Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Képalkotó diagnosztika rész ahol C/C++ van, vagy Java? Utóbbiból eltöltöttem ott 1.5 évet. Soha nem dolgoztam ott semmin, aminek volt akár 1 felhasználója is, vagy bármi értelme. Viszont 3 havonta új zöldmezős projektbe kezdtünk. Ez 2015-16-ban volt. Nem tudom azóta javult-e a helyzet.
-
PazsitZ
addikt
válasz
H A M M E R
üzenetére
+1
Eddig nem írtam, de valóban. Rengrteg ember írt olyan reakciót, ami alapján vagy a szövegértéssel vannak problémáik vagy nem nézték meg a videót. Előbbi eset sajnálatos, de még a jobbik eset. Utóbbi esetén nem tudom milyen alapon mondják meg a frankot, mikor azt sem tudják miről van szó.
Amúgy volt 1-2 hsz. amiben leszoltatok, de a vicc, hogy ő maga is eliamerte nem colt megfelelő a pozira. Ő viszont legalább felismerte ezt és be is meri vallani. Amire azt tudom mondani respect.
-
Valakinek van tapasztalata a GE Helathcare és a LogMeIn-nel kapcsolatban? Esetleg jelenlegi vagy volt munkatárs?

-
H A M M E R
csendes tag
válasz
azbest
üzenetére
Szerintem a videó nagyon érdekes, csak sokan nem nézték végig. Írt a betegségeiről, hogy nem midnen a pénz ha mentő visz haza, meg arról hogy a pénzt nem ő költötte el, hanem élősködők (gondolom az exei). Biztos vagyok benne, hogy félretett egy csomó pénzt és nem a 4 órás árufeltöltői állásából él. Szerintem nagy vágyai nincsenek pl nagy nyaralások, mert már nyaralt mindenhol, ehhez a életmódhoz meg van elég megtakarítása.
Az meg a másik, amiről nincs szó a riportban, hogy ha van egy bruttó 1 millás bejelentett fizetésed, de 4 gyerek után vonják a gyerektartást, lehet nem marad nálad csak a fele.Vagyis kb a 60% nak a fele, mert a 40% a megy adó és járulékokba. Ebből a minimális fizuból meg gondolom nem vonnak gyerektartást, legalábbis régen volt egy szint ami alatt nem lehet levonni a fizuból, hogy ne haljál éhen.. Meg az adó/járulék sem annyi mint egy nagy fizetésnél. Szóval lehet hogy a fizetése 10 ed annyi mint volt korábban, de ami megmarad belőle az nem 10 szer kevesebb.. hanem pl 300 K helyett 100 K. Ha hosszáveszem hogy vezetőként többet dolgozott mint 8 óra most meg 4 órát dolgozik, akkor az óra bére nem is rosszabb lényegesen..
Én örülnék ha 50 évesen megtehetném, hogy csak egy 4 órás tingli tangli melót kéne vállalnom, ahol semmi felelősség, hogy ne unatkozzak.. -
Stanlee
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Valoszinuleg nem volt jo a talpraallas szo, inkabb a sajat labra allas nem ment jol es egyszeruen nekik.
Hiaba vagy kitomve penzzel, ha egy uj ceg alapitasaval vagy elfoglalva es nullarol kezdesz. Nincs az a csapat mogotted, mint korabban, know-how, referenciak, penzugyi hatter hianyzik (hiaba kaptak tobb szaz misit, ha a megszokott projektmeretnel a biztositekadasi kotelezettseg szazmillios nagysagrendu volt, de valamibol finanszirozni kell a kivitelezeseket is, nemcsak a biztositekokat) es meg sorolhatnam tovabb.
Persze az A6-os Audi-t meg az E Mercit egyszerubb cash-flow-bol lizingelni, mint az egyszeri cegaladasbol jott penzt elszorni ilyen kulsosegekre. Meg nagyon jol az emlekezetemben van, hogy a mi ceges octaviankat mennyire leneztek, aztan amikor mar sajat zsebbol kellet fizetni a ceges autot, egybol jo lett nekik a Skoda is.
-
azbest
félisten
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
a riportban egyik részen mondja, hogy kereste fejvadász, gagyi cv-t adott be gondolván elég annyi, hogy ő volt a fejes. Aztán koppant, másik cv-t kértek... amikor pedig új cv-t állította össze, akkor rájött, hogy nem akar igazán visszakerülni abba az életformába, ahonnan rendszeresen mentő vitte el.
Persze az áraufeltöltő és a vezérigazgatói szék közt is lehetne kevésbé végletes út... az egyéb körülményekről, kényszerhelyzetről minimálisan beszélt csak.
(#13691) Mercutio_
mondjuk, ha szellemi munkás cég, akkor a csapat a legnagyobb érték. Ráadásul sok magyar cég néhány partnertől függ, ha kiesik egy-kettő, akkor egyik napról a másikra lehúzhatják a rolót - a céggel együtt a kapcsolati hálójuk is el lehetett adva. A pénz meg hamar elkopik, ha marad az életforma és cégtulajdonosként is máról holnapra élt, elköltve mindent. Na nem azért, hogy sajnálni kéne az ilyen esetet. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
Stanlee
üzenetére
A brókerből lett remete esete teljesen más volt, mivel ott ő választotta az új életformát, más értékeket felfedezve az életben.
(Más kérdés, hogy az összes hasonló, modern életformát kritizáló, erdőben, egyéb természetes közegben élést hirdető népeknek azért jól esik, hogy pl. a betegségnél ott a gyógyszertár meg a kórház, a megvetés tárgyát képező civilizáció jóvoltából.)
Ebben az esetben viszont nem erről van szó: a jóember nem önszántából lépett ki, és valahol mondja is emlékeim szerint (fél füllel hallgattam, annyira nincs sok időm), hogy próbálkozott hasonló pozíciókra, csak éppen nem kellett sehova.
-
Stanlee
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Ha jol emlekszem, akkor ebben a "sorozatban" volt mar jol meno broker, aki most remete egy erdoben, meg az NFU vezerigazgatoja is, aki most sajtgyarto kisiparos (talan ezt csak olvastam, nem tudom mar).
Erdekes latni, hogy milyen karriert tudnak emberek bejarni, es szinte csak a felfele ivelesrol van szo a mediaban, arrol mar kevesbe, hogy magasrol is lehet lentebb kerulni. Ezt valaszthatja az ember onkentesen, de bele is kerulhet egy ilyen szituacioba.
Nekem volt uzelti partnerem, ahol a gazdasagi igazgato es a cegtulaj jol felfuttatak a ceget (mas kerdes, hogy szerintem egyikuk sem volt tul "ertelmes" ember, de a nyomulos mivoltuk miatt sokra vittek), majd eladtak azt. Utana kirakta oket az uj tulajdonos es nem tudtak a kesobbiekben talpraallni, mivel nem volt mogottuk a sok alkalmazott, akik porgettek az uzletet.
-
Madwe
nagyúr
Mondjuk az is valid indok, hogy egészsége fontos számára és nem akart hasonló pozícióban hajtani tovább - ez eddig ok. De az valóban furcsa, h miért árufeltöltőként helyezkedett el utána, azért az sem épp a legnyugisabb állás, pláne mert fizikai
Főleg ahogy részletezte az új pozi előnyeit
Meg h nem akar öltönyben járni mert az nem ő - eddig nem öltönyben járt? mint felsővezető? de ha nem, akkor miért gondolja h most kéne
? Érdekes történet csak nagyon sántít... persze 10 perces videóban nem feltétlen lehet egy ekkora váltást kifejteni, lehet mindenre van teljesen valid érve, de azért érdekes, azt nem vitatom 
-
törölt tag
1. Valoszinuleg kirugtak a devians viselkedese miatt.
2. Szerintem nem is nagyon akartak felvenni mashova, mert igazabol nem ert semmihez, csak megvoltak a jo kapcsolatai. Nem tunt egy komoly embernek.
3. Elegge depressziosnak tunik, nem egy nyugodt sikeres emberkent lattam a videoban, maganeleti problemai lehetnek.
4. Az elozo 4 felesege / kapcsolata gondolom gyonyoruen kisemmizte, egy elet munkaja ment a levesbe.
5. Az a lakas mogotte olyan mintha albi lenne, gondolom elverte a penzt... -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Végignéztétek a videót?
Elmondja miért dolgozik árufeltöltőként. Persze lehet kételkedni az ősztenségében, de csak több igazság van benne, mint találgatni.
Nyilván nem volt túl kiegyensúlyozott élete, ha 4 kapcsolatból lett 4 gyereke most mégis egyedül él. Egyszerűen kiégett, aztán átértékelte a dolgokat. Dolgozni meg akkor is kell valamit, ha félre is rakott az ember elég pénzt.
-
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
+1, szerintem vezetőként egyáltalán nincs hátrányban a piacon a korával, valószínűleg valamit rosszul csinál, ha sokáig nem talál munkát.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
attiati
üzenetére
Néztem én is, hogy most ezzel mit is akarnak.
Hogy teljesen alkalmatlan ember is kerülhet komoly pozícióba? Köszönjük az infót, sosem gondoltuk volna.
Csak azt említette, hogy leépítették, de valamiért nem nagyon részletezte, pontosan miért. Aztán persze nem nagyon talált hasonlót, így maradt az árufeltöltés. Szerintem ezután azt is ki lehetne rúgni, aki felvette.
Nagyon tanulságos volt. Vagy csak nekem nem jött át valami fontos üzenet?
-
attiati
veterán
deichmann cégvezetőből árufeltöltő
egyéni életsztori, napi bulvár
-
mrhero
tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Na ezt nem is tudtam, hogy profession-ön konkrétan ezt kérik.

Abban viszont tényleg lehet valami, hogy mi ennek az oka. De az is benne lehet, hogy sok ember csak nettóban tud gondolkodni. Lehet, hogy hiába kérnék a bruttó igényt. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
mrhero
üzenetére
Itt többen rákérdeztek, hogy a profession on miért nettó bért írtam be.. Azért mert azt kell megadni, az van odaírva a mező mellé, hogy "Nettó fizetési igény"

Szerintem pont azért kérik ezt, mert sok cég nem full bejelentve akar fizetni, és így nem kell számolgatni ezeknek a cégeknek a gyerekek számával stb, hogy te valójában mennyit szeretnél.
Viszont lehet mellé megjegyzést írni, ha akarod odaírhatod a gyerekek számát, vagy hogy az ingyen kv nem számít bele a bérbe, stb..
Tudom sokan azt mondják, hogy profession és társai elavultak, de engem Linkedin-en folyamatosan külföldről keresnek. Magyar cégek jobban használják szerintem a magyar oldalakat.. -
Kobe
veterán
válasz
mrhero
üzenetére
Sztem teljesen felesleges barhol nettoban gondolkozni, bejelentett alkalmazotti jpgviszonyban. Orrmanyunknak hala az adomedvezmenyezes rendszere mar lassan azt is dijazza, ha jobb oldalra fesulod a hajad a bal helyett, ezt elvarni egy HR estol hogy eszben tartsa, vagy tudjon rola, tok felesleges
Friss hazas kedvezmeny, sulyos fogyatekossag utani kedvezmeny, gyerekek szama, meg a banat tudja mi, ezek azert egyenkent is 1-1%al eltolhatjak a nettot, plane ha valaki focicsapatot nevel otthon...
-
mrhero
tag
Rendszeresen visszatérő téma tudom. A két tábor összeegyeztethetetlen ellentétben áll egymással. Itt a fórumon még csak-csak elmegy ha nettóval dobálózunk, bár ezzel sem értek egyet. Viszont nettó bért megadni igénynek a kiválasztás során.. hát mindenki tegye ezt belátása szerint.
Aztán talán jól is elsülhet. Nem tudom mennyire urbánus legenda, de valakitől hallottam, hogy a jelölt részéről elhangzott bérigényt ő bruttóban értette, a cég pedig nettóra gondolt, mert nem tisztázták konkrétan az interjún. A szerződés aláírásakor volt pozitív meglepetés. -
janos1988
addikt
Hali!
Esetleg azt tudja-e valaki, hogy ha a 15 napos (napi bejelentéses) "szerződéssel" vagyok, akkor ha 3-4 nap után otthagyom indokkal/indok nélkül a céget, akkor teljes mértékben elszámolják azt a néhány napot?
Esetleg hol lehet erről bővebben olvasni?!
-
törölt tag
válasz
Vision
üzenetére
IT-ban tevékenykedem évek óa, csak egyelőre nem látom, hogy ha mondjuk megpróbálnék elmenni ilyen irányba, akkor elkérhetném-e ugyan azokat a fizukat, mint szigorúan IT üzemeltetés / devops vonalon. Sokat gondolkodtam hogy visszaülök az iskolapadba üzleti Msc-re de mivel mérnőki Bsc-m van így csomó plusz tárgy kéne meg 2 év foskavarás a magyar felsőoktatásban, ehhez mr semmi kedvem. MBA meg sajnos mocsok drága. Múltkor elmentem elte&corvinus nyílt napra, és szembesülnöm kellet hogy ezekre a képzésekre nem azok tudnak bekerülni akik már bizonyítottak, hanem többnyire kitömött zsebű nyikhajok akik még bulikázni akarnak kicsit. Zárójel bezárva.

-
válasz
nihill
üzenetére
Nézd, megszámolni sem tudom, hogy hány interjún voltam multiknál. Gyakorlatilag a hazai telco, pénzügyi, IT szférát 50%-ban lefedi. Ehhez még vegyük hozzá a baráti köröm tapasztalatait, így már 90%. Ez alapján mondtam azt, hogy hogy néz ki egy tipikus kiválasztási folyamat egy multinál. Persze kivétel mindig van, például ha zseni vagy. De általában még akkor is keresztül kell menni a HR processen.
(#13659) Goose-T
A cégen belüli vándorlást nem keverném ide, az teljesen más téma.
(#13660) htomi85
A multi nem azért termelékenyebb, mert ügyesebbek, szervezettebbek...
De, azért is termelékenyebb, mert tud ilyesmire költeni.
Ha egy multiból random kirúgsz minden 10. embert, nem történik semmi.
Ez egyrészt nem feltétlenül van így, másrészt következik a multik nagyobb humánerőforrás állományából. Teljesen más az, ha 1000 emberből 900 marad, mint ha 10-ből 9.
(#13664) Tel Elek
Kell hozzá üzleti és/vagy IT tapasztalat/végzettség. Ha ez nincs meg, akkor necces.
-
-
azbest
félisten
válasz
mrhero
üzenetére
Nem kell ezt túlgondolni, ha az alapértelmezett kedvezmények nélküli esetet néznek, abba belefér a kedvezményes is. Ha netán születne gyerek, akkor sem csökken a fizetés, hogy nehogy már jusson több az azonos bérköltségből a melósnak. Ha meg nem alkalmazott, hanem contractor módban kell, akkor többet kér.
Persze, ha a hr is analfabéta, akkor lehet érdemes részletesen kiírni nekik minden esetet

-
mrhero
tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Azt is beírtad a CV-be, hogy hány gyereket nevelsz, friss házas vagy-e..?
-
törölt tag
Ilyen ERP consultant vagy esetleg BA teruletre hogy lehet becsatlakozni? Vagy ha muszaki diplomam es eddig vegytiszta mernoki tapasztalatom van akkor cseszhetem?
-
htomi85
tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Bejelentett munkavállalóként miért a nettót írtad oda?
-
H A M M E R
csendes tag
Ma felhívott egy fejvadász/közvetítő. Professionon megadtam a bérigényem az ilyen fölösleges hívások miatt. Beírtam, hogy nettó 800 K bejelentett munkavállalóként, más esetben ennél többet szeretnék kapni. Erre ma felhív egy nőci (senior ERP tanácsadót kerestek):
Én: Ugye látta a bérigényem.?
Ő: Igen, persze.
Én: És belefér a megbízó sávjába?
Ő: Háát, egy kicsivel kevesebbet tudnak adni, de majdnem annyit amennyit kérek.
Én: Az mit jelent számszerűen?
Ő: Bruttó 850 bejelentve
Én: viszontlátásra.Nem értem az ilyen embereket..

-
-
htomi85
tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Ez a különbség a multi és a gyakran lenézett kkv-k között.
Ha egy multiból random kirúgsz minden 10. embert, nem történik semmi. Egy kkv-ra azért ez nem igaz.
A multi nem azért termelékenyebb, mert ügyesebbek, szervezettebbek vagy többet túlóráznak. Hanem a tőkekoncentrációból fakadó magas alkuerő és a knowhow miatt. -
Goose-T
veterán
válasz
Vision
üzenetére
A 2. ponthoz hasonló helyzet játszódott le a szemem előtt az egyik volt munkahelyemen, a világ egyik legnagyobb bankjánál (csak annyi a tickere, hogy C). Annyi volt a különbség, hogy a compliance osztály vezetője csinált egy pozit a haverjának, és felvette oda, mert éppen megszüntették a haver pozícióját, és kirúgták volna. A történet úgy kezdődött, hogy kirúgták az egész csapatunkat, amiben hárman voltunk ezzel a sráccal és egy másikkal, de a szóban forgó kollégánk ezen a módon egyedüliként "megmenekült" a kirúgástól. Egyébként valószínűleg meghirdette a belső rendszerben ezt a pozit a kisfőnök, de hát tudjuk, hogy mennek ezek a személyre szabott pozíciók.
-
válasz
nihill
üzenetére
1.) nagyon speciális pozíciónál, speciális helyzetben persze minden elképzelhető. Az eseménytér 99%-ában azonban nem. Multi alatt itt természetesen nem egy termelő gyárat értek, aki betanított munkást keres.
2.) Megnézném azt a compliance-et, amelyik nem sikoltozna 3 hónapig azért, mert random kisfőnökgéza a haverját veszi fel úgy, hogy meg sem hirdeti az adott pozíciót! Felsővezetői pozi nyilván más, azt nem profession-ön hirdetik, de ettől azért tekintsünk már el!
-
Goose-T
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Pont asszem emvy linkelte nemrég ezt a cikket, amiből idéznék is egy ide illőt:
You might think that desirable jobs at well-managed companies (Google, Microsoft, hot startup FooWithTheWhat.ly, etc) have layers and layers of bureaucratic scar tissue (a great image from 37Signals) to ensure that their hiring will conform to established processes and that offers will not be given to candidates sourced by using informal networks and interpersonal connections. If you believe this, you have a dangerously incomplete mental model of how the world operates. I have a specific recommendation for you to make that model more complete: start talking to people who actually work for those companies and who have hiring authority. Virtually no company has a hiring process which is accurately explained by blog posts about the company. No company anywhere has a hiring process which is accurately explained by their own documents about how the hiring process works.
-
Kobe
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Recruiternel ne randtstad meg ilyen mindenhol agyonpromozott linkedin harcosokra gondoljatok, grafton es tarsai, hanem kisebb irodakra, 1-2 'vip' fejvadaszos cegekre.
Eleg sok multi leany csinalta pl azt hogy a mo-i bovitesnel / betelepulesnel ilyen kisebb fejvadaszokat bizott meg kizarolagosan azzal hogy teamlead es attol felfele a teljes ceget feltoltse management reszen, a 'mezitlabas' melot meg grafton es tarsain keresztul.
Most az hogy idevagnak a 2-300 fo koze egy kulfoldi LCM-et, na puff neki, szinte kotelezo de ismeretlen terepen uj cegnel pl nem fog egy magat komolynak velo multi folyosoi pletykak alapjan behivogatni embert... Johnny Kentuckybol meg nem a budapesti ibocimborat fogja ajanlani
Goose - T: ezert momdtam hogy ha egy valodi penzugyesnek aszondod berszamfejtes, joesellyel megsertodik es becsampul. Max penzugyi szolgaltato megfogalmazasban nyeli le a pirulat, erre vannak az ssc-k. Mo djuk azokat is penzugui szolgaltatonak hivni amikor logisztika meg minden egyeb szirszar van naluk.... Pfff
-
Goose-T
veterán
Én legutoljára több, mint tíz éve buziskodtam HR-esekkel meg pénzügyesekkel meg mindenféle ilyen aktatologatóval. Akkor kezdtem utoljára olyan cégnél, ahol még rendes munkavállaló voltam. Akkor még Fletó volt a miniszterelnök.
Egyébként meg mindegyik cégnél ki volt szervezve a bérszámfejtés, ahol addig dolgoztam. -
válasz
htomi85
üzenetére
1. Ez egy magyar KKV-nál még talán elképzelhető lenne (bár ő meg fizetni nem tud eleget), de egy multinál esélytelen. Ha csak néhány valóban jó jelentkező van, akkor is hónapokig tart a kiválasztási folyamat.
2. Ez szintén hazai KKV mucsi világban képzelhető el, multinál lehetetlen. Már csak a céges policy-k miatt is. -
Kobe
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
Ez azert eleg sarkos nezopont megintcsak.
Egyreszt, ha neked kell ember - mondjuk multinal - es akad is, de pl a HR belerondit, akkor attol meg nem a pozi a kamu, hanem a ceg turaztatja a sajat dolgozoit belsoleg, feleslegesen.A masodik (reszben) igaz, de szerintem inkabb a belterjes magyar cegeknel es tanacsadoknal jellemzo tomegesen. Hidd el, sok kulfoldi ceg van amirol magyar ember meg nem mondana h milyen mukodese van idehaza, aztan kicsit utanajatva esik le a tantusz hogy hat telleg....multiknal, gyartocegeknel is vannak tok jo ajanlatok, es ok rendszerint nem a megoldjuk okosba utvonalat kovetik.
Mit ertesz jo alatt? Vagy mennyitol jo? En pl kaptam fejvadasztol br 3.3M-es megkeresest is, mas kerdes hogy a profil es tapasztalat nem passzolt, de lam, az anyaceg ezt is csak ki merte szervezni recruiternek
-
axioma
veterán
válasz
azbest
üzenetére
Kosz, errol lemaradtam. Akkor az se kell.
Amugy nekem a jelen munkaltato azt allitotta, hogy ha leadtam az elozo ceg M30-asat, akkor azt is hozzaadva adja ki a sajatjat. Szerencsere csak scannelve kellett leadni, mert persze nem volt benne...
Mondjuk me'g ennel is off-abb, nem tudom hogy a munkaltato vagy az MKB benazik, de meg januar ota meglevo uj szabalyzas hatalya alatt nem sikerult szep-kartyara kapnunk utalast, meg mas dolgok is kesnek, szoval siman lehet hogy itt van a hiba nem ott. -
-
azbest
félisten
válasz
üzenetére
Egyébként, a jelenlegi adószabályok mellett mihez van szüksége az adott évi korábbi jövedelmedre a munkáltatónak? Már fix adókulcs van 2011 óta, nem sávos. A különböző okokból kapható adókedvezményekről meg nyilatkozni kell - vagy akár utólag lehet visszatérítésként is kapni az éves adóbevalláskor.
(#13644) axioma
így van, más munkaadóról szerintem nem is adhat igazolást.
Régen a sávos adónál a levonás mértéke függött attól, hogy előtte mennyire fogyasztottad el az alsó sávot.A tb is érdekes. Nem dereng, hogy tőlem kértek volna ilyesmit, amikor legutóbb alkalmazottnak szerződtem. A rózsaszín tb füzet kellett csak.
-
axioma
veterán
Mar miert ne allithatna ki M30-at? Kiallit arrol, amit o tud, ami jovedelmet o adott ki. Btw nekem hiaba volt leadva, siman csak a sajat reszukrol adtak, de most oszinten, talan 2 max. 3 cella volt olyan hogy ketto tokazonos nyomtatvany azonos sorabol vett szamok osszeget kellett bevallaskor beirnom, nem nagy kaland.
Nem csak munkahelyvaltasnal van ilyen, mas miatt is lehet tobb kulonbozo jovedelme egy adozonak, akar berjovedelme is. Es ugy emlekszem, eleve konkretan opcionalis volt a kilepo papirjaim azon reszenek leadasa. Ami kotelezo, az a TB-hasznalat azon evben es a TB-szamfejtes miatt az elozo evi(!) napi jovedelematlag. Ami akarmi miatt - pl. betegseg - lehet joval alacsonyabb, mint az aktualisnak mondott ber 12x-ese, na meg emelhettek is kozben. -
Kobe
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Milyen cegnel dolgozol te bakker?
Penzugy mint berszamfejto?? (komoly kerdeskent tettem fel)
Ennyi erovel logisztika is csinalhatna, kb ugyanannyi koze lenne hozza
(operativ resze)Bar ez is olyan hogy cege valogatja, melyik domaint hova pakolja, de kell egy alapveto meret ahhoz hogy ezeket rendesen disztingvalni tudja - nagyobb cegnel ok h penzugy domain / financial services az egesz, de azon belul a HR teljesen elkulonul, berszamfejtes included
-
Goose-T
veterán
Tudom, de attól még nem nézhetnének bele. Lezárt borítékban kell odaadni, ha nem akarod, hogy megnézzék. Egyébként meg tökmindegy, mert akkor már úgyis alá van írva a munkaszerződés a kialkudott bérrel, utólag már úgysem fognak változtatni rajta.
Az a mondanivalóm lényege, hogy a HR nem tudhatja meg a korábbi fizetésedet, ha te nem akarod. -
axioma
veterán
En is arra hivatkoztam mint masok is irtak, hogy titoktartas van a berre (es tenyleg), en se kerestem hanem megtalaltak... mondjuk fejvadasz es neki az elso valaszomban beirtam egy +10%-ot eves bruttora hogy az alatt eleve nem erdekel, arra kovetkeztetett hogy annyi a mostani... mondtam hogy nem a mostanirol mondtam a szamot mert az tilos, es siman arra kovetkeztett hogy akkor viragnyelven annyi. Igen, 7 szamjegyu brutto sav.
Btw a masik modszer, ha mar tul hamar kiderult a jelenlegi fizu, es en igy is tudtam 1.5x-szerezni a legutobbi valtasnal: az OK hogy a regi helyemhez kepest ez sok (bar az amirol eredetileg beszeltunk csak egy 33% plusz volt), de ha mar valtok, akkor ahhoz kell viszonyitani, hogy mashova mennyiert valtanek, azzal versenyeznek, nem a jelenlegivel.
Szoval ha a piac alapjan jogos a +50% es amugy se surgos, en siman elhajtanam oket 45%-nal, hogy nem errol volt szo. Ha fel evvel kesobb valtasz, az csak pozitiv hatassal lehet a szamokra... -
Kobe
veterán
-
FLx
addikt
Ki kell varni a jo ajanlatot, sokan meg probalkoznak evekkel ezelotti szinten embert talalni, hatha valami balek beugrik nekik. Tobb olyan ceget is lattam akik fel+ evig hirdettek, de senki nem vallalta a melokat, azota 1,5x szorzoval keresnek embert. Hirtelen lett ra penz. Aztan olyan is volt, aki azt mondta, hogy soha nem adnak X-et, mert nekik az mar rengeteg es csomo jelentkezo van olcsoert is. Par honap mulva jott a telefon, hogy most megis megadnak, ha meg aktualis. Tobb recruiter nekem is kerek perec azt mondta, hogy ennyit senki nem ad soha. Volt aki adott. Mivel nem volt nekem surgos, igy siman kivartam azt a szamot amit en megalmodtam. De nem 1-2 honap volt, sokkal tobb.
-
Kobe
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
Azert ez eleg altalanos es messze nem igaz megfogalmazas, max egy bizonyos berszintig. En ahogy tapasztaltam (januar ota keresek aktivabban es voltam azert par interjun), 2 folyamat jellemzo:
- fejvadaszok jobban porognek mint a valos igeny. Csomoan naponta tobbszor ketsegbeesve hirdetik, hogy ennyi es ilyen embert keresnek, azonnal es ilyen bersavval, aztan ha elkuldod az anyagot, akkor kiderul hogy semmi konkretum nincs mogotte, max adatbazis epites
- bizonyos pozicioknal azoknak a felzarkoztatasa zajlik, akik korabban azonos poziban de piaci atlag alatt dolgoztakEz megint nem keszpenz, de az en eddigi idei tapasztalatom hogy 7szamjegyu packagenel egy egeszseges 20%-nal is mar a 98%uk sikitofraszt kapott.
De volt olyan ajanlat is (kozpenzzel irdatlanul kitomott kormanykozeli ceg, ahol ment a bling bling ezerrel), ahol ugyanabban a poziban a sav mostani teteje pl a 3-4 evvel ezelotti kezdom alatt volt jo 20%-al...
Szoval ugyanannyi 'ez most ilyen' allitadra kb ugyanannyi ellentetes is jut -
Amúgy ezek a recruiterek hogy működnek pontosan? El kell számolnia a cég felé, ha valami bullshit számot bemond nekem, vagy bármit megcsinálhat?
-
-
Madwe
nagyúr
Lehet, de én előre jeleztem, h nem akarok váltani max ha nagyot ugrik a fizetésem és fejvadász mondta ezt a bérsávot, nem én kértem első körben
persze akkor még nem volt tisztázott az aktuális bérem, de az miért befolyásolja azt h ők mennyit adnak nekem
? Mindegy, ha kellek nekik megadják ha nem nem, én nem kerestem
csak el kell döntenem ha esetleg megadnák ezek után akarom e 
-
bbdzyx
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Egy-két rámenős, szemtelen HR-es szokott erre rákérdezni piackutatás céljából.
Ilyen kérdésre én közölni szoktam velük, hogy titoktartásit írtam alá a jelenlegi cégnél, ehhez tartom magam és nem szeretném közölni a fizumat. Pluszban ebből látszik, hogy vannak elveid és határozott vagy.
IMHO amúgy meg, ha ezek után mégis megadják a magasabb fizut és valóban érdekel, akkor vállald el. Senki nem hánytorgatja fel később és nem is fog senkit érdekelni, hogy hezitáltál / először lemondtad.
-
Szerintem simán meg lehet mondani kulturált hangnemben, hogy nem szeretnéd megmondani. De már a kérdés feltevése is egy intő jel... a pókösztönöm már azt mondaná, hogy el kell köszönni. Komolyan, egy interjún az érdekli őket mennyit keresel most?! Az már kevésbé, hogy mennyit kérsz... Szerintem ez nem az a gondolkodásmód amiből jó dolgok sülnek ki.
-
Madwe
nagyúr
válasz
bandus
üzenetére
Igen azt én is végigkövettem
nem feltétlen akartam az orrukra kötni, hazudni nem érdemes róla, de ha így rákérdeznek szerintem az is furcsa ha kijelentem h nincs hozzá köze - bár valójában tényleg nincs, igazad van
ettől függetlenül nekem furcsa légkört teremtene, főleg ha végül felvennének... aztán fene se tudja 
-
Madwe
nagyúr
Sziasztok, jelenleg nem keresek aktívan állást, de kaptam egy előzetes ajánlatot kb 50% magasabb bérrel mint a jelenlegi, így mér érdekes lehet ezért voltam interjun. Ezt az ajánlatot egy fejvadászon keresztül kaptam, így nem vagyok 100% biztos benne, h ők is tudtak róla (de azért feltételezem)
ma voltam interjún, egyértelműen kellek nekik.
kérdezték az aktuális fizetésem (nem titkoltam, minek, elöbb utóbb megtudják) meg a bérigényem is még az interjú elején.
a végén jelezték, h a bérigényem nem tudnák megadni, de ha így is érdekel engem és ők is arra jutnak kellek nekik küldenek ajánlatot.
opció 1 : tényleg nem tudják megadni az igényemet - csak fejvadász próbálkozott - ez mindegy is továbbiak szempontjából
opció 2 : megadnák a bérigényt is, de így próbáltak meg trükközni hátha elfogadom ezt a kevesebb valamit s arról küldenek ajánlatot - mintha így akarnák belőni mi legyen benne... vagyhát én ilyet még nem hallottam, mit jelezzek vissza? Küldjék az ajánlatot és kész, az alapján döntök, mi ez a közjáték... annyira titkos az ajánlat h csak végszükség esetén akarják elárulni
?mindenesetre jeleztem emailben h hazafele végiggondolva köszönöm, nem érdekel alacsonyabb bér, de a dilemma most jön: mit tegyek, ha esetleg kapok egy ajánlatot amiről eredetileg szó volt? Egy ilyen közjáték után nem tudom akarok e ilyen helyre menni, vagy ez csak szerintem kínos közjáték? Mit gondoltok
?az a baj h tényleg nem akarok váltani, de akkora difinél azért már megfontoltam volna... és ha teszem azt 45% több lenne az is (bár ott mit kell játszani apró pénzen nem értem) de kevesebbért nem, s ezek után lehet annyiért se kéne
? -
azbest
félisten
"Mert ha a bankok vállalkozásként tekintenének rá ..."
Előbb el kéne dönteni, hogy magánszemélyként akarsz kölcsönt felvenni vagy vállalkozásként. A cégeknél sem mindegy, hogy cég számára vagy saját maga számára vesz fel hitelt az igazgató. Az igaz, hogy egyébni vállalkozónál összefolyik a magán és vállalkozói lét, de azért mégsem mindegy. A bevétel pedig nem egyenlő a profittal. Még szép, hogy nem a bevétellel számolnak, hanem annak egy részével.
Egyébként katásként a nav-tól lehet jövedelemigazolást kérni. A nav állít ki a bevétel 60%-áról jövelemeligazolást (kicsit régi link) [link]
-
Csak meg kell nézni a KATA-sok 90% nak a bevételeit , aztán jé minden hónapban ugyan annyi 1-2 cégtől... vajon miért....
Ha ez tényleg így lenne, akkor már réges-rég megszűnt volna. Attól, hogy a te mikrokörnyezetedben így van, még nem lesz reprezentatív. A valóságban gyakorlatilag az összes mesterember, kézműves, szolgáltató így működik.
A bankok pedig sztenderdizált termékekben gondolkodnak. Gyakorlatilag csak nagy méretű (százmilliós-milliárdos) projekthiteleknél van egyedi konstrukció. A kockázati besorolásodnak megfelelő kamatot kapod beruházási hitelnél. A klasszikus ingatlan jelzáloghitel (ami nem beruházási hitel!) még egyszerűbb. Teljesen mindegy, hogy kisvállalkozó, vagy magánszemély veszi igénybe. Egyébként a jövedelemszámítást az MNB is szabályozza, ha jól emlékszem ők szabták meg a maximum 60%-os határt.
-
Sokan sok fura dolgot belelátnak ebbe. Egyszerűen gondolkozzatok el azon, hogy ha egy cégtől előre utalással vásároltok valamit, akkor kinek fizettek szívesebben? Egy 10 éve működő cégnek, vagy valami olyannak, aki 4 hónapja indult. Nincs ebben semmi fura, ahogy magánemberként gyanakszunk, ugyanúgy jogos ez vállalkozóként is. A vállalkozói bevétel pedig nem a magánszemély jövedelme. Ennyi. KATA-s külön állatfaj, mert az adózása nem függ a költségeitől, szóval senki nem tudja megmondani, hogy mennyi az annyi.
-
Kobe
veterán
Mindenfele szemelyeskedes nelkul: ha nagyamanynak töle lett volna, nagyapamnak hivtuk volna
Valahogy ez jutott eszembe az ervelesrol
A bank nem jotekonysagi, es nem kozintezmeny, o adja a penzt, o donti el mennyit ad es milyen rizikot lat egy KATA sban.
Az, hogy bankonkent miert mas a merteke a figyelembe vett osszegnek: lasd elozo mondatot. Mindegyik bank egyebileg merlegelheti a kockazatot. Lehet olyan is aki azt mo dja, csak 10%at veszi figyelembe, es siman meglwpheti.Amugy van nemi ellentmondas is abban, amit te is leirtal: ha kataskent annyira happy shiny es rizikomentes lenne a dolog, akkor valoszinu nem a bankhoz kellene hitelert menni vele

-
Madwe
nagyúr
Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a bankok azért veszik figyelembe a kereset x%-át csak, mert - nem is tudom mit gondolsz, pikkelnek a katásokra mert kevesebbet adóznak? S ezért csak azt a bevételt nézik, amit akkor keresnének ha munkavállalóként dolgoznának azonos bruttó béren?
Tuti igazad van, a bankrendszer az teljesen csak az érzelmi logika alapján működik, AZ EGÉSZ!

Véletlenül sincs köze ahhoz, h mekkora a kockázat egy nem állandó jövedelművel szemben...
Ahogy a példádnál sem ahhoz lehet köze, hogy mígy valaki 30-40 embernek számlázik, az több lábon áll és sokfelől jön a jövedelme, egy egy vevő elvesztése nem nagy érvágás neki szemben azzal kai csak egyfele számláz? s miután katás egyik napról a másikra megszűnhet ez a bevétel, munkavállalással ellentétben...
Ne haragudj de nagyon gyerekes ez a látásmód...
-
djgeg
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Na ez a hülyeség amit írsz

Mert ha a bankok vállalkozásként tekintenének rá akkor nem szinte minden bankban ugyan az a % lenne (amit amúgy hibásan irtam mert nem 40% kát veszik figyelembe hanem a bevétel-40% tehát 60%-át).
Nagyon egyszerű a válasz egyébként, Főállású katásnál egyszerűen az a gondolatmenet, hogy ha elmenne ugyan azt a munkát végezni bejlentétként akkor kb ezt az összeget keresné normál bejelentettként...
Ennyi a hatalmas gondolatmenet, nem az, hogy vállalkozásként tekintenek rá, mert akkor a céges hitelfelvételhez sokkal közelebb állna az egész, de nem így van és a többi "adózási módot" választó hitelfelvételével sem kifejezetten egyezik, egyszerűen csak tudják a bankok, hogy bejelentett meló helyett KATA-znak rengetegen.
Csak meg kell nézni a KATA-sok 90% nak a bevételeit , aztán jé minden hónapban ugyan annyi 1-2 cégtől... vajon miért....(aztán persze tényleg vannak normális kockázat elemző folyamatok, érdekes story volt amikor két KATA-s bement ugyan abba a bankba, kb ugyan annyi működési idővel és ugyan annyi bevétellel, az egyik 1 cégnek számlázott a másik 30-40-nek, az előző x lezárt évben. Szerinted melyiknek vették figyelembe kevesebb százalékát a bevételének, aki láthatóan tényleg vállalkozó volt, vagy aki 1-2 cégnek számlázott csak és "vállalkozott")
-
...KATA bevétel 40% kával kalkuláltak mint bevétel ami alapján a max törlesztőt számolták ... ami amúgy jó nagy idiótaság btw.
Ismét visszaértünk arra a kérdéskörre, hogy a KATA egy vállalkozói adózási mód. A vállalkozó bevétele pedig nem fix, ellentétben a munkabérrel. Pont ezért számolnak a bankok a bevétel egy bizonyos %-ával, hiszen kockázatosabb, mint egy alkalmazott esetében.
-
djgeg
őstag
Bankja válogatja. Régebben utána jártam de lehet azóta változott. Volt ahol kértek min 1 lezárt évet kértek volt ahol nem ( talán K&H, de már nem emlékszem pontosan) pl csak x hónapnyi banki értesítőt, hogy lássák a bevételt. Viszont a legtöbb helyen csak a KATA bevétel 40% kával kalkuláltak mint bevétel ami alapján a max törlesztőt számolták ... ami amúgy jó nagy idiótaság btw. Talán a Unicredit volt anno ahol értelmesebb % kal számoltak. + Adós társsal már megengedőbbek voltak.
Nem egyszerű KATA-s ként a hitel amúgy, de hát több lóvét szinte adómentesen valamiért.

-
Ha már lakás (volt) a téma, katásként, hogy lehet hitelhez jutni? Mondjuk egy példa: alkalmazott voltál de váltottál, és közben kéne a hitel, nem pedig a még nem létező tavalyi évi mérleg után.
-
lajafix
addikt
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Ha már ráz, ott bizony az érintésvedelem a kuka. És bizony, aki a magyar devhitelre szerződött anno, ott az érintésvédelmet dobta ki. Azért vadkelet az ország, mert mindenhez érteni kell vagy be se vállalni. Nincs biztosítás.
De befejeztem itt.
-
Kobe
veterán
válasz
H A M M E R
üzenetére
A masodik, technikai interjut egyelore meg nem vallaltam be, nem azert mert nem lenne technikai tudas, van boven (5+ ev crossfunctional BA tapasztalat is), csak eppen sem nem java es sem nem .net alapon hanem SAP / Abap.
Persze lehet a HR-es csaj adta elo rosszul, de o java /.net technikai BA kent magyarazta, es sajat termwkeket fejlesztenek, nem dobozos cuccokat + emlekeim szerint mas is jart itt a topikban hogy java certificate szintu tesztet irattak vele, ezert (nem) kicsit elbizonytalanodtam.
Idegen nyelvvel nincs gond, forditoi szint megvan, de a tok ismeretlen domainre / termekre mondjuk senior szintet megugrani, eleg necces
meg akar ossze is johetne a dolog - de max szerintem junior szintre, arra visszavaltani meg nincs ertelme, sem loveban, sem tudasban. -
válasz
H A M M E R
üzenetére
Jaja, en is most kerestem ilyen embert, azert a technikai 'vena' fontos, de a termekfokusz meginkabb. Az uzleti elemzo kifejezes egyebkent kicsit felrevezeto, mert az 'uzlet' alatt altalaban a termek es domen ismerete a lenyeges.
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
Nem mindenkit tudsz 'megnevelni' es oktatni. Foleg, ha egyre komplexebb a vilag. A gazdasag annyira komplex, hogy konkretan senki sem erti, nincsenek rendesen mukodo modellek.
A fi rele mellett siman belenyulhatsz a konnektorba, persze kellemetlen. Analogia: ha 2008 utan az emberek torlesztoje 15%-al megemelkedett volna, lett volna anyazas, persze. Ez felel meg annak, hogy megb* az aram, es karomkodsz egyet. Ami meg tortent az az, hogy hozzahegesztodott a kezed a vezetohoz.
> Ennyi erővel azt is leszabályozhatnák, hogy egy ember hány doboz cigit vagy hány üveg sört vehet egy hónapban, mert sokan a fizetésük nagyrészét eldohányozzák és elpiálják, és ezt a rossz döntést nem kéne hagynia az államnak..

Csak kulturalis oka van annak, hogy a dohany es az alkohol nincs szabalyozva. A cigihez hasonloan karos dolgok _mind_ szigoruan tilosak, es tenyleg nem mehetsz be a gyogyszertarba kerni 20 gramm morfiumot csak ugy magadnak. Es tenyleg rengeteg ember hal meg ezek miatt.
Nem vagyok a tulszabalyozas hive, de azt latni kell, hogy az emberiseg felenek 100 alatt van az IQ-ja. Meg jobb: az emberiseg 15%-anak 85 alatt van az IQ-ja. 85-os IQ alatt _soha_ nem fogod tudni megtanitani, hogy mi az a kamatos kamat.
-
H A M M E R
csendes tag
Én rendszerszervező vagyok. A BA/ üzleti elemző /rendszerszervező/ rendszertervező/ architeckt minden cégnél mást jelent, van ahol a BA csak az igényeket szedi össze és írja le és semmilyen informatikai tudást nem várnak tőle (van ahol ezt üzleti elemzőnek hívják) van ahol a BA a folyamatok feltérképezésében , tervezésében vesz részt és pl UML diagrammot készít (itt 50% kommunikációs tudás- 50% technikai vagy domain tudás kell) és van ahol magas szintű IT specifikációt is készíteni kell, ahol nem árt a mély IT tudás/ programozói tapasztalat. Én úgy hallottam (nem dolgoztam ott) hogy az EPAM nál a jó idegennyelvtudás fontos ezekben a pozíciókban, mert külfödre dolgoznak. Majd írd meg mi volt az interjún és mennyit tudnak adni..
-
H A M M E R
csendes tag
Szerintem nem szabályozással kéne az embereket irányítani, hanem rendesen oktatni az adott témában. Az autó biztonsági kütyüjei semmit sem érnek, ha valaki nem tud vezetni és a fának irányítja az autót. A FI relé sem ment meg az áramütéstől, ha annyi eszed van, hogy belenyúlsz a konnektorba (csak több az esélyed a túlélésre).
Mindent nem lehet leszabályozni, hogy ne tudjon rossz döntést hozni az ember. Ennyi erővel azt is leszabályozhatnák, hogy egy ember hány doboz cigit vagy hány üveg sört vehet egy hónapban, mert sokan a fizetésük nagyrészét eldohányozzák és elpiálják, és ezt a rossz döntést nem kéne hagynia az államnak..
Szerintem az a probléma, hogy sokan két számot nem tudnak fejben összeadni, egy százalékszámítás, meg már atomfizika. Úgy írnak alá egy szerződést 10-20 évre hogy lusták vagy buták kigoogleezni, hogy mit jelent a kamatos kamat vagy a devizahitel fogalma. Aztán ezek az okos emberek mindenkit hibáztatnak, amikor kiderül hogy roszz papírt írtak alá, kivéve magukat.
-
válasz
Jhonny06
üzenetére
Ez egyebkent jol hangzik, de az elet semelyik teruleten nincs ilyen. A lenti pelda jo a bojlerrel, de van meg ilyen mashol is. Peldaul kotelezo az ujepitesu lakasoknal fi-relet felszerelni. Vagy jonnek a vegsebesseg-limiterek a kocsiba. Az ESP mar reg kotelezo (az is attol ov meg, ha rosszul valasztod meg a sebesseget). A gazrezso nem engedi folyni a gazt, ha elfelejtetted meggyujtani. Meg egy csomo szabvany es szabalyozas van azert, hogy megovjuk a hozza nem ertoket a serulestol/kartol/halaltol. Arra is van szabaly, hogy a nepper ne vagjon at a boltban (itthon rosszul van betartatva, de azert van).
Szoval lehet, hogy a penzugyi termekek eseten sem elvarhato az utca emberetol, hogy jol itelje meg a helyzetet egy olyan jatekban, ahol a masik oldalon sulyosan ellenerdekelt profik allnak.
Ugyebar en eleg sokat dolgoztam algorithmic equity trading teruleten, es tenyleg koznevetseg targya volt a retail piac, ami szerintem azert nem etikus.
Trukkos ez a kerdeskor, mert en is nagyon partolom az egyeni felelosseget, de a fizikat nem tudod megvaltoztatni.
-
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Arról beszélek, hogy ez nem a bankok felelőssége, hogy a sajátod, mint felnőtt emberé. Nem jogszabályokat kell hozni a túlzott eladósodás elkerülése érdekében, hanem kicsit gondolkodni, mielőtt cselekszel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Watch GT3 46mm Rozsdamentes acél váz, számlás, dobozos
- JBL Boombox 2 Brutális hang, számlás, dobozos, patika állapot
- Apple iPod Video (5. Gen) 30GB - A1136 - Wolfson DAC - Gyűjtői állapot!
- Asus Dual Radeon RX 5500 XT EVO 8GB GDDR6 Számlás, dobozos, újszerű!
- Canon EOS M50 Mark II Travel Kit Számlás (2023), újszerű, minden tartozékkal!
- Ace Magician T8 plus Mini PC
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Meg h nem akar öltönyben járni mert az nem ő - eddig nem öltönyben járt? mint felsővezető? de ha nem, akkor miért gondolja h most kéne