- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoli62
addikt
Aki már használt Timeshiftet a 18.3-ban (A Windows pillanatképhez hasonló), meg tudná mondani, hogy ezek a snapshotok körülbelül mekkora méretűek? Magyarul, hogy a régebbi gépeken gyakori kisebb méretű linux particiókon(< 20 GB) is érdemes használni?
-
válasz
Black&White #8597 üzenetére
Filepath spaces fejezet innen https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab leírja a jelenség okát.
-
Black&White
addikt
válasz
Black&White #8596 üzenetére
Már nem tudom szerkeszteni, bocs...
Úgy látszik meg van a hiba oka.
Most megnéztem mégegyszer a szerver gépen lévő meghajtókat (cat /proc/mounts)és a MyBook, My\040Book néven szerepelt a listában.
Nem tudom miért, de így....
Érdekes (de lehet csak nekem), ha a filekezelőben belépek a media/olaj mappába, akkor ott My Book néven szerepel a meghajtó.
Amint átírtam erre az /etc/exports-ban, már látta is a box.
Köszi a segítséget azért! -
-
sonar
addikt
válasz
Black&White #8593 üzenetére
Nem kéne, hogy gond legyen.
Nézd meg, hogy a kliens gép milyen megosztásokat lát:showmount -e servername
Meg ránéznék a /var/log/syslog-ra, hogy miért nem tudnak kapcsolódniszerk:
szerintem az IP-ket rosszul adtad meg.
192.168.31.74/24 - ide a hálózatot kell megadni nem a kliens IP-t (ha jól sejtem akkor 192.168.30.0/24-es a hálód) -
Black&White
addikt
NFS megosztás esetén számít, hogy a megosztott mappa egy külső HDD-n található?
Ugyanezen a gépen, még korábban, megosztottam pár mappát belső HDD-n, azokat minden gond nélkül látja a másik szobában lévő TV Box, itt viszont valamiért nem látja a LibreELEC a mappa tartalmát. -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #8583 üzenetére
Köszi sikerült!
Flash-re:
Egy érdekesség vele kapcsolatban:
- Beraktam egy másik vinyót és egy teljesen tiszta telepítést csináltam egy sima frissítéssel, majd csak ráraktam az operát, a stable és a developer verziót és ugyanúgy csinálta a hibát.De meglett a végleges megoldás!
- Vissza kellett raknom egy régebbi addig még rendesen működő verziót, s onnantól semmi gond.
Szóval az operások kakkantottal el valamit de rendesen. (Mind2 esetben működik, régi működő rendszeren is és a frissen felrakotton is). -
Egyelőre csak alternatív megoldások vannak Linuxos kliensek helyett. Nézegesd meg ezeket, akár úgy is, hogy csinálsz egy másik email címet és akkor kockázatmentes a dolog.
How To Use Google Drive In Linux
The Top 5 Google Drive Clients for Linux
Ugh, It Doesn’t Look Like Google’s New Google Drive Client Is Coming to Linux
Addig meg várunk a natív kliensre.....
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8587 üzenetére
Még windows alatt használtam, ott a kliens program megkérdezte mely mappákat, fájlokat szeretném szinkronizálni. Na, most kiürítettem a kukát a drive-on, majd meglátom. Fenn a drive-on nem lehet ezt külön beállítani, én legalább is nem találtam. Vannak fényképek és videók is felmentve, na azokat nem szinkronizálnám le, mert azok csak backup-ként vannak fenn, tehát a gépen is megvannak. Szinkronba nem akarom tenni, mert ha a gépről véletlenül törlődik, akkor a backup is. Amúgy általában csak a dokumentumaimat szoktam felmenteni, 1-2 excel, pdf az ami változik időközönként, vagy 1-2 kép. Nem nagy dolog, de azért megkönnyítette az életemet, hogy bárhonnan elérem és nem kell külön a szinkronizációval foglalkoznom otthon. Ahogy néztem a google még nem készített linuxra klienst, lehet, hogy majd az lesz az igazi megoldás.
-
A régi fájlok szerintem azért jelennek meg, mert a szerverről nem lettek törölve, csak a kliensedből, viszont most a Nemoból megpróbálhatod törölni.
Ha be is lehet állítani, melyik almappák legyenek szinkronizálva, azt a google Drive-ban lehet, de nem tudom biztosan. Nem használtam még ezt sosem.Amúgy a külön drive-kliensek is letöltik a fájlokat, gondolom ez is így működik.
Egyébként mit szinkronizálna időnként?
Úgy látom a google-ban se nagyon lehet sok mindent beállítani. Ott is csak Mac és Win sync programot ajánl fel letöltésre. Akkor ez a fiókkezelő úgy látszik ennyit tud.
gvfs-t kéne valahol esetleg konfigolni, hátha valaki ért hozzá.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8585 üzenetére
Megvan, köszi
Vajon be lehet állítani, hogy csak mely mappákat szinkronizálja? Mert van fenn vagy 30 GB, nem igazán szeretném, hogy azt most lehúzza, már csak a hely miatt is. Vagy ez hogy működik? Csak mutatja, hogy milyen fájlok vannak fenn és ha megnyitom, akkor letölti? Most ráadásul olyan fájlok és mappák is megjelentek, amiket már rég töröltem(ajjaj)
-
Most, hogy mondod.....észre sem vettem, most átbootoltam oda. Teljesen értelemszerüen belépsz a google fiókodba vagy másba és ha leokéztad, utána meg kell jelennie a Nemo-ban legalul a Hálózatok között:
Kipróbáltam egy emailcímmel és megjelent az emailcímem meghajtóként és a Drive-on lévő anyag is benne van a mappában.
Azt látod nem tudom, hol van a szinkron beállítása, de valahol cron-ban lehet.
Nem jó a default szinkron érték neked? -
nOvOp
senior tag
Most, hogy a 18.3-ban szerepel az online fiók, be lehet állítani, hogy a google drive szinkronizáljon a kívánt tartalmakkal? Ha igen, akkor hogyan? Köszi.
-
válasz
Mtbsrác #8582 üzenetére
A flash-nál szerintem felesleges a -kde és a -gtk végű együtt.
Másik kérdésre:
Duplikáció van ilyenkor, ha jól látom fenn van 1 és 2 ugyanabból, ami nem kéne a sources-ben.Nyisd meg rendszergazdaként a Nemo-t és menj a /etc/apt/sources.list.d mappába, ott ki tudod szedni, a feleslegeset vagy csak kikommenteled a sor elején a #-vel. Ez esetben töröld inkább a 2-est.
A Synapticban is ki lehet szedni a pipát a szükségtelen sorból a Beállítások/Tárolók menüben ilyen esetekben.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #8581 üzenetére
Fél megoldásom van csak:
Synaptic csomagkezelőben legfrissebb peppertől még az ff-is meghülyült mikor azt felraktam
, Így azt töröltem is a fenébe. Majd a normál adobe flash plugin mellé még rákattintottam arra a kéttőre ami a képen mostmár telepítve van és máris elindult. (Eddig kimaradt ez a kettő telepítése csak a többivel mojoltam
) Kivételt hozzá kell adnom akkor már legalább elindul az operában.
Másik kérdés viszont ami még fura és nemtudom mi csinálhatja.
- Mikor frissíteném a rendszert ugye akkor lefut az update és kiírja ezt az ablakot majd leokézva megy minden tovább rendben. Ez milehet és hogy lehet eltüntetni? -
válasz
Mtbsrác #8580 üzenetére
Milyen flash van fenn nálad? Próbáltad a pepperflashplayert? Ill. ezt
De lehet, hogy a Chrome flash felrakása lesz a megoldás. [link]
ez talán használható leírás:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2016/10/pepper-flash-chromium-opera-ubuntu/ez meg elég bonyolultnak néz ki:
Installation of Plug-ins for Opera on Linux -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #8579 üzenetére
Nincs rá lehetőség hogy bekapcsoljam akár hol is. Nekem ff-ben megy
Ami állítás van az operában:Flash
Kérdezzen rá, mielőtt engedélyezi Flash futtatását a webhelyek számára (javasolt) --<<< ugye ez van bekapcsolva
A webhelyek Flash-futtatásának blokkolása
és a kivételek hozzáadása de aztán kifújt a flash-el való dolog. 18.1 serena fut. -
válasz
Mtbsrác #8578 üzenetére
Firefoxban is üres ablak van, Chrome-ban viszont kiírta, hogy a flashplayer nincs engedélyezve, engedélyeztem és lejátszotta. Operában is keresd meg, hol kell engedélyezni a flashplayert, gondolom alapból ott is le van tiltva.
A YT szerintem html5-ben játszik, azért fut.
-
Mtbsrác
senior tag
Opera-ban miért nem jelenik meg jónéhány oldalon a flash video tartalom, de valamelyiken meg működik? 49.0.2725.56 direkt ringyózban is kipróbáltam és ugyanott viszont megjelenik azon oldal tartalma. Talán egyik frissítés rottyantotta el.
Oldal amin nemmúködik nekem például:
[link]
De a jutyúkon megy mondjuk. -
Én elsőre úgy emlékszem, hogy ebben van még utoljára és utána szüntetik meg az integrált verziósat. Úgy néz ki, én emlékeztem jobban!
Ha már béta van.......
Jól emlékeztem https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/
azért beleolvastam még egybeFogaskeréknek lassan kampeca
-
Frawly
veterán
-
Megjelent a Linux Mint 18.3 „Szilvia” XFCE és KDE Béta verziója
"A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.3 BÉTA XFCE és KDE kiadását, amely a Sylvia nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.3-as kiadás is az Ubuntu – 2016. áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.
Ez a kiadás tartalmazza a XFCE 4.12-es és a KDE Plasma 5.8 verzióit, illetve sok más újdonságot is. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert."Az angol nyelvű újdonságok fordítás alatt. Eredeti nyelven a fenti linken elérhetők.
-
0xmilan
addikt
Én még 18.2-n vagyok (xfce), de nálam is egy jó ideje azt csinálja, hogy "Could not refresh the list of updates".
Az Additional repositoriesból már kiszedtem mindent, ami bezavarhat, illetve mindegy, hogy milyen szervereket állítok be. Viszont terminalból tökéletesen működik, szóval egyelőre nem érdekel. -
Bohus
aktív tag
Asztali gépen frissítettem 18.3-ra (MATE), a frissítéskezelő azóta mindig felkiáltójelet mutat a 4-es 5-ös szintű frissítések miatt. Előtte ahogy engedélyeztem az 1-3 szintű frissítéseket és naprakész lett a rendszer, szépen ott virított a a zöld pipa, a 4-5 kategóriát meg figyelmen kívül hagyta.
Beállítások ugyanazok mint korábban, csak most nem tudom, hogy mikor érkeznek megbízható (~1-3 szintű) frissítések. -
lev258
veterán
válasz
DIEGO15 #8566 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy mi nem vagyunk te, nincs ilyen problémánk. Így viszont csak azt tanácsolhatjuk, hogy valahogy derítsd ki, pontosan milyen beállításokkal (pl. gamma, ...) működik a Windows (ha egyáltalán lehet ilyet). Ezt lehetne összehasonlítani valahogy. De ez nagyon nem könnyű.
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok.
A facebook csoportban már feltettem egy hasonló kérdést, ide azért írok, hátha van valakinek egy jó ötlete a problémámmal kapcsolatban.
Adott egy Acer Aspire ES1-132 gép N4200 procival. 18.3 cinnamon/mate 64bit alatt 10perc használat után fáj a szemem. Windows alatt nincs ilyen bajom. Frissítési frekvencia 60Hz, ezt módosítani sem tudom. Próbálkoztam az élsimítás álítással az sem oldotta meg a problémám.
Ki szerettem volna próbálni egy korábbi verzióval, de 18.1 mate live nem indul nálam.Van egy korábbi Dell Latitude E4310 laptopmom is i5-580m procival. Azon egy Blackpanther OS-t próbáltam korábban, de ugyanazt tapasztalom. Windowson nincs bajom, de linuxon 10perc után fáj a szemem.
Mindkét gépen minimális fényerőn próbáltam a linux rendszereket, használtam redshift programot is.
Mint 18.3 alatt frissítettem az illesztő programokat és minden frissítést megejtettem.Van bármi ötletetek, hogy mi lehet a gond?
-
b3Ro
senior tag
-
vibra
tag
Üdv Mindenki!
Kérnék ajánlást olyan wi-fi usb vevőre ami 100% működik Mint 18.2 alatt.
UPC-s 240/20-as netem van.
Fontos lenne a stabil működés a Horizon Go miatt.A router és a gép között megközelítőleg 8 méter a távolság és 1 beton válaszfal van.Előre is köszönöm !
-
KAMI911
aktív tag
válasz
#20749568 #8528 üzenetére
Ezek közül valamelyik?
Window List with App Grouping @ Linux Mint:
https://cinnamon-spices.linuxmint.com/applets/view/16Window List with App Grouping @ GitHub:
https://github.com/jake-phy/WindowIconListIcing Task Manager @ Linux Mint:
https://cinnamon-spices.linuxmint.com/applets/view/269Alapból még nem tudja sajnos. Viszont a progress bar kijelzés szerintem menő
-
Tegnap frissítettem 18.3-ra és eddig hibátlan. Gyors és stabil akár csak előtte a 18.2.
-
sonar
addikt
ezt most passzolom, hol tudom megnézni?
-
sonar
addikt
Hali,
Mostanság lettem rá figyelmes, hogy néha kiakad az xorg és 99%-ra húzza a cpu-t. (linux mint 17.3 Mate)
Lehet ezzel vmit kezdeni? Kicsit tanácstalan vagyok. -
b3Ro
senior tag
válasz
mefistofeles #8534 üzenetére
Frissítő kezelő feldobta, felraktam, es minden működik rajta eddig. Bar eddig sem volt gond vele. A software center első nekifutásra jol sikerült.
Mirr Murr: Mi a baj a hivatalos oldalon lévő kiadással?
-
Dhampir
félisten
válasz
mefistofeles #8534 üzenetére
Szerintem érdemes kivárni a hivatalos kiadást a hibajavítások és a magyar nyelvű honosítás (amin KAMI911 és csapata dolgozik) véglegesítése miatt.
-
Frissítet már valaki 18.3-ra?
-
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Cinnamon alatt hol lehet beállítani, hogyha a laptopot lecsukom és felfüggesztett állapotba kerül, akkor egy idő után (kb. 1-2 óra) teljesen kikapcsoljon a gép energiatakarékosság miatt? (windows alatt működött) -
Bohus
aktív tag
Kb. egy hete Xfce 32-bit alatt skype-ba nem lehetett bejelentkezni, azonnal ledobott. Most a laptopon 32-bit KDE alatt sem megy, egyből kilép a progi. Gondoltam frissítem, majd szembesültem a ténnyel, hogy Linuxra már csak 64-biten érhető el az új verzió.
Migrálhatok át 64-re. A netbook-on nem lesz gond (Intel Atom), a T2300-as CoreDuo-t meg cserélhetem le a laptopban (vagy lemondok a skype-ról). -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Sajnos mostanában nem tudtam foglalkozni vele, de majd megnézem, hogy amit ajánlottatok az működik-e.
Köszi mindenkinek a segítséget! -
KAMI911
aktív tag
válasz
#20749568 #8513 üzenetére
Lefordítandó cikkek:
[https://blog.linuxmint.com/?p=3418]
(Nyilván a pólós részt nem kellene, az itthon nem releváns)
Amit még jó lenne:
https://www.linuxmint.com/rel_sylvia_cinnamon_whatsnew.php
https://www.linuxmint.com/rel_sylvia_cinnamon.phphttps://www.linuxmint.com/rel_sylvia_mate_whatsnew.php
https://www.linuxmint.com/rel_sylvia_mate.phpAmi jó lenne, ezt a formátumot követni:
https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-182-sonya
közös újdonságok, cinnamon, mate, kiadási megjegyzések, szóval ami közös a doksikban azt összevonni.Bárki aki segíteni jelezze, mert lehet célszerű összehangolni a munkát. Előre is köszönöm!
-
sonar
addikt
A GUI-val szerintem semmi baj. Az a virtmanager-es frontend elsőre pont ugyanolyan,mint a VirtualBox
RHEL7 alapú hoston fut 8 másik rhel/centos mikor mi, 2 bridgelt hálóval, dedikált hálózati interfésszel (iohaspasstrough) mindenféle gond nélkül. Szóval frankó a cucc. Az meg, hogy consol-ból is lehet nyomatni, távoli elérést is tud (igaz a wines virsh használhatatlan) de ezeket virtualboxxal nem oldod meg olyan könnyen. -
Videátorunkat is megcsapta az idők szele és rátalált a fő DE-re, igaz nagyon az ismerkedési szakaszban van, de majd megszokja, akár a többi KDE fan!
a new yt video
Linux Mind #18 - Témázás alapfokon
Olyan egyszer nézhető, de ha érdekel a téma/témázás, mindenképpen nézd meg! imdb 3/10
(#8509) KAMI911 A fene vigye el, hogy még konyhanyelven sem tudok fordítani.
-
KAMI911
aktív tag
Sziasztok,
Megjelent a Linux Mint 18.3 Beta, de nagyon nincs időm foglalkozni a kiadási megjegyzés lefordításával. Valakinek lenne kedve lefordítania? Teljesen elmegy az időm a Cinnamon és MATE fordítás gondozásával, de szeretném ha erről is jelenne meg hír részletesen a linuxmint.hu oldalon és az ITCafé-n is. Kedves emberek kérlek segítsetek. Felajánlásokat, fordításokat a kami911 ittegykukacvan gmail pont címre, vagy a linuxmint.hu oldalon a fórumban tudtok tenni.
Kérelek segítsetek! Köszönöm!
-
Frawly
veterán
Ezt szoktam én is javasolni. A VirtualBox egy ideje egy nagy rakás hulladék. A QEMU/KVM sem a virtuális gépek virtuális gépe, de van olyan szinten, mint a VB, és nem kell vele fetrengeni, felteszi az qemu csomagot, és futtatja, ami kell. Egyedül GUI-t kell vadászni hozzá, meg a hozzá kiadott grafikus frontendek nem annyira felhasználóbarátak, mint a VirtualBox. Esetleg VMware Player vagy most hogy hívják, az is ingyenes, és szerintem az a legstabilabb is, igaz azt tárolón kívül kell felrakni, meg kernelt kellhet hozzá piszkálni.
-
sonar
addikt
válasz
jackal79 #8506 üzenetére
Egyszer én is szivtam virtualbox-szal akkor az lett a megoldás, hogy manuálisan kellett felraknom.
Illetve próbáld meg terminálból felrakni. Vagy a manuál módszerrelsudo apt-get install virtualbox
Manuál módszer (a verziókat nézd meg, én ezt kb fél-1 éve csináltam 17.2-ön)
http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.0.24/
download:http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.0.24/VirtualBox-5.0.24-108355-Linux_amd64.run
sudo chmod +x VirtualBox-5.0.24-108355-Linux_amd64.run
sudo ./VirtualBox-5.0.24-108355-Linux_amd64.runBTW: ma már lehet, hogy inkább KVM/QEMU val próbálkoznék.
-
King Unique
titán
válasz
growler #8500 üzenetére
Pedig a szokásos oldalakon is kint vannak már a 18.3 béta verziók.
• https://community.linuxmint.com/iso
• http://ftp.tku.edu.tw/Linux/LinuxMint/linuxmint-iso/testing/ -
válasz
Damateo #8487 üzenetére
Ezt a Padoka féle dolgot a laptopomon én sem tudtam megoldani Mint Cinnamonon, pedig próbálkoztam sokféle módszerrel, még a Synaptic se tudott mit kezdeni a törött csomagokkal.
Egyszerűen el kell távolítani a PPA-t, ami egyébként is aggályos, mert ugyan stable maga a PPA, mégis RC változatokra frissít az utóbbi időben. Pont nem kéne, ha egyszer ez a stabil verziókat tartalmazná.
A leírás alapján a ppa-purge-vel érdemes leszedni magát a PPA-t, az vissza is fejleszti az érintett csomagokat ügyensen, bár egy apró részt így sem kezelt jól, de igazán gondot az nem okozhat. Remélem észhez térnek és normális verziókat fognak berakni ezután, de ha valaki nem rakja fel a PPA-t ,akkor sincs gond, mert már a hivatalos xenial tároló is 17-es mesa-t rak fel.
Gondolom, hogy már megoldottad, csak azért írtam le, hátha valaki még belefut ebbe, mert egy hét alatt semmi változás nem történt sajna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest