jó vagy az hogy olcsó.
Tanács: ha szeretnél vele foglalkozni vegyél valamit és KÉSZ! HASZNÁLD, aztán majd rájössz neked mi a fontosabb, mit szeretnél stb. És ennyi.
Ha meg több dolgot szeretnél ezekkel kapcsolatosan megtudni, mert látszik hogy igazából fingod sincs mit akarsz, nézz és olvass utána! És megtalálod a kérdéseidre majd a választ, majd később rájössz hogy mégse az kell neked... De semmiképp se mástól várd el hogy megmondja mi kell neked.
-
fps8
senior tag
válasz
doktor úr #618 üzenetére
Szuper. Látom, vannak itt jó emberek is
Köszönöm az infókat, mindenképp ezen a téren fogok keresgélni. Objektívekben még semmi tapasztalatom nincsen, jószerivel még azt sem tudom hogy mit jelentenek a számok és kifejezések a megnevezésüknél. Mi a fontos szempont amire figyelni kell, és miért nem jó az olcsóbb? Miben különböznek nagy vonalakban egymástól, és a lényeg hogy filmezésre mely értékek betartása a fontos szempont? Lehet jobban járnék más márkával ha olcsóbb összeállítás a cél?
Gondolok itt arra, hogy veszek drágább vázat, amire lényegesen olcsóbb az optika... -
csaszi72
senior tag
Kimaradt, zéró filmtrükk.
-
.DLL
veterán
Az eredeti kérdésre a válasz egyszerűen: igen, majdnem, nyilván egy filmkamera (és itt ugye a film nem mint nyersanyag, hanem mint produktum értendő, ez az amit sellerbuyer is levághatott volna) azért jobb minőségű, mert a szolgáltatásai és a felvett anyag rögzítése is profibb (pl. kevésbé tömöríti be a képet). Viszont ezek a hollywoodi filmek és klippek nem azért jók, mert XY kamerát használnak, hanem a körítés miatt. Ezeket pedig felsorolta EkSys. Tehát ha ezek megvannak, akkor már nem a 600D-n fog múlni a dolog, az hozza a kötelezőt arra, amire neked kell.
-
doktor úr
aktív tag
Amennyi pénzt rászánsz, szerintem Canon 550D-t keress. Ha rátöltesz egy Magic Lantern-t, minden igényedet kielégíti. Azt se felejtsd el, hogy ilyen munkákhoz jó objektívekre lesz szükséged, az olcsó kitobi semmire sem jó. Kicsit viccesnek tűnhet, de én a 600D-hez adapterezett manuális Nikon objektíveket használtam, mert azokat tudtam olcsón megvenni. Ezzel is számolnod kell, meg venned kell állványt, memóriakártyákat stb. Sok a plusz költség.
-
fps8
senior tag
Mondom a tényeket, ha idáig számodra nem lettek volna eléggé világosak.
Csak és kizárólag információért jöttem ide, és leginkább segítséget kérni.
Tök jó neked, hogy egyből levágtad hogy laikus vagyok, de ez nem ok arra hogy mindjárt nekem essél azzal hogy mennyit nem tudok. Nem az volt az okom hogy bárkit is kioktassak ezen a fórumon, úgy hogy csuklóból bunkó voltál véleményem szerint. Szakmailag nem tudlak osztályozni, mert szemmel láthatólag kötekedni azt nagyon tudsz, és úgy néz ki többet értesz a filmezéshez nálam, de emberileg nálam ez kapásból egyes...
BIZTOSAN van legalább 10 olyan téma, amiből 2x többet tudok nálad, de én sosem fogok így állni egy kezdőhöz semmilyen téren. Van még mit tanulnod. -
fps8
senior tag
válasz
sellerbuyer #614 üzenetére
Na most ezt miért? Tökre nem értem a macis témát... a kérdés lényege az volt hogy greenbox-hoz használható e a 600D által készített felvétel. Arra voltam kíváncsi, hogy tud e többet egy külön videókészítésre gyártott masina azon a téren amire nekem szükségem van. Egyébként meg kezdem megutálni az itteni emberek hozzáállását a dolgokhoz... Egyrészt 27-éves vagyok, másrészt pedig segítségért jöttem ide nem azért hogy lebasszanak mekkora sötét vagyok... Te mulatsz rajta hogy én kellemetlenül érzem magam? Gratulálok hozzá!
Szépen is helyre lehet igazítani a másikat, nem csak baszogatással... Felénk erre mondják hogy okostojás... -
-
fps8
senior tag
válasz
sellerbuyer #609 üzenetére
Jut eszembe, "filmes"-címszó alatt mondjuk abszolút nem a szalagos képrögzítő eszközre gondoltam, hanem egy olyan készülékre amit pl. Hollywood-ban egy ott dolgozó szakember a mozifilmek elkészítésére használ...
Mert abba ugye csak nem kötünk bele, hogy a mostani digitális technológiával készített filmek, nem filmek, hanem valami mások...
Köszönöm a kiselőadást, meg az oktatást, de ez a téma pont nem érdekel. -
fps8
senior tag
válasz
sellerbuyer #609 üzenetére
Köszönöm a felvilágosítást, és bocsánat az egyszerű gondolkodás módért.
A kért videó pedig itt tekinthető meg.
"Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja?"
Azért az sem kizárt, ha nem egy szakértőtől kérdeztem volna az általam feltett kérdéseket, simán kaptam volna egy körítés nélküli normális választ is. De a lényeg ebből is kiderült természetesn. -
EkSYS
senior tag
szerintem lehet csinálni néhány 5dmk2-vel vagy 3-al vagy 60D-vel is akár hálivúdi minőségű klippet. Ehhez azonban szükség lesz :
- kiváló statívokra és videótechnikára (slider, steady, crane,dolly, kiskocsi stb.)
- profi világítástechnikára (és világítótechnikusokra)
- megrendezett jelenetekre (profi színészekkel ha éppen kell bele ember is, adott esetben szükséges forgatási engedélyekre, kiszolgáló stábra , azok napi díjára, logisztikára (autók, kisteherautók a pakoláshoz, díszlethez)
- profi objektívokra (aminek darabja 500k HUF min., akár többre is mert ha ugye több szemszögből akarsz válogatni akkor hasznos)
- profi operatőrre (vagy rengeteg tapasztalatra)
- adott esetben jó időre
- és egy kis minimális extra videó/számítástechnikára hogy adott esetben a gépek által felvett képet nagyobb monitoron azonnal láthasd és azt a rengeteg anyagot le is mentsd HDD-kre (mondjuk 2x4Tb elég egy pár napig)
- az utómunkához viszonylag komoly hardverre (500k) és szoftverekre (~1M HUF) . Én még javasolnék adott esetben egy multiplexer állomást és/vagy egy NLE-tEz szvsz. min. 5M HUF, de inkább 10M-t mondanék.
Mindazon által én ha ennyit pénzt beletennék nem 5d-kel dolgoznék hanem mondjuk blackmagic cuccokkal ami 2.5k-ban vesz fel 2-3FÉ nagyobb dinamikai tartományban kevesebb zajjal mint a canon-ok.Ha ez mind megvan akkor a kreativitás és a jószerencse hozzásegíthet hogy igazi profi snitteket gyárts, de a legtöbben valahol ott kezdik ahol most te is
-
sellerbuyer
őstag
Teljesen, totálisan zűrzavarosan kevered a dolgokat egymással.
Először is filmes kamerára kérdeztél rá. A film egy analóg technika. A digitális technika az életben nem lesz olyan minőségű, mint az analóg technika. Egyszerűen abból kifolyólag, hogy digitális. Mintavételezéssel dolgozik, tehát az eredetiből, a valóságból mintákat vesz, nem rögzíti, nem tárolja az egészet, legyen az CD, vagy bármilyen más digitális tárolóeszköz. Így van a videónál is. A videó és a film eleve két külön fogalom, a laikusok sajnos össze-vissza keverik és ez terjed mint a vírus. Ez mondjuk érthető, de ettől még nagyon nem elfogadható.
Aztán belekeverted a fullHD videózást, ami meg aztán megint egy külön téma. Semmi köze nincs az általad emlegetett filmes kamerákhoz, pedig te azokhoz hoztad fel példaként. Totális képzavar.
Azért kérdeztem rá a "jó videó"-ra, mert először csak "jó"-ról írtál, majd utána már minőségről. A "jó" az több szempontot jelölhet, a minőség tekintetében pedig fentebb a válaszom.
Szóval értem én, hogy teljesen laikus vagy a témában, de ha (láthatóan) érdekel a téma, nem ártana annyira utánanézned, hogy legalább kérdezni tudj korrektül, amire aztán korrekt választ lehetne adni.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy olyan klipeket lehet-e készíteni 600D-vel, mint amit linkeltél, a válasz igen.
Azt honnan vetted, amit a macikról írtál, van valamilyen werkfilm, amiben ezt láttad, hogy hogyan készült? Linkeld már be plíz, mert érdekesnek tartanám, ha ez így lenne, ahogy leírtad, persze semmi sem kizárt...
-
fps8
senior tag
Pl ezt!
Tudom hogy a videó több kamerával készült, és hogy rengeteg utómunkát igényel, de a lényeg hogy mondjuk 3-4db 600D-vel megoldható e ugyan ez a minőség.
Itt pl. a "macik", green háttér előtt tranbulinozó jelmezes emberek, odavágva. -
fps8
senior tag
válasz
sellerbuyer #606 üzenetére
Mondjuk a mostani full hd-s amerikai videoklippek szintjét.
Amikben van green box, effektelés, lassítás stb. -
csaszi72
senior tag
válasz
sellerbuyer #600 üzenetére
220k árdifi, gondolom önszántából betólja állambácsinak, csak úgy. Tudom csak irányadó, de bármely termékre jellemző. Bocsesz az off-ért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Revolut
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Telekom mobilszolgáltatások
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Részletfizetés elérhető -noblechairs ICON Series Real Leather Gaming Chair - Midnight Blue/Graphite
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest