- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Változások a Prohardveren
Aktív témák
-
upszilon
őstag
válasz
kozyadam #23091 üzenetére
Talán kicsit félreérted a dolgot. Nekem a saját feltelepített programjaimmal és a saját beállításaimmal készreformált Ubiról kéne tudnom készíteni egy új telepítőcédét. (Illetve DVD, mert CD-re már nem fér fel.) Elvileg a Remastersys pontosan erre lenne való. Sokat kínlódtam már vele. Sajna a 9.10-es ubinak vannak cifra dolgai, amik miatt nem megy tökéletesen a produkció. Már sok cifraságát kiderítettem, de még közel sem mindet. Jó lenne egy pontokba szedett silabusz, amit végigkövetve valóban működne a dolog. Talán valaki egyszer majd elkészíti...
-
A xorg.conf-ban nekem egy ilyenem van:
SubSection "Display"
Virtual 3120 1050
EndSubSectiona "Screen" szekción belül. A 3120 a két kijelző együttes vízszintes felbontása, az 1050 meg a nagyobbik y felbontása. Így a két képernyő alkot egy desket, de még így is kell egy script, ami beállítja, hogy a külső kijelzőn a desktop mely része legyen látható:
cat ExtendDesktop.sh
#!/bin/bash
xrandr --output LVDS --auto
xrandr --output VGA --right-of LVDSEz minden indításnál lefut.
-
-
rtom
senior tag
Tegnap este összetoltam az Nvidia karim DVI kimenetét az LCD TV-vel (HDMI), nvidia-settingsben felismerte, külön X-et beállítottam rá, gdm restart, erre már a TV-n is megjelent egy Ubuntu Human témához hasonló szín, de semmi egyéb. Mivel ez az első eset, hogy ilyesmit csinálok, kérdésem, hogyan lehet a második kijelzőre tartalmat tenni (figyelembe véve, hogy LXDE-t használok és a pcmanfm rajzolja a desktopot)
-
rtom
senior tag
válasz
konfar.dani #23074 üzenetére
Kimaradtál a sorból
Parancssorban mencoder konvertál, GUI-val avidemux (ez minimálisan szerkeszteni is tud), Cinerella pedig szerkesztésre használható. Mostanában olvastam az Open Movie editorról is, de az ránézésre a Cinerellára hajaz..
-
róland
veterán
Hali!
US Robotics 546IA router témában jártas valaki?
Sürgős segítség kellene!
Előre is köszönöm!
róland
-
kozyadam
tag
válasz
upszilon #23089 üzenetére
én úgy próbálgattam, hogy Win alól wirtuális gépen bootoltam be Ubu live cd-vel, és onnan tenni a telepítőt a pendrive-ra, úgy nem igzán akart összejönni, de a komplett rendszert hagyta feltenni a pendrive-ra, és később másik gépen be is bootolt.
most hétvégén ki tudom próbálni egy 2GBos pendrive-ből lehet-e ubu install médiát csinálni.
-
HollyBoni
veterán
Gyerekek!Valaki nem akar rendelni az Ubuntu shop-ból?
Mert pl. nagyon jó pulcsik vannak meg egyebek.Ha valaki rendelne akkor szóljon,és rendelek én is ezáltal oszlik a posta.
(bocs az offért) -
upszilon
őstag
Remastersys.
Mé'nem műxik ez nekem rendesen? Pedrájvra csináltam már vele a saját ubiból live-rendszert. Az jól működik. De ha arra akarnám használni, amire valóban szánták, -új telepítő készítésére-, akkor már gáz van. Legtöbbször be sem bootol az elkészített DVD. Még nem tudtam használhatót csinálni. Nem értem miért. Jókai nem írt annyit mint amit már én ebben a témakörben összeolvastam, aztán mégis itt állok tanácstalanul...
Segítsetek légyszi! (De csak olyan segítsen, akinek már összejött a produkció. Csuklóból alapdolgokkal segíteni akarók kérem messzire kerüljenek el!)
-
kozyadam
tag
válasz
Kendek #23084 üzenetére
nem életbe vágóan fontos kérdés
a link nekem működött. az alap5let az az, hogy mivel 2 virtuális asztalom van, és a noti 1280x800as felbontású, ezért csinálok 1 háttérképet, ami 2560x800px méretű, és amikor görgetek át a billentyűparanccsal az egyik monitorról a másikra, akkor a háttér úgy csúszna, mintha 1 kép lenne, és mintha az előző képnek a folytatása lenne
szerintem elég látványos lenne. 1 több képernyő méretű háttér előtt csúszkálni ide-oda
-
ntomka
nagyúr
válasz
Major Major #23081 üzenetére
Mire gondolsz? Ha megnézed a részletes eredményeket, csak lebegőpontosban kiemelkedő a linux a winhez képest, ott viszont nagyon.
-
válasz
kozyadam #23083 üzenetére
Mint írtam, ezt csak most találtam hirtelenjében, nem foglalkoztam a dologgal eleddig. De amennyire tudom, ezt csak ilyesmi módon lehet megoldani, nem is találtam másabb leírást, pedig kerestem.
A második részét a mondanivalódnak nemigazán értettem, és a linkedre is Error 404-et ír ki. -
kozyadam
tag
válasz
Kendek #23077 üzenetére
ez a leírás elég hasznos, de nem lehet valahogy megoldani az asztali ikonok megtartásával?
az jutott eszembe, hogy nekem csak 2 asztal van egymás mellet, és ha tolom ide-oda őket, akkor egy ilyesmi háttér csúszna mintha a háttér előtt gördülnének az ikonok -
Major Major
senior tag
válasz
HollyBoni #23060 üzenetére
ez a téma elvileg alapból bent van Ubuntuban, asszem a 8.10 óta, csak ki kell választani
(#23073) HollyBoni
ilyen kérdést nem illik feltenni linuxos társaságban(#23075) HollyBoni
ez meg csak olyan áron megy, hogy nem lesznek asztali ikonjaid, konfigurációszerkesztőben ki kell kapcsolni, hogy a nautilus rajzolja az asztalt, aztán compizban bekapcsolni a wallpapers plugint(#23072) n00n
egyszer már nekem is szükségem lett volna erre, és akkor arra jutottam egy csomó kutakodás után, hogy nem tudsz teljes boot dumpot olvasni sehol, ha szerencséd van akkor a keresett hiba benne van a syslog, kern.log, messages, dmesg valamelyikében, de nem garantált a siker(#23046) ntomka
a neve alapján én igen -
kozyadam
tag
válasz
body007 #23049 üzenetére
nah ebben most már nem nagyon tudok segíteni. ha a router átengedi a csomagokat a gépnek és vissza, akkor már csak a megfelelő beállításokat kell megadni.
szerintem ha a vpn-nel a mappát szeretnéd elérni, akkor vmi más funkciót kell keresni a progiban. pl mint teamviewerben, asszem ott is van lehetőség másolgatásra -
válasz
HollyBoni #23073 üzenetére
Ha már így kérdezed, akkor szerintem a GNOME.
Viszont mások szerint nem, így maximum szavazással tudjuk eldönteni, hogy melyiket érdemesebb használnod.
#23075: ezt találtam hirtelenjében, annyira nem éri meg megcsinálni, bár nálam alapból nincsenek ikonok, azt a kikapcsolósdit egyből meg szoktam ejteni.
#23078: én is azt, meg vagyok vele elégedve, főleg a GetDebes frissebb változatával. -
ntomka
nagyúr
válasz
HollyBoni #23073 üzenetére
Ez egy nagyon szubjektív kérdés, kár is volt feltenni.
Én elégedett vagyok a gnomemal, de többen használnak itt xfce-t. De van aki az lxde-re esküszik. Annyi biztos, hogy a legtöbb erőforrást talán a kde használja.Javaslom azt, hogy csinálj egy tesztkörnyezetet, akár virtualboxban, és telepítsd fel a népszerűbb ablakozókat, és így eldöntheted melyik tetszik neked.
Más: Használ valaki SELinuxot? Érdemes vele foglalkozni?
-
HollyBoni
veterán
Még egy kérdés.Nem lehet azt megcsinálni hogy minden asztalon más háttérkép legyen?
-
konfar.dani
aktív tag
Köszönöm a válaszokat a Skype-os kérdésre.
Esetleg egy jó videó konvertálót és egy videó szerkesztőt tudnátok ajánlani?
-
HollyBoni
veterán
Szerintetek melyik a legjobb asztali környezet?
-
n00n
őstag
Ubuntu Lucidot tesztelem és miután kilőttem a plymouthot látom, hogy vmi hibát ír, de túl gyorsan eltűnik és nem tudok elolvasni. Melyik log fájlban tárolja a boot üzeneteit? (var/log/boot nem az)
-
válasz
HollyBoni #23065 üzenetére
Csomagolásnál mikor írod a parancsot, úgy kezd, hogy beírod sudo, majd úgy a konkrét paranccsal fojtasd. Vagy írd be azt, hogy "sudo su", majd nyomj egy entert és írd be a jelszavad. Ez utóbbi után már root jogokkal rendelkezel a terminálban és írhatsz bármilyen parancsot, azt végrehajtja.
Vagy hova milyen parancsot írjál? -
válasz
HollyBoni #23062 üzenetére
A /home/"felhasználóneved"/.themes könyvtárból töröld ki a benne levő témákat (könyvtárakat), aztán mikor valamelyiket telepíted, akkor egyből használd is, különben nem jelenik meg a témák között valamiért.
#23063: használd a "sudo"-t, vagyis a parancsokat kezd vele. Esetleg egyből root terminált indíts, vagy egyből írd be, hogy "sudo su".
-
HollyBoni
veterán
És terminálban hogyan tudok kicsomagolni?
Mert csomagolni akarok valamit a fájlrendszerben,de azt írja hogy nincs hozzá jogosultságom. -
HollyBoni
veterán
válasz
ricsipontaz #23061 üzenetére
A könyvtár nem helyezhető át könyvtárba.Mindíg ezt írja!
-
ricsipontaz
csendes tag
válasz
HollyBoni #23060 üzenetére
Letöltöd a fájlt. (nem csomagolod ki!), majd jobb gomb az asztalon, asztal hátterének megváltoztatására kattintasz, ott kiválaszod a téma fület és egyszerűen csak "belehúzod" az ablakba a letöltött fájlt. Kiírja, hogy sikeresen telepítve, már csak ki kell választani.
-
HollyBoni
veterán
Tudja valaki ezt a témát hogy tudom felrakni?
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Van valami nagy linuxos oldal ahol vannak hátterek pluginok meg mindenfélék amik linuxhoz kapcsolódnak.Nem tudja valaki melyik az?Keresgéltem de nem találtam.
-
Nagytalp
senior tag
A VBox LXDE alatt nem akar bebootolni egy XP-t. Gnome alatt meg megy
Szerintetek mi lehet a gond? Nem ír ki hibát csak egyszerűen megfagy a guest.
-
válasz
kozyadam #23040 üzenetére
A router TP-LINK TL-R860
A gépek dhcp-n kapják az ip-t. Beállítottam, h a szerver 101-es ip-t kapjon:
Address Reservation: 1 00-19-66-62-7E-47 192.168.0.101 Enabled
gondolom így kell
Meg beállítottam egy virtual servert:
Virtual Servers: 1 5900 192.168.0.101 ALL Enabled
Így működik, köszi
Már csak azt szeretném megoldani, h ne a desktopot irányítsam hanem egy mappát (samba megosztás) érjek el -
SzalaiG
addikt
Hali!
Létezik Xp skin az ubuntuhoz? Magyarnyelvű.
-
törölt tag
válasz
upszilon #23039 üzenetére
hiaba ismetled, nem csak a mikrofon hanggal volt rengeteg problema.
voltak olyan problemak vele h pl egy hivas utan nem ment semmilyen audio lejatszasa (attol fuggoen h pulse/esd esetleg plusz alsa volt fent) es tudta azt is h recsegett/kihagyott a hang a fulesben ugy, hogy a tuloldal win-t hasznalt. raadasul elsore a 'problem with audio playback' uzenetbol sem a mikrofonra gyanakodnek.megdobbennel mennyi mindent kepes vagyok felfogni.
-
ntomka
nagyúr
Tud valaki olyan többplatformos benchmark progit, amivel összehasonlíthatnám a gépem ubuntu alatti teljesítményét windows alattiéval?
-
upszilon
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #23041 üzenetére
Persze, szinte mindegyik csip-készlettel megoldható. Csak tökölni kell vele. A Realtek új csipjeivel van a legtöbb gond. A Realtek kitűnő hardver csinál, de a szoftverkészítéshez baromira nem ért...
-
kozyadam
tag
válasz
body007 #23024 üzenetére
routered milyen? DHCPn kapják a gépek az IPt vagy statikusan?
Ha routerbe beállítod, hogy a szervernek mindig azonos IP címet osszon, vagy a szerveren kézzel adod be az IPt, és ezt követően a routeren beállítod a virtuális szervert, vagy port-forwardolást, akkor a routerre a külvilág felé érkező csomagok továbbítva lesznek a szerverre.
az már innentől kezdve a szerver dolga, hogy válaszol-e rájuk, pl figyeli-e azt a portot, ahol a VPN kliens próbálkozik. -
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #23038 üzenetére
Miért szürkítetted be? Ez ide tartozik keményen. Megismétlem: A mikrofon-hang probléma nem Skype-probléma, hanem linux probléma. Próbáld ezt az egyszerű tényt felfogni. Amíg nem vagy képes egy hangrögzítővel normális mikrofonhangot visszahallgatni, addig ne is telepíts Skype-ot. De ha az megvan, a Skype is egyből tökéletes lesz. Ennyi.
-
upszilon
őstag
válasz
konfar.dani #23035 üzenetére
Miért, a Skype oldalán lévőkkel mi a problémád?
(#23036) &rew: A Skyp-nek a világon semmiféle hang-problémája nincsen linux alatt. Az már más kérdés, hogy a linuxban szinte képtelenség normális mikrofonhangot előállítani.
-
törölt tag
válasz
konfar.dani #23035 üzenetére
pl skype?
esetleg felteheted wine-nal a vindozosat. mindket esetben szamithatsz hangproblemakra es hosszadalmas kikuszobolesukre -
konfar.dani
aktív tag
Légyszi tudnátok Linux-ra egy Skype programot?
Köszönöm előre is. -
HollyBoni
veterán
válasz
Kicsirics77 #23026 üzenetére
Ezt kifejtenéd jobban?Mert nem nagyon értettem.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség.Most telepítettem az Ubuntu 9.10-et,de mikor csinálok egy DSL kapcsolatot,akkor nem akar soha csatlakozni,csatlakozik egy ideig aztán kiírja hogy "Disconnected,you are offline"vagy ilyesmit ír.Másik gépben pedig jó a net.
-
Kellene kis help vpn beállításhoz. Helyi hálón megy szépen a dolog de, h kell neten keresztül megoldani? DynDNS-en regelve van egy host név, ez routerbe beállítva, de ubin hol állítom be, h azon a host neven a szervert találja meg? Szerver ip-je: 192.168.0.101
-
harry
veterán
Valami nem kerek... akarok csinálni egy USB startup-ot (mármint USB telepítőt), de sehogy sem megy. Próbáltam két Ubuntu OS (beépített) és egy Win7 (unetbootin) alól, két különböző pendrive-val, a képfájlt másodszor is letöltöttem, de mikor betölt, és kiválasztom az Installt, kiírja, hogy
modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.28-11-generic/modules.dep: No such file or directory
Majd tölt ezután, végül 'BusyBox built-in shell' jelenik meg... Nem értem miért csinálja ezt, de mindjárt rákeresek. -
Major Major
senior tag
válasz
konfar.dani #23016 üzenetére
itt nézz körül
-
-
törölt tag
válasz
konfar.dani #23000 üzenetére
mosmá mindegy, de az Ubuntuban alapból települ a Gimp.
különben meg új réteget kell létrehozni, oda másolod, oszt a végén egybefésülöd a rétegeket. (nem az eredeti képekkel dolgozz, csinálj másolatot)
-
harry
veterán
Most a gondom nmap-pel, hogy
- sP-vel lenne szép, csak 1 sort ír ki, ha a host be van kapcsolva, ám a win-es gépeket ezzel nem látja
--> vagy kell minden win kliens tűzfalán állítani, ami macera, ráadásul nem is ment
--> vagy sudo-val kell használni a parancsot, ám így viszont egyes interfészek mac-címét is kiírja, ami nekem bezavar, de legalábbis nem szép... néztem verbose-t lehet-e tiltani, de nem láttam ilyet.Mert amúgy csak annyit kéne csinálni, hogy 'nmap alháló', és ha a kimenet több, mint x sor (tehát több, mint a default cím, és záró sor), akkor van gép, nem nézi, hogy az most hol-ki, de nekem nem is kell. Így viszont lehet zavarni fog a mac-címes sor, mivel nem tudok vele fixen számolni (nem írja ki minden géphez). Esetleg le lehetne vágni ezeket a sorokat, bár így kicsit még szöszölni kell majd vele.
-
Kicsirics77
veterán
linux mint 8 helena pendriverol
egesz gyors csak a bill kiosztasa norveg egyenlore
megoldódott -
válasz
konfar.dani #23011 üzenetére
ctrl + c -> ctrl + v...
-
konfar.dani
aktív tag
Léci le tudnátok írni, hogy hogy tudnám megcsinálni GIMP-el a nemrég említett szerkesztést?
Szóval kijelöltem a képen ami kell, de nemtudom hogykell kivenni onnan, és máshova áttenni, egy másik képre.
Köszönöm előre is.
-
-
harry
veterán
Win7 gép pingre válaszol, de 'nmap -sP ipcím'-re nem, holott az sP a manual szerint csak pinget végez, de mégsem kapok választ. Ha ugyanezt sudoval indítom, akkor igen. Bár rémlik valami ilyen, hogy helyi hálón nem echo request van, hanem arp ellenőrzés, és lehet ezért nem megy... csinálok erre egy firewall rulet win-ben, és mindjárt beszámolok.
-
harry
veterán
válasz
Kendek #23005 üzenetére
Hát igen, alap szintű scriptek is nagyon meg tudják könnyíteni az ember életét
Én egy olyat írok mindjárt a szerverre, melyet úgy éjfél környékére ütemezek indítani, megnézni, van-e host a hálózaton bekapcsolva, van-e aktív netkapcsolat (ftp, ssh, bármi), és ha nincs, elküldi a gépet aludni, lévén este minek menjen, ha senki sem használja. De ha mondjuk valami töltök, vagy hajnal kettőig gépezek otthon, akkor ezt észleli, és nem kapcsol le.
Igazából egy nmap, netstat, halt az egész progi, meg egy kis szűrés/számolás, ciklus.Ja igen, reggel meg automatikusan bekapcsol, bár ez BIOS-ból lett beállítva.
Igazából úgy akartam volna, hogy a fenti script állandóan fut (mármint egész nap pl. 15 percenként), így ha napközben sem használja senki egyik gépet sem, akkor is leállna. A baj a bekapcsolással van, mivel WOL csak a host OS-ek után indulna, akkor meg késne a hálózati mappa csatolás, az meg nem szép.
-
Hú, de jó ötletem támadt az imént, már meg is valósítottam.
Ugye, mivel Lucidot tesztelgetem, rövid időközönként szükséges (ajánlott) a rendszer frissítése. A Synaptic elég lassú, a terminál már gyorsabb, de pötyögni kell, hát mi lenne, ha egy kattintás lenne az egész? Csináltam hát egy fájlt, benne a parancsokkal, meg Cairo-Dock ikont hozzá. Simán jó lett, csak egy katt, és már frissül a csomaglista, a csomagok, a nem kellők eltávolítódnak, majd kiürül a csomag cache is, végül bezárul a terminál.
Hogy ez mért nem jutott előbb az eszembe. -
konfar.dani
aktív tag
Köszönöm a választ mind a kettőtöknek.
-
kozyadam
tag
válasz
a Helyek/Képek az a /home-ban van, tehát azt semmiképp ne formázd.
a swap az olyasmi, mint a lapozófájl Windows alatt. azt nyugodtan leformáhatod, de igazából nincs jelentősége, ha jól tudom.
az összes szükséges rendszerfájl a /-ben van. ha újratelepíted a rendszert, akkor ezeket írod felül -
ntomka
nagyúr
válasz
Gimp. Tárolóban megtalálod.
Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Videó stream letöltése
- Mozilla Thunderbird
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- FOTÓS beárazás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Apple Watch SE 2020 ezüst, 44mm // Számla // Garancia // Válaszható szíj //
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Ideapad Flex 5 - 14"FHD IPS Érintő - Ryzen 3 5300U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3319
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest