Hirdetés
- Olcsó/régi telefonok fotói egymás mellett
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Hieronymus: Rosszindulatú tevékenységek ellenőrzése IP alapján
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
-
LOGOUT
iPad topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz
zioncsabi
üzenetére
lehet nem ide tartozik de en azt nem ertem hogy ezek a tokok miert ilyen nehezek. Kb 600gr egy iPad fel kilo egy ilyen billentyuzet. ennyibol egy ultrabook is kijon ami sok feladat megoldasaban urkategoria egy ipadhez kepest... (oke az uj pro a porondmesterrel mar fejlodott nade azok ara plusze egy billentyuzet pariban van egy ultrabook araval)
Billentyuzet eseten ti hogy dolgoztok amugy a geppel? Eger toll vagy kezzel odanyultok? Engem rettentoen zavar ilyenkor a kijelzot taperolni igy vettem egy egeret, de annak a nem normalis ikonja hanem az a potty... hatnemistudom aki azt kitalalta es validalta...

-
-
Quaresma
aktív tag
Sajnos csak US layoutot tudnak hozni. Egyébként ezt a típust néztem ki. Esetleg egy matricázás még segíthet idővel, mert a hosszú í esetén az autocorrect segíthet, a vakon gépelés meg talán nem lesz gond. Olyan billt kerestem, amiről ha leveszem a gépet, akkor is van valami, ami védi a tablet oldalát. Sokat használnám bill nélkül is. Van esetleg más típus, amivel van már jó tapasztalat?
-
Quaresma
aktív tag
Sziasztok! Air 5-höz vennék egy billentyűzetet. A kiszemelt típusból azonban csak US kiosztás van. Kérdés, hogy iPad esetén ez mennyire zavaró? Mik a legfontosabb különbségek (ékezetes betűkre pl van e megoldás)? Állítható esetleg ez utólag a tableten, vagy engedjem el inkább? Nagyon köszi!
-
törölt tag
Sziasztok!
Hol tudom megnézni, hogy miket szinkronizál az iPad-em az iCloudba?
A fényképeket alapból szinkronizálja? -
álmodom?
csendes tag
-
álmodom?
csendes tag
Tudja valaki hogy tudok iPad-en biztonsági mentést csinálni ha szülői felügyelet alatt van a készülék?
Most a beállításokban a név menüre nem lehet kattintani amiben az iCloud van. -
kchris78
veterán
válasz
umfrider
üzenetére
Applenek nem belefér? Szétszedi a megfelelő technológiával, és megfelelő minőségbiztositás után megy vissza a vásárlókhoz refurbished hardverként. Ezt nyilván csak apple hivatalos szervizeknél fogod megkapni akik az appletől rendelik ezeket a cuccokat és megy vissza a tiéd.. AirPods is ugyanigy működik... Ebben látszik ennek a fogyasztói hardvernek a rákfenéje: szétszedhetetlen az eszköz, és maga a hardver igazából annyira nem költséges hogy ez is belefér ahelyett hogy szét lehetne szépen szedni és kihúzni - betenni az aksit...
-
umfrider
senior tag
válasz
kchris78
üzenetére
Nem tudom srácok. Nekem fenntartásaim vannak ezzel a csere dologgal. Tehát beviszek gari lejárat utáni gépet 4 évvel (2018-ban még csak 1 év volt), majd arra hivatkozok, hogy túl sokat degradálódott az akku, így kifizetem az újat, viszont mivel az apple nem javít, így kapuk egy teljesen újat? Számomra ez furcsa. Nem azt állítom, hogy nem így van, csak, hogy 2022(2023)-ben szinte hihetetlen.
A mai fejemmel, így, hogy az M1 üzemideje siralmas, lehet, hogy 45.000,- ért inkább kicseréltettem volna a 2.gen pro-t és azt használnám tovább.
150.000-ért vitték el (isamurai által cserélt akkuval), makulátlan állapotban. A durva az, hogy még így is filóztam azon, hogy inkább a 2 hetes M1-et hirdetem meg… -
kchris78
veterán
válasz
umfrider
üzenetére
Miért ne működne? Applenek vannak azért készletei régebbi hardverekből is
. A probléma ezzel az hogy 1-2-3 évesen nem nagyon éri el az ember a 80%-ot amikor a 45000ft csereár bekövetkezne. Utána meg már minek? Van egy 50-100e Ftot érő készüléked. Csere lenne 45000 ftért. Rászánod vagy rádobsz egy kicsit és veszel inkább egy pár évvel újabb modellt, használtan aminek van mondjuk 90% aksija és sokkal gyorsabb nagyobb memo.stb... -
Amilo02
aktív tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Szia! Pont egy ilyen HUB-ot adtam el, nekem nem működött megfelelően M1 Pro-n a HDMI kezelése. M.2 használata is bizonytalan volt(laggolt, néha nem is látta az ipad stb...), igaz az az IOS hibájára írható.
Jelenleg [ezt] a 10 Gbit/s sebességre képes boxot használom egy Samsung 870 SSD-vel teljesen hibamentesen. -
umfrider
senior tag
válasz
dptrsk
üzenetére
Hát, ilyet a mai világban még nem hallottam. Az elmélet szimpatikus, de vannak kétségeim a valósággal kapcsolatban. Az a fogyasztó vagyok, aki elvárná ezeket a megoldásokat, sőt, ki is harcolom a hasonló szolgáltatásokat, de számomra meseszerűnek tűnik. Sajnos ez a tapasztalatom…
De, ha van rá visszaigazolás, elhiszem
-
Zozzer888
addikt
Sziasztok!
Nálatok működik az icloud? Reggel óta nem akar szinkronizálni rá a gép, böngészőből nem is férek hozzá...
Üdv.:
Zoli -
oszy
veterán
Hol érdemes tokot illetve fóliát venni egy iPad 10.2 2021-re? Az eredeti dolgok marha drágák. :/
-
BlackJack21
tag
válasz
gaben88
üzenetére
Pont egy ilyen ( 3-4 órát bír, már folyamatosan a töltőn lógó ) ipadből jött ki az akkumulátor. A párom mondta, hogy valami nem ok. Elvált a kijelző ragasztása, így nem törte össze a kijelzőt, 3mm- re eltávolodott a két rész. Az akkumulátor 79-80% volt a szervíz szerint. Akkor még 12eFt-ért cserélték ( az igb-nél).
Anno a iPod-om így lett cserélve, megvolt, hogy milyen generációs a beteg eszköz ( szomorú szmájlis volt már), volt egy sávos árlista, hogy mennyibe kerül a csere. Kiperkáltam az összeget, elhoztam az újat. Akkor azt mondták, hogy csak az Apple gyár javíthat, mindent oda küldenek vissza, és kerül újraértékesítésre(refurbished). -
gaben88
őstag
válasz
dptrsk
üzenetére
Mit jelent a hibás? Az aksi még jó, nem kapcsol ki magától, feltölthető, használható, de már nem bír ki 2 napot, ahogy az elején, hanem csak jó esetben fél napot, ha használjuk. Erre nem feltétlen adnám ki a bevizsgálás díját és utána se hiszem el, hogy pl 46k-ért adna egy új iPad-ot az Apple, mert iPad Pro 10.5 (2017)-ben az aksi elhasználódott. De lehet rosszul gondolom...

-
umfrider
senior tag
válasz
kchris78
üzenetére
2018 nyarán aktivált 2017-es 12,9-es pro.
2022 októberig (2021 jan 1. óta alig használt) 328 ciklus, kapacitás 80%-os. Gyakorlatban, ugyan azon általános, irodai felhasználás mellett, 11-12 óráról 4-5 órára csökkent a kijelző idő. 10 fok alatt használhatatlan, kikapcsolt a készülék.Szerintem ez már határozottan cserét jelentett.
-
törölt tag
Sziasztok!
iPad 9-et érdemes frissíteni iOS16-ra?
Frissítéskor/után be kell írni Apple ID jelszót? -
-
gaben88
őstag
Több helyről is azt a választ kaptam, hogy:
"Minőségbiztosítási okokból a gyártó nem foglalkozik semmilyen iPad moduláris javításával, ezáltal akkumulátorcserére sincs lehetőség. iPadek esetében a javítás teljes készülékcsere formájában történik, amennyiben garanciális hiba merül fel és az eszközre él az 1 éves korlátozott gyártói jótállás, vagy szavatosság, úgy a javítás díjmentes, egyéb esetekben térítésköteles. Ez általában meghaladja egy új készülék vásárlását.
Szervizünk pontosabb információt csak bevizsgálást követően tud adni Önnek, Melynek költsége br.6900Ft, amennyiben eszközét garanciálisan vagy jótálláson belül javítjuk, cseréljük úgy a bevizsgálási díj nem esedékes.
Eszközét bármelyik üzletünkbe behozhatja nyitvatartási időben, valamint weboldalunkon elérhető GLS futár rendelés is, melynek költsége bruttó 4000Ft.
A készülék bevizsgálása beérkezési sorrendben történik.Amint történik előrelépés, azonnal tájékoztatjuk.
A futárköltségen kívül minden egyéb felmerülő költségről a javítást megelőzően küldünk előzetesen árajánlatot."Magyarul hivatalos Apple szervizben nem fogok aksit cserélni az öreg Pro 10.5-ben. Tehát akkor jön a kérdés, hogy melyik nem hivatalos Apple szervizt ajánlanátok aksi csere szempontjából?
-
zoli62
addikt
válasz
Cyberbeni
üzenetére
Én már a 15-ös iOS Public Betan láttam tavaly, hogy szoftverfrissítés előtt felteszi a kérdést, hogy akarod-e mobilinterneten folytatni, ha nincs elérhető Wifi. Ez volt az előfutára annak, hogy aztán mobilnetet is lehessen frissíteni. Csodálkozom, hogy erről az Apple support mit sem tud.
-
zoli62
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Nos egy vagy két hónapja sima 4G-n is frissül mind az IPad Air 2020, mind az iPhone SE 2 2020 szoftvere. Apple erről hivatalosan nem tud. vezetékes internet akapú Wifin pedig még sohasem káttam, hogy töltő RE rakva automatikusan frissülnek volna az alkalmazások, mindig nekem kellett manuálisan kék ereszteni a frissítése két, de lehet, hogy csak én vagyok a gyakorlatlan, Apple szerint biztos.
-
brugo
aktív tag
Beállitottam 1 új hangot értesitésként ha emailt kapok de nem akarja bevenni. ( a gépen találhatók közül vállasztottam ) ?
-
oszy
veterán
Van egy új iPad 9 gen. Be akartam élesíteni, de valami régi iPad kódot kér. Újként lett beállítva a saját ID-mel. Nekem régen tényleg volt iPad.l, de az már a bizt.mentések között sincs. A telefonomat ki kellett választani. Beírtam az azon használt jelkódot, de az nem tetszik neki. Most ott tartok, hogy várjak 15 percet, mert az iPad nem elérhető.
(#42149) Spy89: valóban a xiaomi stick a jó megoldás számodra, ha nem tervezed új tv vásárlását.

-
kchris78
veterán
válasz
ittakary
üzenetére
ez apptol fugg. van olyan (es egyre tobb, mondjuk valoszinu nem a streaming app de a spotify biztosan ilyen) ami elindit egy bongeszo motort es minden egy weboldal - electron. Na ezt dobatnam a szemetbe. Emiatt fut desktopon tobb bongeszo motor mikor 1 is eleg lenne a slack a spotify miatt.
-
válasz
St3ven
üzenetére
az igen....
esküszöm egy kicsit le is nyűgöznek ezek a gondolatmenetek, amiknek a végén egy dolgot teszel: megszívatod saját magadat
illetve kicsit érdekel is: az életed melyik pontján "világosodtál meg" hogy egy szolgáltató által fejlesztett, erre a célra dedikált app "felesleges" majd te megoldod "egyszerűbben" ?
ja és csak hogy mondjak egyet: a minőség - legtöbb stream safari böngészőben max 720p miközben alkalmazás ismán tudja a 4K-t ... de te tudod
-
St3ven
addikt
válasz
szabonagyur
üzenetére
Köszi az alapos választ. Érdekes, amit írsz, mert nekem az első minden gond nélkül lejátszik tartalmat, nem reklamál az alkalmazás hiánya miatt. A kezelhetőséggel sincs gond, minden ott van, ahol PC-n, elsőre kattintható, teljes képernyőre kirakható, stb.
-
szabonagyur
félisten
válasz
St3ven
üzenetére
Esélyesen jobban kezelhető az app, több funkciót nyújt és kevesebb erőforrást igényel.
Megnéztem most:
HBO Max Safariban nyitva a belépésre kattintva egyből Appstroreba irányít, hogy töltsem le
Netflix: beenged böngészőből is, de lejátszást nem engedi, appot kéri
Disney+: beenged böngészőből, de appot kéri, hogy töltsem leSzóval megkerülni nem igazán tudod.
-
St3ven
addikt
válasz
szabonagyur
üzenetére
Miért telepítenék fel egy/két/három appot, ha már van fent egy az eszközön (a böngésző)?
-
St3ven
addikt
Köszönöm mindkettőtöknek. Ki kell majd próbálnom. Safari + AirPlay kombináció érdekelne alapvetően.
-
St3ven
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Kösz. Simán böngészőből indított HBO Max streamet például?
-
St3ven
addikt
Meg tudjátok esetleg mondani, hogy AirPlay esetében is ott világít az iPad? Vagy elindítom rajta a streamet, ki TV-re, és kikapcsolható a kijelző?
-
de akkor kicsit részletesebben:
- venni kell egy átalakítót
- HDMI kábelt hozzá (ha nincs)
- a tablet kijelzője folyamatosan ott fog világítani a TV mellett
- használod a tablet akkuját, ami a 3-400ezer forintos iPad tekintetében abszolút nem elhanyagolható
- ja és tölteni sem tudod közben, hacsak nem USB C elosztót veszel, ami pedig még drágább, tehát folyamatosan nézned kell, hogy vajon a filmet kibírja e még a tablet - viszont ha meg ilyened van és folyton töltöd meg filmet nézel - akku még inkább gatya leszXiaomi Stick / vagy akár használt Apple TV:
megveszed, bedugod, wifit adsz neki, kész

-
moleculez
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
type-c - HDMI
Amúgy +1 a TV okosítóra.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
melyik iPaden van HDMI csatlakozó?

-
Spy89
aktív tag
Sziasztok!
Egy 2021-es 12,9es Pro-n használom a Disney+ -t. Próbáltam kirakni a képét egy Sony Bravia tévére (kdl48r485b, nem androidos), de eddig nem találtam rá megoldást.
Valakinek van tapasztalata ezzel esetleg? Szívesen fogadnám az ötleteket.
Köszönöm! -
CharlieDrop
veterán
Sziasztok!
Ilyen axagon dokkolót használ valaki?
Vagy valami olyat, ami SSD-t tud kezelni? Elsősorban Air5 tulajokat kérdezem, de ha Pro vonalon használ valaki ilyesmit az is érdekelne.Köszi
-
CharlieDrop
veterán
válasz
koxkids
üzenetére
D-link dokkolóm van, illetve a páromnak, bedugtam az iPad-be azonnal váltott kérdés nélkül 1080p és ment ki minden egy alap Philipse van.
Szóval nem tudom mi lehet :(
Mondjuk az én Dell monitorommal még nem próbáltam.De akkor Dell dokkolót nem választok, ez a D-link nem rossz, csak keveslem a portokat.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Nem tudom mi történt, de nekem a Dell USB-C-s dokkolóval most nem ismeri fel a monitort az iPadOS, amit eddig megtett..

Így nem tudtam tesztelni a full screen -
válasz
zoli62
üzenetére
Nekem rendes vezetékes net wifijén van az ipad, a két hét alatt szerintem heti 7 nap, 0-24-ben, legalábbis nem emlékszem, hogy az elmúlt két hétben elvittem volna magammal. Természetesen ez idő alatt töltőn is volt. Pedig amúgy kellene frissülnie az appoknak, bár újabban ez a telefonnál is problémás. Sőt ráadásul a több adat engedélyezése 5G-n is be van kapcsolva (cellular modell).
Én is úgy tudom, hogy wifin kívül csak 5G-n tud icloud mentést csinálni, de lehet, hogy ez azóta változott. iPad OS frissítésről szintén úgy tudom, hogy csak 5G-n lehet wifin kívül megoldani, de ha változott akkor lehet, hogy már 4G-n is. Értem ezeket úgy, hogy az iPad saját cellular mobilnetjét használva, mert hotspot alatt valóban tök mindegy szerintem is, hogy 4G-s vagy 5G-s, nekem is van mifi routerem, ami csak 4G-s, azzal is csináltam már mindkettőt, szóval azon működik, mint bármely más wifin.
-
zoli62
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Nekem még sohasem frissültek automatikusan az alkalmazásaim, mindig manuálisan kellett frissítéseketr keresni majd telepíteni. Igaz általában mobil internet alapú hotspoton lógok, nem igazi vezetékes internet megosztáson alapuló Wifin. Az Apple a kettő közöttviszont nem tesz különbséget, mert a kliens szempontjából mindkét esetben Wifi-n történik a csatlakozás, pedig van különbség.Mobil hotspoton nem garantált a biztonsági mentés iCloudba, vagy a szoftverfrissítés.
Ezzel kapcsolatban kérdezem. Mobilinterneten is lehet szoftvetrt frissíteni, biztonsági mentést végezni LTE-s eszközökön? Az én tapasztalatom az iOS/iPadOS 16.1 óta az, hogy egy kérdés után igennel válaszolva mobilinterneten is lehetrőség van ezekre, de az Apple hivatalosan ezt sehol nem dokumentálja, és kérdésemre a support nem tudta megerősíteni. Ők azt mondják, hogy a szoftverfrissítés 4G-s eszközökön továbbra is csak Wifin működik, de mint az én példám bizonyítja mobil hotspoton már régóta, mobilinterneten pedig 16.1 óta ez működik, úgyhogy az Apple nem mond igazat. -
Nincs valami gyógyír arra, hogy nem frissülnek az alkalmazások, ha nem frissítek rá kézzel az app store-ban a listára (természetesen semmilyen engedély vagy egyéb nincs kikapcsolva). Most hogy új ipad os jött, gondoltam előbb lefrissítem az alkalmazásokat, 20 frissítést talált is az appokhoz, a legrégebbi december 1-jei volt, azóta nem frissültek az appok. 1-2 még egye fene, de egy így közel két hét azért már béna.
-
kislaci
senior tag
Lock screenre tudok kirakni widgetet, mint a telefonra?
-
Vesa
veterán
válasz
moleculez
üzenetére
"A saját appja fel van rakva?"
Persze, és az appnak engedélyezve van az is, hogy a BT-t kapcsolgassa. De az sem találja az eszközt, csak mazsolázik végtelenített ideig. Tökegyformán csinálok mindent az Androidon és ott működik, itt meg valamiért nem akar.
Mindegy, már jeleztem a gyártónak, max. gariban cserélik vagy valami. Nem is ez az érdekes, csak gondoltam van esetleg valamilyen deep/advanced BT menü, ahol esetleg állíthanék valamit az iPad-en, ezért írtam ide, hátha, de utánanéztem és nincs semmi ilyen.
Amúgy az iPad látja pl. a telefonomat és a BT hangszórót, szóval ez egy tipikusan olyan eset, amikor ötletem nincs mi lehet a probléma.
smc
Neked is köszönöm a választ! Igen, már a BT init. is megvolt, eredményt nem hozott sajnos. -
kchris78
veterán
Áremelkedés: pár éve egy huszasért vettem talán egy használt pencilt. Ez eselytelen már?
-
iPad OS 16.2 tölthető
-
válasz
moleculez
üzenetére
Elvileg nem kötelező hozzá, de fura egy öszvér az biztos. Annyit találtam csak hogy a BT menüjében hosszan kell nyomni a középső select gombot vagy mi a neve és ha elkezd villogni akkor fogja látni a teló. Ez megvolt?
Jobban belegondolva kell az app mert anélkül minek csatlakoztatni.
Hogy abban mi van? Az jó kérdés. -
Vesa
veterán
Sorry! Kettler Tour 300
Teljesen érthetetlen. Androiddal tökéletesen megy, de egyik Apple eszközöm se látja BT-n keresztül, így az app sem tud csatlakozni hozzá. -
kchris78
veterán
válasz
umfrider
üzenetére
fényerő fényerő és mégegyszer fényerő
. Ezzel lehet sokat nyerni. Ha lehúzza az ember kitágul a pupilla és kész
. De komolyan, a szemnek se jó és a fogyasztás legfőbb eleme ez... Főleg egy 12.9 kijelző esetén. Én 50% fölött soha nem használom, 50-100 között sokkal kisebb változást érzékelek szubjektíven (a nitet biztos ki lehet mérni) mint 0-50% között. -
Amilo02
aktív tag
válasz
umfrider
üzenetére
Szia! Nekem kb. egy éve van meg a 12.9” M1. Automata fényerővel, simán csak netezésre, esetleg youtube használattal nem bír ki 8 óránál többet. Ez új kora óta ilyen. Én is csalódtam az üzemidőben egy kicsit, de ez van. Melóhelyre vettem normális töltőt kábellel együtt, és ha ott használom, töltőre rakom. [Mágneses Magic Keyboarddal] használom. Van egy Pro-hoz való [Baseus HUB-om] is, ha az rajta van, még gyorsabban merül, függetlenül attól, hogy nincs használva egyik portja sem.
-
umfrider
senior tag
válasz
szabolcs.sz
üzenetére
Ilyenről én még nem hallottam. Ez esetben mindenki leadná, hiszen az akkucsere címén vagy ugyan olyan 0 perces készüléket, vagy jobbat kapsz? Megveszek egy 80%-os akkusat féláron, majd leadom… stb
Amire szerintem gondolsz, az a garanciális ügyintézés, amennyiben a gyári garanciát érvényesíted. Biztosítási események kizárva.
@gaben88
Ez alapján 25-35k kb a szórás. Tapasztalatra kiváncsi vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Ipad 9th 10th 11 gen. Air 6 7 , Ipad Pro Mini 7 IPADEK Azonnal DEÁK Térnél Átvehető.
- ZEBRA XPLORE iX125R1 12.5" ÜTÉS ÉS POR ÁLLÓ Windows TABLET ( i5-6200, 8G/256/LTE/GPS ) GARANCIÁVAL
- Bontatlan Új M2 M4 IPAD PRO 2022 12,9 128GB - 256GB Wi-Fi Azonnal DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ELADÓ - iPad Air 13" (M2, 256GB) + Apple Pencil Pro + tok
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- iPhone 16 128 GB Plus White - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- iPhone 17 Pro Max Mélykék - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. A probléma ezzel az hogy 1-2-3 évesen nem nagyon éri el az ember a 80%-ot amikor a 45000ft csereár bekövetkezne. Utána meg már minek? Van egy 50-100e Ftot érő készüléked. Csere lenne 45000 ftért. Rászánod vagy rádobsz egy kicsit és veszel inkább egy pár évvel újabb modellt, használtan aminek van mondjuk 90% aksija és sokkal gyorsabb nagyobb memo.stb...