- sh4d0w: Tele a hócipőm
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Barthezz2: Cím: Ismeretlen - Chapter 4
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
válasz
Kalandor #20297 üzenetére
Szedd le amit felrakott, csinálj egy apt-get clean-t. A letöltött cuccot tedd fel úgy, hogy kihúzod a netet, gondolom deb fájlról van szó. Aztán megnyitod a Synaptic-ot és rákeresel a feltelepített csomagra, egy balegérgomb rá és a fenti menüsorban a "Csomagra"-ra kattintasz majd a verzió zárolására. Vagy bepróbálkozhatsz előtte a verzió kényszerítése opcióval is hátha engedi.
-
törölt tag
skype-ról:
https://launchpad.net/medibuntu/+announcement/4539 -
78zolika
senior tag
Sziasztok ! Sajnos sikerült 2 nap alatt megölnöm az Ubuntut
-
törölt tag
ja, ja, ja. tudom, tudom.
pont ezért írtam. régebben én is felraktam az FS-t, azután meg szkript volt, amióta meg benne van alapból az ufw, azóta az.
és a gufw annyival egyszerűbb, hogy ha az alapbeállítások jól mennek, a telepítés után csak a tűzfal engedélyezését kell kipipálni, és kész.
de emellett az ufw alkalmazásokra is tud szűrni, amit, úgy tudom, az FS nem tud. és még egyszer: alapból települ, gyári, saját.
http://gufw.tuxfamily.org/screenshots.htmlés nem vagyok az FS ellen. csak feleslegesnek tartom, ha van már másik. kicsit olyan ez, mint amikor a windowsról éppen áttérő kérdezi, hogy milyen tűzfalat rakjon fel, mert megszokta, hogy ott ezek az első lépések. és meglepődik, sokszor el sem hiszi, hogy nem kell telepíteni, mert be van építve. csak konfigolni kell.
-
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk #20279 üzenetére
Erre inkább nem reagálok.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Major Major #20280 üzenetére
IP helyett a hostname-et adtam meg, azzal nem ment, folyt. köv. pénteken.
Szerk.: Egyébként az lenne a cél, hogy újra automatikusan megtalálja a hálózatra csatlakozott Windows gépeket, és ne kelljen külön molyolni vele.
-
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk #20273 üzenetére
A kedves kolléga érdeklődött, hogy van-e olyan letöltésvezérlő, amilyet szeretne. Erre válaszoltam, hogy az általa megnevezett program linuxra is elérhető.
A Te hozzászólásodra pedig azt, hogy nem ismerem, mert nem használom.
Ha kicsit visszaolvastál volna, akkor nem vonsz le téves következtetéseket.
-
válasz
sh4d0w #20276 üzenetére
Mi az, hogy minek? Ezt használom Wind-en most. Az a pár felesleges cucc nagyon nem zavar. Egész hétvégén fordítgattam, konfigurálgattam, 1-2 másodpercet jelentett boot-nál, de esetleg valami meg nem ment, mondjuk VirtualBox. Én nem szenvedek vele, így biztosan megy minden, és bőven elég gyors így is.
-
-
válasz
Kendek #20256 üzenetére
He-he, le is fordult mintegy 3 óra 20 perc alatt, csomagolással együtt került összesen 3 óra 50 percbe. Fel is dobtam, remekül muzsikál, megy minden.
Ugye, hogy milyen szorgos ez az Atom proci, kicsit meg is van húzva, 1856 MHz-en megy. Meg aztán nem is konfiguráltam be a kernelt csak a gyári beállításokkal, mindennel együtt fordult, nehogy véletlen is kimaradjanak a felesleges dolgok. -
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk #20263 üzenetére
Én csak a lehetőséget vázoltam, nem használom a programot.
Jelenleg tökéletesen megfelel letöltéskezelőnek a La Fonera 2.0g routerem. (Az garantáltan működik.)
-
qwertly
addikt
válasz
VaniliásRönk #20266 üzenetére
Igen és is ezért szeretem mert otthagyom a gépet és estérre le van szedve az összes link amit be tetem + még ki is csomagolta a megadtam a jelszót a rar fájlokhoz.
-
moma
őstag
válasz
qwertly #20262 üzenetére
én free rapid downloadert használok(ez is rengeteg helyről tud szedni). működik rendesen, de ez is java-s szóval csak kicsomagolni kell valahova.
-
qwertly
addikt
Ennek alapján variáltam én is [link] a dowloandra klikeltem és futtattam a jd.sh bin fájt.Vagy valami ilyesmi volt
mert ez kb. 1 hete történt utána nem indult el az ubuntu nézegetem a neten és láttam,hogy a jogosultságokkal van a gond.Nem boldogultam a live cd terminál parancssor komboval
hanem újra raktam a rendszert.Azóta tartózkodok az ilyen telepítésektől.
-
qwertly
addikt
válasz
FixY67 #20260 üzenetére
Szia,lehet én vagyok a béna de múltkor sikerült az ubuntut tönkre vágnom avval,hogy próbáltam a JDowloandert feltelepíteni.Valamilyen jogosultság hibával el sem indult a rendszer a következő induláskor,így megrettentem az ilyen telepítésektől
.Én olyat keresek amelyet sudo apt-get install név tudok telepíteni.Ilyen létezik egyáltalán?Vagy csak a windows alol kiszedett programokat lehet telepíteni?
-
qwertly
addikt
Sziasztok!Az ubuntura keresek egy olyan letöltés vezérlőt mint a windowson levő JDownloader.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #20249 üzenetére
Ha LiveCD-ről másolom vissza az /etc/samba mappában lévő konfigfájlokat?
-
-
Most nézem, hogy kijött a 2.6.32.1-es kernel. Na, fordítottatok már kernelt 1,6-os Atomon? Nézzük, hogy hasít rajta.
-
törölt tag
válasz
róland #20237 üzenetére
nem értem, miért ajánlják a legtöbben tűzfalhoz gui-nak a Firestartert. azaz értem: megszokásból, automatizmusból. az Ubuntuban a saját (annyira saját, hogy Canonical fejlesztésű) tűzfal(ui) az ufw, alapból települ. még annyit sem kell tenni vele, mint a Firestarternél (pedig ennél sem kell túl sokat
), csak terminálban
sudo ufw enalbe
és jelszó.
de ha mindenképp kell gui, akkor tárolóból gufw, ott megy csak egy klikk.78zolika:
bármelyik gui-t is teszed fel:
egyszer kell a beállítófelületen beállítani a tűzfalat, utána kiléphetsz. ezután már, bármikor újraindítod a rendszert, mindig be lesz kapcsolva. a grafikus felület elindításától függetlenül. sőt, ha ez utóbbit mindig el akarod indítani, és esetleg az índítópultba teszed, csak szívatod magad, mert admin jogok kellenek az elindításához, és ezt minden egyes indulásnál kérni fogja. ha arra vagy kíváncsi, ki, mikor, honnan piszkálgatja a rendszered, a /var/log/messages fájlban találod a bejegyzéseket erről.
tartalmas téma a tűzfal Linuxon is, kedvtől és időtől függően igen sokat lehet vele foglalkozni.
pl. itt:
http://szabilinux.hu/index.html
nem mai írások, de az alapok alig változtak. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #20249 üzenetére
A takarítással sikerült elérni, hogy a Windows újra látja az Ubuntut (bár a "felderítés" iszonyú lassú), de fordítva még mindig nem működik...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Sikerült széttúrnom a sambát (nem látta a Windows-os gép az Ubuntura kötött nyomtatót, állítgattam a megosztást 1-2 howto szerint, de semmi hatás, ezért feltettem a samba4-et, hátha azzal megy (valamelyikben írták, hogy a 3.4 nem támogatja az NTVLM2-t, gondoltam a 4 már talán igen
, de nem, visszaraktam a samba 3.4-et és egy rakat kapcsolódó csomagot (gadmin-samba, samba-tools, sytem-config-samba, winbind)), eddig azonnal felismerte, ha Windowsos gép kapcsolódott a hálózatra, de a gányolásom után is legalább a Windows látta a megosztásokat, de restart óta nem indul automatikusan a samba szerver, és csatlakozni sem lehet hozzá, ha elindítom. (a winbindd inaktív) Van rá valami mód, hogy visszaállítsam az eredeti állapotot? Ha teljes eltávolítást csinálok (ergó törlöm az elszúrt configfájlokat is), és újra felteszem a csomagokat az megoldás?
-
Dadan
csendes tag
Friss felhasználóként ubuntu 9.10 alatt a következő dolgok gyötörnek
(wubival települt, 2 winyó van, 320Gsata, 250G ide vinyókkal, utóbbin lakik az ubuntu)
login után a disk mounter csak a 320as vinyón levő partíciót ajánlja fel csatolásra, a 250est viszont nem. Gondolom ehhez köze lehet annak hogy azon lakik az ubuntu, de akkor miért tudom mountolni terminálból, illetve minden trükközés nélkül a gnome commander is képes megmutani a tartalmát?
Másik gondom, hogy ha letiltom a kijelzők közül a TV-t, egész a következő újraindulásig rendben van minden, viszont legközelebb a login screent már a tvre rakja ki, a monitorom meg fekete mint az éjszaka. Azért tiltottam le a tvt, mert zavart hogy egy csomó ablakot oda nyitott meg, és ez volt a legegyszerűbb módja ennek elkerülésére. Most kihúztam a kábelt a tvből, de néhanapján ott is néznék filmet. Erre megoldás?
Üdv
-
törölt tag
válasz
róland #20233 üzenetére
én is néztem, hogy jól eltűnt a skype... pont ma telepítettem rendszert, és nem akarta az igazságot a medibuntu, azt hittem rosszul adtam hozzá, de akkor nem.
amúgy a weblapjukon fent van a deb csomag, le lehet tölteni.moma: annál már van újabb. most valami 2.1.0.4xx van asszem
-
róland
veterán
válasz
78zolika #20236 üzenetére
Vírusírtó? A klasszikus vicc szerint azért nincs vírus a unix/linux rendszerekre, mert itt a felhasználó önmaga is képes azt tönkretenni.
Ha nem telepítgetsz mindenféle külső forrásból származó programokat, akkor nem kell félned. (Most volt egy eset, hogy .deb csomagban valami rosszindulatú program is volt az alkalmazás mellett.)Torrent: Alapértelmezetten ott a Transmission. A lényeget tudja, a csicsát kihagyták a fejlesztői. (S van hozzá WebUI, azaz a böngésződből menedzselheted a torrenteket.)
Tűzfal: kíváló a linuxokba alapértelmezetten beépített iptables. A kezeléséhez viszont ajánlott valami grafikus felület hozzá, mondjuk Firestarter.
-
78zolika
senior tag
Sziasztok ! tegnap raktam fel a Windows mellé a Ubuntu -ot még ismerkedek vele eddig csak + a tapasztalat Kérdésem az lenne hogy kell e vírusirtót feltelepíteni ? Torrentet mivel lehet letölteni ? Tűzfalat ?
-
-
róland
veterán
Hova tűnt a Skype? (Medibuntu tárolóban se elérhető.)
-
róland
veterán
GRUB2-t hogyan tudom szerkeszteni?
-
-
kw3v865
senior tag
2Gb-os partíció elég swap-nak? 3Gb RAM-om van.
-
sztikac
őstag
válasz
upszilon #20214 üzenetére
A swap-fájlokat sem.
Azt nem is kell nekiElég ha a memóriát vizsgálja...
egyébb (videókártya, DVD-író, winchester, stb) flash részeket jelenleg egyetlen nagy víruscég ellenőrzőprogramja sem viszgálja.
egyéb - 1 b. Miért vizsgálnák? Ha bármelyikbe is írsz úgy, hogy utána az eredeti firmware működőképes marad akkor majd szóljál légyszi.Nem írok vírusügyben már ide semmit sem
Szerintem se kéne erőltetni ezt a vírusszakértést -
Vladi
nagyúr
válasz
upszilon #20204 üzenetére
Hé hé hé.
Na álljunk már megy egy pillanatra, mielőtt mindenkit elküldesz a sunyiba:"Minden számomra veszélyesnek tűnő program-kipróbálás után"
Direkt keresed a bajt? S utána csodálkozol?Én kerülöm a bajt, ezért biztonságban érzem magam.
Ha meg bios vírus, azt hardver szinten kéne kezelni, nem os szinten. Persze úgy is lehet tenni ezt-azt.
A cikk meg feltalálta a spanyol viaszt, nekem p1-en is volt már biosz vírusom.(#20207) upszilon
"Nézd, én felhívtam a figyelmet valamire. Ennyi."
nem, nem ennyi. Le amatőrözted itt a fórumozókat - úgy amblokk - s miért is?
1. Mert nem reagáltunk a bejelentésedre, hogy vírusod volt. Jó. Most erre mit írjak? Egészségedre? Az nem jutott eszedbe, hogy nem lóg mindenki állandóan a neten? Plusz talán azt is vedd figyelembe, hogy 0 konkrétumot írtál. Erre max együtt érezni tudunk, nem érdemben reagálni.
2. Belinkeltél egy olyan általános leírást, ami pl: nekem semmi újat nem mondott. Erre mit reagáljak?Szóval picit azért vegyél vissza. Köszi.
-
kw3v865
senior tag
Melyik "System monitor" progit ajánljátok? A Xubuntu alpapprogramjával nem vagyok megelégedve. Mindenképpen grafikus programra lenne szüksége, ami pontosan mutatja a CPU terheltségét százalékban.
-
Csakénvagyok
őstag
Valakinek tapasztalata erre
-
-
upszilon
őstag
válasz
Kendek #20213 üzenetére
...nem tudom biztosan de 99%-os tippem szerint ez: Artisteer2Sniffer.exe
Direkt módon egy program a BIOS-ba írt csak úgy mellékesen?
Bizony és még töltögetett le az internetről is dolgokat. Egy helyen olvastam, hogy a winyón lakó féreg-rész akár 300MB-os is lehet. Meg azt is olvastam, hogy a BIOST és egyébb (videókártya, DVD-író, winchester, stb) flash részeket jelenleg egyetlen nagy víruscég ellenőrzőprogramja sem viszgálja. A swap-fájlokat sem. Ésígytovább... Tehát nem tudsz róla hivatalosan meggyőződni. Csak hatásaiból ismerheted fel, ahogyan én is tettem...
De mondok valamit, én itt, ezenn a ponton befejeztem. Nem írok vírusügyben már ide semmit sem. Pont.
-
válasz
upszilon #20212 üzenetére
Direkt módon egy program a BIOS-ba írt csak úgy mellékesen? Biztosan rendelkezik minden féle-fajta chip adataival, és komplett programozó alrendszerrel, na és a hibás frissítés után vállalják a felelősséget és kárpótolnak a veszteségért...
Ez érdekes, melyik program volt ez, ha szabad kérdeznem? -
upszilon
őstag
válasz
#16820480 #20211 üzenetére
nem fogok hasraesni attól a PQDI progitól
...mert én ezt kértem tőled?
de ha nem haragszol, akkor nem fogok fejvesztve rohangálni és sikítozni egy ilyen hír hallatán
...mert én ezt kértem őled?
a kérdéses fetőzést azt sem tudni mikor szedted össze
Ez már nem kérdés, ez már megvan. Írtam is, csak talán nem olvastad el. Egyébként nem fertőzés volt. Direkt módon telepítette egy program. Nem tudtam, hogy ezt fogja csinálni, különben nem engedem neki. De nem volt információ arról, hogy a saját dolga mellett még ezt is fogja művelni. Ez az a pont ahol nem vagytok képbe szerintem. Hogy nincs róla információ. Esetleg évek múltán utólag. Amíg ez nem tudatosul benned, bennetek, addig álomvilágban éltek. De ezt semmiképpen nem vagytok hajlandók tudomásul venni. Mit mondjak, ez a félelem nélküli viselkedés, a ti problémátok, nem az enyém.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20204 üzenetére
a kérdéses fetőzést azt sem tudni mikor szedted össze. akkor meg?
de amúgy is több rendszert használsz a gépen, virtuállis gépet is, tehát azt sem tudni, hogy melyik szedte be a fertőzést, de a feltételezés alapján ugy root jog kell hozzá, ahogy minden másfajta fertőzéshez is, így gyanítható, hogy esetleg windows alatt szedted össze, ahol alapértelmezett user is rottként van jelen a rendszerben.nem becsméreltem senkit, bár ettől függetlenül nem fogok hasraesni attól a PQDI progitól. képzeld, nem vagyok teljese hülye, be tudom szerezni, csak egy kis keresés kell hozzá.
egyébként elolvastam a linkelt cikket, és levontam belőle a következtetést, hogy óvatosan kell babrálni a géppel, mert ilyen is létezik. de ha nem haragszol, akkor nem fogok fejvesztve rohangálni és sikítozni egy ilyen hír hallatán. -
upszilon
őstag
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20206 üzenetére
Nézd, én felhívtam a figyelmet valamire. Ennyi. A topikok többekkközött pont ezért vannak. Ez is egyfajta segítség. De neked nem kell elfogadni a jótanácsot. És főleg nem kellene dilettantizmussal vádolnod azt a fórumtársat aki rendelkezik valamiféle olyan tapasztalattal amivel még Te nem. Scroll, ha nem fontos számodra az információ. Akinek fontos, az megköszöni és használja. Apropó, megköszönés, na-ezt még nem történt meg. Érdekes, én minden egyes tanácsot megköszönök. Ti miért nem?
-
FixY67
senior tag
válasz
upszilon #20205 üzenetére
Najó, legfeljebb ki leszek moderálva innen is.
----
Már bocs, de amiket összehordtál itt az elmúlt pár nap/hét alatt, abból (számomra) két dolog következhet:
1. Túlságosan paranoiás vagy és mindent vírusnak, betörésnek nézel
2. Olyan mérhetetlen dilettantizmussal kezeled a rendszereidet, hogy valóban vírusfarmot üzemeltetsz.Egyik esetben sem lehet komolyan venni amit írsz...
-
upszilon
őstag
válasz
Kendek #20203 üzenetére
Butaságokat beszélsz már megbocsáss. Egyrészt ez egy 10 éves program, ami sohasem hagyott cserben. Másrészt ugyanezen a gépen sokszor használtam már. harmadrészt ezek a dolgok nekem is eszembejutottak és ki is próbáltam valamennyi ésszerű lehetőségemet. Csak fokozatosan ébredtem rá, hogy ne hardverhiba, nem elállítódás, nem szoftverhiba, hanem vírus. Így utólag leírva már könnyű. Ha megmondom a megoldást könnyű. De az, hogy itt hitetlenkedsz, neked is csak a hamis biztonságérzetedből származik szerintem. Nyugodj bele, meg tudják fertőzni a gépedet! Az, hogy Te ezt elhiszed vagy sem, hogy tudod vagy sem, nem érdekli őket.
-
upszilon
őstag
válasz
#16820480 #20202 üzenetére
"root jogokra van szüksége a fertőzéshez"
Ez csak feltételezés. Például a kérdéses fertőzést én nem root-jogok megadásával kaptam. Most akkor?
"szóval ha nem amatőr módjára rootként használod a rendszert, akkor"
Szerintem nem az az amatőr aki vírust kap, hanem aki abban a hamis tudatban él, hogy vele ez nem történhet meg, mert ő tesz érte, hogy ne történjen meg. Ezzz a valódi amatőrizmus. Szerintem. Meg a félelem hiánya. Például te is inkább becsmérelsz, mint azt kérdeznéd, na és hol lehet hozzájutni ehhez a PQDI-hoz, hogy én is tegyek egy próbát? Hogy nekem nincse véletlenül?
"amúgy meg ha már paranoiánál tartunk"
Nem tartuk ott. Ez a valóság. Ébredj fel! Kelj fel és járj!
-
válasz
upszilon #20201 üzenetére
Hát én előbb gondolnék ilyenkor arra, hogy egyszerűen AHCI módra van állítva a BIOS-ban a vezérlő, és a 10 éves progi csak IDE módban látja a háttértárakat. De ha nem ez volt itt a helyzet akkor biztosan a vírus lehetett, de nehéz elképzelni, hisz nem olyan egyszerű csak úgy a ROM-ba irkálni, ahhoz egy csomó adat kell, elmentés, letörlés, írás, ez megakasztja a rendszert is magát, észrevétlenül nem megy. Maximum a frissítő progin keresztül tudnám elképzelni, de ezért használom én a BIOS saját frissítőjét.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20199 üzenetére
ott írták a cikkben, hogy root jogokra van szüksége a fertőzéshez ennek az überveszélyes cuccnak is. szóval ha nem amatőr módjára rootként használod a rendszert, akkor eléggé esélytelen, hogy beszivárogjon. illetve telepíteni is olyan csatornákból érdemes, amit felülvizsgának, és biztonságos.
(amúgy meg ha már paranoiánál tartunk: te miért bízol meg jobban egy-néhány olyan cég szavában, akinek érdekük pénzért eladni a saját termékeiket, és midnen alkalmat megragadni az önreklámra?)
-
upszilon
őstag
válasz
Kendek #20200 üzenetére
Mondom, egy régi DOS-os partíciómentőt használok, a PQDI-t. Minden számomra veszélyesnek tűnő program-kipróbálás után vissza szoktam tenni a partíció-mentést. Most ezt nem tudtam megtenni, mert nem látta winyót egyáltalán.
A leszedés így utólag nem bonyolult, de azért munkás. Le kell tölteni BIOS-frissítést. Hiába is frissítene az ember, nem ér el vele semmit. De a féregnek csak az indítóvektora lakik a BIOS-ban. Maga a program a winyón lapul. Ezért előbb ki kellett vennem a notebook winchesterét és egy másik gépen floppník készített pendrájvról nyomtam föl a frissítést. Utána winyó vissza, MBR-frissítés, és format. Aztán partícinálás és a mentések visszarakása, fontos adatok DVD-mentésrőli visszaírása. Szóval el tud vele menni az idő, de nem ígényel túl nagy szakértelmet.
Miután víruskeresők nem észlelik, PQDI-t meg ti nem használtok, lehet-hogy nektek is van, csak nem tudtok róla...
Aktív témák
- Milyen NAS-t vegyek?
- Synology NAS
- Építő/felújító topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Galaxy Tab A11 néven érkezik a Galaxy Tab A9 utódja
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3333
- Vadiúj számlás AM4 lapok! Akár kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest