- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
Tex Murphy #102398 üzenetére
Nem használok Knullit (Trimui Smart Pro-m van CrossMix OS-szal meg Powkiddy RGB30-am ArkOS-szal), de ha van saját fájlkezelője (felteszem, hogy van), akkor OTG-vel pendrive-ról se tudsz rámásolni?
-
Tim82
félisten
válasz
Tex Murphy #102396 üzenetére
Ha ez a konzollal együtt jött memóriakártya, akkor jó, ha tudod, hogy - fogalmazzunk finoman - hullámzó minőséget adnak; érdemes lenne a rendszert egy normális kártyára újratelepíteni.
A másik, hogy a Knulli oldala szerint nem biztos, hogy a Windows alapból kezeli a kártyát, ha az ext4-re volt formázva.
-
Tex Murphy
tag
Sziasztok!
Remélem, jó helyre írok, s tudtok segíteni.
Adott egy Ambernic RG40XXV konzol, amire Knulli-t raktam. Minden patent, fut rendesen. Ma szerettem volna még játékokat másolni az SD-re, de azt írja, nincs elég hely a lemezen. Ez elég fura, mert van még 5 Gb szabad hely, de egy 64Kb-os fájlt sem enged másolni. Törölni lehet, s a Screaper-rel felmásolt box artok is minden gond nélkül feltelepülnek. Tegnap még semmi baja nem volt.... Mi lehet a gond/megoldás? Win alatt azt mondja, hogy az SD teljes kapacitása/szabad hely is 0....
Előre is köszi a segítséget. -
urandom0
senior tag
A Tails projekt dobta a Balena Etchert az ajánlott íróprogramok közül, mert az Etcher kiszivárogtat egy-két adatot: https://tails.net/news/rufus/index.en.html
Semmi személyes adatot amúgy, csak az image fájl nevét, és a pendrive modelljét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Firefox a 136-os kiadástól alapból engedélyezi a HW-es videó gyorsítást AMD hardveren, ha legalább mesa 24.2 van a rendszerben. Pl. laptop üzemidőben ez jelentős különbséget jelenthet.
-
válasz
csixy #102389 üzenetére
Látod ezek vagyunk
Mi de nem ez az átlag.
Mutass a környékbeli Zoli bácsi, Zsuzsika a könyvelésről, Kalán néni ügyeletes nagymama, Jenő a lakatos, Karcsi a jogász, Feri a villanyszerelő, sebész virágárus fodrász mozdonyvezető fogorvos plázacica stb. stb. vonalon egyet is aki ezt megcsinálja.
Más a hobbi meg a hozzáértés és más az élet.Lehet már leírtam de ÜF+ átállásnál 10+ ismerősömnek kellett megcsinálnom a procedúrát mert a szakmájuk mesterei de ehhez nem konyítanak. Ők sose fognak ssd-t cserélni meg hűtőbordát ragasztani.
Használják 4-5-akármennyi évig a termékeket aztán kuka és csereTényleg tldr de elmesélem.
Gyömrői piac, van egy eladó egy nagy furgonnal kinnt, szartól a repülőig mindent árul, szerszámokat.
Jön egy öreg bácsi, fél keze lóg, sztrókja volt nemrég.
Odaszól az eladónak,
Fiam, van ilyen és ilyen gyalukésed meg marófej?
Persze hogy van Pali bátyám, látom javul a keze, lemegy még a műhelyébe dolgozgatni?
Fiam ha már nem tudnék lemenni az a nap lenne az életem utolsó napja.Kb. ennyi, remélem átment a mondandó.
Én sem tudok meglenni molyolás nélkül, valamit mindig alkotok, ha nincs konkrét feladat akkor kitalálok magamnak. -
Én most feszegettem le a HP250 G7 alsó fedelét, mert meguntam hogy 50 fokra melegszik benne az egylapkás kioxia NVME SSD. Leszedtem az SSD chipről a tapadós címkét és ráragaszottam egy ezer éves öntapadós kis babakék hűtűbordát (lement a hőfok 40˚C alá), ha már arra jártam, akkor dugtam bele még 8 Giga RAM-ot, kifújtam a belsejét meg a hűtőt 4-5 év után. Erő-köröm vágó ollóval kicsipkedtem a fenéklemezból az ODD helyett odasajtolt merevítő helyfoglalókat és egy öreg caddy szét lett bontva kombinált fogóval és a belőle kimentett mini-sata-sata átalakítót rádugtam a funkcionáló mini SATA portra és tettem bele egy hasznát 1,6 Terás Toshiba SSD-t, meg az ebayről vettem egy gyári SATA portot (mert azt is kispórolja belőle a gyártó), és oda is került egy 500-as Sk hynix 310-es SSD. Egy erőmű lett belőle. Az akkuja már nem a régi de még bírja vagy 1.5 óra hosszát. ... Nem bírom ki barkácsolás nélkül.
-
válasz
Vasti74 #102385 üzenetére
Ez sem releváns már
Hűtőt kifúvatni nem kell szétszedni csak egy vékony csavarhúzóval lefogni a ventilapátot, ne pörögjön szét.
Nagyon jó paszták vannak ma már, 4-5 évre ki lehet tolni az újrapasztázást is.
És ezt tényleg tanúsíthatom, anno vettem a mini pc átalakírásomhoz egy horror árú pasztát és 3 év alatt kb. 3 fokot mozdult a procihőmérséklet felfelé ugyanannál a benchmarknál vagyis tényleg igaz lehet a pasztára ajánlott 5 év.
Gamer lapos persze kivétel, meg ott gap padokat minden vicikvacakot is ajánlott sűrűn cserélni.
Kismillióan nem is tudják ezeket, kedves barátom nemrég hozta a W7(!!) compatible laposát hogy pár hónapja nagyon melegszik, de 1-2 éve is már sokkal jobban zúg benne a venti mint újkorában.
Alsó saccolással 12 éves a lapos és sose volt pasztázva csak néha porszívózva a hűtőnyílás. -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #102383 üzenetére
Pontosan tudjuk mi az oka: a tervezett avulás.
A jedi tanácsban csak 5 laptop van és ezek közül is csak 3 érdemli meg a mester rangot: Elitebook, Thinkpad T, Latitude. A maradék kettő a Probook, meg a Macbook. Főleg utóbbi esetében bőven vannak kérdéses megoldások. Az összes többi laptopnak hazudott "eszközért" egyszerűen nem szabad pénzt adni.
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #102383 üzenetére
Én értem... Röviden: az ok a spórolás ;-)
Mert azért egy laptopot nem ártana évente úgy 2x kiporolni: de ha 4-5 év élettartammal számolsz, és évente két takarítással, a masina a szétszedésekbe fog belehalni leginkább ;-) -
válasz
Warton #102382 üzenetére
Főleg a régebbi HP Elitebook sorozat volt könnyen szerelhető, de az a minőség már nincs meg a mostaniaknál. Egy 8560w meg egy 8570p mai napig is üzemel nálunk, SSD meg RAM bővítés volt csak. De még a Dell Precision M4700 is topon van.
Egyetlenegy törpnyuszi van, nem érzem, hogy kevés lenne!
-
válasz
Vasti74 #102381 üzenetére
" Régebben meg mindennek volt kis fedele, lehetett vinyót cserélni, memóriát cserélni..."
Hogy nem így van annak több oka van és némelyik eléggé gyakorlatias.
Az első hogy sokkalta olcsóbb legyártani egy 1 darabból fröccsöntött darabot mint erre lukakat tervezni, csavarmeneteket beletenni, 3-4 műanyag ablakot külön lefröccsönteni, és ugyanennyivel több munkafolyamat ezeknek az összeszerelése.
A másik ami tényleg racionális.
Az userek 75 de inkább 80%-a megveszi a lapost és amíg működik használja.
(a maradék 25% a gamerek meg a hozzánk hasonló molyolós őskövületek)
Nem fog ő benne ramokat ssd-ket dvdromokat meg cmos elemet egyebeket csereberélni.
Minek, ez a fajta tuning ma értelmetlen, a minimum 8GB de inkább több ramok, 1terás ssd-k korába mire cserélgetné, meg minek?
pláne egy alaplapra BGA-zott RAM vagy egy szintén fix emmc esetén.
A beépített akku már létjogosult lenne hülye ötletnek, de.Sokan kihúzzák egy laposon 3-4 évig az akkuval. Ekkor meg már amúgy is karcos a lapos, zsanérhibás, nem megy pár betű a klavin stb. és erkölcsileg is elavult.
Csere.
Ha meg mégse, és ragaszkodik, elballag egy szervizbe és a lapos árának 35-40%-áért kicserélteti az akkut vagy marad otthoni gépnek állandó töltésen. -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #102378 üzenetére
Ez a CMOS tartalom miatti hülyülés gyakori hiba. Én tuti ami fix alapon ha veszek egy asztali gépet, CMOS Reset-el indítok, és a gombelemet is cserélem, mivel vannak gépek, amik már azelőtt megőrülnek a merülő elem miatt, minthogy hibaüzenetet írnának rá ;-)
Az új Lenovo a napokban pl., a beüzemelése utáni napon azt csinálta, hogy bekapcsoltam, és nem világított rajta semmi, még a Power LED sem, csak a ventilátora pörgött. A CMOS Reset megoldotta - és elemet is cseréltem, mert miután megvettem lusta voltam ;-)
Laptopoknál kicsit gázabb persze a dolgog, mert sok-sok éve elkezdtek vackokat gyártani... Még amikor a szakmámban melóztam, tizensok éve volt már olyan garis Dell a szervizben, amiből ki kellett venni az alaplapot a vinyócseréhez, mert a billentyűzet felőli oldalon volt, és rá volt ragasztva az alaplapra! Szuper :-) Régebben meg mindennek volt kis fedele, lehetett vinyót cserélni, memóriát cserélni, gombelemet cserélni, sőt ventilátort tisztítani a gép szétszerelése nélkül.
Régen minden jobb volt... ;-)
-
válasz
Warton #102378 üzenetére
Dell topikban is ugyanezt a megoldást kaptam, akku kiszerelése egy perc volt, de a CMOS elem lehúzásához még az alaplapot is ki kell fordítani, mert a billentyűzet irányába néz a csatlakozó.
Soha nem szedtem szét notebookot, már a YouTube videó végignézésétől sírva fakadtam...
Még a nyuszinak se adhatom oda játszani, mert őt csak a töltőkábel érdekli.
-
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #102375 üzenetére
Ilyenek ezek az üzleti notik. Nekem az Elite/Probookjaim okoznak agyhugykövet. Azok meg egyik pillanatról a másikra leállnak és nyekk, se töltés, se lámpa nem ég se semmi: papírnehezék. Aztán az egyik szervízpéter mondta, hogy csináljak biosresetet, húzd ki az akkut meg az elemet azt nyomd a bekapcsgombot 2 percig. És láss csodát a laptop életrekelt. 2 havonta a négy laptopból az egyik csinál egy ilyet.
-
válasz
tordaitibi #102376 üzenetére
A nyuszi kábelharapása semmi volt ehhez a gubanchoz képest!
Már kaptam is instrukciókat a Dell topikban, de a CMOS kibányászása nem lesz egyszerű, de még jó, hogy rákérdeztem, meghámozhatom-e a kiszedéshez.
A kettőből nem lehet valami fúzióval 1 jót csinálni?
Sajna a másik Latitude már nincs itt, ahelyett adtam ezt oda cserének.Most már annak jó a ventije, így az utazott vissza Germanyba.
-
-
válasz
csixy #102374 üzenetére
Mi volt az előzménye a megdöglésnek?
Annyi, hogy odaadtam csereként hölgyusernek a Latitude 7400 2in1 helyett, aminek nem működött a ventilátora. No ennek meg csak a ventilátora működik.Szóval a Dell Latitude notik a ventilátoraikkal akarnak arcidegzsábát okozni...
-
válasz
csixy #102372 üzenetére
Na super, örülök, ha sikerül ezzel összehoznod! Amúgy eddig nem is láttam Debian scriptes telepítő megoldást Archnál már igen meg talán az ArcoLinux volt hibridmegoldású, GUI-s volt a telepítés, de scriptekkel lehetett beállítani az elején, miket rakjon fel.
A célom pedig egy nagyon compact openbox lenne.
Remélem a 32gigás Dell Precision elketyeg valahogy Openboxon!Bárcsak az én lassan megérkezett Latitude 5520-amon is elketyegne... Egyelőre csak a venti hajlandó elindulni rajta, de az nagyon, amúgy se kép, se hang.
-
Ha felteszek egy alap debiánt Desktop Environment nélkül és ezután telepítek egy Openbox ablakkezelőt, akkor mit kell még feltelepíteni és bekonfigolni, hogy a Network Manager előkerüljön és az aktuális Wifi beállítható legyen. ??
-
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102362 üzenetére
Itt van minden lényeges info az LTSC-ről: https://github.com/massgravel/massgrave.dev/blob/main/docs/windows_ltsc_links.md
Arra kell figyelni, hogy IoT-ból csak angol nyelvű van. Lehet utána nyelvi csomaggal magyarosítani, de állítólag az nem lesz ugyanaz, mint ha eleve a magyar nyelvűt telepítenéd.
További infók itt: https://www.reddit.com/r/Windows10LTSC/comments/qw1qrs/ltsc_2021_vs_iot_ltsc_2021_tips_on_installations/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Horvi #102362 üzenetére
Nem, a Pro és az LTSC az teljesen külön rendszerek, friss telepítés igényel. Az LTSC-n belül van egy megkülönböztetés asszem az IOT kapcsán, hogy a telepítő azonos ugyan, de egy átírható számsor eltér és ezen múlik, hogy 2027-ig vagy 2031-ig van rá support, mert csak... Asszem. Googleben utána kell nézni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102358 üzenetére
2019 szeptemberi. Végül is az már nem a kőkorszak, csak a vaskorkszak eleje...
-
válasz
Warton #102350 üzenetére
Végülis 2027-ig jó ez a 21.3, úgyhogy szerintem befejeztem az ezzel való bűvészkedést.
Nagyon nem vesztesz semmit, volt pár új dolog a 22-nél, de amúgy ugyanaz a kettő.
Az előbb meg kellett néznem inxi-ben, melyik rendszer fut éppen két napja, annyira nincs különbség.
Most stabilnak tűnik a töltése a notinak, gondoltam csak teszek egy próbát, de megint hiányolta a Timeshift mentést, ami már van kettő is. Ráküldtem a nala upgrade-et, no azt nem kellett volna, de sajna kíváncsi voltam.
Azért egy reboot-ot is néztem, hát ez nem OK így, el is köszöntem tőle Gparted-ben.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102355 üzenetére
És hányas KDE ez? 5.0 beta?
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102349 üzenetére
Az én képemet pedig rögtön telepítés után készült, konkrétan azért telepítettem a rendszert, hogy meg tudjam nézni a RAM használatot. Bár az igaz, hogy az Tumbleweed volt, nem Fedora, és virtuális gép, de szerintem ez sokat nem számít.
Vastinál nem volt megnyitva semmi sem, amikor a kép készült.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #102293 üzenetére
Tegnap este én is nekiugrottam a mintupgrade-nek megint. A helyzet egy az egyben ugyanaz, mint tavaly. Ugyanúgy a külső csomagoknál áll meg és utána berakja a listába az apttal felrakott csomagokat. Mindezt úgy, hogy nincs ppa, nincs külső tároló semmi ilyesmi. Valószínűleg rosszul értelmezem ezt a külső csomagos hibaüzit.
Végülis 2027-ig jó ez a 21.3, úgyhogy szerintem befejeztem az ezzel való bűvészkedést.
-
válasz
Vasti74 #102346 üzenetére
Lényeges infó lenne, hogy mit mutat a htop, ha a Firefoxot bezárod.
A 32GB-os Dell notin ha csak a FF-ot használom tartósabb ideig, simán megeszi a memória harmadát.
Arra nem emlékszem, hogyan változott a színek felosztása, mikor RAM cache-be raktam Firefoxot és SSD-t is...
Megnéztem régi notin, 12GB RAM harmada foglalt lett, 5 perce indítottam a Firefoxot 10 lapot megnyitottam. Totál szűz telepítésű Linux Mint Cinnamon. Ha sok a RAM, sokat is használ a rendszer, mert tudja, azért van.
Most bezártam a Firefoxot, visszament a RAM 1GB-ra, ugyanez a 32GB-os notin 2GB szokott lenni.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102346 üzenetére
Igen, a zöld rész a használt memória, de én kizártnak tartom, hogy 10 GB-ot valóban elfoglalnának a programot. Szerintem az lehet, hogy valamelyik program úgy gondolta, hogy mivel bőven van RAM, ezért behúzott mindent a memóriába, amit csak be tudott. Viszont a htop ezt lefoglalt memóriaként érzékeli, ezért zöld.
Horvi képe pedig egyenesen az ellenkezője, ott szinte alig van cache, egyetlen egy csík, és üresen áll a memória háromnegyede. Pedig ott is van bőven RAM, az üresen álló területeket nyugodtan ki lehetne tölteni cache-el.
Ha megnézed az én képemet, na az egy ideális állapot
A RAM közel fele van ténylegesen lefoglalva, a másik fele pedig cache+egy kevés buffer.Itt az a kérdés, hogy ha elindítasz egy egy nagy memóriaigényű programot, vagy több, kisebbet memóriaigényűt, akkor a rendszer ad-e nekik a zöld területből is, vagy csak a sárgából. Mert ha nem ad zöldből egy bájtnyit sem, akkor ott valami gond van.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #102345 üzenetére
Nálam aztán semmi extra ;-) Friss telepítés, kb. csak a böngészőt használom.
OK, persze, van elég memória, úgyhogy használja gyorsítótárnak stb., na de tudtommal a htop-ban a zöld rész a memóriahasználatnál a programok által valóban elfoglalt memóriát mutatja, az meg hát elég szép! -
válasz
tordaitibi #102337 üzenetére
Akkor nem ismeri a sajat gepet, a T450-es 1000%-osan UEFI-s.
-
-
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102328 üzenetére
Azt mondod, ez egy Lenovo T450. Nem tudom, hogy pontosan melyik modell van neked, de itt például le lehet tölteni BIOS frissítést, amiről azt mondja, hogy "This package updates the UEFI BIOS (including system program and Embedded Controller program) stored in the ThinkPad computer to fix problems, add new functions, or expand functions as noted below."
Szóval van hozzá UEFI. Egyébként én most egy Lenovo Thinkpad X240-es gépről írok, ez 2016-os kiadás, és ezen is van UEFI.
Én még nem láttam olyan BIOS-os gépet, amin olyan menü lett volna, amit mutatsz, secure boot-os BIOS-t pedig pláne nem. -
IstvánLászló
őstag
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #102331 üzenetére
Ha standart UEFI akkor pl
efibootmgr
-el lehet torolgetni linux alol is. -
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #102322 üzenetére
-
válasz
PCProfessor #102325 üzenetére
Ágyúval verébre, kolléga?
Én erre vagy az Audacity-t használom.
Vagy van a Szoftveráruházba egy Hangrögzítő, Sound Recorder nevű a faéknél egyszerűbb kis program.
Überprimitív de tényleg mindent tud ami kell egy felvételhez, ment mp3-ba is. Meg még másba is ha kell. -
lanszelot
addikt
válasz
Hello,
Ez a menu minden gépen van.
Ez az a menü amikor nem a biosba lépsz be és állítod be, hogy miről induljon elsődlegesen, hanem boot menü -be lépsz és ott kiválasztod miről induljon a gép (ssd, usb, lan)
Ez az a menü.
Nézd meg a Lenovo oldalán erre a laptopra nincs uefi, csak bios. -
IstvánLászló
őstag
válasz
+1 igen igen secureboot meg nincs a régi-biosokban.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #102307 üzenetére
Tiszteletem mindenkinek,de elmondanám a saját véleményemet-röviden,de előtte idéznék egy jó párszót.
Idézem,"Endevahúrosok most aztán megkapták a magukét.",olvastam a fenti-vélenényeteket,amivel eggyetértek.
1.) A laptopnak-hardveresen +kelletvolna győződnie a kollégának,hogy mire is alkalmas.
2.)A gépe hardverét őneki-kellene ismernie.
3.)Ismerősőm laptopja: Hp-s,nála az EndeavourOS Linux x86_64-el primán jól müködik,de ismim hajlandó-tanulni,jelenleg örömmel használja.
Az EndeavourOS Linux x86_64 köszöni - szépen jól-van.
Igen a Linux Mint az ajánlott disztro,kezdöként én is Linux Mintet cinnamonnal használtam örmömmel,de +kellett tanulnom a rendszernek a használatát....
Az EndeavourOS-t cinnamonnal használom,cinnamon a kedvencem és a többi is jó..
A soraimat most is erröl a rendszerről írom.A rendszerem jelenleg," ojan-rossz",hogy mindenre is tudom használni.
A játékok 100% jó teljesítménnyel futnak ha játszani - szeretnék.
További sok szépet és jókat kívánok.
-
Pöttön
őstag
Tudtok esetleg olyan programot, ami rögzíti a hangkártyán kiadott hangot pl mp3-ba?
-
válasz
lanszelot #102310 üzenetére
Biosos gépen [nincs ilyen menü] secureboot meg pláne nincs.
Meg elmondásod szerint Windows sincs/nemvolt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #102317 üzenetére
Úgy értem, hogy ez valami Fedora dolog, viszont azt innen nem sokan használjuk, így érdemben nem tudunk mit mondani rá.
Az elején volt a plasma bugos, de annak már sok éve, mikor a KDE4 bejött, most meg már a KDE6.valaminél tartunk.
Ezt a visszafelé kompatibilitás hiányát nem igazán értem. Viszont a héten volt alkalmam 4GB ramos, SSD-s olcsó irodai lapoton látni Win11-el és mellette az öreg, már rozsdásodó laptopot amiben HDD-vel Deibannal 11 LXQT-val. Ez utóbbi nem mai darab de basszus az új gép se nem indult gyorsabban, se nem volt kényelmesebb használni.
Oké, a 4GB az elég meredek W11 alá, de ezt a gépet így adták, hogy használják boldogan...
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102286 üzenetére
OK, úgy látszik nagyon nincs szerencsém a Plasma-val, meg a Fedora-val...
Egyébként a KDE-t (így egyszerűen KDE-t ;-) használtam, amíg el nem kezdett Plasma lenni. Ott gyorsan váltottam is. Már elfelejtettem hogy miért - sajnos, mert így most egy csomót szívattam magam :-( Sz*r úgy "bétatesztelni" egy valamit, hogy igazából sohasem fog elkészülni. (És ez az elmúlt pár hónap tapasztalata alapján egyre több minden így működik a linux desktop világban, vagy választhatom persze a stabil rendszereket - amik még annyira sem támogatnak sok-sok éves hardvereket, mint a nem stabil rendszerek, és még annyira sem működnek bennük olyan megoldások, amik máshol már sok-sok éve is magától értetődőek volak, szóval csúcs!)
Most frissítettem körbe a gyerekek asztali gépeit, Win11 Pro fut rajtuk, a legújabb:3-4GB-nál többet még az sem zabál meg csak úgy, mert miért ne.
-
Horvi
őstag
válasz
lanszelot #102297 üzenetére
Mit jelent nálad, hogy a Fedora nem laptopbarát. Feltételezem a hivatalos oldalról a workstation verziót töltötted le, abban Gnome a DE, szerintem az teljesen élhető laptopon. De ha valami más DE kellene belőle akkor a Spin-eket kellene megnézni, ott találsz KDE-t, XFCE-t, Cinnamont is talán.
Ha hibát nem találsz az Ubuntuban akkor azt kell használni. Arra tényleg van minden sz@rtól a repülőig.
CentOS-t inkább szerver disztrónak mondanám, nem az lenne az elsődleges választásom asztali gépre/laptopra.
Manjaro-nak elég jó a támogatottsága plusz ott az Arch wiki ami kb a legjobb. Manjaronál más gondok szoktak lenni.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102314 üzenetére
Sose használtam mysql-t , de soha.
Ebben igazad van, SQLite volt.
Pont ezek miatt támadtatok be a php topikban.
Azért ez nem egészen így volt. Ezek a hozzászólások nem véletlenül születtek ám:
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21774-21774.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21772-21772.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21757-21757.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21747-21747.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21745-21745.htmlDe miért? Mit csináltam, hogy azonnal nekem estek?
Mondjuk ha a megfogalmazáson egy picit javítanál, már az sokat segítene. Ne írj olyat, hogy Pocsék. Fagy, lassú, szenved, akkor inkább írd azt, hogy az én gépemen lassú volt és lefagyott.
Ilyet sem szerencsés írni:
Ami nagyon tetszett az a
Fedora workstation 41:
Nagyon jó támogatás/közösség
Felület nem laptop barát, de megszokhatóEzzel az a baj, hogy nem írtad le, hogy melyik asztali környezettel telepítetted. Azt sem fejtetted ki, hogy mit jelent nálad az, hogy felület nem laptop barát? Lehet, hogy ha leírtad volna, akkor valaki javasolt volna valamilyen megoldást vagy alternatívát.
CentOS:
Vs code nem telepíthető, nincs krusader, stbItt azt kellett volna írnod, hogy nem tudtad telepíteni a VS Code-ot. Mert amúgy telepíthető, csak nem tudtad.
Érted, ezek a megfogalmazásbeli dolgaid nagyon zavaróak. Egyből leszarozni egy disztrót, csak mert nálad valami baj volt vele...
-
lanszelot
addikt
válasz
urandom0 #102311 üzenetére
??
Nem értelek.
Kiragadtál egy részt, persze hogy más a jelentése.
"...amiről én raktam"Sose használtam mysql-t , de soha.
Érdemes elolvasni mit írok, legalább a mondatot végig olvasni, és értelmezni.
Pláne nem árt elolvasni mire válaszoltam, az is fontos.
Pont ezek miatt támadtatok be a php topikban.
Nem olvassátok el, nem értelmezitek, csak gyorsan támadtok.
De miért? Mit csináltam, hogy azonnal nekem estek?Ezért nem járok már oda. Külföldi fórumokon fura, hogy senki se támad be.
Én itt befejeztem.
A kérdésemre próbáltam megírni mi lett végül, de valamiért páran személyes sértésnek vették.
Nem értem miért. -
válasz
lanszelot #102304 üzenetére
Amit írtam azt se olvastátok el, csak nekem estek.
Én éppenséggel elolvastam. Minden embernek van véleménye, de nem mindegyik ér ugyanannyit. Nekem az is gyanús, hogy csak trollkodni próbálsz, de ezt meg jobb lenne, ha befejeznéd, mert rövid időn belül jelentve leszel.Linuxról semmit se tudok, nem hogy okoskodnék róla.
Pedig pont azt csinálod. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102310 üzenetére
Kezdődik...
Debiannak nincs live-ja
Debian live install imagesEz a felületesség, vagy nem is tudom, hogy nevezzem, ez jellemző rád mindenhol. A PHP fejlesztésnek is úgy ugrottál neki, hogy azt sem tudtad, milyen kapcsolat van a PHP szerver, a böngésző, és a MySQL között. Hogy mi honnan jön, és hova megy...
Te úgy akarsz verses kötetet írni, hogy nem vagy hajlandó megtanulni az ábécét. -
lanszelot
addikt
válasz
ubyegon2 #102305 üzenetére
Köszönöm a válaszokat,
Debiannak nincs live-ja amiről én raktam. 600Mb iso
A gafikus és a nem grafikus telepítő közül választhattam.
Telepítője nagyon puritán és minden kötelező volt.
5 betűs szót adtam jelszónak, mindenhol ugyanazt.
Nem engedett semmit mert nem jó a jelszó, de belépni engedett, tehát nem tudom mi volt, de nem is akartam megoldani, azért amit írtam.
Azt hiszem 1998 ban raktam először linuxot, és folyamatosan pakolgatom, tehát több mint 10 év, de akkor se tudok semmit róla.
Most is 2 laptopomon van linux, de én csak használom az OS -eket.urandom0: igen, de akkor írtam is, hogy a mint nem nekem való. Ismerem, és nem szeretem.
tordaitibi:
Nincs windows a laptopon, és nem is kell.
Minden esetben teljes gyalut csináltam.
Most ubuntu van rajta.
Jelenleg az teljesen jó.
A laptopomon nincs uefi. Bios van rajta. Régi darab. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #102304 üzenetére
Bro, gyakorlatilag fejlesztőként szeretnél dolgozni, de nem szeretnél semmit megtanulni, csak használni. Ismerem ezt a világot, dolgoztam, dolgozom benne de szerintem az elvárásaid ütik egymást és ezt tapasztalatból mondom.
Illetve van megoldás, szerintem neked a Windows 10 LTSC-re van szükséged, az még hosszú évekig támogatott, egy egyszerű beállítás után 2032-ig.
A Debinanon meg azt "rontottad el", hogy nem ismered. Debianon alapból a felhasználó nem tagja a sudo csoportnak, hozzá kell adni, a valódi root felhasználóra váltva, onnan megcsinálva. Debian az egy olyan disztró, ami feltételez némi szakértelmet, illetve a Debian wiki oldalának olvasását.
-
válasz
"A sok OS tele dobálta a laptopom szeméttel."
Nem, ez nem így van, én még magától OS-t sose láttam szemetelni.
TE akartad, nem?Bootolj be Live Linuxot (megoldható Win alól de szerintem nem rajongsz a diskpartmeg a rendszergazdai parancsor iránt)
töröld az EFI partícióról mindent amit már legyalultál.
Win bejegyzéseket lehetőleg ne bántsd.Ezután elvileg már nem kéne listáznia, ha igen, az se az OS-ek hibája bhanem az UEFI agyába beleragadtak a bejegyzések.
Live Linux, terminál, nálam pont kapóra jött mert pont volt itt egy felesleges LinuxMint uefi-szerelem
,
tibi@TibiXubuntu:~$ efibootmgr
BootCurrent: 0005
Timeout: 3 seconds
BootOrder: 0005,0001
Boot0001* linuxmint
Boot0005* ubuntu
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo sudo efibootmgr -b 1 -B
[sudo] tibi jelszava:
BootCurrent: 0005
Timeout: 3 seconds
BootOrder: 0005
Boot0005* ubuntu
tibi@TibiXubuntu:~$
Még a nullák se kellenek csak a konkrét leíró, nem 0001 hanem elég az 1 is.
-
válasz
Warton #102303 üzenetére
Endevahúrosok most aztán megkapták a magukét.
Pedig lassan nehéz lesz egy kezemen megszámolni őket!Mondjuk ahogyan a jókollega teszteli a rendszereket, nem meglepő, ha neki valami nem jön be.
Jó kis Endevahúrom nekem is érkezik lassan Germanyból, legalábbis ott volt nemrég valamelyik meghajtón...
-
válasz
Szerinted a Debian hibázott!
Pedig a jelszavazásnál szerintem próbál bolondbiztos lenni, már 2017-ben is mindent szájbarágott. Érdemes rápillantanod a hsz-ben lévő képre és rájössz, ki volt a hibás. Célszerű már boot után egyből az Install-ra kattintani, mert ha live-ból indítod a telepítést, akkor az újabb installhelpert fogja használni.
Ahogy látom 10 éves Linuxos múltad van, de amit telepítés során kiír a rendszer, nem helykitöltési céllal teszi!
-
lanszelot
addikt
válasz
Rowon #102301 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat.
Valakivel még mindig kevertek.
Linuxról semmit se tudok, nem hogy okoskodnék róla.Amit írtam azt se olvastátok el, csak nekem estek.
Ott van az első írásomban, amre válaszoltam, hogy mit szeretnék.Ha egy rendszer a laptopomon 2szer kifagy az azonnal kuka.
Ha órákig tart a neten megtalálni a választ egy egyszerű kérdésre annak a közössége/támogatása gyér, vagy nulla.
Ezekhez nem évek kellenek, hanem pár óra.
Nem érdekel a linux világa, egy OS kell windows helyett, amit könnyen tudok használni.
Nem tanulni akarom, hanem használni Azt is leírtam mire.
Egyszerű legyen: nem a rendszert akarom bűvölni, hanem a rendszer szolgáljon engem. Ha újra kell rakni nem akarok napokat simizni. Felrak, használ, kész.
Erre 1.5 nap igenis elég volt
Felraktam az OS -t, frissítettem, felraktam apache-t, majd php-t, vs code-t , írtam egy teszt php filet, megnyitottam.
Ha ez nem ment gördülékenyen, kuka.
Felrak, megakad, töröl, másik. Nem erőltetem, van millió.
Régen a W10 volt ilyen, felrak, és nem kellett driver, se állítgatás, szenvedés. Ez oda lett a w11-el, ezért váltok.
A rendszer szolgáljon engem ne én a rendszert.
Ha van 10 percen programozni ne a rendszert kelljen matatni 9 percig. -
Warton
őstag
válasz
Tök vicces, hogy az Ubuntuval kapcsolatban egyetértünk én is pont így vagyok a Kubuntummal, hogy annyira szeretném utálni, mert csak. Viszont egyetlen rossz szót sem tudok rá mondani, mert csak működik. Lehet, hogy túl sok Yt-t nézek, mert ott szokták az Ubuntukat szétköpködni és már tudatalatt utálom...
pedig nem is rossz.
Endevahúrosok most aztán megkapták a magukét.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S9 és S9+ duplateszt
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Autós topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest