Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57446) togvau


togvau
senior tag

sziasztok, van pár nagy akksim, amik bár használtak, eléggé jó körülmények között voltak tartva (áramszüneti tartalék, tehát folyamatos csepptöltés alatt, nem magyar pártállami előírások miatt pár év után állapottól független le kell cserélni, így került hozzám), de mivel nevetséges összegekért vennék meg őket, inkább felhasználnám, házi erőműnek.

Szóval egyrészt szeretnék egy napelemes töltésvezérlős invertert, ami át tud kapcsolni a rá dugott hálózatra, ha nem süt eléggé a nap, és az akksik is lemerültek. Láttam pár ilyet, kínából elég jónak látszók vannak, amik a másodperc tört része alatt átkapcsolnak, így hagyományos pc sem indul újra, de elsőnek itthon keresnék, akár használtat is.

Mivel ahogy látom a 3 fázisúak iszonyat túlárazottak (3 fázis van a házban szétosztva), ezért maradok ott, hogy csak az egyik fázis zöldenergiásodik.

Szóval milyen tippek vannak ilyen töltésvezérlő-inverterre? Milyen keresőszavakkal lehet ezeket keresni, ami ezeket tudja? Úgy látom a "hybrid inverter" a legközelebbi?

Tavaly kaptam tippet egy árusra, aki hollandiából levetett (mert teljesítményük 90%-ra csökkent meg már 10 évesek voltak, így a hanyatló nyugaton az már cserés) napelelemeket árult, de ő már nem árul. Ilyen tippek is jöhetnek :)

[ Szerkesztve ]

hitler, sztálin, micro usb

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.