- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
tusi_ #100725 üzenetére
Brave, esetleg próbáld ki. Bár chrome alapú, de szerintem teljesen rendben van.
Csak a FF használat közben térdel le, vagy egyébként is? Nekem gyanús ez a verzió frissítés, hogy valami félrecsúszott. A frissítésekkel kapcsolatban nekem maximum egy Timeshift, vagy egyéb mentés jutna eszembe, ezt nálam okosabb ember tudná megmondani, hogyan lehet visszaállni a régi csomagverziókra.
-
Petya XT
senior tag
Nem próbálod meg több disztróval, LIVE-ként? Hogy mégis hol lehet a kutya elásva? Meg úgy általában...minden disztró így kezeli, vagy csak az általad használt. Volt az ismeretségi körömben ilyen gép, erre a hibára nem panaszkodtak, egy mezei Ubi volt fent. Acer Nitro, Ryzen lapos.
-
Win osszeomlas utan a linux meg ment, de nem akartam a grubot otthagyni a win 10 opcioval, igy toroltem mindent
Célszerűbb esemény előtt kérdezni, ezt is meg lehetett volna oldani a
sudo update-grub
parancs futtatásával, kivette volna a Win indítót a GRUB-ból....teljesen tiszta linux telepitest tettem ra. Kb fel nappal kesobb, amikor inditottam megint a mint-et, mar nem allt fel...
Ennek is több oka lehet, lemez konzisztencai probléma is, de az is, hogy az új telepítéshez csatolt /home konfig fájljai valamiért nem voltak megfelelőek az új rendszernek. Ha nem pontosan ugyanazt a verziót telepíted a /home alá, akkor ez benne van a pakliban. (ilyen meglepetések miatt soha nem használok /home-ot külön)
Az efi particio mekkora kell legyen amugy, ha csak linuxot kell inditani, semmi mast?
Erre nem létezik jó válasz, az EFI hardverfüggő is és disztrófüggő is, utóbbit helyigényre írom, mert egyes disztrók egy 300MB-os EFI particióra kiírják, hogy nem elég nekik a hely, más disztrók simán berakják a saját bootjukat oda. Mostanában fél giga /EFI particiókat csinálok, hogy ne szivasson meg ezzel egy későbbi disztró, de volt már anno, hogy egy külön 1gigás második EFI-t kellett csinálnom.
-
Win összeomláskor valami tuti változott a fsck meg ezt észlelte, ezért is futtatná le magát bootkor. Régebben az FSTAB-ban lehetett kivenni, hogy ne fusson ellenőrzés, de nem érdemes, mert nem minden bootnál fut le, ha viszont gond van, jó ha jelzi valami.
systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-128E\x2dF836.service
Úgy látom most a systemd-ben fut le fenti service, de lehet még mindig szabályozza az FSTAB beállítás, fene tudja. Ezer éve bíbelődtem ilyesmivel.
-
Ma behalt a win 10 rendszer- dual boot volt - es gondoltam mivel amugy sem hasznalom, torlom az egeszet es csak mint lesz ext4-el.
.....
Inditasnal most mindig kiirja, hogy a ctrl c vel skippelhetem a lemez ellenorzest. Ez okes? Eddig ezt nem lattam...Azért én hagynám a rendszernek azt a bootkor lefutó fsck-t, had ellenőrizze csak le ügyesen a fájlrendszert!
-
Sajnos nem. A tároló digitális aláírását kellene felvenni, mert csak a megbízható tárolókból lehet telepíteni. Meglepne, ha ez Mint alatt nem okozna gondot, de ha nem, akkor ott hogyan oldották meg?
Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, a backports az egy hozzáadható tároló, ahonnan tudsz telepíteni. Itt [link] van hozzá egy nem túl intuitív kereső, ha találsz benne olyan progit amit használsz, akkor onnan fel lehet tenni az újabb verzióját, amit egyébként nem kapnál meg a Debian 12 életciklusa alatt, csak a következő kiadásban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Mint egy nagyon barátságos rendszer, relatíve friss csomagokkal. Debian az az egész Debian -> Ubuntu -> Mint vonal alapja, de jellemzően régebbi csomagokat használ a stabilitás jegyében, ezért van rajta pl. 2 évvel ezelőtti SMPlayer nálad... Régebben kernel és mesa verziókban is eléggé konzervatív volt, de a 12-es Debiannál ezen kénytelenek voltak változtatni, mert a világ elhaladt volna mellettük.
Igazából azt mondanám, hogy Debiant az szokott választani, akinek már van némi tapasztalta, azt nem a kezdőknek csinálják. -
Hehe... ez mekkora... a zsírfriss tárolók... csak 2 éves verzió
24.5 a mostani.
De én neeem, tényleg nem, csend Tibi, kussolkodik!! mer' megint meggyőznek hogy ennek így kell lennie.
Tusi_ , énnekem az Smplayer még feltelepített állapotába soha nem volt képes normálisan használni a hardvert. (hazudok, dehogynem csak azt a rendszert nem Linuxnak hívják)
Beállítások, általános, Videó fül, itt lehet játszadozni a kimeneti meghajtóval.
A Teljesítmény pontban a Hardveres dekódolással szintén lehet totózni meg az általad megtalált Hurokszűrővel, meg még a H264 esetén a dekódolási szálak számával.
Miután sikerült ezeket úgy beállítgatni ahogyan neki pont jó, tényleg képes szinte nulla procival videókat lejátszani.
Előtte meg 20-70%, procifüggő. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elvileg az van, hogy a most már alapnak számító Wayland compositor alatt még alapból nem engedi a Firefox a HW gyorsítást, csak a régi X11 alatt, ami már kikopóban van.
Elvileg ezt a kulcsot kell true-ra állítanod, majd újraindítani a böngészőt, és itt a média alatt is látni fogod a sorok egy részének bezöldülését:
media.hardware-video-decoding.force-enabled
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Alapból az AMD nyílt driverével működik, nem kell hozzá külön az AMD gyári drivere.
Ami itt kérdés, hogy megvannak-e a hardveres gyorsításhoz kellő csomagok, és h. olyan böngészőt használsz-e, amivel tudja a Youtube VP-9 gyorsítást.
Kezdésnek sokat segítene, ha bemásolnád a
vainfo
parancs kimenetét. Ha alapból nincs fent a vainfo, akkor telepíteni kell. -
-
...de nem szeretem, ha tul sok hely van parlagon.
Sajnos rossz hírem van, az SSD viszont kifejezetten szereti a szabad helyet! Mivel 512GB-ot írsz, azon egy deka gyárilag lefoglalt hely nincs, az overprovisioning miatt viszont minimum 7% szabad hely kell a meghajtón. Mennyivel jobb lenne, ha ez akár a rendszerpartició szabad helye lenne.
Megkérdezted, elég-e X GB hely a rendszernek. Ketten is írtuk, hogy nem, adj neki többet! Mégsem tetted.
Kérdeznék én is egyet:
Mi a ragyáért kérdezel rá egy szaktopikban egy konkrét dologra, ha utána sz*rsz a kapott válaszokra?
-
-
30GB-nál kevesebbet ne adj a /-nek, főleg ha a /home is automatikusan ezen belül van. Ha mégis szükséged lesz Flatpak csomagra vagy telepítgetsz sok csomagot, letöltesz dolgokat, jobb ha bőven van hely. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha a kevés hely miatt beszorul a rendszer! Én 40gigánál kevesebbet már nem adok a rendszernek, itt látod is az egyik meghajtónál, van hely bőven, de így hosszabb távon is nyugodt lehetek. A p2 partición van a napi használatos Mint 22, annál láthatod is, mennyire szűken lennék a 20GB-tal!
Nem szemetel a rendszer, Linux Mint default törli az egynél több plusz kernelt, amit growler kolléga ír, az meg igen ritka eset, a loghízásnak amúgy is mindegy, mekkora hely van.
-
-
daninet
veterán
első körben ne gondolkozz dual boot-ban, hanem tedd fel a mint-et és nézd meg mit tudsz WINE-al futtatni ami nem létezik linuxra. Egyrészt elég sok szoftvernek van linux alternatívája, másrészt pedig elég sok szoftver elindul wine segítségével.
Én mikor linuxra váltottam a CAD programok kivételével mindent le tudtam váltani meglepő könnyedséggel. -
csixy
addikt
A Te verziódban nyilván UEFI rendszert feltételezve én azt csinálnám, hogy a gépben lévő meghajtót linux telepítővel GPT-re inicializálnám és a lemez elején hagynék annyi szabad helyet amennyi majd a windowsnak kell. A többi részre két partíciót csinálnék, egy NTFS-t a közös adattárnak és egy Ext4-est a linux / -nek. Bedugnék egy pendrájvot is - az is lehet GPT, erre csinálnék egy legalább 600 megabájtos FAT32 partíciót (de lehet akár 1 Gigabájtos is a később előkerülhető ötletelések, linux distro váltások, esetleges Grub boot-ról Systemd bootra váltás esetére) és ezt most /boot/efi csatolnám és feltelepíteném a kedvenc Linux Mint Cinnamonomat. .... Amikor ezzel megvagyok, akkor a rendszert leállítván eltávolítanám a telepített linuxomat bootoló pendrájvomat. Most jöhet a windows telepítés és a szabad helyet megmutatnám a windows telepítőnek "ide tessék parancsolni települni" jeligére. ... Kész. Ezután ha simán indítod a gépet akkor a windows indul, ha pedig bedugod előre a pendrájvodat és arról bootolsz, akkor a linux fog beröffenni. ... Ez egy ilyen CsIxy - féle megoldás. Ennyit kibír egy pendrájv, mondhatni pont erre való. ... Hajrá !
-
Kicsi es gyors USB stick helyett vegyel egy kicsi, USB-s SSD-t, a sticket hamar ki fogja nyirni az iras - nem tud wear levelinget.
Egyebkent az nehezen hiheto, hogy halozati szimulator nincs Linuxra, Linux az alapja minden halozati termeknek, virtualizacionak es meg ki tudja minek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest