- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Carlytoo: Pánikszindróma #3
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- eBay-es kütyük kis pénzért
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
Aktív témák
-
-
FixY67
senior tag
-
harry
veterán
Ha már gdm:
Van egy ilyen hibaüzenet (korábban kérdeztem), hogy ha hamar kijelentkezel, akkor jelenik meg: "Your session only lasted 10 seconds". Ezt hol tudom kikapcsolni?
HTPC-nél elég kellemetlen, ha véletlenül belépés után a kikapcs gombot nyomom meg (amivel egyből kijelentkeztet), ami így tehát nem hiba, de nem tudom leokézni az üzenetet... Szóvl vagy letiltanám, vagy egy timeout-tal bezárnám. Gondolom amúgy valami xmessage, de nem sikerült megtalálnom. -
harry
veterán
A gnome-panel -lal valami nem stimmel nálam...
Ha megnyitok egy deluge vagy checkgmail-t, ami kirakna egy ikont, az nem jelenik meg (checkgmail-nél ha új levél jön, akkor a panel bal-felső részén jelenik meg az üzenet, tehát működik, csak nincs hozzá ikon).Próbáltam remove/install/reconfigure -t, de nem változott.
Mit nézzek meg még? -
rtom
senior tag
Megtalaltam, az /etc/gdm/Init/Default file-t kell szerkeszteni, az exit 0 sor ele kell beszurni, ha a numlockx csomag fent van:
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
/usr/bin/numlockx on
fiVladi: a sör volt a lenyeg
csak indokot kerestem
PS: mostanaban keves segitseget kapok itt, lustalkodtok vagy csak direkt azt akarjatok, hogy hasznaljam a guglit?
-
rtom
senior tag
válasz
Speeedfire #21947 üzenetére
Ha te is LXDE-t hasznalsz, akkor Vladi-val mar 3-an vagyunk, alapitunk fan-clubot?
LXDE-s kerdes: numlock bekapcsolasa bootolaskor hogyan? Numlockx megvan meg openbox-os emlekekbol, de nincs autostart file. Csinaljak neki egy .desktop file-t?
Franc essen ebbe a germän tasztaturaba, ekezetek nelkül magam sem ertem, mit irtam.
(#21978) Vladi: "Na most bootoltam egy uborkát a kedvedért." Ezt is megertük vegre, megyek is, erre iszok meg egy sört
-
Vladi
nagyúr
hdd: ez egyszerű gyártói marketing matematika. A 40 gigás hdd az:
40000000000 byte. Viszont itt nem 1000 a váltószám, hanem 1024 (2 a tizediken). Ha ezt a szép számot elkezded osztani 1024-el a vége 37 gigabyte lesz. De az hülyén hangzik, hát rámondják, hogy 40.
Egyébként nem is giga mert a giga si rendszerben 1000, informatikában meg marha bonyolult 1000-el számolni, ezért 1024 de az már nem is giga.Bővebben: link.
Na ennyit az estimeséről. A p3-as deszkák már kezeltek ekkora hdd-t. Egyébként meg tök mindegy, hogy mit csinál a bios, a Linux kernel úgyis egész más utakon jár. Az fogja kezelni. Sőt p1-es gépekben simán kezel 500 gigás ata lemezeket is.
60-70 megát azt az oprendszer saját magának tartja fenn, különböző adminisztrációs feladatokhoz. Ne lepődj meg, az ext3-hoz ennél nagyobb arányú kell.
A partícionálásnál meg a partícionálatlan merevlemezhez az első partíciót mikor hozzáadod, akkor megkérdi a program, hogy melyik legyen az első szektor? De fel is ajánlja az elsőt, ha simán okézod akkor az először létrehozott lesz kvázi az első és így tovább.
Valójában egy gyökér / partíció is elég lenne, de neked kevés a ram, így a swap is kell. Még legalább a /home partíciót külön szokás tenni - vagy még másokat is, de alapesetben neked ez is elég - hogy ha újratelepítesz, vagy másik disztrót telepítesz, akkor a felhasználói beállításaid könnyen átmenthetőek legyenek.
Úgyhogy nem kell egérművelet. Simán törlöd a létező partíciókat - már ha nem kell már róla adat- utána új létrehozás, típus (ext3 vagy swap), méret (erről már volt szó korábban), kezdő pozíció (amit felajánl) és csatolási pont (gyökér/ /home és swap), majd ok. Az összesnél, utána végrehajtás. De ezeket már szerintem tudod.
(#21985) Csakénvagyok:
Linux kontra flash. Az örök szívás. Próbálj 1-2 flash verziót. Legfrissebb fenn van?
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #21909 üzenetére
UP!
-
mzx
senior tag
Kendek, köszi neked is a válaszokat
-
Swapot nem kell feltétlen létrehozni, csak akkor ajánlott, ha kevés fizikai memória van a gépben. Azért célszerű a merevlemez elejére tenni, első partíciónak, mert ott a leggyorsabb az írás és az olvasás. Ez azért van, mert a tányér szélén helyezkedik el fizikailag, ott a fej alatt a "talaj" gyorsabban száguld mint a tányér belsejénél, ez gondolom érthető, kis fizika. De nem kötelező első partíciónak lennie, viszont a particionálásnál úgyis látod, hogy mit kell tenni. Egyszerűen létrehozol egy új partíciót az üres merevlemezen, a méretét megadod amennyit gondolsz (max 1-2 GB), aztán fájlrendszernek Linux SWAP-ot választasz, ennyi. Utána hozod létre a többit...
Jah és persze a /home könyvtár alá sem kell feltétlen külön partíció, csak ajánlott a beállítások könnyű megtartása végett.
Igazából az összes könyvtárnak lehetne külön partíciója, csak sok értelme nem lenne, max a /boot-nak, azt még szokták ajánlani.Na most kis szívás volt, elkeveredtem az emberekben, aztán meg szerkesztés közben eltűnt az egér meg a billentyűzet, resetelnem kellett. Áh, még jó, hogy Operát használok, vissza tudtam még tekerni, de így is veszett el az eredeti mondandómból.
Ugye, a fránya instabil Lucid, még jó, hogy nagyszerűen bírja a kiképzést az ext4, főleg az új biztonsági cuccokkal. -
mzx: #21979
Az merevlemezed tárterületét teljes egészében kezeli az alaplapod. Ugyanis ha nem "ismerné" fel a mérete miatt, akkor nem tudnád használni, valszeg megakadna bekapcsnál a gép mikor próbálja felismerni a HDD-t. Jobb esetben túllép rajta, de róla bootolni nem tudna. A Linux kernel viszont több mint valószínű, hogy kezelni már a vinyót teljes egészében is, a BIOS-tól függetlenül. Az, hogy csak 37 GB a ténylegesen felhasználható tárterület, az teljesen normális, sosem kapod meg a névleges kapacitást felhasználásra. De egyébként lehet állítani a gyártó szoftverén keresztül a merevlemez tárterületének méretét, ilyenkor ha megfelelően kicsire van az állítva, akkor lekezeli régebbi alaplap is, csak sajnos ezt az átállítást a kernel semlegesíti. Nálam volt erre példa SATA-s bővítőkártyával, amely csak olyan max 650 GB-os kapacitásig kezelt merevlemezeket. Átállítással jó volt egyből, de miután a kernelt ráeresztettem vége volt a dolognak, mert ugyan rögtön látta az egész tárterületet, de sajnos újraindításkor megint csak megakadt a boot a kártya részéről. Viszont 40 GB-os vinyónál még elképzelhető, hogy jumperrel is lehet limitálni ~20 GB-osra, azon nem foghat ki az Ubi, de itt erről szó sincs, mert a probléma nem áll fent.Az, hogy formázás után valamennyi tárterületet foglaltnak jelez a rendszer, amiből semmit sem látsz, teljesen normális, mérete fájlrendszerfüggő. Például ext fájlrendszernél fogsz Te még többet is látni, például a statikus inode foglalás miatt. Ez a méret egy nagyobb partíciónál több GB, vagy akár több 10 GB-nyi is lehet, ezt el kell fogadni.
zed01: #21980
Az mbr-es kutyulásra most nem tok mondani semmit, nem volt kedvem követni és megérteni a dolgot. De az biztos, hogy a GRUB újratelepítése/helyreállítása lenne a megoldás, mondjuk egy alternate UBI telepítő CD-ről, semmiképpen sem a Windowsos telepítővel, amely nem is látja az Ubuntut. Az "update-grub" paranccsal meg megtalálná a Windowsokat is, betenné a menübe.A boot vírust szerintem hanyagold, hacsak nem vagy benne biztos, mégsem vagy Te Upszilon kolléga.
-
mzx
senior tag
...ha jol ertem az ubi telepités leirasokban, minimum 3 particiot kell létrehozni az ubi számára:
gyökér ( / ) , swap, /home
Jol értem?Ami nem vili számomra, h miképp lehet a swap particiojat a vinyó legelejére tenni?
Hiaba mutatja a leiras, meg screenshot -ban is, én nem értem... persze amikor épp csinalni fogom a telepitést, lehet, h egyértelmu lesz számomra, de
nem kockáztatok, mert amikor élesben megy a dolog, akkor csak bámulok, mint borju az új kapura... szoval az abiztos, ha előre megkérdem itt tőletek. Gondolom, csak egy sima egérmuvelet, vagy TAB gomb ( de mi van ,ha mégse ...) .
(Javasloja, h swap legyen a hdd legelső particioja, h a vinyó feje a leheto leghamarabb elérhesse, és elegendő a lemez fizikai sorrendjében csupán masodiknak tenni a gyökérparticiot)
-
zed01
őstag
Képzeljétek, újraindítom a gépet és egyszer csak eltűnt a GRUB, errort írt, be sem tudtam bootolni egyik operendszerről sem. Azt csináltam hogy fogtam az XP lemezét, csináltam róla egy fixmbrt, de az sem javította meg. Újratelepítettem a W7-et, így már voltak windowsaim, de a linuxot így sem tudtam használni. Próbáltam azt hogy az XP-ről az Acronis True Image 2010-vel visszaállítottam biztonsági mentésből a teljes mbr szektort meg az eredeti Windows 7-et, de megint errort írt a GRUB mikor bootolni próbáltam róla. Úgyhogy újratelepítés, mondom úgy sem tudom használni az Ubuntumat, akkor legyen két W7, az egyik ment az eredeti W7 particiójára, a másik az Ubi particiójára, az XP-t töröltem. Majd az eredeti W7-et megint visszaállítottam az Acronissal, de most már hozzá sem nyúltam az mbr szektorhoz, azt nem állítottam vissza. Így van két W7-em. Az a furcsa, mikor telepíteni akartam az Ubuntut a WUBI-val az eredeti W7 particiójára, nem jelent meg a boot szektorban az Ubuntu, így onnan nem tudtam telepíteni, viszont az új W7 particiójáról simán települt. Mi lehet a gond? Boot vírus, vagy elrontotta az mbr szektort az Acronis? De ha az utolsó visszaállításkor csak az oprendszert állítottam vissza, az mbr-t nem, akkor miért nem tudtam telepíteni a WUBI-val az eredeti W7-re az Ubuntut? Vagy elromlott a merevlemezem? Új (fél éves), márkás 1.5 TB-os WD winyó, nem kéne ilyen hamar tönkremennie. Vagy boot vírus? Lefuttatam McAfeet, a Spyware Doctort, és az A-Squared Anti Malwaret és az A-Squared talált egy trojan KillAV módosulatot a system volume information könyvtárban (valami A-sokszámjegy.exe).
Van valami kifejezetten bootvírus ölő a piacon? Azért csodálkozom, hogy még a fixmbr sem javította meg, pedig az elvileg kicseréli az egész boot szektort.
-
mzx
senior tag
KÖSZI MINDENKINEK a válaszokat
Noh, Vladi, ha kész leszek valamelyik nap az "Uborka" mint rendszer "felállításával"(amint lesz rá időm), akkor azt'szem az enyém is felál örömömben
...
Már stimm, alapjában, számomra, mire figyeljek install során.
Ami még érdekel:
Nem lesz-e gond telepités során amiatt, hogy a hdd-m 40GB-jából csak 37 látszik?
Előre figelmeztettek is szakik engem, hogy mivel csak P3 -as a gépem, lehet, h nem képes ekkora vinyót teljes egészében érzékelni, pláne, hogy már van benne egy masik hdd, bár az utóbbi hdd jóval kisebb.
... vagy csak arrol van szó, hogy
nem 100%-át mutatja a felhasználónak a rendszer? Ha igen: miert?
(Pl. particionalaskor nem fog -e az Ubi telepítő hibát okozni, vagy adatvesztéssel
nem jár-e?)
Ráadásul hatvan-valahány MB-t jelzett foglatnak windows, amikor onnan leformáztam az a vinyót, de semmit nem lát onnan abbol, még a rejtett file-k láthatóvá tétele után se; mi lehet az a 60-70 MB ?? Mielott leformáztam volt rajta rendszer, egyébként, de
nem én raktam fel, hanem akitől vásároltam, ő már használta.
Tehát kiirja XP alól, ha megnézem, hogy
37.2 a teljes mérete, és a szabad hely:
37.1
valamint konktéran detektálja ,hogy hatvanvalahány MB foglalt
- KÖZVETLENUL FORMÁZÁSA UTÁN TEHÁT !
(nem emléxem pontosan mennyi, legyen pl. 62) -
Vladi
nagyúr
Na most bootoltam egy uborkát a kedvedért.
A telepítésben lesz egy olyan rész, hogy partícionálás, meg lemezkép előkészítés. Azt látod a leírásokban. Viszont te a kézi partícionálást válaszd majd. A haladóknak szólót. Kb így fog kinézni:
Na itt kell észnél lenni. Mert itt partcíionálod a lemezt, plusz azt is beállítod, hogy formázza - nyilván ha új partíció készül akkor kormázni is kell -a fájlrendszert és a csatolási pontot is.
A wines lemezt felismered a partícionálása, mérete alapján, vagy persze a neve:
sda itt az a az elsőt - a te esetedben a mastert jelenti.
sdb pedig a slave, a leendő linuxos. A szám pedig a partíció számát jelenti.
Tehát: sdb1 a második lemez első partíciója.
A többi eszközt értelemszerűen: sdc, sdd stb. Egyébként a futó linux alatt ezek a /dev/ könyvtárban láthatóak, mint minden fizikai eszköz.Csak, hogy nyugodt legyél, a grub másként nevezi el a partíciókat és lemezeket. 0-val kezd számolni:
sda1 - hd(0,0)
sdb2 - hd(1,1)Még egy csavar: az fstab-ban pedig bejegyzi magának a partíciók helyét, de nem eszköz névvel (sda1) hanem uuid alapján. Ami kb így néz ki:
UUID=3e6be9de-8139-11d1-9106-a43f08d823a6Ezt a jelet dolgot nem értem.
Erre az elnevezésre szabvány van, magának állítja be.
Ha valakinek van rendes ubuntu telepítés leírása az szóljon, mert ezt a részét én sehol nem találtam részletezve.
Itt alul tudod majd létrehozni a partíciókat. Hozzáadás, törlés stb.
-
Noddy
senior tag
"- Na most egyrészt kérdem: ezek particiók, vagy pedig fizikai háttértárolók (hdd, cd rom satobbi), vagy bármelyiket jelölhetik?"
Az sd utáni betű a merevlemezt jelöli az utánna következő szám a partíciót, tehát ez a jelölés egyszerre jelöli a fizikai merevlemezt és a partíciót is. pl. sda1és sdb1 az két külön fizikai meghajtón lévő partíció, de az sda1 és sda2 az azonos merevlemezen lévő két partíció.
-
mzx
senior tag
Köszi a válaszokat Speeedfire, Siriusb, Vladi!
Felmerult válaszotok után újabb bizonytalanság bennem;
írjátok, hogy ubi telepítésekor úgy is az ubi-s hdd-t, illetve partíciót választom ki,
ezert nem fog bele írni az Ubi-telepito a WinXP-s hdd-be / particioba - ez edddig oké is....Na de a particiok kozul honnan tudom, melyik-melyik?
Windows betűjeleket ismertem eddig csupán:
c:\ , d:\, g.:\ satobbi - ezek jellemzőek windows alatt ugyebár...
Vladi, említetted korábban, hogy ubi alatt ilyen jelek lesznek:
sdb1
sdb2
sdb3
satöbbi....- Na most egyrészt kérdem: ezek particiók, vagy pedig fizikai háttértárolók (hdd, cd rom satobbi), vagy bármelyiket jelölhetik?
- Valamint kérdem : honnan tudom, az SDB-k közül melyik a windows XP particioja/vinyója,
melyik a másik (jelenleg "üres", ubi-nak szánt) hdd jele, illetve hogy azon belul mely leendő particionak mi lesz a jele?- Ja, és a telepito választja ki, milyen jelet ad, pl. amikor particionálok (automatikusan, mint a Windows), vagy nekem kell megadni?
- Valamint édekel engem, hogy az Ubi-telepítő is sdb-kkel fogja jelolni a particiokat, illetve vinyókat?
- Vladi válaszod végén említettél valami mbr-t... Mi is az? Lehet h már mondtad korábban,
de "nem vágom" per pill ....Közben eldöntöttem, hogy a 40GB (ubi-ra szánt) vinyómat ubi telepitéskor particionalni fogom, de még egyelore
épp csak azt tudom a particiokrol, hogy "nem eszik, se nem isszák" ;-) Sokkal tobbet nem.
Azonban muszaly lesz, mert kb 2 nappal ezelotti egyik válasz alapján megtudtam, hogy
ha XP-ből is akarok irni, meg onnan olvasni erre/erről az Ubi-nak szánt vinyómra/-ról is, akkor egy NTFS particiot létre kell hoznom azon az ubi-s hdd-n.
20 GB-t ot particionalok majd NTFS-ként. Legalábbis szeretnék.A masik fele elég lesz (kizárólag) ubi-nak , ubi-s file rendszerrel.
-
FixY67
senior tag
Egy Ubuntu 8.10 grub-jából szeretnék bebootolni egy frissen telepített debiant.
A debian a /dev/sdc12-re van telepítve. A fájlrendszert a grub látja, ez biztos.grub
root (hd2,11)
cat /x.xEz működött.
A menu.lst így néz ki:title Debian server
root (hd2,11)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-amd64 root=/dev/sdc12 ro
savedefaultMégis elpánikol azzal, hogy nem találja a root filesystemet...
Van valami megkötés, hogy hová lehet telepíteni egy linuxos root fájlrendszert? -
Siriusb
veterán
válasz
misirulez #21966 üzenetére
Megnyitsz egy terminált, beírod hogy sudo gedit /etc/X11/xorg.conf (használd a TAB nyomógombot kiegészítésre az útvonal beírásakor). Megadod a jelszavad. Nem kell megilyedni, hogy nem látszik a jelszó beírása, csak üss entert ha kész vagy.
Kellene keresned egy olyat hogy Section "Device"
Na itt kellene megnézni az említett sort.Ha ez nem jön be, akkor majd valaki előáll jobb ötlettel.
Most látom, Te nem is írtad, hogy nvidia-d van-e, összemostalak egy másik fórumban feltett kérdéssel. Szóval ez nvidia esetén van így ati kártyánál nem tudom a megoldást.
-
atesss
addikt
válasz
body007 #21951 üzenetére
No ezt inkább szeretném elkerülni.
Ha már egyszer sikerült bootolásra kényszeríteni a Sata vinyómat, akkor ezt a kis (? - remélem) hibát már jó lenne kiküszöbölni.
Lehet, hogyha másik helyre dugom a vinyót (Primary / Secondary, Master /Slave), akkor menne. És a két IDE vinyó aztán nem is fog kelleni, úgyhogy csak addig kellene, amíg a fájlokat, a beállításokat, jelszavakat, stb. átmásolom róla.
Erre az átmásolásra windows alá leginkább az kellene, hogy a jelenlegi rendszerparticiómon lévő (régi) windowst berakom egy virtuális gépbe.De erre az ideiglenes megoldásra a Grub is jó lehet mondjuk esetleg.
De ha működik az új rendszerem (XP és Win7 is), akkor nekiállok próbálgatni az IDE vinyókat áthelyezni, meg még valahol rákérdezni a fórumon, hogy ezt hogyan lehetne megoldani.
Ha ez sem megy, akkor marad a Grub.
De egy pendrive-on lévő Grub lehet tartalékban is, nem ?
Tehát ha épp nincs IDE vinyóm, akkor bootolok a Sata-ról (Biosban SCSI), ha meg van, akkor átrakom USB-re, és bedugom a pendrive-ot, ami el tudja indítani a Sata-n lévő összes oprendszert (a rajta Lévő Linuxot, és a Windowsokat is).
Olyat ugye lehet csinálni, hogy csak egy Grubot rakok fel, magát a Linuxot nem ?
Mert akkor lenne egy teljes Linux, grub-al együtt a Sata vinyó (4., kiterjesztett partición), és egy külön grub a pendriveon (ezt csak néha használom), ami utána a vinyón lévő grub-nak "adja át a munkát" ?
Kicsit körülményes, de remélem érthető maradtam.És a grub egyébként tud lemezképfájlból is oprendszert telepíteni (kb. úgy bootolni, mint ha betenném a CD-t) ?
Mert pár éve láttam már ilyet valakinél, de az is könnyen lehet, hogy nem a linuxé volt. -
-
Siriusb
veterán
válasz
misirulez #21963 üzenetére
Én arra tippelnék, hogy a xorg.conf jön be a képbe. Nézd meg, van -e olyan sor, hogy:
Option "ConnectedMonitor" "CRT"
Ha igen, írd át a crt-t DFP-re, de így csak dvi.val tudsz csatlakozni.
Vagy töröld ki az egész option sort, és akkor az x server automatikusan beazonosítja.
Azért jó ez a sor egyébként mert időt takarít meg vele. -
misirulez
senior tag
Sziasztok!
Miért lehet az, hogy eddig egy RGB kábelen keresztül egy 20".-as CRT monitorom volt a gépemre dugva tökéletes ment, most rápróbáltam DVI kábelen egy fullhd-s monitort, de bootolásig még ad képet, de amint elkezdené az ubuntut betölteni a gép, (még a fehét ubuntu logo látszik) utána se kép se hang.?
Matrox G500 v. G550 már nemtudom a vga.
Üdv.:
Misi -
Speeedfire
félisten
válasz
Kicsirics77 #21961 üzenetére
ez az új topic nyitás szerintem érthető
itt a PH!-n sem használja mindenki a keresőt pedig meg lehet találni
én 2005 óta vagyok itt és emlékeim szerint csak 1x nyitottam topicot
amit lehetett kikerestem, illetve célzott helyre tettem fel a kérdést
azt mondjuk nem tudom h volt-e valaki már a drupal oldal forumán? ott pl minden dolognak új topicot kell nyitni, minden kérdésnek új topic, persze előtte a kereső használta mint mindenhol
és itt a PH!-n is belefutottam már olyan emberbe aki hát ..., de szerencsére a nagy többség nem ilyen, és ezért is van az h én sem csak only-read üzemmódban vagyok hanem ha érdemben hozzá tudok szólni valamihez akkor megpróbálok segíteni neki -
Kicsirics77
veterán
válasz
FixY67 #21960 üzenetére
tény és való,hogy ha egy teljesen kezdő betéved egy ilyen helyre akkor nemsok jóra számíthat ha kérdez mert egyből azt kapja
ott van a kereső miért nem tudod használni,több száz ilyen téma van már és ez megint egy felesleges topik
de ezzel együtt kell élni vannak akik nem férnek el mert már akkora kockák de vannak jó arcok is akik szájbarágósan segítenek -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #21959 üzenetére
Engem zavar egyes tagok arcmérete...
-
válasz
Sweet Lou 6 #21954 üzenetére
Ja, ez nem rossz reklám
FixY67 nézd meg ezeket: linuxforum, linux.hu ez mondjuk elég halott, linuxempire, de van még kismillió...
-
FixY67
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #21954 üzenetére
Pár órája gondolkodtam rajta, hogy keresni kéne másik fórumot, mert itt inkább hobbilinuxosok vannak, nekem meg annál komolyabb segítségre lenne mostanság szükségem. (annak ellenére, hogy én is csak játszadozom vele)
Ha az ubuntunak nem is csináltál ezzel komoly reklámot, azt eszembe juttattad, miért is érdemes nagy ívben kerülni a hup-os társaságot. -
Sweet Lou 6
addikt
Egy kis reklám az OS-nek: Avatar renderfarmja
-
Speeedfire
félisten
válasz
ntomka #21948 üzenetére
közben én is megtaláltam, sőt külön menüpont is van lxde alatt
TrollBalint: sztem ha az init.d-ben van és rendszer induláskor tölti be akkor nem kér jelszót sem
de ez nem 100%
atesss: hát én ennyit nem trükköztem vele, nem jött össze ezért inkább maradtam az egyszerűbb megoldásnál
tomtyi: annyira nem voltam elájulva tőle
mellesleg meg kalózok által készített szoftver
ki tudja mennyire van megbuherálva -
törölt tag
válasz
Speeedfire #21931 üzenetére
már el is felejtetted a pár hete emlegetett kínai Linuxot?
-
válasz
atesss #21950 üzenetére
Szerintem úgy csináld, h telepítsd fel az Ubit (a /boot-ot tedd egy pen-re). Utána jöhet mondjuk az xp telepítés. Az első újra indításnál nem fog elindulni (még telepítés közbeni újra indításra gondolok), ekkor megint elő az Ubi liveCD, és pofozd helyre a grub-ot (be fogja rakni az xp-t a menübe). Ha újrainditod a gépet és xp-t választod folytatódik a telepítés. Ezt persze nem próbáltam, csak így elméletben jól hangzik...
-
atesss
addikt
válasz
Speeedfire #21946 üzenetére
No végül sikerült megoldani a problémát nagy nehezen, bootol a Sata kártyám.
Elöször kiszedtem a hangkártyámat, aztán lehúztam az összes ide eszközt (a másik Sata meghajtót már régebben), de még mindig maradt más is ugyanazon az IRQ-n.
És nem is lehet ezt átállítani Biosban, csak bizonyos IRQ-kat kizárhatsz, hogy nem ossza ki.
Úgyhogy elkezdtem minden eszközt letiltani Biosban (USB, Floppy, IDE vezérlő, meg még amit csak lehetett), kikapcsoltam a "Modem Use IQR"-t, és végül már egyedüliként használta a Sata kártya az IRQ-ját, de így sem ment a boot.
Felvittem a fenti gépbe, de ott sem ment.
Aztán elkezdtem nézegetni a kártya Raid beállításainál (F4-re, vagy CTRL + valamire jön be a bootolás közben), és kipróbáltam, hogy a vinyót berakom egy Concatenation-nek nevezett Raid módba. Erre létrehozott egy "Sil Concatenation" nevű Logical Drive-ot az egy szem 160GB-os vinyóból.
És így már bootol róla, a lenti gépen is.
Persze azt írta ki, hogy "A lemezegység valamilyen hibája miatt a windows nem indítható" ,de gondolom ha ilyen módban ujratelepítem, akkor jó lesz. Kipróbáltam elkezdeni az XP telepítést, de 15%-nál reseteltem, így hiányzó NTLDLR-t ír. Ha kitörlöm a Concatenationt a Raid-szettek közül, akkor ugye nem megy, de újra visszarakva abba a vinyót, újra tud bootolni (legalábbis eljut eddig hogy az NTLDLR-re panaszkodjon).Viszont egy probléma még van vele, miután visszadugtam a két ide vinyómat, és a bootolást a SCSI-n hagytam (azaz ez a Sata kártya, és azon belül a "Sil Concatenation" nevű Logical Drive), akkor a Sata kártya kiírja az infóit, de utána megáll a bootolás.
Valószinűleg le is fagy, mert Ctrl + Alt + Del-re se reagál ilyenkor.
Ha átrakom, hogy az IDE-ről bootoljon, akkor rendesen továbbmegy, és elindul a Win.
Itt mivel lehet az ütközés ? -
TrollBalint
addikt
válasz
Speeedfire #21942 üzenetére
a blkid nem működik, az ls -l ... -re pedig csak egy particiót lát (ha jól értelmezem a kiírást)
-> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 2010-01-19 19:15 ea06987e-b985-4434-8882-26e556513f75
-> ../../sdc2Az utolsó trükköt, amit belinkeltél még nem próbáltam, de azon gondolkodtam, hogy ott azt írták a sudo-val valószínűleg nem fog működni, viszont ezen a gépen még van 2 másik felhasználó, akit létrehoztam, de nekik nincsen mindenhez joguk (nem is tervezem, hogy legyen), vagy ez nem befolyásolja a dolgot? (a particiót ők is szeretnék használni) egyéként NTFS a file rendszere, ha esetleg ez számít valamit.
-
ntomka
nagyúr
válasz
Speeedfire #21947 üzenetére
Egy ilyet találtam:
The way round this is to edit the file directly by:
sudo gedit /etc/gdm/custom.conf
and making
AutomaticLoginEnable=truesave this then do:
sudo /etc/init.d/gdm restartif ever you need to change your autologin details just set the parameter to false.
-
Speeedfire
félisten
ha jól tudom akkor lxde alatt is be lehet állítani az autologint
csak a gdm-ben kell matatni
javítson ki valaki ha tévednék
esetleg ha valaki tudja a menetét akkor legyen olyan kedves és ossza meg velem is -
atesss
addikt
válasz
Speeedfire #21944 üzenetére
Megpróbálom a fenti gépben is akkor, bár az még régebbi elvileg (Intel 845 + ICH2, USB1.1-el, és SD rammal), de egy "gyári", Compaq SFF gép.
Vagy esetleg megpróbálom másnál is kipróbálni, de ezt lehethogy csak pár nap múlva tudom csak.csak amikor bejött a grub akkor írt ki valami hibát, h nem tud valamit olvasni
No hát nekem az XP feltelepítése után semmit semeddig sem jut el, csak az "Insert System Disk"-es üzenet van.
A grub-ot hogyan kell felrakni (csak próbaként, tök mindegy, hogy hova, akár átrakom, hogy egy partició legyen csak, mivel tök üres a vinyó) ? -
Speeedfire
félisten
válasz
atesss #21943 üzenetére
kicsit deja vu
amikor elkezdtem anno építeni a mini servert én is vettem a régi gépbe egy sata vezérlőt (stlab), meg egy 1 tb-os vinyót
se win, se linux nem bootolt be róla
ezért kellett vennem egy kis vinyót amin a rendszer van most a nagyon meg az adat
alapvetően szerintem az alaplap nem támogatja a boot-ot
ha jól emlékszem nekem fel ment a linux csak amikor bejött a grub akkor írt ki valami hibát, h nem tud valamit olvasni
azt tudod megcsinálni esetleg h ha tud penről bootolni a rendszer h felrakod rá a grubot
majd manuálisan szerkeszted a grub-ot h melyik adat h található
és akkor működni fog megfelelően -
atesss
addikt
válasz
body007 #21923 üzenetére
Ja, ez egy régi alaplap, úgyhogy nincs rajta sajnos. Pont ezért vettem a Sata kártyát már 2 vagy 2,5 éve éve, de eddig Sata-n lévő vinyóra nem telepítettem oprendszert.
Most viszont erre raknám fel, és a régi IDE vinyókat száműzném a gépből.
Az, hogy neked USB-ről bootol, mit jelent ?
Van valami ötleted arra amit írtam, hogy egy pendrive-ról bootoljam a grub-ot, és az indítsa el a Sata vezérlőn lévő Windows-okat, és Linuxot ?
Van is egy 64MB-os pendriveom, azt pont fel lehetne használni erre a célra (remélem elég ennyi hely).
De ideiglenes megoldásként az ide vinyómra is lehetne egy grub-ot felrakni.Viszont az első az lenne, hogy kipróbáljam, hogy biztosan nem tudok-e bootolni a kártyáról.
Hol tudom megnézni, hogy az Ubuntu támogatja-e ezt a vezérlőt ?MOD
Ja és még egy dolog, amivel probléma lehet :
A bootolásnál kiírja, hogy ugyanazon a 11-es IRQ-n van még két eszköz: Multimedia Controller (Gondolom ez a PCI-os Sound Blaster 4.1 hangkártyám), és valamilyen USB Controller. Megpróbálom saját IRQ-ra rakni majd.
De ez mennyire lehet gond ? -
Speeedfire
félisten
válasz
TrollBalint #21941 üzenetére
fstab-al lehet megoldani, jól gondoltad
itt írt erről Major Major
kis kiegészítés:
ha a blkid nem megy akkor próbáld meg az ls -l /dev/disk/by-uuidha valami miatt nem megy akkor is meg lehet oldani h induláskor mountolja a rendszer
csak kell egy xyz.sh fájl ami majd az init.d-be kell rakni
[link]bár ebben a megoldásban nem vagyok teljesen biztos h működne is
-
TrollBalint
addikt
válasz
Speeedfire #21940 üzenetére
de a storage manager még mindig nem látja rendesen, hogy tudom felcsatolni úgy, hogy minden rendszerindításnál automatikusan meg is tegye?
(fogadjunk valamit az fstab-ba kell beírni)
szerk: és mellesleg: rohadt flash
leszedtem minden flash-t amit a synapticban találtam, újraindítottam és most lejátsza a firefox is youtube videókat...
-
Speeedfire
félisten
válasz
TrollBalint #21939 üzenetére
ezek azért már használható adatok szerintem
-
TrollBalint
addikt
válasz
Speeedfire #21710 üzenetére
kipróbáltam, ezt írja ki az sda vinyóra:
8 0 156290904 sda
8 1 2096451 sda1
8 2 77007577 sda2
8 3 77184292 sda3 -
Speeedfire
félisten
elnézést
nekem még ez maradt meg bennem, így olvastam anno
ntomka: én sem kimondottan gnome-ra gondoltam, hanem valami alternatív ablakozó rendszerre
pl a mai logout-os cikk megfogott, mivel eléggé az xp-re hajaz a kinézete
valami ilyesmit szeretnék neki összerakni, mondjuk ubi minimal+xfce vagy lxde esetleg openbox és azt személyre szabni, majd arra egy win téma
csak azért kérdeztem meg hátha van olyan distro ami már alapban így van kiadva megszabadulnék 2-3 óra munkától
youtube nem szokott nála nagy képernyőn menni, csak kicsiben
a programokat is úgy akarom majd összeválogatni neki h kicsi erőforrásigénye legyen
mondjuk ha ebből a témából indulok ki akkor lehet h jobb lenne az lxde mivel az is félig-meddig gnome és openbox keverék, ugye az is gtk-t használ
ezáltal könnyebb lenne felrakni ezeket a témákat is -
ntomka
nagyúr
válasz
Speeedfire #21931 üzenetére
Inkább a ram kevés. Nekem is lassú volt a gép 512MB rammal, 1.5GB-tal viszont egész szép. A proci igényesebb dolgoknál fogja meg inkább a gépet, vagy ha sok alkalmazást használok egyszerre.
A linux jó választás lehet arra a gépre általános dolgokra. Viszont ha már gyorsan tanul, miért nem próbálsz felvezetni neki egy natív felületet, pl xubuntun? Talán ez áll legközelebb alapból a win kinézetéhez. Egyébként millió téma van erre, például.
Arra viszont készülj fel, ha szeret youtubeozni, akkor a fullscreen flash videókról lemondhat, mert linux alatt borzalmas a teljesítmény egy ilyen gépen. -
Vladi
nagyúr
1. Igen, képződik. Ez az iso9660 nevű fájlrendszer. Kb 20 éves szabvány, minden rendszer gond nélkül olvassa. Mindegy, hogy hol írod.
2. Igen, swap az a virutális memória. Ha kifogy a memóriából a rendszer, akkor oda másolgat. Nálad erre különösen nagy szükség lesz, mert kevés a ramod. Legalább 500 mega legyen. Ez lehet egy partíció de egy fájl is. Ez utóbbit utólag kell megcsinálni, nem túl nehéz.
3. Arra figyelj, hogy arra a lemezre telepítsd az ubit, amelyikre szánod. Nehogy a másikra. Meg szerintem lesz egy advanced rész a telepítőben - nem tudom hol - ahol beállítod, hogy a rendszerbetöltő (grub) hová települjön. Ez is az ubi hdd-je legyen, és az mbr.
(#21933) Speeedfire:
erről a fizikai memória fele meg kétszerese szokjatok már le.
Rég nem így számoljuk. A memória mennyiség, tipikus felhasználás módjához igazítjuk.
-
Siriusb
veterán
1) Természetesen a linux alatt megírt cd-ket is tudod olvasni win alatt.Az hogy a lejátszáshoz plugin-t kellett telepíteni, az egy más kérdés. Pl. vlc-vel sok mindent le tudsz játszani alapból, de ha totemmel akarsz megnézni egy videót, már plugint kell telepítened (ez xp-nél valamilyen codec pack pl. k-lite)
2) swap partíciót akkor hozz létre, ha kevés RAM-od van, pl 3GB-nál már szükségtelen, hacsak a hibernálás funkciót használni nem akarod, ez esetben mindenképp kell.
Ha telepítéskor nem adsz meg swap partíciót, dumálni fog a telepítő, de nem kell vele foglalkozni.3) Hogy a fenébe ne tudnál grub-ot telepíteni?! Tudsz.
Ezerféleképpen le van írva a neten, úgy is, hogy a kezedet fogva végigvezetnek. Ne ezen múljon már a lelki békéd.LiveCD-ről majd bebootolsz, megnyitod az adott leírást a neten és 2 perc alatt kész is vagy.
Egyébként nem ír bele a windowsos vinyódba a telepítő, ha nem azt a partíciót választod ki. Ilyen egyszerű.Mint írtam korábban, ha más alapján nem is, de méretek/elhelyezkedés alapján be tudod azonosítani a partíciókat. Nekem nem volt választásom annak idején, csak egy hdd-ém volt
És a winnek is maradni kellett. Most már nem kell win
-
Speeedfire
félisten
nyugodtan írj mp3 cd-t ubi alatt, win alatt is beolvassa
a swap ahogy mondod lapozófájl, legtöbbször a fizikai memória fele szokott lenni
semmi különös-re nem kell figyelni, esetleg arra h ha telepíted a grupot akkor a telepítés végén lesz olyan h testreszabás ott az ubi-s hdd-t kell megadni és arra megy majd a grup is így nem zavar be a win-nek
de igazából mind1 mert ha be is zavar akkor vagy win telepítős cd-vel vagy ubi telepítő cd-vel helyre lehet hozni
a telepítéssel kapcsolatban meg nagyon sok leírást találsz az ubi magyar oldalán
de ha ennyire nem vagy még tapasztalt akkor én inkább a wubi telepítését ajánlanám neked
ahonnan bármikor törölhető, semmi kockázata nincs
és cserébe teljes értékű rendszered vanremélem tudtam segíteni
-
mzx
senior tag
válasz
body007 #21899 üzenetére
köszi a válaszokat body007, Siriusb, TrollBalint
Kettő még maradt az előzőből, légyszi valaki ezekre is irjon! köszi.
:
1)
Az XP alatt cd-kre kiírt mp3-akat az ubi live cd-ről indított ubi beolvasta, lejátszotta,
miután live cd használatkor telepitettem a szukséges plugin-t, mp3 olvasáshoz (vinyó lapozófile-ra ment a telepités,
gondolom); épp ezert felmerul bennem: ezentul is XP-ből irjak ki mp3-akar cd-re?
Vagy nyugodtan lehet (telepitett) ubi-rol is majd, mert XP-ről is fogom tudni olvasni
az ubi-s hdd-ről ubi-val cd-re kiírt mp3-jaimat?
AZAZ NEM TUDOM, A CD LEMEZEN IS KÉPZŐDIK-E FILE RENDSZER?Erre akarok kilyukadni.
2)
SWAP = lapozófile(-knak hely a hdd-n, azaz virtualis memoria) ?. . . ÚJ KÉRDÉS:
3)
Affelé hajlok tehát, h ubi telepitésekor nem húznám ki a WinXP-s vinyómat,
mert nem tudok grubot állítani / írni. DE AKKOR MIRE FIGYELJEK TELEPITÉSKOR,
nehogy véletlen beleirassak az XP-s vinyómba az ubi telepítővel? -
Speeedfire
félisten
nem tudja valaki melyik témával illetve ablakkezelővel lehetne legjobban elérni a win hatást?
esetleg melyik debian alapú distro hasonlít rá?
tesónak (14 éves) van egy régebbi gépe (2800+ sempron, 512mb ram, int vga) és sokat panaszkodik h lassú xp alatt, szinte minden tuning opciót kipróbáltam már, de nem akar normális tempóval futni a rendszer
sajnos a sempron meg a ram eléggé lehúzza a gépeta programokkal nincs gond, hamar belejön a kezelésükbe
játszani meg nem játszik, csak alapvető dolgokra használja a gépet, net, email, msn, film, zene, képek nézegetése -
Alyens
aktív tag
Sziasztok!
Sehogy sem tudom megoldani a problémám; Van egy iskolai hálózat, kb. 50 gép, ha minden gép megy akkor valahogy túlterhelődik a háló, és csomagvesztés lép fel. Túl magasak lesznek a válaszidők. Ennek elkerülésére szeretném a diák pc-k internethez való hozzáférését korlátozni. Ezek a gépek (diak pc) egy ubuntu-s proxy szerveren (amely a helyi switch-hez kapcsolodik akár csak a többi pc) keresztül csatlakoznak a nethez. A serveren squid és dansguardian van. Az a legnagyobb problémám, hogy nem tudom, normálisan szabályozni a sávszélességet az interfészekre. Csináltam egy alinterfészt és a a wondershaper-el próbálkoztam. Amivel lehet a le és feltöltést korlátozni, de a letöltési korlátot fölülírja a feltötési korlát, gondolom mivel amikor a net felől beérkező csomagokat továbbítja a belső hálózat felé akkor azt feltöltésnek veszi.nano /etc/network/interfaces
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.64.253
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.64.255
gateway 192.168.64.252
auto eth0:1
iface eth0:1 inet static
address 192.168.64.252
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.64.254sudo wondershaper eth0:1 7000 150
Lehet teljesen hibás az elképzelésem, ha van jobb tippetek azt is szívesen fogadom
előre is köszi -
misirulez
senior tag
Sziasztok!
Miért lehet az, hogyha Rythmbox-al m3u-t hallgatok, akkor akadozik az adás viszont windowson winampal nem. Ami furcsa nekem, hogy alul a buffer folyamatosan 0 és 10% között pattog, ahelyett, hogy egyszer betöltené 100%.-ra és kész, mint ahogy a winamp csinálja.
Üdv,
Misi -
-
válasz
atesss #21920 üzenetére
Hehe, majdnem ugyan olyan raid (sata) kártyám van:
02:00.0 RAID bus controller: Silicon Image, Inc. SiI 3132 Serial ATA Raid II Controller (rev 01)
Nekem se boot-ol csak usb-ről, nem tudta telepítésnél feltenni a grub-ot (mondjuk nekem raid0-ba van). Szóval nem tudom, de ez már gyanús...szerk.: jah, szerintem dugd az alaplapra, úgy biztos boot-ol
-
atesss
addikt
válasz
body007 #21919 üzenetére
No közben elkezdtem feltelepíteni az XP-t, hát persze hogy nem is bootol be.
Lehet azzal is gond, hogy a telepítés elején az egyik fájlt nem tudta másolni, ezt most pótoltam, de szerintem ez sem oldja meg. Ugyanis "Disk Boot Error, Insert System Disk..." van, azaz el sem indul semmi az XP bootolásából.
Egy SIL3114R chipes Sata kártyám van.
Lehetséges, hogy nem tudok róla bootolni, mivel ezt még sosem próbáltam, mióta megvan ?
Az alaplap egy Intel 845PE chipes Shuttle AB48N.
Biosban a boot sorrendben SCSI-t raktam elsőnek.Milyen módszert tudtok (pl. valami linuxos megoldás), amivel ki tudnám próbálni biztosra, hogy tudok-e Sata-ról bootolni ?
Tehát olyan megoldás kell, amivel biztosan nincs driveres gond, biztosan jól támogatja ezt a kártyát.Ha kiderülne, hogy nem lehet, akkor egy mini-Linuxos Grub-os pendrivera-ra rakható rendszerválasztóban bízok, hogy tudtok ilyet mondani nekem.
Persze ha az USB-boot működik, ha nem, akkor meg egy CF-IDE átalakító + egy CF kártya.
És akkor az ezen lévő Grub elindítja a Sata vinyón lévő Linuxot is, és a Windowst is. -
válasz
atesss #21913 üzenetére
Jó az elképzelés, csak kicsit túl van bonyolítva
1. telepíts win-eket (a sorrendet és mikéntjét nem vágom...)
2. telepíts Ubi-t, Ö majd szépen beteszi a grub-ot a vinyó MBR-jába
3. Ezt a vinyót (amin a winek, Linux, grub) tedd a boot sorrend elejére
4. Gép indításánál ott lesz mindenki szép sorbaHa mégse, gyere vissza segítünk helyrepofozni a grub-ot
Az 1 Gb-os partíciót sztem felejtsd el... Add azt is az Ubi-nak -
válasz
Badman 4ever #21916 üzenetére
A xorg.conf-ra alapból nincsen szükség, de zárt meghajtók telepítésénél létrejön, illetve ha bármit szeretnél kézileg állítani, akkor hozhatsz létre is egyet:
sudo service gdm stop
sudo Xorg -configureA GRUB kicsit átváltozott, mert már a GRUB 2-t használja alapból a Karmic. Itt egy magyar nyelvű útmutató hozzá. A beállítására a következő fájl szolgál főként: /etc/default/grub
-
Badman 4ever
őstag
Sziasztok!
Most raktam fel az Ubuntu 9.10-et és nem találom a képernyő beállítási fájlt és a grub menüjét tartalmazót se. Ezek a 9.04 alatt az etc/X11/xorg.conf és a boot/grub/menu.lst fájlok voltak, de most nincsenek ott, ahol az előző verzióban voltak. Hol találom meg a megfelelő fájlokat ez itt a kérdés.
A választ előre köszönöm.
-
válasz
Speeedfire #21914 üzenetére
Jah azt néztem én is, hogy úgy is megy, de erősen törtem az agyam, hogy ezt meg hogyan lehet feltelepíteni, de aztán feladtam. De igazán megszerettem már ezt a Claws Mailt is, és már felraktam minden gépemre.
-
atesss
addikt
Üdv !
Most fogom ujratelepíteni a rendszeremet, és Xp, és Win7 mellé Linuxot is felraknék.
Valószinűleg Ubuntut, de ha mást ajánlanátok kezdő Linuxosként (De Windows terén nagyon is haladóként, csak a különbségek megszokása lesz nehéz), arról is lehet szó.Így néz ki a 160Gb vinyó (a Disk 3), miután Partition Magic-el felosztottam:
Az 1GB-os "K" meghajtóra kerülnének (remélem a végeredmény is ez lesz...) minden rendszer boot fájljai.
Direkt ezért csináltam erre egy külön particiót - és ugye ez lett az aktív - , hogy ha bármelyiket újratelepítem, ne rontsa el semelyik másik bootolását sem.
Az 50GB-os "L"-re kerülne a Win7, és a 25GB-os "M"-re az XP (természetesen először az XP-t rakom fel).
A Linux helye a 20GB-os "N"-en lenne, a 2GB-os "O" pedig a swap hozzá.
Ugye az nem gond (ha a Grub a "K"-ra kerül, ahogy írom lent), hogy Logikai particióra telepíteném ?Ez alapján a hozzászólás alapján: [link] (a teljes "történet" ebben a topicban: [link]) a Grub (ez pontosan mit jelent, azon kívül hogy rendszerválasztó - és így el tudja indítani a másik (ahogy írtam fent az "N" betüjelű meghajtó lesz ez nálam) partición lévő linuxot is, és más oprendszereket is ?) telepítési helyének ki tudom választani ezt az 1GB-os aktív particiót.
de ha a sorrenden változtatni szeretnél linux alatt a menulistat is szerkeszteni lehet
Ez mindenképp kellene, tehát alapból a Windows induljon el (vagyis a Win7 boot-menüje, amiből tudom majd az XP-t kiválasztani - sajnos elég körülményes ez a többszintes megoldás, de remélem nem kell az XP-t sokat használnom már, így végülis elmegy).A Disk4 valamiért megfeküdte a Partition Magic gyomrát.
Azon 3 partició van egyébként.
Szerinte valami hiba van a particiós táblában, de nem engedtem, hogy "javítsa", mert könnyen lehet hogy elrontás lenne belőle, sokan panaszkodnak mostanában a Partiton Magicre - pedig régen nagyon jó volt, de nem fejlesztik tovább sajnos.
Win7 alá úgyis mást kell már néznem helyette, sajnos. -
válasz
FixY67 #21910 üzenetére
Könnyedén lehet GRUB-ot telepíteni alternate CD-ről, csak mivel ott "update-grub"-ot nem lehet futtatni, át kell írni az UUID-(ke)t a grub.cfg-ben, illetve az fstabban amúgy is. Gyakorlatilag nagyon egyszerű a dolog és gyorsan megvan. De mivel látom, hogy már sikeresen megcsináltad valahogy, most már csak gratulálok.
-
Csakénvagyok
őstag
Beépített flash videókat nem tudok elindítani. A YouTubon simán megy, de a beágyazottak nem. Sem Chromon, sem Operán, sem FFen. Valaki másnál is így van?
-
FixY67
senior tag
válasz
FixY67 #21907 üzenetére
Ha nehezen is, de rájöttem: az eredeti konfig természetesen a (hd0,0)-ról bootol, mivel azt nem írtam át...
------------------------------------------------------------
Kicsit pontosítok, mit csinálok rosszul?Az eredeti virtuális gépen egy diszk volt. Ahol visszatölteném, ott ugye van a használatban lévő diszk és mellette az, ahová visszatöltök. Erre a másodikra létrehoztam ugyanazokat a partíciókat, amik az eredetin is megvoltak. Felmountoltam a /dev/sdb1-et a /mnt alá. Kicsomagoltam rá az elmentett rendszert. Ezután:
grub
root (hd1,0)
setup (hd1)Ha ezek után újraindítom a gépet és a hd1-ről indítom a bootot, akkor is a jelenlegi rendszer jön fel a saját diszkjéről, a visszatöltött helyett.
-
FixY67
senior tag
Na most kellene egy kis SOS segíccség... Szopok a grub-bal, mint ama bizonyos torkosborz.
Készítettem egy mentést tar-ral egy működőképes rendszerről. Szeretném látni, elindul-e ha visszatöltöm. A file-okat sikerült átteni másik diszkre, de nem tudom bebootolni, mert a diszken ugye nincs semmiféle boot program.
Ilyenkor mi a teendő?
Elméletileg az 1. partíción ott az eredeti fájlrendszer, rajta a /boot/grub. De ez egy másik (virtuális)gép, mint ahol az eredeti működött, más a diszkkiosztás. Mit kell tenni, hogy a grubot fel tudjam tenni a visszatöltött környezetet tartalmazó diszkre úgy, hogy onnan bootolni is tudjon?Ha felmountolom a partíciót és egyszerűen chroot-tal belemegyek, akkor a grub nem találja a fizikai eszközöket. Ha kívülről próbálkozom, akkor meg olyan beállításokkal települ a grub, hogy a gép saját rendszerét indítja, bármelyik diszkről bootolok.
-
vrbst
tag
-
-
ntomka
nagyúr
-
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Bomba ár! Dell Latitude 7290 - i7-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3087
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest