Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14401) kelemen93 válasza Lompos48 (#14400) üzenetére


kelemen93
tag

Értem és köszönöm! :R

Zárd be a hideget mert bejön az ablak!

(#14402) Algol válasza Lompos48 (#14400) üzenetére


Algol
senior tag

Tegyük hozzá azt, ha multiméterrel mérte, akkor rendben. Amennyiben program írta ki ezeket az értékeket, akkor a tényleges helyzet ettől eltérő is lehet.

Üdv: Algol

(#14403) Tepsifüles


Tepsifüles
tag

Sziasztok!

Most raktam össze egy új gépet. Amd Fx 8350, gtx 550ti, 8 giga ram, 1 terrás 7200 as merevlemez, asus m5a97 le r2.0 alaplap, és egy chiftec iarena gpa-500s8 táp.
Sajnos azt vettem észre, hogy "cincog" a táp. Akkor ha scrollozok egérrel, akkor ha több alkalmazást futtatok egy időben. Pl, ha nyitva van autocad, excel, world, illustrator, bongésző, és ha, pl WoW is megy (és "akció van :)" akkor lefagy a gép (vagy kék halál, vagy csak úgy) Teljesen új a config, bolti minden. Kevés lehet az 500W ? Nyugalmi állapotban nincs semmi, de már az egér mozgatásánál is nekiáll "cincogni".
Az a vicc, bár igaz, hogy gyengébb felbontással, de egy amd x2-esen 6 giga rammal, ugyanezek az alkalmazások futottak együtt, gond nélkül egy 420w-os táppal egy gt430 as videókarival .

Vagy teljesen más lehet a probléma?

Válaszokat előre is köszi.

[ Szerkesztve ]

Sabee

(#14404) Algol válasza Tepsifüles (#14403) üzenetére


Algol
senior tag

Géped TDP-je:

FX 8350 - 125W
GTX 550Ti - 116W
többi cucc - 50W
összesen - 291W

Tápod a 12V-os ágain 396W-ot képes leadni, a táp elég a gépedhez.

A lefagyásokat, kék halálokat meg nem a táp okozza. Ezek okát ki kellene vizsgálni.
Ehhez töltsd le innen a WhoCrashed nevű programot, futtasd. A program a Windows összeomlási memóriakép fájlokat (crash dump files) elemzi. Ha nem talál ilyeneket, mert ehhez nem megfelelően van beállítva a Windows, akkor javaslatot tesz a megfelelő beállítások elvégzésére. A beállítások után generáljunk 6-8 újabb kék halált, majd újra futtassuk a programot. Utána okosabbak leszünk.

Továbbá a gép vírus és egyéb kártevőmentességét sem ártana ellenőrizni. Töltsd le a Comodo Rescue Disk-et bootolj vele és keress vírust. Töltsd le a Malwarebytes Anti-Malware-t és csökkentett módban futtasd.

A tápok cincogását, ciripelését legtöbbször az alaplap és a videokártya VRM-jeinek működése okozza. A VRM-ek állítják elő a 12 voltból processzor feszültségét és a videokártyán használatos alacsonyabb feszültségeket. Ezek működési frekvenciája interferál a tápegység saját kapcsolási frekvenciájával, a különbségi jelek a hallható tartományba esnek. Ilyen ütemű terhelés ingadozás esetén a tápegység tekercsei kondenzátorai ilyen frekvencián mechanikusan rezegnek, ezt halljuk. Hogy mostanában ezzel a jelenséggel egyre gyakrabban találkozunk, annak az újabb típusú, tartósabb kondenzátorok elterjedése az oka. Ezekből a régebben használt kapacitásokhoz képest kisebbeket használnak, így a feszültségek pufferelése elégtelen. Ez a jelenség nem a táp hibája, nem okozza a táp károsodását, nem garanciális csere ok, csak kellemetlen.

Mit tehetünk ennek megszüntetéséért? Nem sokat. Amit meg lehet próbálni, az a BIOS Setup energiatakarékossági beállításainak átállítása, kikapcsolása. Ez néha segít. Más típusú videokártya és/vagy alaplap használatával is megszűnhet a ciripelés.

Üdv: Algol

(#14405) #01682176


#01682176
törölt tag

Szia!

Lenne egy "tág" kérdésem (azért tág, mert nem vagyok otthon, hogy megvizsgáljam az esetet). Adott egy gép, egy régi 80Gb-s Maxtor winyóval, ami 26%os (Már évek óta). Történt az hogy Angry Birds játék közben fogta magát és kikapcsolt a gép (újraindult), majd amikor bootolt volna kiírta, hogy Boot Failure, please insert system disk. Utána reset, majd elindult a win. De még 2x kikapcsolt.
Anno ezt csinálta nekem, hogy nem látta a winyót a bios, majd látta.
Egy Ide kábelen van a winyó meg a dvd.
Korábban a ramokkal volt "gondja", mert van egy 512es meg egy 256os, volt amikor csak 256ot látott, kivettem, megigazítottam, majd látta a 768-at.

Mitől lehet ez?

(#14406) Rémus


Rémus
csendes tag

Sziasztok!

Ma meghalt a tapom (SPIRE SP-ATX-550WTN-PFC Jewel 550W).
Terheles alatt egyszercsak leallt es ennyi, okadta magabol a meleget.
Ezutan bekapcsolasnal csak a power led felvillan egy pillanatra es elalszik.
A VGA-n illetve alaplapon a ledek égnek, ha a tap feszultseg alatt van.
Kerdesem a kovetkezo lenne:
A tap kuka, nem akarok vele mokolni, nem er annyit, mennyi az eselye, hogy valamelyik alkatreszt magaval vitte?
A gyarto leirasaban az alabbi vedelmek vannak:
Voltage Protection OVP,OCP,OLP,SCP

Elore is koszonom a valaszt.

[ Szerkesztve ]

(#14407) Algol válasza #01682176 (#14405) üzenetére


Algol
senior tag

Nem írtad, hogy milyen tápod van és mik a fő fogyasztók (processzor VGA), így a táp hibájáról mit mondhatnék?

Húzd le az IDE kábelt, dugd vissza, ha van otthon másik IDE kábel, próbáld azzal. Húzd le a vinyó tápcsatlakozóját, nézd meg nem túl lazák-e az érintkezők, ha kell nyomd egy kicsit össze őket, majd próbáld újra.

Üdv: Algol

(#14408) Algol válasza Rémus (#14406) üzenetére


Algol
senior tag

Tápodat nem a Spire gyártotta, ő csak címkéz, valójában Seventeam beles. Valamelyik Seventeam tápról szóló tesztben, (ez nem a te típusod volt), megállapították, hogy a táp kerülendő, mert bár le tudja adni a ráírt teljesítményt, de feszültségei instabilak és lassan gyilkolja a hardvert.

Az esélyekről fogalmam sincs.

Üdv: Algol

(#14409) Silverboy


Silverboy
aktív tag

Hello, lenne egy kérdésem

Van egy Asus A-45GA tápom, Asus M2V deszkám ebbe van egy Athlon 4800+ illetve 2GB Kingmax memo, melete kegyeetg egy HD4850 (ami most elkezdet pixelezni) azelőtt volt egy 4870-em ami 2 hét után elkezdet pixelezni (persze a két hét az új (najó nem itt vettem ph!-n megbízható embertől amivel megszegtem a szabályt használt tápot, és HDD-t nem veszünk). Na most HD4850-em is elkezdet pixelezni pár napja de csak reggel (5p használat után elmulik, HD 4870-em gallyra ment javíthatatlanná vált, hűtőjét még eltudtam adni.). Azt kérdezném, hogy ez a táp (amire azt mondták jó minőségű) produkálhatja-e azt hogy szép lassan kilövi a videókártyáimat? Vagy csak egyszerű pechszériám volt a 4xxx sorozattal? :F

„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”

(#14410) Algol válasza Silverboy (#14409) üzenetére


Algol
senior tag

A tápodat a Delta Electronics gyártotta, tényleg megbízható táp. Továbbá a videokártyán található alkatrészek (GPU, RAM) nem közvetlenül a tápegységtől kapják a feszültséget, hanem azt a kártya VRM-jei (voltage regulator module) állítják elő a 12 V-ból. Így a tápegység feszültségének esetleges instabilitását elvileg a VRM-ek kiszabályozzák.

Én a kártyán néznék körül, nem púposak-e az elektrolit kondenzátorok. Persze lehet, hogy semmit sem találsz, mert valamilyen belső kontaktus nem érintkezik hidegen, bemelegedés után meg még igen.

Üdv: Algol

(#14411) #01682176 válasza Algol (#14407) üzenetére


#01682176
törölt tag

Codegen táp (tudom...)
CPU: AMD Athlon XP, 1833 MHz (5.5 x 333) 2200+
Alaplap: Asus A7V333-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM)
Ram: 768 MB (DDR SDRAM)
Bios: Award Modular (10/22/02)
Videokártya: VIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)
Lemezes meghajtó: Maxtor 6Y080L0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Optikai meghajtó: DVD-ROM DVD-16X3H
Bővítő kártya: PCI TP-Link Wifi kártya

(#14412) moha21 válasza #01682176 (#14411) üzenetére


moha21
addikt

A HDD is meg a táp is selejtes, senki nem mondja meg itt, hogy most a 26%-os HDD-t adta fel az életet vagy az elég silány minőségű tápod kezdett még rosszabb lenni.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#14413) Silverboy válasza Algol (#14410) üzenetére


Silverboy
aktív tag

Köszönöm Algol, akkor megnyugodtam :R .

„Nem lehet csak úgy hiperűrsebességre váltani. Ha nincsenek pontos koordinátáink, a végén még nekimegyünk egy bolygónak vagy egy szupernóvának! Aztán akkor jóccakát!”

(#14414) Azharel


Azharel
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Gembird 550W tápom, terhelésen a 12v ágon 11,4 van általában. A gépben van egy athlon x4 2,9ghz, hd6950, 4 giga ddr2,ssd,hdd. Játék alatt néha elkezd nagyon szaggatni a kép, majd teljesen piros lesz a képernyő és utána újraindul. A processzornak 1,395v van beállítva, ennek ellenére terheléskor 1,45ig is felmegy minden gond nélkül. Most mi a hibás ? Táp, alaplap, vga ?

(#14415) rico21


rico21
tag

Sziasztok van egy kis problémám a tápommal Chieftec CFT-650-14CS Moduláris az a problémám vele hogy elég zavaró ilyen nyekergő hangot ad és elég váltakozóan van hogy pillanatokra nem adja de aztán igen és nem a ventilátor mert azt meg fogtam hogy ne pörögjön és akkor is csinálta milyen alkatrész okozhatja ezt olyan mint ha a gép terhelésével lenne össze fügésben tlálkozott már más is ezzel :F

Amilyen mértékkel vásárolsz olyan mértékkel adj is el! Vásárolni legolcsóbban, eladni legdrágábban!! Érdekes nem!?

(#14416) Algol válasza rico21 (#14415) üzenetére


Algol
senior tag

A tápok nyekergését, cincogását, ciripelését legtöbbször az alaplap és a videokártya VRM-jeinek működése okozza. A VRM-ek állítják elő a 12 voltból processzor feszültségét és a videokártyán használatos alacsonyabb feszültségeket. Ezek működési frekvenciája interferál a tápegység saját kapcsolási frekvenciájával, a különbségi jelek a hallható tartományba esnek. Adott ütemű terhelés ingadozás esetén a tápegység tekercsei, kondenzátorai hallható frekvenciákon mechanikusan rezegnek, ez kelti a zajt. Hogy mostanában ezzel a jelenséggel egyre gyakrabban találkozunk, annak az újabb típusú, tartósabb kondenzátorok elterjedése az oka. Ezekből a régebben használt kapacitásokhoz képest kisebbeket használnak, így a feszültségek pufferelése elégtelen. Ez a jelenség nem a táp hibája, nem okozza a táp károsodását, nem garanciális csere ok, csak kellemetlen.

Mit tehetünk ennek megszüntetéséért? Nem sokat. Amit meg lehet próbálni, az a BIOS Setup energiatakarékossági beállításainak átállítása, kikapcsolása. Ez néha segít. Más típusú videokártya és/vagy alaplap használatával is megszűnhet a ciripelés.

Üdv: Algol

(#14417) Algol válasza Azharel (#14414) üzenetére


Algol
senior tag

A Gembird rajta van a nem ajánlott, veszélyes tápok listáján.

A 12V helyett 11,4V épp a szabvány szerinti -5%-os határra esik. A feszültségértékeknek persze csak akkor van jelentőségük, ha multiméterrel mérted őket. Szoftveres "mérésnél" a tényleges érték teljesen más is lehet.

Szerezz kölcsönbe egy az első hozzászólásban szereplő ajánlott 500 W-os tápot, azzal próbáld ki a géped.

A Gembird-öt meg mindenképp ajánlott lecserélni.

Üdv: Algol

(#14418) emre


emre
veterán

Üdv!

van egy ilyen problémám

A tápot hogy tudnám kizárni a hibalehetőségek közül, másik, csere táp kipróbálása nélkül?

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#14419) Algol válasza emre (#14418) üzenetére


Algol
senior tag

Mérd meg multiméterrel az ATX 24 érintkezős csatlakozón a lila és az egyik fekete vezeték közötti feszültséget. Itt az 5V segédtápfeszültség mérhető, szabvány szerint +/- 5%-on belül kell lennie. Kétféle mérés kell:

1. A táp összes csatlakozója lehúzva, de a táp áramot kap, ha ilyenkor az 5V(SB) nincs tűrésen belül, akkor a táp hibás.

2. A táp rendesen csatlakoztatva az alaplaphoz, áram alatt, de a gépet még nem kapcsoltad be, ha a fenti esetben tűrésen belül volt az 5V(SB) feszültség, most pedig nem, akkor zárlat van valahol az alaplapon, de a ház USB csatlakozóiban vagy a billentyűzetben is lehet.

Üdv: Algol

(#14420) emre válasza Algol (#14419) üzenetére


emre
veterán

Köszi! :R

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#14421) rico21 válasza Algol (#14416) üzenetére


rico21
tag

Köszönöm ez igy kielégítő válasz volt illeteve ha kicsit modositok az órajelen azaz tuningolom tuti valami változik mert akkor van hogy egyáltalán nincs ez a hang csak néha nagyon halkan egy pillanatra :R :R :R

Amilyen mértékkel vásárolsz olyan mértékkel adj is el! Vásárolni legolcsóbban, eladni legdrágábban!! Érdekes nem!?

(#14422) didyman válasza Algol (#14404) üzenetére


didyman
őstag

A memoria-térkép akkor sem tud képződni, ha a lemez-alrendszer miatt kékül el a gép. Ilyenkor, ha pl. 0x7b (inaccessible boot device) van, vagy az ntfs.sys hibázik, a lemezhez nem tud hozzáférni már a kernel, így nem tud menteni dump-fájlt sem.
A feszültségek pufferelése nem elégtelen, maga a pufferelés sokszorosan túlméretezett, ha üzemi frekvencia szerint számoljuk. A kapacitás, illetve pufferelés itt másodlagos, az ESR és a nagy áram miatt szükségesek a relatív nagy kapacitások. Az ilyen interferencia mindig velejárója volt a PC-tápoknak-rendszereknek, csak azokat a hangosabb hűtés barátságosan elnyomta, valamint nem volt divat a tápok üzemi frekvenciájával összemérhető módon ki-be kapcsolgatni a CPU/GPU magok tápellátását, mely a felvett áram görbéjében elég szépen megmutatkozik.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14423) Lui76


Lui76
őstag

Enermax_Liberty_400
Én erre kérnék véleményt.
A proci húzásával mintha a vga egyre alacsonyabb tuning lehetőséggel bírna.
Lehet hogy határon van a táp teljesítménye?
- Proci kis plusz fesszel 4Ghz-en 4 maggal, 8Gb Ram , 2 winyó, 460GTX 1Gb
Ti szakavatottak mit mondtok a 12V-os ág ingadozása (lsd link)még megengedet ,meg hogy 12V alatt van bios és aida szerint is ?

www.kezmuveskeramia.hu

(#14424) CriticalHit


CriticalHit
őstag

Mi lehet a baj?
Érdekes szag (gyenge szintelen füsttel) áramlik a táp felöl. Zalman-ZM360B (6 éves). A ventillátora normál módon pörög. Semmi különleges hang, vagy izzás nem tapasztalható. A gép továbbra is teljesen jól, stabilan múködik. Nincs hirtelen újraindulás. Semmilyen hardware csere nem volt. Egyszer csak jött szag.
Az Everest mérése: +12V : 12.44V, +5V : 4.95V, +1,5V : 1.48V

Yesterday's history, tomorrow's mystery, today's a gift that's why it's called present.

(#14425) Algol válasza CriticalHit (#14424) üzenetére


Algol
senior tag

Bele kell nézni, egy portalanítás biztos úgyis ráférne már.

Az Everest-tel mért értékek nem igazán számítanak, a tényleges értékek akár ezek is, de teljesen mások is lehetnek és a feszültségekkel valószínűleg még nincs semmi baj.

Üdv: Algol

(#14426) fero02 válasza CriticalHit (#14424) üzenetére


fero02
veterán

Primer köri problémákkal küzd, ne erőltesd az üzemeltetést. A szag egy tekercstől ered. Gyorsan gatyába kell rázni és mehet tovább évekig.

(#14427) didyman válasza CriticalHit (#14424) üzenetére


didyman
őstag

primer puffer elment délre. Lásd blogom.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14428) didyman válasza Lui76 (#14423) üzenetére


didyman
őstag

Ami ingadozás gondot okozhat már, azt semelyik szoftveres mérő nem mutatja meg. Lehet öregedő táp, de valószínűbb a tuning és a meleg áldásos hatása (a diffúzió nem áll meg, csak lelassul).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14429) sponya


sponya
csendes tag

Sziasztok nem indul el az asztali számitógépem semmi reakció szétszettem a tápot 7 éves tehát már garancia
nincs a bisztosíték jó de a közelében enyhe koromfoltot találtam az alján szemmel láthaólag a szálak nem sérültek de kisseb halvány elszineződés látható gondolom kuka. a kérdésem az lenne hogy mennyiben térhet el az új táp a régitől az alaplapomon P5LD2 szerepel a táp CODEGEn 400w ATX2.03(P4) MODEL 300X előre is köszönöm.

(#14430) sponya


sponya
csendes tag

Ja az alaplapra 1 dara 4 szálas kábel és 1 darab 20 szálas kábel van csatlakoztatva de az utóbbinál az alaplapon még van 4 üres hely.

(#14431) CriticalHit válasza fero02 (#14426) üzenetére


CriticalHit
őstag

Köszönöm a válaszokat. Mit tehetek? Mit jelent az, hogy "gatyába kell rázni"? Igazság szerint sajnálnám lecserélni.

Yesterday's history, tomorrow's mystery, today's a gift that's why it's called present.

(#14432) fero02 válasza CriticalHit (#14431) üzenetére


fero02
veterán

Ha elolvasod didyman írását, akkor tudni fogod, mi a teendő. ;)

(#14433) tornas válasza CriticalHit (#14431) üzenetére


tornas
őstag

A primer puffer kondi cserére szorul. :K

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14434) tornas válasza sponya (#14429) üzenetére


tornas
őstag

A tápod mehet a levesbe...

Itt pedig megmondják neked, hogy milyen tápot vegyél.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14435) sponya válasza tornas (#14434) üzenetére


sponya
csendes tag

Köszönöm a választ

(#14436) draff válasza Silverboy (#14409) üzenetére


draff
aktív tag

Ha a videókártya elkezd behalni /pixelezni meg egyebek/, akkor teljesen egyértelmű, hogy az elektrolit kondenzátorok kapacitásai kezdenek rajta pánikszerű gyorsasággal elfogyni. Ám a pálya ilyenkor két-esélyes:
vagy veszel új videókarit, ezt meg felejtősre veszed (esetleg veszélyes hulladék-gyűjtő kuka)

vagy veszel hozzá valami alkatrészboltban (Kontha, Lomex, Ár-Will, stb.) ugyanolyan kondikat, aztán szép türelmesen egy nyugis délutánon kicserélgeted őket.
Persze ehhez jó forrasztópáka (legalább Wehler), jó szem és nagyon sok türelem szükségeltetik.
Meg valami kevéske elektronikai alapismeret, mert az azért nem mindegy ám, hogy melyik a kondi + vagy - lába, s az a csere alkalmával hova kerül a lapban.

A harmadik esély - hogy ingyér nekem adod a kártyát. ...

(#14437) didyman válasza draff (#14436) üzenetére


didyman
őstag

A 4800-as sorozat történetesen nem kondihibáktól hemzseg, hanem maga a GPU bír gyártási hibával, meg sokszor BGA-beteg lesz rajta RAM, vagy GPU. De, ezt leszámítva SEM egyértelmű, hogy kondibeteg lenne, nem is értem, miért írod ezt. Az utóbbi években használt SMD kerámiakondikkal elenyésző baj van kapacitás, ESR tekintetében, inkább rövidzáródni szeretnek, a cseréjükhöz meg inkább hőlégfúvó ajánlott páka helyett.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14438) Viktor89


Viktor89
aktív tag

Sziasztok!

Mi lehet a gond a gépemmel? A következő a szitu:

Akartam venni egy szünetmentes tápegységet,de előtte ki akartam próbálni. Rádugtam a gépemet,kihúztuk a 220-ból,hogy a szünetmentesről menjen és kb 5mp után kikapcsolt a szünetmentes. Kipróbáltuk egy komolyabb APC szünetmentessel is,de azzal is ugyanez,de azon még az overload LED is kivillant. Kipróbáltuk úgy is,hogy nem töltjük be a windowst,csak BIOS-ig,de úgy is ugyanez. Mindkét tápegység másik gépeket 10-15 percig képesek voltak hajtani,gyengébb p4-esd gépet fél óráig is. 350 és 450 wattosak. Az egyikben vadonat új akksi van,szóval biztos,hogy jók. Ismerősöm szerint vmi nem stimmel és sokkal több áramot kér a gépem mint kéne neki.

A konfigom a következő:
Asus m5a78l-m
Phenom II x4 965
2x2 gb ddr3 1600mhz
1 sata vinyó 5400
1 ssd
1 dvd rw

A vicc,hogy nincs benne külön videókártya. Az egész cuccnak max 100W-ot kéne fogyasztania,nem?

A történethez még hozzátartozik,hogy pár hete olyat csinált a gépem,hogy hiába tettem alvó állapotba vagy hiába kapcsoltam ki ha 1 óránál tovább vártam a visszakapcsolással akkor nem indult be a gép. Nem reagált a bekapcsoló gombra sem,csak úgy müködött,hogy kikapcsoltam a tápot,vártam 10mp-et és visszakapcsoltam.
Beraktam egy másik tápot teszteltem 1 hétig ,azzal nem csinálta,aztán visszatettem a régit és most 1 hete megint nem csinálja egyáltalán. Azelőtt meg mindig csinálta.

Mi lehet ez? A táp hülyült meg? Ezenkivül semmi baja a gépnek. A táp amiről szó van: Chiftec gps-450aa-101a

ui: A vilalnyóra is meglehetősen pörög,pedig szinte semmi fogyasztó nincs a hütőn meg a számítógépen kivül.

(#14439) draff válasza didyman (#14437) üzenetére


draff
aktív tag

És akkor mi van, ha a modern ámde rossz smd tantál-kondik helyett hagyományosakat teszel bele?

Behal?

(#14440) KariZoli


KariZoli
csendes tag

A héten lecseréltem a gépemben majdnem minden cuccot használtan vettem jó cuccokat bele(gigab870a+hd5770+8gbddr3+phenomx6)a winchimet nem cseréltem le de már régiek(2)még IDE-sek.Vettem egy új tápot Chieftech ctg-550.A jelenség a következö:a gépem most csak másodjára indul el normálisan,elsöre csak pörögnek aventik de kép nincs,hosszan nyomva az inditó gombot kikapcsolom a gépet,aztán másodjára már beindul miért?mikor hazahoztam és elsönek beinditottam (2napja)egy váratlan áramszünetem volt,szünetmentesem nincs. Mi lehet a baj?

[ Szerkesztve ]

(#14441) tornas válasza Viktor89 (#14438) üzenetére


tornas
őstag

Ez a táp nem szereti a kvázi-szinuszos (négyszögjelet állít elő) UPS-eket, csak a szinuszosakat. Valszeg a másik UPS-ed is kvázi-szinuszos volt. Ezért rendetlenkedett.

APC Smart UPS - szinuszos
APC Back UPS - kvázi-szinuszos (két pólusváltás között "hosszabb" idő telik el, így lényegében fix feszültségű egyenáramot kap, csak ütemesen, szaggatva változtatja a pólusát.)

UPS nélkül mi a helyzet? Használd UPS nélkül és figyeld, hogy hogyan viselkedik!

A villanyórád gyorsabb pörgését az is okozhatja, hogy a kvázi-szinusz jellel táplált tápegységed túlterhelődik (--> az aktív PFC tekercse is melegedhet és az primerköri egyenirányítók is jobban melegedhetnek). Nagyobb és hosszabb ideig tartó terhelésen el is éghet akár.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14442) tornas válasza KariZoli (#14440) üzenetére


tornas
őstag

Próbáld meg először egy kölcsöntáppal, elsőre!

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14443) magyarlovag0


magyarlovag0
csendes tag

Sziasztok!

Egy éve vettem hardveraprón egy Chieftec Gps-400aa-101a nevezetű tápot. Mivel régebben egy Codegen tápom volt, ezért vettem meg, nehogy valami baj legyen a géppel.
A baj az, hogy egy hónapja ha megy a gép egy ideje, akkor elkezd zúgni a táp, méghozzá nem is halkan... Szétszedtem a tápot, leporoltam, átnéztem a kábeleket és a ventilátort, de semmi.
Most betettem a jó öreg Codegen tápot a gépbe, és megy rendesen, szóval a hiba a tápban van valahol.

Van valami esély, hogy nem kell kidobnom a Chieftec tápot? Ha valaki tudna segíteni, az lekötelezne :R

Üdv: magyarlovag

(#14444) Viktor89 válasza tornas (#14441) üzenetére


Viktor89
aktív tag

Nem használok UPS-t csak kipróbálásra volt itt. UPS nélkül most nincsen semmi baja,de a villanyóra még mindig pörög.

(#14445) tornas válasza Viktor89 (#14444) üzenetére


tornas
őstag

Egy fogyasztásmérővel (True RMS mérésre alkalmas legyen, mert ellenkező esetben téves adatot is kaphatsz) én megnézném a géped fogyasztását, mert a villanyóra mást is mér!

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14446) Viktor89 válasza tornas (#14445) üzenetére


Viktor89
aktív tag

2 hét múlva megyek ismerősömhoz,akinek van. De ha 450W-os a táp akkor fizikailag lehetséges,h ennél több áramot vegyen fel? Az ismerősöm szerint olyan is előfordulhat nagyon ritkán,hogy nem fogyaszt többet,de az óra úgy érzékeli.

(#14447) moha21 válasza Viktor89 (#14446) üzenetére


moha21
addikt

"De ha 450W-os a táp akkor fizikailag lehetséges,h ennél több áramot vegyen fel?"

A watt a hatásos teljesítmény mértékegysége, nem az áramé. Ha 450W-os a tápod akkor ez a kimenetére vonatkozó maximális érték szokott lenni. AC oldalon tehát lehet ennél nagyobb is a terhelés, de ez inkább csak elmélet. Azért írtam ezt off-ba, mert nem hiszem minden ág 100%-ig le lenne és mindig terhelve...

A hardverekből indulva a tápod nem kér ennyit még a hálózat felől sem.
Villanyórával csak akkor tudod mérni, ha csak ez az 1 fogyasztó van rajta ( és ugye, ha monitor is kell akkor az már nem annyi ). Tehát a legegyszerűbb egy olyan villásdugós fogyasztásmérő beszerzése ami tud True RMS-t mérni, mint azt már írták előttem. Mezei szinuszra készített fogyasztásmérők nettó baromságot mutatnak.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#14448) Cha-b


Cha-b
senior tag

Sziasztok!

Az asztali gépem fogta magát kikapcsolt, és soha többet nem akar bekapcsolni, most laptopról írok. Én tápra gyanakszom. Ilyen táp van a gépemben: [link] A házam ilyen: [link] Amikor be akarom kapcsolni, akkor a házon elöl egy pillanatra világít az a kör kéken, de aztán se kép se hang nem kapcsol be, az alaplapomon van led, az világít zölden, szal a gép áram alatt van, de nem lehet bekapcsolni. Van esetleg ötletetek mi lehet ez ? Mit próbálhatnék meg ? vagy kuka a táp ?

CSAKAKISPEST!!!!

(#14449) tornas válasza Cha-b (#14448) üzenetére


tornas
őstag

"Mit próbálhatnék meg ?"

Először a tápot ki kellene venni és egy multiméterrel megmérni az alaplapi csatlakozón a lila és a fekete drót között a feszültséget. 5 V-nak kell ott lennie. Ha ez nincs meg, akkor a táp máris ludas.

Ha meg van az 5 V, akkor önmagában is el kellene indítani (az alaplapi csatlakozón a zöldet a feketével összezárni pl. egy gemkapoccsal). És úgy megmérni a feszeket:

A narancs-sárga és fekete között 3,3 V-nak,
piros és a fekete között 5 V-nak,
sárga és a fekete között 12 V-nak.
szürke és a fekete között 5 V-nak (sacc-per érték, mert ez a PG jel fesze, legtöbbször 3,5 V-nál nagyobb szokott lenni az érték ott.),
kék és a fekete között -12 V-nak kell lennie.

Az összes feszültség (kivéve a PG jel) névleges értékén maximum +/- 5 % eltérés a megengedett.

A fekete az a GND (vagyis a "föld"), a multimétered fekete drótját ide kell dugnod, pl. egy molex csatlakozó feketéjére. A méréshez elég használni a 4 pin molex-et és az alaplapi csatlakozót.

Ha nem vagy biztos a dolgodban (hogy végrehajtsd ezt az egyszerű kis műveletet), akkor kérd inkább egy hozzáértő segítségét!

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14450) Cha-b válasza tornas (#14449) üzenetére


Cha-b
senior tag

Köszönöm a válaszod, ennyire nem értek hozzá, szal egy ilyenbe inkább nem megyek bele. Azóta olyat is csinált, hogy az elején az a kör világított nem világított.... és így tovább a ventik is így mentek a gépben kapott áramot, nemkapot, de ez gyorsan váltakozva. De az esetek többségében csak 1 pillanatra villan fel kéken, a ventit meg sem pörgeti de látszik, hogy akarja. Ez tuti táp lehet ? mert akkor vennék egy újat és kicserélném, de nem akarok olyanba belefutni, hogy veszek 1et , és nem is az a baja, és itt leszek egy fölösleges táppal. Bár gondolom ennyi infóból nehéz válaszolni a kérdésemre úgy hogy nem látja az ember, de én meg többet nemtok mondani, mert nem indúl be ezt a 2őt csinálja.

CSAKAKISPEST!!!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.