- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Őskoczka
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
Sk8erPeter #23597 üzenetére
Csatlakozom tomtyihoz, próbáld ki a 9.10-et, ha bejön, akkor ok. Ha nem, akkor meg a 9.04, oszt csókolom.
Nem tudom egyértelmű volt-e az álláspontom az ügyben, úgyhogy leírom összefoglalva (ez az én szubjektív véleményem, nem feltétlenül kell vele egyetérteni). Szóval az ilyen kis bénázások miatt (amik javítására persze mindre van már kész recept a neten***), szerintem sok újoncot veszít el a linux világa, akikben aztán csak az marad meg, hogy a linux szar.
*** Nem tudja valaki, hogy nagyjából mennyi idő alatt javul egy bug, születik meg workaround, stb.?
-
válasz
Csakénvagyok #23588 üzenetére
Úgy nézem, hogy bugzik a program, ezért nem biztos, hogy a hashelés kikapcsolása segít.
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #23597 üzenetére
különben egyszerű_ rakd fel a 9.10-et, nézd meg a hálózatot (wired/wireless), a hangot és a képet. ha jók, használd, ha nem akkor rakd fel a 9.04-et.
persze előre legyenek meg a cd-k. ez az egész max. 3 óra, a neted sebességétől függően. vagy várj még 2 hónapot.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #23534 üzenetére
Köszi, na most aztán rendesen összecsaptak az érvek, ahogy elnézem.
Végül még nem volt időm felrakni egyiket sem, de most még mindig nem vagyok biztos benne, melyiket is kéne használnom, mert egyik hozzászólónak a 9.04, másiknak a 9.10 bugos.Mondjuk ez elég érthető, tökéletes oprendszer nincs. Csak azért nem lenne rossz tudni egy arany középutat.
(#23545) Vladi: most ezt a poént nem értem, valszeg valami korábbi vitáról lemaradtam, de hogy jövök én a képbe?
Vagy most mi van?
(#23550) body007: hmm, köszi, egy ellenkező vélemény.
Már csak dönteni nehéz.(#23551) n00n: ennyi felesleges időm azért mostanában nincs, hogy a 9.04-et és a 9.10-et is alaposan leteszteljem.
Főleg, hogy nem vágom annyira, konkrétan az én konfigom esetén mi(k) lenne(-ének) az esetleges kritikus pont(ok).
-
kovaax
őstag
válasz
upszilon #23580 üzenetére
Gondolom láttad a Volt egyszer egy vadnyugat c. filmet. Abban van egy idevágó szöveg: "Hogy bízhatnék olyanban, aki egyszerre hord övet és nadrágtartót? A saját gatyájában sem bízik!"
Egy gépre bőven elég egy oprendszer, ha az olyan. Egyelőre a Debian az a linux disztribució, amit próbáltam, és olyan. Nem véletlenül azt használom már több mint 10 éve. Ezért is fájdalmas számomra az Ubuntu "bénasága".
-
válasz
#40553216 #23594 üzenetére
A Kernel is alapból csak egy tucat forrásfájl könyvtárakban, scriptekkel, konfigfájlokkal. Szépen bekonfigurálják, lefordítják, majd a telepítő script szerint becsomagolódik, deb csomag esetében nemcsak a csomagolt monolitikus kernel, hanem a modulfájlok, ez-az-amaz, stb. is belekerül. Aztán telepítésnél kicsomagolódik a helyére minden. A többi, vagyis programok is hasonló elven működnek, igazodik az egész egymáshoz, mint a legódarabkák. Az egészet meghatározott rendszer meg szabályok szerint fejlesztik, igazodnak egymáshoz. A disztribúció készítői csak összeállítanak egy használható "egészt" (már amennyire sikerül ez nekik, nem annyira tökéletes azért az összecsiszolódás), amit aztán le is lehet bontani.
-
törölt tag
-
válasz
ntomka #23592 üzenetére
Hogyhogy mi a javaslatom? Én egy Eee 701-esre raktam Ubuntut, és a Skype teljesen használhatatlan lett, noha Xubuntu meg Lubuntu alatt is tökéletes volt (vagyis használható). Nézegettem, és úgy láttam, hogy bezony a Pulseaudio veszi el a proci kapacitását a Skypetól (a másik rendszerekben nincs benne alapból). Szal leszedtem azt, meg pár csomagot még ami hozzá köthető és bezavarhat, felraktam az esoundot és a gnome-alsamixert meg a VolWheelt. Végezetül pedig a hangerőállító funkcióbillentyűket is helyreállítottam a Gyorsbillentyűknél. Azóta remekül lehet vele Skypolni, zenét hallgatni, filmet nézni, bármit, akár egyszerre is, szól minden együtt is. Persze ez Lucid, de jó teljesen.
Persze nem kell leszedni, mert azért vannak előnyei is, de kisebb, vagy régebbi gépeken érdemes lehet megejteni.
(#23591) upszilon: nem értem igazán a kérdésedet, az egész rendszer egy nagy "csomag". A csomagok tartalmazzák a könyvtárstruktúrát, a fájlokat, egy-egy program egyszerűen betömörítve. Mikor "telepíted", csak bemásolódnak a helyükre a könyvtárak, fájlok, meg lefutkorászik a script is vele, beállítódik, ilyesmi.
A kernel is csak egy csomag, a fájljait betömörítették, majd mikor frissül, letörlődnek a kicsomagolt fájlok, helyükre jön a frissített verza, ennyi.
Mit vársz még tőle? A lelkére vagy kíváncsi vagy mi? -
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #23590 üzenetére
"Még a Pulseaudiotól is meglehet könnyedén szabadulni, régebbi, vagy kisebb gépek esetében még ajánlott is, sok procit eszik."
Ezt tekintve mi a javaslatod? Mert ezt észrevettem, hogy zabálja a procit. Annyi tetszik ebben a pulesaudioban, hogy pár kattintással be tudtam állítani a többhangszórós konfigot.
-
upszilon
őstag
válasz
Kendek #23590 üzenetére
...mert miből is áll egy disztró? Mi van a kernel (amit aztán úgyis frissítünk) és a telepített csomagok (amiket szintén frissítünk, és/vagy csereberélünk) "között"? Nyilván azt lehetne igazándiból szidni, vagy dícsérni. De mi is az tulajdonképpen? Ez a kérdés mindig nagyon érdekelt, de eddig még nem találkoztam olyannal, aki néhány magyar mondatban el tudta volna magyarázni a lényegét. Talán majd most valaki...
-
válasz
#40553216 #23589 üzenetére
Én nem mondtam, hogy rossz a Karmic, csak éppen van akinek vannak vele gondjai, ez konfig függő. A legtöbb hibája, bugja kézzel is javítható, legyen az mondjuk egy hálózatkezelő alkalmazás lecserélése másikra, vagy éppen egy újabb kernel használata. Még a Pulseaudiotól is meglehet könnyedén szabadulni, régebbi, vagy kisebb gépek esetében még ajánlott is, sok procit eszik.
A wifis tapasztalatoddal csak egyet tudok érteni, nálam ugyanez volt a helyzet, sokat javult a jelerősség. -
Daffit
tag
Kérdésem lenne:
Ubuntu-t EEE pc-re (2GB SSD) milyet érdemes tenni?Olvasgattam a Netbook Remixet, de ebben tapasztalatlan vagyok. Ha felrakom valamelyik változatot, akkor a Skype és az MSN-t fel lehet valahogy rakni?
-
Vladi
nagyúr
válasz
philoxenia #23574 üzenetére
Újabban már a 32-es ubikban is van pae támogatás alapból, úgyhogy az is jó lehet. De van 64-es flash linuxra, úgyhogy azt is lehet próbálgatni.
Fene tudja. Én fedora 7-nél tértem vissza a 32-es vonalra, mert sok szívás volt. De lehet most 13-at már 64-est teszek.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #23579 üzenetére
Bizony, nagyon nehezen képzelhető el. Mi ez highlander-oprendszer, hogy csak egy lehet?
Most őszintén, neked hány gép van körülötted? Mert nekem vagy öt és akkor még bele sem számoltam a közvetlen rokonokét, vagy a barátokét. Akinek csak egy van, és azon is csak egy rendszer és nincsenek barátai ... az minek él egyáltalán ... hehe
-
válasz
Csakénvagyok #23578 üzenetére
Kapcsold ki a hashelést.
(#23572) upszilon: nem vágod, látom. Letöltöd az iso-t, felrakod, mint egyetlen rendszert, aztán csókolom, mert az NM bemondja az unalmast. Nehezen elképzelhető?
-
Csakénvagyok
őstag
Miért zabál a LinuxDC minden keresés kezdeténél perceken át 100%ot a prociból? Két mag 1800 MHz. Szinte teljesen lefagy a gép, majd alíg működik
-
rjg
őstag
válasz
upszilon #23556 üzenetére
Bár nem teljesen értek egyet sh4dow-val, tény, hogy nekem Thinkpad T400-on 9.04 alatt hibátlanul ment a Network Manager, 9.10 alatt pedig nem lehet normálisan beállítani. (Routert használok wififel.) Az ubuntu.hu -n, illetve több fórumon is egy megoldást javasoltak, a network manager PPA felvételét és a frissítést. Ez lehet, hogy megoldotta a közvetlen ADSL kapcsolatok gondját, de nálam sem WEP, sem WPA kapcsolat mellett nem lehet a wifi kapcsolatot felépíteni. Így titkosítás nélkül használom; de 50% jelerősség alatt így is el-el dobálja a kapcsolatot. Nem vagyok egyedül, google szerint a hiba másoknál is előjött, megoldást még nem találtam. Mégis a 9.10-nél maradok, mert 9.04 alatt véletlenszerűen (valószínűleg az integrált intel videokártya jóvoltából) fagyott le a gép rendszeresen úgy, hogy csak a kikapcsolás segített. A Karmic a fenti hibától eltekintve nálam hibátlan. De én is első körben ennek a telepítését javaslom, ha nem válna be, akkor irány vissza az előző verziókhoz.
-
Szerintem meg felesleges azon rágódni, hogy most jó-e vagy sem a legfrissebb Ubuntu kiadás. Hiszen egyértelmű dolog, hogy van olyan ember, aki teljes mértékben elégedett vele, köszönhetően ez annak, hogy olyan számítógép konfiguráción használja, amellyel frankón megy. De van olyan ember is, akinek meg alapból nem megy, mert Ő meg éppen olyanon próbálná meg használni, amivel gondjai vannak. Nagyon jó példa erre az otthoni asztali gépem, meg a hordozható Windem. Előbbin gyönyörűen megy, semmi hiba, bug, míg utóbbival már a telepítés is meghiúsul, ha a webkamera aktív, nem beszélve a már BIOS-szal is javított (meg újabb kernellel is) fényerőugrálásról. Sajnos vannak olyan hibák, amiket egy-egy kiadásban nem javítanak, mert nem akarnak újabb bugokat, amelyek meg másnál jelentkezhetnek, ennyi.
A Karmicban elég sok új dolgot vezettek be, ami miatt kiforratlanabb még, a fejlesztési ciklus szűkös határideje miatt is főként. Ezért is érthető, hogy sokan a Vistához hasonlítják, meg inkább ajánlanak egyel régebbi kiadást, vagy éppen az LTS-t. -
FixY67
senior tag
válasz
philoxenia #23574 üzenetére
Nálam 64 bites Intrepid van, de pl. a jutyúbe úgy emlékszem, gond nélkül működik.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
upszilon #23572 üzenetére
Mondjuk a 4 GB memória miatt a 64 bitest töltöttem le, lehet, hogy jobb lett volna a 32 bites, mert arra hamarabb találtam flash "plugin"/?/ -t.
Egyébként beszéljetek egymással több tisztelettel, /ezt mindenkire értem/ elvégre ez nem egy Mac-Win vitafórum...core2: Köszi, időközben megmókoltam guglizás után valahogy, de mivel én windózhoz szoktam kattingatós módszerrel, találtam valahol egy olyan linket, amin egy települni hajlandó flashlejátszó volt, amit elfogadott a rendszer. A parancssoros dolgokat utoljára én még a DOS alatt próbáltam, meg se találom sokszor a konzolt..
Innen indult a dolog.
-
válasz
philoxenia #23571 üzenetére
sudo apt-get install flashplugin-nonfree
ez kell neked. -
upszilon
őstag
válasz
philoxenia #23571 üzenetére
Naugye! Nekem is ment, és minden ismerősnek, barátomnak, mindenkinek a csládban. Ez azért nem kis szám. Ez az első valóban dícsérnivaló disztró. Szerintem nem kellene mondvacsinált dolgokkal lehúzni!
(#23570) sh4d0w: "Jóember, ha nem tudod frissíteni a csomagot, ami bugos, mert pont ő kéne hozzá, mi értelme az új disztrib készítésének?"
Jóember, akkor honnan van maga az install-CD-d? Ha azt le tudta tölteni, a frissítéshez is ugyanonnan hozzá tud férni. Egy nagy logikai bukfenc amit magyarázol. Mostmár légyszíves fejezd be ezt a parttalan vitát!
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ne veszekedjetek már!
Nekem első próbálkozásra ment az ADSL-en lógó T-Home-os WiFi-s routerre kapcsolódó Asus bedugós WiFi adapterrel a net tegnap. Ellenben néha egyszerűen ledobott. Persze előtte Win7 RC volt fönn és azzal is...De így megnyugodtam, hogy nemcsak nálam nem tökéletes a dolog. Azonban vért izzadtam, mire a jutub videókat elindulásra bírtam...
/FF alatt./ Mondjuk én életemben először láttam közelről Linuxot, úgyhogy így is meg voltam elégedve.
Szerk.: persze 9.10 -
-
kovaax
őstag
-
upszilon
őstag
válasz
kovaax #23567 üzenetére
Szerintem még mindig nem érted a lényeget.
Lehet szidni mindent, de egy: a saját topikjában nem illik; kettő: ezeket a csomagokat amik miatt fennállna a szidáskényszer, szabadon lehet cserélgetni; és három, lehet készíteni a cserélt csomagokkal és a frissítésekkel új install-CD-t és oda lehet adni a barátodnak, vagy akár közzé is lehet tenni legálisan. Ezek lennének tehát az érdemi megoldások. Ti melyiket csnáltátok? Egyiket sem. Helyette veszekedést szítottatok, szájkaratéztok. Jó lenne ennek végetvetni!!!
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #23565 üzenetére
Kíváncsi lettem, hogy hogy áll a mobil a kábellel szemben (most hagyjuk, hogy a barátunk betárcsázósról beszél, hiszen a network manager bugjáról volt szó, ami leginkább a dsl-eseket érinti). Lehetne a hup-on indítani egy linux specifikus szavazást, de oda ahogy nézem leginkább tekik járnak, akik könny(ebb)en veszik az ilyen akadályokat, szal nem lenne valós az eredmény.
Megpróbáltam amúgy azt csinálni, hogy letöltöm a ppa-ról a 4 csomagot, és install után felrakom usb-ről, és úgy installálom, de meghalt tőle a nm, szal nem az igazi így sem. Bár ezt mégegyszer megpróbálom, mert gyanús, hogy én baltáztam el valamit közben.
-
upszilon
őstag
válasz
kovaax #23564 üzenetére
Elkeveredtél ember! Ki beszélt itt mobil internetről? A betárcsázósokkal van (volt) a gond. Abból meg kb ha összesen 60e darab lehet.
Még egyszer mondom: Lehet készíteni frissített install verziót. Közzé lehet tenni. Megvannak a szabályai. Én, a közvetlen baráti körömben ezt pont a minap tettem meg a Remastersys segítségével (Amit ezúton is köszönök a készítőnek!) Ti mit csináltok amellett, hogy itt hepciáskodtok?
-
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #23563 üzenetére
Az NHH-nál találtam két sajtóközleményt, az egyik szerint 2010 januárjában 946 ezer volt a mobil internet előfizetések száma (736 ezer aktív), a másik szerint pedig a vezetékes szélessávú előfizetések száma 2009-ben 1,742 millió volt, ebből ADSL 809 ezer (ez utóbbi november végén). Tehát a network manager dsl bugja több embert érintHET kishazánkban, mint ahány aktív mobil internet felhasználó van. Plusz még érintHETi például a Digineteseket is, mert azt is dsl-ként kell konfigolni.
A két sajtóközlemény:
mobil
vezetékesPersze az nem derül ki, hogy milyen oprendszert használnak, erre vonatkozó statisztikát nem találtam.
-
-
upszilon
őstag
válasz
kovaax #23559 üzenetére
"Hol van ez a linuxos statisztika?"
Ostoba kérdés, már miért lenne egy internetelérés statisztika linuxos statisztika? Semmi köze hozzá. Én is használok a netelérésemen Windows-t, MAC-et, Linux-ot. Most akkor én melyik statisztikába tartozom a Te okosságod szerint?
"Net nélkül hogyan frissíti az egyszeri vindózerről átálló klikkelgetős felhasználó?"
Leírtam, hogy hogyan. Nem tudsz olvasni?
-
kovaax
őstag
válasz
"statisztikák szerint szélessávról wifi-vel már többen vannak internetezők, mint betárcsázós alapon"
Hol van ez a linuxos statisztika?
"De ezen kár is vitatkozni, ha közben kijavították a csogagot."
Net nélkül hogyan frissíti az egyszeri vindózerről átálló klikkelgetős felhasználó? Ráadásul ha jól tudom, csak ppa-n van meg a javítás, és ez szerintem egy olyan alapvető hiba, amit ki kellett volna javítaniuk soron kívül a disztróban, hogy ne szívjon vele minden dsl júzer...
-
válasz
Pl. abban, hogy csak itt-ott van hang - már ha van. Az NM-hibáról meg elég megnézni a "Friss tartalom" menüpontot az ubuntu.hu-n, azonnal látod, mennyi embernek okoz gondot a bugos NM. De ugyanezt tetten érheted az ubuntuforums.org-on is, a PA-hibával együtt. Ha valaki hajlandó nyitott szemmel járni a világban, észreveszi ezeket...
Ha Neked ennyi sem elég, akkor nem vitázom Veled tovább ezen sem...
-
upszilon
őstag
válasz
body007 #23554 üzenetére
Én is routerről nyomulok wifivel. Mivel a hivatkozott hiba csak a betárcsázósakat érintette, nem szembesültem azzal a hibával amire itt egyesek hivatkoznak. De megjegyzem, ha a korábbi verziók, vagy a Suse a wifit nem ismeri fel, az értelemszerűen sokkal nagyobb probléma lehet, mert a statisztikák szerint szélessávról wifi-vel már többen vannak internetezők, mint betárcsázós alapon. De ezen kár is vitatkozni, ha közben kijavították a csogagot. Én például a barátaimnak adtam saját Remastesys-el készített instal-CD-t. Miután frissítés után csináltam, már nincsen benne ez a hiba (sem). Szerintem a két főverzió között készíthetnének ilyet hivatalosan is. Sokkal előbbre lennénk vele, mint azzal, az ostoba fórumos tanáccsal, hogy "tőcs'd akkor a korábbi verziót"...
(#23555) sh4d0w: Nem, nekem nem dobált el tízpercenként. Az elejétől jó volt.
"De nem csak ez bugos a 9.10-ben, hanem nagyon sok egyéb dolog is, pl. PulseAudio..."
Ezt sem vettem észre. Miben nyilvánult meg ez a PulseAudio hiba? Lehet, hogy mára ez is ki van javítva, azért nem észlelem?
-
válasz
upszilon #23553 üzenetére
Ha azon keresztül megy a neted és 5-10 perc után állandóan eldobál, pláne ha még később működésre sem tudod bírni, akkor az tré, mivel nehéz lesz a frissítése.
De nem csak ez bugos a 9.10-ben, hanem nagyon sok egyéb dolog is, pl. PulseAudio...
Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy frissítés, ami azt állítja magáról, hogy ő a legfrissebb, nem is biztos, hogy a legfrissebb... ez meg már elég erős...
-
válasz
upszilon #23553 üzenetére
Az az "egy szem internetkezelő csomag" igen fontos, lévén ö a network manager
Azon keresztül lehet beállítani, a wifi-t, mobil netet, aszem valamilyen vpn-t is, helyi hálót... Nálam nagyon egyszerű a képlet, mivel router osztja az ip-t, kapom a netet, ezt elb.szni nehéz lenne bármilyen bugos NM-el
-
n00n
őstag
válasz
Sk8erPeter #23532 üzenetére
Felettébb egyszerű, fogsz egy usb-t (nem cd-t, az már lassú, lejárt az idő felette
) az Ubuntuból (mert Wubival az van neked) a Rendszer / Adminisztráció (?) alól elérhető az indítólemez készítővel csinálsz belőle egy live usb-t (csak kattintgatni kell) és kipróbálod, hogy neked melyik rendszer megy jobban.
-
válasz
Szerintem (legalább próbaként) 9.10, nagyon sok frissítés jött már hozzá, nem olyan bugos az (már)
Én az ucsó RC óta azt használom semmi bajom nincs vele...
-
Tudjátok mit? Se a FlyBack, se a TimeVault nem olyan jó mint az rsync, amivel csodákat lehet művelni. Bár, valami oknál fogva az -x kapcsoló annál sem működik, legalábbis Lucid alatt biztosan nem, de tud --exclude -t, nagyszerű, tökéletes rendszermentésre. Hát, mindig tanul az ember, hogy erre eddig nem gondoltam...
-
harry
veterán
Ha van valamilyen win telepítőd (...), akkor fel tudsz húzni egy virtuális gépet (virtualbox, vmware, ezek ingyenesek), és ott telepítheted, vagy akár wine-nal is lehet mennének, szóval szerintem nem kell direkt linuxosat keresni, vélhetően jóval kisebb eséllyel találnál így.
-
válasz
upszilon #23538 üzenetére
Te meg azt, hogy a 9.10 alapból bugos Network Managerrel jön, ami önmagában már elég gáz - persze utána szerencsétlen újonc vért izzad, mire internetközelbe kerül és meg tudja kérdezni, mi a megoldás.
A másik, hogy a Te kínai wifid nem megy a 9.04-gyel, a T400-as Thinkpadben lévő meg minden varázslat nélkül...
ntomka: nyilván marketingben erősebb a többinél - noha én úgy érzem még így is, hogy a meglévő marketing hangyafing. Másrészt a közösségi támogatást bármikor igénybe veheted, ingyen használt szerver esetén is. Harmadrészt meg szerintem tényleg ez az a Linux, ami a Windows-ból kiábrándult felhasználók számára a legkönnyebben kezelhető.
-
ntomka
nagyúr
válasz
sh4d0w #23535 üzenetére
Reménykedek. Mert tény, hogy erre a legkönnyebb bevarázsolni bármilyen programot és drivert, na a leginkább felhasználó barát. De amit nem értek, hogy miért is ez a rendszer lett a legnépszerűbb linux disztró, tekintve, hogy az egyik legfiatalabb is.
(#23537) sh4d0w: A nasa fedorát használ.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #23534 üzenetére
"9.10 nagyon bugos, inkább 9.04 vagy 8.04. 32 bites bőven jó lesz, ha nincs túl sok RAM-od."
Tudod ez nem ilyen egyszerű. A 9.10 élből elboldogul a wifimmel, a webkamerámmal. A 9.04 hozzá se szagol ezekhez. Ahogyan a legújabb Suse sem. Csak nézem, hogy itt ajánlgatjátok a régi verziókat, de az ilyesmit valahogy mindig elfelejtitek megemlíteni...
-
-
válasz
ntomka #23525 üzenetére
Nem csak Neked
Én - attól függetlenül, hogy egy bizonyos szinten részt veszek a magyar közösség életében - elég sok hibáját látom mind az Ubuntunak, mind a körülötte folyó dolgoknak. Némi reménykedésre viszont okot ad, hogy az USA kormányzat is e rendszer mellett tette le a voksát.
-
válasz
9.10 nagyon bugos, inkább 9.04 vagy 8.04. 32 bites bőven jó lesz, ha nincs túl sok RAM-od.
-
válasz
[pod]Diablo #23523 üzenetére
Én még tudnám ajánlani a FlyBacket is, most így hirtelen rákeresve, szerintem jobb választás mint a TimeVault. Fel is szeretném én is rakni, mert rendszeresen készítek a rendszeremről mentést, de sajnos a Lucidban valamiért a cp -x kapcsolója egyáltalán nem működik, így futó rendszeren nem tom ezen módszerrel megejteni a dolgot.
Viszont most ezt a FlyBacket sem tudom felrakni az éles rendszeremre, függőség telepítési problémák miatt, talán majd hamarosan. Addig is felnyomom virtuális gépre, hogy lecsekkoljam. -
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Ma fogom felrakni normálisan (nem WUBI-val, rendesen particionálva, különálló vinyóra, stb.) az Ubuntu-t, viszont felmerült bennem a kérdés, hogy vajon a 9.10-et rakjam-e fel.
Szerintetek melyik verziót lenne érdemes? 9.10, 9.04, vagy esetleg még régebbi?
Azon is elgondolkoztam, hogy vajon 64 bitest rakjak-e fel, vagy maradjak a 32 bitesnél (igazából az esetleges várható gyorsaság miatt gondoltam a 64 bitesre).Ti mit ajánlotok?
-
kelekyle
őstag
Nem tudtok olyan görgetés megoldást amikor megnyomom a középső egér gombot feljönne egy nyíl és úgy tudok görgetni (mint winfosban) ?
Néha unalmas lefelé görgetni pár ezer oldalt vagy jobb oldalt eltalálni a görgető sávot -
ntomka
nagyúr
válasz
Dark Archon #23529 üzenetére
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
Dark Archon #23526 üzenetére
Olyan, mintha a gnome-terminal mindig újraindulna. A Google első helyen hozza a Debian bug jelentő oldalán ezt a hibát. Aki jelentette a bugot, annak is ugyanígy keletkezett a hiba: [link].
A gnome-panel újratelepítése és újrakonfigurálása megoldhatja a problémát.
Jelentkezz ki, menj le mélyterminálba:
sudo gdm-stop
sudo aptitude reinstall gnome-panel
sudo dpkg-reconfigure gnome-panel
sudo rebootEzzel újraindul a géped és lehet imádkozni.
Szerk.: Látom tárgytalan. De itthagyom, hátha jól jön még valakinek.
-
válasz
Dark Archon #23526 üzenetére
Megoldva, system restore módban:
sudo debconf gnome-panel
gconftool –recursive-unset /apps/panel
rm -rf ~/.gconf/apps/panel
pkill gnome-panel -
Most meg EZ mi?! Hihetetlen, hogy nem tudok haladni, mert ilyen baromságokkal kell foglalkoznom... csak el akartam tüntetni egy hangszóró ikont a tálcáról, mert kettő volt. Végzetes hiba volt. Semmit nem tudok kezdeni a rendszerrel, ha újraindítom, akkor is villog.
-
válasz
#40553216 #23522 üzenetére
Újabban furcsa dolgok történnek a csomagok háza táján... is. Frissítek szerveren és aszondi, hogy most felrakja a mysql 5.1.0-t, ami real 5.0.75... Desktopnál még talán elnézi az ember, de szerveren nem.
[pod]Diablo: nincs, ez nem Windows. Van egyébként TimeVault, nagyon hasonló a MacOS Time Machine-jához. TimeVaultról van a cafén írás.
-
[pod]Diablo
őstag
Lenne 1 olyan kerdesem hogy ubin nincs rendszer vissza allitasi lehetoseg mint a windows-okon?
Elore is koszonom!
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #23519 üzenetére
a kérdés igazából arra vonatkozott volna, hogy az általad linkelt oldalról letöltött forrásból nem make install-lal, hanem a checkinstall-lal telepítéskor is fennáll-e a probléma, de a válaszodból úgy gondolom, hogy nem, merthogy ez nem "a debianos forkolt vacak".
"de én még nem látom ennek eredményét">nem jellemző, hogy idegbeteg módon kapkodnának.
viszont ha már ezt szóba hoztam: érdekesnek találtam, hogy az Ubuntu elvileg - a Sid-re építkezvén - a Debiannál frissebb csomagokat kínál. ehhez képest találtam olyan csomagot, amelyik még a stabil Debianban is (de a testing és az unstable verzióban értelemszerűen) frissebb, mint az Ubuntuban. -
n00n
őstag
Sziasztok!
Ubuntura keresnék valami angol nyelvoktató programot. Eléggé megkopott az angolom (középszinten beszélek, azaz inkább beszéltem kb.), szeretném az alapoktól kezdve (igeidők) újra át venni az egészet. Erre valami olyan program lenne, ahol kérdések/tesztek lennének, magyarázna, illetve statisztika sem ártana. valaki tud ilyesmit? Akár online is jó lenne.
-
kovaax
őstag
Ez azt csinálja, hogy napi üzenetet kiír, meg karbantartja. Sok felhasználós gépeknél találták ki annak idején, hogy nem e-mailt írnak mindenkinek, hanem beírják egy fájlba az üzenetet, és azt kiírja minden júzernek bejelentkezéskor ("holnap rendszerkarbantartás lesz!", például). Szal ha nincs sok felhasználód, akkor szedd le a csomagot nyugodtan, és nem kell vele foglalkozni többet.
-
válasz
#40553216 #23516 üzenetére
Checkinstall szvsz nem befolyásolja a probléma meglétét/nemlétét. Egy wodimmal elrontott lemez írása után néztem a logot, mintha néhány parancs, amit root jogosultságokkal várna az író, nem úgy érkezik, ezért elcseszi a lemezt. Anno WinXP esetén is volt ilyxen gond, a NeroBurnRights csomaggal oldotta meg az Ahead a problémát.
Már tavaly szó volt róla, hogy Debianék visszatérnek az eredeti cdrecordhoz, nem pedig ezt az abból forkolt vackot használnák, de én még nem látom ennek eredményét.
-
harry
veterán
Az updates részre néztem egy helpet, ott ezt láttam:
# /usr/sbin/update‐motd # # A convenient wrapper for running the scripts located in # /etc/update‐motd.d and concatenating their output to the Message of the # Day file usually linked to /etc/motd) #Továbbra sem tudom pontosan mit csinál, de át tudtam állítani, hogy hetente fusson...
-
harry
veterán
Mitől lehet tele a syslog ezekkel?
Feb 24 06:50:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[15925]: (root) CMD ([ -x /usr/sbin/update-motd ] && /usr/sbin/update-motd 2>/dev/null)
Feb 24 07:00:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[16161]: (root) CMD ([ -x /usr/sbin/update-motd ] && /usr/sbin/update-motd 2>/dev/null)
Feb 24 07:00:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[16162]: (root) CMD ([ -x /usr/sbin/update-motd ] && /usr/sbin/update-motd hourly 2>/dev/null)
Feb 24 07:09:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[16436]: (root) CMD ( [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -d /var/lib/php5 ] && find /var/lib/php5/ -type f -cmin +$(/usr/lib/php5/maxlifetime) -print0 | xargs -n 200 -r -0 rm)És gyakorlatilag 10 percenként jön egy új sor
Tiszta szemét. Emlékeim szerint nem is állítottam semmit cron-on.
Szóval nem tudom, hogy mi fut le ilyen gyakran, másrészt ez miért kerül mindig logolásra.A php-s rész 30 percenként lefut (az is, miaz...), az update-motd meg kb. 10 percenként, illetve egyik sor mögött szerepel a hourly is, vagyis +még óránként is.
-
ntomka
nagyúr
UP! [link]
Az első kérdésre nem tud senki választ? -
kelekyle
őstag
Üdv. Lenne egy kérdésem... KDE 4.4et szeretném feltolni UBIra de sok negatív dolgot olvastam erről az UBI+KDE4.4 kombóról
Szerintetek megpróbáljam feltolni ?
-
válasz
[pod]Diablo #23510 üzenetére
Annyit találtam, hogy az a probléma ismert, miszerint ilyen régebbi Radeon GPU-kal (7500, 9200, ilyen idősekre kell gondolni) előfordulhat a dolog, hogy a Compiz effektek bekapcsolására fekete lesz a háttér. Viszont azt nem tom, hogy neked mid van, de gondolom ennél már újabb fajta.
-
harry
veterán
Erre valaki?
PPA csomagos CoreAVC hekkelt mplayerrel nincs hang... (más lejátszóval, ubuntu repos mplayerrel van).
Próbáltam amúgy az egészet forrásból összetákolni (ahogy azt tettem is másik gépemen), de ott meg hiba van a fordításnál (make) ha felrakom a szükséges patch-et (default svn-es mplayer fordul szépen). -
válasz
[pod]Diablo #23504 üzenetére
Azt a Murrine témát, amennyiben feltetted, megtalálod a /home/"felh.neved"/.themes könyvtár alatt, kézileg töröld. Én nem raktam fel külön ezt a témát, csak annyit csináltam amennyit leírtam, hogy kell az RGBA-s átlátszós cucchoz, a Gnome Color Chooserben ott volt magától, ki tudtam választani. De nem is találkoztam az általad leírt háttérképes problémával. Szal akkor állítsd vissza alapra a visszaállítás gombbal ezt a Choosert, a Megjelenésnél válassz egy másik témát, majd a könyvtáradban töröld kézileg a téma könyvtárát a fájljaival. Majd a Choosert újra állítsad be, és nézd meg, hogy jó lett-e.
Bár egyébként furcsállom a hibát, és azért gyanús, hogy nem egy téma miatt van, de azért próba, szerencse.
-
[pod]Diablo
őstag
válasz
[pod]Diablo #23474 üzenetére
szerintem az lessz itt a problema hogy feltettem ezt a theme-t ,es ez kavart be vmit a hatterbe:/Valaki megtudja mondani nekem hogy,mily modon tudnam eltavolitani?
Mindent lekell torolni vagy eleg ha csak a gnome color chooser-be(nemtudom pnotosan mi a neve,mert most a w7re loggoltam be)atallitom a murrine-t vmi masra?Elore is koszonom!
-
Tea'lc
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy 9.10 alatt az egérgyorsaság már zavaróan nagy. Természetesen System-->Preferences-->Mouse alatt megnéztem mindent, levettem a sensitivityt és a mouse accelerationt is, ami 8.10 alatt megoldotta a gyors egér problémáját. Itt viszont minden 0-n van, és még mindig fos. Mit lehet csinálni?
Előre is köszi!
-
ntomka
nagyúr
válasz
Dark Archon #23500 üzenetére
Akkor a Monitor section-ben a Monitor1-es azonosítójú bejegyzésnél a
VertRefresh 56.0 - 75.0
sort módosítani kell erre:
VertRefresh 50.0 - 75.0
A HorizSync 30.0 - 81.0 sort is lehet módosítanod kell, nemtom a tv ebből mennyit bír. De ezt szerintem ki tudod nézni winen, hogy az mennyit állít be neki. Egyébként ezen értékek között automatikusan állítja az X11.
Aztán a Screen-Screen1 szekcióban:
Option "metamodes" "TV: 1024x768 +0+0"
cserélni erre:
Option "metamodes" "TV: 1024x768_50 +0+0"Ezzel lemented az xorg.conf-ot, újraindítod az X11-et, vagy az egész gépet, és megnézed mi az eredmény a tv-n.
De ha megnézed, eléggé magától értetődőek a beállítások.
Annyit kell tudni, hogy a statikus beállításhoz a képfrissítést a felbontás végére kell írni _ jellel elválasztva.
Arra ügyelni kell, hogy fent pedig a tartományba essen ez az érték, így azt is módosítani kellett.
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- PS 5 kontroller // Számla // Garancia //
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 Plus 64GB / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest