Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
ezt a vízszintezőt az info gombbal elő tudom hívni, te erről beszélsz egyébként?
felraktam pár képet.Már 3200-nál zajosak.Csak a 18-55tel zoomoltam a szemben lévő hegyeket...Amúgy meglepően világos képeket csinál naplemente után a félhomályban
Öröm az van rogyásig
/btw: szimpi az aláírásod/
Vettem kodak törlőkendőt (kéne még vmi folyadék hozzá), szárazon óvatosan letöröltem az ujjlenyomatom.
Mikisys: hosszú az út odáig
találtam egy nagoyn érdekes blogot: ezt
több képpel nem szemetelem a topikot, de ezeket még meg szeretném mutatni
sajna green módban csak jpeg-be lehet fotózni úgyhogy hamar meg kell tanuljam használni a gépet, h jöhessen a raw+utómunka.
egész jó ez a flickr, kár, h csak 300mb a limit...
-
BEE
addikt
válasz #24334592 #10552 üzenetére
Az csak méri a vízszintet, amiről írtam az fotózáskor vízszintezi a szenzort.
Kézikönyv 153. oldal Látóhatárhoz igazítás.A zaj RAW-nál kevesebb, sajna a gépi jpg ráélesít a zajra is,
ettől sokkal jobban látszik.
Aztán ha jobb obid is lesz, azzal is javul a zaj mértéke.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
törölt tag
-
titán
válasz #24334592 #10554 üzenetére
Ez kézi fehéregyensúly-méréshez kell. Gyakorlatilag megmutatod vele a gépnek, hogy az adott fényviszonyok mellett milyen a referenciaszín.
A gép a fehéregyensúly-mérés során kéri, hogy fényképezd le a szürke táblát, és ehhez állítja be a saját fehéregyensúlyát.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
BEE
addikt
A szürketábla az egy tábla, ami szürke.
A háromlépcsős meg valószínűleg fehér-szürke-fekete.Ezeket lehet használni fényméréshez és színbeállításhoz.
Mivel késő este van, nem írok a használatukról,
de egyenlőre nem is lesz rájuk szükséged.
A Pentax jól eltalálja a színeket kültérben, beltérben gyenge
mesterséges világításnál van akinek nem tetszik.
De ez beállítható. Kézikönyv: fehéregyensúly beállítás.
Erről nem tudok neked tanácsokat adni, mert mindig RAW-ban lövök.
Ott meg utólag azt állítok amit akarok.BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
peter9228
aktív tag
http://michaeltapesdesign.com/whibal.html
Így néz ki egy szürke tábla. Úgy kell használni, hogy a kép ellövése előtt berakod ezt a kártyát a képbe, úgy csinálsz egy képet, majd megcsinálod a rendes képet, és utómunkánál a szoftverben (pl. lightroom) a kártya segítségével beállítod a fehéregyensúlyt. Lehet állítgatni a gépen is a fehéregyensúlyt, de ennek raw-nál nincs értelme, aki pedig jpg-ben fotózik, nem hiszem, hogy fogja állítgatni. -
JackFeryll
őstag
Üdv!
Ti mit vennétek a helyemben a következők közül ?
/ a korlát nálam a pénz, most ezekre lehetne lehetőségem, a váz mindenképp használt/
-Canon EOS 20d+markolat+Canon EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 IS
-Canon 30D + Canon EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 IS
-Canon 10D + markolat+ Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS objektív /új, boltból garival/Nekem nagyon tetszik az 55-250 -es obi, a 30D is szimpatikus, a 20D nem sokban más mint utódja, de a 10D már nagyon nem mai darab. (ami persze nem azt jelenti, hogy nem lehet jó fotókat készíteni vele)
-
Peat;)
veterán
Üdv, totál kezdő fotós vagyok, csak kompaktokkal volt dolgom, de valószínűleg egy E-PL1 tulaja leszek majd, az alap 14-42-es obival. Mivel sosem volt cserélhető obis gépem így egy kis segítséget kérnék, illetve akinek van tapasztalata E-PL1-el(kicsit off de ez a topik az aktív):
- Az akksi mit bírhat? A tesztekben nem tértek ki rá, így lövésem sincs hogy akár egy egész napot, pl 500 (nálam) képet is kibír, vagy mindenképp ajánlatos pótakksit beszerezni? Ha igen akkor valakinek van tapasztalata a "concorde" utángyártott csodákkal?
- A másik kérdés, a napellenző. Már olvasgattam leírásokat de számomra nem tiszta, hogy szükséges-e, én arra jutottam hogy az alap obi+ épületek/tájképek lövéséhez hanyagolható.Igazából egy totál alapfelszerelés kellene, ezért kérdezem fentieket, memkártya és táska kinézése az talán menni fog egyedül is. Köszi
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz JackFeryll #10558 üzenetére
Portrémarkolat miért van szükséged? Stúdióban használnád?
Ha nem, akkor mindenképpen 30D.( #10559 ) Peat
Kb. 300 képet bír egy aksi, tartalék javasolt.
Napellenző nélkül el lehet lenni.[ Szerkesztve ]
-
-
ttoth
tag
válasz #24334592 #10563 üzenetére
"az oroszok meg felvittek egy ceruzát"
Nem pont így van. A grafitszemcsék a magas oxigéntartalmú levegőben okozhatnak meglepetéseket.Jó, nem mai darab már egyik sem, de volt egy teszt a Kai-féle youtube-csatornán, hogy egy pro gép + olcsó objektív jobb-e mint egy olcsó gép + pro lencse.
Űűű, de szép eketárcsa!
-
Lacabooy
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék beruházni egy belépő kategóriás EOS gépre. Ebben kérném a segítségeteket.
Kettő gép került a kezem közé, ami közül szeretném, ha segítenétek választani.Az egyik egy régebbi típusú 500D a másik egy újabb, de gyengébbnek tűnő 1100D!
Ti melyiket ajánljátok?Illetve, ha van jobb ötletetek ebben az árkategóriában azt is szívesen venném (akár más márka is)
110.000-130.000Ft ez ebben már az optika is benne kellene lennie. (ehhez a kettőhöz jár az is ennyiért)
A gépet főleg a gyerek fotózásához használnánk.
Előre is köszi
Laci -
Peetry
senior tag
válasz Lacabooy #10566 üzenetére
kettő közül egyértelműen 500D. Pentaxot majd javasolják a pentaxosok, illetve van még a nikon d3100 (d5100?) de azt 18-105-ös obival szerezz ha tudsz.
számolj memóriakártyával, táskával is minimum.
mivel gyerekre akarod használni, gondolom sok lenne a beltéri, amihez nem árt egy külső vaku, ezzel is számolj. Valamint ha pici még akkor nem illik szembevakuzni -> fényerős obi kell, amiből canonra 50 mm f1.8 van olcsón, de azzal csak portézni tudod, beltérbe kicsit hosszú.összességében olcsón keress használt vázat, és a kiegészítőkre (vaku, fényerős obi) spórolj inkább.
[ Szerkesztve ]
-
ttoth
tag
válasz Peetry #10567 üzenetére
Azt azért hozzátenném, hogy bőven el lehet lenni egy jó ideig a 18-55-ös kitobival is, ami se nem fényerős se nem tele. Én is leginkább gyereket fotózok vele, és a kompakthoz képes óriási a javulás. Jó, mondjuk nem minden képem tenném ki a falra, de egy f1.8-as obival vagy külső vakuval is valószínűleg ez lenne a helyzet.
Űűű, de szép eketárcsa!
-
JackFeryll
őstag
Szeretném közétenni ezt a linket, hátha valakinek segít az objektívek megítélésében.
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=141406
Különböző obik topikjaiba van link ahol sok-sok fotó is található.
Nem semmi képeket lehet készíteni egy egyszerű 18-55 IS-el is. -
Domxc
senior tag
Sziasztok.
Megemeltem az értékhatárt, max 150k-ra, és érdekelnének a javaslatok.
Komolyabban érdekelne a fotózás, mint hobbi, és szeretnék egy kellően jó minőségű gépet ebben az árkategóriában.
Többnyire kültéri fotózásra kellene, épületek, növények, tájak, stb.
Ezeket néztem:DSLR:
-Canon 1100D
-Nikon D3100
-Pentax K-rMILC:
-Nikon 1 J1
-Sony NEX-C3KB (tudom kint van az árban, ezért csak akkor ha a többihez képest megéri)
-Pentax QA válaszokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Mindenkinek megvan a maga véleménye. Csak épp a te véleményed hülyeség!
-
A Zéé
addikt
A Sony Nex-C3-at a szegényes objektívkínálat miatt (illetve nekem kényelmetlen volt), a Canon 1100D-t a felépítése miatt zárnám ki, a Pentax Q pedig egy rossz vicc.
Nikon J1 érdekes lehet, bár ez még egy nagyon új rendszer, kevés objektív, kevés kiegészítő, ki tudja mi lesz a rendszer sorsa, főgépnek nem biztos, hogy megérné rizikózni, szóval ezt is kiejteném.Aztán döntsd el, hogy kellene-e kereső, vagy elsődlegesen a hátsó kijelzőt használnád. és ki is derül, hogy MILC vagy DSLR kellene inkább.
D3100-at, Kr-t meg kéne fogdosnod, hogy melyik áll jobban kézre, illetve a Pentaxnál azt hiszem csak a színes gépek férnek bele ebbe az árkategóriába, azt neked kell eldönteni, hogy tetszik-e
MILC közül nézelődj itt hardveraprón, van eladó, akinél vannak új Oly kitek jó áron, azok is megfontolandók lehetnek. (direkt nem linkelek)
Just a simple Lineman...
-
A Zéé
addikt
inkább úgy mondanám, hogy személyes preferencia kérdése, hogy melyiket választod.
Ha kell a videó, akkor a D3100 jobb, viszont a Pentaxnak vannak előnyei, amivel kompenzálhatja ezt: pl sokkal jobb sorozat képesség.
Ezen kívül az ergonómia nagyon sokat jelenthet. Képminőségben szerintem nincs jelentős különbség, bár tesztképeket nem nézegettem.Just a simple Lineman...
-
Mikisys
őstag
Próbáld meg élőben megnézni a felsorolt gépeket, megfogni, ahol lehet.
Én a Pentax Kr-gépet venném, alap (KIT) objektívvel. ( Vennék hozzá ceruza-akku tartót is. )
Kezdésnek ez a legjobban használható összeállítás.
Fejleszthető, olcsóbban mint más márkák és jobb eredendő képminőség is elérhető.
Ha komolyan fotózni fogsz, akarsz, akkor a MILC nem a Te világod.
Esetleg ebből is Pentax ajánlható, jó objektíveik vannak.
Állíts össze egy rendszert és nézd meg az áraikat összehasonlítva:
gépváz, objektív(ek), memóriakártya(4-8GB), akku, táska, töltő, vaku, stb.Sok sikert!
Üdv!
-
Freddy76
addikt
válasz schawo #10575 üzenetére
Az hát. Az én Nikon d5100 + 18-105 + SB700 kombómmal sokkal nagyobbat lehet ütni, mint a te Oly e-pl1-eddel, bármekkora poharat is teszel rá .
Node félre a tréfát, bár én dslr-t használok, nem szólnám le a milfeket. Ha hivatásos esküvőfotós keres gépet, akkor persze vegyen dslr-t, mert a potenciális megrendelők nem fogják komolyan venni a MILC-cel, mert nem értenek hozzá... Az átlag hobbifotós ugyanolyan jó (rossz) képeket csinál egy milc-cel is, mint egy dslr-rel. De még az átlag feletti hobbifotós is.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Freddy76
addikt
válasz schawo #10577 üzenetére
De ha meglengetem a szíjánál, mint egy parittyát, oszt eldobom, akkor véged. Vagy az SB 700-zal rádvillantok, és elégsz. Milc-cel ilyent nem tudsz.
Hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: én 8 hónapja vettem nikon dslr-t, előbb kompaktot akartam, majd nézegettem a milc-eket, majd a Canon-Nikon duót, végül Nikon d3100 lett kitobival. Ami olyan, mint a nagypapa baltája: háromszor cseréltük a nyelét, kétszer a fejét, ötször a szöget, de az a nagypapa baltája... Merthogy először vettem plusz obit, majd egy jobb alapzoomot, majd eladtam a kitobit, majd eladtam a vázat és vettem egy újat. Szóval már semmi nincs meg az induló szettből
Ha most újra kezdeném, a Nikon-Canon opció helyett az alábbi lenne a felállás: Nikon vagy Pentax vagy Oly milc vagy Pana milc.
[ Szerkesztve ]
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
randomhaver
csendes tag
Sziasztok! A véleményeteket kérném. Úgy néz ki, hogy tudok venni egy Nikon D80-at egy 18-70, és egy 70-300as objektívvel, 33000expóval. A gép, és az obik is 3 évesek. Szerintetek milyen gép a D80? Nem sok a 33e expo? Mennyit érhet a két objektívvel? Első dslr-em, és egy ideig nem szeretném lecserélni Emberek fotózására használnám, főként beltérben, és néha természetfotózásra. Idővel a partyfotózás is szóba jöhet (külső vakuval persze ). Szóval szerintetek jó lenne nekem ez a gép?
Előre is köszönöm a segítséget -
BiriBum
őstag
válasz randomhaver #10581 üzenetére
Teljesen árfüggő a dolog, én személy szerint 40k-nél nem adnék többet a szettért.
A géptípus maga jó, a 33 ezer expó nem igazán lehet gond. Jól meg kell nézni, hogy nincs-e valami baja a váznak beleértve a szenzort. Beltéri fotózásra ez a szerelés kevésbé alkalmas, hiszen egyik objektívben sincs stabi és változó fényerejúek. Ráadásul a D80 szenzora még nem nagyon szereti, ha az ISO-t nagyon feltolod. A külső vaku némileg segít a dolgon, de nem hoz teljes megváltást. -
Warter
addikt
Bár nem konkrét gép vásárlás, de hátha tudtok segíteni. Nem találtam külön szűrős topicot.
Nézegettem ebayen Fader ND szűrőket és különböző márkákat találtam, ami számomra ismeretlenek. Pl Nicna, Green.L, JYC illetve Polaroid amiről már hallottam, na meg persze pár noname. Szóval melyiket érdemes/szabad megvenni? -
kulerr
őstag
Sziasztok!
Elnézést mindenkitől, ez a kérdés inkább ide passzolna.
[ Szerkesztve ]
-
Inv1sus
addikt
Sziasztok!
Szeretnék DSLR gépet szerezni és arra gondoltam, hogy lehet használttal próbálkoznék vagy esetleg használt váz és új obi, később pedig a váz is cserélődne.
A kérdésem az lenne, hogy mit ajánlanátok kezdésnek? Mi az a gép, ami nem veszi el az ember kedvét, de egy kezdőnek tökéletes?
+
Tudtok olyan oldalakat, ahol több használt fényképezőgépet árulnak? A pixinfót ismerem, de az kb annyira használható, mint a lehúzott WC papír.
[ Szerkesztve ]
*** WEBDESIGN, GRAFIKUS DESIGN, FRONT-END PROGRAMOZÁS ***
-
Inv1sus
addikt
Van, aki venne e-bayről gépet? pl ilyet?
-
JackFeryll
őstag
Hülyeséget írtam.
[ Szerkesztve ]
-
Mikisys
őstag
válasz Inv1sus #10585 üzenetére
Meg kell nézni a többféle gyártó kínálatát, ahol lehet, meg kell fogni, tapogatni a gépeket.
Amelyik jobban kézre áll, vagy szimpatikus, azt kell kipróbálni, megvenni.
Használt gép is lehet jó vétel, ha minden funkciója hibátlanul működik, nem sérült, nem repedt a háza. Lehetőleg olyant érdemes használtban venni, amit nem sokat nyúztak, tehát 2-3 év alatt nem raktak bele 30-50ezer expot.Én a Pentax kínálatából vennék, jó árban vannak a gépeik és objektívek. Régi Pentax, Chinon, Revuenon, Ricoh és Sigma objektívekkel is kifogástalanul használható rendszert lehet összeállítani.
( Más gyártók gépeire nem mindegyik objektívük tehető fel.)Sok sikert a választáshoz!
Üdv!
-
Inv1sus
addikt
válasz BiriBum #10588 üzenetére
Azóta én is meggondoltam magam, de nem ez miatt.
Mikisys:
Eddig canonokat nézegettem, de akkor ránézek ezekre is. A legtöbb gépbe nincs 10.000 expo se, 15 fölött már húztam a számat, de akkor ezek szerint 30.000-től se kellene félnem?Illetve soskzor olvasok olyanokat, hogy karcolt az lcd vagy az objektív, de a képalkotást ezt nem befolyásolja. Az ilyenekbe lehet bízni?
[ Szerkesztve ]
-
Inv1sus
addikt
Még egy kérdés:
Sok képen látom azt az effektet, hogy egy tárgy bal élénél kék sáv jelenik meg, jobb szélénél pedig vörös.Ezt egy pentax k-x csinálta.
Élből irtózok az ilyen képektől. Ez bemozdulás oka lehet vagy a gép hibája?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
BiriBum
őstag
válasz Peetry #10596 üzenetére
Így jártál.
Lateral Chromatic Aberrations are colored fringes seen on sharp, contrasty edges in the sides and corners of pictures. It's something you'll see if you enjoy photographing white lawn furniture against dark backgrounds.
This happens because lens' magnifications can vary very slightly with different colors. This means the image can be very slightly different sizes at different colors. When this happens, the colors don't line up perfectly and you'll see colored fringes towards the sides.
This is the aberration most often seen today.
It doesn't vary with aperture, although a lack of sharpness will hide it.
-
Peetry
senior tag
válasz BiriBum #10597 üzenetére
oké én is tudnék hivatkozni irodalmat. Kiváncsi lennék amúgy mások véleményére is, mert azért ez elég alap dolog, és én eddig teljesen abban a hitben voltam hogy rekeszeléssel valamelyest javítható a CA (értsd szűkebb rekesznél kevésbé jelentkezik), amiben megerősítettek az objektívek CA-ra irányuló teszképei is. Szóval ez most eléggé megdöbbentő tény számomra.
Persze azt nem vitatom hogy alapvetően speciális lencsék korrigálják legjobban, ezért is építik bele az obiba. -
titán
válasz Peetry #10598 üzenetére
Rekeszeléssel szerintem is javítható, de teljesen meg nem szüntethető. Aztán lehet hogy tévedek.
Az biztos, hogy a vastag üvegen áthaladó fény a többféle hullámhossz miatt többféleképpen törik, ez okozza bizonyos színek leválását.
Mivel a blendével csökkentjük a lencse pereméhez közeli vastagabb üvegen a fény áthaladását, ezért gondolnám, hogy csökken a CA erőssége.
De sosem mérten, teszteltem, úgyis kicsi a jelentősége az egyszerű utólagos korrekció miatt.
[ Szerkesztve ]
-
BiriBum
őstag
Mindenkinek igaza van, ugyanis a jóval ritkább (én még igazából nem láttam a saját képeimen, nem mintha mérvadó lennék), longitudinális CA némileg korrigálható rekeszeléssel, a gyakori laterális CA azonban csak utólagos képfeldolgozással javítható. A kolléga képén is ez utóbbi látható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen monitort vegyek?
- Hardcore café
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- iPhone topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest