Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14201) építész válasza didyman (#14196) üzenetére


építész
aktív tag

Érdekes ez a ponthegesztés. A dugó egyik ágán 300 ohm körül változó értéket mérni, de a másikon nullát. Ennek ellenére mind a két tüske egyformán forró, bizonyára áram hatására más értékeke állnak be.

bye

(#14202) dseres válasza Algol (#14199) üzenetére


dseres
tag

Közben bebizonyítottam, hogy valóban a táp a rossz. Az új alaplapot a mai nap csak 1-szer vagy 2-szer indította el. A régi alaplapomat csak akkor indítja el 100%-s bizonyossággal, ha előtte áramtalanítom. ( Amúgy 50-50% hogy elindítja, vagy sem. ) :W

A régi Codegen tápom az új alaplappal továbbra is hasít. :U

(#14203) építész válasza dseres (#14202) üzenetére


építész
aktív tag

-

[ Szerkesztve ]

bye

(#14204) Algol válasza dseres (#14202) üzenetére


Algol
senior tag

"A régi alaplapomat csak akkor indítja el 100%-s bizonyossággal, ha előtte áramtalanítom."

Egy táp akkor viselkedik így, ha valamelyik védelme működésbe lépett. Ilyenkor addig reteszelve van a táp (nem indítható újra), amíg nem áramtalanítjuk.

Mégis az általad leírt többi dolgot is figyelembe véve én is a táp hibájára voksolnék. A táp új, ahogy tervezted vidd vissza a boltba. Ha ott netán rádugnának egy táptesztert, majd kijelentenék, hogy semmi baja ennek, akkor követeld, hogy terheléssel is nézzék meg.

Üdv: Algol

(#14205) draff válasza Algol (#14199) üzenetére


draff
aktív tag

Nem tom, miért fikázzátok a Codegent?
Sokszor egy tök gagyi kínai szar jóval többet kibír, mint a kétszer annyiba kerülő nagyonmárkások.

Bár nem kimondottan számítógép alkatrész, de elmesélem:
vettem egyszer valami 3000 forint körüli áron az Intersparban egy sarokcsiszolót (flexet). Megcsináltam vele a telken a vas kertikaput, otthon az összes ablakra, ajtóra vasrácsokat faragtam, szétvágtam vele bevásárlókocsit meg még ezt-azt fémtárgyakat, s mindössze egyszer kellett benne csapágyakat cserélni.
Máig azt használom kinn a telken egy legyezőkoronggal a fűnyíróm késének élezésére.
Holott teljesen anonymus a márkája és rém ronda a szine (olyan régi ruszki Junoszty-szerű piros).

Aztán - volt egy Black&Decker körfűrészem.
Jóó, nem azt mondom rá, hogy világmárka lenne, de akkoriban elég drága volt ez a még kapható névtelen gagyikhoz mérten. Vágtam vele fűt-fát, bútorlapot, hasábfát és gallyakat, aztán egyszercsak - leégett az állórésze. Elmentem - valahová messze ki Sashalomra - a márkaszervizébe, és ott vettem hozzá egy új tekercset. Aztán otthon összeraktam és ment vele tovább...
Amikor viszont burkoltuk a fürdőszobát, és kissé magasabban lett a padló, tehát le kellett vágni 2 ajtó aljából. Vágtam, vágtam, aztán nagy füst ... és annyi. Megint szétszedtem.
Most meg a forgórészről égett le vagy három kommutátor-szegmens ...
Újra kinéztem a már említett szervízbe, de ott azt mondták, sokkal olcsóbban kijövök, ha veszek egy vadiúj gépet, mert ilyen alkatrészt (merthogy régi tipus) sajnos ők már nem tartanak, az újabb fajta meg sehogyan sem megy bele (nehogymá még csereszabatos is legyen!).
A komplett motor viszont 15 ezer.
Hát mivel én a fűrészt se annyiért vettem valaha, no meg az alkatrész se került annyiba,
továbbá 8 ezerért akár a Tescóban egy újat lehetne venni (pl. egy Perlest), tényleg úgy voltam vele - soha többé Black&Deckert - hiába annyira "márkás", és jól hangzó a neve. Fát vágni a gagyi szintén nagaon megteszi, aztán ha majd leég, lehet hogy bagóért megjavítható.
Mint a gagyi tápok - mire behal valami fontos alkatrészük, már a főgép is elavult. Miközben a márkásakba csak néz az ember befele ....

Azt sohase értettem, miért kell egy 150-200 W-ot felvevő számítógépbe 5-600 W-os tápot venni? Ennyire túlbiztosítani - kétszer, háromszor annyiért? Még tuningolva is ...

(#14206) draff válasza építész (#14201) üzenetére


draff
aktív tag

Ott mindenütt "0" ohm kell legyen!!!
Naná, hogy az a fele melegszik fel jobban, ahol a 300 ohm-ot mérted. Nem érintkezik, vagy csak nagyon szarul! Az átmeneti ellenállás pedig szépen fűti.
Még jó, hogy ívet nem kezd húzni, mert akkor már ég hozzá a szigetelése és jön a könnyfacsaró füst ...

Azonnal kidobni!

(#14207) draff válasza dseres (#14202) üzenetére


draff
aktív tag

Hagyd benne a Codegent.

Vinni fogja.

(#14208) építész válasza draff (#14206) üzenetére


építész
aktív tag

Dehogy lesz az kidobva. Kap egy porcelán dugót szépen megszerelve, biztonságosabb lesz az, mint egy új kábel. Ha sikerül szépen szétvágni felteszem a ide a fényképet, elrettentő példának.
Tanulság, hogy ezeket a kábeleket is ki kell mérni, mondjuk évente. Csak gondolj be ha a védővezető szakad el, azt nem veszi észre egy átlag felhasználó. Már csak a szűrő kondik miatt is kiül a 115V a házra. Igaz nem vág agyon, de csipked vagy szikrázik amikor bedugod a LAN kábelt.
"Ott mindenütt "0" ohm kell legyen!!!" O.K. de akkor magyarázd el, hogy a 0 ohmos miért is melegszik. Én csak azt tudom elképzelni, hogy ott is gond van és megnő az ellenállás, ha folyik rajta 1 A. Ebből viszont az következik, hogy nem elég kínai multiméterrel ohm-mérő állásban kimérni, hanem össze kell állítani egy mérést rá, hogy terhelve legyen mérve.

bye

(#14209) építész válasza draff (#14207) üzenetére


építész
aktív tag

Azért nem árt megnézni, hogy mennyi a szűrő kondi és van-e benne második tekercs. A szűretlenség alattomosan kárt okozhatnak az alaplapban is. Csak emlékezz vissza a P3-as lapokban lévő púpos kondikra.

bye

(#14210) dseres válasza Algol (#14204) üzenetére


dseres
tag

Ez a beépített védelem dolog magyarázhatja a fura működést. Azt írja a gyártó, hogy ha egy dróttal összekötöm a zöld vezetéket egy feketével, és elindul a ventillátor, akkor nincs semmi baja. Naná, hogy ez működik. :) Már felkészültem a bolti eladó javaslatára, hogy mégis jó lesz a táp.

Draff: gondolkoztam rajta, hogy tojok az új tápra, és megtartanám a Codegent, csak sajnos zörög és hangos. Időnként én is megtapasztalom, hogy a ,,márkás'' készülékek annyira nem nyújtanak többet. Ki tudja? Lehet, hogy az olcsó készülékek gyártásánál nem alkalmaznak mérnököt az időzített elavulás biztosításához. :F

[ Szerkesztve ]

(#14211) építész válasza dseres (#14210) üzenetére


építész
aktív tag

Mérnök nélkül is teljesül az elavulás, mert az elkóknak rövid az élettartamuk. Ráadásul a magas hőmérséklettől még rövidebb lesz. Tehát vagy süvölt a venti a tápodban és van esélyed, hogy sokáig működik, vagy precízen méretezve van, csendes és 4-5 év alatt megdöglenek az elkók.

bye

(#14212) tornas válasza draff (#14205) üzenetére


tornas
őstag

Hogy miért fikázzák?? :U

Pl. ezért: [link]
De itt is olvashatsz teszteket róla:[link]

Tapasztalatom szerint a narancs-sárga 2005-2008-as évjáratú 400 W-os Codegen-ek voltak a leginkább jól (a többi Codegen-ekhez képest) összerakva.

Példák (az adattáblájuk szerint) a 8 cm-es és a 12 cm-es ventikkel szereltek közül, amik "úgy-ahogy jók":

Tartós használatra a kis fogyasztású, irodai PC-kben "javasolt", ha már nincs más...

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14213) Algol válasza dseres (#14210) üzenetére


Algol
senior tag

A legnagyobb márkáknál is előfordul, hogy hibás példány hagyja el a gyárat. Rendben, a Corsair 2 órányi működés után bedöglött, de akkor ki fogják cserélni, egy hibátlan példányra.

Ha már egyszer megvetted a Corsairt, akkor ne akard hosszabb távon a Codegennel használni a gépedet. Egyébként sem biztos, hogy csak simán elállhatsz a vételtől, visszakérve a vételárat. [Nem ismerem a körülményeket.]

Azt a Corsairt meg terhelés alatt kellene mérni, tesztelni. Kicsit gyanús körülmény a tápvédelem bekapcsolása, hacsak nem pont az indokolatlan védelem bekapcsolódás a hiba maga.

Üdv: Algol

(#14214) építész válasza tornas (#14212) üzenetére


építész
aktív tag

Az első linken lévő kép elég durva. Semmi szűrés a bemeneten, apró diódák és alig van kondi a kimeneteken. A venti is halvány. Hát ez tényleg nem jobb a narancssárgánál, legfeljebb csendesebb.

bye

(#14215) Algol válasza draff (#14205) üzenetére


Algol
senior tag

A következő adatok tudom statisztikailag nem sokat jelentenek, de leírom őket. Az utóbbi 6-8 évben ismerőseim körében garanciális időn túli meghibásodás miatt

16 darab [Codegen, M-tech, stb.] nem ajánlott tápot és
6 darab [FSP, Chieftec] "minőségi" tápot cseréltem.

Ez a statisztika torzít, mert sokkal több gépben működött minőségi táp, hiszen csak olyanok megvételét javasoltam, már ha megkérdeztek vásárlás előtt.

Más: Codegen táp dolgozott egy gépben. A gépet évekig naponta használták, naponta kikapcsolták, de a tápot sohasem áramtalanították. Kivéve egyszer, amikor takarítás miatt kihúzták a dugót a konnektorból. Ezután a gép nem indult. A tápegység bedöglött, a winchesteren az egyik chip felrobbant. Talán ennek a zárlata segített, mert más nem ment tönkre a gépben.

Üdv: Algol

(#14216) építész válasza Algol (#14215) üzenetére


építész
aktív tag

A héten sikerült a +12V-ot zárlatba hoznom a földdel. Szikrázott, leállt és persze az eset után nem indult be elsőre. A táp ugyan nem Codegen volt, hanem egy 450 W-os Mercury, de ez nem nagy különbség. Szétkaptam a gépet és apránként beindítottam. Vagyis minden bekacsolás előtt kapott egy új alkatrészt, hogy kiszűrjem mi ment tönkre. Az eredmény az, hogy az égvilágon semmi nem ment tönkre, csak meg kellet várni amíg pár túltöltődött kondi kisült. MIndig van nálam 5-6 gagyi táp, amik jól működnek. Viszont azt is meg kell mondani, hogy mindegyiken volt mit pótolni vagy cserélni. Ott az alkatrész helye, mert a mérnök betervezte, de a gyártó meg kispórolta vagy gyengébbet ültetett be.

[ Szerkesztve ]

bye

(#14217) draff válasza építész (#14208) üzenetére


draff
aktív tag

Én nem holmi kínai gagyi tescogazdaságos multiméterrel mértem semmit soha, hanem egy 16 ezres Metex-szel.
Az ellenállás pedig ha nulla, az SOHA nem ellenállás, hanem egy az egyben vezető!
Hogy miért melegszik az is?
Érdekesség. Lehet, hogy annyira átvezetődik a hő a dugó tokján belül, avagy néha az sem egészen nulla ohmos

"hanem össze kell állítani egy mérést rá, hogy terhelve legyen mérve.".

Apám! Nem sokkal egyszerűbb venni egy vadiúj 200 forintos hálózati csati-drótot? Még a bontóban is utánad hajítják ...
Most képes lennél erre a szarra még valami mérőpadot összerakni, meg porcelán dugót rá (olyan tán má nincs is) Maga a vele való munka nem ér annyit!

(#14218) draff válasza dseres (#14210) üzenetére


draff
aktív tag

Zörög és hangos ...

Na mi az egyetlen mozgó alkatrész egy tápban? A ventilátor!
Kicseréled egy nem zörgősre - oszt viszlát!

(#14219) draff válasza tornas (#14212) üzenetére


draff
aktív tag

Én most ehhez annyira nem értek, hogy még évjáratonként is minősítsem, de nekem ugyanilyenem van. Semmi baja, pedig még 2011-ben készült.

Azt írod rá, mint ajánlást: "Tartós használatra a kis fogyasztású, irodai PC-kben "javasolt""
Itt a lényeg a TARTÓS HASZNÁLAT megjegyzésed lenne.
Drága, márkás cuccokra ez vajon rá van írva? Lehet hogy nem ....

Mindenesetre én nem ódzkodom a Codegentől. Meg más anonym márkáktól se nagyon
A nagygépemben például Azona táp van. Az se egy világhíresség azt hiszem.
2002-ben raktam össze a gépet, tehát elvileg a tápja is annyi idős. Darabonként szedegettem össze, minden héten, hónapban vettem hozzá valamit (ahogy volt rá pénzem) ... aztán összecuccoltam ... és kész.
Máig megy és semmi baja.
Jó - mondjuk egyszer a primer oldalon nagykondit cseréltem.
Nem volt muszáj, csak hááát - ha már szétszedtem, kipucoltam, láttam hogy ez még biza beleférne.
Már se a RAM-ok, se a videokari, se a vinyók nem eredetiek, ám a táp meg az alaplap jól bírja.
A ráintegrált hálókártya meg tavaly behalt ... most egy PCI-os külsővel nyomom ...
És az az Azona táp lassan 11 éves lesz!

[ Szerkesztve ]

(#14220) didyman válasza draff (#14217) üzenetére


didyman
őstag

Minden vezetéknek van ellenállása. A 16 ezres Metex nem képes mérni ezt az ellenállást, mert a felbontása a legkisebb méréshatáron is kevés hozzá. De attól, hogy egy anyagot vezetőnek hívunk, még van ellenállása is-egyik kábel sem szupravezető szobahőmérsékleten. És ha a keresztmetszet kicsi a rajta folyó áramhoz képest, akkor melegedni is fog, hány háztartási készülékre jellemző normál üzemi esetben is, hogy a kábele langyossá válik hosszú használat alatt, hajszárító, porszívó is lehet ilyen.
Az ilyen próbapadok, mérések meg egy dologra nagyon jók: tanulni és tapasztalni. Ennek ára, azaz értéke megbecsülhetetlen. Sajnálatos, hogy tapasztalt fejjel ezt nem látod így. Rengeteg, utólag mérve felesleges beruházást teszünk meg, míg a szakmát elsajátítjuk, és ezekből nagyon sokat lehet tanulni. Elnézésed kérem a személyességért, de amennyiben te a rézdrótot nulla ohmos vezetőnek tartod, akkor bizony neked is szükséges lenne egy ilyen mérési elrendezés, mert rájönnél, hogy ez mennyire nem igaz!.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14221) didyman válasza dseres (#14210) üzenetére


didyman
őstag

De alkalmaznak! A végtelenül leegyszerűsített, mégis stabilan működő tápegység a maga módján mérnöki bravúr! A Codegen meg erre ékes példa, egyik hozzá hasonló, olcsó márkatársa sem tudott ekkora elismerést szerezni, rengeteg üzemel belőlük. Bár a gyártó számára felemás a siker, hiszen az 5 évet is túlhúzzák a tápjaik különösebb gondok nélkül.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14222) építész válasza draff (#14217) üzenetére


építész
aktív tag

Sajnálom, hogy félre értettél. Nem azt mondtam, hogy az én kábelem kimérésére kell összeállítani mérést. Azon már rég lecseréltem a dugót és ki se mozdultam otthonról. (Tehát nem egyszerűbb a bontót felkeresni.) Arra hívtam fel a szíves figyelmet, hogy a hálózati kábeleket érdemes néha kimérni, hogy ne legyen lakástűz.

bye

(#14223) Lompos48 válasza didyman (#14220) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Rengeteg, utólag mérve felesleges beruházást teszünk meg, míg a szakmát elsajátítjuk, és ezekből nagyon sokat lehet tanulni.

A tanulás maga a beruházás! Egyike a kevés értelmes beruházásnak. :)

(#14224) tornas válasza draff (#14219) üzenetére


tornas
őstag

"Azt írod rá, mint ajánlást: "Tartós használatra a kis fogyasztású, irodai PC-kben "javasolt""
Itt a lényeg a TARTÓS HASZNÁLAT megjegyzésed lenne.
Drága, márkás cuccokra ez vajon rá van írva? Lehet hogy nem ...."

A Thermaltake ToughPower Grand és XT szériáknál (több más tápnál is) igen, van ilyen ajánlás: 24/7-es üzem, 50 Celsius-fokon a ráírt leadott legnagyobb névleges teljesítményén (pl 775 W-os vagy 850 W-os), évekig--> szerverüzem. :K

Azért a Codegen ezt nem bírná. Tartós max. teljesítményen még szobahőmérsékleten sem. :N Tartós használat alatt inkább az idő hosszúságára (5 és 10 év közötti idő, ami több mint elég) gondoltam. A mondatomban javasolt szó is idézőjelben volt, tehát ha van jobb, akkor inkább azt javaslom (ez nincs idézőjelben :) ). Az ezzel kapcsolatban leírt véleményem inkább saját tapasztalatomból fakad, nem pedig abból, hogy a Codegen-re rá van-e írva vagy sem.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14225) draff válasza didyman (#14220) üzenetére


draff
aktív tag

"a kábele langyossá válik hosszú használat alatt"

Na igen, egy alulméretezett kábelnél, ahol semmiféle érintkezési probláma nincsen, ámde túl vékony a huzal az adott áramerősséghez! Az azonban teljesen más kategória.
A METEX a tized-ohmot is mérné, de itt semmi szükségem rá.
Elég a sima szakadásmérés.
Vezet - nem vezet.
Ha vezet - akkor jó. Ha meg nem. .... lehetne rá még egy hőmérőt is kötni, és akkor az ohm törvény és az elektromos áram hőtermelő hatására vizsgálódni ...

(#14226) didyman válasza draff (#14225) üzenetére


didyman
őstag

A szakadásvizsgáló hangjelzésének küszöbértéke pártíz Ohm körül van. Hiba csak erre hagyatkozni szakadásvizsgálat során.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14227) Lompos48 válasza draff (#14225) üzenetére


Lompos48
nagyúr

A METEX a tized-ohmot is mérné, de itt semmi szükségem rá.

Igen. A Metex egy jó műszer a kategóriájában. Én is használom tizensok éve, de ismerem a határait. A tizedohmok mérése csak parasztvakítás, csak a felbontása tudja azt. Kis ellenállások pontos mérése CSAK a Kelvin kontaktusok alkalmazása (négyszálas mérés) alkalmas. Vázlatosan:

Két szálas mérésnél több hibatényező jön közbe: mérőcsúcsok - mért alkatrész, mérőszálak, műszer csatlakozásai és nem utolsósorban a műszer kapcsolói.

(#14228) draff válasza Lompos48 (#14227) üzenetére


draff
aktív tag

Ezeket én is tudom. De nem használom, hiszen hová és minek?

Valamikor az AD161-162 tranzisztor-páros végfokoknál kellett valami 0,5 ohmos emitterellenállással ügyeskedni, az volt a felhasználási kategória legalacsonyabb értéke.
És akkor mi volt ha 0,5 helyett egy véletlen mérési pontatlanság okán 0,6 ohm volt? Vagy 0,4 ohm?
SEMMI !

(#14229) didyman válasza draff (#14228) üzenetére


didyman
őstag

Vezetékről volt szó. Ha ott valaminek egy tápkábelnél 0,5 ohmos ellenállása támad, az több W teljesítményt jelent 5-10 ampernél.
Erősítőkben sem mindegy a mért érték, mert ha odébb van 20%-kal egy ledörrent végfok emitterellenállása, akkor jó eséllyel megnyúlt az ellenállás, nem lehet üzembiztosnak tekinteni.

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14230) Lompos48 válasza draff (#14228) üzenetére


Lompos48
nagyúr

A mondatoddal/kijelentéseddel voltam megakadva, mit azt jeleztem is. Az AD161-162 páros... lehet neked támpont. Nekem nem.

(#14231) mr_ricsi válasza építész (#14216) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Az eredmény az, hogy az égvilágon semmi nem ment tönkre"
De miért számítottál arra, hogy bármi tönkremegy? A rövidzár -a tapasztalatok szerint- hatásosan szokta csillapítani a túlfeszültséget.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#14232) mr_ricsi válasza draff (#14219) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"A nagygépemben például Azona táp van."
A kollégám is elégedett volt vele, amíg egyik este büdös füst nem jött belőle, majd cserélni kellett az alaplapot is.

#14228:
"És akkor mi volt ha 0,5 helyett egy véletlen mérési pontatlanság okán 0,6 ohm volt? Vagy 0,4 ohm?
SEMMI !"

Az például egy LM2576-tal megvalósított áramgenerátornál 0,16 vagy 0,25 A. Másfélszeres különbség, amit a fél wattos LEDsor nem sokáig tolerál. Vagyis nagyonis nem "semmi".

#14205:
"Sokszor egy tök gagyi kínai szar jóval többet kibír, mint a kétszer annyiba kerülő nagyonmárkások.
Bár nem kimondottan számítógép alkatrész, de elmesélem:
vettem egyszer valami 3000 forint körüli áron az Intersparban egy sarokcsiszolót (flexet)."

Tetőtér beépítéshez vettem az Intersparban egy barkácsgép szettet (sarokcsiszoló, fúró, dekopír, hőlégfúvó). A dekopír kb. 1 m-re jutott a CK lapban, aztán nem működött tovább. A fúróval 19 db lyukat sikerült kifúrni, míg aztán örökre leállt, a sarokcsiszolóval pedig 1 db járólapot sikerült kettévágni, a másodikba már belehalt. Másnap ment vissza az egész pack 3 napos vételárvissza gariban. (A hőlégfúvót nem próbáltam. Lehet, hogy az bírta volna mindörökké.) Apám vett sarokcsiszoló&fúrógép szettet. A sarokcsiszoló szénkefe burkolatára ráejtette a villásdugót, amitől az eltörött. Kiderült, hogy még a kontaktspay-m kupakja is vastagabb anyagból van. Törés miatt nem cserélték, aztán pár nap után bedöglött, mert a műanyag(!) fogaskerekéről eltűntek a fogak. A fúró sokáig nem lett kipróbálva, aztán néhány hónap múlva már cserélni kellett a madzagját, mert tárolás közben szétrepedezett a szigetelés, és életveszélyessé vált. Aztán pedig néhány lyuk kifúrása után megszakadt a forgórész tekercselése, és bizonyos pozíciókban nem volt hajlandó elindulni. Kézzel kellett tovább forgatni. Aztán idővel a kommutátor szikrázástól elolvadt a szénkefetartó, és megszorult a kefe, és ment a kukába ez is.

Tehát menj a picsába a hülyeségeiddel! (Én is tudnék történeteket írni arról, hogy régen mit csináltunk esténként a tábortűznél, dinoszaurusz vadászat után, de nem teszem, mert ezeknek semmi közük sem lenne a topic témájához.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#14233) didyman válasza mr_ricsi (#14232) üzenetére


didyman
őstag

Richárd. Mi ez a kiborulás? :DDD

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14234) jenei0330


jenei0330
tag

Helló van 1 m-tech 450w-os tápom, van mellé ez a config: hp 7600dc alaplap, p4 650 3.4ghz, 160 gb sata hdd, 3*512 mb ddr2 ram, xfx gf9400gt 1gb ddr2 128bit vga, A gep valamiért elkezdett folyamatosan újraindulni amikor egyszerre több dolgot futtatok, lehet ez táphiba? Nem elég a teljesítménye, ez azután jelentkezett miután beletettem a vgat, de az nem hibás. :F

(#14235) Algol válasza jenei0330 (#14234) üzenetére


Algol
senior tag

Másik táp beszerzése nem feltétlenül rossz gondolat, de esetedben legelőször mr_ricsi #7992 javaslatát fogadnám meg, mert a konfigod fogyasztása olyan alacsony, hogy azt még ez a táp is biztosan kiszolgálja, hacsak már nincs végképp a halálán.

Én az előbb csak próbára javasoltam más minőségi tápot, például kérj egyet kölcsön.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Algol

(#14236) jenei0330 válasza Algol (#14235) üzenetére


jenei0330
tag

:R

(#14237) építész válasza mr_ricsi (#14231) üzenetére


építész
aktív tag

Persze, hogy számítottam rá, hogy tönkremegy valami. A zárlatot egy Molexen okoztam sárga fekete között. A kábel hosszú és vékony, némi ellenállása is van, tápnak is van belső ellenállása, a zárlatot egy véletlen kontaktus okozta kis felületen, tehát korlátozódott a zárlati áram rendesen. Ha a +12 V-ot leterheljük ilyen extrém módon (mondjuk 30-40 A ) megemelkedhet a +5V és a 3,3V. Szerencsére valamelyik védelem időben működött.
A HDD-nek se tesz jót, ha eltűnik a +12V-ja, vagy ha beáll +6V-ra az elektronikájának a földje, vagyis az ATA kábel két végén lévő meghajtók között 6 V differencia alakul ki egy rövid időre.

bye

(#14238) építész válasza Lompos48 (#14227) üzenetére


építész
aktív tag

Pontosan :K , 4 vezetékkel kell mérni a kis értékű ellenállásokat. :K

bye

(#14239) mr_ricsi válasza építész (#14237) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Még ócska táp esetén is több útja van annak, hogy ez ne okozzon gondot.
Ha leesik a 12V, akkor a táp komparátora elveszi a powergood jelet, az alaplap pedig erre kikapcsolja a gépet.
Ha a táp védelme zárlatnak vagy túláramnak tekinti, akkor 10 ms-os válaszidővel leállítja a tápot.
Ha a főoszci kitöltési tényezője eléri a gyárilag engedélyezett maximumot, és így sem sikerül a feszültséget a szabvány minimumon tartani, akkor azt túlterhelésnek veszi, és kikapcsol.
Ha esetleg az ágon van áramfigyelő sönt, akkor a túláramvédelem tilthat le.

Elég nagy az esély, hogy ezekből 1-2 féle a gagyi tápban is meglegyen.

"A HDD-nek se tesz jót, ha eltűnik a +12V-ja, vagy ha beáll +6V-ra az elektronikájának a földje, vagyis az ATA kábel két végén lévő meghajtók között 6 V differencia alakul ki egy rövid időre."
A fekete madzag duplázva van, ezért esetleg +4V-ra állhatna be, ami a TTL max tartománynál kevesebb, ezért nem károsodik semmi.
Ha csak a 12V megy el, akkor az 5V-ről működő vezérlés megszakítja az írási folyamatot, aztán a fizika kiparkolja a fejet. Ha az 5V megy el, akkor a 12V-os dolgok is kikapcsolnak, mert a motoroknak a vezérlését az 5V-ról működő oszcik végzik. És végül: vannak olyan 3.5-ös HDD-k, amelyek kizárólag a 12V-ot használják a működésükhöz.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#14240) építész válasza mr_ricsi (#14239) üzenetére


építész
aktív tag

Itt most kivételesen nem volt duplázva a fekete, mert éppen mellé dugtam a Molexet. 10 ms nagy idő egy félvezetőnek, az a hálózat frekvencia periódusidejének fele. Még egy AC motor is sokat fordul ennyi idő alatt.
A példát csak arra hoztam, hogy egy "gagyi" táptól sem kell feltétlen rettegni.

bye

(#14241) gurabli


gurabli
senior tag

Sziasztok!
Van egy itx konfigom, ami 24/7-ben üzeme. Egy Intel D945GCLF2 Atom lap, 1 x WD 320GB 7200-as HDD, 1 x WD EARX 2TB HDD, mini Kazee chgipset cooler és egy AC T9 Pro hűtő van belepakolva egy Codegen MX-31 házba (táp nélkül vettem, én szereltem be a paneltápot).

Az egészet egy Morex paneltáp hajtsa meg, nem tudom, hogy hány W-os lehet, 60-70 körülre tippelem. Ebből most már van kettő is:) Kb. egy évig hibátlanul ment az egész, gyakorlatilag hangtalanul. Aztán egyszer csak elkezdett nehézkesen bootolni. Ezt úgy néz kis, hogy kikapcsolt állapotban, ha bekapcsoltam, akkor csak egy pillanatra felpörgött a chipset hűtő, majd leállt. Az elején négy öt ilyen próbálgatás után (a külső tápot le kellett húznom és újra bedugnom) néha elindult, és amikor már ment, akkor nem volt semmi gond. Egy idő után már nem akart elindulni.
Először azt hittem, hogy a paneltáp ment tönkre, ezért vettem egy újat, ugyanolyan Morex-et, de ez is ugyanazt a hibát produkálja. E szerint tuti, hogy a külső táp ment tönkre.

12V 5,5A, és van rajta egy kis sárga LED. Ha elindítom a gépet, akkor a kis LED szinte teljesen kialszik, mintha nem bírná a kezdeti terhelést. Azt mondták, a külső táppal lesz a gond.
A két Morex táp közül biztos jó az egyik (de inkább mind a kettő). Minden csatlakozó rá lett dugva (P4-is), próbáltam HDD-k nékül, sőt, még a hűtőventik nélkül is, csak a lapot elindítani, az sem megy. Egy normál ATX 300W táppal hibátlanul működik minden, így a konfig biztos jó.

Szerintetek is a külső táp hibája lesz? Nem értek hozzá, hogy egy ilyen táphoz hány amperes külső táp kellene? 5A-es elég vagy jobb, ha pl. 7A-es? Mi a különbség? vagy akár egy 2-3A-es is elég lehet? Jobb, ha minél nagyobb amper? Melyiket vegyem meg?
Pl EZ vagy EZ

A lap és proci max terheléskor kb. 45W + HDD1 max 8,6W, 980mA induláskor, HDD1 max 4,5W, 1,750mA induláskor. A lap ez a LINK szerint ennyi ampert igényel max:
3.3V rail < 1A
5V rail < 3A (this is the D945GC draining most of the power)
12V rail < 0.5A (most of the time at 200mA, this is the ATOM CPU)
-5V rail: not used

Vagyis összesen 58,1W, kerekítve 60W max terhelés, de ez nagyon ritkán, max bootoláskor, valamint max 7,23 Amper, de ez is csak az elméleti maximum, ennyi nem hiszem, hogy lenne.

hangsúlyozom, nem értek hozzá, csak a neten szedtem össze az infókat.
Nagy segítség lenne, ha tudnám, hogy milyen külső adapter vegyek és miért?

Köszönet :R

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#14242) Pferi


Pferi
senior tag

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Az aláírásomban szereplő gépet használtam évekig problémamentesen, egy GTX 460 OC videókártyával. Nemrég kicseréltem a VGA-t egy Gigabyte HD7870OC-ra, és azóta a processzor 3. magját nem tudom stabilan működésre bírni. Ki kell kapcsolnom ahhoz hogy játékok közben ne kapcsoljon ki a gép. Oprendszer újratelepítés megvolt a vga cserekor, legújabb WHQL driver van telepítve a HD7870-hez. A tápom egy FSP 400-GLN(85). 2 HDD és egy DVD író van még a gépben.
Mi a fenétől nem megy a 3. mag a processzorban stabilan? Kis feszültség emelést is próbáltam, hiába. Valami ötlet? A proci és az új VGA fogyasztása már sok lenne 3 maggal a tápegységnek?

Gigabyte B650M DS3H ; Amd Ryzen 7 7800X3D; CoolerMaster ML 120 Lite ; 2x16 Gbyte Kingston DDR5 6000MHz; Asrock 6900XT OC Formula; 2 Hdd 2 db SSD ; FD ION + 2 Platinum 860W; CoolerMaster HAF XB ház

(#14243) draff válasza építész (#14222) üzenetére


draff
aktív tag

Nálunk, ha megy a mosógép ... és mondjuk éppen fűti fel a vizet (majdnem 2 kW-os fűtőbetéttel a gépben), akkor eléggé meleg ám a fal ott, ahol benne a vezeték megy.
Lehet, hogy már egy vastagabbra kellene áthúznom a drótokat, mert ami most benne van, az csak elvileg 6 Amperre képes. Ráadásul nem is réz, csak alaminium ....
A fürdőszobában egyszerűen nincsen ami égjen.
Az előszobában volt a vezeték, ami szépen ki is égett a falból, és akkor cseréltem le az teljes lakást
(kivéve a már évekkel előtte elkészült aludrótos fürdőszobát.)

(#14244) draff válasza mr_ricsi (#14232) üzenetére


draff
aktív tag

"Másfélszeres különbség, amit a fél wattos LEDsor nem sokáig tolerál."

Hmmm. Az AD párok alkalmazásának idejében hol volt még a LED-sor?
Akkor még tök mindegy volt, hogy 1 ohm vagy csak 2 ...

tudooom, majd erre is azt kapom, "amikor a tábortűz körül - rinocéroszvadászat után ...." :Y

[ Szerkesztve ]

(#14245) dseres


dseres
tag

No! Visszavittem a Corsair tápot a boltba. Köszönöm az eddigi segítséget. :R Ha valami lesz, arról majd írok.

[ Szerkesztve ]

(#14246) Lompos48 válasza draff (#14244) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Azon kívül, hogy a világ nem állt meg az AD161-162 pároknál, azért azoknak az emitterellenállásoknak nem volt éppen mindegy az értéke. Azt már akkor is úgy hívták szakmai körökben, hogy negatív áramvisszacsatolás (köznyelven: negative current feedback), és biztosította az ellenütemű végfok szimmetrikus működését, a tranzisztorok egyenlő termikus terhelését. Lehet neked tök mindegy volt, hogy 1 ohm vagy csak 2 ..., de tervezőnek, kivitelezőnek sőt még a felhasználónak nem.

[ Szerkesztve ]

(#14247) építész válasza Lompos48 (#14246) üzenetére


építész
aktív tag

Thermikusan megfutott a nyugami árama, ha kisebb volt az ellenllás értéke a szükségesnél, ugyanis alaposan csökken a bázis-emitter nyitófeszültség a hőmérséklet növekedésére, amitől tovább nő a nyugalmi áram és még melegebb lesz. Nem véletlen volt a termisztor se ott.

bye

(#14248) építész válasza draff (#14243) üzenetére


építész
aktív tag

2,5 quadrátos réz vezetéket javaslok 30 mA-es AVK-val (FI relay) és 16A B karakterisztikájú kismegszakítóval megvédve.

bye

(#14249) jenei0330 válasza Algol (#14235) üzenetére


jenei0330
tag

Átraktam a karit amásik gépembe amit egy 400w-os chiftec hajt, felraktam a drivert, 2 órát nyomtam vele a cod bo2-t, tökéletesen működött, úgylátszik tényleg táphiba. :W

(#14250) Algol válasza jenei0330 (#14249) üzenetére


Algol
senior tag

Elismerem, hogy egyszerűbb egy videokártyát egy másik gépbe átrakni, mint annak a tápegységét az előbbi gép saját tápja helyére beszerelni. Pedig az a próba lett volna az igazi. Most annyit tudsz, hogy a videokártyád jó, de az újraindulási hibákat az első gép alaplapja, RAM-jai is okozhatták. Ezt írtad:

"ez azután jelentkezett miután beletettem a vgat, de az nem hibás"

Most ez azt jelenti, hogy videokártyát cseréltél abban a gépben? Ha igen, akkor rendesen eltávolítottad-e az előző driverét, mielőtt az újat feltelepítetted?

Mindenképpen érdemes lenne átnézni a Windows naplófájlját. Milyen bejegyzések találhatók ott az újraindulások időpontjaiban. Ha ott nincs semmi bejegyzés vagy ha csak "kernel power fault" bejegyzéseket találsz, akkor lesz az táphiba. És persze itt a legelején írt próba elvégzése lehet perdöntő.

Üdv: Algol

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.