Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14601) syberia válasza didyman (#14599) üzenetére


syberia
veterán

Igen azt elfelejtettem írni :R

https://howbad.info/

(#14602) draff válasza didyman (#14600) üzenetére


draff
aktív tag

"Gyűjtöm ezeket az elektronikákat. :"

Hát abból nekem is van vagy két dobozzal.
És vannak olyan elektronikáim is amelyek a nagy fénycsöveket indítják (18-20; 36-40 W-osakat)
Akár párban, akár négyet egyszerre. Ezeket gyárilag világítási armaturákból operáltam. Volt amit már megjavítottam (általában rosszak voltak, azért dobták ki), de van ami csak megmaradt mint alkatrész-bánya ...
A fürdőszobánkban pl. egy javított elektronika van a régi armaturában. Kicseréltem benne a régi fojtós-gyújtós szart. Most - ha felkapcsolom, már nem rugózik rajta a gyújtója, hogy gyujtson vagy - namégeccer, hanem azonnalra világít. Mint régen a villanykörte.

(#14603) didyman válasza draff (#14602) üzenetére


didyman
őstag

A szar fojtó elmegy 40 évet hozzápiszka nélkül, a némileg nagyobb vesztesége mellé nem gyárt veszélyes hulladékot és újrahasznosítható relatív könnyen, a jól méretezett verziók meg a csövekkel nagyon kíméletesen bánnak (ami a mai tömegcikk, egyszerű elektronikákról nem mondható el). Az azonnal gyújtó megoldás meg pont arra jó, hogy a fénycsőből előbb legyen veszélyes hulladék. Én átgondolnám ezt a szar-nem szar dolgot ennek tükrében :-) .
A gyújtót is elég lett volna kicserélni tirisztorosra, az nem fog rugózni a gyújtással. Sajnos ez sose terjedt el, talán mert drágább, mint a glimm: Két-háromezer forintért adják. Aztán körülbelül sose megy tönkre, kíméletesen gyújt és nem villog. Én építettem egyet, a kapcsolás szinte ugyanaz, mint itt a bal felső: [link]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14604) draff válasza didyman (#14603) üzenetére


draff
aktív tag

Hát ebben én bizony nem vagyok nagy szakértő.
Csak azt látom azzal a fénycső-gyújtás váltással, hogy most legalább nem zúg, nem villog, azonnalra begyújt, nem melegszik - oszt annyi. Állítólag jobb a hatásfoka, meg a fényerő, stb ....
Ha csövet kell benne 10 évenként cserélni, azt talán még kibirom.
Látom én az anyósomnál a konyhában, hogy zizeg az egész fojtós, meg aztán minden egyes alkalommal "rugózik" a begyújtással. Nekem meg otthon - pikk-pakk, oszt má ég is ...
Szó ami szó, hogy az a sok "rossz" alkatrész az mennyire nem környezetbarát, ha már egyszer hulladék lesz ... megint egy más kérdés.
Ne legyen hulladék, lehetne ám azt újrahasznosítani - amint teszem én is. Csupán népszerűsíteni kellene a barkácsolást, az elektro-hobby-t. Nem kötelező senkinek sem interneten lógva egész nap csak chatelni, kölcsönzőből kivett DVD filmeket nézegetni, este meg a disco, stb.
[moderálva]

Az a tirisztoros gyújtó házilag is megcsinálható? Azzal a kapcsolással, bele a hagyományos tokjába?

[ Módosította: crey ]

(#14605) didyman válasza draff (#14604) üzenetére


didyman
őstag

A fényerő ugyanakkora, csak a cső elektronikus előtéttel 10%-kal alulhajtható ehhez a fényerőhöz (és ez még az élettartamot is lendíti, ha az előtét normális, minőségi típus). Ez sokat dob a hatásfokon. És míg a hagyományos fojtón, típustól függően 4-8W megy a levesbe, elektronikus előtéttel alig 1-3W. Cserébe az elektronika élettartama erősen korlátos, és nagyon hőfokfüggő. Minden szempontból jobb az elektronikus, ha minőségi, a hőfokra kell csak figyelni vele, de a régi korban készült fojtókat, pláne nehezen hozzáférhető helyen, nem cserélném le egyszerű lelki világú elektronikusokra (számszerűsíthető okból: Az olcsó elektronikus 2-3000Ft-os bekerülése a csere plusz költségével együtt -vezetékezni is kell, más a bekötés- a spórolt 5-10W teljesítménnyel kérdéses, hogy behozza-e az árát, az előtét várható élettartama alatt), csak a gyújtókat tirisztorosra. Én nem foglalkozok a rugózással, a fénycső és a hagyományos gyújtó ilyen, ez az egyik érdekessége. Néhány másodperc pislákolás meg nem annyira zavar, ha után órák hosszat megy úgyis. Van viszont gyűjteményben sokféle csövem, azokhoz csak kíméletesebb az ilyen univerzális tirisztoros. A zúgó fojtót esetenként elég csak rendesen odacsavarozni az armatúrához. Ha régi Tungsram FFA, azon mondjuk ez nem segít, egyébként az a fojtó csőkezelésben minden másnál jobb körülbelül.
Javítok armatúrákat, bennük olcsó, nevenincs előtétekkel-ezeket kapni olcsón kompletten. És csodálkozok, hogy 3 évenként kiszórják a csöveket, egy átlagos irodában (munkanapokon 9-10 óra üzem) üzemelve, ami azért alig 7-8000 óra. Olyan csőtől, amire a gyártó rá meri írni a 15/18000 órát, fojtó/elektronikus előtéttel történő üzemre, napi kétszeri kapcsolgatással. Nem jobbak az olcsó fojtótekercsek sem persze, de azért furcsa egy Helvartól is például, hogy 4-6 évesen menetzárlatos lesz, sokadmagával, de ez legalább tartalmaz rendesebben vasat.. Otthon, lépcsőházban a 80-as évek elején felrakott EKA lámpatestekben körülbelül egy fojtót láttam, ami nem a gyári 4KRFF típus volt, és ott az állandó üzemben hajtott csövek el is mennek 2-3 éveket (az úgy 17-26 ezer óra), de a régi T12-es csövek erre is rátettek bőven. Amit én tudok magamnak :) bizonyítani, az a folyosónkon általam cserélt darab, az 96-ban került be és ment egészen 2003-ig (mivel a szövetkezet akkor már régen kizárólag T8-akat rakott be, és nap-nap után látva felismertem a csövet, biztos nem volt cserélve), akkor cserélték le kompletten a csöveket először egyféle színűre, majd pár év múlva három sávosokra. Addigra már volt némi feketedése, de lehet, hogy ki is égett, erre már nem emlékszem, de biztos közel volt a vége már, akkor is elképesztően sokat ment.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#14606) draff válasza draff (#14604) üzenetére


draff
aktív tag

"Kérlek, ne írj privát üzenetet,"

Akkor írok helyette ilyet:
az igazságokon csak az sértődik meg, akit ténylegesen érint.
A tények pedig tények, hiába cenzurázzák azokat.
Akinek nem inge ...

(#14607) Mandox077


Mandox077
csendes tag

Sziasztok!

Ma vásároltam egy FSP bluestorm II tápegységet, és véletlen észre vettem, hogy a 24 pin-es atx csatiból hiányzik 1 pin. Kábelnek nyoma sincs, a harisnya sértetlen. Szerintetek direkt hiányzik az az 1pin? Be merjem indítani vele a gépet :F

update:
Úgy gondolom ez normális, találtam egy képet, ugyan az a pin hiányzik belőle.

Akkor minden rendben ugye?

[ Szerkesztve ]

(#14608) tornas válasza Mandox077 (#14607) üzenetére


tornas
őstag

A -5 V drótja hiányzik róla, de ez "direkt" van mert ma már nem használják a -5 V-ot.. Nyugodtan használhatod a tápodat! :K

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14609) Mandox077 válasza tornas (#14608) üzenetére


Mandox077
csendes tag

Köszönöm a választ! Már megijedtem. :B

(#14610) blaca83


blaca83
őstag

Sziasztok!

Van egy Enermax Modu82+ II 525w tápom és nem tudom, mi lehet a baja, de valami nem stimmel vele.

Teljesen random jelleggel van, hogy terhelés alatt vagy pedig "simán" egy Windows betöltése után leáll a gép.

Nagyon behatárolhatatlan számomra a dolog, mivel teljesen össze-vissza csinálja:
-Időnként 2-3 napig elő sem fordul a hiba, hiába terhelem több óra játékkal vagy 3dmark-kal
-Máskor viszont "eldobja" magát internetezés közben

Találkozott már valaki ilyennel??? :F :W

Biztosan táp probléma, mert most váltottam teljes konfigot és főalkatrészekből csak ez a táp és az SSD maradt meg...

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#14611) moha21 válasza blaca83 (#14610) üzenetére


moha21
addikt

(I)"Biztosan táp probléma, mert most váltottam teljes konfigot és főalkatrészekből csak ez a táp és az SSD maradt meg..."(/I)

Akkor miért is biztosan táp, ha mindent cseréltél? :F

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#14612) blaca83 válasza moha21 (#14611) üzenetére


blaca83
őstag

Mert a régi gépemnél és a mostani gépemnél is előfordult a hibajelenség, mint írtam csak ez az alkatrész került át az új gépbe, továbbá ha az SSD-t tesztekkel kizárom/kizártam akkor "cak a táp marad" Neem...? :F

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#14613) moha21 válasza blaca83 (#14612) üzenetére


moha21
addikt

Jó lett volna, ha ezt az információt előbb megosztod velünk is. Neeem..? :F

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#14614) blaca83 válasza moha21 (#14613) üzenetére


blaca83
őstag

Visszaolvasva nekem még most is egyértelműnek tűnik, mivel még ki is emelted...!

Mindegy, a "kukacoskodás" helyett építő jellegű ötlet, tipp, segítség, észrevétel van esetleg?

Köszönöm lőre is. :R

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#14615) fero02 válasza blaca83 (#14614) üzenetére


fero02
veterán

Műterheléssel csinálj teszteket. Ha előjön, akkor mehet vissza gariba (ha van rá), vagy hozzáértő szakemberhez kell küldeni.

(#14616) építész válasza blaca83 (#14614) üzenetére


építész
aktív tag

Nekem az kontakthibának vagy forrasztási hibának tűnik. Kimérni akkor tudod, ha állandósul a hiba. Addig lehet fakanállal kocogtatni.
Valahol Kecsekeméten a BRG-ben az kazettás magnók egyik végvizsgálata az volt, hogy fakalapáccsal püfölték minden oldalról, hogy nem kontakthibás-e. Akkorát azért nem csaptak rá, hogy eltörjön.
Először csak próbáld meg finoman mozgatni a gépedet ide-oda, elfordítani, levenni az asztalról, feltenni stb. A HDD-t próbáld kihagyni a tesztből, mert annak kifejezetten árt.

[ Szerkesztve ]

bye

(#14617) draff válasza építész (#14616) üzenetére


draff
aktív tag

A néhai Keravillokban a hőskorban még bizony úgy "vizsgálták" meg eladásuk előtt a rádiókat, tévéket, hogy az eladó rájuk csapkodott úgy "haverilag" párat, míg a boldog vevő sokszor észre sem vette a lényeget.
(mert akkoriban bizony - a hiánycikkek idejében - egy az egyben annyira örült neki, ha végre sikerült egyet megszereznie ... ilyen aprósággal nem is foglalkozott.)

Én még jól emlékszem rá, hogy a 32-esek terén a Keravill-ba hoztak 3 db. Lehel-Bosch 260 literes önleolvasztós hűtőszekrényt. Éppen előtte volt a 9-es busz megállója, zsebemben az aznap megkapott fizetésem, így aztán véletlenül de épp benéztem (s mivel mert már régen szerettünk volna egy olyat vásárolni)
Látom ám, hogy ehun je ...
Mindjárt rákérdeztem is a bótosra, meg lehet-e venni?
Hát persze, mondja - most érkezett 3 db (!).
Máris kifizettem. Házhozszállítást is kérek?
Ááá, nem - nem lakunk messze ...
Aztán később a haverral visszamentünk és ketten kézben elhoztuk.
Azon az 6-800 méteren ha legalább 20-an nem kérdezték meg, hogy hol vettük? ....

(#14618) blaca83 válasza fero02 (#14615) üzenetére


blaca83
őstag

Próbáltam különböző tesztekkel terhelni, de nem jutottam előrébb, mert ugyan úgy, hol-terhelés alatt, hol-terhelés nélkül áll meg! :U :F

Megy gariba... :(((

@építész:
A "mozgatás" sem vezetett eredményre és nem is kísérletezem vele tovább. :((( :(

Furcsa dolog ilyen hibajelenséggel sosem találkoztam még, ami ennyire behatárolhatatlan és random volt! :W

Ajánlani mit ajánlanátok helyette?
Ezeken gondolkodtam:
-Fsp Aurum-Raider 500w
-Enermax Modu 82 vagy 87 az 500w-os szegmensben
-Seasonic S12-II 500W PSU // Seasonic SS-500ET 500W 80+

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#14619) építész válasza draff (#14617) üzenetére


építész
aktív tag

A fakanalat egy Orion márkaszervizes kérte el anyámtól, hogy hibát keressen a TV-ben. Majdnem sikerült is neki. Végül kicserélt egy tranzisztort, ahelyett, hogy a mellette lévő trafó lábait forrasztotta volna át.

bye

(#14620) építész válasza blaca83 (#14618) üzenetére


építész
aktív tag

Ram hiba is tud fura dolgokat művelni. Viszont azt könnyű kiszűrni. Próbáld meg egy modullal járatni.
A tápegységbe érdemes belekukkantani. A tápban gyakran vizuálisan is látni a hibát, nem úgy, mint az alaplapon. Tehát megéri kiszerelni, lekapni a fedelét, kiporolni, lefényképezni ide felrakni a képeket stb.
Nem javaslok semmiféle váráslást, amíg meg nem találod a hibát. Mire mész azzal ha lesz 2 jó tápod és egy rossz apalapod, vagy videókártyád.?

[ Szerkesztve ]

bye

(#14621) Integrator


Integrator
aktív tag

Sziasztok.

Adott egy 'FSP 400-60 APN 80+'-os táp. Az utóbbi időben sajnos elkezdte azt csinálni, hogy néha huzamosabb ideig olyan hangot ad ki, mint egy kibaszott Zetor. Alapból halk, aludni is szoktam mellette (renderelés miatt éjszaka elég sokszor fut a gép), de ilyenkor mikor rázendít, akkor nappal is alig lehet megmaradni mellette. Aztán eltelik 1-2 óra, és a hangzavar elmúlik, és van, hogy 1-2 napig elő sem jön.
Sejtésem szerint a ventilátor rosszalkodik. Van értelme a tápot szétszednem, és megnéznem, hogy mit tudok tenni? Vagy lutri az egész? Kuka és új táp?

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#14622) AaronBass válasza Integrator (#14621) üzenetére


AaronBass
tag

Hello!

A rácsot szed le a ventiről, pörgesd meg kézzel, és ha "száraz" hangja van, vagy "darabos", akkor Ő lesz a ludas!

Egyéb esetben a venti hátulján van a matrica, azt szed le, a műanyag kupakot is, és mehet bele 1csepp olaj, majd kevés zsír a végére, kupak vissza, és használd! :))

Ha fütyülő-sípoló hangja van, akkor viszont kondi hibás, ha zetor hangja van akkor venti!

[ Szerkesztve ]

(#14623) Integrator válasza AaronBass (#14622) üzenetére


Integrator
aktív tag

Szia.

Az biztos, hogy a táp a ludas, egyértelműen hallani, hogy a hang honnan jön.
Nem sípoló hangja van, hanem, mint egy légkalapácsnak.
Igazából közel 100% biztos voltam benne, hogy a táp ventillátora az, szét is szedtem volna, csak mivel még nem csináltam ilyet, így gondoltam előtte rákérdezek, hogy azzal nagy kárt nem tudok csinálni, hogy szétszedem a tápot és "berhelek".

(#14624) LadaLord


LadaLord
aktív tag

Helló Mindenki!

Most raktam össze egy új gépet benne egy 400 W-os FSP Hexa táppal. Valami cicergő hangot hallok a gépből kijönni, és gyanakszom, hogy a táp lehet a ludas. Szerintetek ez lehetséges? Mi lehet a gond?

Köszi előre is a segítséget!

Üdv,
T.

Szerk.: Most látom, hogy épp az előző hsz-ben kb meg is válaszolták a kérdésemet.... Lehet küldeni vissza gariban cserére?

[ Szerkesztve ]

(#14625) tornas válasza Integrator (#14623) üzenetére


tornas
őstag

Kárt nem okozol vele ha óvatosan jársz el. Szerintem elsőre elég lesz ha megkened a tápventilátort! Kupak alá egy kis (autókban használatos) motorolaj csodákra képes. De a legjobb ha azt a kis műanyag zéger-gyűrűt is leveszed róla, és akkor egyben kiveheted a forgórészt. Ekkor a csapágyat kend meg gépzsírral (egy fogpiszka is a segítségedre lehet), lehet lítiumbázisú is (legjobb a csapágyzsír). Aztán összerakod és mehet is tovább halkan.

(#14624) LadaLord: Ha csak sima mezei cicergésről beszélünk, akkor az ellen nem sokat tudsz tenni. Még ha ki is cserélik neked, az új ugyanúgy cicereghet megint. Az a fütyülő-sípoló hang, amiről nemrég írtak ne tévesszen meg...

Egyébként ez a cicergés a tápok legtöbbjénél természetes jelenség. Itt is bőven ki lett már tárgyalva. Ne foglalkozz vele! Ha a tápod rendesen működik, akkor használd egészséggel!

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14626) LadaLord válasza tornas (#14625) üzenetére


LadaLord
aktív tag

Hát ez ilyen sima mezei cicergés, ami nem is folyamatosan hallatszik....

De ha nem para, akkor nem foglalkozok vele, majdcsak megszokja a fülem. Vagy olyan hangosan kell tolni a zenét meg a gémet, hogy ne halljam. :D

Köszi!

Üdv,
T.

(#14627) Integrator válasza tornas (#14625) üzenetére


Integrator
aktív tag

Köszönöm a segítséged. Motorolaj is, csapágyzsír is van itthon, szóval menni fog.

Köszöntem még egyszer.

(#14628) AstraCDX


AstraCDX
senior tag

Sziasztok !

Van egy Seasonic M12II-520Bronze tápegységem aminek a 3,3V kimenetén csak 2,645V jelenik meg .

A tápegység még nincs egy éves, tehát garanciális .

A kérdésem az, hogy ez a feszültségcsökkenés milyen gondot okozhat, illetve ha visszaküldöm ezzel a hibával, kicserélik-e ?

Üdv.

Astra

(#14629) Hardver Arc


Hardver Arc
senior tag

Sziasztok!Van egy nagy problémám az a helyzet van egy ilyen 450w-os switching super simplly táp a gépembe és mivel aluminium a tápház nagyon hangosan sűvít benne a levegő volt olyan hogy kicseréltem a ventijét egy 18dba 1600rpm de ugyis hangos volt... És volt ithon egy másik tápom de rossz és vasból volt a tápház ezt a rossz tápot kibeleztem belőle és a 450-es tápomat átépítettem ebbe a vastápházba.... elvágtam a vezetékeket,összekötöttem ujra semmi gáz nem volt lényegesen csendess volt egyszer csak jáccok crysis 3 vagy assassins creed 3
és fél óra játék után kikapcsol a monitor a gép megy tovább csak reset olda meg a problémám.. :U A videokártyám kb 3 hónapos és a drivert is próbáltam újra rakni meg minden mégcsak nem is melegszik be.
Aztán ezt meguntam és vissza szereltem a gyári aluminium házába a tápomat. :((( és most megint elkezte ezt csinálni fél vagy 1 óránként játék közben.. Szerintetek több mint valószínű hogy a tápot elcsesztem?
Mert a videokártya az nem volt garanciás és tettem rá egy kis hűtőpasztát hogy jobban hűtse de olyat meg nem elöször csinálok csak parázok hogy a kártyám ment tönkre és nem a táp.. :F

[ Szerkesztve ]

(#14630) Algol válasza AstraCDX (#14628) üzenetére


Algol
senior tag

A 3,3 V-os kimenet feszültségének szabvány szerint +/-5 % a tűrése, a 2,645 V bőven kívül esik ezen határon, tehát a táp hibásnak tekintendő, kérheted a garanciális cserét illetve javítást.

Mindezt akkor, ha a 2,645 V-os feszültséget multiméterrel mérted és nem valamilyen program írta ki neked ezt az értéket. Utóbbi esetben keríts egy multimétert és azzal ellenőrizd a kiírt érték helyességét.

Üdv: Algol

(#14631) AstraCDX válasza Algol (#14630) üzenetére


AstraCDX
senior tag

Köszi !

Épp be akartam építeni, és rádugtam próbaképpen a kijelzős táp teszteremet, és már sikított is, hogy hiba van .

Nem üzemi környezetben vizsgáltam, tehát még terhelve sem volt .

Ezután pedig rámértem egy komolyabb multiméterrel, a biztonság kedvéért, nehogy a teszter kügyü félrevezessen, de a multiméter is ugyanazt az értéket mutatta mint a táp teszter .

Akkor tehát hibás a táp . :(

Indítom a garanciafutár ügymenetet .

Köszi az info-t .

Üdv.

Astra

(#14632) Algol válasza Hardver Arc (#14629) üzenetére


Algol
senior tag

"egy ilyen 450w-os switching super simplly táp a gépembe és mivel aluminium a tápház nagyon hangosan sűvít benne a levegő volt olyan hogy kicseréltem a ventijét egy 18dba 1600rpm de ugyis hangos volt..."

Már a táp neve sem túl bizalomgerjesztő: "switching super simplly", itt is elírtál valamit!
Egy ilyen tápba, melyben süvít a levegő, mert melegszik és igényli a hűtést, te beleteszel egy halk ventilátort, de úgy is hangos volt (persze, mert az elégtelen levegőáramlás miatt a vezérlés maximális fordulatszámon pörgeti a ventilátort). Ezzel sikerült közelebb hozni a tápegység meghibásodásának időpontját. Márpedig ha egy ilyen tápegység egyszer bedöglik, akkor ki tudja, hogy még mit visz magával.

Tápegységben ventilátort csak úgy szabad cserélni, hogy az új ventilátor levegőszállítása ne legyen kevesebb az eredetiénél.

Az alumínium tápház vasra cserélése nem tudom, hogy hogyan befolyásolhatná a levegő süvítését. :(
A süvítést a levegő áramlása okozza, a keltett zajra a házon levő nyílások mérete, formája, elhelyezkedése van hatással. A ház anyaga a ház lemezeinek esetleges berezgését befolyásolhatja, de te nem ilyen hangjelenségről írtál.

"fél óra játék után kikapcsol a monitor a gép megy tovább csak reset olda meg a problémám"

Ha ezért a táp a felelős, akkor úgy okozhatja, hogy a kimenő feszültsége túl hullámos, terhelés ugrásra a megengedettnél jobban változik a feszültsége.
Ez ráadásul beleillik a leírtakból sejthető képbe: a tápod puffer elektrolit kondenzátorai elhasználódtak, nem simítanak eléggé, megnövekedtek a táp vesztességei.

Ha pontosan megadnád a tápod típusát, akkor itt meg tudnánk mondani, hogy érdemes-e javíttatni a tápot, vagy eleve a nem ajánlott, veszélyes kategóriába tartozik, akkor jobban teszed ha mielőbb lecseréled egy normális darabra.

Üdv: Algol

(#14633) Algol válasza AstraCDX (#14631) üzenetére


Algol
senior tag

A terhelés nélküli mérések néha félrevezetők lehetnek. Csak most látom, hogy a tápod közel 1 éves, akkor eddig nyilván megfelelően működött. Ha a mostani méréseket nem valami olyan hiba miatt végezted el, ami veszélyeztetné az alaplapodat, akkor dugd rá az alaplapodra a tápot, indítsd be és a 24-es ATX csatlakozón mérd meg a feszültséget. Ha így is szabványon kívüli, akkor jöhet garanciafutár.

Legutóbb egy nem induló gép tápegységén teszterrel 4,73 V-ot mértem a segédtáp feszültségére (névlegesen 5V kell legyen, tehát már éppen kívül volt a +/- 5%-on), az alaplapot rádugva viszont már csak 3,7 V-ot kaptam, egyértelművé vált a hiba oka.

Üdv: Algol

(#14634) AstraCDX válasza Algol (#14633) üzenetére


AstraCDX
senior tag

De ha nem üzemi környezetben tehát terhelés nélkül a 3V helyett csak 2,645V mérhető, akkor terhelve, ez csak kevesebb lehet .

Nem jól gondolom ?

Üdv.

Astra

(#14635) Hardver Arc válasza Algol (#14632) üzenetére


Hardver Arc
senior tag

Hát őszintén a Mien tápot topicba? irták hogy gigabyte 420-asat vegyek azt ajánlják viszonylag árához képest jó táp.. én megis rendeltem holnap veszem át ugy hogy úgyis mindegy ennek a tápnak.. csak reméltem hogy nem a videokártyám ment galyra... :((( de akkor megis könnyebültem..
irtak róla igen hogy nem túl nem megbizható táp ez a swirching poweres izé azért is cserélném le...

[ Szerkesztve ]

(#14636) Algol válasza AstraCDX (#14634) üzenetére


Algol
senior tag

Ez egyáltalán nem biztos.

A legtöbb tápegységben a szabályozókör a 12V-os kimenetről veszi a mintát, a 12V-os kimenet feszültségét tartja stabilan, a 3,3V-os kimenet feszültsége közvetlenül nem vesz részt a szabályozásban. Terhelés nélkül furcsa dolgok történhetnek. Ha van otthon egy 12 V-os, autóba való izzód, vagy 12 V-os halogén izzód (15-25 wattos), akkor kipróbálhatod: kapcsold be a tápot, mérd a 3,3 V-os kimenet feszültségét, most kösd rá az izzót a 12 V-os kimenetre és figyeld meg, hogy változik-e a 3,3 V-os kimenet feszültsége.

Üdv: Algol

(#14637) Algol válasza Hardver Arc (#14635) üzenetére


Algol
senior tag

Jó döntés volt. :K

Üdv: Algol

(#14638) Hardver Arc válasza Algol (#14637) üzenetére


Hardver Arc
senior tag

Akkor jó :D köxönöm a segítséget :R

(#14639) tornas válasza Algol (#14636) üzenetére


tornas
őstag

Az 5 V-ról is vesz mintát...

Ami pedig a tesztereket illeti, nekem van háromfajta is, és van, hogy egy adott tápegységénél az egyik szerint a 12 V az csak 11,2 V (a multiméter szerint is), a másik szerint meg a 12 V az 12 V (a multiméter szerint is).

És a PG jel sem mindig egyforma, teszterenként más és más...

A legjobb megoldás PC-vel és/vagy műterheléssel, illetve üresen a zöld és fekete drótok összezárásával ellenőrizni a tápot. A PG jel meg ha 5 V körüli, akkor biztosan rendben van az is.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14640) Algol válasza tornas (#14639) üzenetére


Algol
senior tag

"egy adott tápegységénél az egyik szerint a 12 V az csak 11,2 V (a multiméter szerint is), a másik szerint meg a 12 V az 12 V (a multiméter szerint is)"

Hm... nincs itt valami ellentmondás? :F

A tápegységet az egyik teszterrel mérve a 12 V-os kimeneten csak 11,2 V a feszültség, ezt megerősíti a multiméteres mérés is, szintén 11,2 V. Ezután a másik teszterrel mérve a 12 V-os kimeneten ezúttal 12 V-ot mérünk, majd ugyanazzal a multiméterrel mérve, mint az előbb, most meg 12 V-ot kapunk.

Érdekes egy tápegység lehet, emlékszik rá, hogy előzőleg melyik teszterrel mértük. :) :F

Üdv: Algol

(#14641) tornas válasza Algol (#14640) üzenetére


tornas
őstag

És sem értem, de mégis így van. Ja, és alaplapra (PC-re) kötve a feszek rendben vannak. Egyébként ez egy 220 W-os Compaq (9 cm-es ventivel, Lite-On belsővel, PPFC-vel és nem szabványos méretben) táp akarna lenni, de más, új tápoknál is láttam már ezzel kapcsolatos anomáliákat.

Ez a Compaq táp csak üresen, a zöld és fekete drótok összezárásával nem indul el. De a teszterrel már igen. Valamire mégiscsak jók ezek a teszterek... :)

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#14642) equinox


equinox
csendes tag

Kedves Mindenki!

Egy igen érdekes parajelenség megoldásában kérném a segítségeteket. A gyanúm szerint a táppal lehet valami gáz, de a ház és az alaplap is versenyben van az életem legsunyibb alkatrésze címért. (Enermax Liberty, Thermaltake DH 101, Gigabyte 790XTA-UD4)

A tényálladék a következő. Áramtalanítás után a gép kb 30 percig meg sem nyekken. Se kép, se hang, egyáltalán semmi, de szó szerint semmi, mintha be se lenne dugva. Aztán kb félórás földön fetrengés, tévé állvány mögé bekúszva az összes kábel kibe dugdosása, póver gomb eszetlen nyomkodása után egyszer csak elindul, majd ezután hibátlanul működik minden akár hónapokig, bármikor azonnal indul a legfinomabb érzéki érintésre is, egészen a következő áramtalanításig.

Három esetben is megtörtént a dolog mostanában, egyszer szimplán takarítottam és széthuzogattam a gépet, aztán új winyó került bele, végül pedig elutaztam hétvégére, ezért a hosszabbítón kinyomtam a kapcsolót (A géphez nem is nyúltam!).

A fél óra nem vicc. Minimum ennyit pörögtem kétségbeesetten sikoltozva mindhárom esetben a talajon. Már annyira rutinosan nyomom, hogy lassan elindulhatnék az X-faktorban bréktánc kategóriában. Először arra gyanakodtam, hogy a házon a power gomb mikrokapcsolója nem az igazi, de ebben az esetben minden bekapcsolás problémás lenne, szóval egyelőre ötletem sincs.

Van valami ötletetek mi lehet a problematika?

(#14643) Algol válasza equinox (#14642) üzenetére


Algol
senior tag

Én először az alábbiakra lennék kíváncsi:
A számítógépet kikapcsolnám, de nem áramtalanítanám a tápot - ugye ilyenkor mindig könnyen bekapcsolható a gép -, levenném az oldallapot a házról és megmérném a 24-es ATX csatlakozón a lila és egy fekete vezeték közötti feszültséget, azaz a segédtáp feszültségét. Ez a feszültség szabvány szerint 5 V +/- 5%.
Ezután áramtalanítanám, majd az áram visszakapcsolása után elérném "a gép nem indul" állapotot. Ekkor megint megmérném a készenléti táp feszültségét. Most mennyi? Ez itt a kérdés.

A házon levő bekapcsoló gomb és a hozzávezető vezetékek hibáját úgy zárhatod ki, hogy a nem induló állapotban az alaplapon lehúzod a power sw vezetéket (ez vezet a bekapcsoló gombhoz) és mondjuk egy csavarhúzóval rövidre zárod a két tüskét. Ha ekkor azonnal beindul, akkor a ház bekapcsoló gombja a hibás.

Ha az összes tápcsatlakozót lehúzod (tehát a tápra semmi sincs csatlakoztatva), akkor kösd össze egy darab dróttal a 24-es ATX csatlakozón a zöld vezetéket egy feketével. Ha most beindul a táp (természetesen az áramtalanítás utáni indíthatatlan állapotról van most szó), akkor esélyes lehet az alaplap hibája, bár ez nem olyan biztos.

Bizonyságot úgy szerezhetsz, ha kölcsönkérsz egy jó tápegységet és azzal próbálod ki a géped.

Üdv: Algol

(#14644) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Hello!

Nekem olyan gondom lenne, hogy az utóbbi időben elkezdett kikapcsolni a gépem terhelés alatt. Először még csak erőforrás-igényesebb játékoknál (Dirt Showdown, Lord of the Rings Online), de ma már egy Victoria II alatt is kikapcsolt, ami azért elég ósdi grafikával bír. Először a procira gyanakodtam, mert egy Phenom II X2 560-asom van, ami elvileg 4 magra unlockolható, de nálam 3-mal ment, 4-nél sokszor nem tudtam bekapcsolni (bár ha elindult, nem volt semmi baja). Mondom akkor menjen csak 2 mag - így is kikapcsolt. Kicsit alulfeszeltem, így is. Emiatt aztán most már a tápra gyanakszom. A tápom egy FSP400-60APN, elvileg 80+-os hatékonysággal, elég kéne hogy legyen neki bőven.

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#14645) CsonkaImo válasza Csapoati (#14644) üzenetére


CsonkaImo
addikt

Sziasztok!

Hasonló probléma. 2500k 4,5Ghz-en és egy sapphire 7970 kicsit húzva. A gépem random újraindul terhelés alatt. Kevés lehet neki a tápom?

Válaszokat előre is köszönöm!

(#14646) Algol válasza CsonkaImo (#14645) üzenetére


Algol
senior tag

Ha megnézzük a TDP fogyasztásokat:

i5-2500k --- 95 watt
HD 7970 --- 250 watt
többi cucc --- 50 watt
összesen --- 395 watt.

Ha videokártya csak enyhén van húzva, akkor az összes fogyasztás ennél nem lehet sokkal több.
Egy tesztben kicsit kevésbé húzott processzorral (@4,2 GHz) Crysis 2-t futtatva 350 wattot mértek. Tápegységed 12 V-on 504 wattot tud, elég kell legyen. Inkább arra gondolnék, hogy a processzor nem bírja a 4,5 GHz-et. Vegyél vissza belőle és próbáld úgy.

Üdv: Algol

(#14647) CsonkaImo válasza Algol (#14646) üzenetére


CsonkaImo
addikt

Köszi a választ. Alapjáraton van a videókártya meg a cpu is most így nem csinálja. 4,5Ghz linx alatt tesztelve már több hónapja megy így. A vga viszont most került a képbe és az új driverek hatására nő a fogyasztás elvileg. Már rendeleltem egy 750-es chieftec-et, majd kiderül mi lesz.

(#14648) Algol válasza Csapoati (#14644) üzenetére


Algol
senior tag

A táp persze, hogy elég, két ilyen konfigot is elbírna.

Szüntesd meg a processzor alulfeszelését és ellenőrizd, hogy rendben vannak-e a hűtések.Terhelés alatt monitorozd a processzor illetve a videokártya hőmérsékletét.

Üdv: Algol

(#14649) Algol válasza CsonkaImo (#14647) üzenetére


Algol
senior tag

A táppal kapcsolatban csak egy probléma léphet fel, tápodnak két 12 V-os ága van, mindegyik 25 A-rel terhelhető. Az egyik ágon van a processzor, a másikon a videokártya csatlakozója. Ha a videokártya húzva van és az egyéb cuccok is az ő ágáról kapják a tápot, akkor elvileg elképzelhető, hogy kevés az ágankénti 25 A - 300 watt. Bár ilyenkor sem a túlterhelésvédelem lép működésbe, mert ha az kapcsolná le a tápot, akkor a gép csak a táp áramtalanítása után lenne újraindítható.

Üdv: Algol

(#14650) equinox válasza Algol (#14643) üzenetére


equinox
csendes tag

Műszer hiányában sajnos feszültséget nem tudok mérni, és tápot se nagyon tudok kölcsönözni senkitől. Külföldön vagyok, és minden ismerősömnek notebookja van. Én vagyok az egyetlen agyament a környéken aki bőröndben kicipelte a gépét atx házzal együtt. :)

Abban reménykedtem, hogy a hibajelenség annyira jellegzetes, hogy az alapján egyértelműen beazonosítható melyik alkatrész okozza.

A csavarhúzós trükk viszont jó ötlet, legalább a házat ki tudom teljesen zárni a gyanúból, bár sztem nem az a bűnös. A zöld és fekete vezeték összekötését is kipróbálom valamikor hétvége felé, aztán jelentkezem.

Nagyon köszi a segítséget!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.