Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#11151) VirsLee válasza tehPwnerer (#11150) üzenetére


VirsLee
őstag

Az itt a baj, hogy mostanában azt gondolják sokan, hogy 6 év tapasztalattal seniorok... Nos, nem mindenhol :)
A 3+ év tapasztalat azt jelenti, hogy minimum 3 év, nem azt, hogy mindenki, akinek van legalább 3 év tapasztalata az egyenlő elbírálásban részesül, mert van különbség a 3, 6 vagy épp 10 év tapasztalat között. De ezt cége válogatja. Ne húzd fel magad ilyesmin, ahány cég, annyi féle elnevezés és kategória.

(#11152) mobal válasza VirsLee (#11151) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

A kedvencem a 2 - 3 év tapasztalattal rendelkező seniorok. Ezen mindig jót mosolygok.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11153) gygabor88 válasza tehPwnerer (#11150) üzenetére


gygabor88
tag

A 3+ év feltételt hogyan teljesíted maximálisan? 3 évvel? :)
Te írtad, hogy megmondták "aki a minimum elvárásokat teljesíti csak, az az alsó korlát körüli összeget kaphat csak", ebből tudtam kiindulni.

Abba bele lehet kötni, hogy illik-e mid-levelként kiírni az állást, ahelyett hogy azt mondanák minimum mid-level, de lehetett volna azzal is nyitni feléjük, hogy kérsz konkrét tech stack listát és konkrétabb feladatleírást, amiből már ki lehet következtetni mit kell teljesíteni a felső határért.

(#11154) ASSMA válasza mobal (#11152) üzenetére


ASSMA
kezdő

És a 2 - 3 évvel rendelkező pályakezdő, friss diplomás?
mer ilyen hirdetés is van :D

(#11155) tehPwnerer válasza VirsLee (#11151) üzenetére


tehPwnerer
csendes tag

Nem húztam fel magam, és igazad is van, hogy felesleges a pozíció megnevezésén lovagolni, de ha már megnézte a linkedin adatlapomat, akkor küldhetett volna olyan leírást, amiben az én ~4 évnyi tapasztalatommal elérhető fizetést ír bele, egyetlen számot kellett volna módosítani a copy-pastelt szövegben :)

@gygabor88: ugyan azt tudom mondani, mint fent, hogy ő pontosan látta, hogy nekem mennyi tapasztalatom van, tök felesleges írnia egy batár intervallumot, ha nekem amúgy csak az alsó felében fizetne. Ezért feltételezem, hogy ez volt a mézesmadzag, hogy hátha ráharapok (végül is bejött, egyel több levelet kapott tőlem, mint amennyit amúgy írtam volna). Egyébként írt néhány technót, mindegyiket ismertem, gondolom ezért is írt nekem, ezt láthatta az adatlapomon. Ha ezen múlna, akkor akár a felső sávot is kaphatnám, de ezek szerint csak az éveken múlik.

(#11156) axioma válasza tehPwnerer (#11155) üzenetére


axioma
veterán

Ugy 99% hogy NEM nezte meg az adatlapodat. A levalogatasnal talan irt valami feltetelt, es o annyit tud hogy abban benne vagy, azert kaptal levelet. Szornyuek idonkent... ezert is tartom nulla korul az altalaban scannelt adatreszeket, igy kevesebb levelet kapok, talan az atlagosnal viszont relevansabbakat. De most 0-2 honappal az adatlapon lathato valtas utan is siman megkeresnek, hogy aktualis-e nekem egy uj munkahely, na ezt nagyon nem ertem.

(#11157) savoo válasza tehPwnerer (#11155) üzenetére


savoo
addikt

"egyetlen számot kellett volna módosítani a copy-pastelt szövegben"

Na, hát ezaz ilyen extrákat nem szabad tőlük elvárni.. :D

Nekem egy tegnapi linkdines megkeresésben német nyelvtudást várnak amikor az adatlapomon sehol nincs, hogy beszélnék németül... :U

[ Szerkesztve ]

(#11158) lorcsi válasza tehPwnerer (#11150) üzenetére


lorcsi
veterán

de legalább lehet 2-3 havonta lehozni egy félórás blokkot a hírekben, h nincs munkaerő 1-1.5M-ért sem :W

(#11159) Kobe válasza axioma (#11156) üzenetére


Kobe
veterán

Hogy mennyire nezik at. Monster hirlevel, illetve kozvetlenul a fejvadasz altal kikuldott heti ajanlati lista, egy darab embernek, ugyanabban a hirlevelben:
-szakorvos
-gyari munkas
-IT program menedzser
- pizzafutar

Igazabol a berigenyt tudjak, ugyanannyiert elrobozgatnek a varosban is akar :D... Vagy amator korboncnoknak is felcsapnek

[ Szerkesztve ]

(#11160) Jhonny06 válasza gygabor88 (#11122) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Sokadjára felvetődött a probléma hogyan lehet nagy lóvét keresni informatikus vonalon. Adtam egy megoldást. Most hogy ez valójában 99.9%-nak nem pálya jelenleg, az az így járás tipikus esete. Ettől még a lehetőség adott és meg lehet próbálni ilyen irányba tolni a karriert az n+1. frameworkkel való bohóckodás helyett."

Az a "frameworkkel való bohóckodás" az esetek 99%-ban sokkal komolyabb meló, mint amit az úgynevezett "vezetők" végeznek. :) Ráadásul az emberek baromi kis százaléka lenne igazán jó vezető, ezt szerintem kb. mindenki látja a hétköznapokban. Csak ugye egy idő után nem lehet máshogy feljebb lépni a ranglétrán, vagy vannak olyan szakmák, ahol sehogy máshogy nem lehet feljebb lépni + felettesi nyomás ("hülyén néz ki" egy idő után, hogy még mindig technikai szerepkörben dolgozol).

(#11161) Veron válasza Jhonny06 (#11160) üzenetére


Veron
őstag

Kis segítségre lenne szükségem, mert nem vagyok otthon KATA témában.
Lehet adódik lehetőségem választásra alkalmazott vs. szerződéses foglalkoztatásra. Egyik esetben 900e bruttót mondtak, másikban 1m + ÁFA, az előbbi nem feltétlen előrelépés, az utóbbi igen. Fogalmam sincs mennyire problémás KATÁzni, biztos-e a munkahely, félni kell-e NAV-tól stb. Jelenleg nincs más állásom és más cégnek sem kívánok bedolgozni egyelőre.
A munka nem rossz, még nem tudom megéri-e váltani, ezért érdekel ki mit gondol a fentiekről?
Köszönöm!

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#11162) Ursache válasza Veron (#11161) üzenetére


Ursache
senior tag

Mennyi idore szolna? Meg mi ez hogy brutto 1M? Mire?

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#11163) H A M M E R válasza Veron (#11161) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

A bruttó 900 K munkavállalóként nettó 600 K körül van ha nincs gyerek, ha van valami adókedvezményed, akkor több. Meg tudod nézni a neten van sok bérkalkulátor. Az 1 millió + ÁFA KATA-s egyni vállalkozásnál tisztázandó, hogy mi van a szabadsággal, fix havi 1 milla jár a hónapra ha szabadságon vagy (magyarul nem dolgozol), vagy azokat a napokat le kell vonni mert napi díj van. Ugyanez a táppénz.. És meg kell nézni, hogy megfelelsz e azoknak a pontoknak, ami elvárás, hogy a NAV szerint ne legyél bújtatott munkavállaló, pl ha csak egy cégnek számlázol, az nem igazán jó. Ezen felül jön a nyugdíj kérdés, pl ha KATÁ zol akkor lehet félre kell tenni havi 1-2 száz ezer ft nyugdíj megtakarítást, de lehet úgy is számolni hogy sosem lenne állami nyugdíjad, mert mire mi oda érünk, eltörlik, 100 évre emelik a nyugdíj korhatárt, stb. Én úgy vagyok ezzel, hogy nettóban minimum 200.000 Ft -tal többért éri meg vállalkozóként dolgozni, de sokan ezt máshogy látják...

Ha ugyanaz a cég adta mindkét ajánlatot akkor nézheted az ő oldalukról a helyzetet:
a bruttó 900 K az a munkáltató számára nettó 1.089.000 Ft bérköltség, erre még jön ÁFA.
Az1 millió plusz ÁFA az neki olcsóbb 89 K + ÁFA val.

[ Szerkesztve ]

(#11164) FLx válasza Veron (#11161) üzenetére


FLx
addikt

Nem kene eroltetni, mert ha egy partner fele tobb mint 1 milliot szamlazol, adatszolgaltatasi kotelezettseged lesz. Innentol sima ut a birosagig bujtatott foglalkoztatas miatt.

(#11165) azbest válasza Veron (#11161) üzenetére


azbest
félisten

A 900 bruttó nettóját meg tudod nézni hrportálon, alapból, ha nincs gyerek vagy bármi más kedvezmény, akkor az majdnem nettó 600. Ezen kívül 20 + kor és egyerek alapján szabadnapok. Nyugdíjba ez rendesen beszámít.

A kata, 50eft fix adó és tb és egyebek egyben, 50/12 eft hipa, 5/12 kamarai reg. Online el lehet intézni a legtöbb helyen. Székhelyként be kell írni egy címet, pl lakcím, ahol kellhet tulajdonosi hozzájárulás papírt írni (vitatott a jogossága, de ha nem mutatsz fel ilyet ha kérik, akkor megszüntetnek). Meg persze, ha kell akkor könyvelő, bankszámla lehet az eddigi. Nincs szabi (1 hónappal több meló), nyugdíjba csak minimálbér alattinak számít, szóval nem árt a felélésen kívül tartalékot is képezni. Ha beteg vagy akkor is csak valami minimál pénzt adhat talán. Némi tb adminisztráció és egyszerű bevallás kell. 900 körül nem vagyok benne biztos, hogy befér-e az AAM keretbe, talán nem, akkor áfát is kell számlázni és befizetni rendszeresen, ahhoz lehet jobb könyvelőt megbízni már. És ahhoz külön vállalkozói típusú számla kell (drágább mint a magán).

A nav oldalán van tájékoztató füzet, szályok. Azt neked kell tudni, hogy megfelelsz -e neki majd vagy sem. Ha távmunkás vagy, akkor elég könnyű elvileg megfelelni, még akkor is, ha csak egy helyre számlázol. Volt már párszor a topicban.

[ Szerkesztve ]

(#11166) Veron


Veron
őstag

Na köszi srácok, ilyen tapasztalatokra gondoltam.
Egy cég adta at ajánlatot, a szerződés hosszáról nem beszéltünk, szabadságra kb. 20 napot mondtak. Főleg line management taskot jelent a pozíció.
Az egyértelmű, hogy mindkét félnek jobban megérné a KATA, viszont félek, hogy lapátra tesznek, ha lassul a szekér. Mivel az alkalmazottakat nehezebb kitenni.
Ahogy nézem a saját eszközök és papíron munkavégzés a saját székhelyemen már felment a bujtatott munkavégzés gyanúja alól. Egyébként gyakorlatilag a cég székhelyén kellene dolgozni. Ez túl átlátszó?
Havi vagy évi 1 millió felett van adatszolgáltatási kötelezettség? Ki üti meg a bokáját a bíróságon, a foglalkoztatott vagy foglalkoztató?

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#11167) X Factor válasza FLx (#11164) üzenetére


X Factor
addikt

Mind a két félnek adatszolgáltatási kötelezetésge van, tehát a megrendelőnek is. Ez önmagában miért is lenne probléma? Azért ez elég gyakori eset, mert ha valaki egy évben egy megrendelő felé csinál 2db 500k-s melót, megugorja a szintet.

Már, nem azért, de az emberek szeretnek belemagyarázni nem létező susmust, van 6 pont, ebből 2-nek kell megfelelned, tök egyértelműen megvan fogalmazva, nyilván, ha 6-ból 4 pontnak felelsz meg, az még jobb.

Önmagában, hogy egy helyre számlázol, nem bűn, nyilván nem ajánlatos, de attól még nem vezet egyenes út a bÍróságig.

Make things work

(#11168) tboy93 válasza Veron (#11166) üzenetére


tboy93
nagyúr

Az hogy papíron otthon dolgozol nem jelent semmit, ha kapnak egy NAV ellenőrzést es megkerdik, hogy Te mit csinalsz itt, nem fogja oket erdekelni hogy mit kamuzol. Amit itt lefestettel az nekem abszolut bujtatott foglalkoztatasnak hangzik, ami addig tok jo, amig bele nem buksz. Lehet sose fogsz, de az is lehet hogy fel ev utan olyan buntetest b@sznak a nyakadba hogy arrol koldulsz :)

(#11169) FLx válasza X Factor (#11167) üzenetére


FLx
addikt

Ha havonta kiallitasz egy 1milla+afa-s szamlat uazon cegnek es amugy senki masnak, azzal nem sokaig uszod meg. Lehet csurni-csavarni, ebbol elobb vagy utobb bukta lesz.

(#11170) X Factor válasza FLx (#11169) üzenetére


X Factor
addikt

No offense, csak ez olyan, h. szerinted, aztán meg vannak a jogszabályok. Utóbbinak kell megfelelni.

Azzal, hogy úgy fogalmazol h. megúszik valaki valamit, előre belekódolsz a mondandódba olyan általad törvénysértőnek titulált üzleti tevékenységet, ami egyszerűen nem az.

Tök nyugodtan kiállÍthatja egy cégnek a fenn emlÍtett számlát, de:

https://24.hu/kozelet/2016/08/19/tevhit-hogy-egy-katas-nem-dolgozhat-egyetlen-cegnek/

2016-os, de a benne leÍrtak most is aktuálisak. 7-ből legalább kettőnek megkell felelni, vagylagosan, tehát ha 3 szempontnak nem felelsz meg, de négynek igen és ezt tudod bizonyÍtani, akkor minden teljesen fehér.

Make things work

(#11171) Vision válasza H A M M E R (#11163) üzenetére


Vision
veterán

a bruttó 900 K az a munkáltató számára nettó 1.089.000 Ft bérköltség, erre még jön ÁFA.

WUT? Hogy jön a bérköltséghez ÁFA? Ne keverd a szezont a fazonnal! Az áfával amúgy is felesleges számolni, mivel azt le tudja vonni a cég a fizetendő áfájából. Ezért szokás cégek között nettóban számolni.

(#11172) djgeg válasza FLx (#11169) üzenetére


djgeg
őstag

Te se vagy KATA-s csak rémhíreket hallottál....

(#11171) Tapsi

Te se olvasod el normálisan... "arra jön az ÁFA" rész az arra vonatkozott, hogy ha számlázzna annyit akkor arra menne az ÁFA... De a kekeckedés az megy.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#11173) Vision válasza djgeg (#11172) üzenetére


Vision
veterán

a bruttó 900 K az a munkáltató számára nettó 1.089.000 Ft bérköltség, erre még jön ÁFA.
Az1 millió plusz ÁFA az neki olcsóbb 89 K + ÁFA val.

Nem. Ez bérköltségről szól, a bérköltségre pedig nem jön ÁFA, mivelhogy az BÉR! ÁFA szállítói költségnél keletkezik, de mint már említettem, ezzel nem szokás számolni, mivel visszaigényelhető.

(#11174) OPiiPO válasza FLx (#11169) üzenetére


OPiiPO
addikt

- a fél Bp-i iroda így dolgozik már több éve, soha senkinek nem volt belőle akár a legcsekélyebb gondja sem, olvass kicsit vissza többször volt már a topicban téma.
(és szerintem nem érdemes rémhíreket terjeszteni, ha nincs konkrét saját tapasztalatod)

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#11175) FLx válasza OPiiPO (#11174) üzenetére


FLx
addikt

Eleg baj, ha valahol egy fel iroda igy kapja a fizeteset. Maradjunk annyiban, en nem vallalnam be...

[ Szerkesztve ]

(#11176) OPiiPO válasza FLx (#11175) üzenetére


OPiiPO
addikt

egyéni döntés minden esetben, senki nincs rá kényszerítve és van rá lehetőség visszalépni ha valakinek nem jön be a vállakozósdi - no offense, de mivel láthatóan semmi kézzelfogható információd nincs a témáról ezért részemről a beszélgetés lezárva

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#11177) Lortech válasza X Factor (#11170) üzenetére


Lortech
addikt

Kezdjünk már el akkor beszélgetni erről a 7 pontról. Fontos leszögezni, nem vagyok jogász, sem adótanácsadó, csak egy a sok érintett közül.

1, A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette.
2, A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől (praktikusan fogalmazva a megrendelőjétől) szerezte.
3, Az adatszolgáltatásra köteles személy (=megrendelő) nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
4, A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
5, A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy (=megrendelő) bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
6, A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
7, A kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt 36 órát meghaladó munkaviszonyban, illetve főállású vállalkozásban.

Legyen példa a szoftverfejlesztés. Erre van rálátásom, és egyik leggyakoribb szakma a topikban is.
Nézzünk egy tipikus szoftverfejlesztéssel foglalkozó kkv-t, ahol felmerül a katázás. /Legtöbb nagy multinál, ahol több 100 ember dolgozik, fel se merül tapasztalataim szerint, bár biztosan akadnak itt is kivételek. /

A jelölt egy tipikus junior/medior/senior fejlesztő, ezekből van a legtöbb, 50 fős cégnél (menedzsmenttel, hr-rel, gazdaságisokkal és mindennel együtt) mondjuk 30, tehát nem az 50-ból néhány architekt, vezető fejlesztő, CTO, CXO vagy külsős sysadmin egyike. A pozíció normál 8 órás munkaviszonynak van hirdetve.
A jelöltnek felajánlják, hogy lehet alkalmazott vagy KATA-zhat. Ilyenkor legritkábban szokott elhangzani, hogy ha KATA-t választ a jelölt, akkor hirtelen úgy kezelik, mint egy EV-t és más szabályok vonatkoznának rá mint bárki másra a cégben. A választásától teljesen függetlenül a következők igazak rá:
-egy csapat tagjaként dolgozik, egyértelmű alá-fölérendeltségi viszonyban, főnöke kézivezérléssel irányítja / irányíthatja, de semmiképp sem megbízás alapon dolgozik és nem önjáróan, és nem szállít le minden egyes fejlesztést.
-kényszerűen a munkáltató / ügyfél eszközeit - úgymint laptop és szerver infrastruktúra - használja, esetleg van egy saját laptopja, ha elfogadja a BYOD-t a cég, sok helyen nincs ilyen lehetőség (és ennek ugyancsak semmi köze a jogviszonyhoz). A szoftvereszköz is eszköz az én fogalmaim szerint, egy fejlesztő nagyon ritkán tudja kikerülni azt, hogy legyen a cégnél pl. egy saját email fiókja, az accountja az issue tracking és egyéb rendszerekbe, amiket aktívan használnia is kell, egyéb fejlesztői szoftverek, amiket a cég áll. Fontos, hogy ezen eszközök nem az ő eredménytermékének a részei, hanem eszközök annak előállításához.
-mivel csapatban dolgozik, munkaidejének (mert hogy van neki, mégha papíron nincs is) nagy részét a cég irodájában tölti, ugyanúgy, mint bárki más fejlesztő, megintcsak függetlenül attól, hogy KATA-zik vagy alkalmazott. Persze elmegy home office-ba, időnként, heti 1-2 nap nem szokott legtöbb helyen gondot okozni.
-munka közben fel sem merül, hogy valaki KATA-zik vagy alkalmazott, mert nincs semmi különbség, csak hó végén. Többnyire nem is tudnak a kollégák arról, hogy ki hogy veszi ki a fizetését, a külsőségekből pedig nem derül ki.

És akkor nézzük a pontokat:
1, no fucking way, hogy beküldj magad helyett valakit helyettesíteni, mert úgy kivágnak, hogy lábad nem éri a földet.
2, kiesik, emberünk napi 8-10 órát dolgozik, és elenyésző (kb. 10-ből 1 tapasztalatom szerint) azok száma, akik egy főállás (mert az) mellett fusiznak.
3, de bizony, egy ilyen helyen főnököd van, aki megmondja, hogy min dolgozol és megmondhatja, hogy hogyan dolgozz
4, ezt szokták felhozni KATA-zók biztosan teljesíthető pontként, valóságban mégis tipikusan, többségében a cég telephelyén történik a munkavégzés, és ez nem csak az egyeztetésekre korlátozódik. Nem kérek olyan kommentet, hogy háde én full remote-ba tolom a kanapéról, van ilyen, egyre több, csak messze nem ez a tipikus. Még a fejlesztő cégek is azt preferálják még manapság is, ha ott rohad az ember az irodában. (A manapság tipikus agilis fejlesztés is így tud egyébként leghatékonyabban működni).
5, másik biztosnak tűnő pont, amikre a fentiekben kitértem, saját laptopot és egy-két szoftverlicencet fel lehet mutatni, lehet, hogy el is fogadja a NAV, ha szívemre teszem a kezem és mint szakmabeli közelítem meg a kérdést, a NAV helyében én ezt baromira nem fogadnám el saját eszközként, mert egy enterprise környezetben tipikusan semmire nem megyünk önmagában a saját eszközeinkkel, nem tudnánk előállítani az eredményterméket, amire vállalkoztunk.
6, teljesen egyértelműen nem emberünk határozza meg, hanem a lead dev, a po, a pm a stb, és a mozgástér minimális. Lehet ezzel is vitatkozni, de szerintem belemagyarázás lenne érvelni e pont teljesíthetősége mellett.
7, tipikusan ez sem teljesül, mivel emberünknek egy munkahelye van, ahonnan jövedelme egészét szerzi.

Van két véleményes pont tehát, ami megállhat a NAV előtt, de nem állnak stabil lábakon szerintem. És valószínűleg azért nem halljuk, hogy a KATÁ-s fejlesztőket vegzálnák, mert nem éri meg a NAV-nak, hogy ezekből perek szülessenek. De a jogalkotó szándéka vélemény szerint nem az volt, hogy KATÁ-s adózást legitimáljon egy ilyen általam leírt jogviszonynál, ami munkaviszony az én fogalmaim szerint.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

(#11178) EQMontoya válasza Lortech (#11177) üzenetére


EQMontoya
veterán

+1 :R

Same rules apply!

(#11179) Veron válasza Lortech (#11177) üzenetére


Veron
őstag

Kitaláltad a gondolatomat, mert én is szerettem volna pontokba szedve végigmenni a bujtatott foglalkoztatáson.
Ugyanezeket írtam volna, két véleményes pont van: saját eszköz és a munkavégzés helye. Gyakorlatilag mindkettőt a foglaloztató biztosítja, persze lehet ellenérvelni és belemagyarázni akármit. Ugyan én nem fejlesztői munkakörről beszélek, hanem line managementiről, de a szabályok ugyanazok: megmondják mit csinálj, mit és mikorra érj el, az adott cég telephelyén és eszközeivel.
Viszont akkor még mindig nem világos, hogy szabad vagy nem szabad. Az eddigiekből az látszik, hogy bár megtűrt dolog, pusztán a szabályok szerint nem biztos, hogy egyértelműen legális. :F
Egyébként NAV ellenőrzéskor ki üti meg a bokáját, a kisadózó vagy a megrendelő, esetleg mindkettő? Milyen büntetésre lehet számítani, ha elkaszálják az embert?

[ Szerkesztve ]

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#11180) ASSMA válasza Lortech (#11177) üzenetére


ASSMA
kezdő

"6, teljesen egyértelműen nem emberünk határozza meg, hanem a lead dev, a po, a pm a stb, és a mozgástér minimális. Lehet ezzel is vitatkozni, de szerintem belemagyarázás lenne érvelni e pont teljesíthetősége mellett."

A 6-os mondat szerintem inkább a mikor-ról szól és nem a mi-ről, ami azért jelentős helyen lazán van kezelve.

(#11181) Vision válasza Veron (#11179) üzenetére


Vision
veterán

Kisadózó üti meg a bokáját. Vezetőként pedig kifejezetten necces a katázás.

Bünti: adóbírság + elmaradt közterhek.

(#11182) Ursache válasza Vision (#11181) üzenetére


Ursache
senior tag

Elmaradt közterhek? Azt mi alapján számolják ki?

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#11183) Mercutio_ válasza Ursache (#11182) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ugyanazon bruttó összeg mint alkalmazotti bér? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11184) tboy93 válasza Veron (#11179) üzenetére


tboy93
nagyúr

A kisadozo biztosan, be nem fizetett adot kerik vissza egyben + bunti.

(#11185) FLx válasza Lortech (#11177) üzenetére


FLx
addikt

Koszi, hogy leirtad, nekem nem volt erom. Szoval a NAV percek alatt szetszedi az ilyen KATA-s emberkeket. Ha csak sima EV-s vagy, kicsit jobb a helyzet, mert nincsen kotelezo adatszolgaltatas es talan nem kerulsz a kepbe naluk. Amugy tobb mint 3 evig en is toltam hasonlo konstrukciok kozott sokakkal egyutt, veszelyes uzem ez.

(#11186) H A M M E R válasza FLx (#11185) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Én azt látom, hogy nagyon sokan tolják így a szekeret és egyébként a cégek elég okosak ahhoz, hogy egy jó könyvelővel megoldják, hogy megfelelj, pl ha 3 helyről adnak pénzt, amiből esetleg egy külföldi hajléktalan nevén van, akkor egyértelmű jogilag hogy nem egy helyen dolgozol 8 órában:)
Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy most az online számlázás bevezetésével az ilyeneket valamilyen szinten felderíti a NAV....

(#11187) H A M M E R válasza Vision (#11173) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Az erre jön még az ÁFA-t az összehasonlíthatóság miatt írtam, hogyha azt mondta a cég hogy bruttó 900 K neki 1.089.000 Ft költség akkor ezt az összeget az egy millával kell összehasonlítani és nem az 1.000.000 + ÁFA tehát 1.270.000 Ft-tal. Én kaptam már ilyen ajánlatot (nem emlékszem már az összegre de az arányok ezek voltak) hogy azt mondták bruttó 1.000.000 bér nekik 1.210.000 Ft bérköltség ezért számlázva ezt a bruttót tudják megadni ami nettó 1.210.000/1,27= (kerekítve) 952 K + ÁFA, amire a könyvelőm azt mondta hogy átverés. Itt 1.210.000 + ÁFA kifizetésével jár a cég ugyanúgy.
Jó ha tudod, hogy a cégnek hogy éri meg, mert akkor alkudhatsz még, igazából a megbízó cégnek még akkor is megéri ha többet fizet az alvállalkozónak, mert akkor nem kell hó elején kifizetnie a pénzt, mint a bérnél, és ez cash flow szempontból sokkal jobb, de általában minden szempontból jobban akarnak járni, kevesebbet és később szeretnének fizetni.

Egyébként ha jó könyvelőd van és kihasználod a kiskapukat, akkor válalkozóként több spórolási lehetőség van még Pl KATA-sként is igényelhetsz vissza ÁFÁ-t is ha pl olyan eszközt veszel, ami kell a munkádhoz, pl egy sok százezres gémer PC-t stb, bár egy évi 10.000.000 feletti nettó fizetésnél már lehet az az egy kétszázezer Ft nem számít.

(#11188) Veron


Veron
őstag

teljes tanácstalanság van nálam, de kösz a segítséget. még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy kell-e ez nekem, megér ennyi vesződséget. :F pedig a meló nem lenen rossz.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#11189) htomi85 válasza Veron (#11188) üzenetére


htomi85
tag

Ha tetszik a meló, vállald el munkaszerződéssel az elején, közben kiképzed magad és egy év múlva közös megegyezéssel áttértek egy másik megoldásra.

FLx: én meg a határozatlan idejű munkaszerződést tiltanám be. Az átlagos irodista produktivitása a próbaidő letelte után a felre esik... mindenki kummant mint a kurvaélet. Csak azért vezető foglalkoztatási forma ez még 2018-ban, mert erre lehet hitelezni. Amúgy bazi elavult.

[ Szerkesztve ]

(#11190) H A M M E R válasza htomi85 (#11189) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Szerintem a kummantás nem szerződésfüggő, hanem munkahelyfüggő. Vannak olyan helyek, ahol el kell számolni minden perceddel, mind1, hogy vállalkozó vagy munkavállaló vagy. És vannak olyan helyek, ahol hagynak netezgetni napokat. Én azt tartom jónak, ahol nem az a cél hogy bent ülj 8 órát hanem hogy elvégezd határidőre a feladatot. Most is ilyen helyen vagyok külsősként. Ha 3 óra alatt tudom elvégezni a 8 órás feladatot, akkor a maradék 5 órával azt teszek amit szeretnék, viszont így benne van a pakliban, hogyha kiesik egy csontváz a szekrényből, akkor a privát időmből áldozok. Ez ugye egy munkavállalónál azért ez másabb, ott eldobod a ceruzát fél 5 kor vagy fél 6 kor vagy ami az adott helyen szokásos, de nem fogsz éjjelente a feladatokról és határidőkről álmodni. Mindennek van előnye és hátránya is.
Én azt utálom (külsősként melózok), hogy a belsősők úgy vannak vele hogy én biztos kétszer annyit keresek mint ők (ami nem igaz) ezért nekem kétszer annyit is illik teljesíteni, na ez kicsit idegesítő tud lenni.:)

[ Szerkesztve ]

(#11191) Veron válasza htomi85 (#11189) üzenetére


Veron
őstag

Az is megoldás lehet, de a munkaszerződés visszalépés lenne anyagilag és nem biztos, hogy megtehetem azt, hogy meglépem az érdekes feladat miatt.

[ Szerkesztve ]

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#11192) FLx válasza htomi85 (#11189) üzenetére


FLx
addikt

Mert ha vallalkozokent tolod, akkor ez nincs? Ugyanugy beszamlaznak csilliardokat sokan a semmire.

(#11193) azbest válasza htomi85 (#11189) üzenetére


azbest
félisten

A határozatlan idejű szerződés az, ami védi a munkavállalót attól, hogy a munkáltató visszaéljen a hatalmával. Legalábbis régebben még ez valamennyire működhetett, ma már sokkal gyengébb a törvény.

A határozatlannál a munkavállalónak járhat végkielégítés, a benn ragadt szabadság kifizetése. Ami nem hátrány, ha munkahelyváltás miatt pár havi munkabér kiesik, s nem kell elvállalni a legelső csöves melót két fillérért.

A hátorozottnál meg ha lejár a szerződés és nem hosszabítják, akkor ennyi volt. Ha nem vetted ki a szabadságodat, akkor az is elveszett. És persze ha a munkaadó 3-6 havonta hosszabbítgatja a szerződést, akkor nem igazán tudod, hogy valójában mikor érkezik el az pont, hogy egyszer csak nem kell bemenni. Közben persze elvárják, hogy bizonyos időszakokban vegyék ki a szabadságot (persze jobb lenne soha, hiszen mennyivel jobb ha nem mennek szabira az emberek és nem kell felvenni +1 embert, hogy legyen elég ember a feladathoz). Állami helyeken is gyakori, hogy kijátszák a szabályokat és éveken át határozott hosszabbítgatással vannak ott az emberek, mondván a belső szabályzat nem engedi a határozatlan idejű szerződést. A törvény meg megköveteli, ha 5 évnél tovább hosszabbítgatnak. Plusz esetleg még munkaeszközt is magadnak veszel (nagylelkűen elnézik, hogy a belső szabályzat ellenére saját, működőképes eszközt használj a munkahelyi használhatatlan helyett). Szóval, ahol határozottal szórakoznak ott a cég a kockázatait áttolja a munkavállalóra: hogy lesz-e munka később, hogy legyen felszerelés, s hogy lehetőleg sose vedd ki a szabit, de azért papíron írd ki. Tróger ország, örülök, hogy egyre többen intenek be a munkavállalók közül ennek.

(#11190) H A M M E R
a külsösségnél van az az érdekes és téves gondolkodás, hogy a nettó pénzt nézi a "munkaadó". Volt már, hogy a képembe mondták, hogy külsősként sem kaphatok többet, mint a belsős alkalmazott projektvezető, mert az bérfeszültséghez vezet. Ez persze sok szempontból pofátlanság (nincs szabi, költségek, saját felszerelés...), szóval mivel se alkalmazottként, se külsősként nem volt értékelhető emelési javaslat, így megköszöntem a lehetőséget. És kicseréltem őket magamra az alvállalkozói láncban, mert ha minden kockázat az enyém, de a pénz 3/4-ede a 0 hozzáadott értéket adó cégé, akkor miért ne én legyek a vállalkozás, ahol a munkát elvégzik. Persze ehhez az sem árt, hogy a sóher munkaadónál nincs másik ember, aki elvégezné a munkádat. Az a mondás, hogy nem kiszervezik az embereket más cégeknek, hanem csak kapacitást adnak el... csak ott sántít, hogy nincs több ember, mint a minimum, épp ellenkezőleg, akár töb helyre is eladják ugyanazt az embert és oldja meg, hogy 2-3x 8 órás szerződésüket hogyan teljesíti 1x8 óra alatt :D A németeknél meg nem megy oda a főnök elsírni, hogy ő elenged szabira, de ha nem készül el a feladat akkor bedől a projekt, meghalnak a kiscicák, világvége.

[ Szerkesztve ]

(#11194) Gergi


Gergi
aktív tag

(#11195) inferno88 válasza Gergi (#11194) üzenetére


inferno88
őstag

Ezek a cikkek tényleg csak arra jók, hogy morcos legyek. :D

Semper fi!

(#11196) Gergi válasza inferno88 (#11195) üzenetére


Gergi
aktív tag

átérzem :D

(#11197) Hannibhál


Hannibhál
őstag

Sziasztok:)
Érdeklődnék, hogy szerintetek(esetleg ha van innen valaki akk konkrétan tudja is) Audiba kezdő mérnökként (bsc, 1 év szakmai tapasztalatom van most Rábába, középfokú angolom van, voltam interjún is már, lassan szólnak) mennyi a bérsáv? Mármint tudom, hogy sávos rendszer van, s több tényezőtől is függ, és igaz hogy fel sem vettek, csak kíváncsi vagyok, hogy mennyivel lőttem a bérigényemmel alá/fölé a cégesnek, mert amikor kérdezték a bérigényem, én 275brutótt mondtam :U
Köszi előre is, és bocsi ha itt nem mérnökös van :R

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#11198) bandus válasza Hannibhál (#11197) üzenetére


bandus
veterán

szerintem úgy 150-200k-val alá lőttél. inkább 150.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#11199) Mirman válasza Hannibhál (#11197) üzenetére


Mirman
őstag

Nem ebben a szakmában vagyok de ez nevetségesen alacsonynak tűnik. Ha nettóban mondtál volna ennyit még az se lenne szerintem nagy túlzás .

(#11200) JayZ válasza Hannibhál (#11197) üzenetére


JayZ
tag

Mivel alálőttél valszeg megadják a piaci minimumot. De valóban, egy év tapasztalattal br 400-450 is konzervatív igény.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.