Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
Nekem is annak tűnik, de biztos van ilyen. Mondjuk a megadott paraméterekkel szerintem inkább a kivétel, mint az átlag. Amúgy kíváncsi lennék mennyi lehet a legmagasabb programozói bér alkalmazottként. Illetve mondjuk a legmagasabb 10%. Pl. 2M felett hány programozó kereshet(illetve pontosítok: olyan alkalmazott, aki még az ideje legalább 30%-ában programozik. Aki 100%-ban azt csinálja, azt gondolom teljesen kizárt, hogy 2M felett kapjon. Arra gondolok, hogy emellett biztos kell architektúrát designolni, code reveiew felelősnek, stratégia tervezőnek, vagy néhány ember 4-5 ember legalább indirekt vezetőjének lenni. Persze hogy mit értünk bele a programozás körébe, arról gondolom ezernyi vélemény létezik.)?
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
"Valószínűleg ki tudja fizetni azt a havi 15 rugót a telefonért és nem kerül az utcára miatta."
Nem kerül az utcára, csak ezután ezzel a telefonnal a kezében szerepel Magyarország legnézettebb "híradójában", amint arról magyaráz, hogy a minimálbérből nem lehet megélni.
Bennem komolyan felmerült, hogy ez valami médiahack.
-
törölt tag
Sziasztok!
Én Németországban (Baden-Württemberg, Albstadt környéke) élek és épp rendszergazdaként keresek állást. Releváns tapasztalatom kisebb projektek kapcsán akad, de nem túl sok. A Microsoft 70-740, 70-741, 70-742 vizsgák oktatóanyagaival készülök az állás betöltésére, valamint Udemy kurzusokat abszolválok folyamatosan. A tapasztalataim alapján a bruttó 18-20€-s órabér nem ritka errefelé, én 15€-t kértem a tapasztalat hiánya végett. Motivált vagyok, néhány hónapon belül meglátnák, hogy baromi gyorsan tanulok és van értelme velem foglalkozni, jó befektetés vagyok, csak ugye minden kezdet nehéz.
Szerintetek mennyire reális ez a gondolkodás (és ez a fizetésbeli elvárás)?Szerk.: sokszor megfordul a fejemben az is, hogy ha itt szerzek 3 év tapasztalatot, utána Budapesten próbálok szerencsét. 160 órával és bruttó 15€-val számolva itt havi br. 2400€-m lenne, ami átszámolva kb. br. 766000 Ft. Mi lenne az otthon reálisan elvárható összeg 3 év tapasztalattal, rendszergazdaként, egy nagyvállalatnál most?
-
törölt tag
válasz
thomasthomas
üzenetére
Egyetemi csoporttarsam netto 600 korul keresett a Prezinel hasonlo parameterekkel.
-
thomasthomas
tag
Sziasztok,
Data Science területen kb mennyit lehet elkérni manapság?
Szűkítem a kört (de maradok high-level szinten):
- 2-3 év releváns tapasztalat
- Jó angol
- Valamennyi tapasztalat webfejlesztés, üzemeltetés (DB) területen - amik vele együtt jartak igazából
- Linux rendszer(ek) ismerete (nem guru
)Elsősorban Budapesten érdekelne, multikat illetően. Persze a tető valahol a csillagos eg is lehet gondolom, inkabb az erős atlagra lennék kivancsi, vagy egy kb 100-150e-s savra, ami lefedi ezt a tartományt szerintetek.
Előre is köszi.
-
törölt tag
válasz
lorcsi
üzenetére
MNB lakáspiaci jelentés.
Emelkedik a hitelből történő lakásvásárlás aránya. 2018 első
felében 400 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-
szerződéseket a háztartások, ami éves szinten 39 százalékos
bővülést jelent az új kibocsátásban (36. ábra). A hitelezés sze-
repének erősödése a lakáspiacon a hitelből vett lakások szá-
mában is tetten érhető: míg 2015-ben a lakáspiaci tranzakci-
óknak csak mintegy harmadához kapcsolódott hitelfelvétel,
ez 2017 végére már 40 százalék fölé emelkedett, 2018 máso-
dik negyedévében pedig már a vásárlások 46 százalékát finan-
szírozták hitelből.Jhonny06: uhh, súlyos a helyzet.
Lakás topikban folytathatjuk. -
-
-
@tco@
aktív tag
válasz
Imilenni
üzenetére
Szia,
ezt neked kell tudni, én pl reálisnak tartom ezt a fizut, de inkább IT-ban vagyok jártas. Derítsd ki a többiek fizuját, ha ahhoz képest kevés, akkor taposs ki többet, ha nem, akkor úgyse fog menni. Ha meg végképp többet akarsz keresni, nézelődj felfele, vagy keress más szakterületet ami érdekel.
-
axioma
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Ajjaj, ez egyre rosszabb. A fogyasztovedelem nem tudom hogy jon ide, de az nem arrol szol hogy a szabalyokat valtoztassak addig amig a fogyasztonak semmitol nem kell felnie csak bamban vasarolnia, hanem arrol szol, hogy aki nem tartja be a szabalyt (ami 98%-ban az igazmondast es a sajat hibajanak - birosag elott is megitelendo, de egyszerubb ha nem kell odaig menni - penzugyi korrekciojat jelenti), azt valamilyen eszkozzel rakenyszeritsek (buntetes, helyreigazitasra kotelezes, stb.). Es csak tomegeket erinto konkretumokkal foglalkoznak, nem is akarjak egyesevel megvedeni az embereket, az mar a birosagra tartozik.
-
axioma
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Nem akarok a reszletekbe belemenni, de kb. semmiben se ertek egyet.
En tudtam forinthitelt felvenni (epiteshez mondjuk _annyival_ nem volt dragabb, ha az ember nem kapasbol adocsalassal szamolt). A banktol a betetedet persze pontosan akartad visszakapni, prudens mukodes miatt nem vallalhatta be a kamatkockazatot... Igen, az ugyfel kockaztat, de ez miert is nem normalis? Sztem az ados gondolja meg, hogy megeri-e neki az elore koltes.
Az meg demagogia, hogy de hat csak az egyetlen lakast akartak. Merthogy azt is lehetett volna - igaz kisebbet! - ugyanolyan hitelkepesseggel forint alapon. Mindig felidezem funda+ker.hitelt uzletkoto ismerosomet: megtakaritasba 12e-15e-et akart vallalni az a csalad, aki utana meg ugy dontott, hogy belemenne az 53e-es torlesztobe is... -
DopeBob
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Mi majdnem felvettünk egy ilyen CHF hitelt 20 évre, 2007-ben kb. Mindössze annyit csináltam, hogy megnéztem, hogy változott a CHF a korábbi évben a Ft-hoz képest. 10 év alatt több mint a 3x-a drágult. El is álltunk a hiteltől. Mindössze ennyit kellett volna tenni, mielőtt eladósodik az ember 35 évre.
-
válasz
nyesix
üzenetére
Hát igen. A kedvenc részem:
...a Bankszövetség 2006 elején még egy közleményt is kiadott, ami szerint nem kell félni a devizahitelektől, sem attól, hogy “az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik”...
De persze, a magyar proli volt kapzsi, meg tudatlan, estébé!
-
Mercutio_
félisten
Btw ha ezen akarunk még rugózni inkább a lakáshitel topicban.
-
Ironizer
tag
válasz
nyesix
üzenetére
"Ő akkoriban menő fogtechnikus volt, így nem is gondolkodott kicsiben, fogorvos feleségével egy több tízmilliós hitelt vett fel, és abból családi házat vettek. „A mi családunkban senki nem vett fel hitelt soha, én azt láttam a szüleimen, hogy egész életükben gürcöltek és a végére lett valamijük. Én meg azt akartam, hogy akkor először legyen valamink, és aztán szépen letörlesztjük” – magyarázta."
OMFG. "Akartam, hogy legyen vmink, amire nincs pénzünk". Érted, ő akart egy házat, mert neki az jár, nehogy már előbb güriznie kelljen érte. Nem, előbb a ház, aztán majd kifizetjük vmikor. Persze nem azzal van baj, ohgy akart egy házat, hanem hogy mekkorát akart, és az mennyibe került. "nem is gondolkodott kicsiben"... ez mindent elmond...
-
Mercutio_
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Ha jól emlékszem ugyanazon méretű/lokációjú/ áru lakás esetén még a történtek mellett is jobban járt a devizahiteles mint aki ugyanannyi forint hitelt vett fel....
utána pedig piaci ár alatt visszabérelhették
+ az állam amikor megvette ezeket a tartozásokat nyilván nem a teljes összeget terítette a bankoknak és most azon a jelenleginél lényegesen alacsonyabb áron visszavásárolhatjak a volt tulajok úgy, hogy az eddigi bérleti díjat beszámolják és ha nem tudják kifizetni egyben (mert pl. a ki nem fizetett torlesztőket nem félretették, hanem felélték) kedvezményes hitelt is ad nekik az állam.Ezzel csak az a gond, hogy pont azoknak "mutat be" és demotivál a kormány akik fizettek rendesen...
-
válasz
PazsitZ
üzenetére
Nem azt mondtam, hogy bárki is ártatlan lenne. De itt mindenki az adósokra húzta rá a vizes lepedőt, miközben rohadtul nem ilyen tiszta a kép. Ez a libertárius gondolkodásmód egyébként nem tudom, hogy hogyan tudott itt meghonosodni, miközben semmilyen kulturális hagyománya nincs nálunk.
-
Imilenni
addikt
válasz
Imilenni
üzenetére
Sziasztok!
Gondoltam frissítem az "állapotomat"
Nem: Férfi
Kor: 22
Munkakör: Raktáros
Végzetség: Érettségi +Raktáros OKJ
Nyelvtudás: Úton a B2 angol.
Netto fizetés: 200.000 Huf (+hétfőn kerül megbeszélésre az emelés, 5-8% körül várható)
Műszak: 06:00-14:00/14:00-22:00/08:30-16:30
Légkör: Egy régebbi munkatárs lett a csoportvezetőm, azóta csapnivalóan rossz.
Egyéb:Bérlet, benzinpénz.Régebben írta valaki hogy magasabb összeg is (170-re) elérhető, attól kérdezném, hogy van értelme még ennél is "több"-ben reménykednem? A cég jelenleg is Raktárost keres, viszont nem akad olyan akit fel is vennének.
Ezért is kérdezem, próbáljak-e többet kicsikarni a Vezetőségtől? -
PazsitZ
addikt
válasz
Vision
üzenetére
A bank már ott kockázatot vállal, hogy hitel ad

Főleg, amikor olyanoknak is, akik mondjuk liszt-cukor 5 forintos spórolás érdekében többet lapozgatnak reklámújságot, mint a 30 milliós hitel szerződését.
U.i.:
Egyébként valóban a bankok és az ügyintézők is elmaszatolták, hogy úgysem lesz para. Mindezt nem hiszem, hogy rossz szándékból.
Komolyan iskolázott szakértők se feltétlenül számítottak erre.
Svájcnak akkor pont jól jött az elinflálás, utólag persze mindenki meg tudja magyarázni, korábban azért kevesen fogadtak volna egy ilyen eseményre.Minden esetre, ahogy mondják a törvény nem ismerete...
Szóval a nagy hibáztatások közepette, néha lehet érdemes lenne önértékelést is tartani sok esetben, ahogy a többiek is írták. -
válasz
Ironizer
üzenetére
Azért kell kockázatot vállalnia, mert pénzt keres ezzel (kamat). Jelen törvényi szabályozás gyakorlatilag kockázatmentes hozamhoz juttatja a bankrendszert, amely elég messze áll a társadalmi igazságosság alapelvétől.
Másrészt ott van az USA, ahol a bankok is vállalnak kockázatot. Márpedig elég tájékozatlan az, aki azt állítja, hogy az ő bankrendszerük fejletlen lenne!
(#12664) lajafix
Nem (csak) az árfolyamveszteség miatt szálltak el így a törlesztő részletek. Ekkora eltérést az nem indokolna. Számolj utána! Ezt próbáltam érzékeltetni az összegszerűséggel.
(#12667) azbest
Joga van mindenkinek hülyeséget csinálni, de akkor vállalnia is kell a következményeket.
Azt ugye vágod, hogy ezzel a hozzáállással a fogyasztóvédelem mint olyan egész lényegét kérdőjelezed meg? Attól, hogy valaki nem ért a pénzügyekhez még nincs jogod átverni/olyan kockázatos terméket rásózni, amelynek valódi veszélyét nem képes felmérni. Pont ezért korlátozzák ma már erősen a pénzügyi termékekhez való hozzájutást. Ezen a területen dolgozom, rengeteg szabálynak kell megfelelni. A válság előtt ezek hol voltak? Elárulom, sehol.
(#12669) H A M M E R
Tényleg rohadt jól jártak ezek a szerencsétlenek! Betolták az önerejüket, törlesztettek egy valag pénzt, elvesztették az ingatlanjukat (jó reggelt, Magyarországon vagyunk! az emberek nagy részének ez az egyetlen vagyontárgya), utána pedig piaci ár alatt visszabérelhették. Te pedig ezt sajnálod tőlük. Büszke lehetsz magadra!
-
htomi85
tag
válasz
Vision
üzenetére
Tévedés.
Ha holnaptól eltörölnénk a jelzáloghitelezést, beszakadnának a lakásárak.
Csak ez nem történhet meg, mert a pénzrendszerünk alappillére ez.Tovább olvasva a dolgaidat, fiatal közgazdász lehetsz még.
Már miért kéne a banknak kockázatot vállalnia? Pont hogy szabadulni kell nekik a kockázattól ahogy csak tudnak.
A kerbankok pénzt nyomtatnak annak, aki vissza tudja fizetni. A hitelezési kockázatot meg szétterítik a jó adósok között. A lényeg ennyi. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
A személyes példád:
"egy jó barátomék felvettek 5 millió forint hitelt. Visszafizettek 7-et, és még tartoznak 7-tel. Ne mondd azt, hogy ez normális lenne. Közgazdászként mondom, hogy ez marhára nincs rendben!"Az én ismerettségi körömben mindenki jobban járt a deviza hitellel, a nem devizahitelesekhez képest. Pl lehet hogy valaki felvett 5 milliót, és 10 et fizetett vissza, tehát elvileg rosszul járt, de aki Ft alapú hitelt vett fel, az még többet fizetett vissza, tehát nem is járt annyira rosszul a devizás. Aki albérletben maradt, az kevesebbet fizetett albira de nem is vett a mai árakhoz képest féláron lakást. Én albérletben voltam sokáig és azután vettem lakást amikor már nagyon megindultak felfele az árak. Ennyi erővel én is sajnáltathatnám magam, hogyha a 2010-15 közötti időszakban nem mondja mindenki azt a hülyeséget, hogy ne vegyek fel hitelt, akkor több millióval olcsóbban vehettem volna lakást

Szóval mindenki elmondhat egy történetet, hogy ő miért járt rosszul, de csak a devizahiteleseket mentik meg foylamatosan, az abiban élőket, stb nem mentik meg

Másik hasonló példa, az eszközkezelő megvette azokat a lakásokat amiknek nem tudták a törlesztőjét fizetni, majd az ember lényegesen a piaci ár alatt bérelhette a lakást. Én miért nem bérelhetek lényegesen a piaci ár alatt lakást? És sorolhatnám ezeket..
Teljesen megértem hogy nagyon sok devizahiteles van (itt a fórumon is) és senki nem fogja nagy közönség előtt azt mondani, hogy hülye voltam, mert rosszul jártam, vagy azt hogy nem is járt rosszul. Viszont a valóság az, hogy egy sörözés mellet a baráti körben bevallják ezek az emberek, hogy igazából nem is jártak annyira rosszul.. vagy aki tényleg rosszul járt, ott más baj is volt...
.. -
-
azbest
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Mindig hiányzik a barátok történetéből az, hogy ők, hol hibáztak. Például, hogy kimaxolták devizahitelben azt, amit éppenhogy még ki bírnak törlesztőben fizetni. Aztán, mikor bedőlt a lufi, akkor megduplázottat már nem tudták fizetni és a több havi késedelem is tőkévé vált, az is kamatozik már. És rázzák az öklüket, hogy elveszi a bank a házukat. Csakhogy az a ház majd 20-40 év törlesztés után lenne az övék. Ez ilyen. Feltették a piros hetesre a megtakarításukat és a bank pénzét, majd meglepődtek, hogy fekete 8-asra bukták a megtakarítást és még tartoznak is.
Általában mindig utólag követelőznek az emberek, hogy állam a hibás, mert nem gondolkodott helyettük, nem tettek rá bilincset, hogy elszórja a pénzét nyerőgépre. Akinek muszáj egy gondviselő, aki helyette dönt, az máshol nem számít cselekvőképes személynek.
Ha kivesszük a saját lakást akarók halmazából a devizára spekulálókat, akkor nem marad devizakárosul az eredményben. Hiába próbálod azt sugallni, hogy a normál hiteleseket károsította meg a bank. Az, hogy ők nem tudták, hogy szerencsejátékba fogtak, még nem változtatja meg a tettüket. Joga van mindenkinek hülyeséget csinálni, de akkor vállalnia is kell a következményeket. Ezzel szemben általában az állam ígyis a felelőtleneket támogatja, nem pedig azt, aki tervez és gondolkodik.
Sokan azt sem fogják fel, hogy banki ügyintéző nem az ügyfél, hanem a munkahelye, a bank érdekeit nézi. Meg persze a sajátját. Azt ajánl, ami után jutalékot kap, amit kiadtak hogy el kell szórni. Nem feltétlen azt, ami az ügyfélnek a legjobb. Múltkor én is belefutottam abba pont, hogy a bankban próbáltak mindenféle olyan hosszútávú befektetésre rábeszélni, ami minimális utánaszámolással is kihozza, hogy rosszabbul jönne ki, mintha simán csak betenném évente államkötvénybe. Vagy a másik, hogy a kombinált dolgok mellé lehet jobb kamatú betétet is lekötni - ja csak két hónapra. Középtávú befektetés + éves államkötvény + 2% kamatos betét kombót is ajánlott. Arra nem tudott értelmesen válaszolni, hogy ugyan miért jó nekem 2 hónapra lekötni betétbe, ha 2.5%-ra simán azt a részt is államkötvénybe tehetném. Persze nyomtatott tájékoztatókat meg weblapos linkeket, aki el akarja olvasni mindent megtudhat róla. De ez derogál a többségnek, mert ők 5 perc után vállalnak 40 éves szerződéseket.
De mindegy, mindenkinek van olyan ismerőse, aki a saját tudatlansága és felelőssége eredményét próbálja kizárólag más hibájaként feltüntetni.
-
Ironizer
tag
válasz
Vision
üzenetére
Már miért kéne egy banknak kockázatot vállalnia? Ez nonszensz. Egy bank nem szeretetszolgálat, hanem egy szolgáltató, aki egy szolgáltatást nyújt, az általa meghatározott feltételekkel (a törvényes kereteken belül). Ha nem tetszenek a feltételek, akkor nem írod alá, ennyi.
-
-
Szerintem pontosan tudja, hogy egyben maximum úgy tudná megvenni, ha évekig spórol rá. Ha ez teszi boldoggá, miért ne vehetné meg részletre? Nem lesz előrébb semmivel azzal, ha nem veszi meg.. szerintem sokan úgy vannak vele, hogy alapvetően rossz a keresetük, rosszul élnek, de azért is megveszik a drága telefont, hogy legalább ennyi legyen. Nem tudom hibáztatni őket.. pláne, hogy ezekkel a 2-300 rugós törlesztőkkel nem igazán került még az utcára senki, szóval pénzügyileg felelőtlennek se igazán lehet nevezni.
-
válasz
Revolit
üzenetére
Az a baj, hogy az emberek szenilisek. Én még emlékszem rá, hogy milyen reklámok mentek annak idején, illetve elég sokat tanultam róla egyetemen is. A bankok is kapásból a devizahiteles papírt tolták eléd, és senki (ők sem) gondolták, hogy valós veszélyt jelentene az árfolyamkockázat. A gond ott van, hogy a bankok egyértelműen tisztességtelenül nem csak az árfolyam, hanem a kamatfelárat is ráterhelték az ügyfelekre. Ez a fajta kontinentális Európára jellemző gyakorlat szerintem gyomorforgató: a bankok jóval kisebb kockázatot futottak ezekkel a szerződésekkel, mint az ügyfelek. Amerika ebből a szempontból sokkal korrektebb az elsétálás intézménye miatt. Ott a bank is vállal kockázatot.
Személyes példa: egy jó barátomék felvettek 5 millió forint hitelt. Visszafizettek 7-et, és még tartoznak 7-tel. Ne mondd azt, hogy ez normális lenne. Közgazdászként mondom, hogy ez marhára nincs rendben!
A legnagyobb bűnös mégis az állam: az elhibázott szabályozással, a reguláció hiányával, az elbaltázott monetáris politikával. Utána pedig a megkésett mentőcsomagokkal, illetve a haveroknak kedvező végtörlesztéssel. Persze sokkal könnyebb besz*pni a kormány/bankok propagandáját, mint gondolkodni!

És itt most nem azokról beszéltem, akik devizahitelből spekuláltak, hanem akik egy saját ingatlant akartak végre. Ők a többség, ebben biztos lehetsz!
-
@tco@
aktív tag
Az előző 10-20 hsz kapcsán kedvenc cikkem. Biztos többen ismeritek az oldalt, ha nem, érdemes a legolvasottabb cikkeket átnyálazni, nekem évekkel ezelőtt rengeteget segített, azóta nem vagyok pénzügyi idióta (bár sose voltam különösebben).
-
Hannibhál
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Az ésszerű döntéshez:
Felvettek egy magasabb kockázatú hitelt azért mert az olcsóbb volt(kb mint most a végig fix kamatozású vs változó kamatozású).
S attól még, hogy az adott személy nem tudta mi a kockázat, az még jelen volt, s szerintem az sem mentség, hogy nem értette mi az a devizahitel vagy a kockázata, ugyanis úgy aláírni egy 5-10-15-20 milliós hitelt, hogy konkrétan fingunk nincs a kozkázatairól, az nem ésszerű döntés az ÉN értelmezésemben legalábbis...
De persze utólag könnyű okosnak lenni, de azért az, hogy a devizahitelesek önmagukban nem hibásak, szerintem elég nagy túlzás, sokkal inkább mint hogy kapzsinak hívjuk őketszerk: Revolit megelőzött

-
Revolit
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Van felelossege a bankoknak illetve az allamnak is, alairom. De hogy zero felelossege legyen a lakossagnak, azt nem... El lett mondva a devizakockazat, de nem is erdekelte oket, csak hogy fele annyi a torleszto, mint forint hitelnel. Ez sem volt gyanus?
Meg utana lehet szamolni, hogy 1 szazalek CHF emelkedes hany szazalak torleszto novekedessel jar. Aki ennyire sem kepes mielott fel eletre eladosodik olyan osszeggel, amit meg csak filmen latott egyben, ott szerintem azert gondok vannak.szerk.: De oke, ha nem megy a szazalekszamitas, meg lehet kerni a bankot, hogy mondja meg. Ha nem mondja, csokolom. tenyleg nem ertem, hogy tiz milliokkal hogy lehet ugy eladosodni, hogy csak a reklamplakaton a ket nagy szamot veszik figyelembe.
-
válasz
azbest
üzenetére
A devizahitelesek nagy része nem kapzsiságból vette fel a hitelt, hanem mert nem volt más/ez volt az ésszerű döntés.
hogy nekik az jár
Ezt MINDENRE rá lehet fogni, ami egy sárkunyhónál és néhány edénynél + kajánál több az életedben. Persze tudom, hogy mire gondolsz, de jelen esetben nem stimmel a dolog.
(#12655) Revolit
Nem is téved olyan nagyot. Mármint hogy szemét állam + bankok.
-
azbest
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Nem a hitelről van szó általában, hanem olyan hitelről és befektetésekről a másik oldalon, ami hazugságra épül és az irígy embereket ráharapnak, hogy nekik az jár, az ügyintéző meg mindent megígér. Aztán, amikor kidurran, akkor tátognak, mint hal a szatyorban. A hitelfelvevéskor és kisbefektetéskor is eljátszák ezt. Kapzsiság miatt feltesznek mindent a piros hetesre, mert az ügyintéző megígéri, hogy bejöhet. Aztán meg verik a tamtamot, hogy az ultra kockázatos játékuk bedőlt és elbukták, persze nem olvasták el a teljes körű tájékoztatást, hanem röggtön rácsaptak bemondásra a milliós összegre, mikor még egy fizetésnyi pénzt sem láttak egyben. Persze az ügyesebb nagy halak a szemetüket el tudják adni a világ túlfelén lévő balekoknak is. Így lett globális válság az amcsi ingatlanlufiból is.
-
Revolit
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Egyet ertek... nekem is van (volt
) ismerosom, aki hencegett, hogy o milyen ugyes es okos, mert devizahitelt vett fel. Es milyen hulye az, aki forint hitelt vesz fel. Amikor mondtak neki, hogy nem zavarja a devizakockazat, kb a reakcio: a mi? Mikor meg magyaraznad el neki, akkor "dehat en forintban kapom a hitelt"Es mikor 3 eve el kellett adnia a lakast, es tobb tartozasa volt, mint az elejen, mikozben mar valami 7 eve fizette a hitelt, akkor persze "A szemet rohadt bank. Meg a szemet allam."
Igen, tiszta szerencse, hogy meg ilyenkor is mindenki hibas, csak azok nem, akik felvettek... Igy aztan nem fog tanulni belole, foleg, hogy az allam meg ki is menti az adosokat. -
válasz
azbest
üzenetére
Vagy mint itthon a svájci frank alapú hitelek. Az átlag proli ráharap, mert az irígységének való szöveggel megvetetnek vele olyasmit, amire semmi pénze.
Ez egy elég felszínes megközelítése a helyzetnek. Mondjuk az emberek 90%-ának sohasem lenne saját ingatlanja, ha nem lenne jelzáloghitel.
-
Ironizer
tag
válasz
Revolit
üzenetére
"Az egyik egy biologiai, evolucios fejlodes, a masik egy viselkedesi fejlodes."
Ez a kettő ugyanaz. A viselkedésnek is biológiai alapja van, az agy, azt is az evolúció alakította/alakítja, és bár lehet kicsit terelni egyik vagy másik irányba, de az évezredes alapokat felülírni nem lehet.
-
Revolit
senior tag
Szoval elkapni az influenzat ugyanaz, mint ajfont venni

Komolyra forditva a szot, ez eleg rossz osszehasonlitas... Az egyik egy biologiai, evolucios fejlodes, a masik egy viselkedesi fejlodes.
Tehat szerinted a vilag igazodjon egy rossz viselkedesi mintahoz, ne pedig a viselkedest probaljuk korrigalni, felvilagositani, hogy nem kene. Hat... oke. De akkor az influenzat is ugy kene kezelni, hogy immunrendszert modositjuk ugy, hogy szimbiozisban eljen a virussal, nem? -
azbest
félisten
alapvető pszichológia: first world problem.
Bár jobban megy, mint a világ 3/4-edének, mivel nem tudnak semmi értelmes elfoglaltságot találni maguknak, ezért ők generálnak problémákat. Ahogy a mondás tartja, mindenki a saját szintjén nyomorog. És persze a média is segít ebben, hiszen szenzáció és megbotránkoztatás a népszerű téma, arra harap a paraszt. Aztán meg irígykedés, ellenségeskedés, uszítás megy. Az öngyilkosságok száma is ott a legmagasabb, ahol semmi gondjuk nem lenne, ha valami értelmeset tudnának kezdeni az életükkel. De hamarabb mennek el egyetemeket gyújtogatni valami buta mozgalom nevében, minthogy egy nyavajás könyvet a kezükbe vegyenek.
Ugyanez van itthon is a mi szintünkön.(#12646) Madwe
ebben az exponenciális növetelést követelő részvényes, tőzsdés slepp is bűnös. Akár hamisítanak, csalnak, hazudnak is, de a fogyasztást mindig fokozni kell. Az egész ingatlanpiacos, dotcom lufis és bármelyik gazdssági botrány is erről szólt. Vagy mint itthon a svájci frank alapú hitelek. Az átlag proli ráharap, mert az irígységének való szöveggel megvetetnek vele olyasmit, amire semmi pénze. Aztán meg elkezdik becsolmagolni ezeket a kintlévőségeket hazugságokba és eladják befektetőknek - végülis a kisbefektetők, megtakarítások mennek rá. A bűnösök pedig megússzák, mert bedőlne a gazdasági lufi, ha felszámolnák. -
Madwe
nagyúr
Miért ne lennék a pszihológiájával tisztába, illetve ettől függetlenül miért ne tarthatnám szánalmasnak a helyzetet, amit ez eredményez? Nem az embereket tartom szánalmasnak, hanem az a szánalmas, hogy ez jellemző az emberiségre, ezt írtam a posztomban is

(#12645) emvy De erre nem tudsz megoldást adni. Az ember mindigis így működött s mindigis lesznek jobb s rosszabb helyzetben levők (az más kérdés, h az arány, ahogy a cikk is érinti, egyre inkább eltolódik, egyre kevesebbeknek jut s egyre több - erre kellene választ adni, valóban) de a vágyakozás akkor is meg fog maradni.
Ettől függetlenül mindegy mit vár az ember, azt a jelenséget hagy itéljem már el, h a minimálbéren már a hónap közepén elfogy a pénze, de a fél éves fizetésébe kerülő használati eszközt (amiből van olyan ami a havi fizetésének tizedébe kerül) megvesz hitelre, s havonta a fizetése harmadát a törlesztőrészletre költi. Ez nem normális, elitélendő és szánalmas. Hibás döntés, mindegy mi a pszihológiája mennyire elterjedt s elfogadott, meg érthető, hiba bárhogy is nézzük.De mindegy is, nem ezért idéztem h ebbe belemenjünk, hanem arra, h usaban az évi 90k fizu kevés lenne ileltve annak érzik - jellemzően aki nincs az 1%ban az annak fogja érezni, mert ha nincs lakása az embernek lakást szeretne s kevesli fizuját, ha van lakása házat szeretne, ha van háza nyaralót szeretne, ha ynaralója van stb. szóval mindig lesz feljebb s mindig fog az ember arra vágyni ezért mindig nézheti úgy a fizuját h kevés lenne. Szóval lényegében pont azért írtam amit írtam, amit te is emlegettél
? -
válasz
üzenetére
Nem, viszont tarsadalmi problemaknak az alapveto, nem igazan valtozo emberi karaktereket nem lehet kezlegyintessel elintezni.
Az orvosok sem azt csinaljak, hogy 'ah, a nepesseg szarul evolvalodott, es elkapja az influenzat ahelyett, hogy rezisztens lenne ... ez helytelen viselkedes'. Mondhatsz ilyet, de total unproduktiv, haszontalan.
Ha az emberek 90%-a ugy mukodik, hogy a sajat helyzetet a kulvilaghoz kepest iteli meg, etc. akkor olyan megoldast kell talalni a problemakra, ami ezt adottnak veszi.
-
Pont az a gond, hogy az emberek a sajat helyzetuket masokhoz kepest itelik meg. Ez mindig is igy volt.
Ma egy videken elo, also-kozeposztalybeli embernek sokkal jobbak az eletkilatasai, mint 300 eve egy uralkodonak, de ettol meg erezheti ugy (es ugy is erzi), hogy o szegeny.
Le lehet nezni ezeket az embereket, de ez nem uj jelenseg. Raadasul az, hogy megveszi maganak hitelre az iPhone-t, nem igazan elitelendo -- eleg jol ismert es alapveto pszichologia ez, a te muveletlensegedet bizonyitja, hogy itt szanakozol.
-
petyus_
senior tag
És az a baj, hogy ezek egymást erősítik. Azt látod, hogy mindenkinek megvan mindene, te is "megérdemled", azért akár hitelt is felveszel. Kedvencem egy ismerősöm, aki iPhone X-et vett, és New York-ba utazott egy hétre, aztán nemrég mesélte, hogy most kicsit visszafogja magát, amíg visszafizeti a fél milliós hitel-kártya tartozást, meg az iPhone-t. Pedig neki lenne miből megtakarítani, és 1-2 év csúszással megtenni ezeket.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Ursache
üzenetére
Annak érzik, a cikk csak arról szól. Egyébként erről eszembe jut a tegnapi rtl hiradóban megint elővett vidéki tűzoltó, akivel az interjút gyakran előveszik, most épp a román minimálbér vásárlóereje nagyobb mint a magyar témában vágták be. Szóval ott van ez a figura, aki arra panaszkodik h minimálbééren meg annak közelében élve mennyire sanyarú az élet - én ezt nem vitatom, el se tudom képzelni. Nade kérlek szépen, ez a minimálbéren sanayarú életet élő ember a tökéletes példája elrontott társadalmunknak: a szegényes életről szónokol egy iPhone XS MAX-al a kezében. Egy félmilliós telefonnal... Ok, nyilván hitelre meg 2 éves rabsággal vette, de biztos e, h egy minimálbéren sanyargó embernek egy ilyen telefonnal kell járnia? nem irigylem tőle, semmi ilyesmi, de nem értem... Szánalom ami a társadalom legjavának a fejében van ilyen szinten...

-
Ironizer
tag
"az amerikai lakosság 48%-a nem tudna azonnal fedezni egy hirtelen 1000 dolláros kiadást."
Mondjuk ez nem csak azért van, mert szegények, és nem csak az amerikaiakra igaz, hanem az emberekre általában. Nem tudnak bánni a pénzzel, a megtakarítás, mint koncepció, ismeretlen fogalom a számukra. Elköltenek minden pénzt, amit keresnek, sőt, még többet is, hitelekkel.
-
Kobe
veterán
-
Kobe
veterán
válasz
H A M M E R
üzenetére
A dilettanizmust nem szeretem. Az, hogy egy fejvadasz erto olvasni nem tud, es emiatt meg idot is rabol, az nalam egyenlo inkompetens dilettanizmussal.
Ok, nyelvtudast eleg konnyu bekamuzni. Azt viszont, hogy valakinek egyetemi diplomaja van rola, minositett szakfordito diplomaval, azt azert eleg nehez / rizikos bekamuzni.... Meg ugy altalaban nyelvtudas hijan mwgszerezni egy ilyet.
Engem pl nem a teszt jellege., vagy meglete zavar, hanem vagy a feltetelezes, vagy a lustasag. Ha lusta elolvasni egy cv-t, minek rangat feleslegesen barhova, ha meg elolvasta, miert a hobbi meg szabadido a legnagyobb kihivas amit kerdezni tud? Miert nem tolja mondjuk angolul vegig a szakmai interjut? (a harmadik opcio meg h a masik fel nem tud angolul, volt mar ilyen, csak akkor miert megy hazhoz a lof... rt es probal o tesztelni barkit?)
-
H A M M E R
csendes tag
Nekem is van egy véleményem a junior HR esekről
Viszont teljesen megértem, hogy akkor is a Hobbyval kezdik, ha te azt írtad a CV be, hogy 10-20 éve nemzetközi projekteken dolgozol. Nagyon sok olyan embert (fejlesztőt) ismerek, aki évekig dolgozott külföldön és nem tudná folyékonyan elmondani angolul, hogy mi a hobbyja, mert vagy nem kellett használnia a nyelvet, vagy indiaiakkal dolgozott akiknek 100 szó volt a szókincsük és az övé is annyira korlátozódik. Arról meg ne is beszéljünk hogy mennyien szépítenek (hazudnak) a CV-ben.
Szóval én nem sértődök meg ha a hobby-ról kérdeznek az interjún. Vannak pozíciók pl.: PM ahol a soft skill-ek (kommunikáció, a jó csapatjátékos attitűd stb) fontosabbak, mint a technikai tudás, és ezt kéne egy jó HR esnek jól felmérni, persze erről is lehetne elmélkedni hogy a sablon kérdésekkel mennyire tudják, de elvileg ez lenne a feladatuk..A "munkaeropiac ingatlanosai" jó hasonlat a fejvadászra, hasonlóan az ingatlanoshoz jutalékért dolgoznak, nem is kevésért, ha jól tudom egy havi fizetés a jutalék, tehát ha havonta elad egy embert akkor annyit keres, mint Te, de ha többet, akkor jobban keres. . És pont ezért nem biztos, hogy jó üzlet fejvadászon keresztül pályázni. Hiszen nekik sokkal jobb egy alacsonyabb haszonnal járó, de biztos üzlet, mint egy bizonytalan. Ezért gyakran alacsonyabb bérigényes embert küldik tovább a cég felé, hiszen arra nagyobb esély van hogy felveszik (legalábbis a kkv-knál, ahol minden Ft a tulaj zsebéből esik ki és spórolás a jelszó).
-
sal1
újonc
Nem: Ferfi
Kor: 36
Munkakör: Senior Cloud Engineer (Azure)
Végzetség: Foiskola
Nyelvtudás: Angol targyalokepes
Brutto fizetés: 1,1 millio
Egyéb: 10% fix bonusz, evi kb. 10 ezer dollar reszvenyben, 500 ezer/eves cafeteria, magan egeszseg es elet biztositas, tanfolyamok, kulfoldi konferenciak.
Hely: Budapest -
attiati
veterán
350e +/- 20%os sávban bármi lehet, ha teljesen pályakezdőről van szó.
Attól is függ, hogy előmenetelt és szakmai fejlődést kínál a cég (a fizetésért kárpótlásul).
Vagy ki akarnak facsarni.
Vagy a kettő együtt, vagy bármilyen kombinációja
És hogy melyik cég.
stb...+ az említett mozgóbér aránya mekkora a teljes béren belül (bónusz, cafi, masszázs, akármi...)
(tényleg rengeteg féle juttatási csomag van).
Kapsz egy bkv bérletet és egy sportbérletet, az mondjuk havi 20e. Ha azt bérben kéred, akkor bruttó 30e.
Ami esetedben már akár szakítási ok is lehet.
Másik helyen meg alapbér és azon felül szó szerint semmi!
Ezért nem is annyira mérvadó a havi bruttó bér a cv-ben. Persze valamit bele kell írni, diplomatikusan és teret hagyva a mozgolódásra.
Van egy bérigényed, az alá úgysem mész. A cv-be meg beleírsz egy nem túl nagy -tól -ig sávot. -
-
Lortech: Vannak itt szép dolgok...
djgeg: Ez elvileg on site meló... Ez így vérszegény.
-
haly
őstag
Sziasztok!
Köszi a visszajelzéseket az előző hsz-omra.
Junior Business Analyst pozira mi a reális bérsáv? Adataim nyilván nem változtak azóta.
Illetve pár szót, ha tudtok írjatok a poziról, légyszi.
(Ezt ajánlották, képességeim, személyiségem, szakmán belüli érdeklődési köröm alapján.)Köszönöm!

-
Egy kis offtopik: ott ahol meg lehet venni a használt notebookokat, hogy oldják meg az adózást? Van ezzel valakinek tapasztalata?
-
Kukipapa_rr
tag
"de mindig jonnek a most valtsunk egy kicsit angolra dologgal, en meg a falnak megyek"
Érdekes, amit írtok, én pont kellemes tapasztalatokat szereztem ez ügyben mostanság.
Kb. 4 interjún voltam mostanában (ebből 1 volt csak HR-es közvetítő), és ezekből egyet leszámítva sehol sem nyaggattak, hogy beszéljünk már angolul. Elég volt a CV meg amit mondtam. Az egyik szakmai interjú végén váltottunk csak pár mondatot, hogy oké, nem dadogok, és ennyi.
Meg is voltam lepve, de ezek szerint szerencsém lehetett. Valószínűleg hely függő lehet akkor.
-
Külföldi fejvadász dobott egy ilyet:
★ Employment Type: Both Freelancer & employee
★ Main Skills required: Java 6 or 8, JavaScript, J2EE
★ Education&Experience: Master(or equivalent degree) + 5 to 12 years of experience
★ Workweek: Full-time;
★ Mission Duration: Long-term (min. 2-3 years and more);
★ Location: Brussels, Belgium;
★ Language: Fluent in English.
★ Gross salary: 301,34 € daily, 5.273,48 € monthly, 63.281,82 € yearly.Nem mintha nagyon érdekelne az ajánlat, csak így hirtelen egy kicsit kevésnek tűnik. Felületesen néztem az adózási dolgokat. De alkalmazottként 2500 körüli összeget számolgattam nettóra. Jól számoltam, vagy valamit benézek? Mert ha igen akkor ez elég karcsú. Vállalkozós verziót nem néztem.
-
Stanlee
őstag
Nem dolgoztam sok helyen, de a bonusszal a kovetkezo volt a helyzet, munkhalyek sorrendjeben:
1. Magyar kkv, alapbol nem volt szo bonuszrol, amig kevesen voltunk, ev vegen kapott mindenki zsebbe valamennyi penzt karacsonykor. Az egyetlen extra a ceges kocsi volt. Atmosok tulora, de kezdokent fejlodni akartam, igy nem szamitott par evig.
2. Osztrak kkv, kb. 50 millio €/ev arbevetel: volt szo bonuszrol, ami 2 havi ber, 40%-ban a ceg teljesitmenyetol fuggott, a fennmarado resz egyeni teljesitmenytol, de mind projektfuggo volt, tehat amikor nekem kesve adtak at valamit, akkor en is kestem vele, igy mivel nem tudtam tartani a befejezes idopontjat, nagyvonaluan sose kaptam bonuszt, amit szova is tettem, de nem erdekelte a vezetoseget, igy gyorsan tavoztam.
3. Nemet kkv, kisebb, mint az elozo: nem is ajanlottak bonszt, mert mar evek ota nem adott a ceg, egyeb juttatasok sem voltak, igy sose keszult el semmi idoben, itt voltam a legrovidebb ideig.
4. Nemet allami intezmeny, alapbol jart 13. havi fizetes, ha nem csinaltam semmit se, akkor is. Az egy nagyon nyugodt idoszaka volt az eletemnek.
5. Nemet kkv, 300+ millio €/ev arbevetel. Na ez a legkacifantosabb. Amikor kezdtem, akkor mindenki 2 havi bert kapott, csak es kizarolag attol fuggott, hogy nyereseges volt-e a ceg vagy sem. Mivel a tulajdonos az ugyvezeto, igy hajtott, hogy legyen nyereseg, tehat mindenki kapta a zsetont. Persze ezen felul mievl novekedesi fazisban voltunk, es mindenki csinalt mindent, a takaritoneni kivetelevel mindenki sales-es is volt, szoval valami minimalis jutalek is utotte a markat. 2018-ban atalakitottak a rendszert, a ceg teljesitmenyetol mar nem fugg a bonusz, hanem mindenfele kis buta minositesi rendszer be lett vezetve, ami alapjan a lehetseges bonusz tort reszet kapja meg az ember, ill. negyedevente vannak az ertekelesek, uj celok kituzese.
Az, hogy a tervezett menetrendet tartva, budget-et nem novelve dolgozom, az a bonusz 20%-at teszi mar csak ki, de ennek is a tort reszet kapom meg, mert mondjuk 3 helyett csak 2 lead-et hozok, az akkor rogton 5% levonas. De ha a konyhaban a mosogatogepet hetente egyszer, amikor en vagyok a soros kipakolom, akkor rogotn kapok zokszo nelkul 20%-ot a beigert bonuszbol
Ha az egyik projekten egy nagyszeru otlettol vezerelve megtakaritok par tizezer eurot, az nem modositja a bonusz nagysagat. 
Tulora nincs fizetve, mert ugyelj arra, hogy intezz el a munkaidodben mindent. Az is vicces, mert mult heten volt 5 repult szegmensem, hajnal 5-kor vett fel a taxi a repter fele, hogy aztan reggel 9-kor mar az elso targyalason ott legyek Barcelonaban, az utolsorol delutan 5-kor jottem el, es meg aztan vonatoztam le Del-Spanyolorszagba es este 11-kor bejelentkeztem a szallasra. Masnap megint este 7-ig targyalasok, mert nem jarok minden heten spanyolba, igy ha mar ott vagyok, intezzunk el minnel tobb mindent, szerdan hajnalban haza, mert csutortok este 10-kor indul a kovetkezo gep valahova Kelet-Europaba, es dolgozni is kellene a heti teendokon.
Persze nem baj, hogy ez a tipusu lelkesedes nem szamit bele a bonuszba, mert igy en is ha van lehetoseg, 1-2 nappal tovabb maradok az uzleti utjaimon es legalabb korbenezek a ceg penzen, munkaidoben.
Fentiekbol kovetkezoen furcsallom, amikor a HR-es buksza ertetlenkedve nez ram, amikoris bejelentem neki, hogy a maximalis bonusz eleresehez szukseges, szerintem total buta feladatok egyaltalan nem erdekelnek, mert azok szakmai fejlodesben nulla hozzaadott erteket kepviselnek, es nyugodtan levonhat annyit, amennyit akar, mert nem erdekel. Elhiszem, hogy a frissen a felsooktatasbol erkezett kollegakat olyan dolgokkal kell motivalni, mint a "ha leadod idoben a havi utikoltseg-elszamolast, akkor kapsz bonuszt"
, vagy "ha veszel-eladsz valamit, akkor vezesd pontosan a mennyisegeket egy excel-ben" de nekem ez mar ovodai szinvonal...Sorry a hosszu posztert, de ez kikivankozott belolem...
-
nálunk van erre policy, éves gólokkal, de a valósághoz nem sok köze van igazából, mert egyébként a teljesítményt meg elismerik, még akkor is, ha a kitűzött célokat nem teljesítetted, mert akadt más dolgod, vagy egyszerűen nem voltak elég smart-ok. cap az viszont van, minél feljebb vagy annál magasabb, nyilván, nálam most kb. fél év pl.
-
Nos igen, a bónuszrendszer kulturált helyeken szigorúan szabályozva van, nem árulnak zsákba macskát. Ugye általában a nagyobb része vállalati teljesítménytől függ, tehát nem is golyózhatnak ki belőle. Persze eleve nem dolgoznék olyan főnöknek, aki ilyet tenne.
Eddig 1 hely volt, ahol kaphattam bónuszt, ott adtak is rendesen. Még a felmondásom után is elutalták a korábbi munkaviszony időszakára, szóval korrektek voltak.
-
Kobe
veterán
Az vilagos hogy igy megy, de ne ezen a szinten.... Az hogy valami fejvadasz gyakornok lyanykat is ki kell kepezni, ok, jaccadozzon a zavarosban az ssc-s ap/ar analystok CV-jevel, bemelegitesnek pont jo lesz.
Amikor mondjuk ketten 20+ ev tapasztalattal uldogelunk ott a fejvadasszal es nem apropenzzel dobalozunk akkor ne a 'what is your hobby' legyen az angol tudas nonplusultraja
Nem veletlen szoktam mondani neha hogy a hr/fejvadaszok a munkaeropiac ingatlanosai
-
válasz
Goose-T
üzenetére
Ne viccelj mar, hogyne szamolnank.
Tehat ha mondjuk egy befektetesi banknal vagy hedge fundnal ajanlanak X fizetest + bonuszt, egy masik helyen meg 1.1X fizetest, akkor mindenkepp az utobbit erdemes valasztani? Ez egy hibas tanacs, mert a bonusz varhato erteke nem nulla.
Foleg olyan szektorokra nem ervenyes a tanacsod, amik erosen bonusz-orientaltak; fejlesztoknel en tenyleg nagyon sok peldat lattam 30%-150%-os bonuszra (eves fizetes aranyaban). Mondjuk egy Morgan Stanley-nel nem kalkulalni a bonusszal nem egy okos dolog szerintem.
-
válasz
Goose-T
üzenetére
nekem ezzel pozitív tapasztalatom van, mindig legalább az ígért, de inkább több volt. ennek ellenére egyetértek, hogy nem számolunk vele, de ezt azért nehéz kivitelezni, főleg, ha olyan céghez mész, ahol ez jelentősebb tétel és jellemzően ki is fizetik, ha teljesülnek a célok.
-
attiati
veterán
teljesen pályakezdőként?
Szerintem sok a 450e, még ha a kontroller egy kiemeltebb pozinak számít is.
(pénzügyi pálya nem túl vonzó manapság, ha nem speckó munkakör)Mondjuk nagyon nem mindegy a teljes fizucsomag.
Van ahol csak alapbér és véget is ért a csomag. (Azért ilyenkor igyekeznek nyomatékosan hozzátenni, hogy van 8e bözsi havonta !!!! Aggodalomra semmi ok. Szerencsére most már nem kell kellemetlen helyzetbe hozni magukat, mert bözsi az nincs már.)+ 2 havi bónusz az 15% különbséget tud okozni.
Cafi keret is okozhat még egy havi különbséget.Autóipari kontroller pozin voltam sok sok évvel ezelőtt. Ott az sem volt mindegy, hogy hó első napján éjjel 2-ig kellett volna bent maradni a nyitás/zárás miatt.
Másnap hajnali 1-ig és így tovább. És elmondásuk szerint hónap közepére állt volna helyre a rend a hazamenetelt illetően. -
FLx
addikt
Igy megy ez, nekem sincs evek ota magyar fonokom, eletrajz se magyar, kb. magyar referencia sincs a CV-ben, de mindig jonnek a most valtsunk egy kicsit angolra dologgal, en meg a falnak megyek. Ok meg ket mondatot alig tudnak kinyogni. Ami legalabb pozitiv, hogy a legtobben ezert a baromsagert nem hivnak oda az irodaba, hanem telefonon 5 perc alatt elbucsuzunk egymastol.
ps. Linkedin megkeresesekre mar altalaban csak annyit irok vissza, hogy mi a fizetesi igenyem, aztan ha meg mindig valaszol, akkor erdemes szoba allni veluk.

Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- World of Tanks - MMO
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Arc Raiders
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- 2026.01.02 - Frissített Lenovo Gamer árlista (RTX 5090 / 4090 / 5080 / 4080 / 5070Ti / 4070 / 5060)
- Új DELL UltraSharp U2722DE 27" monitor QHD LCD IPS 27% ÁFÁs
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Szerintetek mennyire reális ez a gondolkodás (és ez a fizetésbeli elvárás)?
)
Lakás topikban folytathatjuk.

) ismerosom, aki hencegett, hogy o milyen ugyes es okos, mert devizahitelt vett fel. Es milyen hulye az, aki forint hitelt vesz fel. Amikor mondtak neki, hogy nem zavarja a devizakockazat, kb a reakcio: a mi? Mikor meg magyaraznad el neki, akkor "dehat en forintban kapom a hitelt"

Ha az egyik projekten egy nagyszeru otlettol vezerelve megtakaritok par tizezer eurot, az nem modositja a bonusz nagysagat.