Aktív témák
-
78zolika
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #20594 üzenetére
Te ahogy látom Windows 7 használsz mellette használod a Linux valamelyiket ?
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Mi a helyzet Ubuntu vonalon, minden ok?
Van már lehetőség játszani Wine nélkül?
(bocs, de ez végett nem váltottam még linuxra (végleg) és még jó pár apróság miatt)Nem szivessen szólnék bele amatőr Ubuntu-t használó lévén a fenti "védelmi" társalgásba, de barátnőmnél kb. fél éve úgy van a gépén, ahogy feltelepült, semmiféle vodoo beállítás.
No para, no vírus és társai, pedig nyomja a netet rendessen.
Win alatt egy hét sem kelett neki, hogy betalálja valami féreg. Ez biztos. -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
upszilon #20591 üzenetére
Nem kötekszem, csak igyekszem felhívni a figyelmedet arra, hogy a fórumot bárki olvashatja (egy linuxszal most ismerkedő user is).
Pl. ez: ,,Percek alatt törnek be a linuxos gépekre (is) és veszik korlátlan hatalmukba, anélkül, hogy nyitva lenne egyetlen port, vagy hogy ismernék a root-jelszót.,,
Ez, ha nem lenne kiemelve, teljesen jogos véleménynyilvánítás lenne, De pl. képzelj el egy ismerkedőt: rögtön ezt olvassa el, amint görget lefele, és teljesen megijed a Linux használatától, hiszen egy átlaguser azt sem tudja, hogy egy Windowsos gépbe is belehet törni ennyi idő alatt. Ezért az a téves információ rögzül benne, hogy egy Linux rendszer sokkalta veszélyesebb, mint egy Windows. Mindez azért, mert kiemelted félvastag betűkkel. Én csak annyit kérek, hogy finomabban fejezd ki magad.
-
upszilon
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #20589 üzenetére
Te miről beszélsz? Etéríteni? Mivel? Hol? Durva? Mi? Hol? Légyszíves ne kötekedj!
-
78zolika
senior tag
Hát a kor nem értem mér éri meg Linuxos termékeket használni ?
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
upszilon #20588 üzenetére
Jó ezt megértem. De ha nem haragszol, a felhívásod arra, hogy ne érezzék magukat teljes biztonságban linuxon a felhasználók, kicsit durva volt. Egy bizonytalanabb felhasználót még akár el is téríthettél az op.rendszer használatától. Kérlek legközelebb ne ilyen heves megfogalmazást használj.
-
upszilon
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #20586 üzenetére
...hatalmas üzlet ez napjainkban. Mivel nem vagyok egyik cég ügynöke sem, nem ajánlok neked konkrétat. Bocs.
-
válasz
78zolika #20581 üzenetére
Realtime védelemre Linuxon felesleges és erőforráspazarló. Ha időnként át akarod nézetni pl. a Windows-os partícióidat, akkor jól jöhet, de ekkor sem memóriarezidens a víruskergető.
Tűzfal alap, anélkül internetre PC-vel merész. Linuxban alapból van iptables és fut is, igaz, felkonfigurálva nincs. Ennek ellenére ha csinálsz egy portscant a saját gépedre, nem fogsz nyitott portot találni - de legalábbis nem valószínű. Ettől persze még illik beállítani azt a tűzfalat, van róla 1-2 leírás a logout.hu-n.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
upszilon #20585 üzenetére
Ezzel én is egyetértek, de gyakorlati megvalósításban nem találok jelenleg sokkal jobbat (főleg ingyen). Több víruskergetőt pedig nem akarok használni. Persze szóba jöhet a virtualis gép, mint alternatíva, ami nagyon jó ötlet, de egy éles rendszerhez azért nem hasonlítható. Az olyan megoldásokban van szerintem lehetőség, mint pl. az IE-ben a homokozó.
[ Szerkesztve ]
-
upszilon
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #20579 üzenetére
"Mert én használom a tűzfalat és egy vírusirtót is, aminek állandó védelme van."
Egy valós időben dolgozó vírusírtó nem figyelheti az összes imert vírust, mert akkor annyira lelassítaná a géped, hogy semmit sem tudnál rajta csinálni. Még víruskeresésekkor sem figyeli, csak egy igen-igen szűk részét. A régieket már nem figyeli. Az új vírusokat pedig még nem ismeri. Az előbb általam linkelt oldalon láthatod a hatékonyságot. A legjobbak valósidőben kb 70% köröl tejesítenek. Módszeres winchester-kereséskor pedig kb 90%-os hatékonyságúak. Az ismert vírusok darabszámának függvényében ez a "nemtalálommeg" rész igen-igen nagy szám. Ha innen nézzük, akkor elmondható, hogy a hullámok összecsaptak a windowszos vírus-biztonsági cégek feje fölött. Innen nézve pedig nagyon jól tesszük, ha linuxal próbálkozunk...
-
-
upszilon
őstag
válasz
78zolika #20577 üzenetére
Nem feszül annyi emberi érzelem ellene és nem feszül annyi anyagi érdek ellene mint mondjuk a picipuha oprendszerei ellen. Ezért nincsen akkora támadás alatt. De azért ez az érték nem nulla, csak jóval kevesebb. Nem biztonságos, csak biztonságosabb, illetve fokozottan azzá tehető.
Vannak számok is. A windows-os oprendszerek ellen eddig kb kétmilliárd vírus, féreg, stb. ismert. Számuk naponta kb 30.000-50.000 közötti számmal bővül. A linuxra ennek egészen elenyésző hányada irányul.
Érdemes például itt körülszaglászni ezügyben.
-
Stirlitz
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #20567 üzenetére
Egy ilyen konkrét választ viszont szívesen látnék én is. Többre mennénk vele, mint a parttalan vitával. Mert így, azért gyenge a nem biztonságos. És túlzás a teljesen biztonságos is.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
78zolika #20577 üzenetére
Sokkal kevesebb vírus van, mint Windowsra. [link] benne van az összes vírus.
Vladi:köszi, igazából nem parázok, csak kíváncsi vagyok, hogy a nagy kijelentések mennyi gyakorlati megvalósítást tartalmaznak. Mert én használom a tűzfalat és egy vírusirtót is, aminek állandó védelme van. Igen, még Linux alatt is, mert eddig a félősökhöz soroltam magam. Viszont upszilon után lehet csak átlag usernek számítok.
-
FixY67
senior tag
Dehogynem! Maga a linux (általánosságban) nem biztonságos, csak azzá tehető... És egy biztonságosra belőtt rendszert is két perc alatt ki lehet lyukasztani.
Mondjuk SElinux/apparmor környezetben nem tudom, mi a helyzet, de ezek előtt/nélkül elég volt egy PHP... (bár az talán még így is elég)
-
upszilon
őstag
válasz
78zolika #20568 üzenetére
Dehogy a Te beírásod! A tiéd a 20568-ik beírás. Ha végignéznéd, itt kezdettől az a baj, hogy bizonyos hangadó válaszadók hamis biztonságérzetet oltanak az idejövő kérdezőkbe. Óriási baj ez! Nemtudni valamit kisebb baj, mint rosszul tudni valamit. Ez ellen a linuxalapbólbiztonságos duma ellen fel kell emelni minden értelmes fórumózónak a szavát.
(#20573) 78zolika: Internet security. Ez egy komplex védelem. Pontosan az a feladata, hogy figyeljen és intézkedjen az ember helyett. Valós időben akadályozza meg a betörést, a rendszer sebezhetőségeit kihasználó adatlopást, stb. Sőt, bizonyos értelemben pótolja a felhasználó és a rendszergazda nemlétező szakértelmét azzal, hogy figyelmeztet, tilt, karanténba helyez. Természetesen felülbírálható rendszergazdai joggal. Ezt nevezzük emberi tényezőnek. Emberi tényező: Értsd: egy képzetlen és ostoba rendszergazda felülbírálja, sőt akár ki is kapcsolhatja, mondván: "minek az, a linux alapból biztonságos".
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67 #20566 üzenetére
"Tehát nem mondhatod, hogy általában a linuxos rendszerek biztonságosak,"
Ebben igazad van, de akkor fordítva is legyen igaz, hogy nem lehet kijelenteni, hogy a linux úgy általában nem biztonságos.(#20567) Sweet Lou 6:
Első körben azokat a megoldásokat használd, amit a disztribútorod felajánl. Ha apparmor, akkor azt, ha selinux, akkor azt. Frissíts, állítsd be a tűzfalat, kapcsold ki ami felesleges, ne lépj be rootként. Majd később ha jobban átlátod, akkor pár dolgot állítgathaszt.
A lényegi kérdés az, hogy megbízol -e a disztribútorodban.[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
válasz
No ez az, amire válaszolni már nem mernék.
Hogy én miket rakok fel, ha biztonságos rendszert akarok, azt le tudnám írni, de momentán linuxról max. ide járok fórumozni és a gyári update-eket töltögetem lefelé, így nem törődöm a biztonsággal annyira, hogy azt érdemes legyen publikálni. Ehhez egyelőre elégségesnek tartom a hardveres tűzfalat.
[ Szerkesztve ]
-
78zolika
senior tag
válasz
Ez engem is érdekel
-
78zolika
senior tag
Hát ha ezt tudom hogy az írásom ( kérdésem )ilyen vitát gerjeszt nem írom (teszem )fel
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
FixY67 #20561 üzenetére
Én csak megkérdeztem, hogy melyik szoftvert ajánlaná. Én nem hiszem azt és épp ezért kíváncsi vagyok, hogy mi az ő véleménye, de ne csak kijelentésekkel dobálózzunk, hanem hozzunk konkrét megoldást rá. Az rendben van, hogy tűzfal nélkül nagyon veszélyes, sőt még tűzfallal is, de milyen biztonsági szoftvert kell még felraknom (konkrét példa)? Vissza is érkeztünk az első kérdéshez.
-
FixY67
senior tag
ühüm... apparmor. Nem jutott eszembe a neve. És nem a szokásos update-et láttam, mert egyrészt a rendszer update-et manuálisan intézem, másrészt mint mondtam, nem a gyári repository-t használom, hanem egy közelebbi (osztrák v. magyar) mirrort.
Ami a linuxot illeti: de, a fedora is _egy a sok disztribúció közül_.
Tehát nem mondhatod, hogy általában a linuxos rendszerek biztonságosak, max. azt, hogy az általad ismert Fedora van úgy-ahogy biztonságosra beállítva. -
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20556 üzenetére
Alapból mindenféle automatikus kommunikáció veszélyforrás! Pláne ha nem is tudunk róla és internet security szoftver, -ami kontrolálhatná-, nincsen telepítve és aktiválva.
(#20557) Vladi: Te folyamatosan mellébeszélsz. Írod: "Mert mindenféle képzettség nélkül nem tudja senki letölteni, sem felinstallálni." Durr-bele a levegőbe. Mintha nem is biztonságtechnikai szakértelemről beszélgetnénk. Internetes biztonságtechniki szakértelemről. Arról a szakértelemről, aminek az értéke az itt alinuxalapbólbiztonságos mondanivalójú fórumtársakéak pontosan nulla. És mintha nem ide tartoznál Te is. Nem én soroltalak ide. Ezt Te tetted saját magaddal. Most meg még neked áll följebb? Higgadj le szépen és kezdj hozzá a véleményed revideálásának!
(#20558) Sweet Lou: Megtettem korábban. Olvass vissza kérlek!
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67 #20559 üzenetére
"általános linuxos társalgásban Fedora példát hozni."
Pontosan. Ez egy általános linuxos társalgás. Fedora nem linux?
Egyébként apparmor az az izé."Hogy mit pofázik kifelé,"
Ami szerintem a frissítés. De nézz utána ha parázol.(#20561) FixY67:
Nem, nem gondoljuk. Ezt - hogy így gondoljuk - ti próbáljátok beállítani. Viszont az azért gáz, hogy 2 hsz-el lesöpritek az egész Linuxot biztonsági szempontból különösebb indoklás nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
válasz
Stirlitz #20560 üzenetére
"Ha a user nem fellelötlenül kattint mindenre, és nem látogat különböző kétes eredetű tartalmakat tároló oldalakra."
Izé... biztonságosnak azt nevezem, amivel az általad kizárt oldalakat is nyugodtan meglátogathatja bárki. Ha ez nem teljesül, akkor csak eleget tettél az alapvető biztonsági elvárások egy részének.
-
FixY67
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #20558 üzenetére
Nem értelek benneteket... valóban úgy gondoljátok, hogy a linux az egy sérthetetlen, szuperbiztonságos rendszer?
Jelezném a társalgás alapja még mindig az (volt?), hogy a linuxra még tűzfal sem kell... -
Stirlitz
senior tag
válasz
upszilon #20555 üzenetére
Most megkérlek valamire ismét. Kerüld az off vitázást, és a személyeskedést is. Érthető voltam? Roppant zavaró.
És egyetlen h.sz.böl ne írd azt, hogy valakit is biztatok valamire.. A véleményem fejeztem ki röviden. Amihez jogom van, mint neked is. Oda is írtam, világbéke, mivel nem támadásnak szántam. Viszont akkor ezek után egy szerintem nagyon fontos dologra hadd hívjam fel a figyelmedet. Kevered a szezont a fazonnal. Valóban fontos adatokat tartalmazó munkaállomásal nem megyünk nettre, sőt fizikailag sincs összekötetésben az internettel. Egy nettezésre szánt géppel pedig épp elég biztonságos az Ubuntu. Ha a user nem fellelötlenül kattint mindenre, és nem látogat különböző kétes eredetű tartalmakat tároló oldalakra. És főleg nem értetlen. Ezeket már leírták neked, többen is.
Felesleges írnod erre választ, nem off-olok tovább.
-
FixY67
senior tag
Ubuntu topic-ban, általános linuxos társalgásban Fedora példát hozni... hát izé...
Ubuntun is települ valami (aminek a nevére sem emlékszem) a SElinuxhoz hasonló funkciójú szoftver, de ahogy elnéztem, annyira lebutított konfiggal, hogy semmi gyakorlati értelme (Intrepid).
És ez a gáz, hogy szerinted "a linux" biztonságos, holott egyetlen disztribúcióval szereztél valamilyen szintű tapasztalatot.--
Hogy mit pofázik kifelé, azt még nem ellenőriztem, mivel csak a routeremen láttam, hogy volt kapcsolat az ubuntu szerverem és a canonical.com között. Egyelőre nem foglalkozom a dologgal, a linuxon semmi éles anyagom nincs, kizárólag arra használom, hogy megtanuljak pár dolgot, amit aktív rendszergazdaként hanyagoltam.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Ha már ennyire vágod a témát, akkor miért nem ajánlasz egy szerinted jó biztonsági szoftvert linuxra? És ha már Ubuntu fórumban vagyunk, lehetőleg ingyenes legyen, hiszen az Ubuntu alapfilozófiája is az.
Szerk.: openSuSe is bekapcsolt tűzfallal települ.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
"Mindenféle képzettség nélkül letöltheted és felinstallálhatod. "
Akkor kezdjük el definiálni a képzettséget. Mert mindenféle képzettség nélkül nem tudja senki letölteni, sem felinstallálni."iztonságtechnikai szoftver pedig nemhogy bekapcsolva nincs, de egyáltalán nem is települ."
SELinux, iptables az micsoda? Mindkettő van Fedora alatt bekapcsolva települ. Meg sem kérdezi, hogy akarod -e, kapod és kész. Azt, hogy most épp mi van Ubuntuban, azt nem tudom.(#20556) FixY67:
Mi az amit kommunikál?
[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
válasz
Ubuntu-ra települ pár apróság, de érzésem szerint jobb lenne, ha nem tenné fel őket. Pl. engem baromira zavar, hogy az ubuntu default telepítéssel rendszeresen kommunikálgat a gyártóval. És nem (csak)a landscape miatt, mert azt már leszedtem, apt source-nak pedig egy közelebbi mirrort használok.
(canonical.com) -
upszilon
őstag
Nem és nem! Mindenféle képzettség nélkül letöltheted és felinstallálhatod. Nem kér szakértelmet és még a tűzfal sincsen bekapcsolva alapból. Biztonságtechnikai szoftver pedig nemhogy bekapcsolva nincs, de egyáltalán nem is települ. Akkor Te miről beszélsz?
Hetet-havat összehordotok itt és a legrosszabb, hogy kiadjátok magatokat szakembernek. Ha aztán mmégis jöb valaki, -mint most én-, akkor el akarjátok üldözni, közös erővel letámadjátok. Ez nagyon gáz. Ezen a ponton előjön a szavahihetőség kérdése is...
-
Vladi
nagyúr
válasz
upszilon #20553 üzenetére
"Kellenek a biztonsági szoftverek, kellenek a szakismeretek! Ennyi."
Biztonsági szoftverekkel már ellátott a disztribútor, max kikapcsolni tudod őket.
Szakismeretet meg össze tudom foglalni max 5 pontban."Azzá tehető valamennyire, de azért tenni kell! "
Amiért nem tudom hány ember dolgozik, hogy már készen a kezedbe nyomják. Mit kell még tenni érte? -
upszilon
őstag
válasz
Stirlitz #20549 üzenetére
"Ennyi erővel az utcára se menjen ki senki, mert ..."
Ne haragudj, de azt sem lehet hagyni, hogy ti itt arra biztassátok az idejövő kezdőket, hogy ruha és cipő nélkül menjenek az utcára, fejükön a csodálatos linuxkalappal, mert "azámabiztonságos". Nem, egyáltalán nem az! Kellenek a biztonsági szoftverek, kellenek a szakismeretek! Ennyi.
Be kellene fejezzétek ezt a vak-vezet-világtalant műsort! Elég volt belőle! Tudomásul kell azt venni mindenkinek, hogy a linux nem biztonságos. Egyik operációs rendszer sem az. Azzá tehető valamennyire, de azért tenni kell! Kimondom kerek-perec: A király bizony meztelen!
(#20551) body007: Már válaszoltam. Olvasd el kérlek!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
upszilon #20538 üzenetére
Látom nem egészen érted a rendszergazda kifejezést. Ö a főnök, Ö mindent csinálhat. Ha valaki rendszergazdaként van bejelentkezve bármit csinálhat. Ezt, h lehet elkerülni? Hogy valaki/valami (progi) mindent csinálhasson? Nem rendszergazdaként kell használni a gépet. Ezt most vagy megérti valaki vagy nem. Ha felfogja az ember fia, akkor nagyon sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha nem akkor jön a sz.pás... Ha ennyit megtesz az ember föleg ha netezik már nagyságrendekkel nagyobb biztonságba tudhatja a gépét/adatait...
Azt meg Te sem gondolod komolyan, h egy win32-es progi (a robot...) bármit is tud csinálni a linux rendszeremen?
Na jó, tényleg meg tudja fertőzni a file-aim, de az max. egy másik wines gépre nézve veszélyes
Igazából majdnem mindig repó-ból telepítek (azok meg ha minden igaz ellenőrzött tárolók...), szóval Én nem aggódom annyira...
-
Stirlitz
senior tag
Ennyi erővel az utcára se menjen ki senki, mert ráesik a virágcserép, vagy elüti egy autó. Betartod a kresz-t, mégis megsérülsz, mert más meg nem. Ha egyszer ennyire parázol a vírusoktól és hackerektöl, minek mész a nettre olyan géppel, ami nagyon fontos adatokat tartalmaz? Ne offoljatok légyszíves, remek kis topic, nekem sokat segített már. És világbéke!
[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
Ne kezdj hülyeségeket terjeszteni, ennyi... hogy rettegsz vagy sem, az a te magánügyed.
A linux nem csodaszer, csak egy emberek által írt, egyre népszerűbb rendszer, aminek ugyanúgy megvannak a maga hibái.
Mivel egyre népszerűbb, egyre többen ismerik, egyre több esélyt kapnak a "script kiddie"-k.
Érdemes belenézni pár linuxos biztonsággal foglalkozó lev.lista archivumába. -
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20541 üzenetére
"upszilon paranoid hozzáállása is túlzás"
Mutass rá szakmailag mely része a túlzó és mely része paranoid.
(#20544) Vladi: "A gáz az, hogy jössz ide paráztatni az újoncot, meg mindenkit leoltasz és hasonlók. Ezeket pihentesd."
Válogasd meg a szabaidat ha velem beszélsz! Pihentess Te! Kötekedésed undorító! Ha van szakmai kifogásod, írd le. Vitassuk meg. Azért vannak ezek a topikok. Világosan beszéltem, nagyember? Fogd vissza az érzelmeidet! Nem vagy vele jópofa!
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
upszilon #20543 üzenetére
"Egyébként kíváncsi lennék rá, hogy miért akarsz elhallgattatni? Érdekeltséged van benne, vagy alapból ennyire nem érted a témát?"
Persze, az ms fizetett fórum trollja vagyok.
A gáz az, hogy jössz ide paráztatni az újoncot, meg mindenkit leoltasz és hasonlók. Ezeket pihentesd. -
upszilon
őstag
"Nem úgy volt, hogy nem írsz ide többet?"
...többet nem, de kevesebbet se...
"Ide mehetsz dühöngeni, minket kímélj meg léci."
...ha Te az én soraimat dühöngésnek véled, akkor magad vagy indulatos ember. Menj Te! Én maradok. ON-topik írásaim vannak, és ha nemlátnád, sokakat érdekel.
Egyébként kíváncsi lennék rá, hogy miért akarsz elhallgattatni? Érdekeltséged van benne, vagy alapból ennyire nem érted a témát?
-
FixY67
senior tag
De komolyra fordítva: Ahhoz igen nagy tehetség kell, hogy valakinek pár nap alatt felnyomják a gépét linuxszal.
Azért ennek nézz utána, mert így általánosítva... hogy úgy mondjam, elég komoly tudatlanságról árulkodik.
Jó, hogy upszilon paranoid hozzáállása is túlzás, de nem kéne azt képzelni, hogy pusztán azért, mert linuxod van, máris védve vagy! Pláne nem kellene ezt terjeszteni. -
Vladi
nagyúr
(#20502) TrollBalint:
Nemtom ubuntuék mit csinálnak mostanában. Én személy szerint 9.04-et javasolnék.
Amúgy milyen kártya? Nem legacy?(#20503) 78zolika:
"Ezek az ingyenes tűzfalak milyen biztonságot adnak ?"
Fasza jót.
"Mi van a hekerekel ? "
Köszönik kérdésed, jól vannak.De komolyra fordítva: Ahhoz igen nagy tehetség kell, hogy valakinek pár nap alatt felnyomják a gépét linuxszal. Ne lépj be rootként, és ne tedd fel az ip-d és root jelszavad a piratebayre, akkor nem lesz gond.
(#20512) 78zolika:
Huhh... most ezt nem értem.
(#20518) upszilon:
Most hirtelen kire is gondoltál?
(#20530) upszilon:
Nem úgy volt, hogy nem írsz ide többet?
(#20535) upszilon:
Tessék: link
Ide mehetsz dühöngeni, minket kímélj meg léci.[ Szerkesztve ]
-
upszilon
őstag
válasz
78zolika #20537 üzenetére
...mások meg azt, hogy két gépük van (legalább): egy lokális gép a munkára és egy másik az Internetezésre. Meg azt, hogy abszolút biztonság nemlétezik. Csak annak különböző szintjei léteznek. Reménykedj, de ne ringasd magad hamis biztonságérzetbe!
"Az optimizmus és a realitásérzék kéz a kézben járnak. ők a problémamegoldó ikrek. A legrosszabb párosítás a pesszimizmus és a cinizmus." /Denis Waitley/
-
upszilon
őstag
válasz
body007 #20536 üzenetére
"Amíg telepít adhat magának root jogot, de mikor csak bóklászik a neten miért admin-ként kell ezt tennie? Ezt most főképp a win felhasználókra értem"
Ne magadból indulj ki légyszíves! Én elhiszem, hogy Te egy konzekvens ember vagy és egyáltalán, egy logikus gondolkodású, (ezen a téren művelt, tanult) ember lehetsz. De, miből gondolod, hogy ad1, Te nem hibázhatsz, ad2, hogy minden szükségeset már tudsz, ad3, hogy mindenki más is ilyen?
"De igen, igazad van egy komoly cracker tényleg feltörheti pár perc alatt a rendszerem de kb. mennyi ilyen szaladgál netszerte? Vagy inkább, hány darab jut egy átlag felhasználó gépére?"
...na, akkor kapaszkodj meg, mert most olyat mondok neked, amit úgylátszik nem tudsz:
Le vagy maradva néhány brossúrával. Robotok csinálják, nem emberek. Fürkészvadászok milliói veszik birtokba a gépeket világszerte. Feladtuk ismert. Adatokat gyűjtenek. Taktikájuk ismert. Minél hatékonyabb rejtőzködés.
Nincsenek új viccek, csak öreg emberek vannak:
-Miért van az elefántnak piros szeme?
-Nemtudom, miért?
-Hogy jó letudjon bújni a cseresznyefán. Láttál már cseresznyefán elefántot?
-Nem.
-MNos-látod, lyen jól el tud bújni!"A telepítgetéshez meg annyit, csinálja csak..."
Mindenki csinálja, még Te is. Ugyanis nem tudhatod, hogy melyik programban miféle biztonságtechnikai kockázat rejlik. Magabiztosságodból él, arra építkezik az egész szektor...
-
78zolika
senior tag
A kor én ezekből a komentekböl azt szűrtem le hogy a Linuxok nem rosszabb mint a Windows termékek biztonság terén Tűzfalat mindig érdemes használni ha nettre megy az ember Lehet hogy az ismerősöm kicsit hozzátett a dolgokhoz
Mondtam neki hogy én is kipróbálom a Linux ( Unbutut ) Ö azt mondta hogy azonnal töröljem a gépből de még az emlékezetemből is mer egy rakás Sz.. Nem hiába hogy ingyenes Mondtam neki hogy amióta használom csak + a véleményem azóta nem beszél velem
-
válasz
upszilon #20535 üzenetére
Ezt az emberi tényezős dolgot nem értem... Ha az ember nem adminisztrátor (rendszergazda) miért úgy használja a gépét? Amíg telepít adhat magának root jogot, de mikor csak bóklászik a neten miért admin-ként kell ezt tennie? Ezt most főképp a win felhasználókra értem
Alap user != cracker
De igen, igazad van egy komoly cracker tényleg feltörheti pár perc alatt a rendszerem de kb. mennyi ilyen szaladgál netszerte? Vagy inkább, hány darab jut egy átlag felhasználó gépére?A telepítgetéshez meg annyit, csinálja csak...
-
upszilon
őstag
válasz
body007 #20533 üzenetére
"Persze aki root-ként (win-en admin) használja a gépét az meg is érdemli, h behatoljanak/feltörjék a gépét."
Általánosan ezt emberi tényező-nek nevezi a szakma. ...és mindig fennáll, mert senki sem tökéletes. Emberek vagyunk nem gépek.
"Alap user nem fér hozzá a rendszer file-okhoz. Ha mégis behatolnak, kellene tudniuk a root jelszót, h érdemi kárt tegyenek a gépben."
Ez az a butaság, amit már magam is többször olvastam mint negyvenszer. El is hittem egy darabig én is. Szerencsére manapság mást is olvasok, sőt, valódi biztonságtechnikai szakemberekkel is beszélgetek. Már belinkeltem ide is pár nemzetközi biztonságtechniki cég webhelyét, tesztjeit. Állítólag Te is elolvastad. Akkor miért ismételgeted Te is folyton ezt a szemenszedett hazugságot? Inkább vedd a nyakadba a netet és olvass. Vannak betöréstesztek. Vannak versenyek. Percek alatt törnek be a linuxos gépekre (is) és veszik korlátlan hatalmukba, anélkül, hogy nyitva lenne egyetlen port, vagy hogy ismernék a root-jelszót.
Gondolj bele, vagy ezek az oldalak a hazugság, vagy amit Te írtál. Mégis mit gondolsz, melyik?
"Ha az ember nem telepítget össze-vissza mindent"
De fog! A gép van értünk, nem fordítva. Ezért kellenek a biztonságtechniki szoftverek. Aki ezt nem érti, még lehet rendes, becsületes ember, de hozzáértőnek ne nagyon nevezze ki magát, mert lépten-nyomon ki fogják nevetni...
-
Meg ügye a linux jogosultság rendszere, ami kapásból lehetetlenné tesz "minden" támadást. Persze aki root-ként (win-en admin) használja a gépét az meg is érdemli, h behatoljanak/feltörjék a gépét. Alap user nem fér hozzá a rendszer file-okhoz. Ha mégis behatolnak, kellene tudniuk a root jelszót, h érdemi kárt tegyenek a gépben. Ha az ember nem telepítget össze-vissza mindent amit a neten talál, nem hiszem, h annyira sebezhető lenne a gépe (tűzfal nélkül is).
-
upszilon
őstag
"meg egy tök hozzáértőnek ha egy szóval kell lefedni, hogy biztonságban van e vagy sem sokkal jobban az igazságot tükrözi az igen, mint a nem"
Ne haragudj de ez butaság! Sőt, ostobaság!
A hozzáértő nem attól hozzáértő, hogy hazudik, vagy mellébeszél. A hozzáértő attól hozzáértő, hogy ért hozzá.
Hamis biztonságérzetet kelteni egy felhasználóban, (aki esetleg ezért még fizet is a szakembernek), nem szakemberség, hanem aljasság, gazemberség, szemétség. Ez az én véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
moma
őstag
válasz
FixY67 #20527 üzenetére
OK persze teljesen igazad van, de azért itt az volt az alap szitu, hogy zolika ismerőse felrakott linuxot(ami valószínűtlen, hogy valami szerver lett volna) és már lopták is a jelszavait(ami jó eséllyel nagy baromság). és utána is ilyen netezhet-e tűzfal nélkül jellegű szituk voltak(bár drachos tényleg bekevert szervert is).
amúgy mint említettem én is használok tűzfalat, de azért megnyugtató tudni, hogy (ha minden igaz)egy alap desktop ubuntuval anélkül is csak kis eséllyel lehetne gond (ha jól értem, ha valami olyasmit installálunk ami tudtunk nélkül portot nyit, vagy ha valami olyan biztonsági sebezhetőség lenne, ami még nem ismert vagy nincs javítva). mindenesetre az itt is látszik, hogy talán a legfontosabb, hogy telepítsük a frissítéseket.
upszilon: nézd, nem tudom, hogy melyik hazugságra gondolsz, de az tény, hogy elég nagy biztonságban van a desktop linux user. nem véletlen, hogy a gyakorlatban nem igazán vannak fertőzések. szóval bár abban igazad van, hogy az sem jó, ha támadhatatlannak hiszi magát a user, mert esetleg a lazaságával teszi támadhatóvá magát, de jelen pillanatban szerintem nem félrevezetés, ha aránylag nagy biztonságban érzi magát a user. szerintem jobb mintha azzal frusztrálja magát, hogy jaj miért nincs vírus irtó meg ilyenek (az ubuntu fórumban régebben egy halom ilyen volt. volt aki vásárolt is valami vírus irtót, mert annyira paranoid volt. szerintem ez rosszabb azért). meg egy tök hozzáértőnek ha egy szóval kell lefedni, hogy biztonságban van e vagy sem sokkal jobban az igazságot tükrözi az igen, mint a nem. szerintem. (ez persze a jövőben változhat)
[ Szerkesztve ]
-
upszilon
őstag
Szóval az azért elgondolkodtató, méghogyha nyitva is lenne egy port, de belülről semmiféle szoftver nem figyeli, akkor kintről hiába dobálnak befelé rajta bármit, azzal nem történik a világon semmi sem. Szóval erre valóban nem kell tűzfal. Viszont a mai rendszereken ftp-server, Skype, web-böngésző, csetelő programok, illetve más kommunikációs programok "figyelnek", illetve aktívan működnek. Az ő hibáikat kihasználva "úszhatnak" fel a trójait telepítő utasítások. A Trójai meg belűlről kinyitva a kaput, lehetőséget ad az adataink lopására például. Emiatt nem annyira a tűzfal kell, mint az internet security program, ami kifejezetten azt(is) figyeli amit elmondtam itt az előbb.
...de nem is ez a probléma, hanem egy török közmondás a probléma, ami így szól:
Ha egy hazugságot negyvenszer elismételsz, igazzá válik!
Nos egy linuxal foglalkozó közönséges user annyiszor, -de annyiszor hallotta, olvasta, stb. már, hogy a .... (nem írom le, ne legyen itt leírva mégegyzser ez az ostobaság), hogy már réges-rég elhitte. Pedig nemszabadna, hiszen hazugság! Olyan, amit jóakaratból, baráti jóindulattal terjesztenek egyes buta és bigott emberek. Azt hiszem pontosan erről beszélt Nagy Sándor amikor azt mondta:
Egy buta barát többet árthat, mint egy okos ellenfél
[ Szerkesztve ]
-
FixY67
senior tag
Ezzel az a baj, hogy leszűkíted a kört az ubuntu egyetlen változatára (desktop-ra), az eredeti állítás meg "a linux"-ról szólt. Ha nem az ubuntu desktopot teszed fel, máris teli vagy nyitott portokkal. Szóval csak óvatosan az ilyenekkel, mindössze ennyit akartam mondani.
-
moma
őstag
pl így hirtelen a webről:
So, do I need a firewall, anti-virus, anti-spyware tools?
By default, Ubuntu ships with no open ports on public interfaces. In other words, a "port scan" would show all closed ports, nothing open. As a result, putting up a firewall would provide no more security than not putting one up. Remember that open ports provide services that hackers can connect to, and only if they can connect to these services can they be potentially abused and exploited.A firewall, however, adds the benefit of peace-of-mind from accidentally installing a server program that opens up a port by default. Also, it satisfies curiousity by logging potential "hits."
-
moma
őstag
-
drachos
tag
válasz
FixY67 #20520 üzenetére
Igen, valóban igaza van, mert nem írtam oda, hogy én xp-ben gondolkodtam windows alatt, aminél láttam már, hogy első bootolásnál vírusos volt a gép egyből, ilyet azért linuxon nehéz elérni, mivel eleve a jogosultságok nem engedik ennyire könnyen megfertőzni a gépet. Valószínűleg a vista/7 valóban biztonságosabb. Nem is ezért voltam szarkasztikus, hanem azért, mert ha már ennyire okos, esetleg beírhatta volna azt is, hogy ez nem igaz, ezért meg azért, nem pedig egyből oltani az embereket, de nekem mindegy, 2 napja csak szívok, már fontos adatot is sikerült vesztenem, megvan a magam baja, hadd örüljön, hogy még egy embert leoltott. Na jó, részemről ennyi a téma.
-
FixY67
senior tag
válasz
drachos #20519 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de valahol igaza van.
Ha tűzfal nélkül, működő netes szolgáltatásokkal megy valaki a netre, az linuxon annyira sincs biztonságban, mint egy vistán... Illetve annyi előnye van, hogy talán kevesebben vadásznak a linuxokra.
Egy rosszul konfigurált PHP segítségével pár másodperc (najó, tán pár perc) alatt root jogokhoz lehet jutni.
Vagy akár csak egy régebbi kernel által is...
Nem kéne elhitetni az emberekkel, hogy a linux = abszolút biztonság! -
drachos
tag
válasz
78zolika #20512 üzenetére
Hát, kezdjük ott, hogy linuxon a tűzfalak csak egy front-end program a linux ip-tables-jéhez, attól, hogy felrakta, még be is kell állítani, de ez lényegtelen, tegyük fel nincs semmiféle tűzfal vagy vírusírtó fenn, a linux így is százszor biztonságosabb, nem véletlen használják szervereken inkább a linuxot, sokkal nehezebb bejtuni, és adatokat szerezni. Simán lelophatták az adatait windowson még, és akkor használták fel, de ezt se tartom annyira valószínűnek, hacsak nincs valami ellenséges informatikus ismerőse. Én nem a linuxot hibáztatnám, az biztos. Pedig elvileg wndows párti vagyok
-
Siriusb
veterán
Karmic + firefox 3.5.6
Miként lehet printer settings beállítások megjegyzésére rábírni a ff-t? Arról lenne szó, hogy nyomtatásnál a fejléc/lábléc tartalmát megváltoztattam, de mindig elfelejti. Az about:configban is próbáltam átírni, de semmi. Mindig a default beállításokat hozza. Ja, és pdf-be nyomtatok.
-
drachos
tag
válasz
FixY67 #20511 üzenetére
Phoronix csomag tesztjei közül választottam, így használtam:
phoronix-test-suite benchmark hdparm-readNem tudom ez cache nélkülivel mér -e.
Megnéztem a hdparm-ra mit ír, de én ott nem nagyon láttam tesztet, csak beállítási lehetőségeket. Nem vagyok egy nagy linuxos
Szóval hogy kéne futtatnom a hdparm-ot hogy cache nélkül tesztelje az olvasási sebességet?
-
78zolika
senior tag
Hát állítólag hiába rakót fel tűz falat mégis lenyúlták a jelszavait Úgy vete észre hogy pár napig nem lépet be a honlapokra amin regisztrálva volt de a honlap azt jelezte hogy használta sőt valamikor be sem engedte azt jelezte hogy (Te már beléptél ) meg állítólag az ö nevében írógátak sőt néhol ki is tiltották Eböl ö ara gondolt hogy a Linux biztonsága Sz.. mer eddig ilyen a Windows alatt nem történt vele Az ö állítását írtam le "
-
drachos
tag
Köszönöm, találtam egy tesztet (tényleg sok van
) ami ezt adta eredményül:
####################################
hdparm Timed Disk Reads:
Disk To Read: /dev/sda56.02 MB/s
55.96 MB/s
55.86 MB/s
56.08 MB/s
55.92 MB/sAverage: 55.96 MB/s
#####################################Ezek szerint a HDD olvasási sebességével minden rendben van linuxon? Mert akkor windows re-install lesz. Ott max 4MB/s-ot kapok. Létezik, hogy valami vírus/program/akármi miatt az xp ennyire gajra menjen, hogy képtelen normálisan kezelni a HDD-t? (bocsi, ez már félig off, tudom, hogy itt megvan a vélemény a windows-ról, de fontos lenne, mert garis a HDD, és ha van rá esély, hogy a HDD a ludas, visszaviszem)
-
rtom
senior tag
válasz
drachos #20504 üzenetére
Mintha a Phoronix Test Suite ilyesmit is tudna, de nem találtam meg a tesztek listáját, így nem 100%.
SzalaiG: milyen webcamera? beépített vagy usb? lsusb parancsra látszódik?
78zolika: mesélhetnél még erről, mit is csinált az ismerős, hogy a jelszavait lenyúlták meg hogyan is vette észre?
[ Szerkesztve ]
-
drachos
tag
válasz
body007 #20506 üzenetére
És a HDSentinel hogy teszteli le nekem az olvasási sebességet? :s Most raktam fel, gyönyörűen kiírja, hogy minden rendben a vinyóval, mint windowson is, ja, csak épp nyöszörög ha 3-4 MB/s-os sebességnél többel kéne olvasnia, és nem is olvas gyorsabban. Kiváncsi lennék, linuxon tud e gyorsabban olvasni.
-
válasz
78zolika #20503 üzenetére
...Egyik ismerősöm aszt mondta hogy ö azért nem szereti a Linux termékeket mer könnyebb feltörni mint a Windows... jeszus Mária
Ha idetéved egy hozzáértő majd elmagyarázza, de röviden, ez baromság
drachos: hd sentinel van linuxon
[ Szerkesztve ]
-
drachos
tag
Sziasztok,
valami értelmes programot keresek ubuntu alá, ami ugyanúgy letesztelné nekem a HDD-t, mint a HD Tune Pro. Keresgéltem már egy csomót guglin, de semmit nem találtam, vagy nem is tudtam használni amit találtam. Wine-ra felraktam a hd tune pro-t, de persze, hogy nem talál merevlemezt , mikro elindítom. A fontos nekem az olvasási sebesség tesztelése lenne.
-
78zolika
senior tag
válasz
TrollBalint #20502 üzenetére
Sziasztok ! Igen kezdő vagyok még a LINUX témában ( kB 5 napja használom ) vegyesen a Windowszal A biztonság roll kérdeznélek benneteket Ezek az ingyenes tűzfalak milyen biztonságot adnak ? Mi van a hekerekel ? Egyik ismerősöm aszt mondta hogy ö azért nem szereti a Linux termékeket mer könnyebb feltörni mint a Windows Pár napig használta és már használták is a jelszavait Igaz lehet ?
-
TrollBalint
addikt
sziasztok,
tegnap feltettem az nvidia drivert 9.10 alá, de miután belépek a grafikus képernyőre csak a fekete képernyő fogad, meg egy egér kurzor. alt+F2-re eljön a parancssor, és el is indít mindenfélét, de asztal nem tudom hogyan varázsoljam vissza. Mikor először tettem fel nvidia, akkor kérdezte, hogy a 32bites akármiket feltegye-e, azt mondtam igen, de akkor még eddig sem jutott el a rendszer telepítés után. Legutóbb azt mondtam neki, hogy ne tegye fel, de így meg asztalom nincsen :/
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Ukraan #20489 üzenetére
A beépített kb. áprilisi zárt meghajtóval is mennek a HD Radeonok, és a legfrissebbel is, amit EnvyNG-vel a legkönnyebb telepíteni, ez utóbbit pedig megtalálod Synapticban.
#20496 Vladi: Jah, gonosz zárt ATi, a nyílt driver 2D lassítása mennyivel hatékonyabb.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hobby elektronika
- Gitáros topic
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Akciókamerák
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Uplay
- Milyen processzort vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...