Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#11701) EQMontoya válasza htomi85 (#11699) üzenetére


EQMontoya
veterán

Azert azt is erdemes latni, hogy a jelenlegi piac oda jutott, hogy a 20 eves hitel boven kisebb osszeg havonta, mint amennyiert az adott lakas kiadhato. Ami egy vicc. Ez nyilvan nem fog tartosan igy maradni, de mutatja, hogy milyen szinten beteg a piac.

Same rules apply!

(#11702) amargo válasza htomi85 (#11699) üzenetére


amargo
addikt

Kollégáim 160+közös költség+rezsi áron bérelnek lakást átlagban (BP) és csak szenvednek a hibákkal/bajokkal. 20M ft havi 100e -re kapsz, ha van 10-15M kezdőd, akkor ez a logikus választás, jelenleg.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11703) weiss válasza EQMontoya (#11701) üzenetére


weiss
addikt

A bérleti díj a sok vagy a törlesztő kevés?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#11704) htomi85 válasza amargo (#11702) üzenetére


htomi85
tag

Te nem igazán értetted meg amit írtam.
Ha holnap reggel mindenki okosabban ébredne és senki sem írna alá 10 évesnél hosszabb szerződést, akkor az a bérleti díj hamar leesne.

(#11705) EQMontoya válasza weiss (#11703) üzenetére


EQMontoya
veterán

A berleti dijnak es a torlesztonek nagyjabol egyutt kellene mozognia, egyszeru okbol: a berleti dij a toke befektetesen (lakasvasarlas) realizalt haszon (kamat), a hitel meg pontosan ugyanez, csak a bank fektet, beled. Nyilvan a ketto kozott lehet kisebb kulonbseg, de ami most van (3% alatti kamatok, a lakas pedig kiadhato az ertekenek 6%-aert siman), az irrealis.
10 eve a lo masik tuloldalan voltunk, amikor 15M volt egy lakas, 60e volt kiberelni, ha leraktal 5 millat es felvettel 10-et hitelre, akkor csak kamatra fizettel volna havi 70-et, toketorlesztes nelkul.
A magyar piacban az a szep, hogy barmikor tud olyan kornyezetet produkalni, ami normalis piacgazdasagban nem fordulhat elo. Minden nap uj csoda. :)

Same rules apply!

(#11706) amargo válasza htomi85 (#11704) üzenetére


amargo
addikt

Előbb még nem ezt írtad az én értelmezésemben. Birkának tituláltad azt, aki hitelre vesz lakást. Én erre reagáltam.

Ha holnap okosabban ébredne mindenki és nem venne ki lakást 160e-ért, akkor mi történne?

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11707) Mirman válasza amargo (#11706) üzenetére


Mirman
őstag

Kiürülne a város és mindeki költözne vissza anyuékhoz vidékre amíg nem normalizálódnak az árak. :DDD

(#11708) Vision válasza htomi85 (#11704) üzenetére


Vision
veterán

A budapesti bérleti piac nem olyan egyszerűen működik, mint ahogy te azt elképzeled! Egyébként a drágulás triviális, túlkereslet van a piacon. Ezt táplálja a dinamikusan növekvő turizmus (Airbnb), illetve az urbanizáció jelensége.

(#11709) Jhonny06 válasza htomi85 (#11704) üzenetére


Jhonny06
veterán

Az, aki maximum 10 évre vesz fel hitelt, nem okosnak nevezném, hanem inkább csak megteheti. Rengetegen vannak, akik nem tudnak csak 10 évre felvenni hitelt. Egyébként meg leginkább csak szerencse kérdése, hogy kihúzod-e a törlesztési időszakot anélkül, hogy beütne a krah. Jobb esetben 20 évig is tudod fizetni, rosszabb esetben meg 10 évig se, ez nem intelligencia kérdése.

EQMontoya: Sajnos egyáltalán nem beteg a budapesti ingatlanpiac, szimplán csak arról van szó, hogy most értük el a normális, európai világvárosokban tapasztalható árakat. Az nem volt normális, hogy a főváros belső kerületeiben eddig kvázi bárki olcsón bérelhetett lakást. Nézz körül, hogy más világvárosokban ez mennyire elképzelhető (semennyire). Most jutottunk el oda, hogy a belsőbb kerületeket csak az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők engedhetik meg maguknak (és ez a normális).

[ Szerkesztve ]

(#11710) Stanlee válasza Jhonny06 (#11709) üzenetére


Stanlee
őstag

A 10 ev talan eltulzott, de mondjuk 13-15 az ami a mai hitelfelveteli lehetosegek mellett indokolt lehet. A hitelt minimum 30% onerovel kapja meg az ember, es nagyjabol 13 eves hitel futamido mellett van a berleti dij a havi torlesztovel paritasban.

A nagyobb gond az, hogy a 30% onerot osszeszedje az ember. Mert akinek sikerul a berleti dij mellett az onerorevalot is osszeszednie, az abban a pillanatban, hogy sajatba koltozik hitellel, akkora torlesztoreszletet tud fizetni, hogy 10 ev vagy az alatt is kepes visszafizetni a hitelt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11711) djgeg válasza Jhonny06 (#11709) üzenetére


djgeg
őstag

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a fizetések/lakás árak tekintetében nem érte el még mindig a válság előtti időszakot. (akkor többe került fizetéshez arányosítva 1 m2) :U

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#11712) VirsLee válasza Stanlee (#11710) üzenetére


VirsLee
őstag

Nem érzem még teljesen bizonyítottnak, hogy érdemesebb lakást venni, mint bérelni BP-n. Az egyetlen eset, amikor egyértelműen a vételre szavaznék az amikor az ember családalapításra adja a fejét, vagy már vannak gyerekek. Ilyenkor biztonságosabb, stabilabb egy saját lakás, de egyébként anyagilag nem tartom alátámasztottnak, hogy egyértelmű lenne a vétel, mint jobb lehetőség.

(#11713) #41635072


#41635072
törölt tag

Jah, borzasztoan bolcs es okos dolog mostani arakon 30 evre 30 milliora eladosodni. Csak nehogy egyszer beteg legyel...

(#11714) Kobe válasza djgeg (#11711) üzenetére


Kobe
veterán

Azert ez igy nem igaz. Ezt a mondatot ugy szoktak nezni, hogy az orszagos atlag nm ar versus az orszagos atlagkereset. Ilyen alapon van igazsag benne, de a gyakorlatban ket ellentetes iranyu folyamst ment le:
-videken nem nagyon, vagy legalabbis nem olyan beteg utemben nottek a nm arak
-viszont a videken lakok alacsonyabb keresete aranyaiban tobbet nott

A fovaros meg ennek az ellentettje
-mersekelt jovedelememelkedes
Brutalis nm ar emelkedes

Statisztikai alapon 12% volt a beremelkedes. Bo en a hasnzalt panelok ara ment ennyit 1 negyedev alatt. Versenyszferaban vagy nem minimalberes melokban meg sok helyen meg sem volt az evi 10% beremelkedes, sokan orultek az inflakovetonek...

(#11715) Stanlee válasza VirsLee (#11712) üzenetére


Stanlee
őstag

A maganvelemenyem az, hogy csak azert lakast venni es mondjuk 25-30 evre felvenni a hitelt, mert ugyanannyiba kerul, mint a berleti dij, nem tul okos dolog - annak ellenere, hogy szemely szerint pont igy csinaltam es eletem egyik legrosszabb dontesenek tartom meg mindig.

Az ember a jelenbol indul ki. Fiatalon egy kisebb lakast tud venni, de az nem lesz eleg nagy ha bovul a csalad. Ha par ev hiteltorlesztes utan nagyobbra csereli az ember a lakast/hazat, nem biztos, hogy jobban jon ki, mintha egybol a nagyobbra gyujtene. Mi van, ha valtozik az elethelyzet es el kell adni a lakast, de pont egy ingatlanpiaci esesben kell eladni?

En amit maskepp tennek a fiatal enemhez kepest az az, hogy egyetem utan inkabb valami alberletbe koltoznek tobbedmagammal, meg ha gaz az hogy masokkal el albiban az ember, de fiatalon jobban tud alkalmazkodni. Nem azt mondom, hogy kollegium szinten egy szobat kell 2 masik emberrel megosztani, de mondjuk egy olyan lakasban elni par evet, ahol mindenkinek van haloszobaja es a tobbi helyiseg van kozos hasznalatban, gazdasagosabb, mint egyedul mindent fenntartani. En pl. a munkam miatt volt hogy par napot voltam csak a lakasban egy honap alatt, egyebkent ott allt 2-3 hetig is uresen. Ezert fenntartani felesleges volt.

Ha viszont elerte az ember azta pontot, hogy vegyen, nem erdemes nagyon elhuzni a hitel veget, mert az csak arra jo, hogy a havi torleszto szebben mutat. Csak nagyon kevesen vannak annyira konzekvensek, hogy megtakaritsanak.

Amugy meg azert sem tartom tul jo otletnek csak a lakasra tenni, mert ha az az egyetlen megtakaritasa az embernek, akkor az sose fog tul sok jot jelenteni...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11716) djgeg válasza Kobe (#11714) üzenetére


djgeg
őstag

[link]

"A budapesti lakásárak hosszú ideje töretlen növekedése ellenére talán meglepő, de a lakáspiac még mindig nem hozta be a pénzügyi válság, a 2008-2013 közötti időszak éveinek árszintjét, legalább is, ha a lakásárakat a jövedelmekhez viszonyítjuk. Azaz - mivel a jövedelmek a válság alatt is folyamatosan emelkedtek - ma kevesebb havi átlagjövedelemből vehető meg egy négyzetméter, mint 2007-ben. Budapesten 2018-ban 1,7 havi fizetést kell megtakarítani egy négyzetméter megvásárlásához, míg 2007-ben 2 havit kellet. A belvárosban még többet, 3 havi juttatást kellene ma félre tenni."

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#11717) depe95


depe95
tag

Nem: Férfi
Kor: 23
Munkakör: Gyártás előkészítő / projektmenedzser
Végzetség: 3/4-ed gépészmérnöki diploma, gyártástechnológiai technikus OKJ
Nyelvtudás: erős angol, még nem tárgyalóképes (bár ahol jelenleg dolgozom bőven átlag feletti, így sok email írása rám hárul)
Netto fizetés: 199500Ft
Egyéb: 15Ft/km támogatás és havi 10000Ft erzsébet kártya
Hely: Hajdú Bihar megye
Tapasztalat: fél év, ennyi ideje vagyok a cégnél

(#11718) Stanlee válasza djgeg (#11716) üzenetére


Stanlee
őstag

KSH szerint a bp-i netto atlag kereset 272 e HUF. Ha a cikk atlagaraibol indulunk ki (400 e HUF/m2 :) ), akkor 1,5 alatti erteken vagyunk. Random modon az ingatlan.com-on uj lakas Pesten 550 ezer (ez nem tudom mibol epulhet) es 750 ezer kozott van a m2 ar. Nekem Zugloban van lakasom, ott 610 ezer az atlag ingatlan.com szerint, tehat mar ott 2,2 havi atlagfizetesnel jarok, pedig nem egy kiemelkedo reszet valasztottam a varosnak.

Erdemes nezegetni a KSH negyedeves jelenteset is. E szerint 2008 ota a hasznalt m2 ar kb. 260-rol felment 460-ra. 2008-ban az atlag netto Bp-en 145 ezer kemeny Ft volt, ami a hasznalt esetebn 1,8-as erteket jelentett, most 1,7-et. En pont abban az evben vettem a lakasom, Zugloban, ha jol emlekszem 330 ezer volt a vegen a m2 ar, ami az akkori atlagfizetessel 2,3-on van, tehat nincs messze a mostani ertektol, alacsonyabb afa.terheles mellett.

Videken meg mar 1 havi atlagbol is lehet hasznaltat venni az atlagfizetesbol, megyei jogu varosban. Ami inkabb durva, hogy Bp-en erzesre majd ketszer akkora a hasznalt ingatlan m2 ara, mint videken, az atlagfizetesben ez viszont nem ervenyesul. Amugy ha valakinek nem annyira fontos a bp-i levego, es mondjuk kibirja egy videki nagyobb varosban, valamivel kevesebb fizetesert meg mindig videken eri meg jobban elni, nem Bp-en.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11719) amargo válasza #41635072 (#11713) üzenetére


amargo
addikt

Alapjában véve igazat is tudnék adni, viszont az albérlet az mi pluszt ad? 1,5-2x áron bérled. Ha meg nem megy, akkor mész vissza mama hotelbe vagy mi lesz?

Mi a különbség a kettő között, hitel vagy albérlet? Mind a kettő hosszútávú elkötelezettség (10 éve bérlek is). Nincs olyan, hogy olcsóbb albérletet keresel jelenleg. 4-10 éve abszolút nem érte meg vásárolni, jelenleg tőkével rendelkező hitelképes embernek, értelmesebb venni, mint bérelni én így látom. Kíváncsi vagyok a másik oldalra is, én mindig is bérlés párti voltam, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a vásárlást gondolom okosabb döntésnek.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11720) Kobe válasza djgeg (#11716) üzenetére


Kobe
veterán

Stanlee kb megvalaszolta, egy mas dolog amit a cikk ir, es megint mas az az atlag nm ar amin a valos tranzakciok kottetnek. Nem tudom mikor lattam barhol pesten 600e alstti nm arat hasznalt lakasnal is.... A 400e az kb a 2 evvel ezelotti atlagar lehetett

(#11721) FLx válasza amargo (#11719) üzenetére


FLx
addikt

Az alberlet szabadsagot ad, azt is meg kell fizetni. Ha sajat lakasod van es rajta a jelzalog ezer evre, nem olyan konnyen koltozol at masik lakasba. Az emberek sose gondolnak arra, hogy ezer ok miatt elofordulhat, hogy koltozniuk kell. Legyen az csaladi vagy mas ok. Akar egy kellemetlen csalad a hazban vagy az utcaban es mar veged is van, a lakas erteke meg megy a szakadekba. Nem egy ilyen esetet hallottam mostanaban ahol az egesz tarsashazban nem lehet mar eladni egy lakast sem. Arrol mar ne is beszeljunk, hogy berles eseteben semmi nem koltesz a lakasra, se festes, se felujitas, ha a feltted levo elaztat, felrobbantja a konyhat stb. Az mind nem a te koltseged lesz. Akkor eri meg venni ha befektetesnek veszed, benne lakni kb. soha nem eri meg.

[ Szerkesztve ]

(#11722) amargo válasza FLx (#11721) üzenetére


amargo
addikt

Ezek teljesen jó elképzelések, mert ezt a részét én is látom, viszont a kérdésem inkább arra domborítanám ki, hogy mi van, ha az albérletet sem tudod fizetni? Mert nekem azon akadt fennt a szemem, hogy 20-30 éves elkötelezettség (lehet 5-10 évre is felvenni) az huuu meg ha, de az albérletnél, ez miért is nincs meg?
Albérlete valogatja, mit kell és mit nem kell fizetned, amibe én lakok, nekem kell kifesteni, mindenért nekem kell utána járni, butorozatlan is volt, cserébe olcsó (de én ilyet is akartam).

Legtöbb helyen min félév, de inkább 1 évet iratnak alá veled. Ott a foglaló, stb.

Viszont, ha valaki sűrűn szeret vagy kell költöznie, annak a bérlés az opció, ez igaz.

Inkább tényleg úgy látom, hogy ezt is bőven életkörülménye válogatja.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11723) sutszi válasza amargo (#11722) üzenetére


sutszi
veterán

+1

Ugyanezen akadok meg én is párszor. Rendszeresen bárhol előjön a téma, mindig az első érvek között dobják be, hogy a hitelt évekig fizetni kell... miért a az albérletet nem?! Mintha egy 30 év albérletezés az nem lenne anyagi elköteleződés...

Mondjuk nekem valahogy nem jön ki a matek. 30 év albérlet után semmi sem marad. 30 év hitel után meg van egy ingatlanod. A hitel lejárta után se albérlet se hitel... Szóval még fel is szabadul egy jelentősebb összeg... Akkor miért nem fél mindenki az elköteleződéstől? Nehogy azt írja nekem valaki, hogy "de mi van ha történik valami?" mert ettől falnak megyek. Ha történik valami attól még albérletet is fizetni kell...

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#11724) Stanlee válasza amargo (#11719) üzenetére


Stanlee
őstag

En mar tobbszor leirtam itt az oldalon errol a velemenyem. Ha a lakason jelzaloghitel van, akkor abbol nem szabadul az ember egyszeruen. Tortenjen barmi, munkahely, egeszseg, parkapcsolat vagy barmi mas teruleten az ember eletenek, az alberletbol kimegy es kesz. Igen, akar a mamahotelbe vissza. Nalam ugy volt, hogy anyukam hazara/lakasara sose vettunk fel hitel, hogy nekem legyen uj lakas. Az volt a legutolso menedek ha valami tortenik.

En szemely szerint evekig nem tudtam eljonni a munkahelyemrol mert ott volt a lakas Pesten, de pont a meglete miatt nem kerestem aktivan foldrajzilag tavol mashol munkahelyet es beragadtam egy olyan pozicioba, ahonnan nem tudtam fizetesemelest elerni, es minden honap elejen ott volt hogy fizetni kell a torlesztot - es ez vissza is tartott. Volt par almatlan ejszakam, amikor a nagy ingatlanar lejtmenetben a Ft-ban levo toketartozas magasabb volt, mint az ingatlan aktualis erteke, csak remenykedni tudtam, hogy a bank nem ker be ra mas fedezetet is. Ezt csinald vegig mondjuk ugy, hogy van gyereked, akar evekig.

A masik, hogy az ingatlan nem jobb befektetes, mint ha siman valami befektetesi alapban tartja az ember a penzet, ami gyorsan mobilizalhato, ha kell a penz. Mondjuk egy lakas 5%-at az ember nehezen tudja eladni. Az erteknovekedes sem kirobbano, csak ha sikerul a melyponton venni, de az inkabb szerencse kerdese.

A berles se egyszeru, de azert egyszerubb tovabballni - szerintem.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11725) azbest válasza sutszi (#11723) üzenetére


azbest
félisten

Ha történik valami és nem költötte el az összes pénzét lakás önrészre, akkor néhány évre elegendő tartaléka van, amiből pár hónapig el tud tengődni, mire megint talál valami normális munkahelyet vagy meggyógyul vagy irányba áll. Gondolom nem tűnik el az a pénz, amit összegűjtött, ha nem költi el önrészre lakásvásárláshoz. :U

(#11726) sutszi válasza azbest (#11725) üzenetére


sutszi
veterán

Ez egy elég erős feltételezés... Attól még, hogy nem vett lakást nem biztos, hogy annyi tartaléka van... Ha olyan történik akkor 6-12 hónap is kieshet... A foglalóból ez nem jön ki. De kár is belemenni.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#11727) azbest válasza sutszi (#11726) üzenetére


azbest
félisten

Ne a hajléktalanokkal jöjjünk már. Arról van szó, hogy hú mennyivel jobb lakást venni hitelre, ahelyett, hogy lakbért fizetne. Ha nincs pénze egyáltalán, akkor nincs választása sem, akkor nem fog lakást venni, nincs miről gondolkodni. Ugyanolyan körülményekből induljunk már ki.

(#11728) Ironizer
sőt, mégcsak nem is befektetésre gondolok. Egyszerűen csak likviditásra.

- Nincs pénze önerőre -> biztos nem vesz lakást, hanem egyik napról a másikra tengődik.
- Van egy önrésznyi pénze -> választhat, hogy beletolja -e egy lakásba és utána egyik napról a másikra tengődik tartalék nélkü; vagy bérel és hosszabb távon is képes bevétel nélkül fennmaradni.
- annyi pénze van, hogy lakást is vehet, tartaléka is marad. Hát ott már befektetésnek is lehet lakást vesz, nem megélhetési problémákról van szó.

A likviditás pedig igencsak kapcsolódik a jövedelem topichoz. Mivel ezen múlhat, hogy egy vacak állást el kell-e vállalni, vagy lehet hónapokon át várni egy olyanra, ahol értelmes munkával élhető fizetést adnak. Ha gyorsan kell munkát vállalni, az jó eséllyel csapdahelyzet, mert rossz fizetést jelent, ami konzerválja a zsákutcát az életben, mert nem tud annyit félretenni, hogy bátran kiálljon magáért. Tudom, mindig van olyan életművész, akinem a semmiből lett valamije, de a nagy többségnek ez nem sikerül.

[ Szerkesztve ]

(#11728) Ironizer válasza sutszi (#11726) üzenetére


Ironizer
tag

Ez nem erős feltételezés, hanem arról van szó, hogy csakis így érdemes csinálni. Vagy betolsz 10+ millát önerőnek egy hitelbe saját lakáshoz, vagy bérelsz, és akkor azt a 10+ millát befekteted. Annyiból azért el lehet tengődni pár évig, ha beüt a krach. Plusz ha igazán jól csinálod, akkor 30 év alatt bőven összegyűjtesz annyit, hogy a hozamai fedezik a megélhetési költségeidet, a bérletdíjjal együtt. Szóval igaz, hogy nem lesz lakásod, de nem is lesz rá szükséged.

Lényegében borzasztó egyszerű az alapképlet, ha hosszú távon egy lakásban maradsz, akkor általában a vétellel jársz jobban, ha költözködsz, akkor a bérlettel. Csak persze mivel senki nem látja a jövőt, így csak tippelni tudsz, aztán vagy bejön, vagy nem.

(#11729) FLx válasza azbest (#11727) üzenetére


FLx
addikt

Igazabol mindig oda jutunk a vegen, hogy csak annak eri meg a lakas, akinek van ra penze. Es nem annak aki eppen kinyogte az onreszt es a fel fizetese meg a torlesztore megy. :) En a kornyezetemben a masodikat latom mindenhol, a teljes megtakaritas bele az onreszbe aztan 20-25 evre olyan torleszto, hogy en sem mernem bevallalni, pedig tobb mint ketszereset keresem mint a delikvensek... Es ugye ha 30 evesen ugrik az ember egy ilyenbe, akkor 50-55 eves koraig ez lesz a helyzet. Majd a maradek par evben fognak sporolni a nyugdijra? Szepen ehen lehet majd halni a lakasban... Viszont ha csak maga az onresz kamatozott volna 30 evet, szamoljatok ki...

[ Szerkesztve ]

(#11730) Jhonny06 válasza FLx (#11729) üzenetére


Jhonny06
veterán

És akkor egész életedben egy szaros albérletben laktál, ahonnan akár évente kitehetnek (manapság ez teljesen reális, sőt), valamint még nyugdíjas korodra sincs lakásod? 80 évesen költözöl, ha kiraknak? Sokat érsz a spórolt pénzeddel.

Kíváncsiságból, mi az a hajmeresztő havi törlesztő, amit bevállaltak és Te nem tennéd? Ha megszűnik a munkahelyed, akkor teljesen mindegy, hogy van-e törlesztő vagy sem, az egyenértékű albérletet ugyanúgy fizetned kell, vagy mész a híd alá.

A vésztartalékról meg annyit, hogy nyilván a legtöbb ember (ha teheti) úgy vág bele, hogy nem az utolsó forintját is az önerőbe teszi, hanem valamennyit eltesz. Anno a szüleink is így csinálták és valahogy összejött nekik is.

Ha mindenki arra várna, hogy atombiztos anyagi helyzetbe kerüljön, akkor senkinek nem lenne saját lakása.

(#11731) amargo válasza FLx (#11729) üzenetére


amargo
addikt

Értem amit írsz, ebben az esetben nem a hitel a járható út, szerintem sem, de itt inkább az embereknek a pénzhez való hozzáállásával van a gond. Rengeteg a pénzügyi analfabéta, és szerintem sokan ezekből az emberekből is indulnak ki, amikor a hitel ellen kardoskodnak.
Viszont van a másik oldal, akik azért tudatosan hozzák meg ezt a döntést, felmérve az anyagi helyzetüket/lehetőségeiket. Szerintem ezt sem szabad elfelejteni. Továbbá, hogy milyen gazdasági környezetben vagyunk.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#11732) tboy93 válasza Jhonny06 (#11730) üzenetére


tboy93
nagyúr

+1

(#11733) Szmeby válasza Jhonny06 (#11730) üzenetére


Szmeby
tag

Ismered a korithusi bölcs tanmeséjét? Látod a párhuzamot a hozzászólásoddal? Ezért látod te máshogyan a "szaros albérlet" élethelyzetet.

Ahogyan szerinted az is nyilvánvaló, hogy az átlagember nem öli minden megtakarítását lakásba. Ezekszerint te egy nagyon kis szeletét látod a hitelpiacnak, ezért mondasz ilyeneket. De azt legalább nagyon határozottan. A határozottság egy jó tulajdonság, használd sokat.
Talán jobb is, ha nem ismered az átlagembert, rémisztő, miket tesz.

"Anno a szüleink is így csinálták és valahogy összejött nekik is."
Ennek a neve a surviorship bias.

"Ha mindenki arra várna..."
Valószínűleg rád nem illik, de vicces és egyben szomorú, hogy sajnos a társadalmunkban az ember szája sokkal könnyebben áll rá a "vár", mint a "tesz" igére. Az átlag vár, a sikeres tesz, hogy legyen megtakarítása. Az átlag vár, hogy az állam segítse meg, a sikeres tesz magáért. Na mindegy, ez csak így eszembe jutott, amikor elolvastam a mondatod. Nem tartozik ide. Maximum annyiban, hogy teljesen egyetértek veled, várakozásból nem lesz biztos anyagi helyzet.

Szóval tök jó dolgokat mondasz, de az még jobb lenne, ha több tájékozottság lenne mögötte. Még az is lehet, hogy megváltozna a véleményed 1-2 dologban. Vagy nem. :)

(#11734) sutszi válasza Ironizer (#11728) üzenetére


sutszi
veterán

Ezt úgy írod, mintha 10+ milla az ilyen csettintésre összejön aztán aranyélet... Hány év alatt lehet ezt kirakni?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#11735) Stanlee válasza sutszi (#11734) üzenetére


Stanlee
őstag

Egyik kollegam friss diplomaskent Bp-en 400 nettot keres. 100 elmegy alberletre, KK es egyeb fogyasztas, net, telefon 40 ezer. Ha jol tolja, akkor jelen pillanatban 200 k-t minden gond nelkul meg tud takaritani havonta. Van jutalom a cegnel, ami tovabbi 2 havi ber. Faszantosan meg tud takaritani legalabb 3 misit evente, tehat 3,5 ev es megvan a 10 misi. Ha nem csak bankban tartja, akkor meg valami kis tobblet is van belole. Persze ez sose fog megvalosulni, mert mar most vett egy autot, ahogy elkezdett dolgozni nalunk. Kerdeztem tole hogy az auto azert kell, mert a szulokhoz jarsz le minden hetvegen? Nem, evente 2-3 alkalommal megy csak haza, azert vette, mert szeretett volna autot. Markas cuccokban jar, amikor elmegyunk a tobbiekkel enni, sokkal dragabban etkezik, mint a tobbseg, stb. Nem gond, csinalja, koltse a penzet, de igy nem lesz neki belathato idon belul onerore megtakaritasa.

Havi 200 netto fizetessel teljesen mas a szamitas, az is igaz. Ha csak 200 k-t tudok keresni, es mindenfelekeppen Bp-en kell lennem, akkor nagy megtakaritasok biztosan nincsenek benne a lehetosegek kozott, hacsak nem mamahotelben lakhatok es nem kernek tul sok zsetont az otthonlakasert. Opcio, hogy tobbedmagammal lakom, es mondjuk 5 evig amit csak lehet felreteszek, probalok a munkaban elore jutni egyre nagyobb fizetessel.

Na megyek a taposomalomba :DDD

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11736) FLx válasza Stanlee (#11735) üzenetére


FLx
addikt

Nem olyan egyszeru helyzet am ez, elni is kell, nem lehet mindent bealdozni a negy falert. Magyarorszagon nagyon jellemzo, hogy megszoljuk a masikat, mert nem a negy falra kuporgat, hanem inkabb elne. En mas orszagban ahol jartam meg nem lattam ezt a mentalitast, csak nalunk neveltek az emberekbe. En abban hiszek, hogy ha van eleg megtakaritasod, akkor a maradek penzeddel csinalj ami neked jo es kesz.

Amint lathato ebben a topikban is tobbnyire azokat szidjuk, akiknek nem a lakas az eletuk. Inkabb azokat lehetne biralni akik nem gondolnak a nyugdijmegtakaritasukra, abbol lesz a nagyobb baj.

[ Szerkesztve ]

(#11737) Stanlee válasza FLx (#11736) üzenetére


Stanlee
őstag

Nem szidom, csak szerintem az embernek pont amikor kikerul a fosikolarol/egyetemrol akkor kellene megfognia a penzt, ha egy jol kereso allasa lesz es legalabb 2-3 evet kibirni kozel azon a szinvonalon elve, mint ahogy azt tette a tanulmanyai alatt. Rakjon felre a penzbol annyit amennyit tud, mert kesobb nem lesz konnyebb, sot nehezebb lesz csak.

Amugy a "dehat elni kell" kijelentes pont az, ami beleviszi a legtobb embert a fogyasztasba. Csak hogy a nemet fiatal kollegaimat is szekaljam, ott van az egyik srac, ugyanakkor kezdett dolgozni mint a masik mo-i kollega, detto ugyanazt csinalta: most vett kb. 30 ezer euroert hitelre egy BMW-t, mert a regivel nem tud bejarni a munkaba. Ennel jobb penzegetest el sem tudok kepzelni, de egeszsegere. Van egy masik srac az irodaban, az pl. mar evek ota ugyanazzal a regi Polo-val jar be, en meg tomegkozlekedem - tudom, nem vagyok sikeres ember :)

Amugy a penzevel mindenki azt csinal amit akar, ha ukran pompomlanyok seggerol akar kokot szivni, tolem arra is elverheti a penzet, de attol meg mondhatom, hogy szubjektiv velemenyem szerint ez nem a legjobb modja a vagyon felepitesenek...

[ Szerkesztve ]

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#11738) DanielLong válasza Stanlee (#11737) üzenetére


DanielLong
senior tag

Egy éve még azon a véleményen voltam teljesen, amit te is mondasz. Most mindjárt 25 leszek, januárban kerültem ki az egyetemről. Az utóbbi hónapokban sokat matekoztam és most inkább úgy vagyok, hogy nem teszek mindent félre, amit tudnék, mert pont ez a 2-3 évem ad lehetőséget még rengeteg olyan dologra, amit aztán már gyerekkel, családdal nem egyszerű kivitelezni. Világ életemben spórolós voltam, mert nem is nagyon tehettem mást, viszont most inkább tudatosan igyekszem kihasználni a kötetlen helyzetem. Eddig is azt mondogattam magamnak, hogy na, még 3 év, még 2 év, aztán jó világ lesz, de így a végén 55 leszek és akkor már hülyén mutatok az ukrán pom-pom lányokkal :))

Van egy építőmérnök barátom, ő már 1,5 éve dolgozik. Nem sokat tud félretenni, de abból elment már Izlandra, Marokkóba, nem is tudom még hova. Persze autója vagy lakása nincs, szerintem egy darabig nem is lesz, viszont nem ítélem el ezért. Összegezve, úgy gondolom valahol a spórolás és a carpe diem között félúton van az igazság, kinek kicsit erre, kinek kicsit arra.

(#11739) bandus válasza DanielLong (#11738) üzenetére


bandus
veterán

egyetértek. így 30 évesen a mostani éves packagem 12-13M körül van, amit inkább gondolok átlagosnak, mint jónak, de nem látom, hogy ebből lakást tudnék venni anélkül, hogy lemondjak az élményeimről. idén eljutottam végre egy szuper kaliforniai körútra (~1M), volt 1-2 rövidebb utam, túrám, és ezekről akkor sem mondok le, ha tudom, hogy emiatt 1-2 évvel később veszek csak lakást. ezzel szemben van olyan jóbarátom, akit egy hosszú hétvégi útra nem tudok elcsábítani, ahova 15k a repülőjegy, mert tolja bele a lakásba a pénzét. nem vagyunk egyformák, én majd akkor veszek, ha ezt különösebb lemondás/életszínvonal csökkentés mellett meg tudom tenni.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#11740) Ursache válasza bandus (#11739) üzenetére


Ursache
senior tag

éves package alatt éves nettó income-t értesz? ha így van, ehhez csak gratulálni tudok! ez egy egészséges célom nekem is.

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#11741) FLx válasza Ursache (#11740) üzenetére


FLx
addikt

Es ha ez tenyleg netto, az messze nem atlagos...

[ Szerkesztve ]

(#11742) fahrii válasza FLx (#11741) üzenetére


fahrii
őstag

Max a topicban :D

(#11743) Mercutio_ válasza FLx (#11741) üzenetére


Mercutio_
félisten

Még bruttóban sem...

bandus: neked 10 év múlva se lesz lakásod mert nem tudsz priorizálni. Az, hogy van olyan kollégád aki a másik végletet képviseli biztos jó alibi, de ahogy azt te is látod (15k-s repjegy, airbnb, előre tervezés, stb.) az élményekhez nem kell 1M:N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11744) emvy válasza Mercutio_ (#11743) üzenetére


emvy
nagyúr

De, priorizal, csak nem ugy, mint te.

while (!sleep) sheep++;

(#11745) Mercutio_ válasza emvy (#11744) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igaz.
És nem lakása nem lesz, hanem megtakarítása ;)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11746) layerke válasza bandus (#11739) üzenetére


layerke
aktív tag

Ennyi idősen, ennyi pénzzel biztos könnyű dolog lehet élményeket gyűjteni, de azt kijelenteni, hogy ez nem jó, csak átlagos, az elég szűk látókörű gondolat. Igazán szerencsés vagy, hogy ilyen jó gazdasági helyzetben tudhatod magad és becsüld meg, mert nagyon nagyon sok ember ennek még a negyedét se keresi meg keservesen nehéz munkával és hírül nem él olyan jó körülmények között, mint te. Példának okáért én nem keresek fele annyit se, mint te még a feleségemmel együtt se, mégis igen jó körülmények között élünk és örülünk, hogy van ennyi.

Azt még hozzátenném, ha megengeditek és ez nem csak neked szól, hogy az "élményeket gyűjtök inkább és nem pénzt", ez szerintem félreértelmezett fogalom/dolog. Szerintem nem csak az az élmény, ha Nizzában a tengerbe lógathatom a pömpit, hanem az is, ha a családdal elmegyünk a vadasparkba vagy egyszerűen csak labdázunk az udvaron.
:R

(#11747) DanielLong válasza Mercutio_ (#11743) üzenetére


DanielLong
senior tag

Hogy megvédjem bandust, az a mocskos kapitalista Amerika számomra is az egyik ultimate utazási cél. Ahogy nézegettem, fél millió per fő alatt nem igazán lehet kivitelezni, viszont ha az ember nem teszi meg a gyerek előtt, akkor úgy érzem, utána már csak 50 felett lesz rá lehetőség. (vagy vinni kell a gyereket is, de az meg még több pénz :D)

(#11748) Mercutio_ válasza DanielLong (#11747) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ismerős 2 évente kint van, 3-400-ból, 1,5 volt a gyerek amikor vitték (igaz jól bírja a repülést, előtte már EU-n belül tesztelték többször)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#11749) djgeg válasza bandus (#11739) üzenetére


djgeg
őstag

Hát azért ha havi 1 misiből az évi pár kisebb út meg egy nagyobb 1 milliós visszaveti a lakás takarékodat 1-2 évvel akkor ott amúgy gondok vannak.... Vagy K-ra nem érdekel a lakás és minden más szarra költöd a pénzed. Ez a te dolgod... de szerintem a más takarékba se teszed ezek szerint azt a pénzt. :U

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#11750) bandus válasza Ursache (#11740) üzenetére


bandus
veterán

ez a bruttó, bónusszal együtt, mindig bruttóról beszélünk :)

to all:

amúgy valóban nincs sok megtakarításom, ami lakáscélra mehetne, kb. a tizede egy olyan lakás árának amit szívesen megvásárolnék. ennél valamivel kevesebb nyugdíjpénztárban és that's all. spórolni valóban nem szokásom, pedig a családban sem ezt láttam. ez van, nem érzem égetőnek a lakás-kérdést. úgy gondolom az opex-em jól belőttem, e mellett nem tudok/akarok sok pénzt félretenni. feltételezhetően nem ragadok meg ebben a pozícióban, ami e feletti income lesz, az egész nyugodtan mehet megtakarításnak, mert nem érzem úgy, hogy +20% fizu mellett többet akarnék/szeretnék költeni.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.