Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10739) Freddy76 válasza #24334592 (#10736) üzenetére


Freddy76
addikt

A fix obi azért fix, mert fix :D . Vagyis egy meghatározott gyújtótávolsággal (látószöggel) rendelkezik, nem tudsz zoomolni. Cserébe a fix objektív felépítése minőségibb - gondolj csak bele, mennyivel nehezebb egy zoom objektív összetett lencserendszerét megépíteni, mint egy fix obi egyszerűbb lencserenszerét.

A másik lényeges különbség, hogy a fix obi fényereje általában nagyobb, rendszerint 1.8, de van 1.4, 2.8, stb. is. Vagyis tágabbra tudod nyitni a blendét, tehát több fény "megy be" az objektíven ugyanakkora záridő mellett. Ehhez társul a kisebb mélységélesség (tehát a kép síkjával párhuzamosan kisebb rész lesz éles, mögötte a háttér mosott - portárnál ugyancsak kedvelt "effekt").

A portrézásnál azért fontos, mert minél nagyobb a látószög, annál jobban torzít - amint az általad mellékelt ábra mutatja. Ezért dolgoznak portéfotósok ekv. 85, vagy afölött. Nyilván ekv. 200-nál, meg 300-nál még kevesebb a torzulás, de akkor már nagyobb távolság kell.

Elképzelni a látószöget nagyon egyszeű: tekerd az obidat 50-es állásba, és használd úgy egy ideig - ne tekerd el, bármennyire szeretnéd. A következő napon használt egy másik látószöget - 35-öt, vagy 85-öt. Ez egyrészt kreativitásra szoktat, másrészt segít megtaláln azt a látószöget, ami a te stílusodhoz, képi világodhoz legjobban passzol - és máris megvan a következő cél, egy annak a látószögnek megfelelő fix. Nekem pl. egy 50/1.8 van, de most fogok venni egy 35/1.8-at.

Ajánlott irodalom:
[link]
[link]
[link]

(A legutóbbi cikk nekem különösen hasznos volt.)

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.