- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
30z.Samu #8397 üzenetére
A Prohardveres cikkben olvastam:
A Linux megkapta a maga kis extráját, mivel elérhetővé vált a FreeSync, illetve a Radeon Software meghajtócsomag mostantól támogatja az összes GCN-es Radeon VGA-t. A hivatalos támogatás az Ubuntu, a SUSE és a Red Hat Enterprise Linux disztribúciókra vonatkozik, míg a Radeon Pro Software még a CentOS-t is kezeli.
AMD hivatalos support:
How-To Install/Uninstall AMD Radeon™ Software AMDGPU-PRO Driver for Linux® on an UbuntuÁm hogy ebből mi hasznosítható konkrétan, arra én is kíváncsi lennék.
-
30z.Samu
félisten
Mint-ra nyílt AMD driver van? Tehát az, ami benne van a mesa-ban? Meg még az lenne a kérdésem, hogy nekem van egy USB-s headset-em, de azt valamiért nem akarja felismerni. Erre tudok valami megoldást találni?
-
30z.Samu
félisten
Felkerült a Mint KDE, ezen már most lényegesen jobb a komfortérzetem, mint a Cinnamon alatt. Viszont az lenne a kérdésem, hogy valami equalizer nincs véletlenül Linux alá? Eléggé fapadosan szólalnak meg itt a dolgok.
-
válasz
30z.Samu #8390 üzenetére
Csináltam egy Live telepítőt a Neon-nak, ez alap kinézetében is lényegesen jobban tetszik nagy gépen, mint a Mint.
Ha megismered a testreszabási lehetőségeket, ilyeneket nem fogsz írni!
Van egy indító kinézet, de ha megnézed a Chakra és a Manjaro vagy a Mint inditó arculatát, ég és föld a különbség, pedig csak az történt, hogy valaki testreszabta, mielőtt elkészítette az iso-t, ezt ugyanúgy meg tudod csinálni kis ismerkedés után!
A lényeg, hogy csak találsz a sok disztró között olyat, amit végre felrakhatsz a nagygépre is!
-
30z.Samu
félisten
Csináltam egy Live telepítőt a Neon-nak, ez alap kinézetében is lényegesen jobban tetszik nagy gépen, mint a Mint. Szerintem fel is rakom a hétvége folyamán, csak meg kell csinálni, hogy menjen rendesen a Dual Boot.
-
válasz
30z.Samu #8385 üzenetére
Mindkettő okos döntés!
Ha elég régi a laptop, nézd meg a belső csatlakozót meg az optibay/SSD magasságát is. Én már futottam bele olyanba, mivel laikus vagyok, hogy kollégámmal megvetettem az SSD-t, otthon raknám bele a laptopba és akkor látom, hogy a HDD még IDE csatlakozós volt! A HA-n ki lehet fogni jó használt, de strapabíró darabokat, de ha újat akarsz, mindenképp nézz be a Milyen SSD-t vegyek topikba.
-
válasz
30z.Samu #8382 üzenetére
Sokat számít, hogy jó tükröket állíts be!
Amúgy jók szoktak lenni általában, azokat ne használd, amiket lecseréltél.
Tapasztalatból mondom, hogy éles rendszert még ne használj, ne frissíts a Sylvia-ra, csak próbáld ki külön, kell egy hónap, mire jól szokott működni a legfrissebb kiadás.Ezek a változások lesznek meg gondolom sok kis apró finomítás.
(#8383) colomb2
Pont az előbbiek miatt, amúgy ha megfigyelted volna, mindig olyat rakok ki, hogy Megjelent a .......
Amúgy kösz az infót, a felmerülő kérdéseket is válaszold majd meg!
-
Rimuru
veterán
válasz
30z.Samu #8382 üzenetére
A kedves topicgazda meg nem rakta ki jobbra.
Hamarosan érkezik Szilvia, a Linux Mint új verziója -
30z.Samu
félisten
Amióta átállítottam a szervert, minden kis apró frissítés megjelenik, szimpatikus, hogy tényleg foglalkoznak a rendszerrel és mindig foltoznak valamit. Egy hónap múlva jön elméletileg a Sylvia. Lesz benne olyan dolog, amiért érdemes lesz feltenni?
-
-
válasz
30z.Samu #8378 üzenetére
Gondolom a sudo meg apt get és társai működik azon is.
Igen, ha megnézed a distrowatc-ot az adatlapon látod a második sorban, milyen alapú a disztró. Amíg Debian/Ubuntu bázist látsz, mindaddig az apt csomagkezeléssel van dolgod! Ez az oldal nagyon sok információt tartalmaz, külön tudsz rákeresni old computer, ..... és csomagkezelés, etc. alapján.
Persze maradhatsz nyugodtan a Mint KDE-nél is, a megszokott frissítési és egyéb sajátságai miatt, mondjuk sokakat meg épp ez riaszt el, mert túl kezdőbarát.
-
válasz
30z.Samu #8374 üzenetére
Igen, javulhat a helyzet, folyamatosan azt teszi, az nVidia kivételével le is írta Kapitány ezeket egy blogba(ill. a blogbejegyzés még nincs kész):
Ezt be is kéne tenni az Összefoglalóba.
-------------------------------------------------------------------------
Grafikus driverek helyzete Linux disztrók alatt
Az Intel cég termékeit kivéve van bizonyos változatosság és választási lehetőség a grafikus driverek között. Először nézzük az alapfogalmakat.
Xorg: a jelenleg legelterjedtebb display szerver, még a Unix-os időkből származik, az alkalmazások és minden ezen keresztül kerül a képernyőre.
Wayland / Mir: Mint a Xorg, de a mai kor igényei szerint írták / írják őket azzal a céllal, hogy idővel mindenhol lecseréljék a Xorg-ot. Kettejük közül a jelek szerint a Wayland lesz az elterjedt.
Mesa: a mesa csomagok tartalmazzák a közösségi, nyílt grafikus 'drivereket', függvénykönyvtárakat és így közvetlenül felelősek a 2D, 3D és modernebb hardveren a videó gyorsítás meglétéért.Nézzük a drivereket:
Intel
Intel esetén nincs nagyon mivel foglalkozni, mivel csak a közösségi driver létezik. Feltéve egy Inteles videokártyát tartalmazó számítógépre egy Linux disztrót, a közösségi driver kerül használatra.
Érdemes olyan disztrót választani, ahol friss Xorg és Mesa csomagok vannak jelen, mert ezek közvetlen kihatnak a videokártyára és a felhasználói élményre. Ubuntu és Mint esetén külön PPA létezik ezeknek a frissítésére, amit ezen disztrók téma összefoglalójában megtaláltok, a használata egyszerű.AMD
AMD esetén elég színes a kép. Először nézzük a fogalmakat. Az interneten elterjedt a GCN x.y (graphics core next) elnevezés a különböző szériás Radeonok esetében a HD7000-es szériától, de a GCN elnevezés sosem volt hivatalos, ilyen módon nem is fogunk találkozni vele mondjuk egy lekérdező parancs kimenetében. Ettől függetlenül célszerű használni ezeket, mert ezekkel 'könnyű' szétválasztani a különböző generációkat.TeraScale 1 - HD2000 .. HD4000 széria
TeraScale 2&3 - HD5000 .. HD6000 széria, (HD7350, 7450, 7470, 7510, 7570, 7670 OEM-ek) és (HD7400G, 7500G, 7600G szériás IGP-k)
GCN1 - Southern Islands - HD7700, 7800, 7900
GCN2 - Sea Islands - HD7790, HD8770, R7 260/260X, R9 290/290X, R9 295X2, R7 360, R9 390/390X
GCN3 - Volcanic Islands - R9 285, R9 M295X
GCN4 - Arctic Islands - RX 400 és RX 500 széria
GCN5 - Vega - Rx Vega 56, 64
GCN6 - Navi - ezen sorok írásakor még nem jelent megNézzük a driveres frontot.
Régi, TeraScale kártyák:
A GCN1 előtti kártyák és IGP-k számára ahogy Windows alatt se, úgy Linux alatt se nyújt semmilyen friss drivert vagy támogatást az AMD. Ezekre Linuxon a közösségi 'Radeon' driver létezik, ami nagyon sok régi Radeont támogat. Egy ilyen gépre feltéve egy Linux disztrót rögtön ezt a driver kapjuk meg, nincs vele további teendő.GCN-ek esetén egy kis magyarázatot igényel a driverek elnevezáse. Régi korok emléke, a Catalyst vagy másik nevén az FGLRX driver. Ez volt korábban 'A' gyári driver, de ahogy Windows alatt, úgy Linuxon is megszüntették és áttértek egy teljesen új driverrel.
Ami Windowson a Crimson, az itt az AMDGPU-PRO. Az AMDGPU-PRO egy hibrid driver, ahol a kernelben lévő nyílt AMDGPU kernel driver tetején ül egy bináris 'blob' userspace driver, ami maga az AMDGPU-PRO.Új GCN4..6+ káryták:
Ahogy az AMD, mi is fordított sorrendben nézzük a GCN kártyákat. Ennek az az oka, hogy az AMD prémium ügyfelekkel rendelkezik Linuxon és az ő kiszolgálásuk az elsődleges.
Driver téren ezekhez a kártyákhoz elérhető az AMDGPU és az AMDPGU-PRO driver is. Az a disztribúción múlik, hogy a PRO-s drivert is lehet-e használni, mert ahhoz egy bizonyos kernel verzió felett kell lenni. Ez különösen igaz a legújabb GCN-es kártyák vásárlása esetén.Alap esetben nincs különösebb szükség a PRO driverre, ezen sorok írója szokott játszani Linuxon és azt tapasztalta, hogy megfelelően működik a nyílt AMDGPU driver. Ezen driverek közötti sebesség különbségeket meg lehet nézni pl. a phoronix.com oldal játék tesztjein.
GCN2 és GCN3 kártyák:
Ugyanaz igaz ide is ami a GCN4 és 6 esetén, de a PRO-s driver esetén különösen figyelni kell, hogy az adott kernel és driver verzió már rendelkezik-e az adott kártya támogatásával, valamint hogy az kilépett-e már a 'kísérleti' státuszból. Ennek hiányában a 'radeonSI' driver kerül használatra, amit a GCN1 alatt tárgyalok ki.GCN1 kártyák:
Ezen sorok írásakor az AMDGPU és a PRO támogatása sem teljes az egész GCN szériánál, így itt csak a közösségi 'radeonSI' drivert lehet használni, ezt is aktiválja magától egy disztró ilyen kártyán.
Az ígéretek szerint idővel az AMDPGU és a PRO driver támogatása is ki fog terjedni ezekre a régi GCN-es kártyákra is. -
30z.Samu
félisten
Na, 2:35-től ez nagy gépen már tetszene.
-
30z.Samu
félisten
válasz
ubyegon2 #8370 üzenetére
Hát ez most kimarad, mert a Frissítéskezelőben megfejeltem a frissítés gombot.
Vagy ha utána beírom, az is jó?
lev258: Érdekes, de most már ezt is tudom.
Kelleni fog egy SSD a notiba, mert ez az 5400-at vinyó nem áll mindig a helyzet magaslatán, mondjuk a hardver sem mai gyerek és pl a Facebook szereti enni a RAM-ot.
-
lev258
veterán
válasz
30z.Samu #8369 üzenetére
Elvileg azért tükörszerverek, mert ugyanazon csomagokat tárolják. Viszont az a bizonyos tükrözés nem mindegyiknél történik meg ugyanúgy és kellően sűrűn. Én egyszer a szegedivel jártam úgy, hogy hetekig nem frissült rajta pár csomag, ami nálam meg függőségi problémaként jelentkezett egy másik telepítésekor.
-
válasz
30z.Samu #8369 üzenetére
Nem csak nálad érdekes, de ha például nem frissítesz telepítés vagy upgrade előtt, akkor nem lesz jó a dolog, mert a tükörszerver nem frissül. Azért jó a terminalos parancs, mert az egyben frissíti is a tárolókat és lefut az upgrade is:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Nekem ezek közül az első és a negyedik szokott mindig jó lenni. Úgy választottam ki, hogy ezeket mindig láttam a listában, így azt gondoltam, hogy jók lesznek, ha nem is ezek a leggyorsabbak.
-
30z.Samu
félisten
válasz
ubyegon2 #8368 üzenetére
Mondjuk nálam ez is érdekes, hogy ez sem mindegy, hogy melyik szervert jelölöm meg forrásnak.
Viszont elég sok mindent látok itt, pl Vulkan API frissítést és társait. Tehát elképzelhető, hogy ha a nagy gépen teszek egy próbát, akkor a a játékbeli teljesítmény is jobb lesz? Már ami meg lett írva Linuxra is persze.
-
30z.Samu
félisten
válasz
ubyegon2 #8365 üzenetére
deb http://mirror.infotronik.hu/mirrors/linuxmint/packages sonya main upstream import backport
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial main restricted universe multiverse
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-updates main restricted universe multiverse
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-backports main restricted universe multiversedeb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ xenial partner -
30z.Samu
félisten
válasz
ubyegon2 #8362 üzenetére
Átjöttem akkor ide.
Ezt dobja ki a parancs
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
libgl1-mesa-dri már a legújabb verzió (12.0.6-0ubuntu0.16.04.1).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.A frissítéskezelőnél csak az 5-ös nincs be X-elve.
-
OldAkita
aktív tag
Kösz mindkettőtöknek. A GKSU NEMO bejott :-)
-
OldAkita
aktív tag
Linux Mint-ben bejelentkezéskor véletlenszerűen ad háttérképet. De ez csak arra a képernyőre vonatkozik amikor beírom a jelszót. Ebben a topicban rákerestem a háttérkép szóra és kiokosodtam hogy hol találom azokat a képeket amiket bead. Szeretnék törölni ezek közül párat. De nem engedi törölni. Hogyan tudnám? Szeretnék új képeket ebbe a mappába beemelni, de azt sem engedi. Hogyan lehetne?
-
Eleg egy virtualboxban is.
Köszi a tippet! Ezt nem is tudtam. Régebben virtualbox alatt ment a flash még az MT6577 időszakban, aztán a 6589 és a hozzá tartozó flashtool már elkékhalálozott, és vitte magával a telefonokat is...
De hogy működik a MI-s eszköz VB alatt... hát ez igazán jó hír mára. -
Valóban volt már ez téma....akkor nem értem, mit kavarok itt össze.
&
(#8357) lev258Egyszer láttam ilyent, előző meghajtónál talán bele is írtam oda az opciót, kicsit megkeveredtem itt a meghajtók cseréje miatt, úgy látszik...no akkor beírom ide is.
Köszi a tippeket!a rendőr fia is úgy tanul, ha kérdez
-
Rimuru
veterán
-
Ha szerkeszted a /etc alatti configokat akkor kell grub-update, ha kozvetlenul a cfg-t szerkeszted akkor egy grub-update utan azok a modositasok elvesznek.
Ez tiszta, de én a /boot alattit szerkesztettem. Sok esetben viszont mégis ott maradt a bejegyzés, tényleg nem értem.
Nem lehet elegszer leirni, kezzel nem szerkesztjuk a grub.cfg-t.
Hiába írod le ezerszer is, tisztában vagyok vele, de akkor ezt hol tudom belerakni máshol:
processor.nocst=1
én csak a boot.cfg-ben tudom alkalmazni:
linux /boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=c68058b3-04e1-4afb-8bd3-6cf016e7c1aa ro quiet splash processor.nocst=1 $vt_handoff
Ha van helyettesítő módszered, ne titkold sokáig!
-
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #8350 üzenetére
Ha szerkesztem a grub.cfg-t, kell utána grub-update?
Ha szerkeszted a /etc alatti configokat akkor kell grub-update, ha kozvetlenul a cfg-t szerkeszted akkor egy grub-update utan azok a modositasok elvesznek.
Nem lehet elegszer leirni, kezzel nem szerkesztjuk a grub.cfg-t. -
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #8348 üzenetére
én is a defy-n romoltam ezelőtt. a motoX-en nem kellett.
twrp letöltöd az oldaláról, és linux alatt felteszed terminálból, nem nagy cucc.a bootloader nyitásra rá kell szánni az időt, mert van 3 napos várakozási idő is.
win-t meg nem kell telepíteni, felraktam egy pendrive-ra a szükséges dolgokat, eléültem egy céges gépnek, és kész is volt.de nem muszáj romolni, global teljesen jó.
-
Köszi, de hogy még 1 Wint telepítsek.......
Közben eszembe jutott, hogy az egyik HDD-n van egy 8.1, még egy külhoni kapcsolatomnak segítettem valamit, azért kellett. Szóval akkor van egy fertőzött meghajtóm!
Más.
Ha szerkesztem a grub.cfg-t, kell utána grub-update?
Ha elmentem, benne marad következő bootnál, de ha telepítek másik disztrót, akkor már nincs benne az adott opció újra. Ma reggel viszont mégis benne volt, könnyű észrevenni, mert ha nincs benne, akkor pár pillanat múlva egy szürke képernyőm lesz csak. Nem értem, miért változik a grub.cfg tartalma állandóan.... -
Pont most nézem, az eustock-ból elfogyott, de sok helyen lehet 40-ért kapni már itthon is, csak global van azokon is. Ezt a twrp-t is fel kell ám rakni valahogyan, ez nem azt jelenti, hogy nincs rajta?
"Bootloader
A készüléket bármilyen forrásból szerezzük be, zárt bootloaderrel érkezik. Ennek esetleges nyitását magunknak kell megoldanunk. Csak root és custom romok, illetve custom recovery (TWRP) használata esetén szükséges." forrás
Nem nagyon értek ehhez, utoljára Defy-n cseréltem rom-ot.
Bocs, most látom, hogy ezt is írtad:
a bootloader nyitáshoz kellett win, utána minden megy linux alól is.
Akkor csak kell Win....
-
Ha már teló a téma, végül is ez csak nem off, ha Linuxon akarjuk frissíteni......
Egy Redmi 4x-et vennék és nem tiszta, melyik Miui ROM lesz rajta, ugye kínai telóknál ez változó. Ha nem global lesz rajta, akkor ezeket a Miui-s telókat lehet Linux alatt frissíteni?
-
válasz
#45553408 #8340 üzenetére
Szia!
Üdv itt körünkben! A Mint topik mostanában elég kihalt amúgy, a Kezdőben zajlik inkább az élet (ez volt is téma anno) :-) A lényeg, hogy egész rutinosan vetted az első akadályt, ebből már látszik, hogy Te már nem fogsz visszarohanni a WinX-hez! Mindig öröm eggyel többen lenni! Én örülök, ha tudtam segíteni!
-
Joker88
őstag
Ez a kérdéses gép :
Mivel abszolút kezdő vagyok Linux terén,ezért az itteni "Kezdő Linux" topicban ezt a Mint Cinnamon-t ajánlották ismerkedésnek..
a kérdéseim ezek lennének:
1: Weboldalak görgetése hogyismondjam,eléggé szaggatott módon megy,akár FB,akár itt a Ph! . Ez orvosolható ?
2.: kellenének nekem programok,amivel el tudnék indulni: torrentre,alap képszerkesztés ( Win-en Irfanview-t használtam) , otthoni hálózati "chat"kliens ( Windowson használt : [link] )
videólejátszó .3.: Milyen beállításokat kell még megtennem a gépen,amik nem jól alapbeállításként ?
4.: Víruskereső ? A tűzfalat a beállításoknál megtaláltam,bár nemtudom mennyire jó vagy se itthoni környezetben.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #8336 üzenetére
Nem ertek a lovakhoz, de cmd line-t tudod szerkeszteni config nelkul is, ergo tudsz bootolni, ha pedig mar ez megtortent akkor ott van a megfelelo falj amiben megfelelo helyre irhatod
/etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
vagyGRUB_CMDLINE_LINUX
Egyebkent persze megteheted csak a hivatalos ajanlas az hogy nem piszkaljuk, egyebkent is egy generalas utan elveszik a modositas mert nem tudja hogy bele kell rakni, mert nem irtad be a megfelelo helyre.
-
Még jó, hogy csak most olvastalak, mert már szerkesztettem a /boot-ból a grub.cfg-t, mondjuk muszáj is volt, mert enélkül el se indul a laptop.
Ezt pedig igencsak bánnám, mert vettem az öreg Toshibába egy használt Fury 120GB-os SSD-t és 6 perc alatt felugrott a Mint és viszonylag jól is bootol vele:
linux /boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=c68058b3-04e1-4afb-8bd3-6cf016e7c1aa ro quiet splash processor.nocst=1 $vt_handoff
-
zambozoli
aktív tag
-
Sonja
nagyúr
válasz
zambozoli #8331 üzenetére
Még egy olyat találtam, hogy a grub menűbe be kell szúrni a végére az "acpi=force" opciót. Tehát
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
majd a kernel sor végéhez hozzáírod az
acpi=force
opciót. Ez talán segít.Szerk.: Érdekes, hogy google-val keresve csak Toshiba laptopoknál fordult elő ilyen.
-
zambozoli
aktív tag
Sziasztok!
Egy Toshiba Sattelite A300 laptopon tökéletesen el van egy Linux Mint. Minden ok csak induláskor a GRUB menü lefutása után van egy
"pci 0000:02:00 unsupported pm cap regs version (7)" üzenetem.
Ez a Realtek LAN kártya Power management "kevésbé" támogatottsága.
Gondolom nem támogat a Linuk valami spes funkciót amit a LAN kártya tud, de ez nekem nem is hiányzik.Viszont meg lehet valahogy oldani, hogy ne mutassa ezt az üzenetet minden induláskor 5 másodpercig feleslegesen? Ha biosban letiltom a hálókártyát, akkor nincs üzenet, de a hálókártya kell, üzenet viszont nem.
Biosban próbáltam állítani a wake up funkciót, de láthatóan semmi köze az üzenethez.
Köszönöm.
-
gojko.m
senior tag
Sziasztok!
Nem egészen operációs rendszerhez kapcsolódó kérdésem lenne, de remélhetőleg tud valaki segíteni. Streamripper alkalmazáshoz - ami a szoftverkezelőből könnyedén telepíthető volt - keresek grafikus felhasználói felületet. Ismertek ilyet? Amiket máshol ajánlottak (pl. KStreamRipper, rhythmbox-record-station plugin) azokat nem találom a szoftver kezelőben.
A linux rendszer, amit használok: Linux Mint 18 (Mate 64-bit)
És a kérdésemhez kapcsolódó előzmény, amire windows alatt már találtam megoldást: [link] -
Van egy 18.2 Mate a laptopon és emlékszem, hogy amikor felállt a rendszer, de nem volt net, akkor nálam is kikerült a listából a routerem, de ennek vissza kéne kerülnie, ha be van kapcsolva a Kapcsolatszerkesztő általános fülnél az
Automatikus kapcsolódás ehhez a ....
Ezt ellenőrizd! Ha nem ez a gond, akkor a kapcsolatoknál nézz körül:
Ha itt is minden OK, akkor valaki elszipkázza a wifidet! Változtass jelszót. Ez már csak találgatás szint volt, de sose lehet tudni.
-
King Unique
titán
Említve van abban a leírásban több dolog is, épp azért kérdeztem, hogy melyik módszer vált be. Mondjuk azt észrevettem Mint alatt a másolásánál, hogy olykor pl. pendrive-oknál is megdobja átmenetileg a sebességét a gyorsítótár, de nálam nincsen megpiszkálva. A "bytes" értékei 0-n vannak, a "ratio" pedig 10 és 20.
Köszönöm az infót!
-
válasz
King Unique #8318 üzenetére
Nem igazán tudom jobban leírni mint a growler által beírt linken teszik.
Ott van pár megoldás. Nekem a gvfs frissítés nem segített. A puffer méretének változtatása segített.
Így lehet próbálgatni:
echo $((16*2048*2048)) > /proc/sys/vm/dirty_background_bytes
echo $((48*2048*2048)) > /proc/sys/vm/dirty_bytes
Nekem ez az érték meg is felelt.És ennek a végén írják hogyan kell a bevált értékeket fixen megadni.
De mondom a growler által linkelt topik egész jól kivesézi.
-
Kicsit többet elárulhatnál a használt rendszerről, DE-ről.
Milyen gépen fut a rendszer.....
Mit csináltál, frissítettél/telepítettél, ami után ez a jelenség jelentkezett?(#8320) Ibituba
sudo apt-get remove gnome-keyring-s
Ha nem használod súrún a terminalt, akkor szólok, hogy a -s csak ottmaradt, azt ne használd, azzal csak szimulálja, hogy mi lenne, ha.....
-
válasz
Ibituba #8320 üzenetére
Desktopon még nem jött ez elő, de laptopon pár hete csinálta ezt, pedig beállítottam, ami használta, talán Chrome szokta alkalmazni ezt. Leállításkor viszont feljött, így leszedtem óvatosan. Ha nem használod, inkább szedd le, minek fusson a háttérben.
sudo apt-get remove gnome-keyring
Az alábbi csomagokat is leszedi magával:
sudo apt-get remove gnome-keyring -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
evolution-data-server gnome-keyring python-ubuntu-sso-client seahorse
0 frissített, 0 újonnan telepített, 4 eltávolítandó és 27 nem frissített.
Remv evolution-data-server [3.18.5-1ubuntu1]
Remv python-ubuntu-sso-client [13.10-0ubuntu11]
Remv seahorse [3.18.0-2ubuntu1]
Remv gnome-keyring [3.18.3-0ubuntu2] -
Ibituba
aktív tag
Erre valaki?
"Sziaszatok!
Olyan problémával találkoztam két napja, hogy kikapcsoláskor felugrik egy ablak.Egy program még fut.
gnome-keyring-daemon
(nem válaszol)Lehetőségek: Képernyő zárolása-----Mégse-----Leállítás mindenképp
Kérem aki tud segítsen, hogy tudom ezt a felugró ablakot megszüntetni, kijavítani.
Ja igen. Szájbarágósan kellene. Köszönöm a türelmet!" -
DZs
senior tag
Olyan kérdésem lenne, hogy a wifi eddig magától indult, de most a rejtett hálózatok közé került és kézzel kell kapcsolni. Hogyan tudom a többi wifi hálózat mellé tenni, ahol korábban is volt?
Köszönöm! -
King Unique
titán
Én is használok 18.2-es Mint Cinnamon kiadást és szoktam NTFS fájlrendszerű USB 3.0-s háttértárakra is másolni, illetve most direkt kipróbáltam pendrive-okat is ilyen fájlrendszerrel. Viszont irreális mértékű belassulásokat és fagyást nem tapasztaltam a másolás során nagyobb méretű fájloknál sem. Tehát ki tudja, hogy nálad éppen mi az oka. Illetve pont ezért kell az előző válaszban említett dolgokat kipróbálni, hogy kiderüljön a probléma forrása. Vagyis, hogy most a pendrive sz@r, vagy esetleg tényleg a Mint körül nem stimmel valami.
Egyébként, ha sikerült azóta megoldani, akkor azt megoszthatnád, illetve hogy pontosan mi volt a gond.
-
válasz
King Unique #8313 üzenetére
Teljesen igazad van. Mivel nem végeztem nyomozást ezért csak annyi volt a kérdésem, hogy valaki találkozott-e már az utóbbi hónapokban olyan hibával mint az enyém.
Ilyenkor néha van olyan (mert találkozott vele), hogy valaki beírja, pl. hogy ez egy frissítéssel jött NTFS kezelési hiba, stb. -
King Unique
titán
Ha egy ideje, akkor korábban talán nem? Aztán másik gépen, másik Linux / Windows alatt is ilyen lassú a másolás? Másik fájlrendszerrel (pl. FAT32) próbáltad? A szintetikus teszteknél (pl. Disks) mi a helyzet?
Egyébként pl. az NTFS és exFAT fájlrendszerek írása nem feltétlen lesz olyan gyors Linux alatt, mint Windows esetében (példa). De azért nyilván a túl nagy belassulás sem normális. Az adatátviteli sebességet pedig átmenetileg a gyorsítótár is megdobhatja, majd annak telítődése után visszaáll a reális érték.
Viszont jellemzően megint kb. semmilyen konkrét és lényeges infó nincsen megadva. Ahogyan az előbbi kérdésekre adott válaszok, úgy a pendrive-ok pontos típusa és azok gyártói referenciaértékei, a fájlméretek, a forrás- és célmeghajtókon lévő szabad terület nagysága, a fájlrendszer esetleges töredezettségének mértéke stb. sem ismertek. Ezen infók híján pedig csak találgatni lehet...
-
Linux Mint 18.2 Cinnamon.
Egy ideje az USB3-re kötött USB3-as NTFS pendrive-okra történő másoláskor lehetetlen alacsonyra esik a sebesség. Ha több fájlt fogok össze másolni, akkor szinte biztos. Ha egyenként másolom akkor néha végigmegy gyorsan néha nem. Olyan is volt, hogy visszagyorsult. Semmilyen másik progit sem használok közben.
De ha be van töltve egy virtualbox gép akkor annak még a kurzora is akadozik.
Van valami ezzel összefüggő driver hiba? Kerestem a Neten eddig nem találtam.
lsusb
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub -
Sprq
aktív tag
válasz
King Unique #8309 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minden az elvártak szerint sikerült.
Elnézést, hogy nem tájékozódtam jobban a témában, főleg hogy az összefoglalóban is benne van. Jövőben igyekszem elkerülni az ilyen helyzeteket.
-
Sprq
aktív tag
válasz
King Unique #8309 üzenetére
egy merevlemez, egyik partíción van a mostani linux
-
King Unique
titán
Ez most egyazon háttértár, vagy 2 külön?
Egyébként igen, normál esetben fel kell ismernie a telepítőnek a lemezt és a rajta lévő partíciókat.A Rufus esetében a telepítő UEFI-s kiírásához lehet használni a 3. opciót és a normál ISO képfájl módot is. De Linux ISO-knál még jobb a DD képfájl mód szerinti kiírás, amely után a telepítőnek Legacy & UEFI módban egyaránt bootolnia kell.
-
Sprq
aktív tag
válasz
King Unique #8307 üzenetére
Extra kérdés mostmár mindezek tudatában. Ha megcsinálom Rufus-szal az USB-met, sikerül elindítani EFI-ben, akkor azzal installnál látni fogom a most fentlévő linuxot és tudom formázni a partíciót?
-
King Unique
titán
Van kifejezetten a Linux Mint + Windows 10 UEFI-s telepítéséhez készült leírás is, ami az itteni összefoglalóban szintén megtalálható. A végén a
bcdedit
parancsot érdemes kiadni, valamint W10-ben az alapértelmezett fast startup funkciót még a telepítés előtt kikapcsolni.Viszont nálad jól meg lettek kavarva a dolgok, ha a Linux Legacy, a Windows meg UEFI módban lett telepítve... Már csak azért is, mert nyilván a Mint is telepíthető UEFI módban és még Secure Boot aláírása is van. Egyébként UEFI-ben Windows alatt az EasyUEFI program használható a boot menü szerkesztéséhez. De ez esetben nyilván célszerűbb lenne inkább rendesen újratelepíteni és nem tovább gányolni. Vagy, ha ez nem opció, akkor használod így felemásan a 2 rendszert.
Egyébként lehet az UUI miatt nem bootolt UEFI-ben a telepítő, illetve a hasonló YUMI esetében is külön UEFI-s verzió van ilyen célra. Viszont az részletezve volt a kezdő topikban is, hogy akad Windows alatt számos egyéb program a Linux ISO-k kiírásához. Valamint, ha a boot képernyő színes, akkor Legacy módban fut a telepítő. Ha fekete-fehér, akkor UEFI-ben.
-
Sprq
aktív tag
Hát, nyilván nem direkt volt. Újraraknám a linuxot szívesen, de valamiért nem tudok EFI-ben USB-ről bootolni, nem látja(?) vagy nem tudom, hiába van elvileg bekapcsolva az USB boot, secure boot meg ki. EFI-ben ráadásul csak a Windows EFI boot managert látom. Ötlet?
Szerk1.:Esetleg az jutott még eszembe, hogy ezzel a programmal készítettem az USB-t. Ha mással csinálom talán?
Szerk2.: ja látom már, Rufus-ban van ilyen beállítás
-
lev258
veterán
EFI és nem EFI indítás egymástól eltérő, együtt nem használható. Tehát ilyen feltételek mellett nem megoldható a rendes indítás, mindenképpen BIOS-os átállítás szükséges.
Szerencséd van, hogy telepítéskor nem sérült az EFI-re vonatkozó rész a lemezen, ugyanis eleve nem ajánlott két rendszert kétféle módon telepíteni esetleges problémák miatt. -
Sprq
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám Linux Mint Cinnamon és Windows 10 dual-boottal kapcsolatban. Készítettem egy bootolható USB-t a linux mint iso-ból, ezt sikerült is felrakni, volt egy külön partícióm direkt erre a célra, root,home,swap + grub mind megvan, hiba nélkül felment. Annyi még, hogy EFI módban nem tudtam USB-ről bootolni, csak Legacy módban.
Az lenne a problémám, hogy EFI módban ha elindítom a gépet akkor egyből a Windows 10 indul el, nincs grub ahol választhatnék. Ha átállítom Legacyre, akkor pedig egyből a Mint indul el, grub sehol sincs.
Azt szeretném tudni, hogy hol ronthattam el vagy hogy tudnám elővarázsolni a grubot vagy esetleg valami windowsos boot managert, egy easyBCD nevü programot néztem Win alatt, de az panaszkodik, hogy a gép EFI módban ezért nem tudok boot entrynek hozzáadni linuxot?
Válaszokat, segítséget előre is köszi, remélem érthetően fogalmaztam meg a problémámat.
-
Ibituba
aktív tag
Sziaszatok!
Olyan problémával találkoztam két napja, hogy kikapcsoláskor felugrik egy ablak.
Egy program még fut.
gnome-keyring-daemon
(nem válaszol)Lehetőségek: Képernyő zárolása-----Mégse-----Leállítás mindenképp
Kérem aki tud segítsen, hogy tudom ezt a felugró ablakot megszüntetni, kijavítani.
Ja igen. Szájbarágósan kellene. Köszönöm a türelmet!
-
dbius
veterán
Köszi srácok! A közeljövőben kipróbálok egy friss live disztrót, hogy az alatt ugyanúgy előjön-e ez a probléma. Ha nem, akkor megy fel, ha igen, akkor marad a jelenlegi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- Autószerelők, autószerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Napelem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest