- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- A KOReader ebook olvasó program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Érdekes történések a hardveraprón...(külön szám)
- Samsung Galaxy S24 FE - Megrendelve!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Van valakinek tapasztalata TP-LINK TL-WN821N vezetéknélküli eszközzel?
Hogyan kellene működésre bírni?Windows alatt sima ügy (drivertelepítés, és kész), de Linux alatt mi kellene hozzá?
Köszi!
-
vamzi
senior tag
bevallom, ezek közül egyiket sem próbáltam még. Hugom használja a gépet főleg netre meg csevegésre. Az ubit is azért tettem fel, mert havonta járok haza,és ha hó elején hazavágják a gépet, akkor ne kelljen várniuk hóvégéig. Szóval nekem úgy tűnt, hogy jó a driver, bár azt tényleg nem tudom mit teljesíthet komolyabb 3d alatt, szóval vedd tárgytalannak a korábbi hozzászólásomat.
(ennek ellenére még is sikerült 1 hétig elszigetelniük magukat a géptől, mert a fájlrendszerben valamit összehánytak, gondolom nem helyesen kapcsolták ki...) -
Hix3r
csendes tag
nemtom, én néha szeretnék, ha haverok átjönnek multizni Starcraft, Warcraft3, Warhammer 40K-vel, megy 3D gyorsítás rendesen 9.10 alatt?
Mert netezésre, meg Compiz-ra oké persze... amikor nekem volt 9.04, akkor semmi nem működött ami 3D, nem volt driver...
[ Szerkesztve ]
-
Hix3r
csendes tag
Sziasztok!
Pillanatnyilag a legnagyobb problémám az, hogy az ATi X1600Pro kártyámat nem tudom rendesen használni az új verziókon. Már kipróbáltam az X-org butítást 9.04 alatt még anno és úgy használni a Catalyst 9.3-at, de nem voltam egy szakértő, meg nem is tetszett a végeredmény...
Most gondolkoztam, hogy más disztribúciót kipróbálhatnék, de érthetően ott is küzdenek az emberek ezzel a problémával. Az open-source részleg meg még picit kezdetleges 3Dhez és sebességhez, legalábbbis amit alapból láttam.
Olvastam, hogy van aki 8.10-et használja, mert azzal még kompatibilis a Catalyst 9.3, de annak meg mindjárt lejár a supportja.
Ezért kérdezném, hogy tudtok-e olyan kiadást, vagy esetleg más disztribúciót, ami még rendesen kezelni tudja a régebbi ATi kártyákat? Vagy ha tudtok jó open-source fejlesztést, amiről nem tudok, és segít a problémán? Esetleg használjam a 8.10-et akkor, és mivan ha lejár a support?
Tényleg kb. egyetlen akadályom, hogy a grafikus kártyámat rendesen támogatva tudjam használni a rendszert. Persze ez az ATi hibája, de micsinálni nem tudok...
-
upszilon
őstag
A napi használatban nemsok program köt már igazán az XP-hez. Szépen-folyamatosan térek átt az ubira. Most éppen a VoipCheapCom van terítéken. Képtelen vagyok olyan linuxos programot találni hozzá, ami kijelezné a számlámat és ami kiadná az egyébként már meglehetősen hosszú telefonszám-listámat. Ha tudtok ilyet, légyszíves adjátok meg a linket hozzá!
Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
Hali!
Van egy kis gondom,ubi alá feltettem egy xp-t virtuálisan virtualbox-ban,de mindíg be kell jelölni az usb eszközt amit csatklakoztatni akarok.Nem lehetne úgy,hogy bedugnám és egyből felismerné?
Telefonnak akarok bemenni a fájlrendszerébe,de mindíg be kéne pipálni mikor csatlakozik,és nem mükszik emiatt. -
barnam_
nagyúr
válasz
Neil Watts #23685 üzenetére
Nem nem, az asztalin meg vagyok elégedve a Win7-el. A laptopon van fenn, ami már kevés a 7-hez, az XP meg nem begyere, ezért lett linux.
(#23686) Kendek: pontosan
szerk.: ja az a vicces, hogy az asztalin virtualbox-al gyorsabb az ubuntu mint a laptopomon
Az említett probléma sincs videólejátszásnál.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Neil Watts #23685 üzenetére
"Lecseréltem a laptopomon az XP-t Ubuntu-ra" "(Pentium M 1.6Ghz, 512MB ddr1 ram)"
Szerintem igen, csak az "Albacomp Activa 8089C [PM1.6-512-40]" lesz belőle az amire gondolt.[ Szerkesztve ]
-
-
barnam_
nagyúr
Kiszedtem az fstab-ból amit beleírtam, így az enyém minden fájl. Ugyanakkor 777 minden fájlra, ez nem tudom normális-e. (Megy a megosztás is, ahogy eddig, majd még próbálkozok fstab-al.)
Jelenleg két gondom van:
- lassú a film lejátszás: Az alap médialejátszóval kis méretben még egész tűrhető, de teljes képernyőn már szemmel láthatóan akad kicsit. Pedig sima xvid-ről van szó. Gnome Mplayer-el nagyon akad, sima Mplayer-el meg nem is jeleníti meg a képet, csak a hangot. A gépem videokártyája: intel 82855 igp. Kerestem hozzá drivert, de az intel oldalán azt írták hogy jó ami a linux-hoz van.- ha az Fn+F3 illetve Fn+F4-el változtatom a hangerőt, akkor előjön egy külön ablak amiben megjelenik egy csík ahogy változtatom a hangerőt. Jól néz ki, de lefagy tőle a rendszer
Ha így megy tovább összeakad a bajszunk a Linux-al
-
Immy
őstag
Üdv
Még nagyon kezdő vagyok linuxban.
if [ "$2" == "+" ]
then
expr $1 + $2
elif [ "$2" == "*" ]
then
expr $1 \* $3
else
echo "valamit nem jol irtal"
fi./progi 12 * 2
Csak sima szorzást akarok, de egyszerűen a "*" (csillag) karaktert nem tudom kezelni paraméterként. Ha átírom hogy ne csillag paraméterkor szorozzon, akkor működik.
Immy
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
barnam_ #23677 üzenetére
Valóban nem a megfelelőt írtad. Ezt inkább a
/etc útvonalon kellene keresni, mert a rendszer alkalmazások ott tartják a beállításaikat ugyebár.
(Amit te átírtál, az a minta a csomaghoz mellékelve, kvázi az alapértelmezett, ha először indul a démon, azt másolja a /etc útvonalra. Vagy már eleve csomagként odakerül, tuja a kánya.)Egyébként a hiba inkább a
"A root át vette minden az ntfs partíción levő fájl fölött a tulajdonjogot." résznél lesz. Ezt hogy a csöcsbe hoztad össze? -
barnam_
nagyúr
Nem akarom elárasztani a topicot a hozzászólásaimmal, de lenne még egy kérdésem.
A root át vette minden az ntfs partíción levő fájl fölött a tulajdonjogot. Meg szeretném osztani az egészet, de nem engedi, mert nem az én tulajdonomban van. Írja is, hogy: A „net usershare” a következő hibát adta vissza: 255: net usershare add: cannot share path /media/adat as we are restricted to only sharing directories we own.
Ask the administrator to add the line "usershare owner only = false"
to the [global] section of the smb.conf to allow this.Na most találtam én egy smb.conf fájlt az /usr/share/doc/nautilus-share/examples helyen, át is írtam (root-ként), de nem változott semmi
Valószínűleg nem a megfelelő fájlt írtam át, de akkor melyiket kell?
-
harry
veterán
válasz
barnam_ #23671 üzenetére
Van ott egy whitespace (szóköz), ami nem megengedett parancssorban. Tehát van " " közé teszed az elérési útvonalat, vagy a szóköz elé teszel egy \ jelet, pl így: /media/Local\ Disk. Egyszerűbb amúgy ha beírod az elejét, pl /media/Lo, majd nyomsz egy tabot. Ez a kiegészítés, használható parancsoknál, fájlneveknél, stb. Ha nem történik semmi, nyomd meg kétszer, lehet több lehetőség is van (lévén nem tudja melyik kell, nem jelenik meg egyik sem, kétszeri nyomásra meg az összes).
De a legegyszerűbb az lenne, ha nem használnál szóközt mappanévben, nem túl szerencsés dolog.Ubuntu desktoppal viszont lehet felkerül pár fölösleges cucc is, de ha nem érzed lassúnak, akkor végül is nincs gond.
[ Szerkesztve ]
-
barnam_
nagyúr
Köszi a részletes leírást, de egy helyen elakadtam:
sudo chmod -R 777 /media/Local DiskNem tudom át állítani a jogosultságokat, mert azt írja hogy nincs ilyen könyvtár. Pedig van. Be is van mount-olva a vinyó. Ls -el látom is a media/Local Disk könyvtárat, de belépni nem tudok
Az ubuntu sebességével nincs gondom, csak mondom ha még lehet gyorsítani rajta, akkor mért ne
-
harry
veterán
válasz
Kendek #23668 üzenetére
Kubuntuban nem is voltam biztos, csak mintha régebbről ez maradt volna bennem... az egyszerűbb ablakkezelők nekem kevésbé jönnek be, egy ilyen gépen meg szerintem elférhet egy gnome.
Alternate/minimal különbséget nem ismertem, csak tudtam, hogy egyikből lehet építkezni jól - ami egy kezdőnek bizony nem egyszerű, de segítséggel lehet össze tudna rakni egy megfelelő rendszert. Kérdés, hogy érdemes-e. -
válasz
barnam_ #23666 üzenetére
Élőszőr is ne gnome-t használj (ez az ubi "alap" ablakozója), hanem valami könnyebbet, lxde, xfce, fluxbox, ...
A második kérdésre, nem tudom pontosan miről szeretnél olvasni, kezdőként jó kiindulási alap a magyar ubi közösség súgója
Partíciót csatolni úgy tudsz egyszerűen, h megnyitod szerkesztésre az fstab nevű filet, és szépen hozzáadod a megfelelő sort. Azt ne kérdezd, h mit, nincs ntfs vinyó a gépemben de kis utána olvasással simán menni fog[ Szerkesztve ]
-
A Kubuntu nem hiszem, hogy kisebb erőforrás igényű lenne, a Xubuntu talán az, de a saját tapasztalatom szerint a PulseAudio nélküli Ubuntu éppoly jó, de sokkal kellemetesebb a használata. Talán majd még a Lubuntu, amit érdemes lehet kipróbálni, de majd csak április után, ha megjelenik.
Az alternate CD-vel történő telepítéssel is csak tökéletesen ugyanazt kapja az ember, mint a simával, nem lehet választani a csomagok között. A minimal CD-s telepítés pedig egy kezdőnek talán elég nagy falat lenne. -
harry
veterán
válasz
barnam_ #23666 üzenetére
Természetesen be lehet állítani
Már írtuk korábban, de lusta vagyok rákeresni, így inkább leírom (minden parancs a > és a # között másolandó)
> sudo su #átvált super userre -> root
> blkid #listázza a partíciók UUID-jét. Keresd meg, melyik kell
> gedit /etc/fstab
> UUID=045DE103772ABCFB /media/adat ntfs-3g defaults 0 0
Fontos, hogy a /media/adat (vagy tetszőleges mappa) létezzen, és legyen rá joga minden usernek (sudo chmod -R 777 /media/mappa). Illetve, hogy az ntfs-3g csomag fent legyen (sudo apt-get install ntfs-3g).
> mount -a #"lefuttatja" az fstab tartalmán, nem kell restartolni.A gépre meg lehet jobb lenne a desktop helyett valami alternate/minimal install, esetleg (akár desktopnál maradva) ubuntu helyett kubuntu vagy xubuntu, ezek talán kisebb erőforrásigényűek
-
barnam_
nagyúr
Üdv!
Lecseréltem a laptopomon az XP-t Ubuntu-ra (9.10), mert öregecske gép ez már (Pentium M 1.6Ghz, 512MB ddr1 ram),és talán az utóbbival gyorsabb lesz.Kezdő linuxosként lenne pár kérdésem:
- kellene valami optimalizáló program/trükk/akármi amivel lejjebb lehet szorítani a memória és erőforrás használatot (lévén ezek hamar elfogynak), és esetleg ki lehetne lőni a nem használt alkalmazásokat-egy általános how-to leírásnak nagy hasznát venném
-3 partíció van egy 40GB-s HDD-n:
1. 6.5 GB ext4 /
2. 512 MB swap
3. 30 GB ntfs /media/Local DiskA harmadik partíciót minden indítás után csatlakoztatnom kell. Nem lehet beállítani hogy automatán csatolja?
-
válasz
Tomi7887 #23663 üzenetére
Akkor csak egyszerűen a g++ csomag kellett neked (a függőségeivel), azért hiányolta. Az sh csak egy link alapból és a dash-ra mutat. Ebből lehetnek problémák, de akkor semmi gond nincsen itt.
Az Ubuntuban a dash az alapértelmezett shell. Egy POSIX kompatibilis Unix rendszerhéj.[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
válasz
szaszayanou #23661 üzenetére
-
válasz
szaszayanou #23661 üzenetére
-
szaszayanou
aktív tag
tudtok olyan programot mondani, amivel használatba lehet venni az egér extra programozható gombjait? egy logitech mx518ast szeretnék (ki)használni 9.04 alatt.
-
-
Tomi7887
aktív tag
igazándiból a sima konzolos projektet akarom lefuttatni.. fel telepítettem ide ubuntu alá.. ezt irja ki (amibe nem értem, hogy mi az a g++):
-------------- Build: Debug in teszt ---------------
Compiling: main.cpp
/bin/sh: g++: not found
Process terminated with status 127 (0 minutes, 0 seconds)
0 errors, 0 warnings -
Tomi7887
aktív tag
Tudnátok abban segíteni, hogy ubuntu alatt a codeblocks is ugyanúgy lefutassa a megirt programot, mint win alatt?
Gondolom itt ez terminálban működne, de nekem egyszerűen nem akarja csinálni.
-
-
jájj...
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23652 üzenetére
"csak úgy dobálózol, bizonyítékok, tények, adatok nélkül"
Miért bizonygatnék én itt bárkinek bármit is? Mindenki azt hisz amit csak akar.
Megkérlek szállj le rólam!!!
[ Szerkesztve ]
-
vamzi
senior tag
Sziasztok. Ubuntu szerverben szeretném beüzemelni a wifi kártyát access point ként. Van router is mellette, de azon olyan erős védelem van, hogy a telóm nem tud rá normálisan, sőt sehogy sem csatlakozni, ezért úgy gondoltam, hogy beüzemelem az amúgy is használaton kívüli kártyát. A kártya típusa lshw szerint:
*-network:1 DISABLED
description: Wireless interface
product: PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:02:02.0
logical name: eth1
version: 05
serial: 00:0e:35:47:91:ba
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=ipw2200 driverversion=1.2.2kmprq firmware=ABG:9.0.5.27 (Dec 12 2007) latency=128 link=no maxlatency=24 mingnt=3 multicast=yes wireless=radio off
resources: irq:10 memory:d0000000-d0000fffValaki tudna valami útmutatást adni, merre induljak el. Google nagybácsival már beszélgettem, de lányos zavaromban, nem mertem egyiket sem kipróbálni, mert nem akarom összehányni a szervert.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
upszilon #23650 üzenetére
"Fogalmatok sincsen róla, hogy milyen mélységei vannak az XP-nek"
Aha, és ezt Te csak úgy magadtól kitaláltad, ahogy minden egyéb "érveddel" (az idézőjel szándékos) is csak úgy dobálózol, bizonyítékok, tények, adatok nélkül, mindenkivel vitázol, homlokegyenest az ellenkezőjét állítod mindenki kijelentésének (nehogy véletlenül is bárkinek igaza legyen veled szemben), mindenkinél okosabbnak képzeled magad, és persze neked mindig igazad van. Ahogy mondod, "ki mint él, úgy ítél" - a hozzászólásaid mindig visszaütnek..."és arról sem, hogy milyen szoftverekkel dolgozom."
Nyilván amíg nem írod le, addig senki nem tudja. Nem mintha bárkit is érdekelne.De ennyit a vitáról. Kicsit unalmasak már a másokat becsmérlő, lenéző hozzászólásaid. Igazán leszokhatnál már róla, mert csak és kizárólag téged minősít. Ha még nem vetted volna észre, már senki nem tud itt komolyan venni, és erről csakis Te tehetsz. Sok sikert kívánok a frusztrációid leküzdéséhez.
-
Csakénvagyok
őstag
A sudo mount /media/cdrom0/ -o unhide-ra folyamatosan, minden CD/DVDre azt írja ki hogy:
mount: hibás fájlrendszertípus, hibás kapcsoló, hibás szuperblokk a(z)
/dev/sr0 eszközön, hiányzó kódlap vagy segédprogram, vagy egyéb hiba
Egyes esetekben hasznos információk találhatók a syslogban
próbálja kiadni a dmesg | tail parancsot vagy egy ehhez hasonlótA dmesg | tail -ra pedig
[17020.070938] UDF-fs: No partition found (1)
[17020.077946] sr0: CDROM (ioctl) error, command: Get configuration 46 00 00 00 00 00 00 00 20 00
[17020.077957] sr: Sense Key : Hardware Error [current]
[17020.077961] sr: Add. Sense: Logical unit communication CRC error (Ultra-DMA/32)
[17020.140912] sr 1:0:0:0: [sr0] Unhandled sense code
[17020.140917] sr 1:0:0:0: [sr0] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE
[17020.140921] sr 1:0:0:0: [sr0] Sense Key : Hardware Error [current]
[17020.140926] sr 1:0:0:0: [sr0] Add. Sense: Logical unit communication CRC error (Ultra-DMA/32)
[17020.140932] end_request: I/O error, dev sr0, sector 64
[17020.141043] isofs_fill_super: bread failed, dev=sr0, iso_blknum=16, block=16De mégis, hol van a hiba, mert én nem lelem
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23647 üzenetére
Nem sértődtem meg, és csak magamra haragszom. Megbántam, hogy intallidőkről írtam ide. Tudnom kellett volna, hogy úgysem tudjátok helyretenni a dolgot. Fogalmatok sincsen róla, hogy milyen mélységei vannak az XP-nek és arról sem, hogy milyen szoftverekkel dolgozom. Mondtam, ki mint él, úgy ítél...
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz
Neil Watts #23648 üzenetére
Jaa tényleg,csak rámentem és megnyitott fájlokat.Viszont ha megnyitom wine-al ezt az üzit kapom.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
upszilon #23643 üzenetére
Csak azt nem értem, Te vajon miért kapod fel mindenen a vizet egyből, miért sértődsz meg mindenen (persze mindent mintha szándékosan félreértve), és miért nem lehet veled két hozzászólásnál hosszabban is emberi hangnemben kommunikálni (ezt most nem csak a mi beszélgetésünkre értem). Elég mókásak a durcás hangulatváltozásaid.
Azt hittem, végre tudunk ezek nélkül normálisan beszélgetni valamiről, de persze egyből el kell rontanod a sértődéseddel.
Dehát ez van, szavaiddal élve "Valószínűleg Te egy másik világban élsz mint én." -
HollyBoni
veterán
válasz
Neil Watts #23645 üzenetére
És ezzel mit kezdjek?Rámegyek a zipper.exe-re,nem csinál semmit a patchjre.exe-nél meg acces denied-et ír.
-
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23640 üzenetére
Szerintem ne törődj vele, hogy én mennyi idő alatt rakok fel és mit. Ki mint él, úgyítél. Valószínűleg Te egy másik világban élsz mint én. Van ilyen...
-
HollyBoni
veterán
Hogyha Wine-al felrakok egy progit,mindíg ez fogad:This application requies Java Runtime Environment 1.5.0
Pedig felraktam már mindenféle java-t.Hogy lehetne megoldani?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kendek #23630 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, egyelőre arra jutottam, hogy akkor adok egy próbát a 9.10-esnek (WUBI alatt már adtam neki egy próbát, ott nem igazán volt tökéletes, de az nem viszonyítási alap, mert nem egy normál módszerrel felpakolt oprendszer, meg akkor még igencsak sok dolgot szinte gondolkodás nélkül felpakoltam, mivel sok vesztenivalóm nem volt, csak próba gyanánt tettem fel, na meg először próbálgatni kell, és szívni vele, úgy tanulja meg az ember, hogy mit nem kéne...
). És szerintem maradok a 32 bitesnél, mert ahogy a fórumokon (itt és máshol is) olvasható, nagyon sokan szívnak a 64 bitessel (az én WUBI-m is az volt), és mindössze 2 GB RAM-om van, az esetleges sebességbeli többlet a 64 bites esetén meg most nem ér annyit, hogy bugokkal kezdjem meg az Ubuntus "pályafutásomat".
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
upszilon #23637 üzenetére
Hát a frissítéseknél nem kell ott ülni, végignézni, és tűkön ülve megvárni, míg végez...
Az meg már nem vesz el az időmből. Ha újra kellene indítani a frissítések miatt, akkor megteszem abban az időpontban, amikor épp elmegyek a géptől, mire visszatérek, már végzett vele.
De amúgy sem értem az érvedet: neked legalább 3 órán keresztül egyfolytában zajlik a frissítés?Akkor ott nem a Windows-zal, hanem valami egyébbel van a baj.
(ezt most nehogy sértésnek vedd, mert nem annak szántam)
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23623 üzenetére
"soha nem töltöttem többet az egésszel olyan 2, max 3 óránál többet"
Viccelsz, a frissítések önmagukban sem mennek fel olyan gyorsan...
-
FixY67
senior tag
Egy kis hálózati gondom akadt. Fut pár virtuális gép a szerveren, VirtualBox alatt. A konzol vrdp-n érhető el elvileg.
Vistáról Remote Desktop Connection-t használok a belépésre.
Bekapcsoltam ufw enable paranccsal a csomagszűrőt. Engedélyeztem a konzolokhoz használt portokat, az ssh-t, http-t, https-t stb.
Boot után nem tudom elérni Remote Desktop-pal a konzolokat. De... ha kikapcsolom a csomagszűrőt, egyszer belépek a konzolra, bontom a kapcsolatot (netstat-tal ellenőrizve: valóban megszűnik), visszakapcsolom a csomagszűrőt, akkor már tudom használni ezeket a konzolokat.
Legszebb, hogy a tcpdump-ból nem (mindig) látszik a forgalom...
(tcpdump -i eth0 \! port 22) -
mzx
senior tag
Egy CPU kímélő msn -t, ubuntura tud valaki ajánlani?
(...szívok az Emesene alkalmazással...) -
mzx
senior tag
válasz
Neil Watts #23629 üzenetére
kabaré
először azt irod: skype?, majd hogy skype-pal nem lehet -
válasz
Sk8erPeter #23626 üzenetére
A 9.10-es használatom tapasztalatait is belevettem, bár most már a 10.04 előzetes kiadását használom. Fglrxet csak az előbbire tudtam rakni, mert utóbbival nem is kompatibilis jelenleg még, de ott is tudtam már nyílt drivert is használni kis mókulással. Nyílt meghajtóval mindig jó volt, és most is jó, de az fglrxel nagyobb frissítések után (új kernel, ilyenek) valami történt, nem jött vissza felfüggesztésből. Viszont egy újrahúzás, ami csak egy-két pillanat meg egy restart, segített rajta mindig.
Nos, amit viszont észrevettem, és erre mondtam a BIOS-os dolgot, ha engedélyezem a Repost Video on STR Resume [This feature allows you to repost video on STR resume. (STR refers to suspend to RAM)] funkciót, akkor nagyobb eséllyel tér vissza rendben álmaiból. Persze elképzelhető, hogy ilyen állítási lehetőség nálad nincsen. -
-
j0k3r!
senior tag
válasz
Neil Watts #23618 üzenetére
oke. koszi. toltom a "netbeans" nevut.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kendek #23612 üzenetére
Bocsi, de számomra nem volt teljesen egyértelmű, 9.10-et használsz?
"Érdemes belenézni a BIOS-ba is, szokott ott lenni néhány opció, amelyet állítani lehet hozzá"
Gondolom az S3, meg hasonlókra gondolsz. Az megfelelően van beállítva - legfőbb bizonyítéka, hogy Windows alatt hibátlanul alszik, ébred. -
Vicoo
senior tag
Hello!
Van egy gép (AthlonXP 1900+ , 256mb ddr, radeon 9000, 6 giga seagate ) amin csak neteznek, szóval elég éppen, és Ubuntu 8.04 fut. Nemrég hozták hozzám, hogy lassú ,amit észre lehet venni tényleg, mivel a kevés ram és FF miatt swappolással hálál a gép, a kérdésem hogy nincsenek olyan szolgáltatások , stb amiket ki lehetne iktatni? Nincs se nyomtató stb , semmi periféria sem a gépen, szóval valahogy lehetne segíteni ? ( lecserélni , ramot venni nem lehet ... )
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kovaax #23611 üzenetére
Nem is tudtam, hogy mostanában operációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik...
Nem tudom, ez hogy jött ide, eléggé mellékvágány.
(#23613): "Szerintem ne legyünk ennyire szigorúak velük" Szerintem ez nem szigorúság, az ilyen jellegű általánosító kijelentések (mint pl. tipikusan az olyanok, mint hogy egy adott, sokak által használt oprendszer szar) nyugodtan erős kritikával fogadhatók.
[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
upszilon #23614 üzenetére
Hát igen, az tényleg nem lenne rossz, ha minden Windows-os progi működne Wine segítségével Ubin (vagy más Linux disztribúción) is.
De hogy megy el 22-25 órád a Windows fullos telepítgetésével? Én is igen intenzíven telepítgetek rá rengeteg programot, drivert, egyebeket, és tényleg sok idő megy el vele, de soha nem töltöttem többet az egésszel olyan 2, max 3 óránál többet. Mondjuk valszeg az is az oka, hogy most már fénysebességgel kattintgatok, mert már csukott szemmel is tudnám csinálni, egyszerre több programot telepítgetek, és aztán mehet a Norton Ghost. [Nálam is felkerülnek ilyenkor olyanok is, mint az Apache, PHP, MySQL (mondjuk ezt most már elintézem az AppServ-vel, ami ugyanazt csinálja, mintha kézzel telepítgetném egyesével ezeket), képszerkesztő, blablabla programok, szóval elég tökölős, tényleg rengeteg programot használok.]
"Ott meg van más, amivel szenvedni kell."
Igen, ez igaz.Úgy értettem, hogy az új Linux-júzer (persze az egységsugarú fajtából
) már a "vindózos" hibákat megszokta, vagy már nagyjából tudja őket kezelni, de találkozik Linux alatt egy teljesen újjal, és legyint egyet, hogy mekkora fos az egész. Persze nyilván ez rossz mentalitás.
-
mzx
senior tag
válasz
Neil Watts #23621 üzenetére
winXP alatt tapasztaltam, hogy skype -pal nem lehet telefonkészuléket felhivni
(vagy ennek ingyenessége nem volt megoldhato?
...nem emlkékszem, régen skype-oltam), winXP alatt skype usert lehetfelhivni ingyen.
ubin lehet?? ... nem lenne rossz ..a napokban tettem fel ubira a skype-t, de mivel ritkan skype-olok, még nem teszteltem le.
Amúgy látom, van- unbin egy Ekiga telefonszoftver nevű progi is, és van tárcsázófelulete; avval megoldható az ingyenteló, telefonkészulékekre?
[ Szerkesztve ]
-
-
mzx
senior tag
1)
Feltettem az
emesene
nevű ubuntu-s msn klienst.Ámde hiába van működő hotmail.com -os címem, nem enged be vele akkor sem,
ha a teljes hotmail cimet irom be user gyanánt az emesene-be.
Kóddal nem lehet gond, hiszen a hotmail.com -ba be tudok menni kódommal.
Próbáltam már kikapcsolt tűzfalnál is.A hibajelzés (és ezt irja ki bármilyen, akár kamu login név+kóddal történő próbálkozásra is bejelentkezésre) :
"Protocol not supported by server"
Milyen protokolról van szó?
Mit javasoltok, mit tegyek?
Emesene -ben állitani kell valamit, vagy váltsak ubuntuban másik msn kliensre?_ _ _SZERK: GNOME kornyezetet detektál, és LXDE alatt vagyok; lehet ,h ez a baj oka?
2)
Milyen alkalmazást ajánlotok, mellyel lehet (bár általában ilyesmikkel bizonyos korlátok között, de) ingyen telefonálni vezetékesre? (Vagy akár mobilra, meg akár ingyensms, bár a vezetékesre működővel is megelégszem.)
Teljesen ingyenes megoldásra gondolok, még ha időkorlátos is.
(Windows -ban léteznek ilyenek, teszteltem.)
[ Szerkesztve ]
-
-
j0k3r!
senior tag
sziasztok!
ubuntura tudna nekem valaki valami javascript fejlesztokornyezetet ajanlani?
(a javascript kulcsszora tul sok mindent dob ki a synaptic es nem akarok hulyeseget felrakni)
a segitsegetek elore is koszonom. -
Sianis
addikt
válasz
kovaax #23606 üzenetére
Hujuj. Ebben bizony sok hiba van.
Az Ubuntu az meglehetősen nagy részben Debian, a két disztró között oda-vissza kapcsolat van. Az Ubuntu az valójában egy fél évente kiadott Debian sid (kis ferdítéssel).
Igaz, hogy évente két kiadás van, de LTS nem jön minden évben ("A new LTS version is usually released every 2 years."), inkább csak kétévente.
A közösségről meg kb annyit, hogy aki Debiant fejleszt az Ubuntut fejleszt, aki Ubuntut fejleszt az Debiant is fejleszt. Az, hogy a Canonical áll az Ubuntu mögött nem jelenti azt, hogy nincs rengetek olyan fejlesztő, akik ahogy a Debiannál is, hobbiból fejlesztik a rendszert. Sőt ők vannak többen, Canonical alkalmazott azért nincs olyan sok.
Sianis
-
upszilon
őstag
válasz
Sk8erPeter #23609 üzenetére
"amikkel esetleg Windows alatt egyszer sem találkozott"
Ott meg van más, amivel szenvedni kell. Én évek óta csak rakom vissza az XP-mentésemet, ha valami gond van. Aztán most új gépet vettem magamnak. Előlről kellett felépíteni az egészet, mert sajnos nem lehetett másképpen megoldani a kékhalál miatt. Szóval mire minden fennvolt, az összes frissítés, az összes program és minden be volt állítgatva, elment vele két teljes napom. Értsd: kb 22-25 valódi munkaóra. Azért egy Ubi9.10-essel messze nem kell ennyit foglalkoznom. Bár igaz-ami-igaz, nem is tudok rajta megoldani olyan "elsődleges" feladatokat mint amilyen például a könyvelés, a videóvágás, kiadványszerkesztés, vagy a speciális programokkal történő honlaptervezés, grafikai munkák. Pedig ezekkel napi szinten foglalkozom, tehát nem legyinthetek rá, hogy nem megy aztán kész. Szóval az Ubi már kezesebb bárány és lényegesen fejlettebb, mint az XP. És tegyük hozzá, az XP-kényszeremet a W7 sem oldotta fel. Végülis az Ubi alatti WINE-ben több windowszos prigim fut hibátlanul és gyorsan, mint a W7 alatt. Mára kikistályosodott a kép. Internetezésre és napi dolgokra, szórakozásra Ubi. Munkára XP. A MAC-et már nem is használom szinte. Teljesen átvette a szerepét az Ubi. Szóval egy szó mint száz, a Linux jön fölfelé nálam nagyon. El tudom képzelni, hogyha még kicsit fejlődik a WINE, egyszercsak már nem lesz szükségem egyáltalán az XP-re. Na, azok lesznek ám a szép idők!
-
kovaax
őstag
válasz
"az ő szellemi képességeit minősíti"
Szerintem ne legyünk ennyire szigorúak velük, az ezután lévő szöveged viszont teljesen helytálló. Én inkább a disztrókat hibáztatom emiatt. Pl. milyen dolog már, hogy openSUSE install közben beállítom az adsl kapcsolatot, elfogadom az általa felajánlott "kézi indítás kinternet segítségével" opciót, majd nem rakja fel a kinternet csomagot (szerencsére az install dvd-n rajta van)...
-
válasz
Én rendszeresen használom a felfüggesztés funkciót, most is abban az állapotban van otthon a gépem. A nyílt meghajtókkal, amik alapból benne vannak a rendszerben, azokkal gond egy szál sem, de mikor az fglrx-et használtam a HD3200-as integrált GPU-hoz, akkor bizony nem ártott, ha a rendszer komolyabb frissítése után újratelepítettem az fglrx-et, mert nem jött vissza a felfüggesztésből.
Lényegében, legtöbbször a hiba itt szokott lenni, mármint a videókaresz meghajtójánál, az szokott rakoncátlankodni. Érdemes belenézni a BIOS-ba is, szokott ott lenni néhány opció, amelyet állítani lehet hozzá (bár nem mindenhol). -
upszilon
őstag
válasz
Kendek #23608 üzenetére
Na! Ezzel már egy picivel beljebb vagyunk. Szóval fogok egy kernelt, rakok rá rendszerdirectórikat, meg csomagokat és kész a disztribúció? Áááá-nemhiszem! Kell ott még lennie egy csomó mindennek, amit a kifejezetten a disztróra jllemző és olyanoknak is, ami életet lehel az egészbe. Vajon mik lehetnek ezek?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kovaax #23600 üzenetére
tomtyi, kovaax: végül is amikor a WUBI-t használtam, akkor nem volt gáz a hálózattal, hanggal, képpel (tomtyi: mondjuk utóbbi alatt nem igazán értem, mit értesz, maga a felbontás helyessége vagy a képmegjelenítés, vagy egyéb?), amivel viszont rendszeresen, az a suspend state (készenléti állapot, felfüggesztés, altatás; "ébresztéskor" teljesen szétesett a kép), de azt akkor betudtam annak, hogy elég sok szirszart rátelepítettem, na meg nem egy "normális" telepítésről volt szó, hanem csak egy ilyen Windows-on keresztül telepített, képfájlból kiolvasott cuccról. Remélem ezzel már nem lesz gáz. Ja, meg a Flash-sel volt para, de szerintem az inkább az Adobe hibája, hogy nem tudtak rendes 64 bites változatot kiadni.
Tényleg, ki tudja valaki próbálni 9.10 alatt a "felfüggesztés" állapotot, hogy a gép felébredésekor nem esik-e szanaszét teljesen a kép? Kíváncsi lennék rá. Köszi!"Szóval az ilyen kis bénázások miatt (amik javítására persze mindre van már kész recept a neten***), szerintem sok újoncot veszít el a linux világa, akikben aztán csak az marad meg, hogy a linux szar."
Szerencsére én nem ebbe a kategóriába tartozom.Ha valaki olyat állít, hogy a Linux szar, akkor az inkább az ő szellemi képességeit minősíti...
Ettől függetlenül egy kezdő Linuxosnak tényleg eléggé fájdalmasak lehetnek az ilyen bugok, amikkel esetleg Windows alatt egyszer sem találkozott, mert akkor meg az jöhet le, hogy ezeknek a hibáknak a kiküszöbölése Linux disztrók alatt sokkal körülményesebb, pedig ez nem ilyen egyszerű, hogy lehetne általánosítani. -
válasz
upszilon #23607 üzenetére
Nem hiszem, hogy kapsz erre tényleges, kimerítő választ, de a linkelt tartalom alapján, a kernel és a programok között a rendszerkönyvtárak vannak.
"Rendszerkönyvtárak: elemei azon standard funkciókat valósítják meg, amelyeken keresztül az alkalmazások együtt tudnak működni a kernellel, másrészt pedig azokat a tevékenységeket látják el, amelyek nem igénylik a kernel felügyeletét."[ Szerkesztve ]
-
upszilon
őstag
válasz
kovaax #23606 üzenetére
Nem a filozófiája érdekel, hanem a technológiája.
(#23605) Kendek: Az igazság az, hogy Te sem tudod a választ. A (#23591)-ben ezt írtam:
...mert miből is áll egy disztró? Mi van a kernel (amit aztán úgyis frissítünk) és a telepített csomagok (amiket szintén frissítünk, és/vagy csereberélünk) "között"? Nyilván azt lehetne igazándiból szidni, vagy dícsérni. De mi is az tulajdonképpen? Ez a kérdés mindig nagyon érdekelt, de eddig még nem találkoztam olyannal, aki néhány magyar mondatban el tudta volna magyarázni a lényegét. Talán majd most valaki...
Még mindig aktuális. Hátha valaki talán mégis rá tud világítani a technológiai mibenlétre...
-
kovaax
őstag
válasz
upszilon #23591 üzenetére
Hát, szerintem a disztró az valamiféle rendszer vagy filozófia, ami alapján egységbe szervezik a kernelt és az egyes programokat. Pl. a Debianban az egyik legnagyobb szervező erő, hogy az alap rendszerben levő programok legyenek valóban szabad szoftverek. Lassabb az egyes kiadások életciklusa, így a stabil verzióban nem a legfrissebbek az egyes programok verziói, de valószínűsíthető, hogy stabilabbak is. A Debian mögött egy szabad közösség áll. Az Ubuntu is deb csomagolót használ, de frissebbek a csomagok, két kiadás van évente, egy lts meg egy "másik", plusz desktopra koncentrálnak inkább. Meg ugye egy cég van mögötte.
-
válasz
upszilon #23604 üzenetére
De mire magyarázat? Mire vagy kíváncsi pontosan? Menj el egy programozó tanfolyamra, ha mélyebb belelátást szeretnél a dolgokba.
Tessék, olvasd el még ezt is, most hirtelen ezt találtam, keressél még, ha szeretnél.
Egy kicsit bonyolultabb a téma, elképzelhető, hogy könyvtárban is találsz nagyon jó könyveket hozzá.[ Szerkesztve ]
-