- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Scarletiel #102687 üzenetére
A linuxdisztroknak más a logikályúk,mint a W-é és mert másképpen is müködik.
A gépednek a tejesítménye,nagyon - fontos,mert minden játéknak lehet nagyobb vagy kissebb gépigénye,ennél többen nem tudok én mondani. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #102693 üzenetére
Esetleg?
-
válasz
CPT.Pirk #102692 üzenetére
Igen 1 darab Intel Dual Band Wireless-AC 3165+
BT wireless kártya van a gépbe.
Szerintem a Wifi Direct virtual adapter lesz a megoldása ennek csak nem tudom ez Linuxon hogyan lehetséges.
Ad és vesz is a wifi póriasan fogalmazva.Itt kellett csak hármat kattintani és megadni egy passwordot.
A felsőbe legördíthetően volt az ethernet és mint látod a wifi.
Épp rajta is lóg egy Androidos telefon, ki is írja.
Szerkesztve, az IP kísértetiesen hasonlít a tartományban a fő router által osztotthoz.
Nem lehet hogy egyszerűen hídkapcsolatot csinált? Mint egy konnektorba dugható wifi repeater? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #102691 üzenetére
Ezt egy wifivel oldottad meg Widows alatt? Nem kell ehhez két független Wifi, egy amivel kapcsolódsz a hálózatra, egy meg ami a hotspot lesz?
-
Kis tanács kéne.
A pc-t szeretném hotspotnak, ahol vagyok most ott a telefonok állandóan eldobják a wifit mert nagyon gyenge a jel. Messze van a router.
A pc-n külső antennával tökéletesen elég a wireless jel.
Meg szeretném osztani a bejövő wifit kimenő wifire.
A hardver alkalmas rá mert Winen működik a hotspot wifiről wifire.
Ubbuntun ha megosztom, és bekapcsolom a hotspotot akkor eldobja a routert, még a router ssid sem látszik csak a megosztott hotspot.
Régebben használtam ezt a hotspot funkciót máshol ethernetről, úgy tökéletesen működik.
Wifiről miért nem , vagy mit rontok el? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Krissz80 #102686 üzenetére
A Volumio egy komplett disztró, nem önálló lejátszó.
Lehetséges a GUI-t feltenni linuxra, ami az alatta lévő MPD-t hívja lejátszáshoz, van itt aki összetákolta ezt, de alapvetően ez egy komplett OS amúgy és még a realtime kernel-t is ajánlják hozzá (a standard helyett).
-
-
Scarletiel
senior tag
válasz
IstvánLászló #102682 üzenetére
Persze mindig megvárom, csak mondjuk windows-on is simán adtam volna hogy előre betöltsön és legyen az 1% fps is 70 mondjuk a 32 helyett. Szerintem egy nagyon megérős kompromisszum.
-
Krissz80
senior tag
Tudja esetleg valaki, hogy a Volumio-t, magát a lejátszó programot honnan lehet letölteni?
Esetleg nincsen meg valakinek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijött az Indiana Jones and the Great Circle játék. A játék megköveteli a sugárkövetés (RT) meglétét, így elvileg a régebbi kártyák élből kiesnek... Na de a mesa 25.1-el szoftveresen emulálják a sugárkövetést, így a már elég koros RX480 / 580 Polaris kártyákon is futtathatóvá válik a játék Linux alatt, míg Windowson ehhez RX6000-es sorozatú vagy újabb Radeon kellene.
Mindezt úgy hozzák össze, hogy egyébként a szoftveresen emulált sugárkövetés is elég gyors ennek a játéknak. https://www.phoronix.com/news/RADV-Emulated-RT-Indiana-Jones
Szóval lehet mondani, hogy ilyen meg olyan a Linux alatt a hardverek támogatása... Erre kapott emulált sugárkövetést az RX5000-es széria, most meg ezt a speciális megoldást egészen 9 évvel ezelőtt megjelent videokártyákra is kihozzák. Na ez már support.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Scarletiel #102663 üzenetére
A Lenovo ThinkPad-on a steamen nekem is ez a tapasztalatom,játék első indításom előtt a shadereket doldozza is fell,amit látok is hogy kiírja kisablakban és ez párpercet is igényelhet,ami nem híba kell a játékfuttatásához.
Az asztaligépemen ezt nem látom,mert dedikált a vga-m és cpum erőssebb mint a laptopomé.
A játék témádhoz ennyit is tudok mondani,igen várdki azt a párpercet.
-
válasz
shadow1901 #102680 üzenetére
Ha yt-dlp-t használja, akkor kell várni egy kicsit, 1-2 napot mert a YT. api változásokaz jellemzően ennyi idő múlva követi a yt-dlp.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
shadow1901 #102679 üzenetére
Még furább, hogy megpróbáltam laptopon is, ahol szintén ez volt a probléma, de ott az előző hozzászólásban említett megoldás nélkül is működött most. (Kár, hogy asztalin nem próbáltam ki újra, piszkálás nélkül) Verziószám ugyan az.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
shadow1901 #102678 üzenetére
Ez alapján megoldódni látszik. Fura, hogy nálam 2 hónappal később jött elő...
-
shadow1901
aktív tag
Ez már megint mi a bánat?
[kép]
Talán bejelentkezve (nem tudom, hogy jól adtam-e meg az adatokat)
[kép]
1. link
2. link
Tök mindegy mire nyomok, letöltés sikertelen. Firefoxot használok. Minttel jövő video letöltővel. Eddig a nyilvános komplett listát is letöltötte, most már azt sem. Volt, hogy egyszerre többet is töltöttem, most már egyet sem.
2. linkben leírtakat néztem, ban nem érdekel, hisz eleve eldobható címet használok (ezért sem vagyok biztos a belépési adatokban) de a 3. pont kifogott rajtam.
ctrl c, super, v, enter, ctrl v, enter ennél gyorsabb megoldást nem találtam, de működött. Van működő? Van gyorsabb? Fent említett kombinációval meg lehet "hegeszteni" valahogy? -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
Minden (a szám változik)
fajl01.egyebleiras.txt -t szeretnék átnevezni
Fajl01.Egyebleiras.txt-re.És ezekből van sok, 02, 03 ...
mv -vel képtelen vagyok összerakni, még a -T sem hat, amivel a destination normál fájl lenne directory helyett, man szerint.
Van valami CLI-s nyakatekert magic, amivel össze lehet ezt rakni egyetlen parancsba ?
-
.-..-.
tag
Van egy laptopom amin az nvidia vga-t ezzel a módszerrel letiltottam.
Lehetne bios-ban is tiltani, de akkor problémás lenne a Win használat, amit játék esetén indítok el.
Felraktam a tlp-t is, hogy akkuról kissé jobb legyen az üzemidő.
Viszont amikor elindítom a tlp.service-t, akkor visszakapcsolódik az nvidia vga is.Az lspci ugyan nem listázza, de
- a második venti fordulatszám és a gpu hőfok lekérdezhető lesz
- melegszik is a gép ahogy dolgozik az nvidia
- a power led szine megváltozik, ami a dvga használatot jelzi ennél a gépnélAmint letiltom a tlp.service-t, minden a megszokott módon működik.
Van valami ötlet, hogy mit lehetne beállítani a tlp esetén, hogy hagyja békén az nvidia vga-t is csak az intel-t babrálja? -
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
KDE Neon 22.04-et használok (Wayland)
A gondom az, hogy a KeePassXC-ben nem találom az Auto-Type-ot (ami beírja automatikusan a felhasználónév, jelszót)
Kiderült, hogy ez a Wayland hibája: [link]Auto-Type will be disabled when run with a Wayland compositor on Linux. To use Auto-Type in this environment, you must set
QT_QPA_PLATFORM=xcb
A kérdésem, hogy ezt hogy tudom beírni az environment-be?
Köszönöm a segítséget!
-
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
Szinte mindegy hova csatolod.
Az alapértelmzett út is teljesen jó szerintem.
Én se a home-t osztom semelyik gépemen, nem is használom szinte semmire, hanem az egész adatlemezt. Úgyis azok kellenek nem a home alatti beéllító és konfigfájlok.
Valószínű ezért is nem enged teljes home-t megosztani ahogy Kapitány is leírta. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
A /home -ban ugye van egy adag rejtett fájl és mappa konfig célra, így az egész mappát nem célszerű megosztani.
Az szerintem jó, ha oda csatolsz és onnan osztasz meg mappát, mappa alatti partíciót. Én mondjuk a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az tulajdonképpen arra van de igazából mindegy otthoni környezetben.
Scarletiel: inkább a kernelben lévő driverek és a mesa folyamatos fejlesztése ami ezt a többletet adja. Régebben azért láttam a shader fordítás kellemetlen oldalát is, pl. mikor felraktam a Shadow of Tomb Raidert először és 12 percen át nyélgázon ment a VGA, mire legenerálta a shadereket. Persze ezt a területet is folyamatosan fejlesztik, manapság nem is látni már ilyet.
-
Lacpac
őstag
-
sh4d0w
félisten
válasz
Scarletiel #102663 üzenetére
Játékfuggő. Az ingyenes online CoD csinálja például.
-
Scarletiel
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102661 üzenetére
Mondjuk nem vagyok hozzáértő de szerintem nagyon sok köze van a fluidsághoz, hogy első indítás előtt a shadereket minden játéknál összeszedi ami akár 5-10 perc is lehet (legalábbis nálam) Ezt én Windows-on nem tapasztaltam és igazából nem is értem, hogy ott miért nem lehet megoldani egy ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102655 üzenetére
A vicc az, hogy mindezt a proton kompatibilitási rétegen keresztül hozza össze, ami átfordítja a Windowsos rendszerhívásokat Linux alá. Már pedig ha van egy köztes réteg a programod és a hardver között, az jellemzően lassító hatással bír, aztán mégis simább az élmény.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Scarletiel #102659 üzenetére
Nagyon szívesen mindent is.
-
Scarletiel
senior tag
válasz
IstvánLászló #102658 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Scarletiel #102655 üzenetére
Ételek amit most mondasz,gratúlálók és igen a válaszóm a síkeredre,hát a játékok nálam a steamen a protonnal dettó nagyon jó teljesítménnyel-futnak,mint ahogyan ezt te is mondod,ajánlom a játákaid futtatása-előtt ezt a linket: https://www.protondb.com/ oldalát itt beírod a játékodnak a nevét és enter útán,láthatod hogy milyen proton beállításokkal és milyen géppel játszák a játékaidat.
További sok síkert kívánok.
-
Scarletiel
senior tag
Amúgy eddig konkrétan minden játék fluidabbul fut Bazzite-on mint ahogy a windows-os gépemen. Például Borderlands 3-nál friss és nem friss windows alatt is loot robbanásnál rommá akadtam nvidia és amd gpu-val is. Most meg se nyikkan be se esik az fps Linux alatt. Dragons Dogma 2-ben sokkal jobb a városi helyzet és nincsenek stutterek, akadások max beállítás mellett sem. Még a Genshin Impact-ot is tudtam telepíteni ami ha jól tudom nem támogatott és simán megy.
Eddig nekem teljesen pozitív a véleményem, csak még szokni kell minek mi az alternatívája illetve ahogy nézem a titok, hogy egyszer be kell állítani és utána megy minden 2 kattintással. -
sh4d0w
félisten
válasz
fekete.puma #102646 üzenetére
Na es akkor mi van, ha terminalhoz kell nyulni? Az altalad vazolt helyzet mar messze nem az r=1 user terepe.
Nem mellesleg Windows alatt is boven lehet terminalozni, meg kell is, ha rendszereket managelsz, vagy olyan funkciokat akarsz elerni, amiknek nincs GUI kivezetese. Nem ordogtol valo a terminal, sot, meg maga a Microsoft is fejleszt egy un. Windows Terminalt.
-
hódmaci
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102651 üzenetére
de jó is lehetne akár................................
Csak sajnos egyszer miatta kitiltott az internetbank.
A háttérben futott a távoli pc-n, ott belépésre került az internet bankba ami kis idő múlva kitiltotta a szüleim hozzáférését.
Hozzáteszem teljes joggal hiszen azt hihette hogy valaki át vette az irányítást a pc-n.
De kilépni belőle(anydesk) meg nem opció mert akkor ha kell hogyan érem el.
Erste
Fogalmam nincs hogyan érzékelte. Ezért is keresnék valami alternatív, biztonságos dolgot. -
Scarletiel
senior tag
válasz
Warton #102649 üzenetére
Én szerencsére meg tudtam oldani a kábelezést. Most azon 600Mbit/sec sebesség jön ami bőven jó, Windowson ilyen 350-500 között volt. Nem tudom mi befolyásolja. Igazából eddig bármit próbáltam mind futott, egyedül a Dragons Dogma 2 volt ami villogott fullscreen-ben, de azt meg discordos segítséggel gamescoop-al megoldottuk. Monitorozni is tudok már mangohud-al. Én eddig ahogy észrevettem a játékok ha nem is több fps-el, de simábban mennek a shader előkészítésnek köszönhetően. A DD2-ben meg konkrétan 50 fps-em lett városban az eddigi 30-40 helyett. Persze ez placebó is lehet, de nekem eddig nagyon tetszik a Linux.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #102648 üzenetére
Az otthoni célra ingyenes Anydesk nem lenne jó? A forgalom titkosított, nem kell külön VPN-el szopni.
fekete.puma: mi lenne vele? Még egyszerűbben működik, mint Windows alatt, bedugja ls megy. Most éppen az nVidia idén kiadott Windowsos driverei okoznak mindenféle gondokat.Nekem pl. Asus Xonar DX hangkártyám van. Windows alatt külön le kell szednem az UniXonar drivert, mert semmit nem tud vele kezdeni... Linux alatt meg csak szól.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #102647 üzenetére
Linux alatt, tulajdonképpen ki kellene próbálni (élni az elállás jogával ha nem jön be) többet, vagy megbízhatóbb márka termékét venni.
Már elkezdődött az elején, ami Windows alatt rendben üzemel.
Mi lesz a videó karival? Lehet még a Windows alá is csiszolgatják mert nem megy megfelelően. Utána az a következő, majd a hangkártya? -
Warton
őstag
válasz
Scarletiel #102641 üzenetére
Egyébként nekem is pont ilyen szarom van, nekem sem jön vele full kakaón a net. Az enyémben RTL88x2bu chip működik és ahhoz ezt a github oldalt találtam. Hát, én nem mertem megcsinálni az itt leírtakat.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék távolról elérni és vezérelni egy pc-t.
A távoli PC-n linuxmint 22.1 fut
Nálam pedig windows 11 illetve a másik pc-men linux mint 22.1
Grafikus felületen és VPN kapcsolaton keresztül szeretném elérni.
Vagyis titkosított kapcsolaton keresztül.
Az volna a cél, hogy szüleim számítógépén ha valami gond akad vagy segítenem kell nekik akkor hozzáférjek és meg is tudjam mutatni nekik mit kell(ene) csinálniuk.
Vagyis csak bekapcsolja a pc-t én meg itthonról be tudjak lépni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102642 üzenetére
Ez mitől lenne bohóckodás? A bizonyos anticheatet igénylő online lövöldéken kívül problémával nem nagyon fog találkozni, egyszerűen jellemzően csak működnek a játékok, ráadásul még akár kicsit gyorsabbak is.
Warton: hehe igen, pl. a hardinfo2 vagy hasonló gui-s megoldás nem jutott eszembe.
Mondjuk elgondolkodtató, hogy Windows alatt hogyan jutnál hozzá ehhez az infóhoz.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Warton #102644 üzenetére
Sok bába közt elvész a gyerek.
Az, hogy kezdődik a terminálozás az egy dolog, az meg egy másik mikor vannak akik előadják, hogy áh már nincs rá szükség.
pl VirtualBox-ba felraknak egy Linuxot, a feltelepült Linuxon belül a Guest Additions telepítéséhez már egyből kell a terminálozás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezt így nehéz megmondani, mert a TP-Linkre főleg jellemző, hogy egy típusnév alatt több különféle belsővel is gyártja a cuccait, azért annyira olcsó... Nem mindegyik wifi IC támogatása 100% frankó Linux alatt, tulajdonképpen ki kellene próbálni (élni az elállás jogával ha nem jön be) többet, vagy megbízhatóbb márka termékét venni.
Hogy mi van konkrétan a cuccodban, azt mondjuk egy
inxi -Fxxx
parancs kimenetében láthatod, ha fel van rakva az inxi csomag.Lacpac: ha konzol elég akkor SSH, ha GUI is kell, akkor a RealVNC-t szokták mondani.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Ki lehet próbálni a Linuxot de nem biztos, hogy megéri vele (bohóckodni) 200K-s videókarival. Elég erős a géped, Windows alatt azért nagyobb a tér.
-
Scarletiel
senior tag
Sziasztok,
Sikerült telepíteni a Bazzite-ot. Minden szuper vele, egyedül sajnos a wifi-vel szendvedek, mert a TP-Link T3U AC1300-as adapterem nem szereti. Windows-on volt vele 300-500 Mbit/sec-es letöltésem, itt viszont csak 120Mbit/sec van maximum. Ha jól olvastam a Linux kényes az adapterek chipsetjével. Tudtok esetleg olyan adaptert ajánlani ami pár ezer forint és tudná hozni korábbi teljesítményemet? Néztem az ajánlott listát reddit-en, de abból nem sok van idehaza ha jól láttam. Kábelen természetesen van stabil netem azt is leteszteltem.
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Windows gépről szeretnék elérni egy Linux Mint cinnamont távoli asztallal.
Csak belső hálózatról, kívülről nem is akarom piszkálni.
A telepített és belépett felhasználó fiókja alatt.A gépen nem lesz se monitor, se bill, se semmi. Csak a telepítéshez lesznek csatlakoztatva.
Melyik programmal érdemes próbálkoznom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102637 üzenetére
Mindegyik Linux disztróra igaz, hogy kevesebb erőforrást igényelnek mint a Windows 10 vagy 11. Nincs annyi háttér processz, nem használnak annyi ramot.
A disztrók között viszont nem fogsz túl sok különbséget látni, ami Bazitte alatt jól fut az a többin is jól fog futni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102635 üzenetére
Feltennék egy Linux Mint Cinnamont, ott alapból minden ott van, ahol azt a Windows normálisabb korszakában megszoktátok. A te gépedhez ráadásul semmi drivert nem kell kézzel telepítened, minden egyből menni fog. Böngésző, LibreOffice természetesen vannak alapból.
Terminálozni jellemzően nem kell rajta, azért szoktuk használni mert van amit gyorsabb ott, mint a GUI-n kattintgatni. De ettől nem kell megijedni, Windows alatt aki csinált már valamit a CMD-ben, a regeditben vagy esetleg a powershellben, az itt sem fog megoldhatatlan dolgokkal találkozni.
Kb. egy dolog van amit kézzel kell egyszer megcsinálni, Steam-ben a beállításokban engedélyezni a "steamplay"-t minden játékhoz, ez a proton környezetet jelenti a Windowsos címekhez. Ha ez megvan, akkor egy kattintás indítani a játékot.
Ugye a Mint telepítőjét ha kiírod penre és arról bebootolsz, akkor még a telepítés előtt ki tudod próbálni, hogy egyáltalán milyen ez a disztró, tetszik-e neked. Bazzite KDE is megoldás lehet, de azt innen szerintem senki nem használta még, a Mint-et viszont sokan.
-
Scarletiel
senior tag
Bocsánat kicsit pontosítanék.
A gépet ketten használnánk párommal és neki lenne 2-3 játék amit ha jól néztem tudnak futni Linuxos környezetben, viszont neki tényleg fontos lenne hogy úgy tudjam megoldani, hogy fent a játék, kint a parancsikon és elindítja majd és megy.
Én a magam részéről ha valamihez nagyon kell a terminál akkor megtanulom használni csak azt nem szeretném ha böngészéshez meg telepített játékokhoz is azt kellene használni. Bocsi nagyon amatőr vagyok ezzel kapcsolatban, amúgy szívesen elengedném a windows dolgait.A rendszerem pedig:
Ryzen 7 5700X
32 GB DDR4 ram
RX 7700 XT 12GB
2x 1 TB NVMe SSD -
Warton
őstag
válasz
Scarletiel #102632 üzenetére
-terminál az most is kellhet, szerintem nem lehet anélkül ellavírozni hosszútávon, ha driverekkel kell szórakozni akkor az már régen rossz
-protondb.com -ot böngészgesd. push&play élmény most sincs minden játéknál, de előfordulhat. Olyan is van, hogy valami játék megy, aztán nem megy aztán két hónap múlva megint megy, ilyesmire azért fel kell készülni
Úgyhogy azért vannak kompromisszumok. -
sh4d0w
félisten
válasz
Scarletiel #102632 üzenetére
Miért kéne Linux használatához programozói tudás?
Ez egy ősrégi FUD, amiből egy szó sem igaz.
Ettől függetlenül megeshet, hogy kell a terminál, de ezt előre senki nem fogja tudni megmondani. A terminál nem maga a patás ördög.
A többi kérdésedre is hasonló a válasz, amíg nem ismert, milyen hardvered van.
De egy jó tanács: a Linux nem Windows, ne is akard annak használni. Ha nem tudsz elszakadni a Windows-ban megtanultaktól, csak csalódás lesz a journey vége.
-
Scarletiel
senior tag
Sziasztok. Nem találtam jobb fórumszobàt a kérdésemre, de lehet én kerestem bénán.
Mostanában elgondolkodtam, hogy hagynám a Windows 11-et a fenébe és váltanèk SteamOS/Bazzite-ra, de réges règről elég negatív tapasztalataim voltak a Linuxot illetően.
A gondjaim:
- consol command-al kellett mindent is telepíteni és az illesztők meg driverek se voltak egyből a csomagban vagy legalábbis nem mind.
- a játékok nem nagyon voltak támogatva, a Vine valamennyire segített de közel sem volt egy push and play élmény
- Mikor vissza akartam tenni az USB-re egy Windows iso-t akkor szenvedés ment mind azzal mind pedig a HDD formázásával mert nem lehetett valamiért telepíteni rà a linux saját formatja miatt (ez lehet user error is, akkor még sokkal kevesebb tapasztalatom volt informatikában)Kérdésem az lenne, ha alapvetően játékra használnám a gépet, 99% steam könyvtárral és mellette csak egy open office kellene meg egy normális böngésző, akkor most jó választás lehet-e SteamOS/Bazzite-ra vagy más distro-ra lépni minimális Linux és zéró programozási tudással? Főként a Windows-os hülyeségek miatt lépnék.
Köszi a segítséget előre is! -
válasz
csixy #102630 üzenetére
Gyakorlatilag egy normál Debian Openbox WM-mel és a Beardog saját programtelepítőjével, rendszerfrissítő managerével egy általános felhasználásra is tökéletesen alkalmas rendszer lett. És ahogy látom, egész sok felfedeznivaló van benne. Jobban tetszik egy Gnome Debiannál!
A kétpanelos fájlkezelő is egész jó, tényleg elleszek én is Némó nélkül.
-
válasz
csixy #102627 üzenetére
A wellcome setup le lett futtatva?
Szerintem az volt az, ami install utáni első reboot után startx-szel indítva egyből bejött, ott rákérdezett pár dologra, tárolók, backport kernel, etc. Fel is rakta ugyanazt a kernelt, ami nálad is van.a backport kernel miatt még nem volt olyan wifi kártya ami nem működne egyből
Nem volt gond ezzel sem, csak már live-ban indítani akartam a wifit és kérte az SSID-t, amire addig a pillanatig nem emlékeztem, míg meg nem néztem a Linux Mint-ben. Utána már a telepített verziónál nem is kellett jelszavaznom se a wifit! Összességében 10-15 perc keresgélés után már minden működött, majd finomhangolnom kell csak. Nálam ráadásul nincsenek olyan gondok, mint nálad, mivel normál telepítést csináltam.Mivel ennél a tartalék notebooknál már igen nehéz elkapnom az akkutöltés megfelelő csatlakozását, jó lenne a végleges megoldásig ezt használnom a Linux Mint Cinnamon helyett, ha esetleg az akkura kéne hagyatkoznom. Gondolom jóval takarékosabb rendszer ez, mint a Cinnamon.
-
válasz
csixy #102627 üzenetére
Még valami kernel drivert bele kellene tenni az initramfs_create scriptbe, vagy ebben a distroban hiányzik egy kernel driver, vagy valami efféle ami a scriptben ugyan benne van de ugye ami nincs, azt nem tudja beletenni a konzervbe. Valahol kellene találnom egy logot a buildelés folyamatáról, talán az nyomra vezetne.
[kép] -
válasz
ubyegon2 #102623 üzenetére
A wellcome setup le lett futtatva?
Nekem az összes nonfree drivert is leszedhette, vagy a backport kernel miatt még nem volt olyan wifi kártya ami nem működne egyből.noki@meno-pcm:~$ uname -r
6.12.12+bpo-amd64
noki@meno-pcm:~$
[kép]
[kép]
Még egy megfigyelés: ez a thunar tud GUI-s root-os mappa manipulálást és terminalt is tud indítani a GUI-s mappában, tehát nem kell Nemot-t telepíteni.Egyetlen bánatom, hogy a linux-live script által megcsinált konzervet indítva elindul a konzerv bootja ,de valamiért nem ismeri fel a saját kernelét, tehát mégsem bootol be.
-
cigam
titán
válasz
Zenebohoc #102624 üzenetére
Nincs ilyen sorrend, mert attól, hogy az egyikre előre telepítve tartalmaz x,y programot, és ettől "multimédiának", vagy "stúdiónak", hívják, az semmi előnyt nem jelent. Az esetek többségében az összes többire is fel lehet telepíteni azokat a programokat.
Minél csilivilibb a GUI, annál több erőforrást igényel. Ez pedig az ablakkezelőből kikövetkeztethető. Egy Gnome, egy KDE több erőforrást kíván, mint egy LXDE (OpenBox).
Aztán ha rákeresel a nevekre, láthatod, melyik céges, fizetős, vagy annak a klónja (Centis, Rocky, Alma), vagy éppen általános célú, vagy melyik minek a forkja. (Debina, Mint,...)
-
válasz
csixy #102615 üzenetére
Én meg egy előre-emésztett debian-openboxot kerestem és végre megtaláltam ...
Kipróbáltam, tényleg előre-emésztett, de még nem kiköpött OS ez a Beardog. Linux Mint Cinnamon userkényelmesítése után pár dolgot keresgélnem kellett, de elég hamar megvoltak. Első nap addig jutottam perc alatt, hogy megtaláltam a hálózati managert, de nem ismert fel egy wifit sem, fejből meg nem tudtam pontosan az SSID-ket, így el is engedtem. Ma már egyszerűbb volt ez is, amikor már nem Cinnamonként állt rá az agyam, ment minden mint a karikacsapás!
Sajna finomhangolásoknál most visszaüt, hogy évek óta csak a Cinnamont használom, például a FF-nál ha itt a hsz-ek között görgetek, kicsit hullámzik a szöveg, ezt már elég rég nem láttam, gondolom valami kompozitor hiányzik...no majd pár szabad órámban elkezdem finomhangolászni és megnézegetni, mik vannak még a menüben. Kicsit meglepett reboot után, hogy startx kellett, de aztán adta magát a System Updater terminalban. Amit egyből leszűrhettem, hogy jó kis pattogós a rendszer, főleg egy fullos Cinnamon után, de egyáltalán nincs fapados érzésem.Szóval jó, hogy ajánlottad, kicsit már berosdásodtam, érdemes lesz felidézni pár dolgot. Alapból, aki nem elsőhetes kezdő, annak simán ajánlható, még nagyon kezdőnek is, kis segítséggel persze. De csak a grafikus install helper használata mellett.
Tetszik ez a Beardog, életemben nem hallottam róla, ráadásul kellett már egy pattogós rendszer, mert a Dell Latitude 5520 kampeca után visszaállva a HP Elitebook 8570p-re, jóval lassabbnak éreztem a Linux Mint Cinnamont.
Úgy látom, először a tapipad kurzorának gyorsítóját kell megtalálnom, mert kezdek arcidegzsábát kapni a lassú kurzortól....
No meg a jobb felső sarokban a szerszámos ikonnal előjött valami autoshrink, rányomtam és minden lelépett a displayről...no fogok még ezzel kűzdeni szerintem.
De meg is van, ezt a Tint2 akármit sose használtam még, de csak előjött...
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #102620 üzenetére
Igen, volt rajt adat, de közben hibára futott, és nem tudta átméretezni. Visszaléptem Windows-ba fájlrendszer ellenőrzés után átkonvertáltam NTFS-re. Ezt már jobban szerette, hamar végzett a helyfelszabadítással. Szerencsére az adatoknak nem lett baja, legalábbis a mentő program integritás ellenőrzője szerint minden oké.
onkelz
Ez inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás topokba való, vagy Telekoméba. Egy tipp: A routeren be van kapcsolva a Mac filter, vagy bármi más korlátozás?Zenebohoc
Hát rákeresel. Nincs olyan objektív összefoglaló, hogy merik mire való, mert mindegyiket úgy alakítod, ahogy szeretnéd. Az egy piros, a másik kék. Kinek melyik szín tetszik. Az, hogy neked melyik fekszik, azt neked kell tudni. Ezért az elején ki kell próbálni párat. Mint amikor feleséget, vagy autót választasz. Nem az a kérdés, hogy másoknak tetszik-e, hanem hogy neked tessék. Pont azért vannak ezek a live rendszerek/telepített image-ek, hogy gyorsan, ki tudd próbálni működés közben. Ugyanakkor ez csak az első benyomásra jó, hogy az adott rendszerhez felpqmpelt GUI mennyire tetszik. Aztán jön a fekete leves, hogy felismeri-e a HW minden porcikáját. Hogy a distro áruházában megvan-e minden program amit szeretnél. Mert a Linux-nál a distro áruházából telepítünk, nem az innen-onnan levadászott telepítőket futtatva. Azok könnyen megtörik a rendszer integritását. N+1 buktatója van még a választásnak, ami egy egész könyvet is megtöltene.
-
Zenebohoc
tag
Tisztelt Fórumtagok!
Találtam egy (számomra) fontos oldalt, mely sok Linux distroval kecsegtet kipróbálásra VB-ban.
https://www.linuxvmimages.com/
Sajnos semmi info ezen az oldalon arról, hogy ki-kicsoda.
Segítségetek kérném, hogy hol találok egy velős összefoglalót arról, hogy mely változat miben erős?
Előre is köszi. -
onkelz
aktív tag
Sziasztok
Minap beüzemeltek itthon egy t-home-os wifi jelerősitőt, és hiába látja a hálozatot a wifi jelszavammal nem enged csatlakozni.
A rendszer deb11.Win alatt és minden más kütyün ugyanezzel a jelszóval minden rendben müködik.Router para lehet vagy tudok valamit állitgatni a gépen?Előre is köszönöm
-
danih
veterán
Sziasztok, tűzfalas segítséget szeretnék kérni, remélem jó lesz ide.
Van egy kis VPS-em aminek van két IPv4 címe, egy internetes (INTERNET behelyettesítve) és egy tailscale (TAILSCALE behelyettesítve). Az alábbi portokat nyitottam meg ufw-vel:
ufw allow in to INTERNET port 80 proto tcp
ufw allow in to INTERNET port 443 proto tcp
ufw allow in to INTERNET port 41641
ufw allow in to INTERNET port 51820
ufw allow in to TAILSCALE port 22 proto tcp
ufw allow in to TAILSCALE port 6060
ufw allow in to TAILSCALE port 8000
ufw allow in to TAILSCALE port 9443
ufw allow in to TAILSCALE port 42060
"ufw status" mutatja a beállított portokat a fentiek szerint, szóval rendben valónak tűnik.
Mi a gond?
1. INTERNET:9443 működik, megnyílik a Portainer webfelülete, pedig nem kéne
2. TAILSCALE:22 (ssh) nem működik, "Connection refused", pedig nyitva van, és a config rendben, ufw változtatásokig ment
Tudna valaki segíteni? Mit kellene csinálnom? -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102613 üzenetére
Mennyi a RAM használat Kubuntun, és mivel nézed? Proci hőmérséklet?
Nálam olyan 1.2-1.3 GB az üresjárati RAM használat Gnome-mal (free-vel nézem), a hőmérséklet most épp 37-38˚C az asztali gépen (de jellemzően olyan 44-45˚C körül szokott lenni), laptopon 43-45˚C.Nálam Tumbleweed az egyetlen disztró, aminél mókolás nélkül megy a céges IPSEC/L2TP VPN. A többi disztrón vagy egyáltalán nem ment, vagy csak mókolással, ideig-óráig. És ebben majdnem teljesen gyári Gnome van, Ubuntu vonalon sajnos nincs olyan disztró, ami alapértelmezetten gyári Gnome-mal jön.
-
válasz
Vasti74 #102613 üzenetére
Én meg egy előre-emésztett debian-openboxot kerestem és végre megtaláltam ... a Lilidog kisöccsét a Beardog-Bookworm-x64 linuxot. Ez is ugyanolyan pöpecz, mint a Te Kubuntud.Szóval maximálisan hibátlanul kiszolgál. Precíz. Kicsit sok nekem mindaz a lehetőség ami benne van , de nagyon tetszik! Ezt Ubyegonnak is ajánlom kipróbálásra.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Tudom, hogy keveseket érdekel ;-) , de azért gondoltam leírom, ha már ennyit görcsöltem...
Voltak ugye mindenféle problémáim Fedora 41 Plasma (és amíg próbálgattam, openSUSE Tumbleweed) alatt, pedig gépet is cseréltem, gondolván az Intel UHD630 a hibás: villogó ablakkeretek, csíkok a képernyőn erre-arra, amik néha színesek is voltak, vagy ha egy ikont húztam ide-orda az asztalon, az is csíkokat hagyott maga után (ezek persze idővel eltűntek)
Meguntam, pár napja feldobtam egy Kubuntu-t, hát... Jobb érzés ;-)
Az egy dolog, hogy ezek a baromságok megszűntek, de az mennyire jó már, hogy minden kapásból működik! Nem kellett szórakoznom a codec-ekkel, nem kellett tűzfalat állítanom, hogy a valahonnan feltelepített VLC lássa a dlna szerveremet: egyszerűen csak feltelepítettem, és működik, aztán feltelepítek egy programot, és az is működik!
A memóriahasználat alacsonyabb, valamiért az üresjárati procihasználat is alacsonyabb, így a proci is hűvösebb, emiatt a gép is halkabb - szóval kár volt szívatni magam mindenfélével ;-) Ráadásul újra debian alapok - ezt szoktam meg sok-sok éve, ez is nagy előny számomra.Üdv: Vasti
ui: majd jövök a Kubuntu-s kérdéseimmel szerintem ;-)
-
-
baloo79
tag
válasz
A-tom #102602 üzenetére
Szia!
Biztonságosnak biztonságos, ha nem hozol létre a pendrive-on ún. állandó (perzisztens) tárhelyet a live Linux mellé, ahol a beállításokat, vagy letöltött fájlokat megőriznéd.De arra készülj, hogy az a pendrive, amit live Linuxozásra használnál, előbb-utóbb (inkább előbb) tönkre fog menni, mert ezeket nem arra találták ki, hogy naplózó fájlrendszerű Linuxok fussanak rajta, a használat közbeni sok olvasás/írás árt neki.
-
A-tom
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi témában szeretném a véleményeteket kérni.
Ha igazán biztonságosan akarok netezni, a Linux MInt live DVD-t szoktam használni, ezt ugye elég nehéz lenne megfertőzni. Sajnos azonban ez a technológia kihalófélben van, meg hát mi tagadás elég lassú is. Ezért felmerült bennem, hogy át kéne térni Linux Mint live pendrive-ra. Csak hát az itt a kérdés, hogy ez elég biztonságos-e az előbbihez képest?
Vagy esetleg van valami más lehetőség?
Előre is köszi a válaszotokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kedvenc zene a mai napra
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- További aktív témák...
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- HP EliteBook 835 G7 AMD Ryzen 5 4650U
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest