Hirdetés
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Amúgy mi a terv?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kexksz
addikt
válasz
celgene121
üzenetére
Nem tudom teszteloi vonalon milyen ber realis (szerintem nezd meg a Hays guide-ot, az eleg jo indulopont) de fejlesztokent ennek a duplajat is kerhetned alsohangon.
-
válasz
celgene121
üzenetére
650 szerintem reális 3 év tapasztalattal, tekintve, hogy most bruttó 450 a kezdőbér, szerintem még tesztelői vonalon is. Sokkal alább ennél ne adj.
-
FLx
addikt
válasz
celgene121
üzenetére
Kerni barmennyit lehet. De mivel nem irtad le miben van tapasztalatod es mennyi, meg az is lehet, hogy realis amit most keresel.
-
celgene121
csendes tag
Nem: Férfi
Kor: 30
Munkakör: Java autoteszt + kis teszt keretrendszer fejlesztes
Tapasztalat : 3 ev
Végzettség: BME-BSC + BME-MSC mernok info
Nyelvtudás: Angol kozep
Fizetés brutto 450
Hely: BudapestSzeretnek valtani, realisan mennyit kerhetek ?
Koszi.
-
válasz
bwin.party
üzenetére
Ha te megállapodtál valakivel x forintban és azt kapod akkor a többihez kvázni "nincs közöd".
-
vnorbi
aktív tag
válasz
bwin.party
üzenetére
Ha ügyfélkapun akarod ellenőrizni az összeget, akkor az eBEV oldalon indulj el.
Aztán Szolgáltatások -> Járulékadat-kivonat. Van némi átfutási idő, de a májusi számoknak már ott kellene lenniük.
-
bwin.party
aktív tag
válasz
tboy93
üzenetére
A bejelentésről fogalmam sincs, de rá fogok kérdezni, hogy mennyi az annyi. Plusz amit nem írtam le azaz, hogy a legutolsó fizetésem kpban adta és a bankba nekem kellett befizetnem, hogy legyen a számlákra pénzem.
Az ügyfélkaput megnézve a taj szerint a szerződés óta folyamatos a bejelentésem, összeget nem látok.
-
Because
őstag
válasz
bwin.party
üzenetére
ugye délutáni műszakpótlék nincs. 06-18-ig semmi 18-06-ig 30%, amit te írtál arra rá van számolva valami valahogy
-
FLx
addikt
válasz
bwin.party
üzenetére
Ezt igy nem lehet megmondani, mert ket feltetele is van a muszakpotleknak es nem irtad le, hogy ezeknek megfelelsz-e. Amugy gondolom azert van mas dijazas nappal es ejszaka, mert nem fizetnek semmit ezen felul, ahogy latom ezt is zsebben. Szoval kb. a sok rossz kozul te a legrosszabbat valasztottad, nem bejelentett fizetes es azt is kozvetiton keresztul, aki felet elrakja maganak.
-
válasz
bwin.party
üzenetére
Szerinted ahol nem jelentenek be teljesen, ott majd műszakpótlékot fognak osztogatni?

-
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos úgy alakult, hogy márciusban létszámleépítés miatt próbaidő alatt felmondtak nekünk. Én gyors megoldásként egy munkaközvetítőnél találtam munkát. Sosem dolgoztam közvetítő által és ez a tapasztalatok után több kérdést is felvetett bennem.
A szerződésben bruttó 230.000 forintos alapbér van feltüntetve. A valódi órabér pedig nappal 1.100 forint, délután 1.200 forint és éjszaka 1.300 forint. Az órabér nettó órabért jelent. A kérdésem az lenne, hogy a 30 %-os műszakpótlék jár-e nekem? Ha igen akkor azt is nettóban számolhatom vagy a közvetítő zsebre teheti a nettó órabér miatt?
Köszi!
-
Kukipapa_rr
tag
+ mindenki
(Szerintem ez a téma nem off, mert a szakmában nagyban érinti a jövedelmeket.)
Alapvetően a jövőről beszélgetünk, tehát nem fogok tudni példákat hozni. Próbálom összevetni a ma pozícióit és a mai tapasztalatokat ezzel a jövőképpel.
Amit írtok az alapvetően szerintem nem megy szembe azzal, hogy hosszútávon kevesebb, specializáltabb ops-szakemberre lesz szükség.
Az valóban belátható, hogy átlag dev nem fog infrastruktúrát tervezni, viszont szerintem is kritikus, hogy még ha nem is tervez, pontosan értse, hogy működik, hiszen anélkül egyszerűen nem lehet skálázható kódot írni.
Ezen felül nekem akkor is úgy tűnik, hogy átlag dev-nek meg kell majd oldania olyan problémákat, amelyeket ma az ops csinál. Ahogy olvastam, végül is ebben sincs vita.
Mindenesetre köszönöm mindenkinek, hogy sikerült kicsit árnyalni az eredeti képet.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
-
Madwe
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
Ma azért sok helyen még elég archaikus felépítésben dolgoznak, ahol ezekkel nem kell tisztában lenni. Illetve ahol pl most vagyok, ott egy juniortól meg mediortól se feltétlen elvárás, hogy ezekkel tisztában legyen, ez azért sok helyen gyakori szerintem. De 10 év múlva már egy juniornál is tök alap kell hogy legyen kb mindenhol - bár kétségtelen, hogy sok hely van, ahol már ma is elvárás.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Erre még azért reagálnék innen:
"Összegezve: ne a mából induljunk ki. Részemről 10 év múlva is a jobban keresett, jobban fizetett szakemberekhez szeretnék tartozni, így muszáj követni a trendeket."
Ebben viszont egyetértünk, nagyon is. Egy dev, főleg ha lead dev irányba törekszik, de egyre inkább hosszútávon egy mezei devnek is igenis tudnia kell, hogy mi az a ci/cd, hogy néz ki egy build pipeline, hogy működik a cloud, esetleg bele is tudjon nyúlni ameddig szükséges! Ezek valóban egyre inkább must have skillek lesznek egy devnek, egyre több helyen s egyre több poziban! De ahogy pl nyilván adatbázishoz is kell értsen a dev többé kevésbé, kellenek dba-k is, akik azért felelősek, hogy legyenek is azok a dbk s megfelelően működjenek (persze mondjuk cloud esetén ez kicsit megint átalakult, s inkább egy cloud engineer pozi alá került be a db-s dolog is legtöbb helyen...)
-
FLx
addikt
"Kicsit olyan a feltételezésed, hogy egyszer valaki ezeket a dolgokat deployolta, s onnantól kezdve amíg világ a világ minden ugyanúgy működik és plusz igény se merül fel ezekkel kapcsolatban soha, ahogy alternatíva se kell majd esetleg, sose avulnak el- ez tök jellemző az it légkörre, nem
?"Sok helyen ezt gondoltak bizony. Anno egy architect osszerakta a rendszert, azota a devops nyomkodja. Valtoztatni kene az architekturan, de nem mernek, mert azt se tudjak, hol az eleje meg a vege. Aztan vigan nezik, ahogy esik kel az egesz, megoldas meg nincs.
ps. Lassan kene egy devops topik ide.

-
Madwe
nagyúr
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Ott az infrát inkább sw infraként értettem (ezért is írtam hogy a hw infráért vagy egy másik pozi/külső cég, vagy pedig cloud esetén a devops a felelős) - az egy dolog, hogy ért hozzá egy dev, hogy módosítson egy pipelinet vagy esetleg hogy állítsa be az aws őt érintő részét, de a pipelinet kezelő sw-t, legyen az pl jenkins, a docker orchestrátort, ami legyen mondjuk kubernetes, a loggolást végző swket ami legyen mondjuk prometheus és grafana, bináris repo ami legyen mondjuk nexus, gitrepohoz mondjuk bitbucket stb stb stb ezeket mind ki kell építeni, karban kell tartani.
Kicsit olyan a feltételezésed, hogy egyszer valaki ezeket a dolgokat deployolta, s onnantól kezdve amíg világ a világ minden ugyanúgy működik és plusz igény se merül fel ezekkel kapcsolatban soha, ahogy alternatíva se kell majd esetleg, sose avulnak el- ez tök jellemző az it légkörre, nem
?Ahogy pl attól még h a dev érti mi hogy működik, nem feltétlen fog jól skálázható és magas rendelkezésreállású struktúrát kiépíteni, mert nem olyan a szemlélete a munkájának. Plusz ugye az adott dev az adott projektjével van tisztában és azért vállal felelősséget, míg egy központibb devopsos vagy nevezzük bárhogy, az egész cégért, vagy legalábbis egy egy részlegéért, linejáért felelős, így koherensebb is tud lenni az összes folyamat. Az, hogy pl infrastructue as a code nem azt jelenti, hogy akkor mostmár deveknek kell ezt csinálnia, hanem azt, hogy a mezei opsnak meg kell tanulnia alap dolgokat (nyilván nem elég ha yamlök szerkesztéséhez ért, sokkal jobban kell ismernie adott nyelveket is, amikkel a devek dolgoznak)
Plusz a felelősség: ha teszem azt a jenkins összefossa magát, egy grafan frissítés elront dolgokat (eleve ki frissíti) az melyik dev felelőssége? egyiké sem és mindeközben mindenkié?
-
Resike
tag
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Szerintem amit írsz az teljesen igaz lehet egy kisvállalatra/startupra, de a multik jelenleg még mindig szeretik a papírtologatós bürokrácialáncokat, valamint ha valaki nem ért mindenhez de a saját dolgához kiemelkedően az nem mindig rossz dolog. Sőt inkább mondja meg hogy nem ért hozzá mielőtt nekiállna "megszakérteni".
Abban hogy az informatikushiány miatt a jövőben jobban el fognak tolódni a dolgok az általad felvázolt irányba abba lehet valami.
-
FLx
addikt
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Rosszul latod, hiaba lehet cloud infastrukturat kodbol felepiteni, egy atlag fejleszto most sem es a jovoben sem fog erteni az egyes architektura elemekhez, azok osszessegehez meg foleg nem. Tervezni meg plane nem fog tudni, az egy masik szakma, ugy hivjak, hogy Cloud Infrastructure Architect. Pont ez a legtobb nagy ceg baja, azt gondoltak, amit te is, hiszen kodbol felepitjuk az infrastrukturat, az meg fejlesztoi munka. Most meg ott allnak, ahol a part szakad, a fejlsztok altal tervezett cloud infra romokban hever. Nyilvan nem en talalom ki, ez a valosag most. Eleve nem varhato el egy embertol, hogy profi fejleszto es ops/architect is legyen egyszerre, ilyen ember nem letezik es nem is fog. Olyan lesz es van is, aki mindenhez felig ert, es jon a ganyolas.
De ha van konkret peldad, ahol minden jo es minden fejleszto egyben profi cloud architect es profi ops-os is, en nyitott vagyok meghallgatni ezt is. Csak en meg nem lattam ilyent, pedig megfordultam par 5000+ fos nemzetkozi cegnel.
-
Kukipapa_rr
tag
"De ha nincs ops, melyik dev felelős az infráért
? Mindegyik
?"Ahogy az előzőekben írtam, a vasért úgyis a cloud-szolgáltató, a többiért pedig a tervezés. Egyre kevésbé van olyan, hogy az ops-nak kell keresgélnie, melyik kábelt rágta el az egér.
De így már világosabb a pozíciód, és igen, nem megkerülhető néhány specializáltabb ops terület, a tiéd pedig nyilvánvalóan ilyen. A fizu szerintem tükrözi is.
Köszönöm
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
+ FLx
Értem az álláspontotokat, de nekem úgy tűnik, hogy a jövőben olyasmire kell berendezkedni, amit vázoltam (ez persze a Microsoft stratégiáját tükrözi, de ahogy nézem, nem nagyon van ez ellenére más nagyobb cégeknek sem).
Lehet, hogy most az a helyzet, hogy egy átlag dev "azt se tudja mi az a halozat es mi a kulonbseg egy tuzfal es egy load balancer kozott", de én úgy látom, hogy ők 10 éven belül le fognak morzsolódni, ilyen tudással nem fogják őket felvenni komoly helyre, és mehetnek rosszul fizető pincebétékhez.
"Ez kb. olyan, mintha egy fejlesztőnek kéne beüzemelnie egy szervert."
"Szerintem vagy fejlesztő valaki, vagy egy ilyen infrastruktúrát üzemeltet, a kettő együtt nehezen megy. Kódolsz, aztán valaki leszól az emeletről, hogy elromlott a rendszer?"
A trend meglátásom szerint egyre inkább abba az irányba megy, hogy az IT infrastruktúra márpedig egyre inkább szoftveres konfigurálást jelent. Cloud-nál már ma sem kell szervert beüzemelni. Fejlesztőként meg konfigurálsz, automatikusan vagy gombnyomásra vertikálisan skálázol, és scriptet készítesz, hogy másik régióba másold az infrastruktúrát, ha bővül a vevőkör. Ha elromlik valami, az vagy a te (rosszul tervezett infrastruktúra), vagy a szolgáltató hibája.
A környezeteket ettől még el lehet különíteni, nem kell, hogy a fejlesztő piszkálja a prod-ot. Copy/paste hozza létre a prod környezetet, így jó eséllyel ugyanaz a kód fog futni ott is.
Ettől még persze szükség lesz üzemeltetőkre is, hiszen a vasat is karban kell tartani, de az jóval kevesebb és specializáltabb munkát jelent majd. Átlagos Enterprise-nál nem feltétlenül éri majd meg a saját szerverpark fenntartása (már ma sem, csak adatvédelmi, biztonsági, egyéb aggályok miatt nem olyan mértékű a cloud-penetráció, mint azt a szolgáltatók szeretnék, de azért a tendencia biztosan növekedő).
Összegezve: ne a mából induljunk ki. Részemről 10 év múlva is a jobban keresett, jobban fizetett szakemberekhez szeretnék tartozni, így muszáj követni a trendeket.
-
BlueAthlon
senior tag
Jelenleg banki alaprendszer és hozzá való kiegészítő megoldások implementálásával foglalkozom.
Banki alaprendszer ( más néven banki számlavezető rendszer) : minden pénzintézet központi rendszere egy rakás másikkal körülvéve. Feladata - többek között - hogy a a folyó, megtakarítási és hitelszámláitokat vezesse.
-
BlueAthlon
senior tag
válasz
travix
üzenetére
Elméletben :
ha az üzleti sapka van a fejeden :
- üzleti igényfelmérés / egyeztetés az ügyféllel a követelményekről
- a rendszer szállítójával a követelmények átbeszélése, fit / gap pontok megtalálása
- ahol gap, oda megoldási javaslatok kialakítása, amit mindenki elfogad
- fejlesztési specifikáció írása és validálása
- rendszer-paraméterezés és tesztelésha technikai sapka van éppen a fejeden
- technikai környezet kialakítása ( adatbázisszerver, appszerver, stb.. )
- alkalmazások telepítése és konfigurálása
- hibakeresés és logolás a szállító felé
- javítások fogadása , telepítése és tesztelése
- integráció konfigurálásaGyakorlatban :
Mindezek egyszerre és sok esetben egy erős nagy katyvasz közepén a zavarosban halászás és manőverezgetés a résztvevők között, hogy a végén mindenki jól járjon.
-
-
Madwe
nagyúr
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Ez a pozi opsos állás inkább, deves szemlélettel - de opsra szükség lesz, ahogy ezen túl vagy it üzemeltetés is kell (ami jellemzően másik állás/külsős cég ami a hw beszerzést, belső hálót, ilyesmiket ellátja , vagy cloud - cloud esetén már lehet devops feladat is, de van ahol ezt már máshogy hívják, pl cloud engineer, site reliability engineer stb. Van ahol simán devopsnak). De ha nincs ops, melyik dev felelős az infráért
? Mindegyik
?az, hogy devops szemlélet kell deveknek igaz, sőt, ahogy az is, hogy a dev felelősségi köre nem áll meg ott hogy git review s csókolom, hanem ha utána a pipelineban valahol elhal a kódja, akkor az dev feladat, higy javítsa (már ha nem épp valami környezeti baromság miatt halt le persze a folyamat
) nem pedig az vam mint régen h felteszi a kódot, lead lereviewzza elfogadja, majd qa tesz vele amit akar az már őt nem érdekli 
gyakori kis patchek, amik le vannak tesztelve s dev által javítva, ha elhasal, de ennek az egésznek a struktúráját biztosítani kell. Egy kubernetes/swarm rendszer, jenkims/tf akármi pipeline, monitoring, logging rendszer, nexus/artifactory, vmware, ansible, puppet, chef, patcher, terraform kialakítása, üzemeltetése nem dev feladat ahogy egy aws vagy azure sem. Alapvetően szerintem a pipelineok kialakítása és optimalizálása is devops feladat, optimalizálni mondjuk már gyalran kellhet dev vagy dba mellé. Apróbb változásokat vihet s vigyen is fel dev, de az alap struktúra kialakítása sztem jobb kezelben van devopsnál. Főleg ha valami közös library alapján dolgpznak, dev jellemzően 1-2 projektel van nagyon képben, míg devopsnak az összessel nagykából képben kell lennie, így ésszerübben tudja felépíteni.aztán ez cégenként változó ki hogy értelmezi, van ahol inkább deves. Van ahol opsos. Van ahol egy szerencsétlent kijelölnek erre h akkor mától te vagy az

ettől függetlenül projektenként nem árt, sőt hasznos ha van 1 dev aki jobban tisztában van a devopsos dolgokkal, sokak munkáját segíti
-
FLx
addikt
Varni lehet.
Csak amikor a fejlesztonek szolnak, hogy holnaptol te vagy a devops, mer ugy olcsobb nekunk es jon a bullshit bingo az infrastructure as code es hasonlo kifejezesekkel (amit ugy ertelmeznek, hogy mostantol a fejlesztok epitenek infrastrukturat), akkor jon a bajsag. Mert biztos tud VS-ben egy ARM template-et krealni egy fejleszto, de amikor azt se tudja mi az a halozat es mi a kulonbseg egy tuzfal es egy load balancer kozott, a monitoring meg annyi, hogy ontjuk a logokat a semmibe, na az eleg produktiv tud lenni. Eleg sok cegnel jartam mostanaban, ahol mindenuket odaadnak egy olyan emberert aki kicsit mar latott fejlesztest, de amugy infras, mert olyan infrastrukturat epitett a korabbi "devops", hogy orom nezni, ahogy szetdol. -
Mármint milyen formában? Szerintem vagy fejlesztő valaki, vagy egy ilyen infrastruktúrát üzemeltet, a kettő együtt nehezen megy. Kódolsz, aztán valaki leszól az emeletről, hogy elromlott a rendszer?
Meg eleve milyen indokok szólnak amellett, hogy a kettőt együtt csinálja valaki, amikor külön is találsz rá embert? Azon kívül, hogy a spórolós cégek jól járnak azzal, hogy 1 ember végzi 2 munkáját.
-
FLx
addikt
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Pont az a baj, hogy sok helyen igy gondoljak, ahogy irod. A dev-bol probalnak ops-ot is faragni, ami lehetetlen vallalkozas. Eleve ne vegezze egy ember 2-3 masik munkajat. Az, hogy nem lesz szukseg ops-ra, azt pont a sok olyan sikertelen vallalkozas cafolja meg, ahol a dev-bol csinaltak ops-ot aztan percenkent van outage a rendszerben, a security meg sirva megy a falnak. A devops amugy sem job title, az egy szemlelet, ahol a dev es az ops egyutt dolgozik, nem egymas ellen. Ennyi az egesz. Bele kell latni a masik feladataiba persze, de nem a masik helyett kell dolgozni. A vilag legnagyobb marhasaga felvenni egy devops cimkevel valakit es varni a csodat, hogy o majd mindent is tud egyszerre.
-
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Szerintem egy fejlesztőtől nem elvárható ez a fajta munka, ez egy teljesen elkülönülő infrastruktúra. Attól még, hogy a fejlesztő által írt kódot "kezeli", neki semmi köze hozzá. Ez kb. olyan, mintha egy fejlesztőnek kéne beüzemelnie egy szervert.
A devops attól devops, hogy egy erős dev szemlélet kell hozzá, máshogy nem is nagyon lehetne csinálni. Nem tudom, hogy a dev múlt kötelező-e hozzá, de az biztos, hogy erősen ajánlott.
"a fejlesztőknek nem ott ér véget a munkájuk, hogy check-in, oszt kalap"
Hát, egy jól elkülönült rendszerben márpedig itt véget kéne érjen.
Ahhoz már semmi közöd, hogy a másik oldalon mi történik. Kivéve, ha szar kódot toltál be. -
Kukipapa_rr
tag
"Hat, lassan mar en is elgondolkozok a gyerekcsinalason ha ennyi a difi kozte....
"Hidd el nekem, a különbözetnél több megy el a kölkökre. (Ld. még CSOK és tsai.)
Tehát nem arról szól ez a dolog, hogy csinálj gyereket, hogy több pénzed legyen (mert nem lesz), hanem arról, hogy nyugodtabban vállalj gyereket, mert nem lesz annyival rosszabb az anyagi helyzet, mint a támogatások nélkül.
-
Kukipapa_rr
tag
Ez akkor nagyon korrekt fizu, gratulálok!
Nekem viszont nem teljesen egyértelmű, hogy egy DevOps engineer milyen munkakört takar. Az én ismereteim szerint - javítsatok, ha tévedek, de egy Donovan Brown előadásból tájékozódtam - a DevOps arról szól, hogy a fejlesztőknek nem ott ér véget a munkájuk, hogy check-in, oszt kalap, a többi a QA és az üzemeltetők problémája, hanem elvárják tőlük, hogy képesek legyenek teljesen programozottan létrehozni az automata deploy és az üzemeltető környezetet (tipikusan cloud), beállítani a monitorozást riasztásokhoz stb. Lényegében hosszútávon nem lesz szükség Ops-ra, az egyre inkább a fejlesztői munka része lesz.
Tehát a Devből lesz a DevOps, nem az Ops-ból.
A titulusodat a fentiek miatt nem nagyon tudom értelmezni. Mit csinál egy DevOps engineer? A fentit?
Köszi
-
Kobe
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Perpill nem tanacsadoi poziban vagyok, igy magasabb poziba kerules lett volna... egy tanacsadoi ertelemszeruen jobban tejel (es mivel realisan ismerem a tudasom, fejlodesi pontokat, ezert egy hays / piac szerint is a teruletnek realis igenyt adtam meg, meg csak nem is vad szamot dobtam be, pl a pozi tetejet rogton)
-
travix
aktív tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
egyébként ez a mesterség miből áll?
-
Ursache
senior tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
szep koverke

-
djgeg
őstag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
"Egyéb: vállveregetés"

-
BlueAthlon
senior tag
Tanácsadóéknál ilyen idők járnak mostanság :
Kor: 35
Munkakör: szoftver-implementációs konzulens
Tapasztalat : 10 év
Végzettség: Főiskola
Nyelvtudás: Angol felső
Fizetés (bejelentett munkavállalóként,ledolgozott konzulensi napok függvényében)
Bruttó: 1,3-1,6M HUF (nettó : 900k-1,1M)
Egyéb: vállveregetés
Hely: BudapestNot great, not terrible. Lesz ez még jobb is
! -
Kobe
veterán
válasz
X Factor
üzenetére
Hat, lassan mar en is elgondolkozok a gyerekcsinalason ha ennyi a difi kozte....

Vagy a vallalkozason
Mert hogy a munkaert nem akarnak sok helyen fizetni, az fix...Volt egy komolyabb, tanacsadoi pozicio kilatasban, hat ott is sokalltak a berigenyt, nemreg kaptam feedbacket... Mondom wtf??? Vazz, sajat bevallasotok szerint munka van rogyasig, kulsos tanacsadot megeri foglalkoztatnod 2x akkora napidijon de munkavallaloi statuszban a kb fele akkora osszegen megrokonyodsz?
Az ilyen cegeket sem ertem soha... -
Madwe
nagyúr
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Rendes teljes munkaidős alkalmazott. Kedvezmények nélkül, br. 1.175.000. Azért nettot irtam mert az volt az első hszben de jogos
egyébként igen, úgy érzem h a jó ég megáldott a nettommal 
-
Kobe
veterán
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Wut?
beosztottkent egy db netto fizuhoz hogy tartozhatna ket fele brutto?
Gondolom nem contractor meg katas -
horush
addikt
Én az év első hónapjaiban végigjártam egy felvételi folyamatot egy nagyobb multinál, januárban keresett meg a HR-es először, és március végére kaptam meg a végleges ajánlatot. Szóval csak ez az egy folyamat több, mint 2 hónapig tartott, pedig rám kb. semmit nem kellett várniuk. De volt HR kör, 2 szakmai kör, menedzseri kör, majd kellett mindenféle directortól approve, ezek után pedig felvételi átvilágítás egy külső cég által. Nyilván lett volna még egy hónap felmondási időm is, szóval a januárban megpályázott pozíciót május elején tudtam volna elkezdeni

-
Ursache
senior tag
oh! jó, lehet a 6 héttel alálőttem, de igen, jól emlékeztem, hogy azért már "jó régóta" nézelődik mobal a halpiacon. kemény

-
-
Madwe
nagyúr
válasz
Ursache
üzenetére
Nem tudom cinikus e a hsz (gondolom az) de azért a munkahelyváltás baromi időigényes folyamat. Én volt olyan hét, amikor egyszerre 7! Interjún is voltam, de 3 felett már sok energiát kivesz. + mindegyik többkörös stb, nekem is beletelt 2 hónapba kb, pedig elég sok időt beletettem. Az hogy sokan hirdetnek állást, az nem azt jelenti hogy hamarabb találsz is jót - mármint jelentheti azt is, de normális esetben inkább azt jelenti, hogy van lehetőséged válogatni, amit ki is kell használni. 2-3 hónap alsóhangon kell ehhez

-
BlackRock-ról mi a véleményetek? Tipikus öltönyös fejlesztői meló?
-
FLx
addikt
válasz
Resike
üzenetére
Az, hogy valaki egy bizonyos pozicioba kerult, nem feltetlen jelenti azt, hogy alkalmas is ra. Szamold ossze mennyi menedzserrel talalkoztal eleted soran, aki alkalmas volt a pozicora es mondjuk nem utaltak sokkal tobben, mint a fel ceg.
ps. En is kb. barmikor lehettem volna menedzser poziban az elmult 10+ evben, csak kernem kellett volna. De en tudom, hogy nem vagyok ra alkalmas, mindig inkabb a szakmai iranyba mentem tovabb, ahol meg az ut vegere ertem.
-
válasz
Resike
üzenetére
Amiről fentebb beszélnek, az nem softskill, hanem kompetencia. Illetve még annyira az sem, mert valaki lehet kompetens egy régi, jól működő rendszerben, csak nem képes nyitni az új dolgok felé. És hát a világ jelenleg úgy áll (főleg menedzsereknél és felette), hogy az előbbit értékelik, de nagyon.
-
-
kexksz
addikt
"Egyebkent altalaban azok utaljak ennyire a valtozasokat, akik bizonytalanok a sajat szakmai tudasukban es beindul a felelem faktor. Mi lesz ha nem tudom megtanulni..."
+1, jo szakemberek teljesen nyitottak mindenre, ha ugy latjak, hogy attol jobb lesz, mert ha mast kell csinalniuk vagy megszunik az allasuk 1 het mulva at tudnak menni barmi mas helyre tobb penzert...
@htomi85:
Ezt sajnos kezdem en is igy latni, pedig szerintem anyagilag Budapest is teljesen rendben van, sot, egyre jobb. (Ezek az emberek akikrol beszelsz viszont altalaban nem is allitanak elo annyi hozzaadott erteket, mint egy rendes komuves, csereben egy legkondicionalt irodaban ulhetnek.
-
FLx
addikt
válasz
htomi85
üzenetére
Egyet tudok erteni, en is hasonlo tendenciakat latok. Pedig en szeretem az olyan kornyezetet, ahol nalam sokkal okosabb, az adott teruleten magasabb tudasu emberek vannak, mert lehet toluk tanulni es arra osztonzi az embert, hogy egyre jobb legyen. De ilyen helyet talalni szinte eselytelen.
-
htomi85
tag
-
FLx
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Nem vagy egyedul, en tobb olyan ajanlatot dobtam mostanaban el, amiert sokan olni tudnanak. De nem fogok asszisztalni a baromsaghoz, nekem az mar nem megy. Nagyon komoly valtozas kell a fejekben, hogy mukodjon ez a dev+ops dolog ertelmesen. En nem a szakemberekben latom az alapveto hibat, az inkompetens vezetokben annal inkabb. Ha ok nem latjak at az egeszet, akkor megette a fene. Ugyanis egy nagyon komoly tanulasi folyamat fejlesztoknek es infras embereknek is ez az egesz, amit szervezetten kellene csinalni. Nem mellesleg nagyon sok turelmet, odafigyelest es menedzseri tamogatast igenyel megtanulni mindenkinek ezt az uj munkamodszert. Es ha nem kerhetsz tanacsot a vezetodtol, mert o sem erti, akkor zsakutca. Minden devops csapatba kellene legalabb egy ember, aki megtanit mindenkit tanulni es segiti az egyuttmukodest a ketfele szemleletu csapattagok kozott. Ilyen poziciora nyilvan nem valo egy klasszikus people menedzser.
(#14425) Mobal
Valtoztatni mindenhol utalnak, az olyan maceras dolog. Jo az ugy, ahogy tegnap csinaltuk. Ugyse sok ido van mar a nyugdijig.
Egyebkent altalaban azok utaljak ennyire a valtozasokat, akik bizonytalanok a sajat szakmai tudasukban es beindul a felelem faktor. Mi lesz ha nem tudom megtanulni... -
Nekem a fő problémám, hogy folytonos bizalmatlanságot érzek.
"Idejön ez a hülye és megmodndja xy év tapasztalattal, hogy miként is kéne működnie a dolgoknak" - konkrétan ezt érzem - és ez bár az én hibám, de elég hamar elszoktam engedni a dolgokat.
Sajnos megértem lassan, hogy miért rotálódnak ebben a szakmbában 2 évente az emberek.
Ha egy ilyen környezetben próbálasz "alkotni" akkor jobban fognak utálni mint azt, aki nem csinál semmit.
-
FLx
addikt
Szerintem jelenleg nem letezik olyan ceg, ahol jol mukodik egy ilyen csapat, mert akkora kavar van a menedzserek fejeben, hogy sirni tudnek. Es hiaba a jo emberek, ha a menedzsment hulye az egeszhez es rosszul rakja ossze es vezeti a csapatot. Sok ido kell meg ennek a dolognak, de a remeny hal meg utoljara.

-
(#14418) Madwe : Akkor grat! Szép váltás!
Csak így tovább.(#14420) kexksz : Mivel folyton keverve van és sose lehet tudni ki, hogy gondolja, ezért a pontosság kedvéért inkább rákérdeztem.
-
FLx
addikt
Na, pont ez a lenyeg, Nem egyedul kell semmit kitalalni az embernek, hanem a csapatnak kozosen. Egy normalis csapatban vannak dev es infra hatteru emberek is, akik kozosen raknak ossze egy megoldast. Ergo nem johet ki olyan, hogy pl. hardkodolt valtozok, mert a fejleszto a kezedre csap. Ha hulyeseget csinalsz mondjuk egy ARM template-ben es felszarul hozol letre egy WAF-of, akkor meg az infras csap a kezedre. Ezek a hibak akkor jonnek ossze, ha valahol ugy ertelmezik a "devops" szemleletet, hogy egy ember harom munkajat csinalja. Nem fog menni, mert egy ember sose fog mindenhez erteni. Ergo se az nem jo, ha infras embert akarsz fejlesztove alakitani, sem a masik irany. Egyutt kene dolgoni egy csapatban, de hat ahogy mondtam, a cegek 90%-a hulye hozza.
-
Madwe
nagyúr
Szóval új állást találtam a héten.
Kor: 30
Munkakör: DevOps Engineer
Végzetség: Érettségi
Nyelvtudás: Angol felső
Netto fizetés: 780.000
Egyéb: laptop, mobil + 10gb mobilnet + kondibérlet
Hely: Budapesttapasztalat visszafele haladva: 1+ év devopsosként, 5 év infrásként, 3 év programozóként
-
H A M M E R
csendes tag
Szokásosan azok tolják hogy nem kell diploma, akiknek nincs. Szerintem nem a diploma a döntő, abban hogy ki mennyit keres, mert ez csak egy tényező. Diplomások között és nem diplomásoknál is vannak akik esténként is tanultak/ dolgoztak és vannak akik fociztak vagy counter strikeoztak és kevesebb tudással, kevesebbre vitték. De ismerek olyat is aki nagy tudású, de nem váltott 3-5 évente munkahelyet, ezért reál értékben csökkent a fizetése, mivel az inflációnál is kevesebbel emelték. Sok tényezős a képlet. És pozíciókban is vannak olyanok, ahová kifejezetten favágó munkára kell programozó (nem nagy tudással), inkább monotonitás tűréssel, mert pl full time egy programot kell reszelgetni, amihez néhány függvényt kell ismerni. Meg van ennek az ellentetje is amikor egy integrált vállalatirányítási rendszert kell összerakni, és nem árt ha a programozó hálózati kifejezésekkel is képben van és ilyenkor hasznos a diploma. Én többször találkoztam azzal, hogy szuper senior fejlesztőnek azt kell magyarázni, hogy mi a DNS szerver, mert programozni tud, de az IT más területeiről alapvető ismeretei hiányoznak... Én amúgy azt látom, hogy kis cégek nem nézik a diplomát, de azok nem is tudnak sokat fizetni (már ha valaki bejelentett munkavállalói fizetést akar).
-
Kobe
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
De, tokeletesen megertettem.
Fenntartom a velemenyem: a phd, posztgrad kepzesnek piaci ertelemben kb 0 haszna van, maximum 2-3 nagyon specifikus teruleten
1, ha kutatoi teruleten akarsz elhelyezkedni es vbalamilyen akademia kutatoi projektjein csungeni (fizika, biologia, orvostudomany, gyogyszergyartas pl)
2, orvosi teruleten (bar idehaza kb hivatalosan itt 0 a megterulese, max ha neved van akkor tobb feketen szerzett paraszolvenciara leszel jogosult)
3, ha egyetemi oktatasi teruleten szeretnel maradniMinden mas ertelemben kb semmi ertelme, tobbet ad x ev piaci tapasztalat
-
DanielLong
senior tag
Ha tényleg a gyártósorok vonzanak, akkor tanulj C-t és PLC programozást (valamelyik nagyobb gyártó rendszere, pl Siemens). Viszont kötve hiszem, hogy ez bárkinek is érdekes volna hosszú távon.
Amiben több fantáziát látok, az a 3D nyomtatott termékek tervezése, ez most népszerű és szerintem izgalmasabb.
NC gépek programozásához általában kell gyártástechnológia tudás is, ami viszont nem a legkönnyebb tárgy az egyetemen. Ha jól akarsz keresni és nem riaszt a magas szintű matek, akkor még tudom ajánlani az áramlástani, hőtani szimulációs vonalat. -
válasz
htomi85
üzenetére
ritkán szoktam veled teljesen teljesen egyetérteni, de most maximálisan

(#14407) Kobe - nem értetted meg a hsz-t, olvasd el nyugodtan még egyszer. Sehol sem írta hogy tanári pályára kell menni egy PhD-ért, és sehol sem írta hogy azt javasolná.
Legtöbb ismerősöm meló mellett tolta le a PhD-t, (MBA helyett mert azzal már Dunát lehetne rekeszteni) mert a szimpla Msc után tovább szeretett volna lépni abban az irányban ami a legjobban érdekelte. -
skoda12
aktív tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Nekem az a bajom az ilyen cikkekkel, hogy mindig megy a lenézés ezerrel. Betanított munkás így, informatikus segédmunkás úgy, megnézheted magad fiam, ha változik a technológia, sosem fogsz átlátni nagy rendszereket, stb stb. Ráadásul pont azok kapják meg ezt, akik vannak annyira lelkesek, hogy minél előbb szeretnének valós projekten valós problémákkal foglalkozni profik mellett. Közben ezek jelentős része azért levelezőn/estin szerez papírt is vagy akár nappalin csúszással.
Jóval kisebb arcot kellene tolni, meg elgondolkodni azon, hogy miért kell az MSc-seket fél évig céges trainingre járatni és utána még szelektált, könnyű taskokkal ellátni őket, miközben be vannak temetve pénzzel? Meg úgy egyáltalán, hogy lehet az, hogy 10-ből 9 pályakezdő csont nélkül bukja el az állásinterjút, mert semmilyen nyelven sem tud programozni, pedig tanulta 3-5 évig? Pláne, hogy közben Orosz is megszakértette, hogy a c++/java/akármelyik programnyelv az 1 hét, de bénáknak max 2.
Persze lehet magas lóról beszélni meg álomvilágban élni, aztán egyszer csak azon kapja magát az egyetem, hogy BProf szakot indítanak, mert vérre menő küzdelmet kell vívni mások 6-18 hónapos képzéseivel.
-
gerii
addikt
Gépészmérnök végzettség mellé milyen egyéb szaktudást lenne érdemes kitanulni szerintetek? CAD tervező irányban vagyok, e mellé gondoltam volna valami kiegészítő "gyorstalpalót" amivel más szakterületen is dolgozhatnék. Valami lightos programozás létezik ilyen célra, például robotok, NC gepek, gyártósorok, stb területén hasznosíthatóan? Nyilván a fizetés vonzana ebbe az irányba.
Vagy akár megfordítva, "programozó" lennék gépészmérnök szemlélettel, mivel ez is egyre keresettebb lesz. -
Kobe
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
ROFL LMAO

Siker meg a publikalas, hagyjuk mar.
A magyar felsooktatas a publikalgatosdival meg kutatoskosdival ahol altalaban az iskolaban agyonterrorizalt 40kg vasaggyal gyerekek evtizedekig torik magukat meg konyokolnek a tobbi hasonszoruvel, hogy 10enX ev utan megcsipjenek egy allando oraadoi vagy tanari poziciot, diplomas minimalber + 10%ert... Es azert publikalnak mert kotelezo, amugy kutya nem olvassa oket piackepes forrasban, max az a partucat hasonszoru.Anno megcsinaltam az MSc-t (illetvr kettot), elkezdtem a piacon melozni es jelenleg kb 4-5x annyit keresek most mint a meg mindig kutatgato publikalos phd meg posztgrados intellektuel evfolyamtarsaim...
Hogy mekkora eletpalyamodell van ebben, arrol sokat elmond hogy tobb ismerosom, egykori tanarom siman otthagyta ezt a palyat kb 10-15 ev utan egy sima projektmenedzseri allasert...
Aki meg annyira penge, az nem bacca el az idejet arra, hogy publikalgasson, hanem csinal egy ceget es abban kamatoztatja.... Vsgy ha penzigy, akar sima forex vsgy trading poziban
-
FLx
addikt
válasz
htomi85
üzenetére
Tobb ismerosom pont mostanban futott vakvaganyra, hogy lennenek mar menedzserek, de diploma nelkul alig van eselyuk. Szoval van az a szint, ahol valoban elegge kotelezo.
Az IT egyebkent foleg olyan, hogy folytonos tanulas/fejlodes nelkul lehet ucsorogni az allami cegekben meg a sufni kkv-ban apropenzert.
-
htomi85
tag
válasz
travix
üzenetére
Cuki ahogy nyugtatgatjátok egymást, de bizonyos szint felett már az is ciki, ha az embernek csak egy sima diplomája van.
Igaz én nem IT körökben mozgom.
Bsc az új érettségi, Msc a nullszint, és innen indulunk felfele. Posztgrad, phd, publikációk, stb.
Nem önmagában a papír a fontos egyébként.
Azt is látom hogy azok vitték valamire, akik 0-24-ben dolgoztak és tanultak egész életükben.
Ez ami ma van hogy 27 évesen még bulikázás meg gémerkedés, na ez a középszer. -
FLx
addikt
válasz
adrian14
üzenetére
Nagyon megeri, de mostanaban inkabb az infra mernokoket keresik devops poziba, mert kezdenek rajonni, hogy fejlesztobol soha nem lesz jo devops-os ember. Annyira mas a mindset, hogy fejlesztobol atkepzett devops-bol en jot meg nem lattam. De biztos van kivetel.

Mondjuk en eleve nem szeretem ezt a devops megnevezest, mert az nem egy munkakor, az egy modszertan. Normalis helyeken Cloud Infrastructure Engineer es hasonlo neveken futnak ezek a dolgok. De a cegek 90%-a maga se erti mi ez az egesz, azt se tudjak pontosan mire keresnek embert, csak olvastak valahol, hogy a devops majd mindent megold, mert egy ember harom munkat csinal.

Új hozzászólás Aktív témák
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Interactive Brokers társalgó
- Futás, futópályák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

?"
? Mindegyik

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

!