Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Lusta voltam megírni, promptoltam egyet.
#include <Arduino.h>
#include <driver/i2s.h>
#include <math.h>
// ====== I2S PINOUT ======
static const int I2S_BCK = 26; // Bit Clock
static const int I2S_WS = 25; // Word Select / LRCK
static const int I2S_DOUT = 22; // Data out to PCM5102 DIN
// ====== GOMBOK ======
static const int START_PIN = 32;
static const int RESET_PIN = 33;
// ====== AUDIO ======
static const int SAMPLE_RATE = 44100; // Hz
static const int BITS = 16;
static const int CHANNELS = 2; // stereo (L=R)
static const float AMP = 0.20f; // összhangerő (0..1)
// ütem: 0.17s -> 44100 * 0.17 = 7497 pontosan
static const int SAMPLES_PER_BEAT = 7497;
static const int TOTAL_BEATS = 11;
static const int TOTAL_SAMPLES = TOTAL_BEATS * SAMPLES_PER_BEAT;
// ====== DALLAM SZEGMENSEK (az ábra alapján) ======
struct Seg { float f; int b0; int b1; }; // [b0,b1)
static const Seg segs[] = {
{1175, 0, 2}, // d'' ütem 1-2
{1175, 6, 8}, // d'' ütem 7-8
{ 880, 2, 3}, // a' ütem 3
{ 987, 3, 4}, // h' ütem 4
{ 880, 4, 6}, // a' ütem 5-6
{ 880, 8,11}, // a' ütem 9-11
{ 740, 6, 7}, // fisz' ütem 7
{ 784, 7, 8}, // g' ütem 8
{ 740, 8,11} // fisz' ütem 9-11
};
static const int SEG_N = sizeof(segs)/sizeof(segs[0]);
// ====== ÁLLAPOT ======
static bool playing = false;
static bool lastStart = HIGH;
static int samplePos = 0; // 0..TOTAL_SAMPLES-1
static float ph1 = 0.0f, ph2 = 0.0f;
static inline void getFreqs(int beat, float &f1, float &f2) {
f1 = 0; f2 = 0;
for (int i = 0; i < SEG_N; i++) {
if (beat >= segs[i].b0 && beat < segs[i].b1) {
if (f1 == 0) f1 = segs[i].f;
else if (f2 == 0 && segs[i].f != f1) f2 = segs[i].f;
}
}
}
static void i2sInit() {
i2s_config_t cfg = {};
cfg.mode = (i2s_mode_t)(I2S_MODE_MASTER | I2S_MODE_TX);
cfg.sample_rate = SAMPLE_RATE;
cfg.bits_per_sample = (i2s_bits_per_sample_t)BITS;
cfg.channel_format = I2S_CHANNEL_FMT_RIGHT_LEFT;
cfg.communication_format = I2S_COMM_FORMAT_I2S; // standard I2S
cfg.intr_alloc_flags = ESP_INTR_FLAG_LEVEL1;
cfg.dma_buf_count = 8;
cfg.dma_buf_len = 256;
cfg.use_apll = false;
cfg.tx_desc_auto_clear = true;
cfg.fixed_mclk = 0;
i2s_pin_config_t pins = {};
pins.bck_io_num = I2S_BCK;
pins.ws_io_num = I2S_WS;
pins.data_out_num = I2S_DOUT;
pins.data_in_num = I2S_PIN_NO_CHANGE;
i2s_driver_install(I2S_NUM_0, &cfg, 0, nullptr);
i2s_set_pin(I2S_NUM_0, &pins);
i2s_zero_dma_buffer(I2S_NUM_0);
}
void setup() {
pinMode(START_PIN, INPUT_PULLUP);
pinMode(RESET_PIN, INPUT_PULLUP);
i2sInit();
}
void loop() {
// RESET: azonnal stop
if (digitalRead(RESET_PIN) == LOW) {
playing = false;
samplePos = 0;
ph1 = ph2 = 0;
delay(30);
}
// START: csak lefutó élre, és csak ha nem játszik
bool s = digitalRead(START_PIN);
if (!playing && lastStart == HIGH && s == LOW) {
playing = true;
samplePos = 0;
ph1 = ph2 = 0;
delay(30);
}
lastStart = s;
// Audio buffer generálás + kiküldés
static int16_t buf[256 * 2]; // 256 minta * stereo (L,R)
const int frames = 256;
for (int i = 0; i < frames; i++) {
int16_t out = 0;
if (playing) {
if (samplePos >= TOTAL_SAMPLES) {
playing = false;
out = 0;
} else {
int beat = samplePos / SAMPLES_PER_BEAT; // 0..10
float f1, f2;
getFreqs(beat, f1, f2);
float x = 0.0f;
if (f1 > 0) {
ph1 += 2.0f * (float)M_PI * f1 / (float)SAMPLE_RATE;
if (ph1 > 2.0f * (float)M_PI) ph1 -= 2.0f * (float)M_PI;
x += sinf(ph1);
}
if (f2 > 0) {
ph2 += 2.0f * (float)M_PI * f2 / (float)SAMPLE_RATE;
if (ph2 > 2.0f * (float)M_PI) ph2 -= 2.0f * (float)M_PI;
x += sinf(ph2);
}
x *= AMP;
if (x > 1.0f) x = 1.0f;
if (x < -1.0f) x = -1.0f;
out = (int16_t)(x * 32767.0f);
samplePos++;
}
}
// L=R
buf[i * 2 + 0] = out;
buf[i * 2 + 1] = out;
}
size_t bytesWritten = 0;
i2s_write(I2S_NUM_0, (const void*)buf, sizeof(buf), &bytesWritten, portMAX_DELAY);
}ESP32-D0VD3 - vagy akár ESP32-DEV board és hozzá egy PCM5102 máv szignál generátor. Csak a classic, a többi nincs benne.
Modulshop: ESP32-V3
PCM5102Vezetékek összedugdosása és programozásmax 5 perc.
Az I2S modul tartalmaz egy 3W-os erősítőt is magában de van vonal kimenete is.
Hangszóró alap PC-s hangszóró ha nem akarsz többet. -
Postas99
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
A kimeneten (hangszóró vezérlés, néhány frekit - dualtone is néha - kell kiadni, ott a frekvancia táblázat) ez nem űrtudomány még egy 16F84-től sem.
Egy deepseek vagy chatgpt is összerakja a kódot számára, mégpedig úgy hogy i2s kimeneten akár erősítve meglehessen hajtani egy hangszórót vele. Nem kell ósdi cuccokkal bénázni. Ha megírja jól a promptot kb 30 mp alatt kész a jó kód.
-
Postas99
őstag
Inkább bedobok egy újat:
Úgy is említettem, hogy helloweenre készülök.
[Az új creepy cucc] készül Smithsys kollégának köszönhetően. Nélküle nem jöhetne létre ez az új horror baba! A szemeit SG90-es szervo és egy ESP32 fogja vezérelni, lesz benne még egy hangmodul is. A baba ijesztő hangon fog énekelni. Ezer köszönet a kollégának, hogy elkészíetette hozzá a mechanikát!!!!!! -
Postas99
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ne egymás mellé tedd őket, hanem az egyiket a pincébe a másikat a padlásra. Mire leellenőrzöd mindehettőt, hogy mit mutat garantáltan mást fogsz látni az óra álláson.
-
Postas99
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Ott látok a panelen soros porti kiosztást is, igaz az nincs beforrasztva. Mellette pedig más forrszemeket is. Nem lehet hogy azzal talán megoldható lenne a programozás? (Elméleti kérdés)
JulianSinulf: a fenti óra 3 vezetékes kommunikáción működik a többi DS sorozat pedig I2C. Ha mégis lenne más eszköz ott meg a regiszterek máshol vannak. Bad news... nekem nem jut igazán más típus az eszembe most kapásból végig néztem 7 eszközt is.
-
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
A gond az, hogy ez az óra a DS1302 -est használja ami nem túl pontos, ennél már van jóval pontosabb is. Ez késni fog biztosan, vagyis nem lesz pontos. Még a hőmérséklettől is függ, hogy mennyire lesz pontos.
-
Postas99
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Ő - viszont kérdés, az STM procikat nem úhy kell programozni, legalábbis a modul-os cuccokat hogy előtte a jumper-eket át kell kötni. Ezen nincs ilyen cucc, amivel programming módba kell tenni?? Van itton BlackPill és BluePill is a fiókban de úgy emlékszem, hogy azoknál előtte programming módba kell tenni.
-
Postas99
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Wáó, az az orsós magnó gyönyörű állapotban van. Gratula. Valójában a többi is kívánatos.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Lehet hülye kérdés, de szükség lenne egy beléptető kártya másolóra.
[Erre gondoltam]
Tudom azt fogjátok mondani, hogy gyszerűbb elvinni a kártyát valahová másoltatni.
Ez a másoló cucc céges részre HR irodába kerülne.A kérdésem, hogy van valakinek ezzel a cuccal tapasztalata? Esetleg Aliról hasonló árban nagyobb tudású van-e?
-
Postas99
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi a bátorítást. Kissé el voltam szontyolodva, hogy jó sz@r lett.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Az elektronikámat szeretném bedobozolni de van kimenete is.
Az előző modell egy kisebb méretű műszerdobozba került.
Ami változott azóta, hogy összesen 4 db 220V-os kimenet: 1m hosszú lengő kábel a végén dugalj., került rá (ezek a töm.szelencék a képen amiből ott még csak 3 van), van ezen felül egy Micro JST 4P csatlakozó rajta.A műszerdoboz teteje ki lett vágva és egy 2.4-es kijelző került bele. Az új modell már 2.8-as kijelzőt fog kapni, és hozzá szintén egy Rotary kapcsolót, és egy nagyobb dobozt is a plusz elektronikához.
Mivel eléggé "gány" megoldásnak tartom a munkám fizikai megvalósulását (a vezérlő szoftvert azt nem) , szeretném inkább kultúráltabbá tenni, és arra gondoltam, hogy a kimeneteknél a dobozba épített C14-es dugaljakat raknék, így kiküszöbölve, hogy ne legyen felesleges kilógó madzag a dobozból, csak az 1db MTL kábel a betápnak. Aki pedig használná a kimeneteket az venne hozzá egy C14-->dugalj kábelt pluszban ami jelenleg 1300 Ft/db
Ti, hogy látjátok, van értelme a duglajakat így kivezetni, vagy teljesen felesleges?
Illetve, kit mit aljánlotok, ha a doboztető CNC kivágására kerülne a sor, hogy ne én bénázzam össze ökörhugyozás módjára a dobozt a kijelző mértre vágáshoz hogy koppra beférjen a kivágott doboztetőbe. -
Postas99
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Nagyon köszönöm a segítségedet.

Amúgy vállalsz ilyen kis "bizbasz" beültetést? Bár mindent megvettem még a schmitt trggeres ic-t is. A HQElektronikába küldtem a gyereket vásárolni, és az eladó mondta, hogy nincs kerámia kondi. Először a gyerek elkókat vett, elküldte képet mondtam hogy az nem jó, kéne valami már kerámia kondi (bipoláris) a hölgy értetlenül hallgatott engem. Majd egy akkora kondit kapott a nőtől 670Ft-ért amitől kisírtam a szemem. Hogy f@s.omba lehet valami ilyen drága, sha SMDben vettemm volna 20Ft az egész és a gyereket küldtem volna a Lomexbe.Nem a hölgyek akarom ekézni... de ha annyit mondok, hogy adjon egy 4.7uF közeli kerámia kondit akkor előveszi a készletből, és nem tesz fel még további kérdéseket. LEhet felőlem 50V-os is.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
A KY40-es rotary kapcsolóhoz nézegettem debouncer kapcsolatokat.
Alapvetően 2 használhatót találtam.
Nem akarom szoftverből megoldani a prell mentesítést.
Az első kapcsolás 1 milisec-es időt hidal át a másik 15.milisec-et.
Videó itt
és itt a kérdés hogy az egyik kapcsolásnál 4.7uF kerámi kondit használnak. 0805-ös smd-t. Ennek lenne a kesleltetésr 15 milisec. Nem akarom (nem tudom ) smd-vel megcsinálni a kapcsolást. A kondi normál esetben ami nem felület szerelt , cserélhető esetleg elkóra? Vagy ezzel tönkre vágnám az időzítést?Ha van vállalkozó aki csinálna nekem akár smd-kapcsolást, szívesen kifizetném. Bár a másik kapcsolás is jónak tűnik.
-
Postas99
őstag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Először is mekkora teljesítményű az a főzőlap? W? vagy A?
Simán lehet hogy a villanyszekrényben lévő kismegszakitó "nem megfelelő minőségű"
Az AVK-ra nem tudom a választ, de bővel lehet hogy a főzőlap nagyobb telejsítményű mint amit névlegesen ráírtak, az anomáliát ez okozza.A relékkel ne foglalkozz. Valószímű hogy nem egy modern cuccot vettél hanem valami őskövületet amiben még relék vannak modern elektronika hiányában.
-
Postas99
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Igazad van. Mondjuk úgy értettem, hogy épít egyet az ember, nem csak összehányja az egészet. De tényleg olcsók már ezek a cuccok és biztonságosak is, szóval nem éri meg a befektetett energiát egy ilyet nulláról megépíteni.
Visszatérve a kis motorra. Ezek hajszárító motorok, nem hiszem, hogy 2 évet ne bírnának ki, mivel lehet kisebb értékkel is hajtani gondolom, hogy akkor lassabban forog ergo lehet halk is ugyanúgy mint a 24V DC-ről hajtott porszívó motor is.
Mindegy nem ötletelek tovább úgy is csak f@szságok jutnak az eszembe.
Nekem pl nem először volt szükségem autós ablaktörlő motorra (első és hátsó is) mert mindegyik másképp működik, tetejébe fontos a kis méret és a megfelelő nyomaték is, nem autós projekthez. Újat nem érdemes venni mert drágább mint a használt cucc a vaterán.
-
Postas99
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Nem túl nagy méret hozzá?
Én inkább [ebben] a videóban bemutattott első terméket venném mert nagyon kicsi. Egy egyszerű tartóban is elférne. -
Postas99
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Igazad van, de ha akkora nyomatékot bírna akkor jó lenne akár a gyereknek automata forgószékhez is. Mintha a búcsuban lenne. Ami akár űrhajós kiképzésre is jó.

Jó félre a tréfával... egyedül a köszörű talán ami szerszámként használható lenne. A tengelyére rögzíteni a korongot, és akkor lehet élezni a jégkorcsolya élét vagy kést is.
Még 1 ötlet Suzuki Jimny elejére csörlő motornak vagy bármely igazi terepjáró csörlő motorjának, már ha tényleg 24V DC mellett lenne akkora nyomatéka is. TEli vagyok ötletekkel, de ezek fabatkát sem érnek. Mondjuk én még sosem szedtem szét porszívót a motorjáért.
Ami nekem abból kellett az a gégecső, na annak megteláltam az igazi felhasználási módját. -
Postas99
őstag
válasz
Barret001
üzenetére
Ha megmondod melyiket szeretnéd feléleszteni, akkor paraméterek alapján az ALin lesz olyan akksi ami koppra jó lesz hozzá.
Osztom a többiek véleményét. Haladok a korral , de van egy pont aminél csodálkozom, hogy ez meg mi a fenének kell az X-ik "hülyeség" faktorú jópofa izé-mizé....
-
Postas99
őstag
válasz
demars
üzenetére
Nagyon, köszi a választ.
[Ezt néztem ki]Ami csábít, hogy a csehektől jön 2 nap a szállítási idő, és ingyen szállítanak.
A tied itthoni vagy külföldi (Ali, GeekBuying stb) beszezés volt?Szívesen vásárolnék itthonról is, de ezek a termékek itthon drágábbak, és csak kiróbálási garancia van rájuk.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Valami olcsóbb (de nem egyszerűbb) labortápot szeretnék venni.
Rövidzár védett, max DC30V 10A és akkor már sokat mondtam, 6A elegendő. Inkább fontos lenne a megbízható áram és feszültség szabályzás 2-5V között.
többnyire csak ebben a tartományban használnám. Arduino és egyéb cuccokhoz.Itt jön a kérdés.
A most indult Allegro oldalon kinéztem egy WANPTEK TPS3010-at amiről csak jókat olvastam.
Van-e itthon bármi olyan alternatíva vagy más modell ami nagyjából 20-22e Ft körül alakul szállítással együtt, és ajánlott is. -
Postas99
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Mármint szükségem lenne MSGEQ7 IC-re. Ennek a kimenetét vezérelném egy Arduinoval.
Esetleg van valakinek ilyen cucca eladó? Záros határidőn belül nem tudok ilyet rendelni.
Halloween-re kellene. Fényorgonát építenék és ennek lenne egy BUZ11 N Channel MOSFET vezérlése ami meghajt legalább egy 10W-os powerledet.
A vonal bemenetére egy DFMini kimenetét kötném és random időközönként egy mennydörgés hangot játszanék le, ami a megfelelő frekvencia beállítása után pont úgy fog villogni mikor villámlás is van a mennydörgéshez. -
Postas99
őstag
válasz
csabyka666
üzenetére
Ha vicceskednék azt mondanám hogy ethernet killer. Ez viszont egy Ac-Ac adapter.
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer TravelMate Spin B311RNA- - Érintőképernyős
- Blue Coat AV510 A - Network Security Appliance - tűzfal
- Albis ULAF+ Acceed 1104 DT 4WP- SHDSL Carrier Ethernet CPE
- BIG-IP Single AC PSU for i2X00 (250W)(F5-UPG-AC-I2XXX) - új bontott dobozos
- Black Box ServSwitch Wizard DXS Digital ACR101A DVI - IP Gateway
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest