Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Marseille199
üzenetére
óriási kár, hogy nem látszik picit több az elsétáló emberekből, 10 pontos lenne, de így is fasza ez a kép!
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Ha van még, jöhet

szerk: tornacipő úgyis menő öltönyhöz, ne problémázz ezen

-
schawo
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Akkor pont 100x-os négyharmad

(#11390) Marseille199 Hát, nem éppen mikro.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Marseille199
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
tizenháromszor tizennyóc
))) Olyan kis helyes, aprók a negatívok. Kisfilmről szoktam ekkora papírképeket nagyítani 
Köszi!

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
ez milyen formátum? tripla-full-frame?
btw. fogadd irigykedésemet

-
Marseille199
senior tag
Mostanában mindig offolok, de lassan jönnek majd megint 4/3-os fotók. viszont most meg kell osztanom örömömet veletek.
Fotóztunk az Argentummal nyomdatechnikai (atomkemény, de ez látszik is) síkfilmre.
Több mint 300 megapixel lett behúzva. Hiába lenne ebben 500nál is több információ, sajnos a szkenner sem bírja ezt az adatmennyiséget, ide dobszkenner dukálna. De azért 24"-os monitoron a szakállamra nagyítva így is külön-külön látszik minden egyes szőrszál
-
Gondwana
addikt
MD 50 f/1.7@1.7!, nem csak a DOF, hanem az elvileg 45cm közelpont is közelebb jött kb. 20cm-re. Még csak most kezdem felfedezni, mi mindent lehet még játszani az eltekert fókusz-síkkal.
Szerk.: van ilyen is - teljesen más így manuálfókuszálni meg témakiemelni
Szerk2: ja, és milyen GH1 banding? (Persze, rázoomolva megtalálod, de szerintem ezeken a képeken éppen nem zavaró) -
madgie
titán
válasz
FEDman
üzenetére
Persze, nem nagy kunszt (lap alja). Ha látod rendesen a Nagy Göncölt (márpedig azt könnyű kiszúrni), akkor onnan könnyű megtalálni a Sarkcsillagot. Addig mentem a mezőn, míg "oda nem tettem" a torony tetejére

-
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Irigylem a faszit, épp az Oly E-M5-öt hasonlítgatja a Fuji X-pro1-hez és mindezt egy NEX-7 + Zeiss 24/1,8-al rögzíti.

-
arn
félisten
lassan jonnek az em5 "bugok" is
persze ettol meg eros birtoklasi vagyat ebreszt bennem.The camera makes a low fan-like/humming noise when switched on that is audible in quiet environments. This is normal and a result of the always-on new IBIS system. Most users will not be able to hear it in regular shooting, but I could hear it quite clearly in my apartment while holding the camera in my hands. Note however that the noise is lowered and essentially gone when in video mode, meaning it does not affect the sound recorded. However trivial this problem may seem, it is worth mentioning as many new users will be surprised by the hum when first turning the camera on, and it may prove annoying for some people who shoot often in quiet environments.
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Pana 14? Hol? Ez a Sami halacska

GF1? Nagyon jó építési minőségű váz, "régi" szenzorral. Nincs tapicska, nincs hozzá normális EVF és nem kihajtható az LCD-je... ellenben jó az AF rendszere (AF Tracking is), olcsó hozzá a pótakku és jól is bírja szuflával, szubjektíven a legszebb "színű" LCD van rajta a Panák közül.
Röviden: 45 ezerért bőven megéri.
szerk: beszemetelek egy FF variánssal is, FEDman úgyis mindig azt csípi ( és már rég láttuk erre
) -
Tulku
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ez nem halszem?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
DAFUQ!

-
törölt tag
A régebbi, még 4/3 vázakra készült Leica D Vario-Elmar 14-150mm F3.5-5.6 pedig mindkét mikro 4/3 utódnál jobb optikailag (persze drágább is).
-
scarabaeus
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
(Én megnéztem most egy képet egy Nikkor 6 mm cirkuláris halszemről (5 kg, 220°), és igen érdekesnek találtam
Ütős
) -
rumos14
nagyúr
kell azért egyfajta szemléletváltás, hogy az ember megértse, elfogadja, megszeresse ezt a szoftveres korrigálást. az első reakcióm az volt hogy húvaze, a miniatürizálás miatti ótvar optikai hibákat akarják így eltüntetni. most meg ott tartok, hogy igencsak kéne nekem is hordótorzítatlan, CA-tlan, vinyettátlan RAW, úgy, hogy a 16mm az 16mm marad.
de hol van már végre az a m4/3-os 12-60 f2.8-4?

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
ma is tanultam valamit

-
Superbad
tag
Nem tudtok véletlen használt Samyang 7.5-öt eladót? Szeretnék egyet vásárolni, olcsóbban mint 90 rudi.
Ha van vagy tudtok, légyszi írjatok a privátot. -
Gondwana
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Én alapvetően adóbfényszobával defishelek, a fő külömbség, ami miatt itt tré a képszél, nálam meg nem ennyire zavaró, hogy itt a közép felbontása fix, a széleket meg növeszti, LR-ban pedig a szélek felbontása a fix, a kép közepét kicsinyíti.
(Az meg külön öröm, hogy én adom meg, mennyire szedje ki a torzítást - akár 100% fölött is, konkávba fordulva. 70-80% körül talán a legtűrhetőbb. Kiindulásnak elég elviselhető a Canon 15mm f/2.8 profilja) -
scarabaeus
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
(Ebben az esetben a halszem / nem halszem okozza a különbséget az amúgy közelálló gyújtótávolságokon.)
-
Gondwana
addikt
Hozzám hasonló nagylátószögmániásoknak
(tömören: Samyang 7.5mm-rel szélesebb, mint a Pana G7-14 f/4) -
schawo
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Van egy íratlan szabály, miszerint márkafórumban ne vitatkozz a fórumlakókkal. Mert elég ha csak egy apró részállításod nem állja meg a helyét, akkor mondhatsz 95% igazságot, a pontatlan 5%-t szétszedik, megeszik, kiköpik, téged meg élve felnégyelnek.
Csak a jövőre vonatkozóan.

-
válasz
Dare2Live
üzenetére
ember, a felbontás csak az egyik ismérve az obik rajzának! a 18-200 torzítását NEM lehet korrigálni, undorító bajusz van 18 mm-en, tudom, néztem eleget. másrészt, a 14-150 felbontásával nincs gondom. tudom, nézem eleget.
a 16-85 vr élesebb a 14-150-nél, ezt elismerem, persze ezt is csak tapasztalatból tudom mondani. a 18-105 már kevésbé éles a 16-85-nél, és a 14-150 eleve nem problémás ilyen téren, nálam-nekem.
viszont most nem erről beszélgetünk. hanem arról, hogy szerinted a szoftveres korrekció az ugyanaz, bármilyen obinál is végzik. na, ez, ahogy gondolod, baromság.
-
Tulku
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ezek hülyébbek mint én...pedig végzek én is tesztelést eleget...el kellene mennem egy ilyen helyre

Úgy látom hogy az van amit Parci mondott; nagylátón előz a pana, telében pedig az oly.Parci: Rolex! (ahogy öcsém mondta az amerikainak, mikor némethonban ajtóban állt és az felhúzta magát...persze öcsém mai napig egy szót sem beszél angolul, de összekombinálta az óramárkát a csillapítással
) és matolcsit én sem értem, de az elődöket sem, és gyanítom az utódokat sem fogom...vajh miért? 
-
Dare2Live
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A dolog úgy indult, hogy volt egy ilyen hsz: "18-xx obiknál mind jobb rajzban a 14-150-es zuiko"
ami egyszerűen több szempontból sem igaz. Ezt már aki az ominnozus mondatot írta is elismerte, pl, hogy jobb élességben a 18-105, 16-85...
Akkor miről beszélünk?így ennyi.
Idekeverni Canon obik hábás AFjét, magyar márkaszervizet nem kicsit terelés... hmm?
szerk: Parci: Utánaolvastam és tudom miről van szó. Ettől még az eredeti állításod nem igaz. És ezt már te is elismerted. Részemről a téma itt lezárva. Miről beszélünk???
-
válasz
schawo
üzenetére
utólag nem lehet részletet csinálni szoftverrel, persze az élesítés nem is erre szolgál, tényleg élesít, azaz az éleket nyomja meg. viszont az beyond me, hogy mit nem lehet érteni azon, hogy döntés kérdése, hogy milyen szinten építik be a leképezési láncba szoftvert, és hogy lehet úgy is obit tervezni, hogy a torzítást nem korrigálod optikailag, cserébe kevesebb lencsetagod lesz, javul a felbontás, a kontraszt stb., és ha aztán szoftveresen korrigálod, nem feltétlenül kapsz rosszabb végeredményt (sőt), mintha mindent üvegekkel oldottál volna meg.
de persze sokan azt sem értik, hogy a vacak kontraszt af-nél nincs backfocus, meg hogy az evf-nek előnyei is vannak az ovf-hez képest. én meg matolcsy gazdaságpolitikai koncepcióját nem értem, ilyen az élet.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
inkább azt nem értem, hogy mit kell izmozni a két ősmamut dolgaival.
nikonos beszólt nekem, hogy mi ez a szar (így), milyen kicsi szenzor van benne. nikon 1 - nocomment.
némelyik canon obi penge AF-jéről nem beszélve:[link] (szerviz visszadobta neki hogy nincs baj vele)
a "fanatikus" szó elemzéséről: sony alfát, illetve pentaxot akartam, de nem volt elérhető garis, vagy drága volt, úgyhogy a szolgáltatások miatt az oly maradt. a két nagyot (lol) lassan csak a márkanév adja fel, meg a középfelsőkategóriástól magasabb dolgaik (konkrétan az, hogy vmi lowkodós belépő vackot kapok ugyanannyi pénzért, mint mft-nél egy duplakitet)
-
Dare2Live
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Mit is várhat az ember fanatikusoktól...? Ezt.
-
Dare2Live
félisten
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Jól van na, kis Humor Herold!
de vicces kedvedben vagy.
Csak 1. nem tudom melyiket kellene lecsípni, 2. ha tudnám sem tenném, mert nincs kedvem elbaszni egy ilyen obit, 3. kell(ene) hogy legyen valami pofonegyszerű megoldás, csak még nem jöttem rá! -
Ahoj! Segítsetek!
Van egy Canon nFD50mm/f1.2 obim, jó kis manuális üveg. Vettem utóbb hozzá egy 25-ös makró közgyűrűt. Namármost a közgyűrű teljesen megszopat: az objektíven van egy gyűrű, (Open - Lock) állásokkal, open állásban lehet rekeszelni, Lock állásban teljesen kinyitja és elveszi a rekeszelés lehetőségét (fix1.2 rekeszen marad).
Ha felteszem a közgyűrűt, akkor azon valami tetves kis kallantyú, vagy akármi bisz-basz ugyan ezt a hatást éri el: lock állásba helyezi és fix 1.2 rekeszen tartja az obit, és nem lehet vele rekeszelni. f1.2 pedig nem igazán lehet makrózni (azaz készíthetek olyan portrékat, ahol a bogár egyik szeme éles, de a másik már nem!
). Eredeti Canon közgyűrű...Találkozott már valaki hasonló problémával? Nagyon jól jönne a segítség! THX!
-
Tulku
veterán
válasz
üzenetére
Volt bezony kétszer is...holnap lesz rövid időre egy 3. is, de nem magamnak veszem...fórumtársunkkal közös költés eredménye lesz, Hegyimorc pedig morgolódik egy fehér GF2-vel

A Pana 14-140 ugyan olyan szenzációs obi, mint a 14-45 (szerintem közel egyszerre adták ki óket) Rettenetesen éles rekeszelés nélkül is, jó a stabija (talán ebben veri a 14-45-öt is) és mechanikailag is egy csoda, annak ellenére hogy zúm közben úgy megnő, mint ......... (lovakról nem írok)
És hát az a súly...sajnálom én eladtam a 24-105 L is usm-et nem akartam még egyet
Ettől függetlenül akinek a minőség számít, bátran ajánlom!
14-150-nel nem tudom összevetni, de amit Parcinál láttam az egy parafa dugó volt méretre a 14-140-hez képest...gondolom súlyra is más érzés

-
törölt tag
Azért a Panasonic 14-140mm F4-5.8 nemcsak az árában hanem optikailag is jobb mint az Olympus 14-150mm F4-5.6. Ráadásul a Panasonic-nak optikai stabilizátora és videózásra optimalizált halk, gyors autófókusza is van

-
Peat;)
veterán
Megérkezett a csomag pixmaniatól, valóban nemzetközi a garanciajegy és számlával együtt érvényes. Ami hátrány az a francia nyelvű kézikönyv..neten persze fent van a magyar/angol.
Elég nagy ez a 14-150mm-es, kicsit tart tőle az ember (első objektíves gépem) hogy egyszer csak kiszakad a vázból.

-
Tulku
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
ne örülj korán...

(ezer dolognak össze kell jönnie)Persze összejön, mert úgy akarjuk!
-
szőröscica
addikt
Hujjuj, jövő héten örülni fogok.

-
válasz
robi-k
üzenetére
de, ez vészesen drága egy kitobiért. amúgy ment el a héten egy 117 fontért is, de nekem személy szerint pont 30e ft-ot ér a cucc (pont azért, mert ilyen jó, amúgy 15e egy mezei eldobhatós kitobiért). a nagyobbik gondom az lenne, hogy nem tudnék mit fölé tenni, a 35-100 sajna nem az én árkategóriám lesz.

-
Tulku
veterán
No a fórum olvasóinak egy gyors összehasonlítás kitobi ügyben (mert annyi a fényerős fix tapasztalat, hogyna)
Tehát volt "szerencsém" kipróbálni több 14-42-t (nálam nem hosszú a szerelem a gépekkel, s ezekkel néha együtt jön a komposzt ) ezért Fedman kartács tanácsára (leteremtett mikor együtt emlegettem a 14-42-t a 14-45-tel) ma vettem egy 14-45-öt...s vártam a hatást.
Benyomások:
MÁS
NAGYON MÁS
Élesség, fényesség, kontraszt nem összevethető.
Egyszerűen az érzet, mikor megpillantod a képet...mintha nem egyazon cég két optikája lenne.
Itt és most kijelenthetem, hogy minden zúmot használó mft tulaj próbáljon meg 14-45-öt használni, mert érdemes...nagyon!Parci agitálása 14-150 ügyben azt hiszem ehhez képest lágy krémsajt, snidlinggel...
Tehát Fedmannak igaza volt mikor nem engedte (szinte szitokszónak tekintette) az összehasonlítást...tényleg nem összevethetők!
-
scarabaeus
őstag
válasz
Gondwana
üzenetére
Nem mind, az enyémet kérésemre még a futárnak átadása előtt tesztelgették a bolt aranyos vasúti terepasztalán, aztán persze amikor megérkezett, én is azzal töltöttem el hosszú időt, hogy csak ilyen tesztképeket csinálgattam.
Amennyit teszteltem, előjött volna, akiknek defektes, azoknak simán hozza. -
Gondwana
addikt
(Csak a stabi sampling-rate-je interferál valamivel, és berázza a képet 1/100s környéki záridőknél, illetve a kikapcsolt stabi nincs fixálva, hanem mocorog - nem lencsehibe miatt homályos. Én tennék az obira amolyan ólajtóra való retesz-zárat, amivel külön lockolhatnám a kikapcsolt stabit és akkor biztosan hozná a kis X-es zoom a G14-45 szintjét.)
-
Warter
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Főleg X-es kitobival.

-
trialboj
őstag
Tudna valaki segíteni, hogy lehetne eljutni a panasonic supporthoz? bárhogy próbálkozom, sosem kapok egy mailt vagy online embert, mind csak előre legyártott baromságok jönnek, de a kérdésemre ott nem kapok választ.
Feldobtam az új firm-t, a videózást még nem próbáltam, de a teljes képernyős focuspont állítás nagyon baba
))Olvastam hogy ebben ki lehet kapcsolni a touch opciókat... eddig nem lehetett?
"Firmware also makes a number of other changes including the option to deactivate the touch screen control (which we suspect videographers in particular will welcome)"
Miben segít ha kikapcsoljuk a tapizást?
-
FEDman
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Igen, olyan szinten erre vannak tervezve, hogy az obin megadott gyújtótávolságok is a korrigált képre vonatkoznak.
Basszus csak a figurát néztem és összekevertem dare-t egy már jó ideje mFT használó márkatárssal. Az értetlenkedésem ennek szólt. Bocsi figyelmetlen voltam.

-
-
rumos14
nagyúr
válasz
FEDman
üzenetére
eleinte én is nehezen tettem túl magam ezen a sw-es korrekció dolgon, de mostanra sikerült. igazából a végeredmény is számít...
az győzött meg végleg, hogy pl. a Zuiko 12/2 a korrigált kép esetén ad 12 (ekv. 24mm) látószöget, nem a korrigálatlan raw-nál... tehát nincs itt semmi csalás. míg pl. a Nikon 18-akárhánynál (vagy mondhatnám a saját Sony 16-80-amat is) ha te korrigálod a nagylátó végen a hordótorzítást, máris veszítesz abból a látószögből, ami az obira van írva...szerk: de szvsz akkor sem kell lehőbörögni dare-t ha olyat ír, amivel ti nem értetek egyet. a N 18-105 - mondjon bárki bármit - nagyon jó vétel és sztem sok vásárlót hoz a D3x00/5x00 sorozatnak.
-
FEDman
addikt
A PZ tesztekben gyakorlatilag az obik felbontás adatai köré épül minden, pedig pont ez az adat ami talán a legkevesebbet mond el egy obi jóságáról. Még a szubjektív élesség érzetet se lehet csupán csak erre az egy adatra visszavezetni. Mert lehet, hogy egy obi jó felbontás értékeket ér el egy PZ tesztben, de pl lágy, kontraszt szegény alulszaturált képe van akkor máris lehet hogy kevésbé fogjuk élesnek érezni, mint akár egy PZ tesztben amúgy gyengébben teljesítő, de sokkal kontrasztosabb képű obit.
És még egy valag olyan tulajdonsága van egy obinak amit a PZ egyáltalán nem vizsgál. Ezért is szoktam morcos lenni, hogy mostanában sok esetben csak a táblázatokig jutnak és azt a pár teszt képet is lespórolják a végéről.
Pedig azok néha többet mondanak mint az összes többi száraz adat ami előtte található.
Amúgy az M.Zukio optikailag tényleg nem egy kiemelkedő darab, de ez úgy általában igaz erre a kategóriára. Az ekkora átfogású obik közt viszont egyértelműen a jobbak közül való.
A gyakorlatban mutatott minimális torzításával meg egyértelműen jobb az összes nagyobb átfogású zoom obinál.Ehhez jön még az Oly Jpeg motorja ami még egy közepes obival is néha csodákra képes.

-
Peat;)
veterán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Olcsóbban is láttam, vagy nem az árnál kell a poént keresni?

Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A26 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Apple iPhone XS 64GB / 12 hó jótállás
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 01.01
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

))

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(meg jobbról belógott a négyes főút egy kicsit, azért van ott kiégve)