Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- gerner1
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #103341 üzenetére
Kapitány, Aaaappimagee...? Az maga a Sátán, aki csak azt várja hogy a Snap-el karöltve tönkretegye a színtiszta Linux érzést
Viccet félretéve Linuxon még az Appimage sem ér két forintot se mert pár évre van kompatibilitás benne.
Számtalanszor kipróbáltam 5-6 éves appimageket friss rendszereken és halott nem indulnak el. Lehet újabbat vadászni.És most megint jöhet Uby hogy énnekem a kedvenc momomániám 100 éves Wines portable és telepítős programokat futtatni.
Igen meg szoktam tenni és ami a legérdekesebb az egészbe, 5 éves Appimage nem fut a saját Linuxos platformján, míg az a Wines portable exe ami 25 éves, reccenésmentesen fut W11-en (Win2000 korban szedtem le némelyiket!!) és ugyanilyen reccenésmentesen fut bármelyik Linuxon a Wine alatt!!!
Hoppácska, hogy is van ez?
Míg a saját platformján egy Appimage (és úgy amblock az egész Linux ökoszisztéma) nem ismeri a hosszútávú visszafelé és előrekompatibilitás fogalmát. Már pár évre se nemhogy 20-25 évre.Úgyhogy kedveskéim (
) vagy belementek az x év utáni teljes os cserébe, előlről, vagy rolling a maga minden jó rossz tulajdonságával, vagy az egyszeri user akit legkevésbé sem érdekel ez amiről mi itt csatározunk, feldob egy konténeres megoldást (jajj a Sátánnak máris érződik a kénkőszagú lehellete, jajj mi lesz akkor a tiszta Linux életérzéssel
) és használja akár egy 10 éves disztrón is.
Még 10 évig.Pillanatra visszakanyarodva a belengetett W11 helyett Linux marhaságra (mert amúgy az).
A Winhez szokott bárgyú usert szerintetek érdekli a Debian tisztasága, a többi disztró csűrcsavarjai? A biztonság lanyhulása? Fog ő szarakodni egy lemez jelszavas csatolásával, meg a többi bolondsággal? Dehogy fog.
Rájön hogy a konténer maga a kánaán és használja, neki áldás az unattended upgrade stb. Nem érdekli mi van a háttérbe mert eddig se érdekelte.Mégegyszer, NEM azokról és azokhoz beszélek akik vérprofik és a legnagyobb megelégedéssel Linuxoznak hanem azokról akikről a topik címe szól.
-
fekete.puma
tag
válasz
Krissz80 #103338 üzenetére
Mi a bajod ezzel, ez is hozzá tartozik a linux szabadsághoz, nem kell használni és akkor nincs olyan gond, hogy nincs linuxra vagy, hogy nem megy megfelelöen.
Pl 5k- val elmégy vásárolni akkor utánna nem fogsz azon mérgelődni, hogy 50k- t el költöttél...
Helyette inkább jobban testre szabhatod a menüt, vagy asztal effekteket is állítgathatod... -
Krissz80
senior tag
válasz
sh4d0w #103328 üzenetére
Szerintem nem lenne baj a sok distroval, ha lennének standardok, hogy megérje rá a fejlesztőknek portolni.
Jelenleg szinte minden ágra fenn kellene tartani egy verziót az apró különbségek miatt, és ezért a sw fejlesztők és a (4%-os piac miatt) inkább maradnak a fejlesztésügyileg stabilabb Win és Mac vonalon.Illetve vegyünk egy üdítő kivételt, a Davinci Resolve (én Dolby Vision RPU generáláshoz használom), az pl. csak az Nvidia HW-es gyorsítását hajlandó Linuxon használni , viszont jelenleg inkább az AMD kártyákat érdemes használni a jobb driverek miatt.
-
válasz
fekete.puma #103333 üzenetére
Pont olyan dolgokat soroltal fel, amik irrelevansak. Megvette a korabbi verziot es nam akar elofizetni? Maradjon Windows-on.
Egy szuk retegnek vonzo a Linux? Pont jo, nem hanyjak tele baromsagokkal.Nehany eve, amikor a Skype meg nagyjabol hasznalhato volt es eppen hazalatogattunk, anyosomnak hoztunk uj laptopot. Raknam fel a Skype-ot - fent van. Belep anyos, kontaktok kozul egy sincs. Oke, metros app, tegyuk fel helyette a desktopot. Na azt nem lehet, amig fent van a masik. A metrosat csak Xbox Store-on keresztul lehet eltavolitani - nosza rajta. Nem, azt nem lehet, csak az osszes Store alkalmazassal egyutt. Na, ezek utan tudtam csak a desktop Skype-ot telepiteni.
Tele van automatizalt baromsagokkal a Windows es nem hianyzik, hogy egy oraba keruljon egy nyamvadt alkalmazas telepitese.Tehat pontosan megfelel nekem az a filozofia, hogy a rendszer ram hagyja a gondolkodast es nem akar nalam okosabb lenni, hagyja, hogy tegyem a dolgomat, nincs az utamban, nem dolgozik szandekosan ellenem. Aki ezzel nem tud egyutt elni, mehet vissza Windows-ra, ott okoskodjon bele a rendszer mukodesebe.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #103318 üzenetére
Normális asztali géphez viszonyítva nem túl gyors a pár tízezres laptop, amúgy irodai dolgokra bőven jó. Mondjuk, hogy Win 10-zel miért tartott másodpercekig megnyitni egy 3-4 MB-os képet, azt nem tudom, Linux Minttel begyorsult. De szerintem ha rakok rá szűz Win 10-et, az is gyorsabb lett volna az eredeti állapotánál. (Nem az én laptopom, nem tartottam karban.)
Az én régi laptopom se versenyezhet az erősebb asztali gépeimmel, de amire használom, bő nyállal elég. Persze ha akarnám, biztosan fel tudnám rá ügyeskedni a Win 11-et, de azt már nem tudom, hogy futna, és valójában érvem sincs mellette, mert semmi kimondottan windowsos dologra nincs szükségem rajta, olyanra inkább, melyek Linuxon nálam rendre jobban működnek.
-
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #103330 üzenetére
Komolyan, elő fog szerinted online fizetni mikor használja már megvéve, vagy megoldotta?
pl Beírod a keresőbe, hogy top 10 professionális videó szerkesztő, képszerkesztő, DJ program stb... Win és Mac-re az összes elérhető, azt használják ami nekik bejött mikor már végigpróbáltak párat. Majd megy inkább alternatívára amit nem kedvel?
Értem, hogy mit akarsz mondani de nem azt mutatja a valóság, hogy arra mennének a dolgok, hanem azt, hogy csak egy szűk rétegnek vonzó a Linux. -
válasz
Warton #103326 üzenetére
A windowsnak jót tenne, ha lenne egy kis versenyhelyzet.
Hogy mi? Versenyhelyzet? 
No most az én költségvetésemből megturbózom az öreg Ignist, mindent beleadok... McLaren csapat az ő költségvetéséből szintén mindent beleadva kiállítja a saját autóját. Kialakulna kettőnk járműve közt versenyhelyzet? 
A kvázi agymosást most nem is említem, ahogy már kisiskolás szinttől Windowst erőltetnek a lurkókra.
Egyébként a Windowsnak lehet jót tenne a versenyhelyzet, a desktop Linuxnak viszont nem.
-
válasz
Warton #103326 üzenetére
Na, en meg a 6. genes laptopomra feldobtam mar Debiant, Proxmoxot, Linux Mintet es nem ugatott be egyik sem, hogy nincs TPM chip, meg Secure boot, meg kutyafule - csak mukodott mindegyik. Az egyetlen dolog, amivel dealelnem kellett, a wifi kartya volt, mert vmi dzsunka volt benne, rendeltem helyette egy intelt es kicsereltem.
Egyebkent meg (tibi keszulj): mindig olyan vasat kell valasztani, amit a hasznalni kivant rendszer tamogat. Igy van ez Windows eseten is es Linuxon is - meg akkor is, ha ezt egyesek ordogtol valonak tartjak, de valojaban nem az. Nem veletlenul van nagyon sok szoftver eseteben megfogalmazva hardware requirements.
-
válasz
fekete.puma #103324 üzenetére
Azok a cegek, akiknek megeri Linuxra fejleszteni, most is fejlesztenek Linuxra, lasd peldaul Microsoft, IBM, Broadcom, SAP. Azt azert jo lenne egyebkent tisztazni, milyen "nepszeru profi programok"-rol beszelsz, mert a userek toredeke hasznal fotoboltot (egyebkent az online verziora elo lehet fizetni), masreszt meg lehet tanulni a Linuxon letezo alternativak hasznalatat is - ahogy a Windows-on megtanultat is kellett, tehat nem kell visszaugralni.
Letezo jelenseg, hogy ha az emberek tenyleg Linuxot akarnak hasznalni, akkor leszoknak a Windows hasznalatarol, vagy megtanuljak, hogy lehet Linux alatt is elinditani, amit lehetseges. Mondjuk a SteamOS jelenlete azt mutatja, hogy igen nagy valoszinuseggel a jatekok nagy resze futtathato Linux alatt is. -
milan26
senior tag
válasz
fekete.puma #103309 üzenetére
Azokon a gépeken ráadásul legális a Win11, mert a hardverhez jár az OEM liszensz.
-
válasz
tordaitibi #103323 üzenetére
"Mivel még mindig nincs olyan hogy na igen na ez a Linux. Nincs."
De van, valogass."Az emberek nem úgy mennek be a boltba hogy Kérek egy Linuxos routert."
Ezzel most pont jol alatamasztottad, amirol jartatom a szamat. Fingjuk nincs arrol, hogy Linuxot hasznalnak, de allandoan pofaznak a Linux desktop everol. Nem mellesleg egyebkent nyugodtan kerheti igy, mert nem is tud masmilyet megvenni."Vagyis én még mindig hiányolom azt "A" Linux desktop kiadást (szándékosan nem disztrót írok mert az vitára adhat okot) ami világosan egyszerűen tudtára adja a töklámának hogy na igen ezt kell nekem letölteni és bootpendrájvot csinálni belőle."
Szolj, ha talalkozol ilyen Windows kiadassal, addig itt vannak a kezdok rendszerei."Egyébként ez már végre valamennyire fénylik az alagút végén (hogy Uby fórumtárstól plagizáljak) mert beírva a gugliba hogy Linux letöltés, az első oldal 2/3-a a Linux Mintet hozza be találatnak, némi más marhaságok és egyszem Ubuntu mellett."
Mindenfele szemelyeskedestol mentesen: ezek szerint nem tudod, hogyan mukodik a Google keresesi algoritmusa."Tudom hogy a te véleményed szerint ez a linux szabadságának megölése. Pedig nem, amiért én papolok a Linux desktop elterjedése lenne és ettől még létezhet kismillió disztró meg router meg anyámtyúkja."
A Linux koszoni, most is eleg jol elterjedt es mar igy is tul sok baromsag van benne, kezdve a systemd-vel, nincs szukseg tobbre."Az Android az Android. A Mac az Mac. A Windows az Windows. Az Iphone az Iphone
A Linux az .....? Nem, nem linux de akkor mi?"
Nem, az Android az Linux. Linux a kernel, Linuxos fork a csomagkezeloje. A Mac az Mac OS, a Windows az Windows, az iPhone iOS, a Linux pedig Linux. Azt kellene megerteni, hogy ahogyan a Windows 10 egy szoftvercsalad, ugy a Linux is az. Ahogy a Windows alkalmazhato embedded, desktop es szerver rendszernek (azert ez utobbi kifejezetten csak a core rendszerre ertendo), ugy a Linux is. Csak utobbi sokkal tobbmindenre is jo, routernek, TV-nek, szuperszamitogepnek is, a Windows-nal emlitett 3 mellett."És ezt itt is látom a topikba mert beesik egy most kezdő, és csak annyit kérdez, mit telepítsen? És püfff, tegyél Ubuntut, tegyél Mintet, jó az Arch is ha kell a rolling (de szerencétlennek foggalma sincs mi az a rolling meg lts...), lehet Manjaro, próbálj rá a Fedorára, legjobb a Debian, ha játszani is akarsz nézz rá egy Nobarára stb stb. Mivan..?"
Osszefoglalo - marmint egy update utan es oda be lehet linkelni disztribuciovalasztot is. Mar persze ha egyaltalan hasznalna valaki, mert az a piros gomb meglehetosen kicsi, nem feltuno, de ez mar fejlesztesi kerdes."...de leírtam ezeket ismét mert még mindig nincs desktop Linux."
De, van desktop Linux, meghozza annyi, hogy arra hajlamosak atnyergelhetnek a masik vesszoparipara, az egyseges Linuxra. (Mondjuk kivancsi lennek, az egyseges Linux utan ahitozok mikor fizetnek ki a Red Hat arat, mert ha lesz ilyen, akkor az a Red Hat lesz, IBM arazasban.) -
Warton
őstag
válasz
sh4d0w #103315 üzenetére
Szerintem se jön el a desktop linux éve, pedig nem lenne rossz. A windowsnak jót tenne, ha lenne egy kis versenyhelyzet.
Most szembesültem vele, hogy régebbi procis (6 és 7 gen) laptopra is felmegy legálisan (mókolás nélkül) a win11, ha van TPM2.0. Win10-ről nem lehet frissíteni, de ha csak úgy feldobod a win11-et friss installként akkor nem hisztizik a 7. gen miatt és simán megeszi a win10-es kulcsot is.
-
fekete.puma
tag
válasz
sh4d0w #103322 üzenetére
Az, hogy a driver támogatás olyan amilyen, ha szerencsés akkor nincs gond de az egy másik dolog, hogy a népszerű profi programok csak Win és macOs-re vannak.
Azokat akarják használni az amberek mert akarják... akkor a Linux mellett ugrálharnak vissza Windows-ra, nem csak a régebbi játékaik miatt.
(Biztoos, hogy feltörten használják...)
Az legyen az ő dolgul, Linuxon sehogy sem fogják...
Sokra megy ebben a helyzetben, hogy pl az Android is Linux mert akkor miért nem használják azon... -
válasz
sh4d0w #103315 üzenetére
Tudod hogy ebben soha nem értünk egyet de én azért futok még egy kört, hátha.
Amiket felsoroltál, Te meg én meg még jópáran tudjuk hogy igen Linux.
De ezt nem tudja, abszolút nem tudja az az átlaguserecske, aki (mivel most ez van terítéken épp) váltana W10-ről Linuxra.
Mivel még mindig nincs olyan hogy na igen na ez a Linux. Nincs.
Az emberek nem úgy mennek be a boltba hogy Kérek egy Linuxos routert. Kérek a vagyonvédelmi szakboltba egy Linuxos NVR-t. Stb, sok stb.
Az emberek Androidos tabletet, telefont használnak Az embereket nem érdekli hányadik forkja a linuxnak az android. Az Android és snitt.
Ugyanígy nem érdekli őket a PH vagy YT. win vagy linux szerveren megy, egyáltalán azt se tudják mi az a szerver.
Az se érdekli őket a sarki atm az mit futtat, milyen embedded wint, vagy a router milyen linux forkot.
Egyet tudnak. Windowst használtak eddig.
Használtak XP-t. Majd a W7. Majd a W10. És vagy a W11 vagy a most szjkózott átállás, majd meglátjuk.
De. Az emberek soha de soha nem voltak elgondolkodtatva hogy most mit használjanak.
XP-t? Zen xp-t, ami egy fork? Vagy xp-15. verziót? Vagy Xp 125. verziót? Xp-csiricsárét Lajoskától? Xp-buheraBence "disztróját"? Vagy W7-ből volt 150 elérhető letölthető, megérthetetlen variációszámú/funkciójú gyári Redmond kiadás? Soha nem volt.
A verziószámokat véletlenül se keverjük most ide, a W10 is megért jópár verziót de ez teljesen más, 2015-2025 között volt jópár de ettől még W10 volt és maradt. Nem disztrókatyvasz hanem verzióváltozat, nagyon nem ua. Mint pl. az Ubinál a 10... a 18.... a 22... stb. de ettől még Ubuntu.
Vagyis én még mindig hiányolom azt "A" Linux desktop kiadást (szándékosan nem disztrót írok mert az vitára adhat okot) ami világosan egyszerűen tudtára adja a töklámának hogy na igen ezt kell nekem letölteni és bootpendrájvot csinálni belőle.
Egyébként ez már végre valamennyire fénylik az alagút végén (hogy Uby fórumtárstól plagizáljak) mert beírva a gugliba hogy Linux letöltés, az első oldal 2/3-a a Linux Mintet hozza be találatnak, némi más marhaságok és egyszem Ubuntu mellett.
És ez nagyon de nagyon jó dolog.
Tudom hogy a te véleményed szerint ez a linux szabadságának megölése. Pedig nem, amiért én papolok a Linux desktop elterjedése lenne és ettől még létezhet kismillió disztró meg router meg anyámtyúkja.
Mégegyszer.
Az Android az Android. A Mac az Mac. A Windows az Windows. Az Iphone az Iphone
A Linux az .....? Nem, nem linux de akkor mi?
És ezt itt is látom a topikba mert beesik egy most kezdő, és csak annyit kérdez, mit telepítsen? És püfff, tegyél Ubuntut, tegyél Mintet, jó az Arch is ha kell a rolling (de szerencétlennek foggalma sincs mi az a rolling meg lts...), lehet Manjaro, próbálj rá a Fedorára, legjobb a Debian, ha játszani is akarsz nézz rá egy Nobarára stb stb. Mivan..?
Ismét nem fogunk véleményben közelebb kerülni egymáshoz, az tuti de leírtam ezeket ismét mert még mindig nincs desktop Linux.
És ha egyszer lesz, nem fogja elvenni a programozók, szerverüzemeltetők, routergyártók, telefongyártók stb. kenyerét. Csak meg fogja könnyíteni a teljesen 1R user dolgát de azt nagyon.
De sztem. ilyen sose lesz. -
válasz
fekete.puma #103316 üzenetére
Persze, semmit ne keverjunk ide, ami nem tamasztja ala a mondandonkat.
Nem kell senkit megnyerni, a Linux pont jo ugy, ahogy van, nem kell elwindowsositani - mert a Linux nem Windows. Aki Windows-kent akarja hasznalni, hasznaljon Windows-t, aki meg hajlando beletenni a tanulasi idot a Linuxba, hasznaljon Linuxot (mert a Windows-ba is bele kellett rakni). -
-
csixy
addikt
16 éve gyártott HP Compaq dc7900 Small Form Factor. Még színtiszta Legacy vas. Core2 duo proci. Redmond beintett neki. A Linux mint 6 Faye úgy fut rajta, mint a kisangyal . 720p60-ban megy rajta a HDR video. Az SSD és a HDD is GPT. A grub a bios_grub partícióba plántálva. A felhasználói adatok kisoftlinkelve az sdb1-re. Az sdb2-n elvan a timeshift mentés. Egy sovány pénztárcájú ember még évekig ellehetne rajta. Csakhát ugyi linux. Pedig bombabiztos. Tiszta Hawaii ! Szeretem!
-
Vasti74
senior tag
A "több 10+ éves konfig is rendszeres használatban van, és nem érzem, hogy ki kéne őket vonni a forgalomból" kicsit ellentmond annak, hogy "de a legrégebbi már Win 10-zel se volt túl gyors" , mert egy gépet két okból szoktak általában lecserélni: vagy tönkrement, vagy már túl lassú ;-)
Szerintem a linux is tud kellemetlen meglepetéseket okozni bőven, legalábbis én mostanában rengeteget szívok vele :-( Mint Cinnamon-ról váltottam Fedora 41 Plasma-ra, tettem egy próbát előtte - közben ;-) openSUSE Tumbleweed-el, és most éppen a Kubuntu-nál maradtam: ezzel szívtam talán a legkevesebbet, de ez is elég érdekes, és most éppen egy 24.10 - 25.04 frissítés óta nem indul a Discover, ami nem túl jó dolog, és a neten eddig talált tippek nem segítettek. Hát azért ez nem semmi: olyan '96-'97 óta használok linuxot, de kezd elmenni tőle a kedvem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103309 üzenetére
Így van, ráadásul ennyiért jófajta, minőségi, és szép brand gépeket lehet kapni, Windows Pro licenccel. Ha normális az eladó, akkor frissen telepített rendszerrel...
-
válasz
fekete.puma #103308 üzenetére
Mindig elojon vki ezzel al Linux desktop eve faszsaggal, mikozben nem veszi eszre, hogy mar nemhogy a Linux evet tapossuk, hanem tobb, mint egy evtizedet. Mert a telefonod valoszinu linuxos, az okosteved, a routered, a tableted mind linuxos - tehat mindenkit korbevesznek a linuxos eszkozok, legfeljebb nem veszik eszre az emberek, mert nincs terminal, meg abban villogo kurzor...
Kutyat nem erdekli - a hatereken kivul -, mikor jon el a Linux desktop eve, ha eljon egyaltalan.
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #103301 üzenetére
Régen kb. böngészni nem lehetett normálisan egy sokéves géppel, vagy egy komolyabb Excel-táblába belehaltak, most egy csomó mindenre jók még. Annak idején a levetett gépeket alig használtuk is tovább valamire, most a családban több 10+ éves konfig is rendszeres használatban van, és nem érzem, hogy ki kéne őket vonni a forgalomból. Esetünkben gyakorlatilag mindenkinek kellene új laptop (3 db), az meg nem lenne olcsó.
Persze fel lehetne rájuk ügyeskedni a Win11-et, de a legrégebbi már Win 10-zel se volt túl gyors.
Meg hát régen sokkal kevésbé volt ellentétes alternatíva a Linux. Amikor az Ubuntut először még CRT monitorral próbáltam, akkor szembesültem vele, hogy nem létezik a VGA-hoz driver, ami 60 Hz fölé menne. Na az a korabeli LCD-ket rendben lett volna, de CRT-n értelmetlenné tette.
Persze én sem hiszek a linuxos áttörésben, csak összehasonlíthatatlanul több értelme van mostanában váltani, mint korábban volt.
-
-
fekete.puma
tag
válasz
cigam #103311 üzenetére
A KMS-el aktiválni az nem legális és még veszélyes is, mégis használják.
Abba belemenni, hogy az olcsón vett licence ami használható, nem tiltják és ez mennyire legális? Akik használják azokat valószínű nem zavarja, hogy nem 30-40k körül adott ki érte...
Amúgy meg a Linux sincs ingyen sokan támogatják 5-15 dolcsival évente, vagy akár havonta, sokan meg nem és úgy használják.
Saját költségen biztos nem fejlesztgetnék + a saját munkájukat is ingyen beletenni hosszútávon. -
válasz
fekete.puma #103308 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy legális-e?
Használt gépeknél gyakori, hogy használt Windows-al árulják, mert az MS 10k körül adja hozzá a W11 "refurbished licence"-et.
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103307 üzenetére
Szerintem az átlag felhasználóra gondolt...
Venni 50-60k-ért egy 8 gen. i5-ös komplett gépet és felrakni rá a win11-et talán nem akkora dolog, hogy valamelyik ismerőse ne oldaná meg ha már ő nem képes rá.
Használt gépnél telepítve is kérheti, ha nagyon nincs aki feltelepítse. -
válasz
Ez nem ilyen egyserű.
Windows főverzió váltásnál is nagyon sokan agyérgörcsöt kapnak, ha ez megnyugtat
(én is mivel ez miatt nekem kötelező naprkésznek lennem és a W11 mint rendszer egészen jó, a használata jó, karbantartani, hekkelgetni viszont egy istencsapása)
Tudom mert sok ismerősnek én vagyok a botcsinálta rendszergazdája.
Normális érelmes, nem buta emberek Windows7-et(!!!) használnak, és nem csak azért mert nincs pénzük hardverre.
A milliomos fogorvosom W7-et használ a rendelőbe célhardvereken és pl. ezt csak súlyos milliókért lehetne lecserélni W11-re. Még meg is lépné de minek?
Marad így mivel hibátlanul teszi a dolgát.Nem annyi ám egy os csere hogy install, reboot és használ
Nagyon nem csak ennyiből áll.
Platformcsere meg átlaghalandónál szinte kivitelezhetetlen.Szegény megboldogult édesanyám egy ragyogó könyvelő volt. És az egész világ felborult ha véletlenül a Word meg a könyvelőprogram vagy az Abevjava ikonját 2 pixellel arébb tettem az Asztalon.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103304 üzenetére
Persze mert kb. 1 doboz cigiért lehet kapni működő licet.
Nem így lenne ha 30 ropit kellene kicsengetni csak azért, hogy netezzhessen valaki.Egy átlag usernek a játék a legégetőbb kérdés.
Az egész megszokás kérdése.
A Win95-ös időkben is kellett tudni lemezt formázni, stb, elszoktunk tőle.
És az mennyivel volt kellemesebb amikor elszállt a FAT tábla?
Persze a Doom meg a Mortal Komat csak PC-n jelentek meg.
Ha az iskolákba lecserélnék az OS-t Linuxra 10 év múlva sokkal elterjedtebb lenne, de az MS nem hülye ezért nekik támogatottan adja. -
fekete.puma
tag
válasz
Linux a desktops fronton 4% körüli részesedést mutat úgy, hogy ingyenes alternatíva.
Ez így is marad valószínű, duplázni vagy triplázni nem fog főleg, hogy a win11 a nem támogatott gépekre is könnyen feltehető, nem kell hozzá nagy tudás.
Bekeményítenének és nem engednék, hogy a régi gépekre felrakható legyen és tömegesen váltanának az emberek Linuxra (amitől nem kell félni), valószínű hamar visszacsinálnák mert nem engedik el olyan könnyen a (bárányaikat).
Nem lehet majd használni a régi gépeken a win11-et semmilyen okossággal akkor megtehetik, valószínű a felmérések arra mutatnak majd... -
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #103299 üzenetére
Elképzelem, hogy a Win10-ről váltást megpróbálni szándékozó emberke megkérdezi valami linuxos fórumon, hogy és akkor milyen disztribúciót? Kap is azonnal 15 különböző választ... ;-)
Az első elakadásnál meg azt, hogy mégis másikat kellett volna választania, mert az ugye jobb, azzal nem lett volna ilyen probléma - azzal majd más lesz, amit meg egy 3. disztribúcióval úszott volna meg ;-)
Aztán jönnek a következő apróságok, hogy ugyan majdnem minden alkalmazásnak van alternatívája linux alatt is, csak éppen annyira más, hogy pont agyvérzést kap tőle a kedves user...
Elég hamar inkább a Win11 mellett dönt! ;-)
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Régen is lecserélték az emberek a gépeiket, mert elavultak - nem 7-9 évente, mint most a Win11 miatt, hanem gyakrabban, és a fizetéshez mérten sokkal nagyobb összegekért, mégsem váltottak linuxra, pedig akkor is ott volt a lehetőség...
60.000 forint körül már lehet olyan gépet kapni, amin kiválóan fut a Win11 - ennyi szerintem a legtöbb embernek inkább bele fog férni, mint egy teljes rendszerváltás.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest