Hirdetés

Aktív témák

• Vladi

nagyúr

válasz mzx #21971 üzenetére

Na most bootoltam egy uborkát a kedvedért. :D

A telepítésben lesz egy olyan rész, hogy partícionálás, meg lemezkép előkészítés. Azt látod a leírásokban. Viszont te a kézi partícionálást válaszd majd. A haladóknak szólót. Kb így fog kinézni:

Na itt kell észnél lenni. Mert itt partcíionálod a lemezt, plusz azt is beállítod, hogy formázza - nyilván ha új partíció készül akkor kormázni is kell -a fájlrendszert és a csatolási pontot is.

A wines lemezt felismered a partícionálása, mérete alapján, vagy persze a neve:
    sda itt az a az elsőt - a te esetedben a mastert jelenti.
    sdb pedig a slave, a leendő linuxos. A szám pedig a partíció számát jelenti.
    Tehát: sdb1 a második lemez első partíciója.
    A többi eszközt értelemszerűen: sdc, sdd stb. Egyébként a futó linux alatt ezek a /dev/ könyvtárban láthatóak, mint minden fizikai eszköz.

Csak, hogy nyugodt legyél, a grub másként nevezi el a partíciókat és lemezeket. 0-val kezd számolni:
    sda1 - hd(0,0)
    sdb2 - hd(1,1)

Még egy csavar: az fstab-ban pedig bejegyzi magának a partíciók helyét, de nem eszköz névvel (sda1) hanem uuid alapján. Ami kb így néz ki:
    UUID=3e6be9de-8139-11d1-9106-a43f08d823a6 :DD

Ezt a jelet dolgot nem értem. :F Erre az elnevezésre szabvány van, magának állítja be.

Ha valakinek van rendes ubuntu telepítés leírása az szóljon, mert ezt a részét én sehol nem találtam részletezve. :U

Itt alul tudod majd létrehozni a partíciókat. Hozzáadás, törlés stb.

Aktív témák