Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80601) Ren Hoek válasza DM-Fan (#80597) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Több vélemény alapján él bennem a kép, hogy sokan voltak akik vártak alkatrészre... ok elfogadom, de jó lenne tudni pontosan mekkora készletek vannak. Erről van hivatalos darabszám valahol? Garantálod nekem, hogy 3-5 év múlva is lesz?

Másik félelmem a plazma bonyolult elektronikai felépítése. Gari után a képembe vágnak egy 150 ezres javítási költséget... vagy azt hogy nem érdemes javítani.
Csak azért érdekelnek ezek, mert egy 50ST50 azért nem olcsó... persze hogy az új garis eszközök felé húzok 250 környékén már.

(#80602) Dorian válasza Ijk (#80599) üzenetére


Dorian
félisten

Én csak akkor cserélem le ha megdöglik (remélem sokáig húzza) Képméret növelés miatt kiegészítéseként inkább projektorok felé megyek majd (több év múlva ha költözünk és lesz értelmes méretű nappali)
Bár ami számomra elérhető árú projektorokat láttam, azok képe nagyon messze volt az ST50-től. Annyira, hogy azokra nem hiszem, h cserélném.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#80603) ronaldo válasza Ren Hoek (#80594) üzenetére


ronaldo
őstag

Bennem él egy olyan kép, hogy aki x éve, amikor a pana plazma volt a menőség netovábbja, akkor azt vette meg 5-6-7-800k-ért, s most (majd) a 4k hajlított kijelzős passzív 3d-s dolog csavarja el a fejét (neadj' isten nem is lcd hanem oled), akkor a csere után nem "hajítja" ki a VT60-at. Pláne nem vesződik azzal, hogy eladja.

De persze ne legyen igazam. :)

(#80604) Ijk válasza Dorian (#80602) üzenetére


Ijk
nagyúr

Én is gondolkodtam projektorban, de számomra megfizethetetlen a minőségi, és még az is elmarad az ST50-től.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#80605) BBéci válasza Ijk (#80604) üzenetére


BBéci
titán

Ezt nem értik meg sokan, és veszik a 2-300000 forintos ketyeréket, mert számukra csak a méret a lényeg. Gyakran még normálisan sötétíteni sem tudnak, fehérek a falak és a plafon, normális vászonra már nem futja. Amikor olvasom a vetítős topikot, nem tudom, sírjak vagy nevessek.
Volt nálam olyan 500000 forintos vetítő, amit a tesztelés végeztével kikapcsoltam és visszaraktam a dobozába, inkább néztem a GT60 kiváló, bár csak 50 colos képét.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#80606) cszn válasza BBéci (#80605) üzenetére


cszn
őstag

Sokfélék az igények, emiatt nem érdemes lenézni embereket. De akkor azért én is meg vagyok rökönyödve, amikor látom, hogy adott esetben úgy kaparja valaki össze a zsét és mégis ótvar módon használja és attól kezdve, hogy megvan, még csak egy jó beállítást se igyekszik összehozni. Trú sztori.

(#80607) balisz válasza BBéci (#80605) üzenetére


balisz
senior tag

Hú, nem festik sötétre a falakat és nem vesznek drága vásznat... Akiket most leírtál még viszonylag igényesek, ennél ezerszer nagyobb igénytelenség megy a "közemberek" között. Szerintem kerüld is őket, mert ha meglátnád hogyan néznek filmet még elájulnál a sokktól! :D

[ Szerkesztve ]

(#80608) tobias40 válasza BBéci (#80605) üzenetére


tobias40
veterán

Mennyiért lehetne már elfogadható minőségű kivetőt+vásznat venni amire azt mondod hogy hozza legalább az St-Gt szintet?
Nem mintha cserélni akarnám de nem árt tudni hogy mire számítsak ha már nem lesz plazma! :B

Képátmérő már csak nagyobb lehet nálam mert fiatalabb már én sem leszek és meg is szoktam a nagyobb(55") kijelzőt! :C

Gondolom hogy 1,5M körül alapból...

[ Szerkesztve ]

(#80609) BBéci válasza cszn (#80606) üzenetére


BBéci
titán

Miből gondolod, hogy bárkit lenézek? Távol áll tőlem, kivéve akkor, amikor valami kilátóból, vagy háztetőről nézelődöm.
Arról szólt az írásom, hogy szerintem inkább legyen kicsi de kiváló minőségű a kép, mint nagy és pocsék. Ennyi és nem több.

(#80607) balisz
Próbálj meg figyelmesebben olvasni!
Normális vásznat írtam, nem drágát, az egyik nem következik a másikból.

(#80608) tobias40
Erről már többször volt szó itt a topikban. Még az 1,5 millió sem elegendő az említett plazmatévék képminőségének vetítve történő elérésére. Elsősorban a feketeszintre és a kontrasztra gondolok. Vásznon már az 500:1 is kiválónak számít, míg egy GT60 ennek harmincszorosára képes.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#80610) balisz válasza BBéci (#80609) üzenetére


balisz
senior tag

Kicsit túloztam a hatás kedvéért, de tulajdonképpen a legtöbb ember a normális vásznat is túl drágának tartja, ő aztán nem fog annyi pénzt kiadni egy darab rongyért. És én még mindig ezerszer inkább néznék egy nem túl jó vásznat, mint sem AVI-t vagy videomegosztóról filmet egy LCD monitoron.

(#80611) lemmy9 válasza tobias40 (#80608) üzenetére


lemmy9
őstag

"Képátmérő"

:F

Szerintem!

(#80612) balisz válasza lemmy9 (#80611) üzenetére


balisz
senior tag

Mi a baj a kifejezéssel? Az 55 col bizony egy átmérő, a képernyő két szemközti csúcsa közötti távolság.

(#80613) blakey válasza balisz (#80612) üzenetére


blakey
titán

Fogalmi zavar. :) Matekból 1-es.
Olvasd el az aláírásomat.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#80614) sniphoe válasza blakey (#80613) üzenetére


sniphoe
aktív tag

Az egyenlőre nem feltétlenül helytelen, szövegkörnyezettől függően akár helyes is lehet.
Pl.: Egyenlőre áll a mérkőzés, egyelőre 1:1 az állás.

If everything seems under control, you're just not going fast enough.

(#80615) balisz válasza blakey (#80613) üzenetére


balisz
senior tag

Tényleg, az átmérőt a körnél használjuk. :B Ennek ellenére mindenki tudja miről van szó, nem mindenki foglalkozik matematikai definíciókkal az iskola után (sokan kifejezetten kerülik), így szerintem nem túl meglepő hogyhogy egy-két definíció már nem kristálytiszta az évek távlatából.

(#80616) blakey válasza sniphoe (#80614) üzenetére


blakey
titán

A fórumon rosszul, rossz környezetben használják.

(#80615) balisz
A következő az lesz, hogy leírok három szót és mindenki rakja össze, úgyis mindenki tudja, hogy mire gondolok, iskola után nem foglalkozom az írással. :W
Azért hülyeséget ne írjunk, vagy ha igen akkor csak egyszerűen ismerjük be és onnantól használjuk úgy ahogy kell.

[ Szerkesztve ]

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#80617) balisz válasza blakey (#80616) üzenetére


balisz
senior tag

Nem csak a fórumon, elég általános helyesírási hiba. Viszont azt sem gondolom hogy pl. a Blue-ray írásmód olyan ördögtől való dolog lenne, persze nem az a helyes, de aki nincs otthon a formátumokban és csak hallotta korábban, az simán gondolhatja hogy úgy kell írni. Nem érthet mindenki mindenhez.

Szerintem a definíciók és formátumok, technológiák helyesírása egyáltalán nem tartozik bele a legtöbb ember mindennapjaiba, míg a helyesírás igen, nem túl szerencsés őket ugyan olyan fontossággal kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#80618) sniphoe válasza balisz (#80617) üzenetére


sniphoe
aktív tag

"nem túl szerencsés őket ugyan olyan fontossággal kezelni." -> ugyanolyan ;)

If everything seems under control, you're just not going fast enough.

(#80619) balisz válasza sniphoe (#80618) üzenetére


balisz
senior tag

Hát ez szakmailag tényleg rendkívül releváns a fórumlátogatók számára. De legalább figyeltél arra amit írtam! :D De tényleg hagyjuk is a témát, nem vezet semerre.

(#80620) DM-Fan válasza Ren Hoek (#80601) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Mint mondtam: ne mosd már egybe azt, hogy "vár valaki alkatrészre" azzal, hogy "nincs hozzá alkatrész"! Mindenhez van alkatrész! Hogy meddig lesz? Hát, úgy 2021. február 17-ig, de lehet, hogy 18-ig. Ezt most komolyan kérdezted? Erre senki nem fog neked tudni válaszolni, még maga a Panasonic sem. Egyébként hacsak nem valami specifikus IC, vagy komplett vezérlőpanel, vagy kijelző kell, akkor egy jártasabb TV-szerelő is be tud szerezni neked hozzá bármit (kondit, FET-et, stb.).

Mintha nem is magyarhonban élnél: itt arra egy hetet kell várni, hogy egy Pest melletti (mondjuk a törökbálinti) depóból a belvárosi üzletbe érjen egy termék. Akkor miért csodálkozol azon, hogy egy Japánból érkező alkatrészre adott esetben egy-két hónapot is várni kell (rááadásul ezt többek közt azért, mert a szerviz levideózza a hibát és kiküldi Japánba véleményezésre és csak ezt követően indul el a folyamat)?!

A plazma bonyolult elektronikai felépítésű? Semmi horrorisztikus nincs benne egy LCD-hez képest, illetve de: minőségibb anyagokból áll már maga a panel is, masszívabb, súlyosabb.

Amúgy komolyan nem értem: ha ekkora félelmed van a technológiával, vagy a használt cuccokkal kapcsolatban és amúgy is az OLED felé húzol, akkor miért akarsz ennyire görcsösen plazmát magadnak - ráadásul ST50-et, ami mégcsak nem is a legproblémamentesebb és közel sem a legjobb készülék volt?

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80621) sniphoe válasza balisz (#80619) üzenetére


sniphoe
aktív tag

Nem javítottalak volna ki, ha nem pont a helyesírásról beszéltünk volna. :) De tényleg hagyjuk, béke! :R

If everything seems under control, you're just not going fast enough.

(#80622) balisz válasza DM-Fan (#80620) üzenetére


balisz
senior tag

Mondjuk az nem volt túl biztató amikor a Pana-shop kiírta az oldalra, hogy ha esetleg nem lennének alkatrészek a garanciális plazmához, akkor egyenértékű LCD-t tudnának biztosítani... De tényleg nem utal rá semmi hál' istennek hogy a közeljövőben ez bekövetkezne.

A magyar ügyintézés meg tényleg botrányos. Én a (budapesti) Video-Part-os fiúkban sem látom túlságosan az elkötelezettséget, de egy alaplap javításra például úgy vártam 1 hónapot hogy vissza vittem 3(!!!) napon belül, de vissza nem vették (pedig azt kellett volna), mert hogy már ki lett bontva, így várhattam hogy Magyarország és Hollandia között furikázzak. Lehet persze a fogyasztóvédelemnél pattogni, de az még több idő és energia, a magyar bürokratikus rendszer a végén pedig úgyis csak kicseszik veled. Szóval nem véletlen a negatív hozzáállás az emberek részéről.

(#80621) sniphoe:

Lehet hogy arról volt szó, de én azt egy szóval sem állítottam hogy tudok is helyesen írni! :DDD

(#80623) DM-Fan válasza balisz (#80615) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

"Tényleg, az átmérőt a körnél használjuk. :B Ennek ellenére mindenki tudja miről van szó, nem mindenki foglalkozik matematikai definíciókkal az iskola után"

Ne vedd magadra, de ha így nézzük a "balisz" is alig különbözik a "balfasz"-tól (betűrendileg és hangtanilag legalábbis egyaránt közelebb áll, mint az átló az átmérőhöz), mégis gyanítom, hogy nem örülnél, ha valaki csak akár véletlenül is aposztrofálna így félre! ;) Plusz az átló/átmérő mégcsak nem is matematikai definíciók és pláne nem olyan komplexitásúak, hogy ne kellene tudnia minden írni/olvasni tudó embernek a köztük levő különbséget.

Ráadásul, mint magad is írtad pár HSZ-szel később: ez egy szakmai fórum. Kéretik legalább a legalapvetőbb fogalmakat helyesen használni!

Eddig nincs tudomásom olyanról, hogy valaki ne kapott volna bérmilyen plazmához is cserealkatrészt. Várni mindig kell, ez természetes.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80624) lemmy9 válasza DM-Fan (#80623) üzenetére


lemmy9
őstag

Senki ne vegye magára, de ez pédaértékű példa volt. :))

Szerintem!

(#80625) balisz válasza DM-Fan (#80623) üzenetére


balisz
senior tag

Igaz, ha valahol, akkor itt tényleg használjuk helyesen a szakmai fogalmakat, adjunk minél kevesebb lehetőséget a helytelen használat továbbterjedésének. Azt viszont megjegyezném hogy míg az átló és az átmérő is egy szakasz hosszát jelölik, így valamennyire hasonlóak, addig a "balisz" és a "balfasz" jelentése nem is lehetne ellentétesebb! :DD

(#80626) Pazolini válasza balisz (#80625) üzenetére


Pazolini
senior tag

József Attilát is Pistának szólították Öcsödön, ennek ellenére vagy éppen ezért (l. Curriculum vitae) zseniális költővé nőtte ki magát... Magam részéről inkább lennék kevésbé rigorózus.

(#80627) liszi70 válasza balisz (#80625) üzenetére


liszi70
nagyúr

+1 Ügyes válasz! :K

(#80628) Morph76 válasza tobias40 (#80608) üzenetére


Morph76
aktív tag

Kb 600 rongy egy vetítő (sony hw65) és kb egy 100 -as a vászon.És még jobb is volna ,mint a plazma képe.Sajnos itt nincs vége!Kellene egy koromsötét szoba ,mert bizony a világos falak agyoncsapják a kontrasztot ,még a 20 milliós vetítőknek is.Ha denevérbarlangot tudsz csinálni(dedikált szoba) na akkor plazmaverő még egy ilyen vetítő is,mert olyan 1:8000- 1:tizenpárezerig van a natív kontrasztja.

[ Szerkesztve ]

(#80629) Morph76 válasza Ijk (#80604) üzenetére


Morph76
aktív tag

Gondolom Te sem koromsötét szobában terveznéd használni ,pedig projektor csak ott adja ki magából ,amit tud....

(#80630) BBéci válasza Morph76 (#80628) üzenetére


BBéci
titán

"mert olyan 1:8000- 1:tizenpárezerig van a natív kontrasztja."
Na persze, a mesében.
[link], [link].
Ez a lényeg:
"csak a JVC projektorok tudnak olyan feketét mint egy utolsó szériás KURO. ANSI kontrasztban pedig egy projektor sincs a közelében."

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#80631) DM-Fan válasza Morph76 (#80628) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

A képméreten kívül minden másban olyan szinten le vannak maradva a projektorok egy átlag plazmától is, hogy az szót sem érdemel. Egy VT60 szintjét meg konkrétan nincs az a proketor, ami tudja hozni.

A projektor mellett egyetlen dolog szól még a képméret mellett: a vetített kép természetessége és ekvivalenciája a mozi világával. Minden más szempontból macera, szívás, kompromisszum és iszonyat anyagi teher, még a kiegészítők szintjén és a helyiség kialakítása okán is. Egy 65VT60 árának négy-ötszörösébe is belefutsz, mire minden optimális és akkor még mindig kell a koromsötét és még úgy sem vagy ott képminőséget tekintve, ahol a plazma. Viszont nagy képet nézel, az biztos.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80632) Ren Hoek válasza DM-Fan (#80620) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Főként kérdésekre kerestem a választ, nem mostam össze semmit (odaírtam pont, hogy az "alkatrészre várással egyetértettem" != nincs) Fogalmam sincs a plazmák szervizeléséről, és igazából releváns infókat sem találok. Megszüntették a gyártást, így azért jogosan lehet némi félelmem. Lehet csak egy téveszme nálam, hogy egy már nem gyártott gázzal töltött, nehéz üvegpanel cseréje, javítása rémálom egy LCD-hez képest, amiből egymillió van minden sarokban. Azért a technikából adódó különbségek más szervizhibákat is eredményeznek.

Pl csak egy példakérdés: Haver Samsung LCD-jében kiégett egy led.Telefon, pár nap, Kijött a mókus, leszedte a panelt, csere már kész is volt 3 perc alatt. Mutatta is hol égett ki a LED. Ismerősi körben ez volt az egyetlen garis probléma LCD-vel kapcsolatban. Ilyen hónapokig alkatrészre várásról nem is hallottam még.
Valahogy ezt a "kijövök helyszínen cserélem" dolgot kevésbé tudom elképzelni plazma TV esetében.

Egyébként mindezek ellenére is vadászok ST50-et a kontrasztja miatt. Mivel nem kevés pénz egy használt cuccért: Mondjuk 80-100K-ig nem fáj, elromlik kész elfogadom, hogy elpukkan... de azért 250-300 már nem az a kategória, mindenképp utána akarok járni milyen a szervizeltetés, és tájékozott lenni. Persze ti jó helyzetben vagytok, ott áll a tökéletes TV a nappaliban, így könnyű :U

OLED még több év mire lesz valami termék 250K körül... ja és főleg az egész dolog abból indult ki, hogy mi válthatja ki a VT60 cseréjét, és az én igényeimtől FÜGGETLENÜL próbáltam jósolni egy nagyobb áresést... Remélem nem vetted a VT60-ad lebecsmérlésének.

[ Szerkesztve ]

(#80633) lemmy9 válasza BBéci (#80630) üzenetére


lemmy9
őstag

Egyáltalán meg lehet fogni egy projival egy jobb plazmát?
Eleve az egyik visszavert fény, világos felületről, a másik pedig fényforrás, sötét panellal.
Létezik olyan projektor, amit ha egy szobába egymás mellé raknánk egy plazmával, megközelíti?
Most ne a számokat, hanem esetleg a tapasztalatot nézzük.

Szerintem!

(#80634) Ren Hoek válasza lemmy9 (#80633) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Kontrasztban biztosan nem... szerintem esélytelen teljesen.

(#80635) DM-Fan válasza Ren Hoek (#80634) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Feketeszintben sem, az is teljesen esélytelen. Színkezelésben nem különben.

Teljesen más, egyik alma, másik körte, nem is igazán hasonlítanám.

Get Moded!

(#80636) M_AND_Ms válasza Ren Hoek (#80632) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

Plazmában meg nincs led, ami "kiégjen".

Amúgy az alkatrészkérdés nem így vizsgálandó. Azért mert plazmát nem gyártanak, attól még ic-t, kondenzátort, stb-t igen. A komplett modulok pedig ugyanúgy eltűnhetnek egy 10 éves lcd-hez, mint a 10 éves plazmához.
Hiába gyártják folyamatosan az lcd-t, a 10 éveshez ugyanúgy van esély, hogy már nem gyártják a panelt. A mostani lcd-ké, meg nem jó bele.
És pl. az urh rádióvevők gyártása sem szűnt meg, mégse biztos egy 20 éves készülékhez kapsz alkatrészt.

Szóval, nem az a lényeg, hogy az adott technológiával gyártanak-e még új készüléket, hanem, hogy egy konkrét modelhez van-e alkatrész. Márpedig mindegyik készülék (lcd, plazma, urh vevő, stb) esetében eltelik az az idő, ami után egyre nehezebb az alkatrészek beszerzése.

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#80637) DM-Fan válasza M_AND_Ms (#80636) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Magam is hasonlót akartam írni! :K

Get Moded!

(#80638) BBéci válasza lemmy9 (#80633) üzenetére


BBéci
titán

Volt nálam high end vetítő, a vásznat félig engedtem a TV elé, mindkettőre ugyanazt a filmet küldtem, úgy hasonlítottam őket egymáshoz. Magától értetődő, hogy lens shift-tel feljebb tettem a vetítő képét, hogy ne világítson rá a tévére. Kontrasztban, feketeszintben sokkal jobbnak bizonyult a plazma, mint a 30000 eurós projektor.
Az viszont tény, hogy a visszavert fény kellemesebb a szemnek, agynak, hiszen ahhoz vagyunk hozzászokva.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#80639) Morph76 válasza BBéci (#80638) üzenetére


Morph76
aktív tag

Akkor jó képben lehetsz....
Feketék voltak a falak?
Milyen proji volt,mert elég butaságokat írogatsz!Bizony elérhető egy vt60 képe is egy projektorral fekete szobában.Már egy általam említett Sony hw65 is tud olyat.Itt az is kérdés milyen vászonra vetítesz és még 1X elmondom ,hogy érthető legyen ,fekete falak !Nem sötét tónusú,hanem fekete,és abból is ha lehet textiltapéta ,vagy flokkolt szoba.Ha összehúznánk a képméretet 65 coll-ra ,ami egészen badarság egy projektornál ,olyan képet vetítene ,hogy leesne az állad.Ajánlom figyelmetekbe ezt a kis szösszentet ,ahol bizony kalibrálva a natív kontrasztja 8000 ,felett van ,dinamikus írisszel meg....[link]
Hagyjuk nagyon el vagytok szállva a plazmátoktól...
És akkor ez még nem is a high end.Jvc villant olyat is natív kontrasztban ,hogy el sem hiszed.
De még egyszer mondom ,ha nem fekete a fal már a visszaverődő fények drasztikusan csökkentik a kontrasztot...
AZT HISZEM A KÉRDÉS AZ VOLT LEHET -E PLAZMAVEŐ KÉPET VETÍTENI?
Röviden bizonyára igen sőt...

(#80640) DM-Fan válasza Morph76 (#80639) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Ezzel speciel rápacsáltál, mert BBéci éppenséggel képben van.

Ezen nagyon jót röhögtem. A VT60 képét soha nem éred el projektorral, pláne nem a linkelt Sony-val! 8000:1 kontraszt? Elég szerény, egy belépő plazma megeszi reggelire, a VT60-ból meg kijön a laza 40.000:1 natív kontraszt minden különösebb erőlködés nélkül! A dinamikust meg inkább hagyjuk, az az igazi parasztvakítás! A linkelt (egyébként önmagában 1 mFt-ba kerülő) projektor igen szerény képességű, sehol nincs egy SIM2-höz képest, ami utóbbit még mindig bőven megszorongat egy jobb plazma mind kontrasztban, mind feketeszintben, mind színhűségben. Ráadásul ahogy írtad is, már egy nem sötétre bélelt szobában, korom sötétben is cseszheted, nemhogy adott esetben nappali fényviszonyok mellett. A kiegészítőkre pedig elköltöd még egyszer a projektor árát (minőségi - lehetőleg feszített - vászon, plafonkonzol, átkábelezés, 3.000 óránként lámpacsere százezres költséggel, stb., stb.) és még zajos is. A projektor nem élettérbe való, korlátozottan használható és képminőséget tekintve a plazmához képest mindenhogy visszalépés, ha elfogadod, ha nem. Két előnye van: nagy képméret és a vetített kép.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80641) balisz válasza Morph76 (#80639) üzenetére


balisz
senior tag

Én sem vagyok nagy rajongója az itt tapasztalható túlzásba vitt plazma imádásnak, de azt érdemesnek tartom megemlíteni hogy a cikk többféle kontrasztról is említést tesz, pl. natív és ANSI.

A natív kontraszt azt jelöli hogy mekkora a különbség a megjelenítő képének legfényesebb és legsötétebb árnyalata között, úgy hogy nem egyszerre jelennek meg a képen (ez fontos különbség!).

Míg az ANSI esetében a legfényesebb és legsötétebb árnyalatok egyszerre vannak a képen, de azt az ábrát biztos te is ismered. Ugye a cikk szerint a Sony projektor maximális natív kontrasztja alapvetően kb. 7000:1-hez volt, dinamikus írisszel pedig 38000:1-hez. A VT60 minimum 30000:1-hezt tud, ami tekintve hogy nem trükközik dinamikus módokkal, azért nagyon nem rossz. Viszont az ANSI kontraszt mérésben a Sony csak 500:1-hez körüli értéket tud, míg a VT60 az AVSforums mérése szerint 17,781:1-hezt. De hogy egy magyar oldalt is vegyük (AV-Online), ott csak 12000:1-hezt mértek. Azért ez így már mindjárt más, nem olyan rossz azért a plazma.

Az ügyben nem foglalnék állást hogy melyik a fontosabb érték, (natív vagy ANSI, a dinamikust inkább hagyjuk) erről megoszlanak a vélemények, de belátható hogy ott van a plazma natív kontrasztban is, ANSI kontrasztról nem is beszélve. A Sony és JVC projektorai kontraszt szempontjából inkább a CRT-re hasonlítanak mint a plazmára, nagyon mély feketéjük van (általában mélyebb is mint a csúcs plazmáké), viszont nem tudják fenntartani ha világos tartalom is van a képen. Ennek ellenére bárkitől elfogadnék egy JVC projit! :)

[ Szerkesztve ]

(#80642) DM-Fan válasza balisz (#80641) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

"Azért ez így már mindjárt más, nem olyan rossz azért a plazma."

Nem olyan rossz? :Y Még jó, tekintve, hogy az összes létező kontrasztot és mért értéket figyelembe véve sokszorosát tudja még a legjobb projektor értékeinek is, nemhogy a linkelt projektorénak.

És még mi visszük túlzásba a plazmaimádatot? Miért, aki egyértelmű, mért tényadatok ellenére jobbnak akar beállítani egy, a csúcs-plazmánál jóval drágább és jóval kevésbé rugalmasan használható, egyértelműen durván szerényebb képességű, középszerű projektort, arra mit mondanál?

Nem véletlenül mondjuk, hogy a legjobb megjelenítő a világon. Aki nem használt még tartósabban egy VT60-at, az szerintem nem tudja elképzelni, hogy mit tud valójában a plazma.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80643) balisz válasza DM-Fan (#80642) üzenetére


balisz
senior tag

Pont hogy azt mondtam hogy a plazma jobb ebben az összehasonlításban, de azért teljes egészében az sem igaz ami most írsz, vannak olyan projektorok (JVC) amik natív kontrasztban jobbak és mélyebb a feketéjük. Az már más kérdés hogy valakinek mi a fontosabb, az ANSI vagy a natív kontraszt. Itt van egy topic a témáról, mondjuk szerintem kicsit túlzásba viszik ott páran a natív kontraszt fontosságának védését, de valószínűleg a cím miatt sokan úgy voltak vele hogy márpedig megvédik a JVC-t.

És hidd el hogy tudom mit tud a plazma, de azt is tudom mit tudott pl. a CRT. Natív kontrasztban az is jobb mint a plazma, van akinek az fontosabb. Ízlések és pofonok, ilyen a világ.

(#80644) DM-Fan válasza balisz (#80643) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Mutass már olyan projektort, ami mélyebbre megy feketében (és rögtön tedd hozzá azt is, hogy ehhez milyen szerencsés bolygóegyüttállás szükséges), mint egy VT60, vagy nagyobb natív kontrasztot tud! Aztán mutasd meg az árcéduláját is, mert erre leginkább a legdurvább mozivetítők lehetnek csak képesek, amelyek ára egy lakáséval vetekszik. Azért próbáljunk már megmaradni a realitások talaján! Ne feledjük el, hogy a 65VT60 a végén már 800 eFt körüli összegért hazavihető volt és ezért kulcsrakészen kapod a high-end moziélményt, vászon, redőny és fekete falak nélkül. Ráadásul ez már méretben sem kicsi. Szerintem ennél jobb vétel sosem volt, ha az elérhető legjobb képminőség a cél. Ebből az összegből még az előbb linkelt, nagy jóindulattal is csak középszerűnek nevezhető Sony projektort sem kapod meg és akkor még messze az üdvösség, mert onnan még mindig nagyon sok további kiadás van vele.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80645) balisz válasza DM-Fan (#80644) üzenetére


balisz
senior tag

És, mit számít az ár? Most nem erről van szó, hanem arról hogy igenis vannak vannak olyan projektorok amik meghaladják a plazma natív (nem ANSI!) kontrasztját, ahogy ezt a magad módján el is elismerted. A Sony projektor meg rossz példa volt a kollégától, ideje lenne túllépni rajta.

De akkor mesélek arról egy kicsit amikor összehasonlítottam a CRT-met a plazmáimmal: Én elég sokáig CRT-n néztem filmeket (tényleg sokáig), úgyhogy eléggé megszoktam a magas natív kontrasztot (igen, magasabb mint a plazmáé) és a gyakorlatilag láthatatlan feketét. Persze a plazma előtt volt "szerencsém" LCD-ékhez is, de azok nem húzták sokáig, nem tudtam rajtuk filmet nézni.

Az első plazmám egy U30-as volt, így azzal hasonlítottam össze először. Bár a plazma nagyobb volt és bizonyára az ANSI kontrasztja is jobb volt, mégis eléggé csalódott voltam, sokkal jobb feketére számítottam. Összességében CRT-t (JVC, a pontos modellt nem tudom, de már 16:9-es volt) még mindig simán jobbnak tartottam. Aztán jött az UT50: na szerintem itt kezdődik az igazán jó képminőség, a feketéje még mindig messze van a CRT-től vagy az OLED-től, de film közben (nekem legalábbis akkor úgy tűnt) gyakorlatilag teljesen egybeolvadt a fekete a kávával (A GT60 után már nem tűnik így). Bár sötétebb jelenteknél a CRT még mindig jobb volt (fekete-szintben, nem általános képminőségben!), az esetek többségében viszont a plazma már szerintem jobban nézett ki, és persze jóval nagyobb is volt. Ekkor döntöttem úgy hogy megválok a CRT-től, így a GT60-at már nem tudtam vele összehasonlítani.

Lehet hogy hülyeségnek hat az összehasonlítás, de szerintem ez is benne a tanulság. Nagyon nehéz különböző technológiákat objektívan összehasonlítani, mivel vannak erősségeik és gyengeségeik a többivel szemben. Lehet hogy valakinek a Plazma minden téren fantasztikus képminősége a csúcs, de másnak attól még lehet hogy hiányzik belőle az OLED (vagy akár CRT) feketéje és fényereje vagy a projektor "képi világa", így inkább valami mást választ. Lehet ezért szidni őket, de csak a saját prioritásuk szerint választanak.

Egyébként tényleg kezdem úgy érezni magam mint valami szektában, ha nem dicsőíti valaki minden szavával a Nagyságos Plazma Urat, akkor rögtön letámadják. De ahogy korábban említettem, én feladtam ez ellen a harcot, szóval no problem!

[ Szerkesztve ]

(#80646) DM-Fan válasza balisz (#80645) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

"És, mit számít az ár?"

Hogyhogy mit számít? Az egész onnan indult ki, hogy a plazmának lehet-e otthon alternatívája a projektor. Lassan eljutunk oda, hogy tulajdonképp mozis vetítővel lehet csak produkálni a plazmához közelítő képet, azt is csak nagyon speciális környezetben, iszonyat áron, de még mindig megy a győzködés, hogy el lehet érni azt a szintet. Hja, végülis innen nézve tulajdonképp nem is értem, miért nem Lamborghini-vel járok. Hiszen lehet kapni azt is.
A Sony projektor rossz példa volt, az nem kifejezés, ráadásul hatalmas öngól, mert már az is drágább, mint a 65VT60 volt, aztán negyedakkora kontrasztja sincs, holott pont az volt a fő érv vele kapcsolatban, hogy kontrasztban lenyomja a plazmát. Kontrasztban konkrétan még a 2008-as HD-Ready modelleket se nyomja le! A probléma, hogy az átlagember számára elérhető projektorokkal nagyjából minddel ugyanez a helyzet. Szerinted én nem projektort vettem volna a 65VT60-am árából anno, ha lett volna jobb alternatíva? Durván 10 éve benne vagyok ebben a szegmensben, asszem megtaláltam volna azt a projektort, ha létezne ilyen.

"Az első plazmám egy U30-as volt, így azzal hasonlítottam össze először. Bár a plazma nagyobb volt és bizonyára az ANSI kontrasztja is jobb volt, mégis eléggé csalódott voltam, sokkal jobb feketére számítottam."

Ezen nem kell csodálkozni, tekintve, hogy tán a valaha készült egyik leggyengébb Panasonic fullHD plazma volt az U30-as, egy abszolút low-end, belépő fapad fullHD plazma, visszafogott fényerővel, mindenféle bevonat nélkül. Ha rajtam múlt volna, ki sem engedtem volna a gyárból.

"Aztán jött az UT50: na szerintem itt kezdődik az igazán jó képminőség"

Szerintem meg nem, de ezen lépjünk túl.

"Bár sötétebb jelenteknél a CRT még mindig jobb volt (fekete-szintben, nem általános képminőségben!), az esetek többségében viszont a plazma már szerintem jobban nézett ki, és persze jóval nagyobb is volt."

Szerintem a CRT-s emlékeidet maximum a nosztalgia teszi szebbé, nem tudom elképzelni, hogy olyan CRT-d lett volna, ami mélyebbre ment volna feketében, mint a GT60. Ha igen, akkor a GT60-nal volt valami gond.

"Nagyon nehéz különböző technológiákat objektívan összehasonlítani"

Tényleg, nem mondod! :C Ha visszalapozol, pár HSZ-szel korábban mintha írtam volna olyat a plazma és a projektor viszonylatában, hogy egyik alma, másik körte. Erre jöttek az okosok és még mindig mondták, hogy simán hozható a plazma képminősége projektorral. Egyrészt: nem, nem hozható, másrészt: teljesen más felhasználói létet kíván meg az egyik, mást a másik.

Nekem itt van az erősítőm mellett a vinyl-lejátszó. Durván máshogy szól LP-ről ugyanaz a zene, mint CD-ről. Ettől függetlenül eszembe nem jut elvitatni a CD érdemeit, mert van neki az LP-vel szemben, de az LP-nek is bőven a CD-vel szemben. Teljesen más univerzum, mégis a vinyl-hez nyúlok gyakrabban mert számomra jobb hangzásvilága van. Ugyanígy el kéne ismerni, hogy bizony a plazma sokkal jobb a legtöbb dologban, mint bármilyen vetítő, eleve fizikai képtelenség, hogy máshogy legyen. Ettől függetlenül én nem próbálom elvitatni a projektor érdemeit, le is írtam, hogy miben jobb. De ha az eredeti felvetésnél maradunk: otthoni környezetbe, élettérbe egyszerűen nem való. Árban sokszorosa a plazmáénak, minőségben közelében nincs, a használata sokkal korlátozottabb, macerásabb, zajosabb, a fenntartása horror költség, cserébe nagyobb képátlót ad, illetve nem közvetlen fényforrást bámulsz. Ennyi a konklúzió. El kell dönteni, hogy kinek mi mit ér meg.

A CRT-t meg nem is értem. Aki arra vágyik, hogy max. 72 cm-es képet nézzen, ami tényleg vibrál, mint a barom, geometriailag is problémás, kis felbontású és még sugároz is, az nézze továbbra is a CRT-t. Ha egy dolgot nem sírok vissza, akkor az az, bármennyire is jobb volt nagyon sok szempontból, mint az LCD.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80647) balisz válasza DM-Fan (#80646) üzenetére


balisz
senior tag

Márpedig nem csalnak az emlékeim, mivel ott volt a két tévé (UT50 és a CRT) egymás mellett, így értettem az összehasonlítást. Ahogy írtam is, a GT60-nál már nem volt meg, ezért arról nem is írtam semmit. Akkor valószínűleg te láttál nem megfelelő CRT-t, a jobbakat tök sötétben is gyakorlatilag alig lehetett észrevenni fekete kép esetén. Az már más kérdés ha valami fényes is volt a képen akkor körülette már nem volt az igazi a fekete, de ezért mondom hogy erősségek-gyengeségek.

Akkor azt már meg sem említem hogy az UT50 és GT60 (vagy VT60) közötti különbség egyáltalán nem akkora mint ahogyan itt páran beállítják (mindkettő van itthon), de persze lehet hogy nekem rossz a látásom. :U

[ Szerkesztve ]

(#80648) DM-Fan válasza balisz (#80647) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Már 1990-től egy Sony Trinitron CRT-t néztem, van fogalmam a jó CRT-ről. Ettől függetlenül számomra hihetetlen, hogy akár egy jó beállított UT50 is gyengébb feketét produkáljon, mint egy CRT.

Hát, pedig az UT50 igencsak nagyon messze van a VT60-tól. Akkor így már nem kérdés: tényleg rossz a látásod. Ugyanis nemhogy az elismerten gyengébb UT50, de még az azonos modellévből származó VT50 és az egy évvel későbbi VT60 között is brutális nagy volt a különbség, olyannyira, hogy tömegesen cserélték le a tulajok a VT50-üket - itt a topicban is van nem egy társunk, aki így tett. Ennek oka részben a látványosan jobb képtulajdonságokban keresendő. Arról már nem is beszélnék, hogy pont az 50-es széria volt, ahol a kalibrálható feketeszinttel kicsesztek, látványos visszalépésre kárhoztatva ezzel a népet. De ha csak a fejlettebb panelverzérlést nézem a VT60-nál, már csak amiatt is megérte mindenkinek a csere. A feketeszintet pedig nem gondolom, hogy magasztalnom kéne, a minap írtam, hogy milyen érték volt mérhető nálam.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#80649) BBéci válasza Morph76 (#80639) üzenetére


BBéci
titán

Azt, hogy ki ír butaságokat, mindenki pontosan tudja.
Ajánlom figyelmedbe ezt a hozzászólásomat, ami úgy tűnik, elkerülte a figyelmedet. A linkeket és az idézett mondatot olvasd el figyelmesen!
Leírom, mert fontos: "csak a JVC projektorok tudnak olyan feketét mint egy utolsó szériás KURO. ANSI kontrasztban pedig egy projektor sincs a közelében."
Aki ezt írta, a projektor.hu tesztjeinek szerzője, Balagee.

Azt pedig, hogy milyen egy high end DiLA vetítő képe, pontosan tudom, itt írtam róla: [link].

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#80650) DM-Fan válasza BBéci (#80649) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

És ehhez gyorsan tegyük hozzá, hogy a Kuro feketeszintjét az utolsó Panasonic plazmák le is lépték.

Get Moded!

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.