Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ton-ton
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem.
A mono volt korábban. Így amikor a sztereo bejött, gondoltak a visszafelé kompatibilitásra.
Tehát úgy működik, hogy van egy mono jeled, és (a második hangszóróhoz) egy különbségképző jeled.
Magyarul a mono jeled hozzáférhető, semmiféle elektronika nem kell hozzá.Legalábbis vagy 20-30 éve ezt olvastam...
-
Ton-ton
tag
válasz
sztanozs
üzenetére
Egy kicsi lapos csavarhúzóval megfeszíted azt a kis középső pöcköt, és könnyedén letörik. Utána már a sima torx bithegy megfelelő hozzá.
(persze csak ha már nem él a garancia)A B+D egy olcsó kínai tucattermék (már nevében sem B&D).
Megpróbálhatod a cellákat egyenként feltölteni, és utána reménykedhetsz, hogy nem csúsznak el ismét.
Ugyanez a probléma a Lidl-s vackokkal is egyébként.
(A Lidl prémiumnak hazudottal nincs tapasztalatom, előfordulhat hogy abban van balanszer, de azt meg közel annyiért adják amiért márkásat veszel...) -
Ton-ton
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem. Sajnos a legtöbb hosszabbítóba a kapcsoló bizony egyetlen áramkört kapcsol. Annak ellenére, hogy széles. (spórolás)
És igen, ha épp a 0-t szakítja meg a kapcsoló, akkor előfordul, hogy halványan parázslik a glimm. -
Ton-ton
tag
válasz
draco31
üzenetére
Pártolom a vastagabb vezetéket.
Egyrészt nagy a távolság.
A másik, hogy amennyiben télen is használod, és esetleg nagyon hideg lenne (tudom, mostanában nem volt), akkor a klíma képes a maximum áramfelvételre.
Nem nagyon reklámozzák, de mínusz 12-15 celsius alatt egy közönséges elektromos fűtéssé alakul (nem képes hőszivattyúként működni). -
Ton-ton
tag
válasz
PROTRON
üzenetére
Csak nem bírom...

Az I2C is egyfajta soros protokoll. Azonban itt címezni kell a rá kapcsolt eszközöket. Azért kell címeket használni, mert több eszköz is csatlakozhat ugyanahhoz a két adatvonalhoz. S ebből következik is, hogy kicsit lassabb, hisz egyszerre csupán két eszköz kommunikálhat. Ráadásul rövid vezetékekre tervezték. Eredetileg az áramköri lapon belüli kommunikációra szánták, és arra megfelel.
-
Ton-ton
tag
Ahogy elnézem mindenképp mikrokontrolerre lesz szükséged.
Alapvetően egy Esp32-t javaslok. Azon van érintő bemenet 8-9 db. Tehát csak valamilyen vezető felületet kell hozzákapcsolnod az adott lábakhoz. Gyakorlatilag házilagos kivitelhez egy réz lemez (mert azt tudod forrasztani) darab vezetékkel és meg is van a szenzorod. Felragasztod valami felületre, és akár öntapadós tapétával lefeded (kicsit igényesebb ha fested).
A program viszont nagyobb gond. Amennyiben HID eszközként definiálod (mint egy billentyűet vagy egér), akkor nem tudom hogyan lehet a többi progi számára letiltani. Ha csupán soros adatot küldesz, akkor pedig a saját progidnak kell tudnia...
Mondjuk az Esp32 tud wifi-t és bluetooth-t is, ha az jobb. És Arduino alól is programozható. -
Ton-ton
tag
válasz
.-..-.
üzenetére
Még nálam is csupán félig készült el...
A mikrohullámú trafója a legrosszabb megoldás, egyetlen előnye, hogy "ingyen" van.
Bár mire mindent összeszedsz hozzá, így sem biztos, hogy nagyon megéri...Alapvetően kell hozzá egy időzítő, és egy teljesítmény korlátozó is.
Én mikrokontrollerben gondolkodom mint időzítőben, és épp az hiányzik még (a program megírására nem jut időm épp).
De ide akár egy 555-s időzítőt is használhatsz.
A teljesítményt egy triakos áramkörrel tervezem visszafogni, még a primer (230 V-os) oldalon. Erre teljesen megfelel elméletben a porszívók teljesítményszabályzója (ez is "ingyenes" bontásból). -
Ton-ton
tag
A potméter egy változtatható ellenállás.
Ez többnyire (jelen példában) egy erősítőre kapcsolódik.
Ezt az erősítőt tudod túlterhelni. Gyakorlatilag ugyanazt építed fel alap esetben két ellenállásból ami most van. Illetve egy darab ellenállással tudod az egyik végállást megoldani (az is ahogy a gyári be van kötve) megoldás. -
Ton-ton
tag
Mivel nagyon kezdő vagyok nem mindenre tudok válaszolni.
A hangerőszabályzót nem illik simán rövidzárral helyettesíteni.
2 ellenállást kellene beforrasztani a helyére, illetve ha megfelel a max hangerő, akkor elég egyet.
Nem tudom honnan kap áramot a hanfal. Amennyiben hálózati, akkor illene kihúzni (kapcsolós hosszabbítóval megoldod a számítógépet, és a hanfalat is).
Ha usb-ről kap áramot, akkor pedig másik portba kellene kipróbálbi. -
Ton-ton
tag
válasz
Jarod1
üzenetére
Régebben találkoztam olyan dugasztáppal, amihez azt a két tüskés csatlakozót adták. Az volt a trükk, hogy kb. tucatnyi fej volt hozzá, és azt használtad amelyik megfelelt (és sajnos vagy szerencsére megfordítható volt a polaritás is).
Bár nem próbáltam, nem biztos hogy könnyű forrasztani... -
Ton-ton
tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Szerintem egész egyszerűen lassú ehhez az arduino.
Bár nyilván sok függ a rajta futó programtól, de saccra 3-5 mérés/ másodpercet tud csak.
Gyakorlatilag vagy növeled kicsit a fűtőszál tömegét, hogy nagyobb legyen a tehetetlensége, vagy procicsere egy korszerűbb vezérlőre. (A korszerűbb vezérlő nem drágább, csak lényegesen gyorsabb. Persze arra program is kell, ha jól értem így nálad kiesett ez az opció)
Tehát azt javaslom, hogy próbaként csavarozz a fűtőszálra egy vaslemezt (akár hilti szalaggal, metrikus csavarokkal, nem kell túlgondolni).
Ha ez a gond, akkor valami stabilabb megoldásra lesz szükség nyilván. -
Ton-ton
tag
-
Ton-ton
tag
-
Ton-ton
tag
válasz
üzenetére
A verzió amit Barret001 írt. Előnye, hogy nem változtatsz az áramkörön.
B verzió Egy power bankot használsz, és az áramkör 5 Voltos pontjára csatlakozol. Így kicsit a fogyasztás is csökken (9V-5V konverziót kihagyod). Valamint alapból megvan az aksi burkolata.Ez a zavar jó kérdés. Még nem próbáltam ki (bár nekem csak Dso 138van).
-
Ton-ton
tag
Ok,valamit félreértettem.
Tehát csak mikrovezérlőt használsz. Így egyszerűbb azért. (Raspberry nem javasolt ilyen célra)Léptetőmotorról beszélünk. Tehát alapvetően két tekercsed van, ezt kell úgynevezett H híddal vezérelni.
A motorvezérlő ezt megoldja helyetted. Úgynevezett step/dir vezérlést valósít meg. Tehát van egy forgásirányod (dir), ami magas jel esetén jobbra fog forogni a motor, alacsony jelszintnél balra. (Csak példa a forgásirány)
Van továbbá egy step jeled. Erre érkező minden jel hatására lép egyet a motorod (elfordul a megfelelő irányba a motortól függő szögben)
Az elfordulás szöge függ a motor kialakításától amilyet vásároltál -jellemzően 0,9 fok- illetve a vezérlő beállításától -mivel tud 1/2, 1/4, 1/8 lépést is.
Igen, négyszögjellel kell vezérelni a motorvezérlőd. A kitöltési tényező szinte mindig 50%, a lépések ütemezése számít. Tehát végső soron a négyszögjel frekvenciája határozza meg a motor forgási sebességét.Amennyiben az Arduino vonalon maradsz, így akkor inkább a nano-t javaslom. Ugyanazt tudja mint az Uno (lábkiosztása is ugyanaz), kisebb méretben visszafogottabb árazással.
-
Ton-ton
tag
Este tudok vezetéket fotózni, jelenleg dolgozom.
Uno-val, cnc pajzsal 4 motort tudsz vezérelni. Ha ennél több kell, akkor a viszonylag problémamentes mega van. Amihez szintén van pajzs. Ám az már lényegesen drágább, így inkább modernebb vezérlő javasolt... Gyakorlatilag pár jumper, néhány kondi, és vezetékezés van a cnc pajzson.
Épp azért javaslom, mert készen van. Rányomod a board tetejére. Beállítod a motorvezérlő jumpokat. Belenyomod a motorvezérlőt, csatlakoztatod a motort (többnyire jó a bekötése is, különben a két középső vezetéket kell megcserélni), tápot.
Feltelepíted rá a programot (gyakorlatilag szinte felmásolod)
Ettől kezdve pl. a uCnc-ről (ami már a rpi-n fut) tudod vezérelni a motort. Gyorsulással, lassítással, stb.
Ellenkező esetben kell egy program a Pi-re, és egy a mikrovezérlőre. Ezeket annyira nem egyszerű megírni.
Az A4988 a legolcsóbb vezérlő. Kicsit zajosabb mint a modernebbek, és a teljesítménye is a legkisebb. De alapvetően teljesen rendben van (ráadásul a drv8825-el láb kompatibilis, tehát egyszerűen cserélhető). -
Ton-ton
tag
-
Ton-ton
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Többnyire pc tápra szokták rákötni. Ott már alapból adott a 3,3-5-12V is...
(Lomtalanításkor ingyen beszerezhető
) -
Ton-ton
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hétvégén ránézek. De így elsőre azt mondanám, hogy egy 16 bites adc-vel, mikrovezérlővel nem jelenthet gondot.
(Mármint az acs712 által adott jel feldolgozása) -
Ton-ton
tag
Peltier hatásfok...
Nos a hatásfok nagyon relatív fogalom.
Egy páramentesítőt próbálok összerakni lassacskán.
(Nem ez a legfontosabb, csak olyankor foglalkozom vele, ha minden máshoz túl fáradt vagyok, ami szintén nem segíti a sebességet
)
A kompresszoros megoldás úgy-ahogy működik. Azonban 22-23 fokon 50% páratartalomnál megáll a tudománya. Így ha azonos fogyasztás mellett a peltier működik tovább, akkor eg,értelműen jobb a hatásfoka. Legalábbis számomra... -
Ton-ton
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Elméletben lehetséges. De...
Ehhez olyan keringetőt érdemes használni, ami 12V dc-ről üzemel. Létezik ilyen, napelemes rendszerekhez használják.
Az a fickó aki a tömegkályhát meghonosította itthon (bocs, a nevét elfelejtettem), készített ilyen rendszert. Keress rá, youtube videót láttam róla évekkel ezelőtt. -
Ton-ton
tag
válasz
PiXeL90
üzenetére
A mások által már leírtakat is érdemes olvasni.
Azonban valószínűleg inkább a led szalag végén a csatlakozó ment tönkre (vagyhanincs, akkor a forrasztással lehet gond).
Amikor tönkremegy a LED szalag, az utána már nem kapcsol be ismét...Ha mindenképp cserélnéd, akkor jó eséllyel 9,6W/m (Watt/méter) van most. Bár előfordulhat kissebb (4,8W/m), ám ahhoz feleslegesen nagy a tápegység... Javasolt hidegfehéret venni a konyhába.
-
Ton-ton
tag
USB-C...
Alapvetően ha sima kábellel csatlakozol, akkor alapból 5V 500mA -re áll be. Illetve kábel csatlakoztatásakor minden esetben.
Ha jól emlékszem ellenállással csupán azt lehet szabályozni, hogy mekkora áramerősséget tud teljesíteni a madzag. A tápegység és az eszköz közt aktív kommunikáció zajlik, illetve ennek hiányában marad az 5V 500mA.
Ha jól értelmeztem korábban az olvasottakat, akkor elég magas feszültségig felmehet (ha mindkét eszköz támogatja), és emlékeim szerint 3A a max.
Annyira viszont biztosan emlékszem, hogy amennyiben magasabb feszültséget tud a töltő, akkor az ez alatti szabványos feszültségek mindegyikét is kötelező támogatnia. Tehát egy 20V-os töltőfejnek mindenképp tudnia kell a 9-12-15V-ot is (lehet hogy van még ezen kívül is néhány feszültség...Igen, manapság is szemétkedik néhány telefongyártó, hogy csak a saját töltőfejével hajlandó a gyorstöltésre...
Ilyen a Samsung.Nos nem csak a kínai csodákkal lehet gond.
Alapvetően a USB-C szabvány tudtommal nem szabályozza azt az esetet, amikor egy töltő/energiafelvevő eszköz (egy csatlakozós power bank, vagylaptop), csatlakozik egy tápegységhez. Tehát ilyen esetben is lehetnek gondok... -
Ton-ton
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Gaming notebook topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Acer TravelMate Spin B311RNA- - Érintőképernyős
- Blue Coat AV510 A - Network Security Appliance - tűzfal
- Albis ULAF+ Acceed 1104 DT 4WP- SHDSL Carrier Ethernet CPE
- BIG-IP Single AC PSU for i2X00 (250W)(F5-UPG-AC-I2XXX) - új bontott dobozos
- Black Box ServSwitch Wizard DXS Digital ACR101A DVI - IP Gateway
- Eladó egy HP omen 17-w131ng laptop 1,5 TB ssd vel Dobozában
- 2db Samsung Galaxy A6 32GB (Kijelző törött)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
ekkold