Hirdetés
- Chosen: Intel Arc B580 játék kompatibilitás (2026.01)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rák
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lorcsi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
szerintem a korábbi suli kezdésénél bukhat ki a kora
mert a fényképén anynira nem látszikde amikor elkezdte, a csapból is ez a fene nagy munkaerőhiány volt, és épp előtte lett meló nélküli..
kapóra jött az OKJ
aztán most meg anynira nem érzi..hogy kellene a junior programozó minden áron..
-
Because
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
azért ha végzettségként ott van mondjuk 1989 - híradástechnikai technikum abból sejthető..
az 51 éves saját kollégámon látom, hogy nem képes új ismereteket felszedni és egy 8 órás műszak végére fizikailag és szellemileg teljesen elfárad (elektronikai ipar), konkrétan múlt héten a 11*10-hez számológép kellett.... ez is egy példa ahogy a teljesen friss 65 éves -
lorcsi
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
érdekes..
nekem meg van egy szintén 50es haverom, aki lenyomott egy 2 éves OKJ-t szoft fejlesztőként
tök jó eredménnyel, nagyon odatette magát, mert tudta, hogy más lehetősége a büdös életbe nem lesz jó fizut elérni..és tisztességes munkát kapni
ehhez képest lassan egy éve próbál junior poziba kerülni..és barmira nem foglalkoznak vele..még interjúra sem tud bejutni (vidék, megyeszékhely)
gyanús, hogy a kora miatt...de ne már, hogy még mindig nem a tudás számít
-
szerintem nem így van, legalábbis nagyobb cégeknél nem (és van/volt néhányra rálátásom) - a problémamegoldó képesség, a absztrakt gondolkodás a lényeg mi legalábbis erre megyünk egy interjún, nem arra hogy a múlt heti MS Azure change log-ot fel tudja-e mondani - ez utóbbi nagy ívben nem érdekel, ez a lexikális tudás része amire ott a Google
-
attiati
veterán
-
Milyen tudasra gondolsz, ami elavul par ev alatt? En eleg keves olyan _lenyeges_ tudast latok, ami elavul.
Par pelda:
- a halozatok evtizedek ota azonos elvekre epulnek. Oke, hogy most mondjuk lehet on-the-fly VXLAN-okat felallitani, de aki igazan ert a halozatokhoz, annak ezt megtanulni tenyleg napok/hetek kerdese
- nagyteljesitmenyu adatfeldolgozashoz kenni kell a mindenfele cache-ek, memoriamenedzsment, etc. mukodeset. Ezek fejlodnek, de nem fenysebesseggel, szoval ha 15 eve volt egy eros alapod, akkor a valtozasokat kovetni nem nehez
- ha meg az allando uj UI frameworkoket nezed: ami most a hiperszupermeno weben (React, stb.), az ugyanazokon az elveken alapszik, amik a Windowsban evtizedekkel ezelott elokerultekDomain tudast tekintve meg vegkepp nem avulnak el annyira gyorsan a dolgok, aki pl. penzugyben dolgozik, es a 2000-es evek kornyeken tenyleg ertett a derivativakhoz meg a matekhoz, az most se fog meglepodni.
...
Cloud: persze, itt valtozik a szolgaltatasok mennyisege/minosege, de mi is az, ami igazan uj? Ha valaki mondjuk ert a teljesitmenyoptimalizalashoz, az nem fog hanyattesni attol, hogy kvantitative mashogy mukodik az adateleres.
De mondj peldat.
-
válasz
attiati
üzenetére
Ezt a baromságot egyébként rengeteg helyen lehet olvasni, hogy az informatika milyen gyorsan fejlődik és egyik napról a másikra kell teljesen új dolgokat megtanulni, meg hogy néhány év alatt elévül a tudásod. Ilyen a való életben nincs, nagyobb vállalatok pedig pláne nem fognak semmilyen rendszert lecserélni egyik napról a másikra, hanem leginkább az a jellemző, hogy a jól működő rendszereket nem piszkálják.
Az utóbbi 10 évre visszatekintve mondjuk annyi történt IT területen, hogy az üzemeltetés átkerül(t) a felhőbe, így azt muszáj megtanulni. Front-end vonalon gyakran vannak változások, így ott kicsit agilisebbnek kell lenni, ha ilyen irányba szeretnél mozdulni, back-end vonalon viszont lényegében semmi érdemi nem történt.
-
Csak még mielőtt minden IT-s szeppukut követ el az 50. születésnapján, offtopicban jegyzem meg, hogy tavaly vettünk fel egy 50+ fejlesztőt és nagyon bevált.
Az általám ismert egyik legjobb functional architect jelenleg 65 éves, nem tudjuk mi lesz ha jövőre nyugdíjba vonul, annyira penge kb. mindenből - tavaly gyorsabban megtanult egy új rendszert ( ! ) mint a nála 20 évvel fiatalabb konzulens akivel párban volt... -
Sztenly
tag
válasz
attiati
üzenetére
Későn szólok hozzá, de el lehetne menni sql meg makró irányba. Megnézni h ízlik. Aztán ahogy már vki írta egy BA poziba átlépni.
Nekem annyival egyszerűbb a helyzetem h 26 vok. Kontrollerként dolgozom 2,5éve és ezekhez picit konyítok is. Most tervezem egy mérnökinfó elvégzését estin. Drága mind időben-mind pénzben de a 4 hónapos gyorstalpaló programozó képzések nem győznek meg.
-
attiati
veterán
A cél, hogy ne a kiszorított szakmában dolgozzak, hanem ami kiszorítja.
A másik cél a tanulás, tudatos iránykereséssel. Nem csak úgy vaktában.
Pár éve volt téma, hogy a HR vezetők és a banki management kiakadt, hogy egy IT fejlesztő többet kér, mint egy fiókigazgató. Azóta gondolom hozzászoktak. Jól mutatja, hogy ki van nyeregben és ki van a kiszorító/kiszorított szerepkörben.Jelenlegi munkakörben a B verzió áll fenn.
25% emelés még elérhető lenne túlórával, sokkal több stresszel, kilátástalan mókuskerékkel.
Átképzés vagy vezetői szint jöhet.
Utánaolvasok jobban és majd újra előhozom az eredeti kérdést, hogy IT irányba merre érdemes indulni. Ehhez tök sötét vagyok.
IT nélkül egy komplett CFA + felsőfokú angollal rendben lennék a szakmában. Ez 3-4 éves projekt lenne.
De nagyon telített a szakma itthon is és nemzetközileg is. Ez a bajom. És nagyon egy lábon állnék."inkabb a szakmai vonalat fogalam eroltetni"
Nem fogsz elfogyni egy kor felett? 50 felett egyik nap előjön a főnök azzal, hogy teljes rendszercsere, indulhat a betanulás. Azt érzem, hogy nem marad más egy idő után, mint a vezetői karrierút vagy vállalkozás vagy tőkehalmozás és passzív jövedelem.bandus: szerintem hoztam formabontó és friss gondolatokat és több embert is foglalkoztat a kérdés.
Hol lehet a karrier témakörrel foglalkozni, ha nem itt?
Nemrég a devizahitel volt a téma hosszasan.Mercutio_: globálisan nézném a fiatalok tudását. Lásd az oly sokat emlegetett fejlett vs. feltörekvő munkaerőpiac (+ az elefántgörbe, amit nem szeretek). A fiatalok tudása nem csak itthon szoríthat ki a munkaerőpiacról. Nem vigasztal, ha itthon tanulatlan emberek jönnének alattam. Sőt, inkább ijesztő és nyúlcipőt kell húzni, mert garantálja az alacsony életszínvonalat.
htomi85: nem bántasz, mert tudom mire számítsak tőled. Én sem bántásból mondom, de a soft skillekkel hadilábon állsz.
-
-
htomi85
tag
válasz
attiati
üzenetére
Tehát nem akarsz se vezető se vállalkozó lenni, de nagy lét akarsz nulla kockázattal. Nem fog menni.
Nézd, a mai kilátások alapján ma egy bérből és fizetésből dolgozó ember jó eséllyel hamarabb lesz rákos, mint nyugdíjas.
Olvaslak, de nem értelek. Nem vagy te hülyegyerek, csak kicsit lassan érő típus, meg lusta. Nem azért mondom, hogy bántsalak. -
Mercutio_
félisten
válasz
attiati
üzenetére
"És versenyt futok a fiatalokkal. Iskolaszinten tanulni fogják az éppen aktuális tudásigényt, amire nekünk folyamatosan át kell képeznünk magunkat."
Jelenleg épp leépül az oktatás, és már most is a legtöbb esetben arra panaszkodnak, hogy az aktuális technológiákat nem oktatják, kétlem, hogy 1-2 fizetős intézményt kivéve ez a veszély fenyegetne. -
Kobe
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Mi a berbazis, es mi a cel? Hol van mindketto a piaci atlaghoz kepest? Van meg hova fejlodni ezeken a reszeken, van meg ter a berugrasra, vagy mar elerted a maxot vagy a kozelet? (fizetesek. Hu, glasadoor, hays besorolas, stb)
Nagyon nem mindegy hogy milyen helyzetbol akarsz ugrani. A, a sajat szakmadban a piaci atlagot nem ered el vagy nem jutsz a max kozelebw - > siman lehet rajta javitani egy szimpla munkahelyvaltassal, azonos poziba
B, a max kozeleben lebegsz - > atkepzes, vagy extra felelosseg, vertikalis mozgas kellEzeknek kell eloszor utanajarni es kepbe kerulni hosszabb idotavu statekkal.
En pl tiz eves tavlatot nezek (elso tiz evem most van meg), evekre lebontva atlag 11-12% bernovekmeny jott ki, keves munkahelyvaltassal, pedig van meg hova noni pl people management iranyban.
Viszont mivel en ugy altalaban ruhellem az embereket es nem akarok a hasfajasukkal basz*dni, inkabb a szakmai vonalat fogalam eroltetni (onkepzes, certificatek, stb).
A szakmaban / pozicioban van egy kb 30% puffer meg, azt szeretnem meglepni, de az mar elegge specifikus reszen foghato meg, ahhoz kell egy munkahelyvaltas es valami egyeb -
FLx
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Nem igy jott at, csak pont eszembe jutott, hogy mostanaban IT oldalon is van baj rendesen.
Igy 40 fele kozeledve en is azt latom magamon, hogy nehezebben megy a fejlodes technikai oldalon mint regen, viszont konnyebben tudok folyamatokban es nagy egeszben gondolkodni.Amugy ha az uzleti dolgok mar mennek, akkor szerintem nem kell nagyon mely IT tudast felszedned, hogy egy vezetoi pozit elcsiphess. BI teruleten nem gondolkodtal?
-
attiati
veterán
Bocs, ha úgy jött át.
Röviden:
40 éves korig üzleti szaki < IT szaki (digitális világ miatt)40 éves kor felett bármilyen szaki < sales vagy vezető (biológia miatt)
Csak annyit érzek, hogy IT oldalon gyorsabb vagy magasabb a megtérülés 40 éves korig.
"Cserébe" a ti szakmatok még gyorsabban változik.Üzleti oldalon is az IT diktál. A kiírt állásokban az elvárások fele IT tudás.
Így most tudatosult is bennem, hogy üzleti szaki életpálya nem egy életbiztosítás
-
FLx
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Az IT se piskota dolog mostanaban, annyira gyakran valtozik minden. En 10+ eve tolom, foleg ops vonalon, de kb. most kezdem megunni, hogy napi sok ora extra raforditassal is kovethetetlen ami tortenik, pl. cloud technologiak teren. Ha technologiai vonalon akarok maradni, akkor kb. mehetek devops/SRE iranyba, amihez megmondon oszinten nem sok kedvem van, mert egyetlen ceg sem tudja mire jok ezek, ha mar csinaljak akkor se. Masik irany, hogy menedzser leszek valahol, aztan majd az embereim szenvednek a sok marhasaggal.
Egyre inkabb a masodik fele hajlok mostanaban. -
attiati
veterán
válasz
H A M M E R
üzenetére
Nincs benne semmi kiugrási lehetőség. Max a saját könyvelő iroda, alkalmazottakkal. De az már megint a vezetői pozi. És ahhoz kell 10+ év a kezdetektől.
Jogszabályokban naprakész tudás kell. És még elkérni sem tudsz annyit, mint egy ügyvéd vagy közjegyző.
+ monoton. Szerintem nem a 35+os irányváltás kategória. -
attiati
veterán
üzleti területen azt látom, hogy
1. Vezetőként van benne pénz, de az elejétől fogva a soft skilleket kell fejleszteni, kapcsolati hálót építeni.
2. Sales, értékesítési oldalon többet keresnek, mint egy jó szakértő. Ha sikerül felépíteni egy volument és ha tudatosan a sales ösztönző szerint értékesítenek. Persze ehhez is kell tehetség, de valahol igazságtalannak tartom.
3. Szakértői pozira és tudásra rámenni. Itt az utóbbi időben azt érzem, hogy fáradságos munka és nincs arányban a bérpálya.
De a legnagyobb bajom az, hogy folyamatosan a topon kell lenni tudásban és folyamatosan amortizálódik a tudásom értéke. Kb. versenyt futunk az IT-sokkal, mert sok mindenre lesz megoldásuk.
És versenyt futok a fiatalokkal. Iskolaszinten tanulni fogják az éppen aktuális tudásigényt, amire nekünk folyamatosan át kell képeznünk magunkat.
Azt érzem, hogy 50 éves koromban nem leszek tudásban a topon. Új dolgokat sem fogok megtanulni olyan gyorsan. Szakértőként mi mással tudjuk majd eladni magunkat idősebb korban, mint a tudással?Ezt kevesebb kritikával kéretik olvasni, csak úgy elnagyolva:
Minap olvastam egy tanulmányt, hogy az új dolgok megtanulására 30 éves korunkig vagyunk igazán képesek. = szakértői pozi
Aztán kb 50-60 éves korig megtanulunk jobban bánni az emberekkel, javul az arcmemória, empatikusabbá válunk. = softskill = sales vagy vezetői poziMegéri még mindig a szakértői vonalat erőltetni üzleti oldalon?
A kettő együtt nekem szívásnak tűnik a fenti okok miatt (fiatalok + IT +biológia)Persze születni kell a fenti három mentalitásra, úgyhogy saleses és vezető nem lesz belőlem. Inkább az üzleti területben bizonytalanodtam el. Ha tényleg versenyt futok az IT-val, akkor nem lenne jobb átnyergelni oda?
Üzleti oldalon 7-8 év az átképzés egy másik szaki poziba. Ahogy te is írtad, eléggé tarkítva poziváltásokkal, tanulással, területváltogatással. Masszív szívásnak tűnik, de szükséges.
De ha szaki poziba belepakolok 7-8 évet, akkor nem jobb az IT?
(orvos, ügyvéd nem leszek)Esetleg még szóba jöhetne valami nagyon speciális terület: CNC, nyomdaipar. Vagy amit élvezne az ember, szakács, akármi...
-
Because
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
akit én ismerek könyvelőt annak egyre rosszabb, már az időszakos 2000-3000ft-se csúszik be magánszemélyektől amióta tervezetet kapnak az emberek és csak el kell fogadniuk. van az a fix ügyfélkör amiért te is jársz, de az koránt sem 5 percenkénti
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
attiati
üzenetére
Közgáz diplomával miért nem mész könyvelés irányba? Az nem érdekel?
Én azt látom, hogy a könyvelők kimagaslóan jól keresnek, vagy extra keveset dolgoznak. Áfás KATA-s ként kerestem könyvelőt egy éve (itt nem kötelező könyvelő, de én is, és sok ismerősöm úgy van ezzel, hogy megér pár ezer forintot, hogy ha sürgősen be kell adni valami dokumentumot, akkor nem kell órákat neten keresgélni, ellentmondó fórumbeírásokból kitalálni, hogy mi a helyzet vagy több száz odal jogszabályt elolvasni gyorsan, hanem megkérdezem a könyvelőt és kész). Általában havi 5 perc feladat kitölteni az ÁFA bevallást, néhány kattintás, ezért a könyvelők úgy hogy nem vállalnak felelősséget (nem kötnemk szerződést, vagy kötnek szerződést, de nem a saját ügyfélkapujukról küldik el a hivataloknak a dokumentumokat) havi 5000 Ft ot kérnek. Ha felellősséget is vállalnak, akkor ez az összeg a duplájáról indul.
Nekem ez így is megéri, mert órákat spórolok meg, hogy nem kell jogszabályokat böngészni. Viszont a könyvelő egyszer elolvas minden szabályt, aztán utána már töb száz ügyféltől el tudja kérni érte a pénzt. 5 perc 5000 Ft nál 60.000 Ft os óradíjról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy vagy nagyon sokat keresnek a könyvelők, vagy nagyon keveset dolgoznak.. -
"sajna higul rendesen, ha nincs meg a tenylegesen hasznalhato alap, a cegek es fejvadaszok is kihasznaljak: 40% szoras siman benne van"
+1, az elmúlt 2 hétben interjúztatott másfél tucat ERP fejlesztő közül 2 ugrotta meg a mércét, még az egyik legnagyobb EU-s fejvadász is simán kozmetikázza a jelöltek tapasztalatait -
Kobe
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Rovidebb ido alatt nem uszod meg. A tapasztalatot nehez a CV ben behaluzni, max akkor lehet erdekes meg valamilyen terulet (SAP, akarmi) ha papir van rola, de az megint X ev suli.
A SAP os trainingek meg jok lehetnek, mert altalaban elfogadjak oket, de szakmailag nem er semmit, ellenben baromi dragak (kb 1000 eur/nap)Ha autodidakta modon kell tolni, akkor inkabb crashcourse + legtobb cegnek (oracle, sap, stb) mar van online felhobol elerheto sandbox jatszotere ahol el lehet hulyeskedni, az olcsobban kijon, kb 150 eur egy evre az elofizetes hozza.
Esetleg ezt megjatszani, 1-2 ev autodidakta tanulas es azt beirni valamelyik aktualis pozi melle, az hihetobb es ugy egy lepes megsporolhato.De ez ilyen mufaj, nekem is 10 evbol rament az elso 4-5 hogy az irany fele tapossak (bar en nem alkalmazasra hanem uzleti teruletre es folyamatra mentem ra, igy konnyebb valtani is illetve ujat tanulni, generikusabban 'alkalmazhato' leszel)
Ha becsulettel vegigtolod azt az X evet akkor nem lesz fizuban sem kulonbseg : Nekem pl inkabb olyan gondjaim vannak hogy nem sok ceg fizeti meg azt amit most elkernek, meg azt se nagyon ami most van, szoval elegge a felso vegen vagyok arazva, papir es vegzettseg ide vagy oda. Nekem is inkabb az SSC-s operativ mu ka volt az elony es tapasztalat (az okosok, akiknek bedolgozok, eletukben nem csinaltak ilyet igy eleg tavolrol szemlelik a problemakat, mas megkozelitessel)
De ismerem a piacot, sajna higul rendesen, ha nincs meg a tenylegesen hasznalhato alap, a cegek es fejvadaszok is kihasznaljak: 40% szoras siman benne van -
Apollo17hu
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Engem inkább a távoli jövő miatt érdekel a téma. 30-40 évet le kell még dolgozni, és nem tudom, lesz-e akkor egyáltalán olyan jellegű munkakör, hogy "kontroller". Multinál dolgozom, és szerintem simán benne lehet egy cégen belüli váltás (akár támogatott átképzéssel), de 50-60 évesen biztosan nehezebb lenne.
Alapból inkább mondanám magam IT-beállítottságúnak, mint közgazdásznak (pedig közgázt végeztem), de azt egyenesen kizárom, amit htomi85 írt (azért kösz a tippet!
), hogy alapítsak céget, meg legyek egyéni vállalkozó. Önismereti tesztek alapján, és egyébként is tudom magamról, hogy nem akarok vezető lenni. Nem is értem a mostani vezetőimet, hogy bírják idegekkel a beosztottak hülyeségeit.Visszatérve a Hays-felmérésre, a tipikus kontrolleri fizut 580k-ban határozza meg, az IT fejlesztőit pedig 750-850k közé teszi (medior szintet nézve), ami durván harmadával több fizu. Én ebben gondolkodom, hozzátéve, hogy csak a pénz miatt nem váltanék. De jó, ha az ember felkészül, és vannak "menekülési" tervei.
-
Stanlee
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Nagyjabol hasonlo cipoben jarok, igaz en 3 evet adtam magamnak a mostani helyemen, es akkor pont 40 leszek.
Gondolkoztam SAP-ben. Errol mar korabban irtam, hogy iranynak nem lehet rossz - gondoltam en. Na most van cegnel egy egyszerubb feladat (az online AFA jelentes beintegralasa a rendszerbe) SAP Business One-ban. Jott a vallalkozonk "oktatni" es rajottem hogy SAP nem erdekel.
Most meg a Salesforce ami ugy ahogy erdekel, de mar elore latom, hogy amint melyebbre kell beasni magam a rendszerbe, elverzek es nem fog erdekelni.
Szoval maradok annal amihez allitolag ertek, mellette valamit majd kiotlok, de durvan nem tudom, hogy mit.
-
attiati
veterán
Ez így durván hangzik és sajnos reális.
Még a kontroller tudásom sincs meg. Már az önmagában egy erős váltás lenne, max juniornak mehetnék, ami 2-3 évig erős lefelé váltás lenne (feltéve, hogy felvesznek). Ott már karcolnám a 40. életévet.
Félek, hogy egy újabb 7-8 éves projektbe belekezdve ott az esélye a be nem teljesült célnak, rengeteg küzdelemmel. -
attiati
veterán
válasz
Apollo17hu
üzenetére
És neked megvan az irány?
A bérpálya és az önállóbb létforma egy tök jó cél (legalábbis engem ez motivál), viszont neked megvan már az első lépés, hogy merre indulj?
-
Kobe
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Az a baj, hogy a keresett resze a tudasnak hianyzik, felhasznaloi szinten is. Igy nehez. Nem fosuli meg egyeb iranyokba kell menni, hanem 2-3 ev multis kontrolleri tapasztalat fele, oracle, sap, akarmivel kezdesnek utana meg 2-3 ev hasonlo vonalon expert kent, majd a harmadik lepeste osszejohet egy szakmavaltos 'gazdinfos' melo, BA, process architect, hasonlo (agilis es jo process architect baromi keves van, inkabb a vegrehajtoi bologatos kutyakbol lehetne dunat rekeszteni, junior BA meg hasonlo elnevezesekkel, csak a jobban fizeto vegehez tokot kell noveszteni, ahhoz meg kell 5+ ev valos folyamattapasztalat pl.... Ami nem art mert fizu szorzoban siman lehet 2-2.5x elteres is)
-
haly
őstag
Na, lassan a végéhez ér az álláskeresésem.
22 éves friss diplomásként, megosztom a tapasztalataim.Képzettség:
Közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapszakon (BA)
C1, felsőfokú angol nyelvvizsga, természetesen folyékony beszéd, írás.
Magabiztos Excel ismeret (kis macro, pivot, stb.)
Egyetem alatt számos ösztöndíj és eredményes versenyek (országos helyezések).Ezekkel az adatokkal indultam neki az álláskeresésnek. Fejemben a 450-es bruttóval, mint áhított cél.
Könyvelő pozikra, illetve analyst pozikra kerestek recruiterek embereket, mind-mind 380-400 körüli fizetéssel.
SSC-ben 1-ben voltam. Tényleg olyan, ahogy írjátok. Már az interviewztatás procedúrája is egy corporate sablon szar volt szerintem. Nagyon nem tetszett. Arról nem beszélve, hogy a HR-esük lecigánykodta a bérigényem egy 20-assal. Miután minden lapra és online dokumentumukba beírtam a bérigényem, volt arcuk még azt is alulmúlni egy 405 ezres bruttóval. Úgyhogy ezt is visszamondtam.Az esetek 70%-ban továbbengedtek a 450-es bruttó hallatán, a maradék 30% kapásból rinyált, hogy annyit nem adhatnak stb...
Amint hivatalos lesz az állásom, majd arról is írhatok, ha valakit érdekel.
Ennyi a tapasztalat. Hátha valami korombelinek még jól jön.
-
attiati
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
Ahhoz erős kapcsolati háló kell.
Vagy egy egyedi ötlet, amivel beszállító lehet mondjuk a volt munkahelyén.
+ egy társ a cégben, jó esetben teljesen más mentalitással (humán vs. reál beállítottság)
+ tőkeAzért végiggondolom az ötletet, de szerintem ebben a felállásban ("majd te felveszed a programozókat") az a jellemző, hogy a cég alkalmazásában álló informatikus maga alapít céget és IT megoldásokat szállít a volt munkahelyének.
Közgazdászként inkább tanácsadó céget lehet alapítani.
És szerintem az is gond, hogy a cégalapításhoz nem pályaváltásra van szükség, hanem vezetői ambíció is kell. Egy vállalkozásban is vezetni kell az embereket, frontvonalban lenni, tárgyalni.
Ez teljesen más mentalitás, mint az alkalmazotti lét.Alkalmazottként az ember maga csinálja, utánajár, szakért.
(Cég)vezetőként pedig kiosztja a feladatot, embereket kezel. Sok esetben ő maga nem is ért a feladathoz.
Az ilyen ambíciókat úgyis hozza magával az élet.Azt most külön venném és nem nevezném cégalapításnak, hogy ugyanazt a melót csinálja az ember, csak egyéni vállalkozóként és nem alkalmazottként.
-
válasz
htomi85
üzenetére
"Ne te programozz, hanem alapíts egy céget és majd te felveszed a programozókat." - ez egy kitűnő elméleti elgondolás. Hogy valósul meg a gyakorlatban egész pontosan? Alapit egy Pagony Bt-t hétfőn, kedden kiteszi a LinkedIn-re hogy alakult egy programozó Bt., és szerdán jelentkezik a Nagy Multi hogy azonnal szeretne egy próbahónapot, erre nem tud sokat fizetni mondjuk csak 150.000EUR, de amint végleges a szerződés ez felmegy 200.000EUR-ra, majd csütörtökön megjelenik ugyancsak a LinkedIn-en az álláshirdetés hogy 3-4 programozót felvesz a Pagony Bt. azonnali kezdéssel, hisz már megvan a szerződés a Nagy Multival

Elnézést, ha kicsit szarkasztikusra sikerült, de azért gondolom Te is érzed hogy itt pár láncszem még hiányzik, főleg ha valaki kontrollerből képzi épp át magát? -
htomi85
tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Szerintem hamar. 2-3 év. Kontrollereket nem fizetik túl jól.
Plusz tudnál KATA-zni, kontrollerként az necces.
De én azt mondom, akinek közgáz diplomája van az próbáljon meg vállalkozni. Alkalmazottként, főleg full bejelentve csak a szopás van. Ne te programozz, hanem alapíts egy céget és majd te felveszed a programozókat. -
Apollo17hu
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Hozzád hasonló paraméterekkel rendelkezem (annyi különbséggel, hogy sql és makró tudás megvan).
Ha megengeded, hozzácsapnék mégegy kérdést.A Hays-féle felmérésből kiindulva, hozzávetőlegesen hány év alatt érhetnék el azonos bérszintet IT irányon, ha most kontrollerként dolgozom?
-
attiati
veterán
Tanácsot kérnék.
Teljesen fogalmatlan vagyok IT képzések területén és hogy melyik irányba érdemes indulni.Ha mondjuk felírnátok egy pályát egy 30-as szakmaváltónak, az hogy nézne ki?
Miben láttok jövőt, keresletet?
Van kevésbé telítetlen terület?
Nagyon telített terület, ahova már most sem érdemes belépni?Bármilyen ötletelés érdekel.
1. Közgazdasági végzettségem van (ezt a vonalat kár lenne teljesen eldobni)
2. NEM használtam SAP-t, SQL-t, excel makrózást. Bloomberget igen. Talán ezeken a vonalakon lehetne összekapcsolni a gazdasági és IT területet.
3. Nulla programozási ismeret.
4. User szinten erős az IT tudás, Kocka mentalitás is megvan. De mindkettő édeskevés.
5. Fősulit, egyetemet kihagynám, ha lehet. Maximum egy mesterszakot gazd.infó vonalon.
6. Meló mellett és főállásban is érdekel a tanulás.
7. Max 2 évet szánnék egy papír megszerzésére.
8. grafikus irány érdekes, de szerintem nincs hozzá szépérzékemEgyáltalán hogyan lehet kiválasztani a testhez álló IT területet?
bigdata, hálózat, biztonság, android, sap, web...?
Végtelen lehetőség van, de nem szeretnék cél nélkül elindulni. -
kraftxld
félisten
válasz
attiati
üzenetére
Nekem egy kicsit propaganda szagúnak tűnik, de gratula ha ez így összejött nekik.
Régebben valamennyire volt rálátásom a mezőgazdaságra, meg külföldön is látom, hogy megy.
Amiben igaza van:
- Most már brutális technológia és szakismeret kell, az régen se működött, hogy majd vetünk valamit, néha öntözünk meg permetezünk aztán majd valamikor valaki megveszi valamennyiért az árút.
- Munkaerőhiány, felénk is szigetlakókat importálnak a szőlőkbe, almásokba, meg átutazó hátizsákos turistákat.
- Rendesen kell tőke és nagyobb méret, hogy megérje foglalkozni vele. -
123cofefe
újonc
Tresorittal van valakinek tapasztalata? Kívülről tetszetős, pénzt adnak vajon rendesen?
-
attiati
veterán
talán ez is elfér itt
Leporolta az agrárdiplomáját, és a legnagyobb áfonyabeszállító lett
-
válasz
golfvariant
üzenetére
"Októberben adtuk el a lakásunk 47nm 34,5 millióért. Most az ugyan akkora lakást 38ért árulnak."
Ennek mondjuk nulla az információtartalma. 3,5 millió különbség még úgy is előfordul, hogy 1 utcával arrébb van, 1 ablakkal több van benne, más az elrendezése, stb.
-
David89
tag
válasz
attiati
üzenetére
nem tudom, hogy az igazgató úr mit szólna, ha amerikai mba helyett havi 150ért bátorítanák a munkára a szalag mellett, váltott műszakban...
A vállalatot közelebbről megnézve: egy főre eső anyagmentes termelési érték 7,5kk huf, ami bérgyártás ide, bérgyártás oda, nem túl combos. Az egy főre eső bevétel is kb, 50k eur összehasonlítva a német ipari átlag 200k, húzóágazatokban 400k. Az ilyen cégeket kizárólag a nagyon olcsó munkaerő tartja a víz felett és nem is csoda, h nem tudnak normális béreket fizetni, mert egyszerűen nem termelik ki.
-
-
attiati
veterán
Azért "némi" elfogultság kiolvasható a szavaiból és ismétli magát, de enged látni egy vállalatvezető szemével.
Elég sok területért felel a cégen belül. -
htomi85
tag
válasz
golfvariant
üzenetére
Sosem értettem ezeket a gondolatokat.
Összehasonlítasz különböző eszközosztályokat, teljesen fals módon.
Az ingatlanbefektetés az esetek többségében elveri a kötvényt hozamban, de ez el is várható, hiszen kockázatosabb, melósabb. És még van más oka is de nem akarok elkanyarodni.
Tehát magasabb kockázat magasabb hozam.
Államkötvény-ingatlan-vállalati kötvény-blue részvény-kisrészvény kb a sorrend.
A másik, hogy a lakásnál önerőként számolod el a 15 milliót.
Tehát alapból tőkeáttétellel longolsz hiteles vásárlással. Ez nem fair.
Én sem lakásban tartom már a pénzem hanem 70-30 portfólióban, tőkeáttétellel. És ott shortolni is tudok majd ha jön a kakacunami, a lakásnál ez pöppet nehezebb...
Ja és nem 15%-ot estek a lakásárak anno hanem többet. -
htomi85
tag
válasz
üzenetére
Az ITM nagyon nyomja, hogy a cégek fektessenek innovációba. Rengeteg most az ilyen jellegű pályázat.
Orbán ezt várja el a magyar cégektől hogy nemzetközi piacokon terjeszkedjenek.
Nyilván a kettő összefügg. Csak nem értem erre miért kellett ennyit várni, emlékszem én ugyanezeket mondtam részeg egyetemistaként 2007-ben az Európa Hajón. Nem kell ehhez 9 év kétharmad, csak 6-8 sör. -
eldobhato2
újonc
Nem: Férfi
Kor: 30
Munkakör: Senior Java Developer
Fizetés: 900ezer bruttó + 40ezer cafeteria
Egyéb: Évi 1 konferencia, egészségbiztosítás
Hely: Budapest, multi -
attiati
veterán
válasz
layerke
üzenetére
Azt is belevettem a "jobban laviroztak" részbe.
Észtek és szlovákok is meg tudták csinálni. Ugyanonnan indultak, mint mi
És vannak példák arra is (Szingapúr), hogy egyetlen generáció elég egy országnak a kitörésre.
A rendszerváltás óta volt erre három évtizedenünk.A lényeg ugyanaz. Magasabb fejlettsegu országban többet adnak ugyanazért a munkáért.
A magasabb fejlettséget pedig a demokrácia, jog, tőke, tudás, átláthatóság... stb adja. (Teljesség igénye nélkül)Ezekkel tud kitörni egy ország a közepes fejlettsegbol.
Mo. éppen a másik irányba száguldozik.
-
törölt tag
válasz
golfvariant
üzenetére
"a számok nem hazudnak"
Igy van, ezert nem is erzem surgosnek hogy most lakasba ugorjak.
-
layerke
aktív tag
válasz
attiati
üzenetére
Nagyon jó írás, egyetlen dolog maradt ki belőle, ami nagyon fontos. A politikai berendezkedés különbsége. Magyarországon 50 évig diktatúra volt, amíg a németeknél a tőke tudott dolgozni, addig nálunk nem. Ez 50 év hátrány, vagy még több, ha azt is belevesszük, amit írtál (oktatás, tudás, műszaki fejlettség, stb)
-
válasz
golfvariant
üzenetére
Az a baj, hogy ez a grafikon az ország teljes állományára vonatkozik a borsodi zsákfalutól a rózsadombig. Miközben aki mondjuk nagyvárosban akar vásárolni, arra inkább ez utóbbi mértékadó.
-
golfvariant
aktív tag
válasz
üzenetére
Elég visszaolvasni pár hozzászólasod az utóbbi 1 évből. Leírtad te is, hogy vásárolni szeretnél, csak az anyagiak, ami érthető. A fiataloknak nincs ma könnyű helyzete és megértem hogy ezzel próbálod vigasztalni magad, de azért a számok nem hazudnak. Nem mindegy hogy másnak fizetsz ami értékét sosem látod viszont, vagy a banknak törleszted a saját lakásod hitelét amit később el tudsz adni és a pénzednél is.
-
törölt tag
válasz
golfvariant
üzenetére
Olvasd el újra amiket írtam, de ezúttal értelmezd is. A meddő vitából már kiszálltam. Szép napot!
-
golfvariant
aktív tag
válasz
üzenetére
Nem erőltetem, csak leirtam hogy szerintem nem kifizetődő bilibe lógatott kézzel várni a kánaánt, mert az árak emelkedése még most sem állt meg. Te is írtad h nem vársz komolyabb reálbér emelkedést, az ingatlan árak pedig nem esnek be csak úgy egyik napról a másikra.
2008 után is csak 10-15%ot estek, pedig az pofon vágott mindenkit. Annyit meg csak az utóbbi fél évben emelkedtek az arak
-
törölt tag
válasz
golfvariant
üzenetére
Szerintem ne erőltesd.
-
Kobe
veterán
válasz
golfvariant
üzenetére
De 15 misiert lakast sem nagyon kapsz, szoval ne a 15M hozamat hasonlitsd

-
golfvariant
aktív tag
válasz
üzenetére
Azért arról még lehet hogy 10-20 millió kamataiból mit lehet bérelni

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én csak a saját tapasztalatokból indulok ki.
Októberben adtuk el a lakásunk 47nm 34,5 millióért. Most az ugyan akkora lakást 38ért árulnak.
Mellette bútorok nélkül már 160ért, bútorokkal 180ert hirdetnek albérleteket. -
törölt tag
válasz
golfvariant
üzenetére
Ebbe már nem megyek bele. Keringett már egy fórumon is az excel amivel lehet számolgatni milyen scenarioban mi éri meg. Én leírtam hogy olyan scenariora számítok, amiben megéri most bérelni, te meg nem ilyenre. Ezen nincs mit vitázni.
-
golfvariant
aktív tag
válasz
golfvariant
üzenetére
Kicsusztam az időből:
Az törlesztő az fix, míg az albi piac hónapról hónapra változik, igazodva a kereslethez és a fizetésekhez. -
golfvariant
aktív tag
válasz
üzenetére
Hát 15 millióval 5% kamatra havi 62.500ra jön ki.
Ennyiért nem nagyon kapsz albérletet
Arról nem is beszélve ha már nem egyedül vagy hanem feleséggel esetleg gyerekkel.Ha még ki is jönne a matek és kitermeli az albérlet árát, tehát pénzednél maradsz. Az évek során elinflálódik. Míg az ingatlan értéke 5-10 éves periódusokat nézve nem nagyon szokott visszaesni, inkább emelkedik az ára. Még akkor is ha kivesszük ezt az utóbbi 3 évet.
Arról nem is beszélve hogy most relatív alacsony kamatkörnyezet mellett 10-20évre fix törlesztővel lehet jobban jár az ember, mintha 2-3 év múlva magasabb kamatokkal kellene felvennie ugyan akkora osszeget, lehet már nem fix kamatra (akkora a kiszámíthatóság, hogy ha holnap valaki úgy ébred fel valaki azt is eltörlik)
Lehet hogy most 150 a törlesztő, ami nem kevés, de 5-6 év múlva lehet mar csak "apró" lesz ha folytatódik a béremelkedés. -
törölt tag
válasz
golfvariant
üzenetére
"Ha valaki türelmes ki tudja várni, de lehet jobban megéri hamarabb belevágno, mint fizetni még évekig az albit..."
Egyáltalán nem ilyen egyszerű a képlet. Sok helyen a bérleti hozammal versenyképes a pmáp, ha van 10-20 milliód, nem feltétlen éri meg venni bérlés helyett már most se. Kockázatosabb befektetésekről nem is beszélve.
-
golfvariant
aktív tag
válasz
üzenetére
Aki pedig lakást akar majd venni, az megvárja hogy a fizetéséből egyre több nm jöjjön ki a nem annyira száguldó lakáspiacon.
Azt írod nem vársz akkora reálbér növeledés, ezert kb az inflacióval fognak nőni a fizetések. Feltételezve, hogy kb 5% lesz az infláció és az ingatlanárak nem mozdulnak, elég sokáig tart majd mire láthatóan több m2-t tudsz majd venni a fizetesből.
Ha valaki türelmes ki tudja várni, de lehet jobban megéri hamarabb belevágno, mint fizetni még évekig az albit...
@htomi85:
En sem neztem az évértékelőt. Lehet tényleg azt mondta h a vállalkozók tökeit fogja megszorongatni, de eddig csak ők kaptak adókedvezményeket az évek során.
A munkáltatói adókedvezmenyek az elmult evekben, a katas egyeni vallalkozokrol nen is beszelve
Csak az nem katázik aki hülye, többek között én is
Az alkalmazottaknak csak az adóemelés jut (cafeteria), míg a több éve ígérgetett egy számjegyű szja felé egy lépést se tettünk.
Szóval én azt mondom bármit prédikálhat, ha közben ellentéte valósul meg. -
törölt tag
válasz
htomi85
üzenetére
Palkovics munkássága mivel utal erre? Foglakozik most mással az MTA ügyön kívül? (Ami elég gázos, célokat és módszereket tekintve is)
Orbi beszédét sem hallgattam meg, ő mit mondott amiből a vállakozások megszorongatására jutottál?
Amúgy szerintem a monetáris infláció idéntől lelassul, és a szigorú értelemben vett infláció pedig felgyorsul majd. A bérek követik majd az inflációt, de nem lesz további akkora reálbér emelkedés mint most. Így viszont a vállalatok nem sínylik meg, az infláció mindenkit érint majd.
Aki pedig lakást akar majd venni, az megvárja hogy a fizetéséből egyre több nm jöjjön ki a nem annyira száguldó lakáspiacon.
-
htomi85
tag
Az utolsó mondatra reagálva.
Sokat gondolkodtam, mi lehet a fidesz hosszú távú gazdasági víziója. (Ez is megérne egy misét, miért nem kommunikálják rendesen)
A jelenlegi gazdasági rend kereteit betartva, a pénznyomtatás által előidézett monetáris infláció béremelési igényt keletkeztet munkavállalói oldalon, amit viszont csak a cégek jövedelméből lehet kifizetni. Tehát hatékonyabb, innovatívabb cégek kellenek, mert különben nem fogják tudni megfizetni a dolgozókat.
Szóval a nap végén a vállalkozók töke lesz a satuban. Erre utal Orbán évértékelős beszéde és Palkovics munkássága. -
Kobe
veterán
válasz
Revolit
üzenetére
Nem allnak a hazak eddig. Az, hogy 50-100 eves a haz, es idokozben 10 evente felujitottak alapgerendaig, mert megette az eso, megette a gomba vagy a termesz, az mas kerdes, az mar nem ugyanaz a haz.
Megteveszto, mert amig a sorozatokban, filmekben, magazinokban latod tavolrol oket, szep es jo, de kozelrol tekintve hihetetlenul igenytelen megoldasaik vannak... Nemcsak strukturalisan, hanem butorzat szintjen is, pl konyhabutorok, tavolrol tok jo, wow, amerikai szigetes konyha kozelrol meg jon a "hubazzeg ezek telleg festekszoroval fujtak telibe a konyhabutort corpussal egyutt, barmilyen csiszolas vagy feluletkezeles nelkul?" es hasonlo meglepodesek
Ikea - t nem becsulom tul sokra pl konyhabutorzat teren, de meg az is amcsik felett van 10 kategoriaval... -
petyus_
senior tag
-
Kobe
veterán
válasz
petyus_
üzenetére
Azert nem kell hasraesni az epitoipari amcsi truvajtol, a fa szerkezetes hazakkal es az azokat osszetarto furner burkololapoktol. Lehet a kivitelezeskori esztetikum es osszkep jobb, de pillanatok alatt szetesnek ezek a hazak vagy dohosra amortizalodik par eso utan (aztan termeszek stb) es egy konnyu szerkezetes fahaz areafele jobb kornyeken is 800K - 1M USD...
-
törölt tag
válasz
DanielLong
üzenetére
Ha ingatlanok értéke négyszeres, akkor ez megmagyarázza különbség nagyját. És még belefér másfélszeres hatékonyságkülönbség.
-
törölt tag
"Nagyon megy itt a legyen 5x annyi fizuja mindenkinek 5x annyi lesz a gdp mantra, de ez azért nem ilyen egyszerű"
Ahh. Nekem ehhez semmi közöm. Szerintem ez baromság. Én a vita 1-1 kisebb részébe szólok bele, ahol szerintem pontatlanság van. Persze hogy nem ilyen egyszerű. De nem értem miért hiszed azt, hogy szerintem csak bért kéne emelni. Marhára nem.
-
DanielLong
senior tag
válasz
üzenetére
Ez természetes, de te azt írtad, hogy:
Ezt pedig az, hogy Németországban vannak, önmagában szinte teljesen megmagyarázza.Én erre mondtam, hogy nem értek egyet. Ausztria ugyanannyi emberrel hatszor annyi értéket termel az építőiparban. Világos, hogy valamivel egy bécsi épület többet ér, mint egy pesti, egy gráci meg jóval többet ér, mint mondjuk egy debreceni, de azért all zusammen hatszor annyit nem érhet minden, vastagon benne kell legyen ebben a tényleges hatékonysági különbség. Ezt pedig élőben is érzékelem, tapasztalom itt.
-
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
Nagyon megy itt a legyen 5x annyi fizuja mindenkinek 5x annyi lesz a gdp mantra, de ez azért nem ilyen egyszerű

És igen, a hozzáadott érték számit, a magasabb szinteken. Azaz a mérnöki, tervezői, szellemi tulajdonú termék, ami külföldön is piacképes s termeli a profitot. Ez a plusz érték megjelenik aztán az adott ország gazdaságában, hirtelen elkezd többet és jobbat vásárolni adott emberünk a piacon, ezáltal lesz az építész, fodrász, kukás termelékenysége is hatékonyabb, mert a piac nagyobb, egészségesebb és erősebb, így jobban megfizetik, értékelik ezeket a munkákat is.
Attól h egy nullát teszünk mindenki fizetésének a végre csak azt érnénk el h meglódul az infláció.
-
törölt tag
válasz
DanielLong
üzenetére
Ez rendben van, de ha azt nezzuk, hogyha 1 adott brigad felhuz 1-1 ugyanolyan epuletet Budapesten es Munchenben is, akkor a muncheni epulet otszoroset siman eri a budapestinek, ezaltal otszorosen fog megjelenni a GDP-ben is. En elhiszem, hogy a nyugati munkakultura es epitesi technologiak vannak annyival fejlettebbek, hogyha 1-1 hazai es kinti brigadot vetunk ossze, akkor a kinti hamarabb vegez es jobb minosegben. En arrol beszelek, hogyha mindenben megegyeznek, a kinti akkor is nagyobb erteket teremt az elhelyezkedes miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Megkezdte az idei cicaharcot az AMD és az Intel
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Filmvilág
- Yettel topik
- E-roller topik
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i7-1255U vPro 4.7Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- Apple iPhone 15 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

), hogy alapítsak céget, meg legyek egyéni vállalkozó. Önismereti tesztek alapján, és egyébként is tudom magamról, hogy nem akarok vezető lenni. Nem is értem a mostani vezetőimet, hogy bírják idegekkel a beosztottak hülyeségeit.

csak nem fejtettem ki bővebben 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)