- The DJ: Kínai fake videókártyák hardveres BIOS módosítása (gyári állapotra)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
Aktív témák
-
moma
őstag
válasz
ntomka #20397 üzenetére
ok, de akkor ha jól értem itt sem a plusz szoftver lassítja a boot időt és növeli az alap memória használatot, hanem csak az, ha ezek automatikusan el is vannak indítva.
azt amúgy látod nagyjából, hogy mik azok a programok, amik indulnak az alap installnál és most nálad nem mennek? tehát a miről való lemondás, hozza ezt a nyereséget.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
upszilon #20392 üzenetére
Tehát akkor most egy minimális rendszert szeretnél csinálni? Ahhoz tényleg alulról kellene építkezni.
Az alap rendszert az kapod, ha pl: szerver vagy alternate telepítőt használsz.
Hogy mi tartozik az alap rendszerbe? Ami elengedhetetlen a működéshez:
- kernel
- shell
- rendszer alkalmazások (hálózatkezelés, csomagkezelés stb.)
Ezt tuti kapod. Hogy a 12 megásból mi lett kivéve, azt nem tudom.
Ezzel már van egy rendszered, ami mindent megcsinál rendszer szinten. De felhasználói programok nincsenek, vagy alig, max terminálban tudsz pötyögni és van egy nano-d.Driver ugye nem kell, mert ha a kernel kezeli a cuccot, akkor kezelve van. Ha nem akkor jön a hajtépés, de ez egy másik történet.
Most ezután kell egy ablakozó. erre lehet gnome, vagy valami könnyebb, mostanában tipikusan lxde, mer az jó. Nagyon.
Elvileg a függőség miatt ez hozza magával azt ami még kell. pl: gdm, x. Ez az alap. Hogy ezen felül mit rak még fel, az leginkább a disztribútor döntése. De ennyivel már elvileg kapsz grafikus felületet.Ezután jön a rendszer belakása. Ha jófej a disztró, akkor tett fel minden kütyüt - például grafikus csomagkezelőt - vagy nem. Ez ízlés és disztró kérdése. Telepíted a felhasználói alkalmazásokat.
Nagyjából ennyi. Amit függőségként felpakol, az vagy szükséges, vagy a disztibútor szerint szükséges, első körbe ebbe azért ne piszkálj. Majd úgyis kiderül, hogy ez sincs, meg az sincs. Na majd akkor pótolod.
Egyébkén pont e miatt találták ki a csomagok csoporotosítását, és végső soron magát a disztribúció rendszert is, mert feltesz mindent ami kellhet, aztán majd válogatsz.
Jó munkát.(#20396) moma:
Azért lassít, mert beteszi autoatikusan indulóba, már ha olyan. Más okát én nem látom. -
ntomka
nagyúr
válasz
upszilon #20395 üzenetére
Ez a mini olyan, hogy telepítés után van egy kerneled a driverekkel beleforgatva. Szóval nem igazán kell telepítgetni azokat, max a grafikus vezérlőt, miután felraktál egy ablakkezelő rendszert. De ez utóbbit is megoldja neked automatikusan már egy apt-get is (ahogy írták, te tudod neked mi kell, az apt-get tudja hogyan tegye fel). Jah, ami még fontos. Ha DHCP-s neted van, akkor azt is belövi neked még telepítéskor, ha nem, akkor megkérdi a net beállításokat, mert fontos dolgokat a repóból szed le, így telepítés után pl a legfrisebb kernel lesz a gépeden, ilyesmi.
(#20396) moma: Igen, én sem azt írtam, hogy lassítja a rendszert, hanem egy ilyen tiszta telepítés a boot időn és a memória használaton javít radikálisan. Csak hogy szám adatokat is közöljek, a memória használat nálam egy desktop install indítása után kb. 380MB, míg mini install indítása után kb. 120MB. A boot idő desktop installal kb. 1-1.5 perc között van, míg minivel 10-20 másodperc (attól függően, hogy tudja belőni a fájlrendszert és a hálózatot pl). Azóta raktam fel egy-két rezidens programot, ami indul az ablakkezelővel, így kitolódott kb 30 másodpercre, de még ez is elfogadható.
Szóval ha a hardver kihasználtság maximális optimalizálása szempont, akkor érdemes használni ezt a telepítési módot, még ha van is nyűg vele utána (mert van, mire mindent belő magának az ember), különben marad a desktop rendszer a maga egyszerűségével.
-
moma
őstag
válasz
upszilon #20386 üzenetére
hát én spec nem látom, hogy a plusz instalállt szoftver miért lassítana a rendszeren. meg hát nem is tapasztalom, pedig már sacc két éves a jelenleg használt telepítésem.
valaki esetleg ezt kifejthetné.
vagy esetleg linkelnéd, azt ahol ezt írják (főleg ha indokolva van).
-
törölt tag
válasz
upszilon #20392 üzenetére
sztem menjunk at a linux kezdobe.
usb-t mar alapbol felismer, az usb-re dughato eszkozok nagy reszet is. ezzel alapesetben nem kell foglalkoznod. nagy valoszinuseggel egy usb-s dvd-irohoz nem kell semmi extra. felteszel egy szivednek kedves iroprogit es hajra. ha nem gnome-ot tettel fel, akkor a grafikus feluletuek kozul lehetoleg ne gnome-osat valassz.
a minit es a servert megtalalod guglival.
-
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #20389 üzenetére
Félreértesz engem. Az igaz, hogy a LinuxAppFinder-ben mindent megtalálok, de pont ez a baj. Minden van ott, nem pedig az a minimum ami nekem igazán kellene ahhoz amiket használni szeretnék. Másképpen: Például kellene mondjuk egy külső DVD-írót használnom, akkor mivel kezdem? Azzal, hogy DVD-íro programot keresek, vagy azzal, hogy USB-drivert?
És nem világos ez a mini/server-dolog sem. Most akkor légyszíves mondd el nekem azt, hogy melyik miben különbözik a másiktól.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20366 üzenetére
azért válaszolok, mert másról beszélünk. házi körülményke között a legtöbb embernél igénytelen fotók készülnek. ebben én (a nagy többséghez képest) még kivétel is vagyok. de nem azt írtam, hogy mindig is csak kötegelt "feldolgozást" csinálok, de vannak olyan helyzetek, amikor igen. mert azokkal a fotókkal nem akarok mást tenni. pl. az egyéves lányom eksönjeiről készült pillanatfotókat minek retusálnám? legtöbbször még csak raw állományt sem csinálok ilyenkor, mert minek. nem arról szól.
és igen, vannak olyan képek, amiket (ezek szerint számodra meglepő módon) én is egyesével dolgozok fel, akár raw-ból is.
és ha már fotófeldolgozás: itt jön össze a Linux több asztalos megoldása a sokak (nyilván windows júzerek) által kényelmetlennek tartott többablakos Gimp. ugyanis a feldolgozandó kép és az eszközök mehetnek külön asztalra. így fullscreen-en van a kép. ennél jobb térkihasználást nem igen tudnék. az asztalok közötti váltás igen gyors.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20388 üzenetére
az ubuntu server egy linux alapszolgaltatassal, grafikus felulet es gnome-os scriptek nelkul gyakorlatilag. kb ott vagy vele mint a minivel, csak ez nagyobb
ahogy irtak neked, ezutan feltehetsz bongeszot es minden mast, amire szukseged van. pl a linuxappfinder-en megtalalhatod h mire van szukseged. ezutan megnezed h benne van-e az ubuntu repository-jaban (apt-cache search akarmi) es ha igen, felteszed (sudo apt-get install akarmi)a megallna a tudomany az mondjuk gond, bar leirasokat ahhoz is tudsz keresni. szoval legyen egy masik geped is, mukodo net-tel ha errefele indulsz
-
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #20387 üzenetére
Servert? Ezt nem értem. Eddig az volt, hogy ezt a 12MB-os minit. Mi lenne a hátrányom a server változathoz képest?
te tudod mit szeretnel, az apt tudja hogyan tegye fel.
Dehogy, képes vagyok tanulni, de itt még az alapvető összefüggéseket sem látom tisztán. Például nem tudom, hogy ami a mini után feláll, az mégis mit tud? OK, van vezetékes internetem a ruterből, bedugom, de ha nem kezeli valamiért akkor nálam egyből megállna a tudomány. Akkor odaadnám mondjuk CD-n vagy USB-n, miután letöltöm egy másik gépen? De USB például van alapból, vagy előbb azt is telepíteni kell? Bocs, de nálam ilyen és ehhez hasonló elemi kérdések merülnek fel, nem pedig az, hogy valami nekem automatán dolgozik, vagy sem.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20386 üzenetére
kezdd alulrol. felteszel egy ubuntu server-t a legkevesebb cuccal, majd apt-vel amit akarsz. a fuggosegek miatt ugyis feltesz mindent amire szukseged van. ugye ennek feltetele h be tudd hegeszteni server ala a halozatot, ha nem egyertelmu (tehat pl nem realtek halokartya drottal)
-forditashoz szuseges cuccok (ha kell)
-ablakkezelo (fluxbox, openbox, lxde, akarmi - jo esetben felteszi az xserver-t is)
-bongeszo (ff, chromium-browser, stb)
-stbte tudod mit szeretnel, az apt tudja hogyan tegye fel.
-
upszilon
őstag
válasz
ntomka #20380 üzenetére
És válasz a kérdésedre, a rengeteg függőség ellenőrzés miatt nehéz leszedni, amire nincs szükséged.
Értem. Viszont akkor kellene egy lista amit feltétlenül fel kell rakni. Ilyen lista nekem nincsen a fejemben, nem vagyok linux-szagember. Tudnál adni ilyen listára linket? Jó lenne ha magyarul lenne és valami 1-2 mondatos magyarázat is lenne, hogy mi-mire való.
(#20381) Speeedfire: dehát ez egy régi verzió. Nincsen belőle kerámikuskóla?
(#20382) moma: ilyenkor csak a hely fogy, de a rendszer nem "kopik", lassul ezektől
Mások azt írják hogy de, lassul. már a rendszer betöltése is lassú. Pedig nekem nem kellene túl sok dolog. Hangkezelés, VLC-player, WiFi, Tűzfal, Opera, OOo, PDF-olvasó, mc, Skype. Talán még a fényképezőgép és egy képnézegető is elférne. Más nekem nem kellene. Ehhez képest a mostani rendszer még vagy ezer dolgot felrak, amiről azt sem tudom, hogy micsoda. És éppen ez adja a gondot. Mert lehet, hogy nem tudom mi, de mégis kellene. Szóval eléggé nagy csapda ez szerintem.(#20384) zed0: Tudod az is probléma, hogy a jelenlegi szoftvereimet már megvettem. Elég drágák ahhoz, hogy most a linux használat kedvéért eldobjam őket és új, szintén drága programokat vegyek. Amellett egy Edius már bizonyított, széles körben elterjedt, jól szupportált program. Minden ízében ismerem, jól és gyorsan tudok vele dolgozni. De amiket te itt írsz, azokról még a vénisten sem hallott. meg kellene tanulni kezelni, miközben nem tudni mivel, milyen hardverrel kompatibilisek (és annak a hardvernek van-e linuxos drivere, mert valószínűleg nincs), nem tudni kitől kérdeznék telefonon és magyarul ha gondom van. Meg még sorolhatnám az ellenvetéseimet. Amik nem öncélúak és amik mögött kemény százezrek vannak. Érted Te ezt?
-
-
moma
őstag
válasz
upszilon #20379 üzenetére
ha van elég helyed a vinyán, akkor alapvetően tök mindegy mennyi minden van fenn, ami neked nem kell. itt van egy előny a winhez képest: ilyenkor csak a hely fogy, de a rendszer nem "kopik", lassul ezektől. ahogy idővel egyre több lesz a fel és le instalálás ez nem érinti a sebességet. nincs registry, amit takarítani kellene.
szóval szerintem fölösleges ezzel szórakozni (pontosabban nem felesleges, mert sokat tanulna belőle az ember, de jelentős javulás e miatt szerintem nem lesz). szed le ami nem kell és kész. vagy ha nem zavar és nem kell a hely, akkor ott is hagyhatod.
-
ntomka
nagyúr
válasz
upszilon #20379 üzenetére
Igen, pontosan az, amit linkeltek visszább. Pont azért választottam ezt a megoldást, mert a desktop-cd rengeteg, számomra felesleges csomagot felrak. És válasz a kérdésedre, a rengeteg függőség ellenőrzés miatt nehéz leszedni, amire nincs szükséged.
Leglábbis számomra ez így egyszerűbbnek tűnt. Felment a kernel, utána sudo apt-get install gdm gnome-terminal firefox synaptic, egy reboot, és mindent csinálsz aztán gnome felületen, és a szükséges dolgokat teszed fel. Szerintem hasznos, a rendszer optimális. Nekem pl így harmad annyi memóriát fogyaszt indítás után és a boot idő is radikálisan gyorsabb!
-
rtom
senior tag
válasz
upszilon #20377 üzenetére
Igen, ez az. Kb. a kernelt teszi fel, onnan kezdve pedig azt raksz fel amit akarsz, saját magadnak választhatod ki az a desktop managert, desktop enviroment-et/ablakozót, az alkalmazásokat stb. Szal alapból nincs grafikus felület, parancssorból kell telepítened, de így könnyedén állíthatsz össze olyan rendszert, amilyenre szükséged van.
Példák:
-
moma
őstag
válasz
Alexios #20373 üzenetére
nem tudom lehet a frissítés miatt van. de az eddigiekkel semmi gond nem volt és ez már a harmadik frissítés ezen a rendszeren asszem. azt terveztem, hogy majd a következő LTS-nél újra rakom akkor már ext4-el, de lehet itt az ideje. de még reménykedem, hogy megszelídül
azért is fura, mert az eddigiek nagyon stabilak voltak nálam. nagyon minimális gond volt csak az is csak akkor, ha közvetlen kiadás után frissítettem, de ezek is megszűntek egy két hét alatt.
jó hallani, hogy nálatok rendben van
-
moma
őstag
ó, hogy ez a karmic mekkora egy bugos
ez simán egy bétás rendszer. folyton van valami random probléma. egyszer valahogy törlődött a /media alól a mappa amibe egy particióm csatolva volt, wtf? most meg egy másik particiót egy másik mappába ugyan itt nem akart csatolni. szenvedek össze vissza, hogy rájöjjek mi ez, aztán a nélkül, hogy bármely állítgatási kísérletem sikerrel járna az x-edik log out után sikerül simán kézzel felcsatolni. wtf?
annak híve vagyok, hogy ne frissítsük a stabil rendszert túl gyorsan az új kiadásra, de könyörgöm, már december közepe van! nem irigylem azt, akinek ez az első ismerkedési pontja a linuxal... mindenesetre, ha ilyen marad ez a dolog, a köv kiadásra lehet nyugodtan frissíteni kiadás napján, mert rosszabb már úgy sem lesz
-
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20357 üzenetére
"nekem már fagyott le úgy linuxon az X,"<>"a az egész lefagy, nem (vagy csak nagyon ritkán) kell restartolni a gépet."
tiéd<>enyémviszont én is hadd jegyezzem meg halkan: ez a szarrá fagyás szűk látókörű emlékeim szerint jóval nagyobb arányban fordult elő XP-n.
"Hogy fotót parancssorból konvertálsz">bocsi, otthoni felhasználásra ez miért is rosszabb, mint grafikus felületen kötegelt módon elvégezni ugyan ezt? miért kéne mindenkinek minden fotóját a NatGeo-ba küldeni?
"de mutasson nekem valaki egy verziót, amiben megvan a teljes funkcionalitás">megszoktál valamit, azt kéred számon a másikon is.hát, a gimp tényleg gagyi: miért is nem tud 5 1/3 bitnyi színmélységet csatornánként... hát én kérek elnézést... amúgy kicsit nézz utána!
érdekes, minden windows júzer photoshophuszár pozícióból támadja a Linuxot vagy a gimpet. de ezek miatt ki kell hajítani? mert nem olyan? mert különben a többség ennek sem használja a 95%-át.
(#20362) body007
shadow írta őket. -
válasz
#40553216 #20346 üzenetére
5. a nem aktív ablakban IS tudsz görgetni.
hehe, a w7 alatt az aktív ablakba se tudsz csak ha belekattintasz a tartalomba
Az agyam szoktam széjjeldobálni ilyenkor
Még kiemelném a kijelölsz egy szöveget és középső gombbal beilleszted dolgot, a "pár" db asztalt, a terminált...
szerk.: ja, a terminált nem, azt már írtad
-
törölt tag
válasz
upszilon #20358 üzenetére
"...ponthogy dícsétem őket!">na jó, lehet, összevontalak.
bocsi
"Nem, mert tudom a választ a kérdésre.">egyfajta választ én is tudok, de ez olyan, mint a technikai elemzés a pénzpiacon: a múltbéli árfolyammozgásokat elemezve von le következtetéseket, és tippel a jövőbeliekre. ez, ugye ördögi kör: nincs, mert nem használják, mert nincs... -
Vladi
nagyúr
válasz
upszilon #20335 üzenetére
(#20335) upszilon
Ha már flém akkor legyen jó forró.
"Például mik?"
Páldául, ha driver kell, szoftver kell, frissíteni kell ez mind win alatt fél-1-15 napos munka. Csomagkezeléssel most kezdenek valamit bohóckodni, de sehol sincsenek.
Próbáltál már dump fájlból értelemet kinyerni win alatt? Nem?
Nekem linux alatt már sikerült dmesgből.
Nyitottál már meg 27 alkalmazást win alatt? Hogy különböztetted meg a tálcán, hogy melyik melyik? Vagy 6 méter széles a monitorod?(#20341) upszilon:
Amíg nem tudsz megnevezni - márpedig nem tudsz - 1 (azaz 1 nem sok, csak 1) szabadon kószáló kártevőt linuxra, addig pihentesd ezt a marhaságot.
(#20345) upszilon
Linux alatt el tudom végezni a napi érdemi munkám. Egyszerűen megvannak azok a programok (vagy azok linuxos megfelelői) amikkel dolgozom.
-
FixY67
senior tag
válasz
#40553216 #20346 üzenetére
Halkan jegyzem meg: nekem már fagyott le úgy linuxon az X, hogy magával rántotta a billentyűzetet is, egyedüli gépként meg nem volt mivel rámenni, hogy terminálból kilőjem...
És azért otthoni környezetben még azt hiszem ez a jellemzőbb. (mármint az egy gép)Hogy fotót parancssorból konvertálsz... bocs, de tőled tutira nem rendelnék képet még akkor sem, ha én nem fotóznék.
Ami tény: linuxra nem létezik professzionális kép(fotó)feldolgozó környezet! A gimpet szokták emlegetni, de mutasson nekem valaki egy verziót, amiben megvan a teljes funkcionalitás és képes 16 bites képekkel dolgozni! Próbáltam ligthroomot futtatni wine alatt, nem megy. (nem képes írni a katalógust)Hogy ki adja a lovat ki alá... hát ezen lehet vitatkozni. Én a gépet akarom használni, nem az op.rendszert. Feltételezem, érzékelhető a különbség. ('98-ban kezdtem ismerkedni a linuxokkal és bőven látom a hátrányait desktopon - néhai munkahelyemen kétszer irtottam ki a desktopon használt linuxot és mentem vissza XP-re az olyan apróbb hülyeségek miatt, hogy az apt-get dist-upgrade után működésképtelenné vált a rendszer)
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20351 üzenetére
skype alatt nekem csak static verzióval volt webkamera, amúgy csak zöld zaj jött be a képbe. azt esetleg próbáltad?
-
-
ntomka
nagyúr
Nem lehet tudni, hogy a végleges 3-as verziójú Thunderbird mikor kerül be repóba? Folyamatosan frissítgetem a csomaglistát, de a synapticban még mindig csak a 2-es verza van, pedig már kipróbálnám.
-
törölt tag
válasz
"még mindig nekieshetek magam és írhatok egyet, a Te filozófiád szerint legalábbis">nem neked volt pár nappal korábban hiányod a copy-cut-paste gomb? oda tudtad rakni, ahova kellett? windows intézőben (vagy mi a neve) ezt vagy hasonlót hogy csináltál volna?
-
törölt tag
válasz
"Na abból lenne csak káosz, ha minden kattintásra aktiválódna valami, így is szerencsétlenkednek eleget...">nézd, ha ennyire semmi közük a témához, ahogy írod, hogy azt sem tudják megszokni, mire kell egyet, mire kettőt, akkor ott szimplán annyi a baj, hogy annyira sem érdekli őket, mint téged, hogy megtanítsd nekik.
én contra tudok olyan funkciót, ami valószínűleg sokkal-sokkal több Linux júzernek hiányzik, de Redmondba kb. addig küldözgetheted az emaileket, míg az összes ujjad elkopik. ez pedig a Linux által használt fájlrendszerek támogatása, hogy a windows alól lássa a Linuxos álloményait. (szerintem ez amúgy az önkéntes kínhalál bevezetője, de igen nagy rá az igény. ráadásul pont olyanok részéről, akik éppen alig régóta használnak Linuxot, azaz azok, akikről te írsz.) vagy pl. ha dual-trial-bootban van a gép, és az egyik egy windows, akkor a windows újratelepítése ne bassza tönkre a rendszerbetöltőt, ne kelljen már csak azért ezzel elbaszni az időt, mert a windows úgy települ, ahogy.
skype-ot nekem is kellett külön indítóikonnal, ld-preload-dal indítani. egy kétsoros szkript, futtathatóvá teszed, és erre mutat az ikon. és lőn, működött!
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
#40553216 #20333 üzenetére
Mint mondtam ezt a funkciót már régóta kérik, sokan, mégsem kerül megvalósításra, vagyis szembe mennek az igényekkel, de rosszul emlékeztem, nem is fél, hanem 3 éves a kérés.
[link]
Megcsinálhatom magam is... na látod ez az, ami tényleg nagy butaság, a felhasználók túlnyomó többsége nem programozó, erre nem lehet építeni, ez nem több a felelősség áthárításánál, az átlagfelhasználó lehülyézésénél.
Itt szó nem volt driverről, a 32 bites Skype sara, az indítóikont meg nekem nem sikerült megfelelően szerkeszteni, csak konzolból működött, mivel ritkán kell webkamera, nem is álltam neki túrni a netet, hogy megoldást találjak, erre is. (nyűglődök eleget fontosabb dolgokkal is)
Egyébként meg ha Windows-on nincs driver, még mindig nekieshetek magam és írhatok egyet, a Te filozófiád szerint legalábbis, ugye ha nincs mögötte ez a tipikus opensource bullshitt már nem is hangzik olyan jól."ha az általad említett felhasználói igényeket akarná kielégíteni, akkor pont olyan lenne, mint a windows. de akkor minek hívják Linuxnak?"
Ez meg no comment, de csak a többiekre való tekintettel... és mert egyébként is ki lenne moderálva.
#20334: Na abból lenne csak káosz, ha minden kattintásra aktiválódna valami, így is szerencsétlenkednek eleget...
-
törölt tag
válasz
upszilon #20345 üzenetére
ja, még:
a Linux-fejlesztők fikázása nagyon megy már, de a kedvenc videószerkesztő programod fejlesztőinek írtál már, hogy miért nem csinálják meg Linuxra? vagy ha valami hiányzik a windowsból, írtál Redmondba, hogy miért nem rakják már bele azonnal? vagy az a rendszer tökéletes? semmi nem hiányzik belőle?
szerk.: ezt akkor írtam, amikor te az utolsót. -
upszilon
őstag
válasz
#40553216 #20348 üzenetére
Nem "használom". Ismerkedem vele. Mint ahogyan a winhéttel is csak ismerkedem, használni uyanúgy nem tudom (egyenlőre) mint a linuxot, hiszen nem futnak rajta a pénzkereső munka-programjaim. Szóval nem helyette, hanem mellette. Hameg már így, akkor százszor inkább a linux mint a winhét. Tehát nem mondom, hogy nem tetszik, csak szeretném ha sokkal jobb lenne és szeretném ha tudnék rajta dolgozni. Más szavakkal: Szeretném ha egyszer végre szerszám-szintre érne meg a linux.
Ami a videó-utómunkálatokat illetei, az nem egyetlen program, hanem egy szakma amihez számtalan dolog kell, de jelenleg elsősorban az Edius5. Ettől pedig nagyon-nagyon messze esnek azok a programok amik linuxon elérhetők. Pénzes, valóban szerszámként használható pedig egy sincs. Egyenlőre. De minden változik...
-
-
törölt tag
válasz
pl. Shadow már írt párat:
1. ha lefagy egy cucc, terminálból AZONNAL ki lehet lőni, nem ezerszer kattintani, mert percekig vársz, míg a Windows leállítja
2. ha az egész lefagy, nem (vagy csak nagyon ritkán) kell restartolni a gépet. ctrl+alt+backspace, és újraindul a GRAFIKUS FELÜLET.
3. a csomagkezelés: bár "gagyi" csomagok vannak benne, de ha onnan telepíted a programokat, akkor a biztonsági és egyéb karbantartás sokkal egyszerűbb, könnyebb, mint windowson egyenként frissíteni a programokat, mert automatikus frissítése csak a víruskergetőknek van, a többi egyenként vagy figyelmeztet a frissítés lehetőségére, vagy nem. de ha igen, akkor is egyenként kell csinálni.
4. régóta lehetőség, hogy ha két ablakot egymás mellé raksz, akkor nem csúszik egymásra, hanem egymáshoz tapad egy pillanatra.
5. a nem aktív ablakban IS tudsz görgetni.
6. apróság, de a böngészőben a címkijelöléshez nem kell végighúzni az egeret a címen, vagy egy részén, hanem ahonnan ki akarod jelölni, odakatt, és csak lehúzod az egeret. pl. idegesítő, hogy a windowson nincs ilyen, mert már megszoktam.
7. mostanában sok fotót csinálok, és több tucatnyit kell egyszerre konvertálni, átméretezni. ez terminálban egy parancs, és lefut, oszt annyi. és ne hozz ellenpéldát, hogy kötegelt átalakítás így meg úgy windowson is van, mert tudom. csakhogy a terminál gyorsabban nyílik meg, mint bármely képszerkesztő, és míg kattintgatással kikeresem, ami kell, terminálban már meg is van az egész átalakítás.most így gyorsan ennyi.
különben meg vicces, hogy ketten FixY67-tel hogy adjátok egymás alá a lovat."Semmi szükségem sincsen rá."
na, a te windowsról áthozott ötleteidre meg a Linuxot használók, többek között valószínűleg a fejlesztők túlnyomó többségének nincs szüksége. ez van."Érdekes cikk. Fanatikusoknak az elolvasása kötelező."
mármint fanatikusan Linuxon vírusirtó szükségességében hívőknek?virtuális asztal sokkal olcsóbb megoldás, mint több képernyőt venni.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #20342 üzenetére
Az én egeremen vannak programozható gombok. Szóval nálam az egygombos copy/paste éppen működik.
Megmondom neked őszintén, nem áll rá a kezem. Nagyon megszoktam már a Ctrl-c-t. A virtuális asztalról meg azt sem tudom minek kellene nekem. Semmi szükségem sincsen rá. Szóval ez a két dolog nem érdemi dolog. Azthiszem félreértetted a dolgot. Nem kényelmi, hanem érdemi funkciókról, munkaprogramokról van szó. Linux alatt nem tudom végezni a napi érdemi munkám. Egyszerűen nincsenek meg azok a programok (vagy azok linuxos megfelelői) amikkel dolgozom.
Tudni kell, hogy kétféle program van a világon. Ami valódi feladatot old meg, például könyvel, vagy videó utómunkálatokat végez. A másik csoportba azok a programok tartoznak amiket maga a számítógép léte hívott életre. Amik kellenek a működtetéséhez. Ilyenből sok van. Nem sorolom őket. Ezekből jeleskedik a linux. Az első csoportba tartozó programokból pedig nincs semmi. Névleg persze van, de azokkal nem lehet dolgozni. Sajnos ezt amit most ide leírtam, vagy nem értik a linuxosok, vagy ami szerintem még gyakoribb, nem akarják érteni. pedig ezek tények. Nem segít a struccpolitika, nem segít az értetlenkedés, nem segít a mellébeszélés...
-
válasz
Pl. az egyklikkes kopipészt. Linux terminálban nagyon könnyű megszokni, Windows alatt mindig rá kell jönnöm, hogy a user kényelem nem szempont. Sem egyklikkes megoldás nincs, sem a Quick Insert mód nincs bekapcsolva.
Linuxos alapból van néhány virtuális asztalom; egyiken a levelező, másikon az egyéb melós rendszerek ablakai, harmadikon meg az egyéb, pl. böngésző. Hol van ilyen Windows-on defaultban?
#20341: szerveren még van benne ráció, kitakarítani Windows-ok előtt/után, de Linuxon csak elpazaroltathatod az erőforrásaidat, felesleges.
-
upszilon
őstag
Érdekes cikk. Fanatikusoknak az elolvasása kötelező.
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20338 üzenetére
Az egyik leggagyibb dolog az ubi grafikájában, hogyha az alap 96dp-is beállítást átváltom mondjuk 120dpi-re, attól még a Firefox, vagy az Opera fontjai nem nőnek meg. A windowsban igen. Az megcsinálja amit elvárok tőle. Ha beállítom, hogy legyen 120, akkor 120 lesz. Az ubiban meg marad akkora amekkorát ő akar. Nem baj, majd egyszer kinövi ezeket a gyerekcipőket. Akkor jó lesz ám! Addig is csak bíztatom a készítőket. Ügyesek, hiszen ingyen csinálják. Ahhoz képest szenzációsan jó. A windowshoz, vagy a MAC-hez képest viszont még erősen gagyigó...
-
FixY67
senior tag
válasz
upszilon #20337 üzenetére
Bocs, mielőtt megnézném: a gagyi fontokra az egyik legegyszerűbb megoldás fontserver(? nem t'om kell-e még)+windows-os TT fontok. Csakhát macerás. Dolgozni kell vele, ahelyett, hogy az alaprendszer is egy kulturált fontkészlettel működne.
(mást ne mondjak, legalább azt elvárnám, hogy egy Firefox v. Opera legyen annyira platformfüggetlen, hogy ne lássam tíz méterről is az eltérést a windows-os és a linuxos verziók közt) -
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20336 üzenetére
Vékony fontokra itt találsz megoldást. A többivel egyetértek.
-
FixY67
senior tag
válasz
Pl. mindaz, amit beraktak a cygwin-be.
Engem linuxon két dolog zavar rettenetesen (a hiányzó, kizárólag windows-ra/Mac-re írt szoftvereken túl):
- GUI-n baromi rondák a saját fontkészletek, pláne az alapbeállítások (bár mintha az Ubi legfrissebb verziójában e téren is változott volna valami)
- rengeteg bugos program kerül bele - ezek többsége szintén a grafikus felületet érinti.
(nomeg, hogy ugyanarra a funkcióra öt különböző, de ugyanúgy minimális képességekkel rendelkező program készül, ahelyett, hogy a t. fejlesztők összefognának és megcsinálnának egyet normálisan) -
upszilon
őstag
válasz
#40553216 #20333 üzenetére
"ezer dolog van, ami meg a windowsból hiányzik már rövidebb Linux használat után is"
Például mik?
Én évek óta próbálgatom a különböző linux disztribúciókat (suse, ubi), illetve LIVE-rendszereket (uhu-live, slax). Most előszór vagyok megelégedve valamennyire az UBUNTU 9.10-el. Előtte szinte csak 1-2 órát töltöttek a gépemen, aztán törlés. Most viszont fent van hetek óta. DE, -mert mindig van egy de-, nagyon messze van a windowstól. Ebbe a topikba is azért jöttem (helyesebben: kényszerültem jönni), hogy a hibás működést, illetve hogy a saját igényeket valahogy orvosolni tudjam. 99%-ben a fekete ablakban kellett ezt csinálnom, érthetetlen varázsszavakkal manipulálva. Amíg ez a linuxnál muszáj-ból így van, nem lehet egy napon említeni a windowszal! Még akkor sem ha ezerszer többet tudna annál. De nem tud többet semmiben sem! Csak más. Más koncepció. Szerintem sokkal-sokkal jobb koncepció, de még kiforratlan a z érdemi megoldásokat illetően. Amíg a fekete ablak kötelező a különböző megoldásokhoz, meg sem nézem a grafikai szépség-trükköket. Amíg valaki sántít, járni is alig tud, addig ne akarjon pirulettezni a jégen!
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20325 üzenetére
"mikor egy, mikor kettő">erre jó az egyklikkes megnyitás. akkor mindent egy klikkel nyitsz: doksit, programot, mappát.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20310 üzenetére
nem bántani akarlak, mert még a buguntut is kivetted az aláírásodból
, DE:
"Linuxon divat szembe menni a felhasználók igényeivel"
ez nagy butaság. nem mennek szembe a felhasználók igényeivel. de arra gondoltál, hogy akik eddig és most használják a Linuxokat, azoknak ilyen igényeik vannak? hogy az általad említettek kerültek bele egy más rendszerbe? viszont az a nagy előnye megvan ennek a rendszernek, hogy ha megfelelő helyen felveted a problémádat, javaslatodat, elképzelhető, hogy foglalkoznak vele. vagy ha értesz hozzá, te magad is megcsinálhatod, ha meg kész, berakod a közösbe, így másoknak is lesz lehetőségük használni.milyen népek könyörögnek, hol?
webkamera: gyártói driver készült? preloados miért nehezebb? egy indítóikon így is, úgy is. az indítóparancsot meg te írod be. windowson meg, ha nem műxik a driver, akkor mit csinálsz?ha az általad említett felhasználói igényeket akarná kielégíteni, akkor pont olyan lenne, mint a windows. de akkor minek hívják Linuxnak?
ezer dolog van, ami meg a windowsból hiányzik már rövidebb Linux használat után is. -
ha kikapcsolod a compiz-t akkor jó?
filekezelők: én se használok már 2 panelest, inkább nautilus 2+ tab-al. A sebessége (új nyitásnál) tényleg rossz (van, h azt hiszem rá se nyomtam a gombra, erre megnyomom megint és 2 ablak ugrik elém...) A file átnevezést névre kattintással én is hiányolom
Meg lehetne oktatóanyag a volt TC (win) felhasználók átnevelésére ablakos filekezelésre
-
moma
őstag
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20325 üzenetére
mondjuk egy ideje én sem használok kétpaneles filekezelőt, mert sajna a gtk-sok nem tudják amit szeretnék. illetve a GC egész jó, de vannak bosszantó dolgai, és szerintem a nautilus gyorsabban is másol, bár ez nem tényállás, csak érzésre.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
#16820480 #20319 üzenetére
Nyilván állíthatónak kéne lennie, hiszen én sem azt akarom, hogy helyettem más szívjon, hanem hogy mindenkinek kézre álljon a rendszer.
Kösz, ezekről nem tudtam, de valószínűleg így sem fogok kétpaneles fájlkezelőket használni, már eszembe sem jut, régebben is jellemzően csak akkor kerültek elő TC vagy UC, ha egy darabolt állományt össze kellett fűzni, ftp-hez is inkább használtam FileZillát, míg a többiek a koliban erre is TC-t használtak.
moma, Vladi: A szüleim pl. nem tudják megtanulni, hogy mikor egy és mikor kettő, jellemzően gombra/hivatkozásra kétszer kattintanak, ikonra egyszer, ilyenkor számolok el 10-ig, ha még tudok számolni.
Windows-ban is lehet egykattintásos rendszert használni, sose értettem mi a jó benne, dehát ki mit szokott meg. Nem olyan dolgok ezek, amiket nehéz megvalósítani több megközelítés szerint és választhatóvá tenni. -
törölt tag
válasz
Kendek #20322 üzenetére
igen, bocsánat, pontatlanul fogalmaztam: nem találtam még olyan gtk+ fájlkezelőt, ami ezt tudta volna. próbálgattam régebben a kruzadert, de gnome alatt nekem tele volt grafikai hibával (eltűntek sorok vagy hasábok, és csak görgetéssel jelenítette meg jól, vagy átléptem egy másik könyvtárba, és még mindig a régit mutatta, stb.)
ha csinálnának egy "gruzader"-t is, akkor az szuper lenne -
moma
őstag
válasz
heh, nekem pl ez nem igazán hiányzik. tök fura amikor valakinél wint használok és véletlen beleklikkelek a file nevekbe. ja mert, hogy persze az egy klikkes vezérlést használom. ami meg persze tényleg teljesen abszurd szintén a winen, hogy mi az ördögnek kell kettőt klikkelgetni. (na jó persze értem, hogy azért, hogy egy klikkel csak úgy kiválaszthassam, de akkor sem éri ez meg szerintem)
amúgy ezek a bookmarkok, meg a tabok szeritem vannak olyan hatékonyak, hogy nekem a tc jellegű dolog sem hiányzik. egy dolog van amit utálok az pedig, hogy a nautilus meglehetősen lomha. én jobban örülnék, ha pl thunar lenne a gnomeban
-
válasz
#16820480 #20319 üzenetére
Hogy érted, hogy hiányzik az F5+F2 páros a linux-os fájlkezelőkből? Én Krusader-t használok, az ezt a funkciót tudja, ugyanúgy mint a Total Commander. Szépen sorba állítja a másolásokat ha így adom ki a parancsot, és még az F6-tal, vagyis az áthelyezéssel is ugyanúgy működik.
Nem beszélve arról, ha simán másolsz, azt is egy háttérablakban mutatja, csinálhatod közben a dolgaidat tovább, nem kell megvárni amíg végez, nem blokkolja a főablakot (mellesleg a TC sem teszi, ott is a háttérbe lehet küldeni egy kattintással). -
Vladi
nagyúr
válasz
kw3v865 #20320 üzenetére
Attól függ, van -e pulse audio, vagy sem.
(#20317) VaniliásRönk:
Én meg imádom nézni, ahogy a kolléganők a dokumentum megnyitás helyett átnevezést kattintanak. Ezt eljátsszák vagy 3*. Na akkor kérem, hogy hadd üljek má oda.
Te azt szoktad meg. Itt ez van, ezt kell szeretni. -
kw3v865
senior tag
Xubuntu 9.10-et használok, MOC-cal hallgatok zenét (netes rádió 128kbps) és a TOP szerint 12-13%-kal terheli meg a CPU-t a MOC. Szerintetek ez normális érték? Nem sok egy kicsit?
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20317 üzenetére
nem arról van szó, hogy attól már nem linux, de sok embernek kényelmetlen lehet. én legfeljebb akkor támogatnám, ha kikapcsolható lenne, ahogy a dupla-szimpla kattintás is a fájlok megnyitására. én windows alatt többek közt ezért sem használtam intézőt.
amúgy ha már TC, akkor Ctrl+T és új fület nyit arra a panelra, ami éppen aktív, így lényegében sokkal több mappát hasonlíthatsz és kezelhetsz vele egy belátható képernyőnyi területen, mint intézővel. másolásnál pedig F5 aztán F2 és egy külön kisablakba sorbaállítja a másolási feladatokat (USB-s eszközre jó dolog, ha nem több szálon másolsz, mert sokat lassít. a linuxos fájlkezelőkből ez a funkció hiányzik legjobban), így simán visszatérhetsz a fájlkezelő ablakhoz, és azt csinálsz benne, amit akarsz, miközben a háttérben megy a másolás. plusz a következőkben ezt a kombót ismételve a sor végére teszi az újabb másolásokat is. plusz megvan az az előnye, hogy csak billentyűzettel is gyorsan kezelhető, ami eléggé megdobja a hatékonyságot (ahogy például a gnome-commanderben is az az ötlet, hogy a jobbra-balra nyilakkal tudsz ki-be lépkedni könyvtárakba/-ból)
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Kendek #20316 üzenetére
Én ezt szoktam meg, nekem ez kényelmes, erre van ráállva az agyam 10+ év Windows után, 3-4x is rákattintok a fájlok nevére, mire leesik, hogy a Nautilus ezt nem tudja, hasonlóan jár további sokmillió MS vagy Apple rendszeren szocializálódott átlagfelhasználó is nap mint nap, miért gondolod úgy, hogy a Gnome fejlesztői keresztbe le****hatják őket még akkor is, amikor egy ilyen rém egyszerű dologról van szó? Miért gondolkodik így mindenki, aki archlinuxosnak érzi magát? Úgy jó ahogy van, nehogy másoknak is megfelelő legyen a rendszer, mert akkor az már nem Linux, hanem valami kommersz tucatizé.
Nem szeretem a kétpaneles fájlkezelőket, mert sokszor egyszerre 3-4 mappa között mozgatok adatokat, hasonlítom össze a tartalmukat, 3-4 Explorer/Nautilus/stb. ablakot könnyen meg lehet nyitni és kezelni, egy kétpaneles fájlkezelőben meg állandóan ugrálnom kéne, ráadásnak a TC pl. amíg másol max. nézhetem, nem tudom más fájlkezelőknél hogy van, de mivel egyéb szempontoknak sem felelnek meg, nem is érdekel.
Nem akarok flame-lni, úgyhogy a továbbiakban ne kérdezze meg senki, hogy de az meg az az alternatív megoldás miért nem jó, nem jó és kész, vitának értelme nincs, olyan mintha arról akarnál meggyőzni valakit, hogy miért a csoki fagyit szereti, amikor szerinted az eper sokkal finomabb és egyébként is egészségesebb, mert gyümölcs(aroma) van benne.
-
válasz
VaniliásRönk #20315 üzenetére
Meddig tart egy jobb egérgombot nyomni és ráklikkelni az átnevezésre? Az megy minden átlagfelhasználónak egyből, akinek az F2 eszébe sem jutna. Aztán az nagy veszteség, hogy bal egérgombbal nem lehet átnevezni egyből, tényleg az.
De mért nem használsz valamilyen másik, mondjuk kétpaneles fájlkezelőt fájlkezelésre? -
törölt tag
válasz
mire gondolsz pontosan? nem egészen értem ennek a featurenk a lényegét...
Kalandor: az egyik ismerősömnek is előjött ez a probléma, ő képernyővédőt akart beállíŧani, és a preview-ban ment, de nagyban nem. felvillan, aztán megy tovább a gép, mintha nem történt volna semmi. de amúgy pár napja volt valami frissítés a screensaverhez, esetleg azt megpróbálhatod visszavonni, hátha a régivel megy.
-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok #20311 üzenetére
ez compiz fícsör, a compizconfigban meg tudod nézni a billentyűzetkombinációt
(#20307) Kalandor
képernyővédő nincs letiltva? -
Csakénvagyok
őstag
Pici help kéne. Valami billkombinációt ütötem le véletlenül, és az egész asztal és az ablakok színei átmentek a színek fordítottjába. Valaki tudja hogyan lehet visszaállítani?
szerk: 6 mpig lenyova a power gomb megoldotta, de mégis érdekelne a megoldás.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Szerinted ott nem került ez elő?
A többségnek ez nem természetes, sok billentyűzettel pedig kifejezetten kényelmetlen (pl. az enyémmel is), és nem kéne beleszakadniuk, hogy implementálják a feature-t, legalább opcionális lehetőségként, de nem baj, ilyeneken már nem akadok fent (csak megjegyeztem), kezdem megszokni, hogy Linuxon divat szembe menni a felhasználók igényeivel.
-
Lenry
félisten
válasz
VaniliásRönk #20308 üzenetére
már fél éve könyörögnek a népek, hogy a Nautilusban is működjön a fájlnévre kattintós átnevezősdi,
F2
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
body007 #20303 üzenetére
Ahány dolgot én nem értek a Linux-szal kapcsolatban...
már annak is örülök, hogy preloados szerencsétlenkedés nélkül is menni fog a webkamera.
Pl. már fél éve könyörögnek a népek, hogy a Nautilusban is működjön a fájlnévre kattintós átnevezősdi, azt hiszed foglalkoznak vele? Neeem.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #20299 üzenetére
köszi! hát ez szomorú, mert így akkor kézzel kell utánanézni, hogy van-e frissíés. bár amilyen gyakran frissíik...
meg azt hiszem ez volt az utolsó dolog, amiért még szenvedtem a medibuntuval, de akkor legközelebb már az sem fog kelleni...body007: így sem fejlesztik túl gyors ütemben, ha még kétféle verziót is kéne csináljanak, akkor aztán tényleg 10 évente lenne egy kiadás...
-
válasz
VaniliásRönk #20302 üzenetére
miért kell ezt is qt-ra írniuk? Az operát, smplayert, ... se vágom, h miért qt-s...
Egyébként miért nem írják meg ezeket gtk-ra? -
78zolika
senior tag
Sziasztok ! Hát örülök hogy nem csak nekem sikerült op rendszert gyilkolni
Na mindegy rakom fel újra
Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- OLED TV topic
- Kompakt vízhűtés
- Milyen autót vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő (használtak)
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Plus / 8/512GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest