Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Casti98
tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Engem is érdekelne, szivesen elolvasnám itt logout-on.
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A listat sikerült hozzá adni, és ezt is megcsinaltam: "update your gravity list online after modifying your lists."
Tehát elvileg működni fog (még nem volt időm teztelni)De azt a DNS -t azzal nem tudom mit merre.
Gondolom az Option 2 kell és a Router.
De ami ott van az nekem kínai.
Meg néztem a linux-ot is, de azzal se jutottam előrébbPihole webes felületén meg van a settings->DNS
át váltootam "expert"-re
de így se értem mi merre.Router alatt a default servers alatt lévőket ide adtam hozzá: [kép]
Oda kellett? Azt kellett? Hülyeséget csináltam? -
Gábor90!
csendes tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Nem nehezebb, mint Raspin. A telepítés ugyanaz.
Egyébként meg:
AdGuard DNS: [ITT TALÁLOD]
Ezt hozzáadod a PiHole beállítások (Settings) > DNS menüjében.A bal oldali lists menüben pedig hozzáadod ezeket:
https://privatebin.net/?6bda0fa54236f7e3#9FNPeJwiCby5ttXbV5YQ12Rg2W9p3XCvvQBby4CAufcc
A Pastebin nem hagyta feltenni, mert a tartalomszűrőjük valamit "offenzívnek" talált benne. A fenti linken mostantól egy hétig lesz elérhető. -
lanszelot
addikt
válasz
Hieronymus
üzenetére
Köszönöm szépen a választ.
Nem igazán értek hozzá.
Ezt a tutorialt találtam ezt csináltam.
Utana nézek ubintu után mennyire nehéz. -
válasz
lanszelot
üzenetére
Úgy képzeld el, mint egy routert. De.
A telepítéshez és a beállításhoz perifériákat igényel. Később be lehet jelentkezni http felületen.Vannak telepítési útmutatók és információk. Keresgetni kell.
Ha jól értem, ma már van konténer fájl, ami egy előtelepítés.Azt gondolom, hogy a PI OS helyett, Ubuntu szerver változat lenne jobb. más funkciókat is rá lehetne tolni a Pi-re. Mini szerverként.
Néhány éve mentem egy kört ez ügyben. De a kipróbált alternatív megoldások sem voltak jobbak. Legfeljebb drágábbak.
-
lanszelot
addikt
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A neten több éve nézegetem ezt a rpi pi-hole kombót.
Rengeteg videót megnéztem, de sehol se adtak hozzá semmit. Így erről én nem tudok.
Felrakták, beüzemelték és kész.Le tudnád írni hogyan keressek rá "Adguard DNS szűrőt érdemes illeszteni" erre?
A pi-holet csak az admin felületen tudom megnézni böngészőben. Ott kell vmit csinálni?Nem játszom telefonon, nem érdekel az a szűrő, és pofakönyvem sincs.
Az otthoni biztonsági kamera alkalmazás kínai üzemeltetői gondoltak egyet és tele rakták reklámokkal az alkalmazást.
Kb 10mp-ként ugrik fel reklám. Na azt sehogy se szűri. -
válasz
lanszelot
üzenetére
Van ennek struktúrája.
Azt gondolom, hogy PiHole elé egy Adguard DNS szűrőt érdemes illeszteni. Ez esetben Az eszköz már valamelyest szűrt adatokat kap.
A DNS szolgáltatás nem a leggyorsabb, főleg az ingyenes szűrés esetében. A PI képes pufferelni az előzmény adatokat, ezért nem kell folyamatosan a DNS szerverhez fordulni.
A PiHole másik előnye, hogy speciális szűrőket lehet hozzá felhasználni. Ezekből többet is. A YT mellett az MS, Google, FB, ... távméréseit és adatgyűjtéseit is lehet blokkolni. A követéseket visszaszorítani. ...
Ha hálózatban van a PiHole, Nem egy eszközt, hanem az összeset védi egyszerre. Egy tévé esetében nem minden esetben van más megoldás.Nyilván pénzbe kerül az eszköz. Folyamatos gondozást igényel. A szűrők folyamatosan frissülnek és nem teljesen automatikus a frissítés. Lehetséges, hogy speciális szűrőlistákat lehet találni játékokhoz.
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a választ.
Pénzkidobás: nekem nem ingyen küldték a rpi zero 2 w -t.
Se az adaptert hozzá, se az SD kártyát.
Brave se szűr le mindent alapból, hozzá kell adni dolgokat, hogy működjön. De utána tökéletes.
Viszont telefonon az alkalmazásokba a brave nem segít.
Pi hole a telefon játékok több mint felében szűri a reklámot, és ennyi.
Alkalmazásokban nulla, semmit se szűr.Hogy veszel fel pi hole -ba? Pl azt a listát?
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Szerintem félreérted a pihole működési elvét. DNS alapján blokkolja a reklámokat, a Youtubeon meg ugyan arról a domainekről jön a videóba ágyazott reklám, ahonnan a video stream is, így azokat DNS alapján nem lehet blokkolni. A Brave böngésző, az általad említett adblockerek vagy a premium előfizetéssel lehet youtuberól eltüntetni őket. Telefonon kellene blokkolnia a beágyazott reklámokat, biztos, hogy a telefonodon frissült a DNS?
Ha windowsod van, start menü, cmd-be azért írd be, hogy ipconfig /all és nézd meg, hogy jó dns-eket mutat, de az általad írtak alapján én inkább arra gyanakodnék, hogy a PC-d lehet, hogy Adware-rel fertőzött. Nem tudom milyen oldalakat nézel, de alapesetben nem nagyon kéne már popupp reklámokkal találkoznod.Azt meg hogy érted, hogy pénzkidobás, hisz teljesen ingyenes eszköz?
Edit: A post írása közben felvettem ezt a listát a pihole-ba és privát ablakban (ahol nem vagyok belépve a yt premium fiókomba és nincsenek adblock addonok se aktiválva) 20 videó elindítása után se volt egy reklám sem. -
lanszelot
addikt
Semmit se ér a pi-hole.
Egy nagy nulla.
A sima adblokker sokkal többet blokkol, és az ingyen van.
Nem blokkolja se a youtube reklámjait, se a telefon alkalmas reklámjait, se semmit.
Se a felugró reklámokat, se az új lapot nyitó reklámokat, semmit.
Csak a weboldalon lévő kis reklámokat blokkolja, azokat az adblokker is blokkolja, tehát semmi értelme.
Csak pénz kidobásra jó. -
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a választ.
Pont ez a bajom, hogy nem találom hova kell beírni.
Beírtam :Advanced -> Network -> DHCP Server -> Primary DNS
De semmi se történet. Ugyanúgy van reklám mint eddig.Advanced -> Internet -> DHCP Server -> Primary DNS
Ide pedig nem engedi beírni.Próbáltam net kábelen de nem csatlakozik a routerhez, maradt a wifi.
-
Gábor90!
csendes tag
válasz
lanszelot
üzenetére
A routeredben lesz egy olyan mező valahol, hogy Primary DNS. Oda kell beírni a Pi Zero IP címét. Secondary-hoz mehet valami más DNS Server, például az adguard DNS arra az esetre, ha leszakad a wifis kütyü (én bedrótolnám).
Alternatívaként beállíthatod az egyéb eszközökön (TV, telefon, számtógép, stb.) is. Ez naplózásnál tud jól jönni, így fogod látni, hogy melyik eszköz hova kiabál.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Pi hole admin felületen semmi se történik.
A netet a pi hole -n keresztül kellene vezetnem de nem tudom hogyan.
Minden más már be van állítva.
Hálózatom:
Internet szolgáltató hub -> tp link ac1750 -> rpi zero 2 w pihole wifivel csatlakozik fix ip cimmel.
Tp link routerben nem tudom mit hol kell állítani hogy blokkolja a reklámot.
Tudnátok segíteni? -
Gábor90!
csendes tag
A magam részéről én épp a decentralizáció híve vagyok. Külön (épített) NAS, amin csak torrent/média/fájlszerver, még tervezek rajta felhőt futtatni (NextCloud vagy OwnCloud). Külön eszköz a multimédia kliens, arra most egy T630-at használok, PiHole a már említett T610-esen megy, ez utóbbira gondolkodom egy RADIUS szerver telepítésén is.
-
Nálam van 2 db Wyse ZX0, kicsit nagyobb mint a 3040, régebben médialejátszók voltak, de kiestek a jellyfin miatt, az is az elitedeskről fut. Ha valakinek szüksége lenne rá, jelképes áron odaadom.
Szerintem, ha több mindent futtat róla az ember, jó, ha van több sata csatlakozó, nekem pl 3db SSD van benne, ha már úgyis 7/24 ben fut, miért ne futna rajta egy qbittorrent is, amire 2 kattintással át lehet küldeni a torrenteket, a jellyfin beszinkronizálja, leszedi a feliratokat, borítóképeket és 10 perc múlva lehet filmezni a TV-n. -
Gábor90!
csendes tag
válasz
Acula M.D.
üzenetére
Nálam egy HP T610-es vékonykliensen megy Debian alatt. Nincs rajta se monitor, se semmi. Három kanóc megy hozzá. 1 táp, 1 hálózati kábel, 1 USB kábel (UPS monitorozáshoz, szóval elhagyható).
Ha monst csinálnám, egy 16/2GB-os Wyse 3040 típusú vékonykliensre dobnám (másoknak már csináltam ilyenre). Ez még kisebb és kevesebbet fogyaszt. Az alapterülete kb. akkora, mint egy 3.5"-os floppy lemez.
A beüzemelés bot egyszerű. Feltelepíted a legfapadosabb asztali környezet nélküli Ubuntu Servert vagy Debiant, beírod/bemásolod ezt:
[https://docs.pi-hole.net/main/basic-install/]
Egy-két magától értetődő dologra rákérdez. A lényeg, hogy legyen az eszköznek statikus IP beállítva, mert nem jó, ha a DNS szervered össze-vissza költözködik (mindegy, hogy a routeren van rezerválva vagy az eszköz kéri, én a routerben szoktam rögzíteni, nálam minden eszköz onnan kap fix IP-t).Innentől be lehet lépni böngészőn keresztül és menedzselni a fehér/fekete listákat, csoportokat, akár eszköz szintű szűrést.
-
válasz
Acula M.D.
üzenetére
A legfontosabb, hogy legyen egy kis szervered ami 7/24-ben fut. Lehet akár egy raspberry pi (jelenleg kb 7500Ft ért van hardveraprón) is, vagy pl. egy kb 10k-s hp elitedesk 800 g1 usdt mint nekem. Erre felraksz egy linuxot, pl ubuntu, mert sokkal jobb és hatékonyabb mint a windows ilyen projektekre és mivel éjjel nappal fut, fontos, hogy kevés áramot fogyasszon. Ez pi-vel pár száz ft, valami kis PCvel meg 1-2k/hó.
Ezután kb egy docker compose fájlt kell felmásolni és elindítani a dockert:
https://docs.pi-hole.net/docker/
Neten számos leírás és videó van, de ha bárhol elakadsz így és szívesen segítek. -
Acula M.D.
tag
Köszönöm Gábor es Dareeo! Ez így jól hangzik! Tényleg jöhetne egy leírás a beüzemelésről.
-
-
dibusz
csendes tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
https://adguard-dns.io/en/public-dns.html
Our server adresses lenyíló fül, majd az alatt a plain dns. -
-
dibusz
csendes tag
Ez nagyon jó. Napokig kerestem a routerben, hol lehet dnst megadni. Az ipv6 címnél volt custom opció, de az ipv4 nem változtatható. Legalábbis az elrejtett opció nélkül. Beállítottam az Adguard dns-t. Örőbódottá'
-
-
#1 Syl , igen, ha valami miatt nem lenne elérhető, akkor megy a másodlagos felé.
#2 hcl , én nem találtam rá módot, lehetséges, ha a Telekomot felhívod és megkéred, akkor be tudják állítani, vagy a linkelt írásban leírt JS-es módon.
#3 Hieronymus , szívesen írok róla, de mivel dockerben fut, nagyon egyszerű a telepítés. Konfigurálni se nagyon kell, max whitelistre tenni, amit mégse szeretnél blokkolni (esetemben Apple Private relay). Ha kell segítség, dobj pü-t, szívesen segítek ha elakadsz.
#4 Acula M.D. , nem tudják detektálni vagy blokkolni, a végpontokon nem kell addont vagy bármit telepíteni, egyszerűen azokat a kéréseket amik reklámokért mennek, a pihole a nagy semmibe küldi el.
#6 Gábor90! , jogos és ez a legtisztább, én jelenleg csökkenteni próbálom a HW eszközük számát (pi, médialejátszó, router), de a későbbiekben az is lehet, hogy ez a kis gép fogja kiszolgálni a router funkciót is. -
Gábor90!
csendes tag
A bejegyzés témájához, én elvből nem használok olyan eszközt routerként, amibe más (akár az ISP) is bele tud nyúlni. Tegyék (vagy engedjék, hogy én tegyem) bridge-be, aztán majd a saját routerem lerendezi, amit le kell rendezni.
-
Gábor90!
csendes tag
válasz
Acula M.D.
üzenetére
A PiHole-t azok nem érdeklik. Ez úgy működik, hogy a reklámokhoz tartozó (feketelistáján lévő) DNS hívásokat visszairányítja a local hostra, vagyis a reklámszolgáltató szempontjából olyan, mintha lekapcsolták volna az internetet. A normál reklámblokkolók böngészőbe ágyazott bővítmények, ezeket észlelik a detektorok, mert a browser fingerprintben ezek (is) benne vannak.
-
Acula M.D.
tag
És mi a helyzet a reklámbokkoló detektáló oldalakkal? Felismerik? Vagy ezeket az oldalakat a pi-hole on kell whitelistelni?
-
Egy PiHole telepítés és beállításról is jöhetne egy bemutató.
-
-
Ha a PiHole elérhetetlen, a router automatikusan vált a másodlagosra beállított DNS címre?
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 PLUS GIGABYTE 750W
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest