- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Telekom MultiSIM "legó" avagy hogyan cseréltem meg az elsődleges eSIM-emet
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Milyen mosógépet vegyek?
Aktív témák
-
vrbst
tag
válasz
csibor #39397 üzenetére
Van egy ilyen megoldas, amivel windowson tudsz ext tipusu file rendszereket kezelni, de szerintem egyszerubb lenne bebootolni egy live cd-t, majd igy lementegetni a fontos dolgokat. (Akar a windowsos particiora is megteheted ezt ha felcsatolod.)
Szerk.: Atapi megelozott, de most mar itt hagyom.
[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
Az akkumulatoros hasznalat melletti problemat ugy nez ki sikerult megoldani.
Az utokornak: Egy ures file-t kell letrehozni a power.d konyvtarba wireless neven: sudo touch /etc/pm/power.d/wireless
forrasA tetlenseg utani megszakadozast meg most tesztelem. Vegulis ha akarom akkor ra tudom azt is fogni a power management-re...
-
vrbst
tag
Sziasztok!
Adott egy lenovo laptop 11.04-gyel. A gyari wifi kartyat (broadcom 4311) kicsereltem egy broadcom 4321-esre (mert ez mar n-es), es a wl.ko kernelmodult hasznalom. Az elejen semmi gond nincs, mukodik, csatlakozik, normalis valaszidok vannak, viszont nemi tetlenseg utan teljesen elerhetetlen lesz a halozat csak az ujrakapcsolodas segit. (latszolag minden rendben, tehat nem szakad meg a networkmanager szerint a kapcsolat). A masik amit eszrevettem, hogy ha kihuzom a laptop toltojet, akkor kb 15-20-szorosara nonek a valaszidok, (pl. 8.8.8.8 20 ms -> 300 ms) de amint visszadugom megint jo. Ez utobbira itt talaltam egy megoldast, de ez eleg kenyelmetlen. Ugy kell ujratolteni a kernelmodult, hogy akkumulatorrol megy a gep. Így normalisak a valaszidok, de ugyancsak szakadozik egy ido utan, tehat meg csak nem is megoldas minden problemara. (Amig megirtam ezt a hsz-t, addig is megszakadt)
Van valakinek tapasztalata/otlete ezekkel kapcsolatban?
Elore is koszonom a segitseget.
-
vrbst
tag
Sziasztok!
Egy Ubuntu server 8.04-gyel akadt egy kis problémám. Socket-en keresztül szeretnék vele kommunikálni egy saját programmal, de folyton "connection refused" üzenetbe futok. Már a végletekig leegyszerűsítettem a dolgokat, azaz az adott gépen nyitok egy portot netcat-tel (nc -l 10405), majd próbálok hozzá csatlakozni egy másik tab-ból (nc 127.0.0.1 10405), és ugyanaz a hibaüzenet. Az SSH viszont megy, ráadásul nem a default porton, és a tűzfalat sem indítottam el. Ezzel a megoldással egy desktop ubuntun gyönyörűen működik.
Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet ez?
Előre is köszönöm.
-
vrbst
tag
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet az, hogy a beállított (ráadásul gyári) háttérkép miért áll vissza az eredeti háttérképre minden újraindításkor 9.10-es ubin?
Köszönöm előre is a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
válasz
konfar.dani #22917 üzenetére
Lásd előző hsz. Nem neked kell beírnod ezeket
Kép róla[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
válasz
konfar.dani #22916 üzenetére
Itt nem úgy vannak a partició nevek, mint egy windows-ban. Csatolási pont-ot kell kiválasztanod egy legördülő menüből. Ott meg fogod találni a /-t és a /home-ot. A swap-ot pedig cserehely-ként említi ha jól emlékszem. (itt nincs csatolási pont, hanem a filerendszer típusát kell erre állítanod).
A /-re fog települni a rendszer, a /home pedig a saját mappád lesz. Itt tárolhatod a saját dolgaidat, ezért is célszerű ezt külön partícióra tenni, mert ha újratelepíted a rendszert, akkor ezt a /home-ot meghagyod, és megmarad az összes adatod, beállításod. A swap-ra pedig akkor van szükség, ha kifogynál a RAM-ból.
-
vrbst
tag
válasz
konfar.dani #22914 üzenetére
Az a lehető legjobb.
Akkor Legyen egy 512 MB-1GB SWAP, mondjuk egy 8-10 GB-os / és a maradék a /home. Én így csinálnám. Telepítésnél először töröld a meglévő partíciókat, majd aztán hozd létre az újakat. Gondolom nem kell mondanom, hogy minden adat elvész...
Viszont így bátrabban csinálhatod az egészet, mert nem tudsz elrontani semmit
[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
Az még lemaradt, hogy azért is ajánlom, hogy bootold be a live rendszert, és aztán onnan telepítsd, mert jó eséllyel, ha bedugsz egy lan kábelt a gépedbe, akkor lesz net-ed (wifi sanszos, hogy a lentebb említett okok miatt nem), és ha elakadnál mondjuk a particionálással, akkor körül tudsz nézni, segítséget tudsz kérni. Vagy ha minden megy flottul, akkor akár aknakeresőzhetsz is telepítés közben.
-
vrbst
tag
válasz
konfar.dani #22911 üzenetére
Akkor akár felteheted a 64 bites verziót is, de az x86 is jó. Kicsit félreérthető voltam az előbb...
Én 3 partíciót szoktam létrehozni. Egy /-t, egy /home-ot és egy swap-ot. Telepítésnél lesz lehetőséged grafikus felületen particionálni, válaszd a "kézi" pontot. És légy figyelmes. Ha bizonytalan vagy, akkor akár lehet először közös partíción minden (ekkor /-t válassz csak csatolásni pontnak), de swap-ot akkor is ajánlott létrehozni. Ennyi RAM-mal 512 mb-ot mondjuk.
A wubi-t még sosem használtam (szerencsére nincs win a gépemen
), de ha jól tudom akkor az arra való, hogy windowsból tudod telepíteni az ubit. Inkább azt javasolnám, hogy boot-olj be az ubi cd-ről, és ott választ az "ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül) menüpontot.
[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
válasz
konfar.dani #22909 üzenetére
Szia!
1. Ha x86-os géped van, akkor jó amit letöltöttél.
A desktop verzió azt jelenti, hogy egy komplett rendszert kapsz sok kiegészítő programmal. Jól látod, a 9.10 a legfrissebb stabil verzió. Bárhonnan is szedted le, az legális lesz.Az a baj, hogy az emberek a torrentet már alapból warez-nak érzik, pedig nem feltétlenül az
2. Kiírhatod bármire windows-ból, nem lesz vele gond. Ha esetleg nem boot-olna róla, akkor a biosban állítsd át a boot sorrendet. A gépeddel nagy valószínűséggel nem lesz gond, de az ubuntu tud olyat, hogy a rendszer módosítása nélkül kipróbálhatod. Ekkor látni fogod, hogy jól működik-e minden alapból is.
3. Mondjuk azt, hogy multilanguage.
Alapól a magyar nyelv hiányos benne, de telepítés után automatikusan szólni fog, hogy telepítené a teljes nyelvi csomagot (net kapcsolat persze kell).
4. Nem lesz gond a DVD-RW-vel. Akár pendrive-ra vagy memóriakártyára is tehetnéd
5. A WLAN-t ki kell próbálni. Sok driver sajnos nem nyílt forráskódú, így alapból azokat nem fogja feltenni, de telepítés után aktiválva a drivert jó eséllyel menni fog. Ha nem, akkor van olyan megoldás is, hogy a windows-os driverrel használd.
6. A konkrét MSN messenger-t nem fogod tudni futtatni rajta (illetve de. wine-nal
), de létezik rengeteg MSN kliens, sőt alapból is lesz fent egy. Ezekben be tudsz jelentkezni a meglévő címeddel, és a partnerlistádat sem veszíted el.
7. A telepítés egyáltalán nem nehéz, magyarul fog zajlani, ha az elején ezt a nyelvet választod. Sima kattintós a telepítés. Egyedül a particionáláskor kell figyelni.
8. Elég a 12 GB-os partíció egy ubuntunak. Érdemes ezt még tovább darabolni, RAM mennyiség függvényében létrehozni egy SWAP partíciót, és érdemes külön /home partíciót is csinálni. Ezzel megoldható az, hogy egy újratelepítésnél minden adatod megmaradjon.
9. lásd 7.
10. Ha a 220 GB-os partíciódon megmarad a windows (azaz nem állítassz be a telepítésnél csatolási pontot neki), akkor fogja látni, de nem automatikusan. Csatolni kell, de ez automatikusan megtörténik mikor rákattintassz. Meg kell majd adnod a root jelszavad. Megoldható persze az is, hogy automatikusan csatolja boot-olás után.
11. A windows programok mennek rajta az úgynevezett wine program segítségével. Viszont én ezt nem ajánlom csak ha nagyon muszáj. Általában szinte mindenre van linuxos alternatíva.
12. csacsiság
Beteszed, és már olvassa is.
Sok sikert!
[ Szerkesztve ]
-
vrbst
tag
-
vrbst
tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám. Szerettem volna feltenni a mysql-server-t, de sajnos sikertelen volt a telepítés. Most szeretném eltávolítani, mert minden apt-get használatkor újra megpróbálja magát telepíteni. Viszont az eltávolítás sem sikerül.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Reading state information... Kész
A megadott mysql-server csomag nincs telepítve, így hát nem is töröltem
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 9 nem frissített.
1 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
After this operation, 0B of additional disk space will be used.
Beállítás: mysql-server-5.0 (5.0.51a-3ubuntu5.4) ...
* Stopping MySQL database server mysqld [fail]
invoke-rc.d: initscript mysql, action "stop" failed.
Reloading AppArmor profiles : done.
* Starting MySQL database server mysqld [fail]
invoke-rc.d: initscript mysql, action "start" failed.
dpkg: hibás feldolgozás: mysql-server-5.0 (--configure):
post-installation script alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
mysql-server-5.0
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Van valakinek ötlete, hogy hogyan tudnám ezt megszüntetni? Ubuntu server-ről van szó amúgy...
Köszönöm előre is!
Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!