Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ben2
aktív tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nyilván a Neo-t kapudrognak szánták, ahogy anno a Mini-t is.
-
-
Cassi
őstag
Ránézve a keresőkre, a magyar Árukeresőn az első 12 Macbookból 4 Neo, a németen kb. 9-ből 2. Úgy nagy vonalakban, 20-30% közötti részesedésre számíthat a mostani modell, ami nem rossz új termékként. Nyilván teljesen az Apple döntésétől függ, hogy mekkora hányad lesz hosszabb távon. A következő 1-2 generációban bőven felmehetnének 50% fölé, ha akarnák. A mobil SoC-alapú notebookokat az tolja hátulról, hogy úgy általában gyorsabban nő a gépek sebessége, mint amennyi feladattal az átlag user terhelni tudja őket. Ez az alaphelyzet mobiloknál is.
-
ben2
aktív tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
A célközönségnek a lényeg az 500 dolláros árcédula oktatási kedvezménnyel, nem a jobb ár / teljesítmény. Az akciós Air meg csak a készlet erejéig érdekes, utána visszaáll az árlépcső a tervezett szintre.
-
Ez nem még egy közbeiktatott lépcsőnek tűnik.
Az A18 - 8GB memória. Az A19 - 12GB memória maximummal rendelkezhet.
Jövőre a 8GB memóriáért már nem fognak sorba állni a vásárlók. Akkora eémúlik az újdonság varázsa.
Már ez évben is elég vékony volt a Neo és az akciós Air (M4) közötti árkülönbözet. A szín kínálaton túl csak az újdonság hoz többletet a Neo számára. Minden másban jobb az Air. -
AxBattler
félisten
MacBook Neo rumored to get A19 Pro chip and 12GB RAM next year
Asszem' a matek meg lett oldva.
-
ben2
aktív tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Tegyük hozzá, hogy az USA piacra már a PC szerelgetés hőskorában, a 90-es évek vége felé sem volt jellemző az alkatrész legózás. A userek 90%-a valamilyen brand PC-t vett (HP, Dell, IBM->Lenovo, stb.) és úgy használta, mint egy autót: ha valami baja volt vitte a szervizbe, vagy vett egy újat.
A maradék 10% meg nem költség kímélésből, hanem tuning miatt épített PC-t jellemzően a brand árak duplájáért. -
cami][us
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
A soc miatt felejtős, meg eleve lassabb is lenne.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ha cserélhető részekről van szó, akkor külön takaró lemezük van, amit 1 vagy pár csavar tart, akinek ehhez szervíz kell, az egyszerűen lusta.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
... mert ha nem is ért hozzá megkérdez mást, aki ért hozzá és segít neki.
Az átlag felhasználóban fel sem merül az egység cseréjének gondolata. Nem ébred arra, hogy jó ez a nap, egy WIFI-BT modul cserére. Akik munkára használják a gépet, a inkább gépet cserél. A régit megtartja, probléma esetén ahhoz tud visszanyúlni.
Én megértem, nem mindenki így gondolkodik. A bevállalósak.
Egy ilyen "javítás" rezsi óradíja 100 - 150 euró. Az első órát mindenképpen ki kell fizetni. A következőket 10 vagy 15 perces lépcsőkben. Ehhez jöhet még a gyorsasági, kiszállási és távolsági díj. Valamint a délutáni vagy munkaszüneti pótlék.
Két ilyen költség és többe kerül a régi, mint az új eszköz.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ezt ne nevezzük már fejleszthetőségnek, az az, amikor bármiféle forrasztás nélkül tudod cserélni a memóriát és az ssd-t, illetve ha külön modul, akkor a wifi+bt modult.
Akik sokáig használnak egy laptopot, azok idővel ezeket szokták is fejleszteni, ha van rá lehetőség, mert ha nem is ért hozzá megkérdez mást, aki ért hozzá és segít neki. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez nem teljesen igaz.
https://www.youtube.com/watch?v=S2U-ylAsnQA
Van lehetőség némi fejlesztésre. Még akkor is ha nem magad csinálod, olcsóbb mint eleve a nagyobbal megvásárolni a terméket.
A memóriát nem lehet így cserélni. Bár annak processzor oldali korlátja is lehet. (Memória vezérlő probléma.)A vásárlók többsége soha - semmit sem cserél a számítógépekben.
Mi most szakmai fórumon beszélgetünk. Ez automatikusan más hozzáállást jelent.
Az átlag vásárló, kicsit drágábban, bizonytalanabb és lassabb megoldásokat kapna.
Olyan lehetőséggel, amit sohasem akar kihasználni. -
AxBattler
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Szigorúan 1 slot.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
Gondoltam a mondat utáni vicces fej alapján egyértelmű, hogy viccről van szó, az apple eleve nem térne vissza, mivel így sokkal jobban jár, mert semmit sem tudsz cserélni a gépeikben.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem lesz abból előnye senkinek sem.
Ahogyan nézegettem, gyakorlatilag a processzor mellé van forrasztva a memória. Sebességben és megbízhatóságban sokat romlana a foglalatos változat. ár most is arany árnál drágább az Apple memóriája. A cserélhető változatnál csak a nála vásárolt változatot lehetne használni. -
cami][us
őstag
Parttalan hitéleti viták helyett, inkább ennek az utódját érdemes bevárni. Abban már lesz elég ram is, pusztán a mostani mobilos soc alapján.

Talán addigra még a billentyűzetvilágítást is feltalálják.
-
joey04
titán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Akkor ne hidd el.

-
-
joey04
titán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Hidd el, nem jó válasz.

-
Van jó válasz.
Szóba került itt Android és Windows eszközök memória használata.
Az Android esetében más s stratégia. A sok memória a használt appok folyamatos memóriában tartásához kell. Ne kelljen indulásra várni, ne fogyassza felesleges a rendelkezésre álló energiát.
A Windows esetében alap beállás, nincs szükség lapozófájlra, Ezt itt is leírta valaki. A memória többletet előtöltésekre használják el.
A Mac OS mindig takarékosan bánt a memóriával. A lapozófájl kezelésbe nem sok beleszólása van felhasználónak. Sokan nem is tudnak róla.
A Neo esetében 5 - 6GB memória marad a felhasználónak.
Szükség esetén még tovább üríti a memóriát az OS. De az már kompromisszumos megoldás.
Kevés program van amelyik nem elégedik meg 5 - 6GB memóriával.Böngészőben nagyon sok nyitott oldalnak kell lennie, hogy ennyi memóriát fel lehessen zabáltatni.
A Neo esetében az a kompromisszum, hogy nem érdemes sok appot egyszerre nyitva tartani. De bármely alkalmazás problémamentes fut. Legalább a nagyon speciálisakon kívül. Ezekhez biztosan nem Neo-t vásárolni a felhasználó. Inkább munkaállomásokban gondolkodnak ezek a felhasználók.
Ha mindenki helyén kezeli a dolgot és nem csak elképzelés alapon szakért, akkor nem lesznek ilyen felesleges "összetúzések". -
joey04
titán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Ez már az ő baja. Ha meg csak trollkodik, akkor szintén a nincs válasz a jó válasz.
-
-
válasz
vadkörte
üzenetére
Ennél szebben én sem fgalmazhattam volna meg.

Sajnos a probléma gyökere ott leledzik, hogy nem hajlandó elfogadni, hogy nem ugyanolyan mindenkinek a felhasználási szokása, mint neki. Lehet, hogy az ő esetében, az ő felhasználási szokásainak kevés a 8 GB RAM, de másnak viszont bőven elég.
Amúgy valahol megértem a mostani nagyfokú frusztrációt az Apple haterek esetén, mert az elmúlt időszakban két, eddig nyomósnak számító érvük alól is ki lett húzva a szőnyeg:- a Mac-en nem lehet játszani
- a Mac egy túlárazott szarSzóval sok minden már nem maradt a tarsolyban. Csak a kevés memória.
-
vadkörte
addikt
válasz
üzenetére
Látom nem bírsz leszállni a bicócól... Ha nem megy szép szóval, majd megy erővel.
...tudom nem érzik az emberek a különbséget (mert objektív összehasonlítási alapjuk sincs)
Miből gondolod, hogy nincs? Miből gondolod, hogy egy potenciális Neo vásárló kizárólag ostoba 1bites fanatikus almarajongó, vagy IT-analfabéta lehet?Igen, 8GB-al is tudsz dolgozni, de 2026-ban ez szégyen. 6 éve volt a telefonomban 8GB RAM...
6 éve a telefonomban 3GB RAM - nem, nem iPhone - volt és fluidan működött. A gyári OS-mel is. 6 éve a telefonokba azért kellett 8GB RAM, mert a csodálatos Android egy szarul implementált virtuális gép, emellett n+1 hw variánsra kellene az n+1 többszörösének megfelelő OS variánst készíteni. Ez kb. mission imposible. Tehát a fejlesztők optimalizáció helyett erőből oldották meg. Az egységsugarú felhasználó, meg csorgathatta a nyálát, hogy mennyi RAM van a telefonjában.
6 éve a laptopomban - MSI PR210X, tehát nem MacBook - 2GB(!) RAM volt, nem csóróságból, hanem mert ennyit kezelt maximum és mitadisten dolgoztam vele. Mondjuk nagy élmény nem volt, de működött. Az asztali gépemben - nem Mac - 16GB RAM volt, amit felbővítettem 32GB-ra, de semmi érdemi gyorsulást sem tapasztaltam, azon kívül, hogy tele lett az alaplap RAM modullal. Az a pénzt értelmesebb dologra is elcseszhettem volna.
A ma használt laptopom - HP EliteBook 821G2, tehát ez sem MacBook - egy olyan gép ami a Neo teljesítményének kb. 1/10-ét tudja és nem fogod elhinni, dolgozok vele. Leginkább szöveget szerkesztek, ~ korrektúrázok, prezentációt készítek, előadásokat tartok (alkalmanként több óra, mindezt akkuról egy 10 éves AMD64-es géppel). Ja, nem fogod elhinni, de 8GB RAM-mal... Bár Neked valószínűleg mást jelent a munka, mint nekem. A desktop gépemet - Apple MacMini M2 16GB - teljesen más jellegű munkára használom.
Fogadd el, hogy mások vagyunk, más preferenciákkal.
ui.:
Ne pazarold a neuronjaid üzemidejét a válaszra... -
törölt tag
Nálam 16GB-os M3-ba 6.5GB-ot tölt a rendszer + 6GB cache hideg indulás után (semmi nem nyílik vissza, nincs automatikus induló program). 5 tab böngésző, zoom, email ééés: 12GB memória használat, többi cache (a gyorsított filekbol már leszedett a rendszer).
Igen, 8GB-al is tudsz dolgozni, de 2026-ban ez szégyen. 6 éve volt a telefonomban 8GB RAM...
Tudom hardware limitacio, tudom nem érzik az emberek a különbséget (mert objektív összehasonlítási alapjuk sincs) stb. De ne áltassuk már magunkat, hogy ez így rendben van technikailag.
Ez kizárólag a marketing-ben van "rendben" .
-
choosen
tag
Érdekes módon az 16 prómban is 8 Gb van, mégis működnek rajta a játékok a videószerkesztés stb stb. A lányom 13-ason videót szerkeszt, biztos nem vettük eddig észre hogy csak 8 Gb van bennük. Az egyik ismerősöm most vett Neót, filmnézésre, excel szerkesztésre, tökéletes. Eddig M1-est használt
-
choosen
tag
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Miért kell behozni ide a politikát? Miért nem rakod offba?
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
mert most értek az upgrade ciklus végére, nem egyről beszélünk.
Én pedig erről beszéltem:
The average phone replacement cycle has gotten longer and longer for Americans over the past 10 years, going from 2 years and change in 2015 to now approaching every 3 years.
Értsd, egyre több user tartja meg a telefonját egy évvel tovább (és ez még 2025 novemberi cikk). -
sad_Vamp
őstag
Miről beszélek!? Ezt most komolyan kérdezed?

Soha nem kémkedett ennyit ez OP rendszer az user után mint most!
És hogy miről beszélek, akkor vegyünk pár példát:
- Offline fiók?! felejtsd el (hack-eket most ne vegyük)
- Alap programot akarsz használni? pl. Paint jelentkezz be!
- Frissítenél? jól gondold át, mert lehet szétcseszi a rendszered (ennyi hibás update se volt egymásután még)
- 3D Viewert indítanád, már nem támogatjuk... itt ez a jó kis app... amiről kiderült hogy webapp szóval cuccod felküldi a szerverbe és onnan nyitja meg
- Sleep-be raknád a gépet? Sose tudni hogy fél óra, fél nap vagy félhét után merül csutkára a gép... hogy tűzforró lesz-e vagy szoba hőmérsékletű (és igen ez probléma volt régebbi wineken is, de azóta se tudták normálisan megoldani)
Az, hogy lassú, döcögős, erőforrás zabáló (van hozzá elég gyors és modern gépem nem ez a probléma) azt nem hozom fel, mert több verzió között is volt ilyen.Dragon3000:
"Nem hiszem, hogy annyira túl termeltek volna, az iphone 17 széria előtt"
Nem hinni kell, hanem megnézni, hogy az USA-ban mekkorát ugrott a telefenok átlagéletkora és hogy mikortörtént ez az ugrás. több mint 1 év termelése lezajlott, de az infláció miatt az új telefonok iránti igény kifulladt. Így történhetett ez, legalábbis több tech újságíró is ezt állítja. Ne feledjük hogy az alma úgy üzletel hogy előre megmondja a számokat több évre is akár, de azt meg is veszi és emiatt olcsón kapja meg. (ezért nem emeltek egyből RAM árakat sem)
"A frissített ipadbe is mehet ez a chip, így nem lett volna kuka, azt meg nem tudjuk mennyi a selejtes chip, de nem hiszem, hogy annyi, amennyivel el lehetne látni egy teljes szériát."
Erre se tenném le a nyakam tudtommal az iPad töredék mennyiségben fogy az iPhone-hoz képest. A tablet piac jelentősen belassult az elmúlt években.
Nem okvetlen a jószándék vezette az applet a NEO megalkotásakor, hanem inkább a kényszer. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezt ne velem beszéld meg, nem vagyok döntéshozó. Azt gondolom, hogy nem jól sikerült a kihozatal, oda is juthat bőven.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
A frissített ipadbe is mehet ez a chip, így nem lett volna kuka, azt meg nem tudjuk mennyi a selejtes chip, de nem hiszem, hogy annyi, amennyivel el lehetne látni egy teljes szériát.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
A gyártóknál régóta bevett gyakorlat, hogy a kis hibás processzorokat és más chipeket hasznosítják. Ha a kuka helyett eszközbe kerülnek, értéket termelnek a gyártó számára. A fogyasztói oldalon is van előny. Korlátozott képességekkel ám (jóval) olcsóbban jutnak modernebb, használható eszközökhöz.
A Neo esetében teljesen egyértelmű a megcélzott piac.
Az, hogy mások figyelmét is felkeltette, de nagyobb elvárások mellett, egy másik történet. Hab a tortán, hogy olyanok is tolják a igét, akik nem tekinthetők potenciális vásárlóknak/felhasználóknak. -
törölt tag
válasz
Carlos Padre
üzenetére
A cpu bin-elés folyamán kapják a legyártott chipek a teljesítmény és model besorolást. Azaz a részben hibás chipek piacra dobása így történik.
Neo-ban lévő a18 pro-ban lévő 6 gpu magból csak 5 működik.
-
ben2
aktív tag
"Ezt szerintem itt senki nem allitotta. Az allitas teljesen mas volt."
Mi volt pontosan az állítás?
Valahol elveszhetett a sok "8GB kevés" sírás között.
"Nem latom azt a tabort itt ( velhetoen tomegre gondoltal), akinek neo-ja van es azt allitja, h amire neki kell, arra pont eleg."Eleve nem a Neo-t írtam, mivel az egy vadiúj termék, hanem általában a Mac-et, mert ugyanez a hiszti ment a 8GB-os Air-el és a Minivel is.
-
Carlos Padre
veterán
Nem hiszem, hogy annyira túl termeltek volna, az iphone 17 széria előtt, hogy ez miatt használták ezt a socot.
Plane ugy, hogy kelleni fog majd az uj iPad-ba is. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
sad_Vamp
üzenetére
az almának maradt egy csomó A18 chipje, mivel a telefonok már USA-ban sem fogynak úgy mint eddig
Nem hiszem, hogy annyira túl termeltek volna, az iphone 17 széria előtt, hogy ez miatt használták ezt a socot. Féléve piacon van az A19 chip, amivel nem lettek volna a korlátok, de gondolom az A18 olcsóbban gyártható, illetve a következő generációnál jöhet az A19 chip, amivel nagy lesz az előrelépés, mivel ezen korlátok nem lesznek, illetve az sincs kizárva, hogy először kíváncsiak, hogy reagál erre a termékre a piac, aztán majd a sikerességétől függ, hogy egyáltalán lesz e frissítve ez a termék vonal vagy sem. Ami a legjobban tud segíteni e terméknél, hogy jelenleg minden elszállt áron van és a konkurencia termékei mellett nem is lesz drága, persze kérdés, hogy idővel lesz e ár emelés, de az a konkurenciát is érinti...
-
sad_Vamp
őstag
válasz
nonsen5e
üzenetére
a billentyűzetek nem fehérek, hanem "tinted" nem tudom mi a magyar megfelelője. De az a szín van a fehérbe belekeverve mint ami az adott MBN alap színe.
BTW. Vicces olvasni ezt a topicot ahogy minden hater és lover összecsap. Miközben csak annyi történt, hogy az almának maradt egy csomó A18 chipje, mivel a telefonok már USA-ban sem fogynak úgy mint eddig (a telefonok átlag életkora kvázi megduplázodott). Ami kapóra jött hogy az MS évek óta tartó töketlensége most a csúcsára hágott. Soha ilyen rossz a Windows még nem volt (se az ME, se a 8, se a Vista) ami újra csak az apple malmára hajtja a vizet. És lehet mondogatni, hogy milyen spec-et kapsz ugyanennyi pénzért. Amit nem kapsz az az, hogy "de működik". Aki itt orrba-szájba fikázta az apple billentyűket, nem tudom miket próbált sima PC-k terén... de hogy a 600eurós kategóriában csak egy hullámzó benyomdós fosht kapsz az biztos.... még a drágábbak között is bőven van olyan aminek gyenge a billentyűzete. A zsanérokról meg a képernyő remegésről nem is beszélve. És ez az ami nap mint nap számít, nem az az évi 3 eset amikor elfogy a RAM és belassul a gép pár órára.
-
nonsen5e
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Na igen, a színekbe már bele se mentem. Tudom, hogy ebben is apparently kisebbségben vagyok, de majdhogynem ingyen sem kéne csicsás színes elektronika. Ebben nagyon konzervatív vagyok: fekete, szürke, esetleg nagyonmaximum fehér, más szóba sem jöhet. Szerencse, hogy azért a szürkét legalább ők is megtartották a sárga, rózsaszín meg kék mellett. Kicsit a fehér billentyűzettel mondjuk nekem méginkább olcsó hatást keltenek.
-
válasz
nonsen5e
üzenetére
Az audiofil témába nem érdemes belemenni. Nagyon szubjektív. A hallgatható minőséget biztosan megugorja a Neo is.
A billentyűzet lenyomási útja nagyon rövid. Megszokás kérdése. Számomra már egy rendes billentyűzetet már kibírhatatlanul hosszan kell nyomni.
A Neo legfontosabb előnye az újdonság. A két feltűnő színnel lehet villantani néhány hónapig. Utána meg jó áron túladni rajta. Lehet cél. Ebben az esetben a 8 GB korlát a kutyát sem érdekli.
-
nonsen5e
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
Hát nem tudom, nekem nem ad hozzá a kapcsolattartási élményhez, ha minden hajszálat meg tudok egyesével számolni.
Nem feltétlen vagyok annyira audiofil, nincs semmi méregdrága hangeszközöm, de nem is kell olyan drágának lennie, hogy sokkal jobb legyen mint egy laptopé. Ez egy skála. Vitatni lehetne, hogy az is audiofil akkor aki a hangszóró minősége miatt vesz macbookot mert az szempont neki - családom többsége vígan elvan a 300 forintos kínaipiacon vett csodával, és nem igénylik a jobbat.
-
AxBattler
félisten
válasz
Evil Snowman
üzenetére
True. És átlag felhasználónak többet számít az iOS, mint hogy a Lenovo Chromebook-nak még pengébb a hardvere.
#242 nonsen5e
1. Nagyon nem mindegy, milyen minőségben tudom tartani a kapcsolatot a családdal, ha részben külföldön dolgozok pl.
2. Te vagy az audiofil, ilyen hajlamokhoz céleszköz kell (ami egyáltalán nem baj). Vásárlók többségének (nekem is) jobban számít, hogy meg tudjon nézni 1-1 sztríming epizódot, YT koncertfelvételt, podcastot, stb.
3. Ízlés kérdése, Elitebook-ok billentyűzete a legjobb, amit eddig használtam; MacBook-ot csak érintőlegesen próbáltam, de nem volt rossz.
4. Trackpad... lásd 3. pont.
5. Kijelzőnél oké, hogy OLED jobb, de egy f@xa IPS-el kiegyezek, retinát el tudnám viselni, főleg belépő gépnél. -
nonsen5e
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Ezekből sok az, amit mindig mindenki visszhangoz de én nem tudok megérteni, hogy miért ekkora nagy szempontok, aztán lehet csak bennem van a hiba.
1. Tizen sok éve megoldott probléma - minden belépő laptopon is teljesen kivehető a másik fél arca, stb. a meetingeken, ennél miért kellene több. A laptop kamerájával nem 8k David Attenborough természetfilmet akarok forgatni, és nem is az új trónok harca évadot felvenni. Persze lehet jobb a kamera, de számít..?
2. Itt persze megint lehet csak én vagyok a sznob, de zenét élvezni vagy igazi hangrendszeren, vagy fül/fejhallgatón. Ha meg nem élvezni akarom, akkor a random hangszóró a 20 éves netbookból is kielégítő hangot ad, hogy meghallgassam a professzort az előadáson vagy a teams meetinget.
Mintha a kaputelefonba szerelnék egy Sennheiser He1-et és egy Arri kamerát majd utána mondanám, hogy mindenki más kaputelefonja vacak.
3. Full szubjektív, az almás majdnem nulla lenyomású billentyűzeteik szerintem a piac legrosszabbjai.
4. Megint csak szubjektív, trackpadet csak kényszerből használok, ha abszolút nincs semmi más..
-
válasz
Decus Trivet
üzenetére
A probléma a megközelítéseddel az, hogy ahogy sokan mások - köztük én is - "tech buzi" szemüvegen keresztül vizsgálod/juk ezt az eszközt, ami nem biztos, hogy jelen esetben a helyes megközelítés.
Ennek oka, hogy a Neo fő célcsoportja a "mezei felhasználók" köre. Őket nem érdekli, hogy milyen értékeket dob a szintetikus teszteken a SoC, throttlingol-e avagy sem, vagy hogy milyen gyors az SSD.
Ezen felhasználókat főként az napi "egyszerű" kis műveleteiknek a fluid működése (nem érdekli őket, hogy most azt memória swap-al, SoC throttlinggal vagy anélkül, vagy máshogy oldja meg a gép) valamint a használat közbeni touch and feel rész érdekli:1., Legyen jó a kamera minősége a Zoom, Teams etc. hívások során.Amióta az eszemet tudom, gyártótól függetlenül - maximum 1-2 modell kivételével - a Windows-os gépek évtizedek óta alul maradnak. A videóban látszik, hogy a 600 dolláros Neo-nak fényévekkel jobb a kamera minősége, mint a 4500 dolláros ProArt Asus-nak.
2., Az emberek szeretnek zenét hallgatni, filmet nézni. Hangszóró tekintetében szintén nincs miről beszélni, minden kategóriában az Apple termékei viszik a prímet a mai napig.3., Gépelési élmény szintén fontos, mert az az egyik közvetlen kapcsolatod a géppel. Egyetlen egy gyártót szériáját tudom megemlíteni, ami pariban van az Apple termékeivel és az a Lenovo Thinkpad szériája.
4., Trackpad szintén egy szignifikáns kérdés, eddig egyetlen egy gyártó tudta megközelíteni az Apple megoldását, az pedig a Razer. Tudom, mert van itthon egy Blade 15 is, aminek nem rossz a trackpad-je, de pár lépéssel le van maradva az Apple mögött.
5., Kijelző, itt már jóval árnyaltabb a szitu lehet jobbat és rosszabbat is találni Windows fronton, ezt aláírom. Jajj és innen üzenem Tim-nek Cupertino-ba, hogy beveheti a családi ékszerem végét, amiért az M5 Pro szériába nem rakták bele az OLED kijelzőt.
-
-
Noukoum
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
És ezt ki fogja engedélyezni? A 14 éves diák, a 80 éves nagymama, vagy az átlag magyar akinek a duplajobbklikk is kihívás?
-
hunluki
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
A számháború csak a magunkfajta kockákat érdekli, a világ maradéka nagy évben tojik rá hány mag vagy mennyi memória van a gépében, esetleg hogy az ssd hanyadik gen pcie.
Magamon is azt veszem észre hogy egyre kevésbé érdekel a spec. Működjön, legyen stabil, ne érezzem azt hogy a gép tempója a gyenge láncszem. Ha ez megvan akkor tökre nem érdekel mi hajcsa, m1 air-t 3. éve használtam amikor először utánanéztem hogy vajon hány magos lehet a porcija, azt is csak azért mert felmerült témának haverokkal.
Én tök boldogon használok XP-vel egy atom n450-es netbookot retrojátszani (külső monitor/egér/bill/hangfal), W98, korai XP játékait csont nélkül viszi.
De ott van egy celeron n3000-es brix gép W7-el amit évek óta 4 giga rammal használtam szintén retrojátékra. Oké, ebben most lett 8gb, de konkrétan úgy hogy sógorom mondta hogy találta fiókban és áthozta mert nem tudja hova tenni, de nulla különbség van tempóban. Természetesen mindkét gép offline.Geekbench, cinebench, antutu, akármelyik random mérce csak a kockáknak szól akik a felhasználói bázis hasoracsapós saccra nagyon max 5%-a, de lehet sokat mondtam.
-
nonsen5e
veterán
válasz
stickermajom
üzenetére
Mobil/tabletekben mondjuk pont feljöttek elég erősen specifikációban is az almánál.
Gyenge speces laptopnál a félni való az lehet, hogy mittudomén jövőre kiadják az új mac os-t, ami az utolsó pixelt is teszem azt raytracinggel fogja számolni, a teljesítmény meg majd beesik a béka feneke alá. Olyan ios26 szerűen. Éppen nézem is az alternatívát az ipad helyett, annyira használhatatlan sebességű vacak lett.
-
zacci
senior tag
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Szandekosan csesztek el a hutest, h azt tudjak mondani, h vedd meg a joval dragabb pro-t, mert abban van egy csoda cucc, amit ugy hivnak ventillator
Netto hulyenek nezi az Apple a usereket…
mac mininel is ezt muvelik. Az egyebkent max. 5000rpm-re kepes huto venti 105fokos cpu mellett alig porog 1500-at. Megy is a throttling rendesen.Sajnos javitani teljesen nem lehet, de a bazishoz kepest novelheto a teljesitmeny egeszen megkozelitve a pro-t. Lattam mar olyan videot, ahol egy air-be ventit szereltek. Stressz teszten lenyomta a pro-t
Mondjuk en nem barmolnam szet ennyire a hazat. -
Cassi
őstag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Le lehet venni nullára teljesen, csak nem ajánlott, és nem ez az alapértelmezés sok memória esetén sem. Például crash dumpok készítéséhez szükség van rá, ezért a rendszer figyelmeztetni próbál, hogy ne térj el az ajánlottól, ha nem érted a következményeit.
-
zacci
senior tag
“Alapvetően két tábor áll szemben egymással:
- akinek az a véleménye, hogy a Mac-ben 8GB nem elég semmire
Ezt szerintem itt senki nem allitotta. Az allitas teljesen mas volt.
- meg akinek az a tapasztalata, hogy amire neki kell, arra pont elég.”Nem latom azt a tabort itt ( velhetoen tomegre gondoltal), akinek neo-ja van es azt allitja, h amire neki kell, arra pont eleg.
-
ben2
aktív tag
Alapvetően két tábor áll szemben egymással:
- akinek az a véleménye, hogy a Mac-ben 8GB nem elég semmire
- meg akinek az a tapasztalata, hogy amire neki kell, arra pont elég. -
BütyökLiza
csendes tag
Ez már szókiforgatás!
Ha létezik, akkor hol? Mert én bizony egyik meghajtómon sem találkozom vele!
Szerencsére nem találkoztam még olyan programmal, aminek szüksége lett volna rá, vinnyogott volna hogy nincs.Szóval nem lassít... akár 4 GB nagyságú file-ban az SSD 500 MB-s olvasásával a fizikai memória 50.000 MB/s szemben egyáltalán nincs különbség!
-
válasz
BütyökLiza
üzenetére
Szerintem 25 éve nem használok virtuális memóriát
Korábban sem te használtad, hanem az operációs rendszer.
Ha tiltod a használatát akkor is létezik. A hiányában egyes programok működés képtelenné válnának. A kompatibilitás megtartása miatt szükség van rá.Amúgy sem lassít. Ha nincs szükség rá, működőképes marad a rendszer. Ha hiánya nem gyorsít csak működés képtelenné tehetné a rendszert.
PS:
Már Hajós Alfréd is megmondta. 8 GB, mindenre elég! -
törölt tag
válasz
BütyökLiza
üzenetére
Nem mindenki vélekedik így. A jelek szerint úgy tűnik, hogy ezen a fórumon 8GB-nak elég kell hogy legyen hétköznapi feladatokhoz most és következő 2-3 évben legalább, sőt otthoni videó vágáshoz sem kell több, mert az SSD-n elfér a virtuális memória és az olyan gyors, hogy aki 8GB-os Mac-et használ, az nem érzi a teljesítménybeli különbséget, tehát nincs is.
-
-
BütyökLiza
csendes tag
Szerintem 25 éve nem használok virtuális memóriát. Mindig van a gépben elég fizikai, minek lassítsam a rendszert, még ha SSD-n is van a VM?!
-
Decus Trivet
kezdő
Nem tudok azzal mit kezdeni, ha az értő olvasás nem megy. Butaságot írtál, én kijavítottalak, mert ellentétben veled, én jártas vagyok a témában. Ez nem a tiszás subreddit vagy a hírtv sajtóklubja, ahol nem lehet ellentmondani.
Nem látom az ok-okozati összefüggést a
Times New Roman szükségessége
és akötelező Microsoft termékeket használni a felsőoktatásban
között. -
Noukoum
veterán
válasz
Decus Trivet
üzenetére
Áh nem igazán tudom persze, csak a hivatalos oldalon van leírva ez a kritérium. Te jobban tudod mindenkinél. Ezt is.
-
Decus Trivet
kezdő
Baszki, komolyan a Times New Roman fontot hozod fel ? Az elérhető mindenhol.

Nem igazán tudod, hogy működnek a dolgok, nem véletlen, hogy csak a formázási szabályokat adják meg.
Én most csináltam meg az ELTE IK bsct és msct. Az msc-s diplomamunkát latex kell csinálni. Bármilyen tudományos cikket is ebben kell írni.
ELTE TTK szintén ez a helyzet, sőt, ott már a bsc-t is illik latexben csinálni. Kétlem, hogy BME TTK-n vagy VIK-en más lenne a policy. (VIK-en már 10 éve jó szemmel néztek, ha a bsc-s szakdolit latexben csináltad..)2025-ben Wordben jegyzetelgetni és dolgozatot beadni, elégge outdated, főleg komoly helyeken, komolyabb szakokon. Obsidian + Overleaf.
-
Decus Trivet
kezdő
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Irányított teszt ez is, csak nem kirívóan. Marhára nem mindegy, hogy a több ezer windowsos gépből melyiket választja..
A speed rész véleményes..
Eleve csak Geekbenchet néz, ami vicces.
A másik meg, hogy a Neo throttlingol, mint állat, szóval hosszabb távon tuti nem tudja ezt a sebességet fenntartani.
Nem terheli meg semmi komollyal, főleg nem memória intenzív feladattal..
Az alkalmazásnyitogatós teszt is függ attól (is), milyen SSD van a gépben. Valószínűleg az olcsó gépben nem 7k/7k SSD van, máris máshogy nézne ki a leányzó fekvése.. -
Noukoum
veterán
válasz
Decus Trivet
üzenetére
-
Mellesleg, inkább érzem ezt a videót közel valid összehasonlításnak. A végét várd meg, Arun megint "eléget" egy kis pénzt a tesztelés oltárán.

Azzal persze nem árulok el nagy titkot, hogy az Apple szokás szerint - egy kivételével -azokban a kritériumokban veri magasan a Windows-os vetélytársakat, amivel a user a mindennapi használat során folyamatosan érintkezik/"összefut". -
Noukoum
veterán
válasz
üzenetére
Az Office 365 alkalmazás amiről te beszélsz az a webes verzió egy az egybe. [kép] [kép] Még az Androidos alkalmazást sem lehet letölteni, mert nem írják meg ChromeOS-re. Tehát én nem tudom te milyen natív alkalmazásokról beszélsz. Ja persze, a telefonos verzió futni rajta...
A magyar egyetemeken kritérium a Microsoft szoftverek használata. Nem fogadják el az alternatív megoldásokat. Egy átlagfelhasználó aki 20 éve azt használja pedig nem fog átállni.
-
joey04
titán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Ne bántsátok, legalább nem ilyen gépekkel jött.

-
törölt tag
Lenovo 14" Chromebook Plus:
Office:
- integrálva jön a Google csomagja
- Office 365-at, illetve az összes androidos applikációt tudod rajta futtatni - nativan
- OnlyOffice, Libre Office is installálható, ha valaki akarja, szintúgy nativanHardware és összeszerelés, anyaghasználat beszélünk, illetve hogy a piacon van-e hasonló konstrukció. Más rendszerrel, de van. Kis hazánkban pedig minden limitált, de nem is számít titánnak a globális piacon.
=====
Ha a pénz számít, hasonló ár szinten objektíven bárki jobban jár egy M2-vel, 1 év garival jön, reméljük 3 hónap után nem megy tönkre egy 3 éves Apple Macbook. Ha a pénz nem számít csak az, hogy új legyen a kütyü és alma legyen rajta persze, Neo. Ha az alma nem számít akkor egyéb alternativa van, ráadásul jobb, csak halkabb a marketingje és nem annyira vonzó a márka.
De itt álljunk meg egy pillanatra. Az M1 közel 6 éve jött ki és minden tekintetben jobb mint a Neo, kivétel proci sebesség. Az M2-őt mind Amerikában mind a UK-ben meg tudod venni olcsóbban, 1 év garival.
Az Apple itt nem feltalálta a spanyol viaszt, hanem a
GPU hibás chippeket mentette meg a szemetestőllétrehozott egy terméket amit minden Mac-es sajátosságtól megfosztott, hogy nehogy kannibalizálja a fölötte lévő termékeit. Tette mindezt úgy, hogy még véletlenül se tudd alap dolgoknál többre használni kényelmesen, vagy hosszú távon.====
Az én szememben A Neo egy 600 dolláros e-waste, ugyan úgy, mint a 8GB-os 9060XT és a 5060ti. Ez nem azt jelenti, hogy a Neo nem egy brilliáns üzleti pozicionálás, és hogy a tömegek nem fogják venni. Fogják, mert marketing és márka jelenlét rendkívűl erős, még ha a gép meg is van nyomorítva.
Egy pár a Neo hátrányaiból:
- billentyű háttér világítás hiánya
- gyengébb kijelző
- touch ID hiánya
- kisebb kapacítású akku
- ami harmad olyan lassan tölt
- nincs mag-safe
- hardweres limitáció: nincs thunderbolt, 8GB max ram====
Belátható, hogy bármennyire optimalizát a rendszer, 8GB az abszolút minimum, az "épp hogy elég".
Nekem a 16GB-os M3-ba hideg inditás után:
6,6GB-ot tölt úgy a rendszer, hogy semmi nincs autostart-on, és nem fut semmi más.
Emellé jön +6GB cache. Jelzem, semmi nincs megnyitva. Nem színes vonalak nézek, hanem számokat.Az általad csatolt képen:
6,13GB
+ 1,12GB swap = 7.25GB
+ 1.89 CacheA swap-ot nem jókedvében használja a rendszer... Oda olyan dolog kerül amire szükség van később, csak nem fér bele a memóriába.
-
Noukoum
veterán
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Egy nyamvadt egyetemi beadandó dolgozatot nem tudna megírni a Chromebookon, mert nincs rajta Office 365. Ja de, kínlódhatna a webes verzióval. Remek felhasználói élmény.
Ha nincs magyar billentyűzet azon a magyar társadalom 99%-a nem fog tudni írni. Korosztálytól függetlenül. Persze matricázzam fel (ami pénz és idő). Azt használni is remek felhasználói élmény.
Ráadásul itthon nem is kapható, a magyar emberek meg azt sem tudják mi az az Amazon, nem hogy onnan rendelnének laptopot...
Használt laptopot vásárolni is hatalmas üzlet, majd 3 hónap múlva elromlik. Garantált gazdasági katasztrófa egy laikus számára.
Még a sokéves kifutó modell megvásárlása a legértelmesebb ötlet, de ott meg mindenki tudja mérlegelni neki mi a fontos. Semmi értelme leírni minden új termék esetén hogy az 1 éves modell féláron jobb vétel.
Azt hogy Macos-en a 8GB ram kevés nem noname youtube videókkal kellene bizonyítani, hanem tesztekkel. Nálam most ez a helyzet. [kép] M1 Air 8GB/256GB. Nem vagyok hardcore felhasználó, de a Macbook Neo sem nekik van szánva. Aki pedig a felhasznált memóriát hozza fel mindig ("nincs semmi megnyitva mégis tele van a ram") az egyszerűen nem ismeri hogyan működik egy modern számítógép. Nem szoktam figyelmi a tevékenységfigyelőt, mert nincs rá szükség. Napok óta csak emiatt a laptop miatt figyelem, egyszer nem láttam sárgában. És nem arról van szó hogy csak nekem nem kevés a ram.
Hozzáteszem: A Macbook Neo közel sem egy tökéletes laptop. Lásd tárhelyben maximum 512GB az elérhető, nincsenek rajta portok (diákoknak egy HDMI, de egy átlag ember is furán néz mikor megtudja hogy nincs rajta egy USB-A) stb. Tehát nem lehetetlen versenyképes alternatívát kínálni. Csak ehhez el kellene felejteni a vacak anyaghasználatot és összeszerelési minőséget, kijelzőt, billentyűzetet, trackpadot, hangszórót, webkamerát, drivereket és had ne folytassam. Meg a Windows 11-et jelenlegi formájában úgy egyáltalán.
-
AxBattler
félisten
-
tDr1v3r
veterán
Ezt a Stage Managert egyszerűen nem értem, nekem nem komfortos. Próbálgattam Mac-en és iPaden is, hát... nemtom, a Spaces (TotalSpaces Lion után) marad nekem a legeffektívebb, nem is értem miért nem hozzák vissza ezt a Misson Controlos baromkodás helyett.

G3 iMac, iBook, fekete tejfölösdoboz MacBook meg a végén a 2012-es 13" MBP-m (közel tíz évig szolgált hűen!), volt nálunk is pár motyó. Hackintosh is amikor kis középsulis kölök voltam és lan partykra jártam, zsebpénz inkább ment gamer cuccokra.
Régi szép idők, nagyon visszasírom az egészet, jó volt akkoriban az élet. -
törölt tag
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Nem kötözködök, tényszerűen utánajártam, hogy mi van a piacon ennyi pénzért jelenleg, leirtam az alternatívákat és megegyeztem, hogy mindenki úgy dönt, ahogy akar és arra költi a pénzét amire akarja. Csatoltam linkeket videókat azoknak, akiket komolyan vagy kevésbé komolyan is érdekel a téma.
Az általad leirt célcsoport ("1-3") egyezik azzal a piaccal mind demográfiailag, mind tudás/igényben mint amit meg tudsz oldani Chromebook-on is.
Komolyan, szarkazmus nélkül kérdezem, hogy az elmúlt évben ki használt ChromeOS-t (esetleg FydeOS-t) az itteni kommentelők közül rendszeresen?
Írtam azt is, hogy ez csak akkor valós alternatíva, ha nem kell a MacOS, (pl más a preferencia vagy nincs iPhone). ("+1")
Mindemellett hozzá tettem jópárszor, hogy ez a véleményem, és mint olyan, nem szentírás.
-
válasz
üzenetére
A kötözködést te nyomod napok óta. Folyamatosan az almát hasonlítod a körtével.
- először kezdtél egy két éves, használt Lenovo-val, mint összehasonlítási alap
- aztán folytattad a "8GB memória" semmire nem elég érvvel. Segítek, alapvető feladatokhoz (értsd: böngészés, office alkalmazások, levelezés, filmezés, light-os Xcode, szintén light-os Final Cut Pro) bőven elég. Forrás? Jómagam, aki egészen tavaly novemberig egy 15-ös M2 8/512-es Air-en végeztem ezeket a műveletek. És nem, nem volt mikro lag és nem volt beach ball sem. Feleségem szintén ugyanezt a konfigot használja 13 coll-on - az Xcode és a Final Cut Pro kivételével - szintén a fent említett feladatokra és neki is bőven elég a 8GB RAM
- utána jöttél egy refurb M2 Air-el, ami már egy 4 éves konstrukció és ahogy más is írta már nem kapni minden sarkon, szóval ez sem túl releváns összehasonlítási alap
- utána javaslod a Lenovo Chromebook-ot, a csodálatos MediaTek Kompanio Ultra 910-es procival, ami bár nincs egy éves sem, de szinte minden szintetikus tesztben rommá veri a közel 2 éves A18 Pro. forrásOlyan apróságokon már fenn sem akadok, hogy egyesek olyanon görcsölnek, hogy miért csak 8GB RAM, miért csak két USB-C, amiből csak az egyik USB-C 3-as a másik pedig 2-es. Ha kettőnél több agysejtje lenne az emiatt nyűglődőknek, akkor már rájöttek volna, hogy ennek a prózai oka az A18 Pro chip hardware-es limitációja. Kihozták belőle azt, amit maximum tud és ennyi.
Máshol is leírtam már, hogy ez az eszköz a következő felhasználói köröknek készült SZERINTEM:1., fiatal - 8-14 év közötti - iskolásoknak, akik a mindennapi alap tanulmányi feladataikat és szórakoztató tevékenységüket el tudják rajta végezni
2., külföldön - főleg tengeren túlon - az oktatási rendszerekben jellemző, hogy az iskolák biztosítanak a diákoknak laptop-ot, oda teljesen ideális lesz az eddig használt Air-ek helyett
3., idős/nyugdíjas felhasználoknak, akik szintén csak az alap feladatokra használják a laptopjukat - pl.: anyám
+1., azok akik nem az 1+ millás Pro-jukat akarják tönkre vágni, amikor a műhelyben, a kocsiban vagy terepen/természetben van szükség a laptopra - pl.: én
És igen, egy Windows-ból kiábrándult mezei user-nek, aki csak annyit szeretne, hogy működjön a laptopja a lehető legkevesebb komplikációval, annak nem alternatíva egy Linux. -
törölt tag
válasz
Evil Snowman
üzenetére
Ezt most abszolut kötözködés, nézz körül az US piacon, ott kb 30 dollár a különbség, ne egy belinkelt képből indulj ki.
Ezen kívűl ha igazad is lenne, akkor is egy sokkal komolyabb hardware-t kapnál.
-
zacci
senior tag
válasz
vadkörte
üzenetére
Tegnap volt lehetosegem nyomkodni a neot-t. 12 tab, 1-2 progi (word, excel) es mar ment is sargaba a ram. Ez a gep jegyzetelesre meg nehany tabon kivul masra nem igazan lesz jo hosszutavon ugy , h ez egy alap, nem belakott gep. Az mindenkeppen tiszteletremelto, h a gep megtett minden tole telhetot, de amugy vicc az egesz.
-
-
törölt tag
Mac 8GB / 256GB: £600
Mac 8GB / 512GB: £700Lenovo 12GB / 128GB: £450
Lenovo 16GB / 256GB: £600
Lenovo 16GB / 512GB: £700Új állapotú Mac M2 Air 8GB / 256GB: £610
Régebbi Alu Lenovo Rzyen 5825u (Zen3 8 core) 32GB (DDR4) / 2TB nvme: £580(Lásd előző kommentek a részletekért)
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Robotporszívók
- Fogyjunk le!
- Hogyan verte le egy telefon chip az egész laptop ipart? – x86 vs ARM
- Apple Watch
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- Le Mans Ultimate
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- További aktív témák...
- Asus TUF FX707 FHD IPS i7-13620H RTX 4050 16GB 512GB magyar vbill gar
- Precision 7750 17.3" 4K IPS i7-10850H Quadro RTX 4000 32GB 512GB NVMe új akku gar
- Új Lenovo Yoga Slim 7 -Copilot+ PC Snapdragon X1E-78-100 -14,5" 3K touchscreen OLED érintőkijelző!
- HP Zbook 15 G3 , I7-6820HQ, 16/240GB, 100% AKKU, Garancia
- Hp Elitebook 840 G8 " Több darab " " i7 "
- Lenovo T14 Gen3 Ryzen5 6650U -Refurbished, Garancia!
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 512GB 1 év garancia
- AKCIÓ! ASUS TUF Z790 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB ZALMAN Z10 PLUS Seasonic 750W
- Gamer PC - Számítógép // i7 // GTX 1060 // Számla // Garancia //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Plus 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4526
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ha már kopott billentyűzet, érdemes újat venni.

Netto hulyenek nezi az Apple a usereket…