Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
cdl
senior tag
Utazással kapcsolatban: most érkeztünk meg Bariba. 15 km-el lakunk mellette. Vonatra szálltunk. Ez egy mellékvonal , mintha Debrecenből indulnánk Nyírbátor felè. Gyönyörű, tiszta vonat, percre pontosan indul, 150-nel ment nagyon csendesen. Az ‘ elmaradott” dél Olaszországban. Egy másik bolygón vagyok kb. Megyünk fürdeni
-
.mf
veterán
válasz Lassú Víz #84278 üzenetére
Akkor most, hogy visszajöttem, hirdessek sörözőt meg időpontot az élménybeszámolóhoz, vagy Izland nem annyira érdekes, mint Kuba?
Gorgo / ramen: kint jónéhányszor ettem, itthon is párszor, de sosem volt büdös. Ha meg még ott is hagyták emberek, az elég erős jel, hogy azzal valami nem stimmelt. Erről a Sakura Ramenről nem hallottam, de megkérdezhetem ismerőseimet, hogy mit ajánlanak japán kajáldák közül (nem mindegyik japán kajálda japán - soknak koreai, tajvani, vietnámi vagy kínai a tulaja, senki sem japán, és a kaják sem hasonlítanak az igazira ízvilágban, inkább kínaihoz állna közelebb).
Studi: a Wagamamáról nem hallottam, hogy japán lenne.
Denevért nem szokás, vannak helyette rosszabb... Pl. a nattó, az erjesztett bab. Nem egy hákarl vagy surströmming, hozzájuk képest még egész kulturált is, de nem kívántam újra megFreddy: "Elmondása szerint felüdülés volt Svájc olcsóságát élvezni Izland után..."
Tény, hogy iszonyat drága Izland, de ha az ember nem étterembe megy, hanem főz, még ott is ki lehet hozni pár dolgot nem túl drágán (főleg, ha a diszkontláncok sajátmárkás termékeiből főzöl)
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Byk01
őstag
Hirdess! Aztán majd kiderül, mekkora a valós érdeklődés. Engem érdekel, feltéve, hogy nem ütközik valami felújításos programommal, amit jó esetben csak előző nap tudok meg.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
gorgo
őstag
válasz Mr.Csizmás #84357 üzenetére
végig tudósított fb-n...
Feri: amúgy ja, írj ki egy sörözést, hátha! Kuba után Izland áll a bakancslistámon
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
.mf
veterán
válasz Mr.Csizmás #84357 üzenetére
Múlt héten érkeztem haza, úgy tűnik valamit elkaptam a repülőn, mert utána pár napig lázzal és szédüléssel keltem; na meg azóta rendezgetem az itthoni dolgokat. Heti 2-3 bejegyzést írtam (csak néha Fb algoritmusai úgy gondolják, hogy nem mutatják őket), ennél többet nem akarok, nehogy túltoljam, túlságosan az emberek arcába másszak a sok bejegyzéssel; na meg fáradtan a nap végén a hidegben elgémberedett ujjakkal mobilon kisregényeket bepötyögni sem volt élvezet...
---
Ophpholós photós topiktali
Október 26 csütörtök 18:30~22:00-t dobom fel első körben - ha valaki nagyon jönne de pont nem jó aznap, sikítson. Lehetőleg 2.4 GHz-en, hogy wifi-jelként átjöjjön az üzenet.
-
Freddy76
addikt
Hallom mindenhonnan, hogy ez az Azahriah nevű fiatal egymás után három koncertet ad a Puskásban, mindenféle öreg celebek kritizálják, mások megvédik. Ma Siófokra menet az ő zenéit hallgattam. Nem az én világom, de egyáltalán nem rossz, vannak kimondottan jó zenék is. Nem kapcsolnám el, ha hallom a rádióban, és azzal sem lenne bajom, ha a lányom hallgatná. A koncertet csak abból a szempontból nem értem, hogy ez nem tombolós zene, arénába pedig tombolni érdemes menni, de nem én vagyok a célcsoport.
Múltkor a Facebook-on szembe jött velem egy teszt, amely a zenei ízlésem alapján állapította meg a koromat. 50-55 közé tett...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Studi
veterán
válasz Freddy76 #84361 üzenetére
Nagyon jók ezek a tesztek, simán megtudhatod belőlük, hogy előző életedben gesztenye voltál, még idén megházasodsz, és hogy az emberek 93,4%-ánál jobban felismered a híres színészeket az orrukról. Na jó, nálad pontos volt.
Én még nem vettem rá magam, hogy belehallgassak. De sokan mondják, hogy tehetséges. Ami nekem lejött belőle, hogy korábban rajongó kislányokat töltött a Toitoi mögött, ezáltal híres lett, és most stadiont tölt. Nem tudom, hogy a hype és a zene arányban van-e, majd egyszer én is belehallgatok.
-
Jahno
veterán
válasz Freddy76 #84361 üzenetére
Én nem túlzottan bírom a csávót, de ha ez kell és letette az asztalra, akkor letette. De ez az arab lakodalmas mekegős félig autotune reggishadarós érthetetlen szöveg nekem így egyszerre kicsit sok.
Face tesztben meg az a jó, hogy megtudod mellé a gyerekkori indián neved és egy appnak adtál hozzáférést minden szarhoz a profilodon.
-
Studi
veterán
Belehallgattam: "arab lakodalmas mekegős félig autotune reggishadarós érthetetlen szöveg nekem így egyszerre kicsit sok" - jól összefoglaltad. A spotyfy 5-6 legnépszerűbb dalát indítottam, azt hiszem egy nem volt számomra annyira idegesítő, hogy továbblőjem egy perc után. A zene szubjektív persze, de egyre inkább biztos vagyok benne, hogy a nem a zenéje, hanem az okos marketinggépezet és a kreált botrány tette ennyire népszerűvé.
-
Jahno
veterán
Nem a kreált botrány volt, meg az kétélű dolog, tartott 5 percig és heló. Másnál meg nem nagyon jön be, de mikor balhé volt akkor már elég rendesen felfelé ívelt a csávó és telt házakat hozott. Azért a 2+ Puskás durva na. Bár lehet fele létszám a tizenéveseket kísérő szülőket teszi ki
-
Studi
veterán
Nekem mesterséges felhajtásnak tűnt, és szinte biztos, hogy akkor hallottam először a nevét.
A másik meg a három koncert: ha azt mondják itt van három időpont, válasszatok, lehet simán három félház lesz belőle. De így, hogy volt egy időpont, majd azt mondták elfogyott, találtunk még egyet: persze, hogy rárepültek. Így meg már ciki lemaradni, ezért megtelt a harmadik is.Persze jó szórakozást mindenkinek, de én nem hallom benne a fenenagy minőséget. De csak most hallgattam bele, összesen 10 percet max.
-
Jahno
veterán
"és szinte biztos, hogy akkor hallottam először"
Ország fele meg most hallotta először, vagy köztes időszakban, de hát ilyen vén tatteroktól mit várjon el az ember? Esetleg gyere Faterkiller buliba, hogy majd mikor telerakják az Arénát, akkor ne érjen ilyen meglepetés, hogy nem is hallottál róla :-) Vagy majd kocsmában mondom miért nem nézett ki mesterségesnek.
-
.mf
veterán
"arab lakodalmas mekegős félig autotune reggishadarós érthetetlen szöveg"
Szép összefoglalás
Óriási hype. Normál esetben kinemszarjale, ha egy együttes teltház miatt második koncertet is tart, ehhez képest itt már napok óta ezt a gumicsontot rágja egy csomó nagy portál. Talán egy éve hallottam róla, nem az én műfajom, és nem is értem, hogy nőtt ekkorára. De hát a hype meg a divat...Gorgo: kár Szerda?
-
Freddy76
addikt
Éppen ez az, hogy nem nagyon van marketing. Az, hogy megcsinált egy lányt a WC mögött, a mai világban öt percig hír, és talán arra elég, hogy a botránytól számított 1-2 hónapon belül ne félig, hanem háromnegyedig töltse meg a kaposvári városháza előtti teret a lecsófesztiválon. De amúgy nem hallasz a botrányairól, nincs reklámozva, nem celebkedik, nem zsűritag, celebtáncos, és reklámban sem szerepel.
Itt három tele Puskásról beszélünk, basszus. Ezt nem tudja marketingcsapat összerakni.
-
.mf
veterán
válasz Freddy76 #84370 üzenetére
"Éppen ez az, hogy nem nagyon van marketing."
De, csak az algoritmus nem neked tolta, mert 50-55 közé tette a korodat
Mozgok underground zenei körökben, sok zenész ismerősöm van, nekem már sokkal többször jött szembe - képzelem mai fiataloknak, akik hasonló zenét is hallgatnak, ez hatványozottan mehetett. Ilyenek ezek az algoritmusok mostanság: minél jobban megy valami, annál jobban pörgetik, öngerjesztő buborékfújás."Az, hogy megcsinált egy lányt a WC mögött, a mai világban öt percig hír"
Majd 20-30 év múlva jön a perek sorozata
Vagy csak nekem fura ez a kettősség?
Pont most az előbb beszéltem egy ismerőssel, egy vidéki nagyvárosba költözött át, és sokkolta, mi megy ott, idéz a diákoktól:
"Megszoktuk, h a toritanar is lefekszik az osztalytarsainkkal"
"A huszonevesek elmennek egyetemre, szoval maradnak a tizenevesek"
Közben meg a nagy médiavisszahangú perek, hogy X Y-t beperlik, hogy valaki azt állítja, 20-30 éve molesztálta, vagy lefeküdt valakivel aki most úgy gondolja, hogy bár semmi jelét nem mutatta akkor, hogy nem egyezik bele, de most mégis azt mondja, megerőszakolta...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Novics
senior tag
válasz Mr.Csizmás #84372 üzenetére
Vízibicikliről még nem hallott az úr?
Jahno, ez nagyon ül!
arab lakodalmas mekegős félig autotune reggishadarós érthetetlen szövegMa irodás nap volt, és a kollégám - 50-55 - mondta, hogy 3 Puskás. Mondom kizárt, 2x volt Papp László. Erre tényleg! Azt gondoltam, hogy a múltról beszél, nem a jelenről/jövőről.
Hogy pillanatok alatt megtölti a Rammstein, és duplázni kell, simán megértem, de 2x egy hazai előadó... De ha jobban belegondoltok, itt van egy halom vén, és kevésbé vén, de fiatalnak egyáltalán nem mondanám f@sz, és a srácról beszél, egy amúgy máskor teszthalott topikban. Econ óta nem volt ekkora hozzászólás cunami. Szóval...
Egyébként egy nótája van, amit mi szeretünk, mert Copy és Panamo is közreműködik. (De hát mi szeretjük a raggát. ) Ezen felbuzdulva hallgattam több számát, de Jahno sommás véleményét teljes mértékben osztom.Sajnos 24.05.24-re már megvan a programunk a feleségemmel. Irány Belgrád, csapatunk egyet!
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
madgie
titán
válasz Freddy76 #84370 üzenetére
Azinak szerintem egyszerűen az a titka, hogy a mostani fiataloknál úgy csapódik le a
srác, mint egy haver közülük, egy srác, akit ugyanúgy szívattak az iskolában a tanárok, aki hozzájuk hasonlóan ugyanúgy képtelen volt beilleszkedni az adott közösségekbe, aki egyszerűen nem hülye, csak szinte nem érti meg senki, főleg az idősebb korosztály nem.
Erre jött ez a gyerek, aki csinált egy YouTube csatornát (Paul Street néven), szócsöve lett a generációs problémáknak, mindemelett az ő nyelvükön egy csomó érdekes, újabban edukációs tartalmat is csinált, akiről nem sütött le a "megcsináltság", az itthoni suta "kertévé-sztárság", egyszerűen a szomszéd fiú volt, akiről kiderült, hogy sok mindenben tehetséges, csak szinte senki nem volt fentről, aki időben felismerje benne ezt és segítsen.
Félmilliós követőtábora van a YT-n, azt sem a szél hozta össze (itthoni viszonylatban az azért baromi magas), és onnan bontogatta ki a zenész-szárnyait, amit szintén őszintének élt meg az a komplett, alapvetően szkeptikus és depressziós Z generáció.
Nekem volt asszem tavaly egy rövid "Azahriah-klikkem", a four moods legalább annyit bömbölt az autóban, mint egy RHCP, AC/DC vagy épp Soundgarden hallgatnivaló. -
gorgo
őstag
Hmm, a világ egyik legfejlettebb hadserege lebombázott egy keresztény kórházat, 500 halott. >> nincs itt semmi látnivaló, amúgy is ők a hibásak...
Vitya meg a (körözött háborús bűnös) gazda kezét szorongatja seggigérő vigyorral a másik közellenség gazdánál? Hű, hát ezért mit kapunk...
Na jó befejezem, mert rámtöri az ajtót a TEK."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Mercutio_
félisten
Ami Izrael szerint a Hamasz sikertelen rakétakilövése miatt robbant, nem az ő bombájuktól...
Innen szerintem nem tudjuk eldönteni kinek van igaza.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
gorgo
őstag
válasz Mercutio_ #84378 üzenetére
láttam videjót, a hamasznak van ugyan rakétája dögivel, mivel azokat egyszerű csövekből, garázsban vágják, töltik hegesztik össze. A létező legprimitívebb megoldás, olcsó és valahogy működik. Kilövik, repül valameddig, nagyjából egyenesen, kész. Célozni vele nem igazán lehet, a nagy számok törvénye alapján néhány majd csak oda jut ahová gondolták.
Lehetett volna akár a saját rakétájuk is, be is találhatott akár ezzel az erővel, de hogy egy olyan garázs barkács rakéta 500 embert megöljön, kizárt. Mondjuk ötöt.
Ez valami ütősebb csúzli volt...
De persze, bizonyíték az sose lesz."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Freddy76
addikt
Izrael vezetői tökéletesen tudják, hogy a megmaradásuk attól függ, hogy mennyire támogatja őket valamelyik nagyhatalom. Nem szentek, messze nem azok, de nem is hülyék annyira, hogy lebombázzanak egy kórházat tele civilekkel, mert tudják, hogy egyrészt ennek nincs haszna, másrészt csak ellenük hangolja a nemzetközi közvéleményt, harmadrészt növeli az ellenállást a palesztinok között, és olyat is a Hamász mellé állít, aki amúgy nem ott állt.
Ami a rakétákat illeti: más, ha egy rakéta becsapódik egy kibuc egyik házába, vagy becsapódik egy emberekkel zsúfolásig tele lévő épületbe (márpedig a kórház zsúfolásig tele volt, mint egy Rammstein koncert küzdőtere). Az előbbiben megöl öt embert, az utóbbiban ötszázat.
-
j.bravo
addikt
(pill, nem az volt épp az egyik meglepő dolog, hogy nem sufniban épített rakétából hogy tudtak annyit becsempészni és betárazni hogy egyszerre kilőjenek annyit amennyit a vaskupola nem tud lekezelni?)
Freddyvel értek egyet, az izraeli vezetés (saját jól felfogott érdekében) tudatosan, szánt szándékkal tuti nem fordítaná maga ellen a nemzetközi közvéleményt.[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
.mf
veterán
Kéne valami szavazás, hogy lássuk, kinek mikor jó. Csináljak doodle-t, vagy aki akar jönni, az beírja ide? Most értem haza és lusta vagyok, első körben utóbbi
( ) Október 25 szerda 18:30~22:00
( ) Október 26 csütörtök 18:30~22:00Kérem járuljanak az urnák elé. Ne csak halottak napján.
-
Freddy76
addikt
Nem lehet Izrael helyzetét úgy tekinteni, mint bármely más ország helyzetét, a történelmi kontextus nélkül szerintem ez nem értékelhető.
A zsidók a II. vh. előtti kétezer évben szerteszét szóródtak a világban, és egy közös volt bennük, ez pedig az, hogy mindenhol másodrendű (alsóbbrendű) polgárként néztek rájuk, a középkorban pl. zsidó nem birtokolhatott földet, ami akkor a megélhetés elsődleges "eszköze" volt. A II. világháború előtt is rengeteg volt az üldöztetés, a pogrom, erre jött a Holocaust, amely után - bár erről keveset beszélnek - a túlélő zsidókat finoman szólva sem fogadták örömmel ott, ahova visszatértek (elsősorban azért, mert addigra már más birtokolta a javaikat). Érthető, hogy egy ilyen történelmi trauma után saját hazát akartak. Akit érdekel ez az időszak, olvassa el Leon Uristól az Exodus és a Zarándok című könyveket, ugyanazt a korszakot és eseménysorozatot írja le két szemszögből.
Izrael soha nem akart meghódítani vagy eltüntetni más országot, vele szemben ezt sokszor megpróbálták (1956, 1968, 1973) összehangoltan, túlerőben, és azóta folyamatos a terrorfenyegetettség, a környező arab államok ellenségként tekintenek rá, Irán kifejezetten a kiirtásukat teszi a nemzeti politika egyik céljává. Az országot megalapító ENSZ határozat kijelölte a palesztin területeket is (Ciszjordánia, Gáza stb.), de több háború innen indult, és folyamatosak voltak a terrorcselekmények is. Izrael helyzete egyszerű: ha nem harcolnak, megszűnik az ország. Ilyen előzmények mellett megtanulták, hogy qrva erősen kell odacsapni, mert csak így élik túl, a diplomácia itt gyengeségnek számít. Így gyakorlatilag elfoglalták a palesztin területeket, és elnyomnak minden olyan kezdeményezést, amely a palesztinok megerősödését jelentené. Ez megy évtizedek óta.
Közben ott vannak a palesztinok, akik hódítóként tekintenek Izraelre, de közben látványosan nem kellenek a hittestvéreiknek sem. Emellett semmilyen kompromisszumot nem ismernek, egyetlen megoldás elfogadható számukra, ez pedig egy palesztin állam a mai Izrael területén, Jeruzsálem fővárossal (legalábbis a szélsőséges hangadók így gondolják). Izrael pedig dönthet, eltűnik, vagy odavág. Többször próbáltak a megoldáson dolgozni, de ez mindig elbukott a szélsőségesek miatt, és ahogy kezdett volna valamely korábban szélsőséges szervezet kompromisszumra jutni (lásd Jasszer Arafat és a PFSZ), rögtön kihajtott egy újabb szélsőséges, a terrorra épülő és kompromisszumot elutasító csoport, lásd Hamász.
Izrael közben berendezkedett a háborúra, a polgárai megszokták, hogy ez az életük része., és ilyen események miatt ott is erősödtek a szélsőséges, erőszakpárti politikai erők és nézetek, akik - közhelyesen - azzá váltak, ami ellen harcolni akartak.
Akik pedig az egészet iszonyat módon megfizetik, azok az egyszerű palesztin emberek, akik emiatt nem élhetnek a normálishoz még csak közelítő életet sem.
Mi pedig okoskodhatunk innen a fehér, keresztény, a térséghez képest biztonságos Európából, nem igazán fogjuk megérteni ezt a helyzetet, és az ott élők valódi motivációit. Sokak szerint az egész 1947-es koncepció életképtelen volt (és valószínűleg így is van), és itt vaskosan felmerül a világháború győzteseinek (elsősorban az angoloknak) a felelőssége is. De erről tényleg órákat lehetne beszélni, írni.
-
Ear001
addikt
válasz Freddy76 #84386 üzenetére
Izrael soha nem akart meghódítani vagy eltüntetni más országot, vele szemben ezt sokszor megpróbálták (1956, 1968, 1973) összehangoltan, túlerőben, és azóta folyamatos a terrorfenyegetettség, a környező arab államok ellenségként tekintenek rá, Irán kifejezetten a kiirtásukat teszi a nemzeti politika egyik céljává. Az országot megalapító ENSZ határozat kijelölte a palesztin területeket is (Ciszjordánia, Gáza stb.), de több háború innen indult, és folyamatosak voltak a terrorcselekmények is.
Én más törit ismerek.
-
Freddy76
addikt
válasz Ear001 #84387 üzenetére
Nosza. Nem késő nekem sem tanulni… Én nagyon sokat olvastam ebben a témában, és nem nagyon látok okot arra, hogy ne értsek egyet Izrael politikájával és cselekményeivel kb. a ‘80-as évek első feléig. Utána már más a helyzet, pl. Gáza elmúlt 20 évére számukra sincs mentség.
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
válasz Freddy76 #84389 üzenetére
Na akkor sokkal inkább egyetértünk.
Izrael soha nem akart meghódítani vagy eltüntetni más országot, na ez egy érdekes megfogalmazás. Azért már a korai, Herzl Tivadar féle cionizmusban is ott van a szakítsunk ki magunknak valahonnan egy országot gondolata, ami a konkrét államalapítás előtt gyakorlatilag fegyveres harccá, polgárháborúvá, egymást is irtó terrorcsoportok küzdelmévé fajult. És ugye a híres-hírhedt Dávid Király szálloda felrobbantása, aminél vegytisztább terrorcselekmény talán nincs is, az Izraeli identitás szerves része. Én sose olvastam hivatalos, jaj nem kellett volna, bocsánat jellegű dolgot, mint ahogy egy csomó európai orszég első embere kért elnézést múltbeli tettekért. Ugye Menahem Begin nevéhez kötik, aki később miniszterelnök lett. Ilyenkor azért ott van a gondolat bennem, hogy nem pont ez szolgál például a palesztínoknak, hogyha a zsidóknak sikerült szó szerint kiterrorizálni egy államot, akkor nekünk is sikerülhet?
Államalapítás. Mintha a szerződésekben kijelöltnél egy kicsit nagyobb területen kiáltották volna ki az országot és ez, na meg igen sok, addig tényleg ősidők óta ott élők nem mindig békés eszközökkel történő kiebrudalása és azonnal másodrangú állampolgárrá minősítése erős konfliktusforrás volt, és gyakorlatilag az, a mai napig is. Ebben azért nekem ott a hódítás.
Háborúk. 1956. Értem én az állandó izraeli fenyegetettség érzést, de akkor konkrétan beszálltak egy előre nyertesnek tűnő háborúba az angolok és franciák mellett. Biztos az volt a gondolat, hogy ebből nem úgy jönnek ki, hogy szereznek egy jó csomó területet az eddigihez?
67. Nekem ez tipikus területszerző háborúnak tűnik.
És még egy. Az hogy Izrael állam politikájának a bírálatát gyakorlatilag azon nyomban antiszemitizmusnak címkézik, hát, hm.
-
gorgo
őstag
válasz Ear001 #84393 üzenetére
Mikre utalnak a jelek? Mondjuk nem kerestem, így nem is találtam semmit erről.
Érdekes az a vidék, meg az ott élő népek. Valóban nem sok mindent ismerek a történelmükről, pedig érdekes lehet. Leon Uristól az Exodust más is ajánlotta már, egyszer el kéne olvasni.
Annyi biztos, hogy a legkülönösebb nép az összes közül a zsidó, így vagy úgy de megkülönböztetetten kezeli őket az egész világ.Feri:
végül is csütörtökön is el tudok menni, de csak 21:00-ra érek oda, kocsival Legalább már csak 1 órát kell fizetni a parkolásért (attól is függ, hová szervezed)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Freddy76
addikt
válasz Ear001 #84392 üzenetére
Ezért írtam, hogy történelmi kontextusban lehet csak értelmezni az izraeli eseményeket.
Ősidők óta leginkább a zsidók éltek a mai Izrael területén, őket a római hódítás űzte el onnan. Azzal talán senki sem vitatkozik, hogy az Izraelt elhagyó, és vallásukat tartó zsidók a középkor egészében alsóbbrendűként voltak kezelve, és még a polgárosodott társadalmakban is sok attrocitás érte őket. Különösen sokat kaptak a szláv országokban (talán nem véletlen, hogy a radikális izraeli vezetők jelentős része, így pl. az általad is említett Begin is szláv területről származik). Már ekkor érthető volt az igény egy saját államra, én legalábbis nem tartom ördögtől valónak, hogy sokan úgy gondolták, a zsidók teljes értékű polgárként csak egy saját országban élhetnek. Saját ország viszont csak mások kárára hozható létre. Aztán ennek tetejébe jött a Holocaust, majd az a tény, hogy a túlélők jelentős részének nem volt hova hazamennie. Én meg tudom érteni azt a harcos hozzáállást, hogy ekkor saját országot akartak.
Valóban nem valósultak meg az ENSZ által megszabott határok, de ennek az is volt az oka, hogy amint kitették a lábukat az angolok a területről, minden oldalról megtámadták őket. Ennek a harcnak mindkét oldalon voltak olyan elemei, amit ma terrornak minősítenénk, a Dávid Király Szálloda egy részének felrobbantása ilyen volt - persze előtte többször telefonáltak, hogy robbanás lesz, csak nem vették komolyan...
Én '56-ot sokkal inkább tekintem egy pozíciót megerősítő háborúnak, mintsem agressziónak. A '67-es háborút pedig nem értek veled egyet, akkor felvonult Izrael határain több ország hadserege, és nyíltan elhangzott a cél: tengerbe szorítani a zsidókat. Pár évvel később ez majdnem sikerült is.
Amúgy nagyjából Begin politikája az, ami már átfordul támadó, agresszív fellépéssé.
Az utolsó bekezdéseddel egyetértek.
-
Freddy76
addikt
Urisnak vannak nagyon jó könyvei, de Izrael kérdését ő is a saját megközelítéséből nézi: ő lengyel zsidó bevándorlók gyermeke. Az Exodus zseniálisan megírt mű, és bár többnyire igazodik a valós történelmi eseményekhez, a szemszöge egyoldalú. De ettől függetlenül ajánlom mindenkinek, meg lehet belőle érteni, miért ragaszkodtak az alapítók a saját államhoz.
Nekem még három könyve tetszett nagyon:
Csatakiáltás (ezt korábban "Meghalsz, tengerész" címmel adták ki): II. vh. Csendes-óceáni frontján szolgáló tengerészgyalogosokról szól, egy szakasz életét követi nyomon, szinte letehetetlen. Uris maga is tengerészgyalogos volt. Nem finomkodik a csatajelenetek leírásakor, és egyáltalán nem jellemzi a csillagos-sávos pátosz.
Armageddon: a berlini légihíd története. Nem sokan tudják, hogy a II. vh. után a szövetségesek egy egyezménnyel osztották fel Berlint, majd a hidegháború egyik első lépéseként a szovjetek lezárták a többi övezetet, így egy egész várost kellett légi úton ellátni élelemmel, gyógyszerrel, de még szénnel is, ami egy egészen hihetetlen logisztikai kihívás volt a '40-es években. Amikor leírja, hogy szálltak le és fel egymás után percnyi különbséget tartva a szállítógépek, az eszméletlen izgalmas.
A királynő törvényszéke: egy második világháborús háborús bűnös perét írja le, és bár sok benne az előzmény, alapvetően egy tárgyalótermi regény, de annak én nagyon élveztem."Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Mercutio_
félisten
Potyondi új YT videóját érdemes megnézni, elég tömören és érthetően fogalmazza meg a jelen helyzetet
MÁS: Holnap lesz sörözés végül? És ha igen hol, mikortól?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások