- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Múltkor kaptam egy adag török kávét fateromtól amikor volt Isztambulban, és nagyon ízlett. Pesten szerintetek lehet kapni ilyen előre őrölt török kávét? -
adpeter
tag
A "srácok"
[link] -
paljoc
tag
Az a legkirályabb ahogy lassítva vannak azok a kis kitörések.
/nem is láttam még ilyet/ Tudod, hogy én nem pöcsölök meg méregetek grammokat, olaszos hanyagsággal belekotorja a dózeres Mazzer a szimpla LM szűrőbe, megnyomom aztán mehet. Ha nem tökéletes a lefolyás, akkor sem csinálok 26 másik videót hogy majd a legjobban sikerültet ide feltegyem. Ilyen aztán kész, és finom volt mert meg is ittam utána.
-
válasz
soldier2 #27253 üzenetére
több is van neki (zassenhaus), a quito ilyen biztosan. az újabb nevére nem emlékszem, goglézni kell. azok sem váltják meg a világot, de nem rosszak, később utazódarálónak is zsivány, szóval nem kidobott pénz szerintem. és biztos van jópár olyan jó kofi, amit be lehet jól lőni vele.
-
soldier2
őstag
válasz
tDr1v3r #27251 üzenetére
Hario mini mill állítólag nagyon határérték daráló az espressóhoz. A Zassenhausnak van még egy fokkal jobb kézi darálója állítólag. Hátha megmondja itt valaki melyik az, és hol kapható. Nincs más hátra, mint várni, nézni a jófogáson, avx fórumon, kavekorzo.hu-n, index kaveologian, és itt, hátha belátható időn belül kerül egy Gaggia baby/coffee 35-40k körül. Lesz, csak ki kell várnod.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
soldier2 #27249 üzenetére
A darálóból egy manuális elég lenne nekem, mondjuk az ugyancsak vonatkozó hsz-ben említett Hario Mini Mill.
Főzőm nincs még. Vagyis van egy régi Krups, de azzal embert lehet ölni olyat főz... na és pont ezért nézegetek főzőket elsősorban. Lehetőleg 45, nagyon-nagyon max 50k alatt le szeretném tudni azt. De leginkább az egészet.
Muszáj most vennem, mert tényleg gyalázatosan rosszat főz és az instant Nescafé már enyhén szólva se jön be részemről.
-
t-bali3
senior tag
válasz
soldier2 #27249 üzenetére
Én a Graef 800-at nem ajánlom. Elég régóta bíbelődök vele, de még mindig nem sikerült rendesen beállítani.
Szerintem a 700-as széria szerencsésebb, mert olcsóbb, vélhetően a belseje megegyezik vagy nagyon hasonló a 800-hoz (csak kívülről is műanyag) és egyszerűbb beállítani az alátéttel.
De én szerintem elkerülném a Graefot, abból baj nem lehet
-
soldier2
őstag
válasz
tDr1v3r #27247 üzenetére
A daráló vsz nem jó, helyette, ha motorosat akarsz akkor Graef(720 ha még van valahol, ha nem akkor 800), Iberital, Imat, esetleg használt ipari, de ezek már drágábbak. Ha 50k a teteje, de később még tudsz rá szánni, akkor én ezt venném, mert ezekkel már tudsz kávét készíteni a Poemiával is (az már megvan, ha nem tévedek. Ha nincs, pénzt nem adnék érte). A gép lehet pl egy gaggia baby, classic, coffee, esetleg Evo. De ha találsz 35-50k közt használt gépet, vagy darálót, linkeld be, és megmondják a hozzáértők, hogy jó vagy nem. Nem vagyok profi ebben a témában, de kb egy éve léptem rá arra az útra amire te most készülsz, hasonló elvárásokkal (az egy dolog, hogy azóta sokat költöttem rá, de nem volt kotelező. 60-70k-ból használtan már használható szett jön ki.
Darálónak ez mennyire lenne jó vétel? (kérdés, nem ajánlás) [link]. Már ha belefér. -
tDr1v3r
veterán
válasz
Daffni2 #27225 üzenetére
Motoros darálóra gondoltam, egy tekerős sima van itthon (nagyon régi) de nem tudom hogy milyen finomságúra tudná darálni a kávét.
Oké, akkor egy picit emelve az összeget merre tekintgessek a használt gépek fele, honnét lenne érdemes vásárolni? Illetve mik a jobban ajánlott gépek?
De... ha a daráló a legfontosabb akkor végülis a főző már másodlagos, nem? Értem hogy a finomság miatt darálni kell a kávét mert nem megy át rajta normálisan a víz másként, vesek is majd egy darálót ha nem jó az itthoni (99%) de akkor egy belépőbb Saeco vagy DeLonghi nem lenne elég a főzéshez darálóval?
Erről a Gaggiáról mit gondoltok? Láttam hogy -HajTömeg- az összefoglalóban linkelt vonatkozó hozzászólásában említette de kikérném a véleményeteket.
-
-
jolti
senior tag
válasz
Nyufiful #27241 üzenetére
Miért lenne pazarlás? Nem szereted a finom kávét, sajnálod magadtól? Iszol egy duplát "oszt kísz" Én is szinte mindig duplát iszok. ( Ha csak valaki le nem nyúlja az egyiket!
) De majd, ha majd lesz egyes szűrőd, akkor tudsz már egyeset is csinálni, ha véletlenül abban a napszakban, vagy csak úgy érzed, hogy már sok a dupla.
Toz! Ezen besz@rtam: "Nem vagyok orakulum se kávé jedi."
Zoknee! Fafa lett nagyon!
Először néztem, hogy hogy nem lesz zárlatos a cucc, hisz a nyáklapba építetted be a kapcsolókat, de aztán rájöttem a turpisságra. Rafkós, nagyon rafkós!
-
Nyufiful
csendes tag
Igazad volt, ez az Omnia nem való semmire. Reggel kipróbáltam Molnár GÁbor féle Jailbreak kávét, azon kívül, hogy nem feltétlen az én ízvilágom, maga a lefőzés minősége, és ideje ég és föld volt a különbség. Omniából is és ebből is 18 grammot használtam. Egyedül iszom a kávét nem pazarlás egy főzésre elhasználni 18 gramm kávét? Ha rajtam kívül senki nem iszik csak én, hogyan lehet megvalósítani azt, hogy egyszemélyes készüljön? Van egyszemélyes szűrőm, de azzal állítólag lehetetlen normális kávét főzni a kialakítása miatt.
-
zoknee
csendes tag
válasz
mézespálinka #27234 üzenetére
Egy kis kedvcsinálónak.
Az első videó a GC PID-ről, a saját fejlesztésű PID szabályozómról, összeépítve.
[GC PID] -
mézespálinka
senior tag
válasz
mézespálinka #27114 üzenetére
Erre esetleg valaki bármilyen tippet?
-
soldier2
őstag
A második lesz a nyerő, de ahhoz kell egy 41mm-es tampert is venned.
Parci: azért nem hiszik el, mert ellenkezik a józan paraszti ésszel. A kávéfőzéshez legfontosabb a kávéfőző. Logikus nem
A munkahely külön kategória, én is bebuktam ott az ese pod-al, maradt a Tchibo kapszulás (legalább nem buktam a gépen). Bár azt el kell ismernem, hogy kapszulás kávéhoz képest pl a Tchibo Columbia rövidre fogva egész jó (nespresso közelébe sem ér)
-
válasz
ronin s8 #27229 üzenetére
mindenesetre 10 millió barista országa még nem vagyunk, szerencsére
, bár az a hiszti és okoskodás, ami a cégnél ment a "vegyünk valamilyen kávégépet" témában, örökre megviselt. a kiindulási pont az volt, hogy én fogjam be a sznob pofámat
(azóta azon sírnak, hogy milyen fos kávét csinál a saeco poemia -- persze nem 400 ft-os macskaalom pro ultra kávéval kéne etetni)
-
ronin s8
senior tag
Azt hiszem nem ez a baj, hanem annak a ténynek a feldolgozása, és beépítése a mindennapi életbe, hogy a kávézás egy szakma, mégha mi itt hobbinak is gondoljuk, és egy szakmának megvannak a saját szabályai. Egy olyan országban (és ez nem politika - rosszabb: ez néplélektan
), ahol mindenki ért mindenhez ("mindenhez IS!"
), de főleg a focihoz, miközben nincs is foci, csak stadion, qrva nehéz elmagyarázni valakinek, hogy ne a saját óvodás, ám reklámokkal teleszemetelt gondolkodásmódjával közelítse meg a dolgot, és fogadja el az alapvetéseket.
-
"És mégegyszer, az őrlő fontosabb mint a gép!"
vajon mi lehet amögött, hogy ezt senki sem hiszi el? én sem hittem el. oké, persze, fontos, de azért csak jó lesz egy xy, ne mondják már, ez biztos ilyen elitista izé. aztán rövid úton csak mazzer lett belőle (és mennék feljebb, ha nem hülye áron lenne már minden).
-
And06
aktív tag
-
TOZ
addikt
válasz
madmike #27217 üzenetére
Brikka tapasztalom szerint a kevésbé jó kávébol is képes iható kávét főzni.
Téglakat is szereti. Lavazza piros (nem jut eszembe a neve) pl teljesen jó bele. Érdemes robusztasabb kevereket használni.
A víz szerintem sok. 40-45 ml elég lesz. Nekem úgy adja a legjobb eredményt, ha hideg vízzel töltöm és ezt a kb dupla ristretto mennyiséget főzöm le vele.Hangsúlyozom, hogy ez az én tapasztalatom. Nem vagyok orakulum se kávé jedi.
Utóbbi napokban egy Bialetti La Mokinaval játszom. Nagyon szerethető darab.
-
Daffni2
addikt
válasz
tDr1v3r #27224 üzenetére
Egy olcsóbb géppel reális célkitűzés lenne hogy normális alapanyagból normálisat főzzön?
Nem nagyon.
Használt, felújított, normális eszpresszógépet lehet már kapni kicsivel többért.
A darálóval is hasonló a helyzet.
Az automata daráló felejtős, legalább is amilyenre véleményem szerint gondoltál. -
tDr1v3r
veterán
Sziasztok!
Az utóbbi időben erősen gondolkozunk egy új kávéfőző vásárlásán. Alapvetőleg eszpresszóhoz lenne, nem commercial szinten hanem otthonra, két személyre. A keret 30-40k körülre lenne belőve, de visszaolvasva ennyiért nem igazán lehet jót találni újonnan... most pont nem találom, de anno láttam itt egy hozzászólást amiben egy Saeco Poemia és egy egy DeLonghi-t ajánlottak, de pontos típusra nem emlékszem.
Nem vagyok egy nagy kávémágus, de próbálnék rálépni a minőségibb útra. Ezekkel az olcsóbb gépekkel mennyire lehetne? Mondjuk úgy hogy később beszerzek mellé egy automata darálót. (Manuális tekerős van itthon elvileg, bár nem tudom milyen hatékonysággal működik.) Nem kommersz kávéval tömném, rendelnék hozzá máshonnét (kávékorzó, AVX, eBay) normálisat meg kerülném is a Tchivo-t és társait. Egy olcsóbb géppel reális célkitűzés lenne hogy normális alapanyagból normálisat főzzön?
-
charg
tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem:
Gaggia Classic-hoz ha veszek kart akkor elég nekem egy nyitott? (egyedül kávézom)Néztem egycsészés szűrőket az Expoligonnál. Ezeket találtam:
http://www.expolygon.hu/index.php/component/hikashop/product/2188-egycseszes-szuro-marzocco
http://www.expolygon.hu/index.php/component/hikashop/product/2741-egycseszes-szuro
http://www.expolygon.hu/index.php/component/hikashop/product/357-egycseszes-sz-rMelyik a jó?
Van 2 csészés szűrőm, de szerintem még 18g kávé is kevés hozzá, mert lefőzés után vizes a zacc pogácsa teteje. Tudnátok olyan kétcsészés szűrőt ajánlani, amibe 14-16g kávé elég?
Kávépörkölőt keresgéltem és ezt találtam:
http://beanlight.hu/Ismeri valaki? A frissen pörkölt kávé meddig nem veszít a minőségéből bontatlan csomagolásban?
[ Módosította: radi8tor ]
-
jolti
senior tag
válasz
Nyufiful #27219 üzenetére
Az még tanulni sem jó. Arra tényleg ott a Rome, vagy valami hasonló kategóriájú kávé. Szerintem kár elb...ni a ficsi Paljoc, vagy drágább kávét, míg a legalapabb dolgokat meg nem tanulod. Én sajnálnám kionteni...
Nyisd meg az első hozzaszolast. Ott le vannak írva az alapok. Sok dolgot össze tudsz szedni.
Törekedj a 25-30 mp alatti 25-30 ml kávéra. ( aztán majd később már rersz variálni vele.) A gomb nyomasakor indítsd a stoppert.
Szerintem elsőre 17-18g-ból próbálkozz. -
Daffni2
addikt
válasz
Nyufiful #27214 üzenetére
A darálót apró trükkel eszpresszóképes őrlésre lehet mókolni, amég nem lesz pénzed új darálóra,megteszi.
Az őrlőtárcsákat 3 csavar fogja, kiveszed az egyik tárcsát,és nagyon vékony műanyag alátétet teszel a csavarra a tárcsa alatt.Ezzel közelebb tudod egymáshoz vinni a tárcsákat, egészen megállásig összetekered az állítóval, majd kicsit vissza, próba, ha kell, kicsit állítasz rajta.
-
Nyufiful
csendes tag
Alapból kidobásra vettem, gondoltam gyakorolni jó lesz, ezek szerint ez még arra sem akalmas...
Idő mérése alatt mit érteszpontosan? Azt az időt ami alatt lefolyik a kávé vagy azt, hogy a gomb megnyomását követően mikor kezd el lefőni? Szerintem irreálisan kevés az össz idő, nagyjából 5 másodperc alatt lefő a 30 ml. -
Nyufiful
csendes tag
válasz
soldier2 #27216 üzenetére
Köszönöm, megpróbálom 18-19 grammal. Lefolyás mennyiségével nem volt probléma. Van egyszemélyes szűrőm is, esetek 99%-ban csak én iszom kávét, így gondoltam jó ötlet lenne használni, de állítólag azt használva sosem lesz jó a kávé. Ez valóban így lenne? A jelenlegi használatban levő két személyes szűrő naked szűrő (ha jól tudom ez a neve aminek nincsen alja). Sajnos MDF-ről én is csak rosszat olvastam, esetleg van a fórumon valaki sorstárs aki MDF-et használ?
-
madmike
őstag
Fejlődtem Brikka ügyben. (Még pár kg kávét lefőzök és iható lesz
)
A csiszolásos, szilikonos tuningot még nem csináltam meg, tehát egyelőre gyári.60ml szűrt víz, 15g Douwe Egberts Omnia Reserve Brazil kávé. Az eredmény meglepően jó lett. A crema úgy nézett ki mint anyós automata gépén és tartós volt, nem pezsgett el fél perc alatt. miután laikus vagyok, az íze kapcsán csak elismerően bólogattam
Milyen kávét ajánlotok ami nem túl drága, de mégis vállalható minőség? Többször szóba került már itt a Pacific Rome, Brikkához is jó lehet?
-
soldier2
őstag
válasz
A 15g kávé kevés a Gaggia dupla kosárba (bár kávéja válogatja). Próbáld többel (18-19g). A lefolyás rendben van? (tökéletes sosem lesz az Omniából, de a mennyiség legyen meg legalább). Az, hogy a pogácsa milyen, sok dologtól függ, leginkább a kávétól szvsz, de nem túl nagy gond. Nekem pl a legtöbb világos pörköléssel majdnem száraz pogácsa volt, most a Paljoc féle Choko madness van (próbáld ezt a Rome helyett, nem annyira megbocsájtó, de megéri a pöcsölést. Esetleg a Spicy Italy szintén Paljoctól). A hosszas melegítésre meg azért van szükség, mert az, hogy a víz 5 perc alatt már meleg, nem jelenti azt, hogy az út, amin végigmegy, mire a kávéhoz ér is felmelegedett már. 5 perc alatt a vízterítő, meg a fej is még hideg, és lehűti a vizet. Az egyensúlyi állapot elérése a Gaggiánál olyan 20-30 perc (SID - aki azért konyít valamennyire a Gaggiákhoz - egyszer megmérte, és PID-elt Gaggiával 10 perc körül volt neki az idő).
Az MDF-et nem ismerem, engem lebeszéltek róla -
jolti
senior tag
válasz
Először is a kávét dobd ki, 99,9%, hogy döglött. Vegyél rendes, friss szemeset. Pl. Pacific Rome. Gyakorolni tökéletes. Meg amúgy sem annyira gáz.
Próbáld 16-17-18g-ból.
Mérd az időt és a mennyiséget.
Ja és kell a 15-20 perc melegedés, hogy minden porcikaja atmelegedjen a gépnek plusz a karnak. -
Nyufiful
csendes tag
Sziasztok,
Mai nap vettem egy Gaggia Classic kávéfőzőt, hozzá Gaggia MDFdarálót. Eddig csak olvastalak titeket, de így a gyakorlatban eléggé elakadtam, hiába olvastam el vagy 500 oldalt... 15 gramm kávét őrőltem lehető legfinomabb őrléssel, (tudom, hogy nem volt egy 5 csillagos vásárlás a daráló, de a géppel járt...), Omnia szemes kávét használtam (nem sajnálom, ha ki kell dobnom, kizárólag tesztelési céllal vettem), de a lefőtt kávézacc nektek teljesen kemény, nekem vizes, felpuhult. Szerintem rendesen tamperolom, ez mitől lehet szerintetek? Minimális crema-t sikerült varázsolnom a 15 gramm őrleménnyel. Illetve olvastam itt fórumon, hogy a gép be van kapcolva 20-25 percig, hogy felfűtsön. Nekem a kazán a PID szerint felfűt körülbelül 3 perc alatt. Meddig érdemes várni? Vagyis miért kell várni 15-20 percig ha egyszer 5 perc alatt eléri a kívánt 93-95 fokot? Valamint szerintetek ez a Gaggia daráló nagyon rossz vétel volt? Érdemes lecserélnem vagy azért ezzel is tudok normális kávét darálni?
-
madmike
őstag
-
Surda-
őstag
A Fekete bárány kávéit kóstolta valaki?
Szimpatikus,hogy kis pörkölő,de Mindenamibár-nál csak egy zacskó , szelep nélküli, március eleji pörkölés volt, nem mertem bevállalni. -
jolti
senior tag
válasz
soldier2 #27205 üzenetére
Ebay-en láttam tavaly olyan 6500-7000 körül. Lehet akciós volt, nem tudom. De mondjuk akkor az Ims-hez hasonlítva.
A szimpla úgysem lesz olyan jó szerintem, mint a dupla. Bár ez csak az én véleményem. De nekem még nem volt olyan jó produktumom szimplából, mint duplából.Zolnagy köszi, mindjárt megnézem.
-
-
jolti
senior tag
Aki használt mind a két fajta szűrőt, Reneka/Vst, melyik a jobb? Megéri a dupla árat a Reneka? Vagy csak psychosomaticus?
Illetve a Vst és az Ims mi a különbség? -
mester6
tag
Olvastad? ..."elöl dió, hátul málna"..[link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest