Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Kalandor: Habemus papam
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103253 üzenetére
Nyilván azt is lehet, viszont a Linux nagyobb eséllyel indul el egy másik gépen is.
Kivéve ha nem tud UEFI-t és a proci csak 32 bites. -
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103250 üzenetére
Azért külső SSD-re tettem fel, mert a benne levőt nem akartam még felülírni (ugyanis azt a gyerek használja
), egy notis HDD-nél meg gyorsabb így is, és igazából kísérletezgetni jó.
Nem arról használom.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103245 üzenetére
Az biztos, hogy célszerűbb egy külön meghajtóra tenni ha teheti, de pl. laptopoknál erre nem biztos, hogy van lehetőség.
Én asztali gépen külön meghajtóra tettem, aztán kipróbáltam külső SSD-re is egy laptoppal a saját meghajtóját kivéve, aztán miután feltettem még egy distrot a másik mellé, kipróbáltam win mellé is.
Amúgy a GRUB-ot hová teszi a linux abban az esetben, ha benn hagyom a win-es meghajtót is de egy másikra teszem a linuxot?
1. ha hozok létre neki egy boot partíciót,
2. ha nem hozok létre külön boot partíciót, csak rootot? -
Krissz80
senior tag
Ahogy kezdek ismerkedni a rendszerel felmerült bennem egy kérdés: ha a legtöbb driver a kernelbe van fordítva akkor szüksége a Linuxoit egyáltalán újratelepíteni egy gépcserénél?
A kezdeti próbálkozásaim során pl. csináltam olyat, hogy egy külső SSD-re tettem fel egy laptopon és az asztali hiba nélkül bootolt róla.Mondjuk vegyük csak azt az esetet amikor nincsen szükség külső driverre.
Egy Nvidia kártyával már nyilván nem ilyen triviális. -
Krissz80
senior tag
válasz
abw6291 #103156 üzenetére
Tudsz olyat hogy windows mellé telepíted, olyankor a wines partícióból csíp le, és állíthatod milyen arányban ossza fel.
Ilyenkor eleve külőn ext4 partícióra teszi.
Szerintem 60GB elég neki.
Talán 22-25GB a foglalt hely telepítés után.A Secure-Boot-ot viszont ki kell kapcsolni olyankor.
Én etcher-el "írtam ki" USB-re.
Viszont biztonsági mentést érdemes azért csinálni, ha valami félre menne.
-
Krissz80
senior tag
válasz
Warton #103154 üzenetére
Én most próbálgatom, Mint, Ubuntu, Manjaro, EndeavourOS egy külön meghajtóra a Win mellé telepítve.
Valóban más kicsit, de pl. aki csak böngészni akar, meg néha pár egyszerűbb Word illetve Excel doksit összerakni annak jó lehet.
Jelenleg még én sem váltottam 100%-osan, és lehet nem is tudok, főleg a játékok miatt, illetve van pár olyan progi amit jelenleg még Linuxon nem tudok használni.
Viszont tetszik az OS-el való játszadozás.
-
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #102826 üzenetére
Köszi.
-
Krissz80
senior tag
válasz
IstvánLászló #102816 üzenetére
Múltkor pont a transmission GUI fagyott ki nekem Ubuntun, letöltött mindent, de a kép befagyott, de lehet valamit elszúrtam a KDE_plasma Installal, és amiatt csinálta.
Amiért a Manjaro eddig jobban tetszik: gyorsabb, és azon be tudom állítani a JACK kimeneti frekvenciáját a QjackCtl-el. Ubuntun valamiért egy default értéket használ ami alapből 48kHz, de végül sikerült a 44.1-et beállítanom. Viszont ugyanazzal a módszerrel a 88.2 már nem ment.
-
Krissz80
senior tag
válasz
IstvánLászló #102813 üzenetére
Én egy Ubuntut, meg egy Manjarot tettem fel egy meghajtóra, gondolkodom az EndeavourOS -en is, mert hogy kevesebb sallangot tesz fel de a Manjaro 2-hetes frissítési delay-e megnyugtatóbb.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #102781 üzenetére
De, persze úgy is lehet.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #102766 üzenetére
Van amit csak windowsban tudok megcsinálni egyelőre, meg a gyeker is azon játszik.
Tanulás céljából tettem fel, úgy voltam vele, hogy felteszem az Ubuntut a Studioval, aztán olvastam a Manjaro-ról, gondoltam kipróbálom azt is, nemrég meg a EndeavourOS-ről, ami állítólag jobb mint a Manjaro.
Szóval azt szándékoznám feltenni, és a jobbik Arch-ot meghagyni.
Az Ubuntu-t mindenképp megtartom, ráadásul így ha az egyik betojik akkor talán meg lehet menteni a másikkal. -
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #102764 üzenetére
Ha már UEFI és GRUB.
Én UEFI-vel használom, jelenleg kettő Linux distro van 1 drive-on, és egy Windows egy másikon.
Az legyik kérdésem az lenne, hogy ha felteszek eg újabb distrot a másik kettő mellé, és később az egyiket le szeretném törölni, akkor a GRUB-ból UEFI-ből hogy szedem ki?
A másik, hogy ha felteszem a 3.ikat a linuxos drive-ra a linuxok mellé, akkor ugye a windowsos meghajtó boot manageréhez nem nyúl.
Inkább húzzam le arra az időre? -
Krissz80
senior tag
válasz
Dißnäëß #102737 üzenetére
Nem zajos csak olyan mintha reszelősebb lenne a hang.
(De persze ez is csak a Win11 + ASIO + Foobar (+full file buffering után tűnik fel))
Sikerült jól beállítanom is végre.
Most már nem resamplingol.
Elsőre nem annyira szembetűnő, de hosszabban hallgatva fluidabb a zene.
Abbahagyhatatlanul jó, tegnap este fél 2kor kapcsoltam ki.Az output: ALSA
Device: maga a HV
alsa plugin: plughw (sima hw módban 176400-ban tolja ki a 44100, úgy is szól, csak 4-szer gyorsabban)Ennél bitperfectebb szerintem nem lehet.
És szerintem jobban is szól most már mint az Win11 ASIO-val.Egyelőre Ubuntu Studioval próbáltam, de kipróbálom majd a Manjaroval is, vagy az ajánlottabb EndeavourOS-el.
-
Krissz80
senior tag
Tudja esetleg valaki, hogy a Volumio-t, magát a lejátszó programot honnan lehet letölteni?
Esetleg nincsen meg valakinek?
-
Krissz80
senior tag
Sziasztok,
Kezdőként új linux kiválasztásához szeretném kérni a tanácsotokat.
Az lenne a fő kérédsem, hogy minőségi zenehallgatáshoz melyik disztribúciót ajánlanátok?Ezt a 3-at találtam ami talán megfelelhet:
- AP-Linux
- Ubuntu Studio
- Linux MintKöszi előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Starcraft 2 Collector's Edition
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest