Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14017) gt0618 válasza draff (#13999) üzenetére


gt0618
tag

Én is beállnák azok közé, akik szerint a jelentéktelen (korszerű, műszakilag rendben levő gépnél max 1 dl) túlfogyasztással szemben a láthatóság messze fontosabb. Sima közúton, de még pályán is sokkal hamarabb észleled a többi autóst (motorosról nem is beszélve) nappal is, ha világít. A sebességét is sokkal pontosabban becsülöd meg. Szürkületben pláne. A gyalogos is jobban észrevesz minket.

Arról nem nyilatkozok, hogy az említett kapcsolással az összfogyasztás a világításra nézve kevesebb-e egyáltalán, biztos meg lehet mérni (gondolom a fényszórón kívüli égők led-re cserélése lehet többet hozna?).

Az viszont egészen biztos, hogy a vezetéstechnika alapvetően meghatározza a fogyasztást, és ez viszont nem 1-2 dl, hanem 1-2l 100km-en (sebesség, gyorsítások/lassítások intenzitása, előrelátás). Még egy jobb gumi, ami keményebbre fújható is több fogyasztáscsökkenést hoz (ha prémiumfelára van akkor persze ez nem térül meg). A másik, hogy Euro4-től már nem motorféküzemben fogyaszt legkevesebbet az autó, hanem alapjáraton. Én a lámpa halványítása előtt ezekkel foglalkoznék, a megnyert üzemanyagköltségből pedig fényesíteném a tompított fényt, hogy kevesebb baleset legyen. (már ha a többi közlekedő egyáltalán lát, mert nem szégyelli a szemüvegét)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.