- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
FireKeeper #23789 üzenetére
egy darabig hagyd fent a régi kerneleket, hátha valami gebasz lesz az újakkal, és akkor jól jön, ha van mivel indítani a rendszert. ha tapasztalat szerint nincs baj, akkor szedd csak le.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Elkéne egy kis segítség.Ubi alatt hogy állítsam be hogy az 5.1 rendesen szóljon?Mert most az összes hangszóró szól egyszerre.
-
-
qwertly
addikt
Sziasztok a win7 mellé megint fel tettem a ubiból 9.10 sajnos 2 gondom akadt amivel nem boldogulok.Az egyik a firefoxal függ össze a tényeket nem tudom nézni a netten keresztül mert kilép a plugint telepítettem de így csak kilép amikor az elő adásra klikkelek.Van egy tv kártyám Leadtek PxDVR3200 H sajnos több tudást igényelne ,hogy sikerüljön elindítanom.Esetleg ha van aki ilyet beállított ubi alatt annak szívesen venném a tanácsát.Mert a netten talált leírásokkal nem boldogulok.
-
Siriusb
veterán
válasz
pinnacle #23790 üzenetére
Nem fog megváltozni, nyogodtan próbáld ki. Telepítéskor manuális lehetőséget válaszd a particionáláshoz, és akkor oda települ, ahova mondod. Szerintem Ubuntuban az ufw tűzfal fent van alapból, csak el kell indítani, sudo ufw enable paranccsal a terminálból. Vírusirtó nem kell.
-
Siriusb
veterán
válasz
FireKeeper #23789 üzenetére
Pl. a google segítségével ki tudod szedni.
Vagy a synaptic-ban leszeded azokat a régi kerneleket. -
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Szeretném ezt a programot kipróbálni, azért inkább előtte kérdeznék.
1. Ubuntu 9.04 Live CD-t ha kipróbálom ugye semmit sem fog megváltoztatni és a boot menü is marad a régi?
2. Ha mégis telepítem egy 10GB-os partícióra, nem fog a többiből "elvenni"?
3. Nekem leginkább azért lenne fontos a Linux mert vírus/spywarementes környezet kellene. Tűzfalat, vírusírtót nem is kell telepíteni? -
FireKeeper
nagyúr
sziasztok
nagy nehezen sikerült felszenvednem a wlan drivert, a frissítéseket is megejtette, viszont most a grub-ban két kernel-verzióból is lehet választani, szóval van 4 linux (2 kernel +recovery mód hozzájuk) 2 memtest meg a win, és nem akarok fanyalogni, de jó lenne, hogy ha pl a régebbi kernelt ki lehetne szedni, és így kettővel kevesebb közül lehetne választani. ezt meg lehet valahogy csinálni, vagy inkább hagyjam a francba ahogy van?
-
válasz
eziskamu #23786 üzenetére
Szerintem az Internet Explorer a legutolsó, amit valaki Ubuntun szeretne használni. Amúgy Wine alatt a vírusoknak kicsit nehezebb dolguk van, elég sok minden hiányzik, ami a működésükhöz elengedhetetlen. Persze attól függ, melyikről van szó, meg kéne lesni egy kompatibilitás listát.
De az irtás is egyszerű, hisz rm -rf /home/"felh.név"/.wine azt kész. -
törölt tag
számtalan, Linuxon futó, de elsősorban a Winre átvihető fájlok ellenőrzősére készített AV-t telepítgetsz: Kendek írta a Nod32-t, de van avg, avast, stb.
http://www.google.com/search?hl=en&q=antivirus+on+linux&aq=f&aqi=&aql=&oq=ha letöltöd, ellenőrzöd Linux alatt, és csak utána rakod át. de ezeknek megvan az az előnye is, hogy dual-boot-os rendszerben a nem aktív windows partícióját is ellenőrizheted.
-
eziskamu
addikt
Láma kérdés: miért kell néhány hardverhez meghajtóhoz még firmware is? Miért nem jó/elég, ami az eszközökön/eszközökben van? Vagy ezek az eszközök nem müxenek általános (gyártó/összeszerelő független) driverekkel alapból, vagy mi?
Valamint, volt már akinek bármilyen Ubuntu változattal sikerült Leadtek PxDVR 3200h-t életre kelteni legalább DVB-T módban? Mi kell hozzá?
-
válasz
Rollee #23779 üzenetére
Ige, közben rájöttem, hogy USB-s a cucc, szal olyanok (is) kellenek hozzá, azok a modulok, ez rendben van.
Mivel működik, lényegében nincsen gond, csak bug-os, hisz írtad, hogy fura karaktereket ír ki az elérhető hálózatok neveire. Ezen szerintem segíthet pár dolog. Egyik, hogy próbálkozol másik fajta hálózatkezelővel, a másik, hogy egy újabb kernellel, a harmadik meg, hogy az ndiswrapperrel. Persze mindezek előtt egyszerűen frissíteni kell a rendszert, hátha megszűnik a hiba. De mindenképpen rá kell dugni egy vezetékes hálózatra is a net eléréséhez.Egyébként a jelszavadat kellett a parancs után beírnod, mikor írod, azt nem látod, majd nyomni kell egy entert. Mert csak megfelelő jogosultságokkal tudsz a rendszerben változásokat eszközölni.
-
válasz
Rollee #23776 üzenetére
Szemrevételezd azt is, amit még hozzáírtam az előzőhöz. Ha ott van minden, és továbbra sem jó, akkor neked is csak az ndiswrappert tudom ajánlani, hogy azzal üzemeld be Windowsos driver segítségével. 32 bites rendszerhez kellenek sima XP-s inf-ek, csak sajnos net is kell a cucc telepítéséhez.
(#23769) mzx: van már Nod32 is Ubira, igaz még csak béta, de már elég jó és még ingyenes. Ugyanazt a szolgáltatást nyújtja mint Windowson, tud folyamatosan szkennelni és irtani, nem csak kézileg indítható.
-
Rollee
aktív tag
válasz
Kendek #23775 üzenetére
Az usb wifi adaptert a laptopba. Azon van egy kis zold lampa ami jelzi az adatforgalmat, az folyamatosan villog. Ezt akkor csinalja ha nem megfeleloen van telepitve.
Mar addig eljutottam hogy valami oknal fogva lat halozatokat de a nevek felismerhetetlen krix-kraxok es nem tudok egyikhez sem csatlakozni.szerk: linux-firmware 1.24 installed version
ezt talalta a Synaptic -
válasz
Rollee #23773 üzenetére
Most, hogy mit dugtál be, azt nem értem pontosan, meg azt sem, hogy mi villog. Esetleg még a vezetékes hálóra tok gondolni, meg a routerbe bedugott port LED-jére.
Elindítod a Synaptic csomagkezelőt, majd a keresőjébe beírod, hogy linux-firmware, és meglesed, hogy telepítve van-e.
Amúgy aktiváld a wifit, és add ki terminálba az lsmod parancsot, szemléld meg, és keress a kimenetében olyasmit, hogy rt2870sta. Esetleg add ki a parancsot is, ha nem találnád, sudo modprobe rt2870sta. -
rtom
senior tag
A) Bár személy szerint még nem volt szerencsém hozzá, de elméletileg linux alatt letöltött vírusos állományok XP alatt aktiválódhatnak (egyelőre csak win alatt a külső vinyómra került, és linux alatt magatehetetlen vírus jött szembe, jót röhögtem, amikor megkaptam a figyelmeztetést, hogy vírusom van
) ennek elkerülése érdekében használhatsz víruscanner-t, pl. ClamAV bent van a tárolókban.
B) Wine próbálja win-nek láttatni magát, amit a vírusok el is hisznek, tehát fertőződhet.
-
Rollee
aktív tag
Hali mindenkinek!
Mivel kezdo vagyok ebben a temaban szeretnek kerni egy kis segitseget.
Megprobaltam utannajarni(forumok,google) de egyszeruen nem ertem hogyan kell feltelepiteni a wifi usb-s adapterem progijat.
Tamogatja a Linuxot es a telepito CD-jen van is program hozza de egyszeruen nem ertem hogyan hasznaljam.A CD-n a Linux driver mappaban van egy Readme:
* README
*
* Ralink Tech Inc.
*
* http://www.ralinktech.com
=======================================================================
ModelName:
===========
RT2870 Wireless Lan Linux Driver
Driver lName:
===========
rt2870.o/rt2870.ko
Supporting Kernel:
===================
linux kernel 2.4 and 2.6 series.
Tested in Redhat 7.3 or later.
Ralink Hardware:
===================
Ralink 802.11n Wireless LAN Card.
Description:
=============
This is a linux device driver for Ralink RT2870 USB ABGN WLAN Card.
Contents:
=============
Makefile : Makefile
*.c : c files
*.h : header files
Features:
==========
This driver implements basic IEEE802.11. Infrastructure and adhoc mode with
open or shared or WPA-PSK or WPA2-PSK authentication method.
NONE, WEP, TKIP and AES encryption.
Build Instructions:
====================1> $tar -xvzf DPB_RT2870_Linux_STA_x.x.x.x.tgz
go to "./DPB_RT2870_Linux_STA_x.x.x.x" directory.2> In Makefile
set the "MODE = STA" in Makefile and chose the TARGET to Linux by set "TARGET = LINUX"
define the linux kernel source include file path LINUX_SRC
modify to meet your need.3> In os/linux/config.mk
define the GCC and LD of the target machine
define the compiler flags CFLAGS
modify to meet your need.
** Build for being controlled by NetworkManager or wpa_supplicant wext functions
Please set 'HAS_WPA_SUPPLICANT=y' and 'HAS_NATIVE_WPA_SUPPLICANT_SUPPORT=y'.
=> #>cd wpa_supplicant-x.x
=> #>./wpa_supplicant -Dwext -ira0 -c wpa_supplicant.conf -d
** Build for being controlled by WpaSupplicant with Ralink Driver
Please set 'HAS_WPA_SUPPLICANT=y' and 'HAS_NATIVE_WPA_SUPPLICANT_SUPPORT=n'.
=> #>cd wpa_supplicant-0.5.7
=> #>./wpa_supplicant -Dralink -ira0 -c wpa_supplicant.conf -d4> $make
# compile driver source code
# To fix "error: too few arguments to function ¡¥iwe_stream_add_event"
=> $patch -i os/linux/sta_ioctl.c.patch os/linux/sta_ioctl.c5> $cp RT2870STA.dat /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat
6> load driver, go to "os/linux/" directory.
#[kernel 2.4]
# $/sbin/insmod rt2870sta.o
# $/sbin/ifconfig ra0 inet YOUR_IP up#[kernel 2.6]
# $/sbin/insmod rt2870sta.ko
# $/sbin/ifconfig ra0 inet YOUR_IP up7> unload driver
$/sbin/ifconfig ra0 down
$/sbin/rmmod rt2870staGondolom a "Build Instructions" szerint kell telepiteni, de mar az elso lepes kinai szamomra.
Van RT2870STA.DAT es egy RT2870STACARD.DAT fajl, de nem tudom megnyitni.A gepen egy kicsi Sony Vaio, 700MHz proci,192MB sdram, az OS pedig Xubuntu 9.10.
Regen amikor probalgattam a 8-as Xubuntut ott nem volt ilyen gond mert volt kabeles netem, amit radugtam es onnan mindent lehuzott. Most meg csak wifi-s van sajnos.Nagyon megkoszonnem a segitseget!!
Rollee
-
upszilon
őstag
Nyitottam egy topikot linux alatti videóvágással kapcsolatban. Akit érdekel, jöjjön!
-
mzx
senior tag
Két új kérdésemhez előzményként: van egy gép, amit főleg én használok, felraktam rá külön az winXP-t anno, meg nemrég ugyebár az ubuntut. Az ubim ext3-on van, XP ntfs-en, valamint van még egy ntfs particióm.
A)
Ha Ubival netről letöltök file-t ntfs-re, ami -tegyük fel- virusos (virusossága persze csak utolag derulne ki, amikor már késő), akkor majdan winXP-mbe lépve XP megfertőződhet? Ha van erre esély, hogyan tudom ezt kiküszöbölni? Hiszen lehet, hogy XP-re lépve már késő lesz ott antivir alkalmazást futtatnom...
Létezik Ubuntu-ra valamilyen antivir applikáció, ami windows-os vírusokat is scannel? Szükséges? Megoldás lehet ez erre? (Már ha a vázolt szitu okozhat gondot XP-mnek.)B)
Csak mellékesen érdekel: Wine, vagy egyéb ubis win emulátorok képtelenek megfertőződni windows-os vírussal? -
mzx
senior tag
válasz
#40553216 #23764 üzenetére
1)
De van, win alatt .Teszteltem.
Hangsulyozom: időkorlátosak . (Egyik applikácio emígy időkorlátos, másik más módon.)
2)
Nem lenne rossz ubira is, egyszer majd csak ráakadok ilyenre, báááááár javaslatodra meg fogom majd nézni az illető alkalmazások site-jait, hátha utal rá, ha linuxra is készitettek verziot... Köszi az 5letet.
(Napokkal ezelott már néztem synaptic-ban az egyiket, az sajna nem volt, de lehet, h több windows-ost is meg kéne itt néznem .)
Wine -re: számomra nincs értelme az ubis win emulátoroknak, mert winXP lényegesen gyorsabban, akadálymentesebben fut, mint az ubuntu; egy régi gépen, mint az enyém - szembeszökő a sebességkulonbség.
Ezért egy régi gépen -akinek win-re is szuksége van-, inkább mindkét oprsz-t kulon-kulon feltelepitve ajánlom, mint jómagam tettem.
(Tettem pár hónapja a segitségetekkel - hála nektek.)
-
mzx
senior tag
lehet, h béna vagyok, de még mindig nem értem.
Bár gyanitom, hogy mégis félreértésről van szó: vagy én titeket, vagy ti engem.
Bár talan nem lényeges annyira az egész, nem mulik rajta kulonosebben semmi.
Hangsulyozom, nem tudom, milyen magyaritásrol van szó.Én csak annyit tettem ,hogy telepitettem eloszor az "Emesene"-t, de az használhatatlan volt számomra, ezert eltávolitottam, majd pedig felnyomtam az "aMSN"-t.
-
-
harry
veterán
válasz
Killing #23755 üzenetére
Ez valami mobilnet cucc, ugye? Régebbi verzióknál (legalábbis 8.10 és sztem 9.04 alatt is) a network managerben be lehet állítani kapcsolatot elvileg, nem kell telepíteni semmit. Ha nagyon nem megy, akkor konfig fájl irkálás (pl. vwdial, nekem régebben már összejött így mobilnet).
-
válasz
FireKeeper #23756 üzenetére
Persze, nem mindegy. 64 biteshez 64 bites kell, szal jól csináltad. Viszont könnyen elképzelhető, hogy csak XP-s drivert eszik meg még mindig. Ami azt jelenti, hogy 64 bites XP-s inf-eket kellene találnod hozzá, ami nem könnyű feladat, elképzelhető, hogy nem is csinált a gyártó. Még esetleg ránézhetsz egy Vistas driverre is (bár a hatásossága annak is kérdéses), vagy 32 bites Ubuntut teszel fel és úgy használod, PAE kernellel, így nem lesz gondod még bőven a RAM mérete miatt.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Kendek #23753 üzenetére
ebben az esetben kell figyelni hogy 32/64bites winhez való drivert használunk?
amúgy sajna a win7 x64-hez készült driverrel nem sikerült működésre bírnom. azt a linuxos drivert, amit legelőször letöltöttem, az sikerült kicsomagolnom (volt egy wl.ko fájlom), és a régi drivert sikerült letörölnöm, de a kicsomagolt új driivert már nem sikerült felraknom. az említett wlan kártya amúgy egy broadcom 4311 ha jól emlékszem, vagy valami ilyesmi, azt tudom hogy 43-mal kezdődik. -
Killing
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 9.10-ben hogy lehetne beállítani hogy ha hozzádugom a Huawei E1750 modememet akkor automatikusan futtassa a modem szoftverét? Meg se tudom nyitni és nem is tudom telepíteni. -
anulu
félisten
sziasztok kedves mindenki!
a kovetkezo a problemam. adott egy ubuntu 9.06 x64, ami arra szolgal, h sshd-n bemennek ra, majd proxynak hasznaljak a tunnelt.
problemam a kovetkezo: szeretnem logolni, h ki es milyen weboldalt nez meg, es mikor. csak sshd van, squid-del nem akarok szorakozni. linux hegeszteshez nem ertek, es igazsag szerint kulonosebben nem is szeretnek belemenni.szoval a fenti dologra kene egy lehetoleg pici es gyors megoldas.
elore is nagyon koszonom a segitsegeteket
-
válasz
csibor #23752 üzenetére
Ha nagyon új és nem kezelné a kernel, akkor próbálkozhatsz újabbal (persze az nem támogatott hivatalosan, de mondjuk a Lucid kernele szóba jöhet), vagy ha az sem használ, esetleg nem is áll szándékodban azzal vesződni, akkor meg a már említett ndiswrapper segíthet (csomagkezelő, és könnyen el is távolítható utána ha nem kell már), meg Windowsos INF-ek.
-
csibor
addikt
Érdeklődnék TP-LINK-WN722N usb adaptert belehet üzemelni 9.10 alatt?Kipróbálási céllal.
-
válasz
Neil Watts #23743 üzenetére
Lol, ezzel aztán sokat segítettél
-
mzx
senior tag
Nem latok rémeket.
De tényleg nem értettem, mire utalt az illető. Ha te mondod ...
Amúgy még most se értem, hogyan jön ide a felulet magyar nyelve miatti utalása...
Szóval egyszeruen arrol van szo: Emesene nem engedett belépni engem, aMSN meg igen.Más célom nem volt, mint belépni loginommal egy ubis msn kliensbe.
Az meg, hogy elkezdtem egyre inkább a synaptic -ot hasznalni , a terminálos parancsok helyett, elsősorban neked köszönhető, na meg sokan mások is "rúgdostak" engem (jó értelemben
), hogy az a biztos, én ,kezdőként használjam már azt.
Szóval nem az én érdemem, ha erről van szó...Na mindegy, annyira kezdő vagyok, hogy az illető utalását se értem ... ez van
-
mzx
senior tag
válasz
Neil Watts #23644 üzenetére
igen, igen, erről irtam én is ,hogy voltak (és vannak (!)) ilyesmik,
csak hát nem skype-on.Szóval van időkorlátos ingyentelós megoldás win alatt , csak hát érdeklodom itt: ubuntu alatt létezik szintén?
(Többieknek irom ismét: VEZETÉKESRE, VAGY MOBILRA történő telóhivás érdekel, ingyenes, akár idő- vagy egyéb korlátozással .)
... valaki más esetleg tud iylenről ?
(NE wifi-st ajánljatok!
Amugy akit érdekel, tudok adni linket arra; az ottani leiras szerint a modszerukkel legálisan lehet korlátlanul ingyenesen mobillal vezetékesre, nagyon olcson mobilra, meg kulfoldre, amennyiben mobilinternet, vagy PC-s net előfizetése van a usernek, de wifivel .)
-
mzx
senior tag
válasz
Sianis #23639 üzenetére
?? hogy magyarul vannak?? nem értem, ez most vicc?
Nah, mégegyszer irom: Emesene kliens-sel bajlodtam, nem tudtam mukodesre birni, beléptem hibátlanul logommal, és mégis -egy korábbi hsz-emben emlitett- hibajelzést adott. Ugyanugy belépek aMSN-nel, és avval meg mukodik az msn loginom (hotmail-es, szokasos).
Ezert használok már aMSN-t, Emesene helyett, arről szolt a hsz-em, amire azt reagáltad.Szoval mit szerettél volna mondani?
Vagy csak vicc volt? Nem vágom, bocsi .
Tényleg csak azert, hogy értsem.
Lehet, h csak félreértettuk egymast...
-
j0k3r!
őstag
tudom, hogy csak 50%-ban irok jo helyre, de a warcraft iii-nek nincs normalis (aktiv) topikja ph-n ha jol lattam. a kerdesem csupan annyi volna, hogy probalt-e valaki mar ubuntu alatt warcraft iii-zni wine segitsegevel, es hogy mire jutott?
a segitsegetek elore is koszonom. -
Vladi
nagyúr
válasz
FireKeeper #23741 üzenetére
Milyen kártya az? Ha kiadod az
lspci parancsot akkor kiírja a pontos típusát. Vagy lsusb, ha usb-s.Egyébként honnan töltötted le a drivert?
(#23737) body007:
wubi mitől lassabb?
(#23735) Aggregátor:
Újabb. Elvileg gyorsabb, meg tud pár új dolgot. Mondjuk lehet rajta 1t terás fájl....
link
-
válasz
Rakd fel az ndiswrapper nevezetű csomagot (csomagkezelővel természetesen, alap tárolókban megtalálható). Segítségével Windowsos driverrel tudod életre kelteni a cuccot. Ezt érdemes így csinálni, ha alapból nem kezelné a rendszer.
-
-
kovaax
őstag
válasz
Írd a parancsok elé azt, hogy sudo. Tehát ha a parancs az, hogy valami, és azt mondja rá, hogy root kell legyél, akkor írjad azt, hogy sudo valami.
-
FireKeeper
nagyúr
srácok, hogy tudok én egy drivert feltelepíteni? már parancssorba is beírtam mindenfélét, az összes readme-t elolvastam, de nem megy. az a baj, hogy még netem sincsen, mert a wlan kártyám nem akar működni. vagy az is lehet, hogy valami szolgáltatást el kell indítanom, hogy felengedjen a netre?
bocsi hogy ilyen ködösen fogalmaztam, de ez az első linuxom, még elég érthetetlen számomra
broadcom lenne a wlan kártya, és találtam hozzá drivert is, de amik a readme-jében voltak parancsok, azokat nem vette be a gép (mondván hogy nem vagyok root felhasználó) és nem nagyon volt futtatható állomány közöttük. -
válasz
Major Major #23726 üzenetére
Ezt nem tudom, én egyrészt mindig ntfs-3g-t írok, másrészt korábban tényleg volt egy ntfs modul, ami legalább olvasta az ntfs-t, de írni nem volt ajánlatos vele.
-
válasz
#40553216 #23736 üzenetére
Pagefilne nélkül sem használom ki a 4GB-t, szóval felesleges, nem lenne gyorsabb
Vista.nál még ki kellett kapcsolni a superfetch-et, automatikus töredezettségmentesítést, lapozófájlt, mert különben bedarálta a vinyót. 7-nél nincs ilyen.Tetszik ez az Ubuntu, alapból eszik kb. 200MB ramot, a 7 meg 1.1GB-t
-
válasz
#40553216 #23736 üzenetére
ja, nekem is tetszik a win memó kezelése
(cégnél még azok vannak...). Miért akarja ledarálni a vinyómat? Mert neki olyanja van? Érdekes, itthon ahogy elémkerül a desktopom, akárhogy nézem a vinyó ledet nem akar villogni. Egy irodába az előolvasósdi működhet, de egy otthoni gémer aki rendszeresen a FF (bocs IE...), totalcommander, és a hetente cserélődő játékokat futtatja, kétlem, h lenne értelme.
Annyit hozzátennék a swap kérdéshez is, h ha hibernálni akarja a delikvens a gépet akkor a ram méretű swap az biza kell. De minek hibernálna valaki ha ott a suspend?...
Jah, és a wubi kicsit lassabb lesz mint egy natív linux... -
törölt tag
válasz
barnam_ #23735 üzenetére
moonman windowsos topikokban erről litániát tud mesélni, hogy mennyire más, és persze mennyivel fejlettebb a win memóriakezelése az xp- a pre-, vista óta superfetch miatt pl. mert villámgyorsan teletölti a ramot, előre kitalálva, mit is akarsz majd tenni, mert eddig is sokszor ezt tetted. ha mégsem így teszel, akkor villámgyorsan kilapozza a ramból a nem kellő cuccokat a lapozófájlba, hogy a ramot ténylegesen használni készülő program tudja is ezt tenni. majd ide, majd oda, majd ide, majd oda, majd ide, majd oda, majd ide, majd oda...pörög-forog a hdd, tele a ram: ha már van, akkor használjuk.
ne álljon ott, mert berozsdál. de a win bármennyi ramot képes így megtölteni, és ettől nemhogy lassabb lenne, ááá, dehogy. sőt, gyorsabb. úgyhogy kapcsold vissza a pagefile-t, kell az neked. hidd el!
Linuxnak mennyire van rá szüksége? szoktam én is VBoxban futtatni (mikor mit, legtöbbször) újabb Ubuntut. 1,5GB ramom van, 704MB szokott engedélyeztetni VBox ramnak. így a memóriahasználat fel szokott menni bőven 1GB fölé. és ilyenkor használ vagy 200MB swapot is, mert a VBox mellet még más is szokott menni, alapból olyan 400MB környékén. ja, és shared memory alaplapi vga-m van, így ez is a ramot eszi.
-
harry
veterán
válasz
FireKeeper #23731 üzenetére
Wubi: win alól elindítod a telepítést, mint bármelyik szoftver esetén. Restart után lesz boot-menü, onnan tudsz indítani wint/ubuntut.
Nekem nem szimpatikus ez a megoldás, egyszer gondjaim voltak vele, míg az éles ment jól. Ha tesztelni akarok, akkor virtuális gép, ha használni, akkor éles rendszer, ahhoz meg particionálsz, vagy win alatt lenyúlsz egy részt magadnak, vagy ubi telepítővel.
Ez esetben a "visszarakás" úgy megy, mint bármilyen más particionáló esetén: win alól ext3 törlése, a meglévő ntfs-t meg megnagyobbítod. Én személy szerint utálok ilyenekkel játszani, ment már tönkre partícióm ilyesmi miatt.
Én a helyedben ubuntu telepítővel szereznék magamnak helyet, 10gb elvileg bőven jó (nálam most 3.8-at foglal a notin lévő rendszerem, a szerver 2.2gb-ot, szóval nem kell olyan sok), oda felraknám, használnám, örülnék. -
válasz
FireKeeper #23731 üzenetére
Ha csak nem játszol, szerintem nincs nagy különbség egy virtualbox-os rendszer, meg egy élesben telepített között. Lévén hogy négy magos procid van és elvileg tudja a hardveres virtualizációt.
Amúgy az Ubuntu telepítőben meg lehet adni a partíciókat, olyat amilyet akarsz. Gyökérnek (/) legyen ext4, valamint egy külön swap partíciót is csinálj. Ezeket a partíciókat egy linux törlésnél el lehet tüntetni, és a szabad helyet hozzácsapni a meglévő partícióhoz. Ami neccesebb, az a Grub (indítómenü) eltüntetése, azt majd más leírja, én nem tudom
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #23730 üzenetére
szia!
köszi a gyors választ! és ez teljes sebességgel fog futni? a win fog egyáltalán futni mialatt a linuxot használom? mert virtuális pc-re már felraktam linuxot, de az azért nem ugyanaz, gondoltam fel kéne rakni win mellé.
amúgy az előbb írt dolgot a full circle magazinban olvastam, hogy a telepítésnél van-e olyan partíció átméretezése rész, gondoltam, ha az visszaállítható, akkor inkább azt kéne használni, de ha te azt mondod, hogy ez sebességben és funkcionalitásban is ugyanolyan akkor tényleg egyszerűbb.mod: jah amúgy a cd image már megvan, van valami módja, hogy a wubi azt használja, és ne kelljen feleslegesen letöltenie magának?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FireKeeper #23729 üzenetére
Ez a partíciódon csak egy nagy darab fájlként fog megjelenni, attól nem kell félni, hogy levág a jelenlegi partíciódból, ez csak egy "virtuális" partíció, egy képfájlból bontja ki, mountolja magát.
Ha nem tetszik a dolog, vagy valamiért törölni akarod, akkor Windows alatt simán fogod, és uninstallálod, mint egy akármilyen programot. Ez pedig leszedi azt a mondjuk 10 gigás fájlt (fájlokat), és eltakarít maga után mindent. Úgyhogy ne aggódj, mindenféle tét nélkül felrakhatod, akármelyik partíciódra, amelyiken van elegendő szabad hely. -
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
úgy tudom az ubuntut lehet úgy telepíteni, hogy a létező windows partícióból "vág le" magának egy darabot, és utána a gép dual-boot rendszerrel működik, tehát lehet választani hogy melyiket használod. ezt jól tudom? ha igen, akkor egy olyan kérdésem lenne, hogy tök mindegy h melyik partícióból vág le magának az ubuntu? win7 64-em van egy 20gigás rendszerpartícióval és egy 54 gigás adattárolásra használt partícióval (meg az a 100mega amit a win7 csinált magának) és én az 54gigásból vágatnék le mondjuk egy 10-15 gigát. kérdezem hogy lehetséges-e/jó megoldás-e? ha esetleg később letörlöm az ubuntut, akkor ezt a levágott részt valahogy vissza tudom illeszteni ahhoz a partícióhoz, ahonnan származik?
előre is köszi a válaszokat, remélem nem voltam túl kaotikus.
-
válasz
Major Major #23718 üzenetére
gnome-mount-ot használtam, működik. Köszi
Akadozó videó lejátszásra valami ötlet? Találtam hozzá hivatalos drivert, meg nem hivatalosat, de fogalmas sincs hogy kellene felrakni
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23724 üzenetére
A google szerint
az ntfsprogs pl. erre is jó: [link] Illetve azon belül az ntfslabel.
-
válasz
Sk8erPeter #23721 üzenetére
Tudod vele írni is a Windows-partíciókat. Talán a sima ntfs-sel is lehet, de az talán mindig is experimental maradt.
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23721 üzenetére
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23717 üzenetére
Ha az ntfs-3g csomag fent van (alapból úgy tudom nincs), akkor jó, kivéve umask (lásd lentebb). Azt hiszem valamiben újabb/fejlettebb a sima ntfs-nél, neten rákereshetsz, nem tudom pontosan miben.
Az umask 777 biztos nem jó, az umask úgy működik, hogy amiket utána megadsz, azokat _nem_ engedélyezi a fájloknak. Tehát ezért általában a default umask 022, vagyis neked minden, a csoportnak és a többieknek meg nincs írás joga. Nekem amúgy nemes egyszerűséggel "defaults" van az ntfs-3g után írva, semmi más (talán - korábban már bemásoltam), működik így is...
A /dev/sd? tudtommal változhat, legalábbis nálam volt, hogy így mountoltam, egyik esetben ment, máskor nem, mert néha más eszköz kapta meg az adott nevet, nem tudom miért, vagy minek a hülyesége ez... Az UUID egyedi, ha a partíciót nem állítod el, nem változik.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
A /etc/fstab-ot szerkesztem, mert szeretném, ha automatikusan csatolódna egy NTFS-meghajtó.
Így jó?
/dev/sda2 /media/akarmi ntfs-3g quiet,defaults,locale=hu_HU.utf8,umask=777 0 0
ntfs-3g -t és sima ntfs-t is láttam már (a fs-type-nak megadva), van érdemi különbség?
Kell az a locale=hu_HU.utf8, vagy felesleges? A 0 és 0 a végére jó?
Azért 777-et adtam meg, mert végül is teljes jogosultságokkal szeretném használni.
De szóljatok, ha valami nem kóser! Köszi!
Egyébként miért adják meg egyszer az UUID-del, egyszer meg az eszköz nevével (mint itt)? -
Zewa
senior tag
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Előre bocsátom ne haragudjatok hogy ennyire béna vagyok de valahogy nem áll össze a kép.
Segítene valaki ezt értelmezni? Szájbarágosan, egy nagyon kezdőnek...?
A többi az világos csak ez nem nagyon.. /Nvidia kari telepítés/#
"Szükség lesz még továbbá az éppen használt kernel forráskódjára (az egyes sorokban szereplõ parancsokat külön kell futtatni!):
sudo apt-get install linux-source-`uname -r`cd /usr/src
sudo tar xvjf linux-source-`uname -r`
sudo ln -s linux-source-`uname -r` /usr/src/linux
Ezután el kell távolítani az olyan csomagokat amelyek galibát okozhatnak (persze csak ha már telepítve vannak):
sudo apt-get remove nvidia-glx nvidia-glx-legacy nvidia-glx-new nvidia-settings
#A restricted modules kezelõbõl is le kell tiltani az nvida modult:
gksudo gedit /etc/default/linux-restricted-modules-common
A megnyíló szerkesztõ segítségével a fájlban keresd meg a következõ sort:
DISABLED_MODULES=""
ha megvan, akkor cseréld erre:
DISABLED_MODULES="nv nvidia_new"
#Az X szerver beállításain is módosítani kell:
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf
A fáj modules szekciójában található dri modult ki kell kommentálni, mégpedig úgy, hogy egy # jelet teszel a sor elé. Szóval a szekciónak valami hasonlóan kellene kinéznie:
Section "Module"Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
# Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "record"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection
Továbbá a device szekcióban a driver-t nv-rõl (vagy ami van benne) át kell írni nvidia-ra. Így ma módosított szekció hasonlóan fest:
Section "Device"Identifier "Card0"
Driver "nvidia" #itt módosult
EndSection "
ps.: Szeretem a linuxon csak valahogy hülyeének érzem magam hozzá...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Neil Watts #23706 üzenetére
Köszi!
Az a vicces, hogy épp mikor telepítettem az ndiswrappert a make és make install módszerrel, ott szerepelt, hogy lsusb-vel tudom listázni az USB-s eszközöket, erre beírom, látom, hogy az eszköz nem szerepel a listában.
Ekkor átdugtam egy másik portba az adaptert, felismerte, és automatikusan csatlakozott (korábban beállítottam már a vezetéknélküli kapcsolat SSID-jét és jelszavát), mindenféle külön Windows-driver telepítgetése nélkül... Pedig a következő lépés az lett volna, hogy akkor beadom neki a Windows-drivert. Ez hogy lehet?Ráadásul most találtam ezt a lapot: [link], itt meg ezt írják: "Not working, tried with driver arusb_xp.inf from CD. Everything went smoothly in the ndis install, but the device doesn't show up with iwconfig."
Ez meg baromság, mivel a TL-WN821N most hibamentesen megy az Ubuntu 9.10 x86 oprendszerrel - iwconfig-ban pedig ott szerepel szépen a kapcsolat a wlan0-nál.
(Direkt kihúztam a kábelt, teszteltem, most is vezetéknélküli kapcsolattal netezgetek.) Át kéne szerkesztenem a lapot, nehogy a potenciális felhasználók megijedjenek, hogy az eszköz nem működik Linux-szal? Végül is wikis, úgyhogy elvileg szerkeszthető...Szerk.: ráadásul most az ndiswrapper kitömörített könyvtárában a make uninstall utasítással le is szedtem az egész progit (minek legyen fent, ha nem kell), és úgy is hibátlanul működik!
-
kovaax
őstag
Tegnap este megint újraraktam a 9.10-et, hogy megpróbáljam megint a network manager csomagból frissítését. Letöltöttem 4 csomagot innen: https://launchpad.net/~network-manager/+archive/ppa/+packages. Konkrétan őket:
network-manager_0.8~rc2-0ubuntu1~nm1~karmic_i386.deb
libnm-glib2_0.8~rc2-0ubuntu1~nm1~karmic_i386.deb
libnm-util1_0.8~rc2-0ubuntu1~nm1~karmic_i386.deb
network-manager-gnome_0.8~rc2-0ubuntu1~nm1~karmic_i386.debFelraktam az ubuntut (pontosabban a xubuntut), usb-n felraktam a csomagokat, kilőttem az nm-appletet, installáltam a csomagokat, és újraindítottam az egész kócerájt. Utána bekonfigoltam a dsl-t, és működik. Na most egy hete lehet, hogy csak türelmetlen voltam, és akkor is újra kellett volna indítani, és működött volna... Vagy csak az appletet újraindítani. Franc tudja.
-
-
válasz
Sk8erPeter #23700 üzenetére
Ndiswrapper+Windowsos driver.
-
harry
veterán
"ki lehet kapcsolni, hogy ne írjon a syslogba, vagy máshova?"
--> kérdésnek szántam, nem tudom.Illetve van olyan, hogy ssh-val belépek notiról, de elküldöm sleep-be, vagy kilépek, vagy hasonló, de a serveren ugyanúgy netstat -tn látja, mint established kapcsolat, hogy ott a noti, aki csatlakozik (a notebookról nézve csak 1, az épp aktív kapcsolatot látok).
Hogy lehet ilyen 'beragadt' elemeket kitakarítani? -
harry
veterán
syslogban ez a " -- MARK -- "mit jelent, ugyanaz, mint az előző bejegyzés? Bár nem hiszem... Reggel 06:30kor kapcsol be a gép, a sokmindenféle rendszerüzenet után ezeket találtam még syslogban:
Feb 28 06:30:47 mythubuntu lircd-0.8.4a[2409]: accepted new client on /dev/lircd
Feb 28 06:30:47 mythubuntu kernel: [ 28.788791] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
Feb 28 06:30:47 mythubuntu kernel: [ 29.151782] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
Feb 28 06:47:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3201]: (root) CMD (test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.weekly ))
Feb 28 06:48:55 mythubuntu syslogd 1.5.0#5ubuntu3: restart.
Feb 28 07:10:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 07:17:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3515]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Feb 28 07:30:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 07:50:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 08:10:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 08:17:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3643]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Feb 28 08:30:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 08:50:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 09:10:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 09:17:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3769]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Feb 28 09:30:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 09:50:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 10:10:31 mythubuntu -- MARK --A cron.hourly ok, hogy óránként lefut, bár, hogy minek (itt ki lehet kapcsolni, hogy ne írjon a syslogba, vagy máshova) - de mi az a sok MARK?
Aktív témák
- Futás, futópályák
- Háztartási gépek
- Linux kezdőknek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Trollok komolyan
- Xbox tulajok OFF topicja
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házimozi haladó szinten
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest