Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14301) k_mark93


k_mark93
csendes tag

Üdv Mindenki!
Nemrég szereztem egy GT8800-ast a gépembe egy atiX1950 helyett.
Teljes konfigom: Corsair CX400W , AMD PII 965, Asrock 970 ext3, 2x2gb corsair ram és 3 vinyó.
Az a probléma, hogy az "új" kártyával 10-15 perc játék után kék halált kap a gép(a lehető legkülönfélébb BSOD-k), ha nem játszom akkor semmi baja, játék közben is csak 63fokig kúszik fel a kari hőmérséklete. Az előző karival nem volt ilyen, lefuttattam teszteket a többi hardveren de mind jól működik.
Rádugtam a gépet egy kölcsönbe kapott Corsair TX750W tápra és azóta nem mutatkozott ez a hiba, szóval a kérdéseim: nem bírja el a táp az újabb karival a rendszert? mindenképp erősebb tápot kéne vennem? előre is köszi!

(#14302) Algol válasza k_mark93 (#14301) üzenetére


Algol
senior tag

Az kétségtelen, hogy rendszered tápigénye a kártyacserével úgy 50 wattal növekedett. De ha nincs húzva a rendszered és játék közben nem futtatsz a kihasználatlan processzor-magokon prime95-öt, akkor géped fogyasztása 250 watt alatt kell maradjon, a konnektor felől mérve. Tápegységed a 12V-os ágán 28A - 336W-ot képes leadni, ez elég kell hogy legyen.

Ki kellene vizsgálni a kék halálok okát.
Ehhez töltsd le innen a WhoCrashed nevű programot, futtasd. A program a Windows összeomlási memóriakép fájlokat (crash dump files) elemzi. Ha nem talál ilyeneket, mert ehhez nem megfelelően van beállítva a Windows, akkor javaslatot tesz a megfelelő beállítások elvégzésére. A beállítások után generáljunk 6-8 újabb kék halált, majd újra futtassuk a programot. Utána okosabbak leszünk. :)

Üdv: Algol

(#14303) k_mark93


k_mark93
csendes tag

Köszi a gyors választ!
Korábban már nézegettem a Blue Screen view nevű programmal ezeket a dump fileokat és tényleg sokféle volt mindig más. Leggyakrabban DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, NTFS_FILE_SYSTEM, PAGE_FAULT_IN_NONEPAGED_AREA hibaüzenet volt. Általában csak terhelés alatt, tehát játék közben, de egyszer úgy is, hogy rögtön újraindulás után. Ha külön-külön terhelem a procit,memóriát,merevlemezeket az AIDA64-el akkor stabilan megy minden, de ha 15 percig csak a GPU-t terhelem akkor kékhalál, pedig mint mondtam alig megy fel 60 fok fölé a hőmérséklete.

(#14304) Algol válasza k_mark93 (#14303) üzenetére


Algol
senior tag

Az általam linkelt program nem csak a hibakódokat írja ki, hanem megnevezi azt a drivert, amely a hiba okozásával meggyanúsítható.

Leírom egyik rémes esetemet. Core 2 Quad processzoros munkagép, integrált grafikus vezérlővel. A gép rendszeresen kék halálozik, olyankor amikor nincs is igazán terhelve: internetezés, word-del való munka során, de csak 2-3 naponta egyszer. A szokásos hardvertesztek nem mutatnak ki hibát. A Vista-t lecserélem Windows 7-re, hogy mindenből a legújabb driver legyen fent, de a helyzet változatlan. Bevetem az említett programot: 5-6 dump fájl elemzésével a videomeghajtót hozza ki a hiba okozójának. Az Intelnél van is egy elég friss driver, ami még nem volt fent a Windows Update helyen. Felteszem, de a helyzet nem változik. Persze erről mindig csak utólag, egy-két hét múlva értesülök, mert amíg ott vagyok nem lehet kék halált előidézni. (Eseted ennyiben kellemesebb, mert te ki tudod váltani a hibát.) Legutóbb, mikorra már szépen gyűltek a crash-dump fájlok, már egy másik meghajtó is gyanúba került, a Daemon Tools drivere. Azt leszedtem, azóta eltelt egy hónap, de még nem szóltak, hogy továbbra is folytatódnak a kék halálozások. Persze lehet, hogy csak beletörődtek a megváltoztathatatlanba. :)

Üdv: Algol

(#14305) k_mark93


k_mark93
csendes tag

Amennyire én látom itt is valami driver okozhatja a problémát, csak azt nem értem miért,mert többször is ellenőriztem hogy mindenből a legfrissebb van-e.
http://prohardver.hu/dl/upc/2013-02/20/340208_bp3vg325stm8yzal_bsod.jpg

[ Szerkesztve ]

(#14306) Algol válasza k_mark93 (#14305) üzenetére


Algol
senior tag

Nem feltétlenül az nVidia driver a hibás, ütközhet is valamelyik másik driver-rel.

Először is a gép vírus és egyéb kártevőmentességét kellene ellenőrizni. Töltsd le a
Comodo Rescue Disk-et bootolj vele és keress vírust. Töltsd le a Malwarebytes Anti-Malware-t és csökkentett módban futtasd.

A Windowsban van lehetőség a nem a Microsoft által gyártott driverek kilistáztatására (hogy hogyan most nem jut eszembe, keresd meg a neten). Ezeket kellene aztán vizsgálgatni. Itt számításba kell venni a gépeden fenn levő antivírus-, antispyware-, tűzfal-, vagy más biztonsági programot, ide tartozik a Daemon Tools is. Ezeket kapcsold ki, installáld le.

Aztán várni kell, hogy még több crash-dump fájl gyűljön össze, több fájlból jobb tippeket tud adni a program. (WhoCrashed) Provokálhatjuk is az összeomlásokat a Driver Verifier használatával, leírás itt.

UI: Ha linket szúrsz be, akkor megkönnyítheted az olvasók dolgát, ha a lenti link gombot használod. Köszönjük.

Üdv: Algol

(#14307) szikrobi


szikrobi
csendes tag

Sziasztok !

Egy kis segítségre lenne szükségem .Tegnap vettem egy Chieftec GPS- 500A8 tip. tápot és beszerelés után fura zörejt,talán ciripeléshez hasonló hangot hallottam. Ma ki is szedtem a gépből és elvittem a szervízbe.
Az lenne a konkrét kérdésem,hogy ez vajon mitől van és lehet -e ez típushiba,mert már olvastam másnak is az ilyen jellegű problémáját .

(#14308) Algol válasza szikrobi (#14307) üzenetére


Algol
senior tag

A tápok ciripelését legtöbbször az alaplap és a videokártya VRM-jeinek működése okozza. A VRM-ek állítják elő a 12 voltból processzor feszültségét és a videokártyán használatos alacsonyabb feszültségeket. Ezek működési frekvenciája interferál a tápegység saját kapcsolási frekvenciájával, a különbségi jelek a hallható tartományba esnek. Ilyen ütemű terhelés ingadozás esetén a tápegység tekercsei kondenzátorai ilyen frekvencián mechanikusan rezegnek, ezt halljuk. Hogy mostanában ezzel a jelenséggel egyre gyakrabban találkozunk, annak az újabb típusú kondenzátorok elterjedése az oka, ezekből a régebben használt kapacitásokhoz képest kisebbeket használnak, így a feszültségek pufferelése elégtelen. Ez a jelenség nem a táp hibája, nem okozza a táp károsodását, nem garanciális csere ok, csak kellemetlen.

Mit tehetünk ennek megszüntetéséért? Nem sokat. Amit meg lehet próbálni, az a BIOS Setup energiatakarékossági beállításainak átállítása, kikapcsolása. Ez néha segít. Például állítsd a c6 state -et disable -dre. A videokártya az alaplap cseréje is segíthet, természetesen más típusúra. Ez utóbbit biztosan sokan kipróbálják majd. :)

Üdv: Algol

(#14309) szikrobi válasza Algol (#14308) üzenetére


szikrobi
csendes tag

Köszönöm szépen a részletes leírást .
Az energiatakarékossági funkciókat már kikapcsoltam,de az nem segített.
Alaplapot nem szándékozok cserélni,de megpróbálkozok egy biosfrissítéssel,hátha segít.

Üdv:

Robi

(#14310) draff válasza Algol (#14308) üzenetére


draff
aktív tag

És mi van olyankor, ha a tekercseket az ember valami szintelen lakkal alaposan átitatja, vagy más ragaccsal bevonja?
Romlana a hűtése?
A zavaró hangokat keltő rezgés minden bizonnyal megszünne, hisz régen a nagyobb trafókat mind összemaszatolták valami mechanikus rögzítő-szerrel. Az egy eléggé bevált szokás volt az iparban.

Jó, jóó, ehhez bizony szét kell szedni elég alaposan a tápot - de háát ... valamit valamiért.

(#14311) Algol válasza draff (#14310) üzenetére


Algol
senior tag

"És mi van olyankor, ha a tekercseket az ember valami színtelen lakkal alaposan átitatja, vagy más ragaccsal bevonja?"

Igen, ezt a szekunder oldal tekercseivel könnyen megtehetjük. A lakkozással nem hiszem, hogy sokat romlana a hűtésük.

Más a helyzet a trafókkal. Azokat lakkal átitatni tisztességesen csak vákuumkamrában lehet. És van itt még egy szempont, ami az általad említett, az iparban szokásos trafótekercs-rögzítéseknél nem merült fel. Azok a trafók 50 Hz-en működtek. A tápegységek trafói meg sokkal nagyobb frekvencián, például 100 kHz-en. Bármilyen lakk relatív dielektromos állandója jóval nagyobb, mint a levegőé. Például epoxi: 3,7 a levegő: 1,00059. Ha lakkozunk egy transzformátort, akkor a menetek- és a tekercsek közötti kapacitásokat többszörösére növeljük. Ezek a parazita kapacitások 50 Hz-es szinuszos működés esetén elhanyagolhatóak voltak, de nagyfrekvenciás négyszögjelek esetén problémát okoznak, például: túllövések, berezgések a jelen, az impulzus zajok primer-, szekunder oldal közötti átcsatolódása. Ezért igyekeznek a parazita kapacitásokat alacsony értéken tartani.

Üdv: Algol

(#14312) vass1024


vass1024
tag

Hello emberek!
Már kérdezgetek mindegyik topikban szal itt is megpróbálom. Adott a lapomon szereplő config, elsőnek egy Sapphire 7970 vérzett el benne, egyáltalán nem adott képet első indításra sem de a gép ment. Utána kaptam egy Asus 7970 dc2-t az 3napig ment tökéletesen de 4. napon már nem lehetett elindítani a gépet, minden villan egyet és kész olyan zárlatos dolognak tűnt. Kikaptam a karit és már ment is a gép igpről. Tápot végig mértem multiméterrel jónak látszanak a feszültségek. Na most járok itt, szerintetek se táp baj van?

Az emberi agy a világ leggyorsabb számítógépe.

(#14313) schlecker


schlecker
tag

Sziasztok.
Rossz multiméterrel próbáltuk egy táp PCI express csatiján kimérni a feszt,és ahogy hozzáérintettük a multiméter zsinórját a táp 12v és GND csatijához,a táp lekapcsolt.Aztán bekapcsoltuk a gépet és működik.
Van mitől tartani?
Kimértük a multimétert,és valamiért találkozik a piros és a fekete kábel,úgyhogy gondolom rövidre zárta a tápot.

(#14314) Lompos48 válasza schlecker (#14313) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Van mitől tartani?

Nincs. De a műszert lehet javít(tat)ni.

(#14315) schlecker válasza Lompos48 (#14314) üzenetére


schlecker
tag

Köszi. :R

(#14316) tornas válasza vass1024 (#14312) üzenetére


tornas
őstag

Halló!

Attól még lehet táphiba, mert ha a kondenzátorok (primer és szekunder köriek egyaránt) száradófélben vannak (esetleg láthatóan púposodnak is), akkor a terhelhetősége is egyre jobban csökken, végül el sem indul. Üresen még rendben lehetnek a feszek, de ahogy öregszenek a kondik, úgy csökken a pufferelő képességük. Először csak nagyobb, aztán kisebb terheléseknél és végül már üresen sem tudnak a kondik pufferelni.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14317) vass1024 válasza tornas (#14316) üzenetére


vass1024
tag

Durván 1 éves Fsp Aurum Gold 550M és ilyen gondjai lennének? Hogy vagy hol lehet bevizsgálni?

Az emberi agy a világ leggyorsabb számítógépe.

(#14318) Algol válasza vass1024 (#14317) üzenetére


Algol
senior tag

Elnézést, hogy beleszólok, de #14312-re azért nem írtam semmit, mert a benne szerplő
"elsőnek egy Sapphire 7970 vérzett el benne" kijelentést valahogy úgy értettem, hogy bedöglött a kártya. Most ezt nagyon fontos tisztázni: meghibásodott a Sapphire kártya (és mondjuk azt cserélték egy Asus-ra) vagy sem? És az Asus sem romlott el ugye?

Üdv: Algol

(#14319) vass1024 válasza Algol (#14318) üzenetére


vass1024
tag

Nos a sapphire az szerintem gyári hibás volt mert két lapban sem ment így cserélték. Az asus-t kaptam helyette az ment 3napot és utána csak próbált indulni a gép. Lehet hogy elhamarkodott döntés volt de visszavittem a kártyát és visszakértem a pénzt. De komolyan hogy tudnám kitesztelni a tápot?

[ Szerkesztve ]

Az emberi agy a világ leggyorsabb számítógépe.

(#14320) Kiki18


Kiki18
őstag

Sziasztok!
Azért fordulok hozzátok,mert az egyik gépben tönkrement az fsp 350 60HLN tápegység.
Konkrétan: Mikor átsétáltam a szobán,égetett szagot éreztem,ami erősödött,majd világossá vált hogy elektronikai égésszag van. Elkezdtem szagolgatni,és a tápnál kötöttem ki.A gép folyamatosan működött,nem volt terhelés alatt. Szabályosan kikapcsoltam a gépet,szétszedtem,és az alábbi látvány fogadott:[link]

Az a nagy tekercs füstölgött és büdös volt. A tápot kipróbáltam(zöld kábelt földeléssel összekötöttem) és pörgött a venti,tehát bekapcsolt.Terhelést viszont nem raktam rá,és nem is pörgött tovább fél percnél.
Mi történhetett vele?

A gép,amit vitt:
E2200,2x1gb ram,7300GT,egy vinyó és egy cd olvasó. Szóval semmiség kellett volna legyen neki.

(#14321) Algol válasza Kiki18 (#14320) üzenetére


Algol
senior tag

Valószínűleg megrepedt a tekercs ferrit magja, miáltal megnőtt a vasveszteség, ez égette le a tekercs szigetelését. Cserélni kellene a tekercset.

Üdv: Algol

(#14322) didyman válasza Kiki18 (#14320) üzenetére


didyman
őstag

Nem a tekercsnek lesz baja (illetve most már annak is, ha lepereg a menetek szigetelése, akkor könnyen lesz menetzárlatos és főzi meg a félvezetőket). A primer pufferkondi halálozott el, azt szükséges kicserélni. A PFC tekercse lehet menthető is, de ezt csak alapos szemrevételezéssel, méréssel lehet eldönteni, mindenesetre ha erre nincs mód, a tekercs kiszedésével az aktív PFC-t lényegében kiiktathatod, menni fog nélküle is, kevesebb EU-s direktívának fog megfelelni és nagyobb meddőárammal, bár ez a terhelés nem éri el az EU-direktíva szerinti teljesítményfelvételt sem..
Bár nézem a kondit, hogy Teapo, arra nem szokott ez a hiba jellemző lenni. Fel tudod bontani a dobozát, a bevezetők gumidugóját kiszedni és alánézni?

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14323) Kiki18 válasza didyman (#14322) üzenetére


Kiki18
őstag

Persze,a nap folyamán akkor jobban szétszedem, és csinálok róla képeket alulról is. :K Amit megvan,szólok,megosztom.

(#14324) UnSkilleD


UnSkilleD
senior tag

szerintetek az miért lehet hogy ha bekapcsolom a tápot akkor azonnal elindul a gép? bekapcsológomb megnyomása nélkül

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#14325) Belako


Belako
tag

Hola!

Éppenséggel tudom mi a baj.
De az lenne a kérdésem hogy javítható-e?
A tápon van egy kapcsoló ami 230-ról 110re vált, nos 110 volt figyelmetlenségemnek köszönhetően bedugtam és villanások közepette még a 10A biztit is leverte. Kidurrant benne valami a két marha nagy kondi mellett ja és füstöt is produkált.
Ez van ha kapkod az ember.
Érdemes ezt javítani??

Fsp350-60PN(PF) aktív pfc-s és a hátulján egy potival még a venti fordulatát is tudom szabályozni.

Választ köszi.

B.

Nyergeld meg a nagyot! Zsírszalonna nincs a tepertő kincs! Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa

(#14326) fero02 válasza Belako (#14325) üzenetére


fero02
veterán

Érdemes lehet, ha értesz hozzá. Valószínű a varisztorok durrantak el. De lehet más is még utána...

(#14327) sampe


sampe
aktív tag

Sziasztok!

Minap bezajosodott az OCX StealthXStream 600W-os tápom ventije, szeretném megkérdezni, milyen ventit érdemes bele vásárolni, ami hasonló teljesítményű a jelenleg benne lévővel, vagy akár jobb? Fontosnak tartom, hogy ne legyen hangos, mégis jó légszállító tulajdonságokkal bírjon.

Köszönöm

Üdvözlettel
Sampe

[ Szerkesztve ]

"A bosszú a legédesebb gyönyör a dugás mellett" 2Pac // Ha elfelejtenék PÜ-re válaszolni, írj emlékeztetőt nyugodtan, ember vagyok én is.

(#14328) Algol válasza sampe (#14327) üzenetére


Algol
senior tag

A tápodban levő ventilátor és adatai:

Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
2200 RPM, 88 CFM, 40 dBA, 0,3A indulási fesz: 6,5V, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O, Sleeve Bearing

Helyettesítésre alkalmas, halkabb típusok:

Be Quiet SHADOW WINGS SW1 High Speed (120x120x25)
2200 RPM, 76,2 CFM, 29,7 dBA, 0,28A, indulási fesz: 5V, statikus nyomás: 2,7 mm-H2O, Rifle-Bearing, 200.000 MTBF,

Aerocool Shark Fan Black Edition (120x120x25)
1500 RPM, 82,6 CFM, 26.5 dBA, 0,30A, indulási fesz:<7.0V, statikus nyomás: 1.273 mm-H2O, 100.000 MTBF, Fluid Dynamic Bearing

Üdv: Algol

(#14329) #25712384 válasza Algol (#14328) üzenetére


#25712384
törölt tag

Az indulási feszültségnek nem kellene megegyeznie az eredetileg használatban lévővel? :F

(#14330) Algol válasza #25712384 (#14329) üzenetére


Algol
senior tag

Kisebb lehet, csak nagyobb ne legyen.

Aerocool Shark Fan Black Edition indulási fesz:<7.0V, ez a gyártói adat, de mr_ricsi biztosított róla, hogy jóval alacsonyabb feszültségen is elindulnak, ő sok példányt felhasznált és kimért. Én hiszek neki.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Algol

(#14331) sampe válasza Algol (#14328) üzenetére


sampe
aktív tag

Köszönöm válaszod!

Nem lehet problémás, hogy kicsivel kevesebb a légszállítása a két ventinek?
Személy szerint a Be Quiet megoldása szimpatikusabb, a magas élettartam miatt.

"A bosszú a legédesebb gyönyör a dugás mellett" 2Pac // Ha elfelejtenék PÜ-re válaszolni, írj emlékeztetőt nyugodtan, ember vagyok én is.

(#14332) #25712384 válasza Algol (#14330) üzenetére


#25712384
törölt tag

Értem, köszönöm a választ! :)

(#14333) Algol válasza sampe (#14331) üzenetére


Algol
senior tag

"Nem lehet problémás, hogy kicsivel kevesebb a légszállítása a két ventinek?"

Ennyi eltérés még belefér. Ha nem terheled 100 %-ra a tápodat és ha nem csak a tápegység ventilátora az egyetlen ami a meleget kihúzza a házból, akkor nem lesz probléma.

Az Aerocool ventilátor magasabb légszállítása is lehet, hogy csak látszólagos, mert az adatok az akadálymentes légáramlásra vonatkoznak. Lehet, hogy a táp belsején keresztül a Be Quiet fog több levegőt áthúzni, mert statikus nyomása több mint duplája az Aerocool-énak.

Ha olyan ventilátor kell, ami biztosan nem fog kevesebb levegőt szállítani, mint az eredeti, akkor az nem is lesz sokkal halkabb az eredetinél. Például:

Scythe Slip Stream SY1225SL12SH (120x120x25)
1900 RPM, 110,3 CFM, 37 dBA, 0,53A, indulási fesz: 4,2V, statikus nyomás: 2,3 mm-H2O, 30.000 MTBF, Sleeve Bearing

Üdv: Algol

(#14334) sampe válasza Algol (#14333) üzenetére


sampe
aktív tag

Köszönöm!

Jobb biztosra menni, inkább legyen kicsivel hangosabb a táp, minthogy károsodjon a melegedés miatt.
Fene se gondolta volna, hogy ennyi különbség lehet, ventilátor és ventilátor között. Laikusként az első kezembe kerülőt beleraktam volna. ;]

Elnézésedet kérem, de elfelejtettem hozzátenni, hogy a házam alsótápos, és a táp, alulról szívja a levegőt, és a gépház belsejében lévő levegővel, nem érintkezik egyáltalán. (nem tudom ez fontos-e)

"A bosszú a legédesebb gyönyör a dugás mellett" 2Pac // Ha elfelejtenék PÜ-re válaszolni, írj emlékeztetőt nyugodtan, ember vagyok én is.

(#14335) Algol válasza sampe (#14334) üzenetére


Algol
senior tag

"a házam alsótápos és a táp, alulról szívja a levegőt"

Ez kifejezetten jó hír, hisz tervezéskor a tápventilátor megválasztásakor azzal számolnak, hogy az a házban már jól felmelegedett levegővel fogja hűteni a tápegység belsejét, ezért sok levegőt kell szállítson; hideg levegőből kevesebb is elég lenne.

Így abszolút kockázatmentesen választhatod a Be Quiet ventilátorát, már ha a kisebb zaj fontos szempont.

"Laikusként az első kezembe kerülőt beleraktam volna."

A boltokban kapható házventilátorok 90 %-ának egyszerűen túl kevés a légszállítása ahhoz, hogy tápegységben használhassuk. Ami meg több levegőt szállítana az hangos is lesz. Mindegyik általam ajánlott típus Magyarországon is kapható.

Üdv: Algol

(#14336) draff válasza Algol (#14335) üzenetére


draff
aktív tag

A 80x80-as ventilátorok legtöbbje csak tápokba kerül. Már amelyikbe olyan való, és nem 100x100-as.
Viszont megdöbbentő közöttük a szórás. Nekem van egy pár darab, de mindegyik más gyártmány, ezáltal mások a paramétereik.
Van amelyik több áramot fogyaszt és van amelyik kevesebbet.
Van amelyik lassabban forog, van amelyik gyorsabban. És ezzel együtt adott ugyebár a zaj.
Nekem a procim hűtőjén is 80x80-as van, de az fordulatszámszabályozott. És golyóscsapágyas!

Vettem egyszer egy zöld színűt, (már nem is tudom minek?), mert annyira jól nézett ki és kétszer gyorsabb volt a szokottaknál, de ebből adódóan persze iszonyúan zajos. Így aztán gépbe soha nem került bele.
Szerintem a fordulatszámon kívül a lapátok alakjával lehet még a szállított légmennyiségen ügyeskedni, de egy ponton az átmozgatott levegő zaja már komolyabban megjelenik.

(#14337) Ghostface


Ghostface
senior tag

Sziasztok!
Most raktam össze egy új gépet az alábbi alkatrészekkel:
Alaplap [AsRock 960GM-GS3 FX]
Proci: AMD Athlon II X3 450]
VGA: [Gigabyte HD6670 1Gb DDR3]
HDD: 500Gb-os Samsung
Ram: [Corsair 4Gb XMS3 DDR3 1600Mhz]
Táp: [Zalman ZM400B-APS]
Monitor: [lAcer AL1751]
Problémám az hogy nincs kép. Szerintem mindent rendesen összedugtam, a procihűtő pörög, a VGA-n a venti pörög, a táp megy de nincs kép. Próbáltam DVI és analóg kábellel is, úgy is hogy kiszedtem a 6670-est és csak az integrált VGA-ra kötöttem rá a monitort. Próbáltam másik monitorral is. A VGA-n kerestem, de nincs plusz tápcsati. A Zalman tápomon 20 pin-es ATX csatlakozó van az alaplapon 24-es de a kézikönyv azt írja így is működik, csak a jó helyre csatlakoztassam. Na ezt nem mertem megpróbálni a csati másik végére átdugni nehogy nagyobb problémát okozzak. Elképzelhető hogy a táp kevés neki ezért nincs kép? Vagy valakinek van valami más ötlete?
Előre is köszönöm a segítséget!

PSN: Nifty_Ghostface

(#14338) építész válasza Ghostface (#14337) üzenetére


építész
aktív tag

Csipogott-e a hangszóró induláskor? Ha igen mennyit, ha nem akkor van-e rajta hangszóró vagy piezó csipogó? Ha nem csipog nem fut le az önteszt, ami alaplap vagy proci hibára utal. Illetve meg kéne mérni a power good jelet. Ha felment logikai 1-be (3,5 -5 V) akkor jó a táp. Ha 0-ban maradt, akkor áramellátási hiba, ami bárhol lehet még az alaplapon is.
Nézd meg a jumpereket is, mert lehet, hogy CMOS clear-ben maradt és azért nem indul. Az is lehet, hogy a reset gomb helyén zárlat vagy led van. USB eszköz zárlata is okozhatja. Rosszul beállított bios setup, is okozhat gondot, de akkor azért szokott némi életjel lenni. A ramot kifütyülte volna. Több dolog nem jut eszembe, de bármi más is lehet.

[ Szerkesztve ]

bye

(#14339) Ghostface válasza építész (#14338) üzenetére


Ghostface
senior tag

Köszönöm a tippeket, de egy másik topikban kapott alapvetően egyszerű tanács úgy néz ki megoldotta a problémát! Clear CMOS reset... Erre nem gondoltam, annyira alapvető, Most már települ a windows.

PSN: Nifty_Ghostface

(#14340) syberia


syberia
veterán

Sziasztok!

Vettem az ismerősömnek egy Dell Optiplex GX-520 brand masinát,
minden gyári benne (P4 2.8 2gb ram 1hdd 1dvd, GMA945 vga)
Alapon amikor tölt a merevlemez zizegő hang jön a tápból a hdd
működésével szinkronban és akkor is hallatszik amikor desktopon
mozgatom az egeret. IBT alatt megszűnik a cicergés, mi lehet ez :F

https://howbad.info/

(#14341) ZuziqHUN


ZuziqHUN
csendes tag

Sziasztok!

Ide írok mert szerintem a tápom a ludas.
Először is a rendszer: asus p5 kpl vm; q6600; gtx 660; 4gb kingston; Spire 420W.
A jelenség: a gép kikapcsol vagy újraindúl teljesen random, nem függ semmitől. A kikapcsolás gyakoribb.
A memóriát 4 napja kapta meg azóta van az eset, a memóriával egyidőben húztam a procin 20%-ot.
Proci kilőve, a legmegterhelőbb esemény a gépen a Crysis 3 ilyenkor max 65 fok.
A memória új, videókártya 4 hetes.
Amikor szerelésre kerül a sor és elfekszik a gép utánna egy pár bekapcsolásig zörög a táp ventije.

Szerintetek is a táp? Egyáltalán elég ez a táp neki?

Köszönöm, üdv Zsolt.

Crysis FairPlay

(#14342) Algol válasza syberia (#14340) üzenetére


Algol
senior tag

Zizegés, ciripelés a tápegységből:

#14308

Üdv: Algol

(#14343) Algol válasza ZuziqHUN (#14341) üzenetére


Algol
senior tag

Nem találtam egyetlen olyan képet sem arról a Spire tápegységről, melyen látható lenne a címkéje. Úgy látszik a gyártó gondosan titkolja a 12V-os ág terhelhetőségét. Egy helyen valaki azt írta válaszában, hogy 180 W-ot tud 12V-on leadni, másutt az állt, hogy kétszer 16A-t tud 12V-on. Mindkét esetben a táp túl gyenge a rendszeredhez, pláne ha húzod a processzort.

Kérj kölcsön egy jó minőségű 400-500 W-os tápot, azzal próbáld ki. Ha nincs probléma, akkor vegyél egy új minőségi tápot.

Üdv: Algol

(#14344) draff válasza ZuziqHUN (#14341) üzenetére


draff
aktív tag

Ha a Windows a leállítás után nem akar leállni, hanem folyton újraindul, a következő merényletet lehet vele elkövetni.
Nyissuk meg a START/FUTTATÁS _ regedit szerkesztőprogramot.
Itt kikeressük a HKEY_LOCAL_MASHINE / SOFTWARE / INTEL / INFINST - bejegyzést.
A jobb oldalon található sorban a Reboot nevezetű bejegyzés "yes" értéket át kell írni "no"-ra

Ez többnyire a Windows 2000 alapú windows programoknál érdekes.

továbbá
ismét indítsuk el a regedit-et, majd keressük meg ezt az ágat:
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop
Az itt található "PowerOffActive" kulcs értékét írjuk át a 0-ról 1-re.

(#14345) tornas válasza Algol (#14343) üzenetére


tornas
őstag

A 420 W-osak (Jewel, Jewel Eco) elektronikáját a Golden Tiger Electronic Tech. gyártja és 15 A-t (180 w) tudnak elméletben leadni az egyetlen +12 V-os ágon. Egy 420 W-osnak mondott táp 12 V-on 180 W + kb. 40-60 W 3,3 V és 5 V együttes teljesítményével együtt max. 250 W-osnak felel meg inkább, és még ennek leadása is nagy falat a számára. Minőségük csapnivalóan gyenge... :K

+1 a kölcsöntáp beszerzéséhez.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14346) ZuziqHUN


ZuziqHUN
csendes tag

Rendben, köszönöm!

Kölcsönkérni nem tudok szerintem veszek egyet. Viszont ma bekapcsoltam a gépet, kékhalálok sorozata jött, folyamatosan a vinyót akarta vizsgálni gondoltam újrahúzom hát nem mert amit felmásolt nem tudta kicsomagolni. Szóval most megyek vinyóért, útközben nézem a neten hogy milyen tápot vegyek, azért ha valaki dobna egy két márkát hogy milyet vegyek a konfigomhoz azt megköszönném. Amúgy az újraindulás/ kikapcsolást okozhatta a vinyó??

Köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv.: Zsolt

Crysis FairPlay

(#14347) Jeep1


Jeep1
csendes tag

Sziasztok!

PLS segítsetek!

Vettem egy Corsair HX650W tápegységet.

Olyan problémám lenne vele, hogy úgynevezett "csiripelő" hangot ad "random" időközönként a tápventilátor amikor elindul.

Link a jelenségről:
[link]

Időközben felvettem a kapcsolatot a céggel ahonnan rendeltem a terméket, és azt írják, hogy a jelenség nem hibás működés és a ventilátor PWM/FM szabályzásának hangfrekvenciás tartományát hallom.

Szerintetek mi tévő legyek? Garanciáztassam ennek ellenére? Vagy tényleg csak én magyarázom be magamnak, hogy ennek nem így kellene működnie?

Üdv:
Zsolt

Attól, hogy valakit nem értenek meg, még nem művész!

(#14348) syberia válasza Algol (#14342) üzenetére


syberia
veterán

Köszi a választ, bár ez a Dell nem újabb típusú táppal van szerelve,
az egész konfigból sugárzik a masszivitás :R

https://howbad.info/

(#14349) maxxa


maxxa
csendes tag

hellosztok!

kovetkezo van: chieftek 500as táp es p4p800 deluxe alaplap. egy prescottot beleteszek, bekapcs, erre halk serceges, tap nem indul es szep lassan kigyullad a p4 csatlakozo drótja, amit megprobaltam kezzel kirantani ijedtemben, de persze nem sikerult.beleolvadt az alaplapba a konnektor is:DDD
alaplap persze kuka, de a tap az meguszhatta?? mit qurtam el? kosz a valaszt!!

[ Szerkesztve ]

(#14350) Algol válasza ZuziqHUN (#14346) üzenetére


Algol
senior tag

Ha nem húzod a géped, akkor 400 W-os táp elég neki.

FSP 400 60APN 85 (ez 85 % hatásfokú)
FSP Hexa 400 (ez csak 80 %-os)

Mindkettő ~10.000 Ft itt.

Chieftec CTG-400-80P (80 %-os hatásfok) ezt 11.000 Ft alatt nem kapod.

Ha komolyabb tuningot tervezel, akkor 500 W-osat vegyél az előbbiekből, vagy ha kicsivel jobb minőséget is szeretnél, akkor ~15.600 Ft-ért vegyél egy

XFX 550W Pro Series-t. Itt kapható.

Ez Seasonic beles, ára kedvező.

Üdv: Algol

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.